Nemes István (szerk.)

Holtak ​galaxisa 13 csillagozás

Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

York Katchikant megkéri egy régi harcostársa, hogy kísérje figyelemmel a műkincsek feketepiacát, mert elloptak tőle egy madárszobrot. A szobor, egy ismeretlen civilizáció egyetlen fennmaradt emléke Yorknál köt ki, akire rárobbantják érte az otthonát. York bedühödik, és császári segítséggel a tolvajok nyomába ered. Miután átszeli a világegyetemet, a galaxis határvidékén két szupercivilizáció küzdelmébe keveredik.
York rádöbben, hogy meg fog halni, mert a szobortól elkapott egy titokzatos vírust. Ennek tudatában akár az ördöggel is szembeszáll; nincs vesztenivalója.

Anthony Sheenard fordulatos regénye mellett számos izgalmas, kalandos, elgondolkodtató és szórakoztató novella és kisregény is megtalálható a kötetben.

Eredeti megjelenés éve: 2000

A művek szerzői: Anthony Sheenard, Jeffrey Stone, Benjamin Rascal, László Zoltán, Kim Lancehagen, Wolfgang Jeschke, Allen Newman, Greg Egan, Alec Norwood

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Science Fiction Cherubion

>!
Cherubion, Budapest, 2000
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110744 · Fordította: Sára Ildikó, Herbák Zsolt, Békési József · Illusztrálta: Heim Attila

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve>!
Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

A főként magyar szerzők által írt gyűjtemény a halál, a halál utáni lét ilyen olyan lehetőségeit járja körül sci-fi környezetben. Van közöttük a test, van a szellem kérdésével foglalkozó, poszthumán, naturalista, first contact, stb. történet. Reynolds regénye, a Jelenések tere, amelyet közvetlenül ezelőtt a kötet elő olvastam, nyilván egy kicsit felvitte a igényszintemet sci-fi téren, ezért az elején kicsit elégedelenkedtem, de végül is nem volt ez olyan rossz.

pwz I>!
Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

„Elsőbálozásom” a Cherubion Kiadó sci-fi antológiájával. Ez eddig nálam még kimaradt. Most viszont nem volt mese, elő „kellett” vennem, mert a Zsoldos-díjas novellák közül egy itt található, méghozzá a 2000-es győztes, vagyis Kim Lancehagen (Bán János): Bálnaraj a Crassus felett.
Erről, illetve a félbemaradt Gothic Space-sorozatról már értekeztem egy kicsit az Isten hajói-nál. Nos, szerintem egyáltalán nem baj, hogy felcseréltem a sorrendet, vagyis az előzménynovella helyett a nyitóregénnyel kezdtem az ismerkedést. Sőt, talán még jobb is így. A regény és a novella elolvasása után is maradt még kellő nyitott kérdés, ami engem nem zavar – pláne, ha folytatódna, bővülne ez az univerzum.
A többi novellában és a Sheenard-féle Katchikan-történetében sem csalódtam. Van ott humor – lásd: általam felvitt idézetek! :D Részemről nem probléma, hogy ezek az írások – kettő kivételével – magyarok :)!

>!
Cherubion, Budapest, 2000
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110744 · Fordította: Sára Ildikó, Herbák Zsolt, Békési József · Illusztrálta: Heim Attila
Bukros_Zsolt>!
Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

Nekem bejött ez a válogatás, nem mondom, hogy korszakalkotó művek voltak benne, de arra megfelelt, hogy kikapcsoljon, és akadt néhány egészen érdekes ötlet is. Mondjuk, azt furcsállottam, hogy York Ketchikant, itt még Katchikannak hívták, de igazából nem jelentett gondot, mert ezzel a családnévvel is mindent is megoldott. Nagyon érdekesnek találtam a Szimbiózist, ami egy genetikai utópia vagy disztópia volt, ez nézőpont kérdése. Bejött a Greg Eganes novella is az egymással versengő ideológiák rabságába került emberiségről, ami alól csak a csavargók érzik magukat kivételnek. De volt ebben az antológiában több is, szóval nekem bejött.

Shanara>!
Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

Ritka az a novelláskötet vagy antológia, amelynek minden írása elbűvöl. Most sem volt ez másként. Ez a kötet összesen 14 hosszabb-rövidebb írást tartalmaz, amelyek közül 12 írás magyar szerző és 2 db pedig külföldi író tollából származik. Olvasás közben olyan érzésem volt, hogy a magyarok írásait nagyobb kedvvel olvastam, stílusuk jobban bejött a számomra. A két leggyengébb írásnak a két külhoni novellát tartottam.
Mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy ez a kötet nem azonos a 2012-es évben azonos címmel megjelent kiadvánnyal. Az új kötet csak Anthony Sheenard kisregényét tartalmazza, amíg ez a kötet azon kívül még sok-sok írást.
Ha már Sheenard, akkor mindenképp meg kell jegyeznem, hogy számomra az ő kisregénye volt az egyik legolvasmányosabb a válogatásban. Nagyon tetszettek még Jeffrey Stone, László Zoltán és Alec Norwood írásai is.
Bővebben a bloglinknél.

Khadris>!
Nemes István (szerk.): Holtak galaxisa

Nekem Sheenard története tetszett a legjobban, de emiatt vettem egyáltalán kézbe a kötetet, így a többi apróbb sztori valahogy nekem nem illett a képbe, hiába érezhető, hogy mindet próbálták beleilleszteni a világba. Jók, de valahogy nem itt lenne a helyük.


Népszerű idézetek

pwz I>!

Az ágyamban feküdtem, és félálomban azon töprengtem, hogy felkeljek-e a zuhanyzáshoz, vagy építtessem át a lakást.

43. oldal, Anthony Sheenard: Holtak galaxisa. III. A vég kezdete

pwz I>!

„Nem kérünk az atomenergiából!”
     Az atomenergia felhasználását ellenzők jelszava, kb. 1979 körül

„Nem kérünk az atomenergiát ellenzőkből!”
     Nem sokkal azután

„Az atomenergia az Univerzum legtermészetesebb energiaforrása”
     Vitathatatlan tény.

227. oldal, Wolfgang Jeschke: Dokumentumok az ország katasztrófa előtti helyzetéről

pwz I>!

A wrajkok pedig úgy potyogtak a magasból, mint a lakathos gyerekek az égből. A mondás fiktív, ha valaki nem ismerné, Lakathosok sincsenek, csupán egy réges-régi sci-fi író kreálmányai abból a korból, amikor még mindenféle hülyeséget ki lehetett találni a világegyetemről, de azért tessék elképzelni!

127. oldal, Anthony Sheenard: Holtak galaxisa. VI. Midhgard, a központi hajlék

pwz I>!

– Van ugye tizenöt vagy húsz… ezt még nem tudjuk pontosan… szökevény bűnöző, egytől-egyig többszörös gyilkosok, akik szabadon kószálnak Boston környékén, meg itt nálunk, a városban. Ráadásul szinte legyőzhetetlenek, miután egy magát zseninek tartó orvos átalakította őket.
– Tiszta Blade Runner – mondtam én.
– Tessék? – zökkent ki Fawcett egy pillanatra a mondanivalójából.

274. oldal, Braxton Smith: A Night in Tunisia

Shanara>!

Egyébiránt azt tartom, hogy istenné válni csak élve érdemes, mert holta után az ember már fújhatja. Másrészt viszont, akit az emberek életében istenné emelnek, az legtöbbször ezt nem kiérdemelte, hanem kiharcolta magának. Ez így van jól, mert azt hiszem, minden faj ráfázna a világegyetemben, ha élő istenségek járkálhatnának közöttük.

20. oldal (Cherubion Könyvkiadó, 2000.)

Shanara>!

A vontatóm nemzetközi gyártmány volt, ami azt jelenti, hogy amerikai tervek alapján a Távol-Keleten építették, az európai munkások meg tüntettek ellene. Szép kis internacionalizmus, viszont az egész összekapcsolódást levezényelte a sanghaji számítógép helyettem.

195. oldal - László Zoltán:Odafent (Cherubion Könyvkiadó, 2000.)

Shanara>!

Háború idején a normális és az abnormális értelmüket vesztett fogalmakká válnak.

315. oldal - Berenice Goodall: Gyorsbüfé (Cherubion Könyvkiadó, 2000.)

Shanara>!

[…] már biztosan nem olyan, mint amilyennek megőriztem idebent, a fejemben.
Ilyen az emlékek struktúrája: ha az ember szembesülni kényszerül a régebbi dolgaival, kiderül, parádé volt az egész. A valóság az, ami számít.

193. oldal - László Zoltán: Odafent (Cherubion Könyvkiadó, 2000.)

Shanara>!

Általában egyedül iszogattam, mert senki nem vette a bátorságot, hogy mellém üljön. Nem mintha berezeltek volna tőlem. Azaz mégis, csak nem abban az értelemben. A testem hihetetlenül rozoga, a bőröm zöldesen sápadt, és a többiek szerint élettelen rágcsálószemeim vannak. A testsúlyom mindössze 60 kiló. A homlokomon apró lyuk, a koponyám hátsó felén pedig jókora kráter ásított, amíg titánium-lemezzel nem fedték be. Élő orvosi csoda voltam, de nem előzmények nélküli. Bizonyos emberek egyszerűen nem hallnak bele a sokkba, és szerencsére én is közéjük tartozom. Fél aggyal, holt tekintettel és természetellenesen alacsony hőmérséklettel mégis, a fejemben éktelenkedő lyukak ellenére éltem.

289-290. oldal - Allen Newman: A pöröly (Cherubion Könyvkiadó, 2000)

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 207.
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Burger István (szerk.): Galaktika 286 XL
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Fonyódi Tibor – Szélesi Sándor (szerk.): Az evolvens kalózai
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 23.
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Bakos József – Kun Judit (szerk.): Lélekvándorok