Nemes István (szerk.)

Izzó ​parázs 12 csillagozás

Fantasy antológia
Nemes István (szerk.): Izzó parázs

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Erős kathír kísérettel tizenegy különös „zarándok” érkezik a khittarai Hamdoum oázisba, akik a Madárdémon Kútját keresik. Abdul ur-Rahman bey, a khittarai szultán „kincstári diákja” maga ajánlkozik, hogy elvezeti őket a titokzatos helyre, melynek létezését legendának tartja csupán… ám lelkét megérinti valami, talán a kiválasztottak elhivatottsága.. és elindul, hogy találkozzon sorsával.

Kassiel, a szürkemanó sosem tartozott a bátrabb harcosok közé; ő inkább az eszével és a fortélyosságával boldogult. Ám amikor rádöbben, hogy egy varázspálca révén képes "parancsolni"' a holtaknak, úg érzi, felragyogott végre a szerencsecsillaga…

Két kisregény és három novella a Káosz Világára, további írások pedig Ammerúniára, Cherubionra és más fantasztikus világokra röpítik az olvasót a fantázia szárnyain – szórakoztatva, elgondolkoztatva, új világokat építve, világrészeket színesítve, új legendákat alkotva!

Eredeti megjelenés éve: 2002

A művek szerzői: Eric Muldoom, Lizard Johnson, Peter Sanawad, Douglas Rowland, Colin J. Fayard, Allen Newman, Gabriel Sandstone, Robert Knight, Benjamin Rascal

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 2002
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639346594

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

sicano>!
Nemes István (szerk.): Izzó parázs

Annak ellenére, hogy számos kedvenc írom alkotása megtalálható ebben a kötetben, valahogy egyikük írása sem sikerült erősre. Sőt! Eric Muldoom novellája kifejezetten pocsék lett. A Hullatáncoltató és a címadó Izzóparázs az a két mű ami miatt mégis megérte elolvasni. Habár Douglas Rowland saját bevallása szerint is egyfajta kikapcsolódásként nyúlt Kassiel karakteréhez, (nem is ő a legszimpatikusabb számomra az író hősei közül) és a sztoriban is akadnak furcsa logikai bakugrások, ám összességében mégis fordulatos és szórakoztató volt. Colin J. Fayard az őselemek kiválasztottjairól ír ebben a történetében is, akárcsak a Bajnokok kardja-trilógiában, itt azonban most valahogy ez nem lett olyan grandiózus és magával ragadó, inkább az író stílusára kissé jellemző dagályosságot és ünnepélyességet éreztem kidomborodni belőle jobban.
Azért egyszer megérte elolvasni, de nem véletlenül tartozik ez a novelláskötet a népszerűtlenebb antológiák közé.

RetroVem>!
Nemes István (szerk.): Izzó parázs

A címadó novella erős monda- és világteremtő képességekkel bír, de mintha ez háttérbe szorította volna a lényeget, hogy olvasmányos és élvezetes legyen. Borzasztóan körülményes, túlírt, sűrűn arabul hangzó, idegen eredetű szavak, hasonlatok stb. szomjaztam a tőmondatokra, mint bal-sahaar idején az ében kelmékbe burkolózott tukmuk-ok porszáraz, cserepes ajkai (csak hogy érzékeltessem mire gondolok). Színesíteni tökéletes, végigvinni egy teljes novellát így, nekem túl sok volt.
Valójában a kicsit random kalandból egy részlet jellegű Hullatáncoltató, a legelső novella volt az, ami hangulatában leginkább tetszett, bár a sztoriban és karaktermotivációkban voltak számomra furcsaságok, de fájó ezt kimondani, utána csak mélyrepülés volt az antológia. A legtöbb novellára olvasása után 1-2 nappal nem fogunk emlékezni, Cherubionban talán csak egyetlen játszódott, sajnos az sem volt számomra emlékezetes.


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Nemes István (szerk.): Álomvarázs
Ripp Gábor (szerk.): Két világ határán
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Varga Tamás József (szerk.): Száznevű város
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Burger István (szerk.): Galaktika 292 XL
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
Pintér Bence (szerk.): A magyar fantasztikum helyzete