Nemes István (szerk.)

Barbár ​pokol 11 csillagozás

Nemes István (szerk.): Barbár pokol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kán Mogare, a Csák nemzetség tumánsahunja kellemetlen meglepetésre ébred mámoros álmából. Utolsó emlékképe egy kocsmaasztalhoz kötődik, most pedig egy hajó fedélzetén találta magát, bilincsbe verve, eladásra szánt rabszolgaként…
Konyak, a barbár akár a pokolba is elmegy, hogy megkeresse elveszett barátját, Malacot. Ám a pokol hátsó bejáratánál valaki egészen mást talál…
Ernest Roahmyer Kirovang városának legnépszerűbb írnoka. Ám ő nem elégszik meg azzal, hogy kétsoros sírfeliratokat és ostoba leveleket gyártson, regényírásra adja a fejét, hogy ily módon valósítsa meg beteljesületlen álmait…

Bán Mór kisregénye, Kárpáthia ismerősen ismeretlen világára kalauzolja az olvasót, ahol egy legendás nomád vezér olyasmivel próbálkozik, amivel még senki őelőtte. Anthony Sheenard kisregényéből pedig megtudhatjuk, miként foglalta el két ghoul, egy múmia, egy zombi, egy csontváz, egy kupac hamu, egy oszlásban megállított friss hulla és egy sírásó Kongton városát.

Eredeti megjelenés éve: 2000

A művek szerzői: Bán Mór, Jeffrey Stone, John Caldwell, Colin J. Fayard, Benjamin Rascal, L. Sprague de Camp, Eric Muldoom, Anthony Sheenard, Allen Newman, J. Goldenlane, Robert E. Howard, Lin Carter

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion

>!
Cherubion, Debrecen, 2000
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110795 · Fordította: Erdei Pálma · Illusztrálta: Szendrei Tibor

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Nemes István (szerk.): Barbár pokol

Nem is volt rossz, a műfaj, oppardon a zsáner kedvelői 12 változatos írást kaptak. De az a baj, hogy a heroikus fantasy epikus mű, hosszabb terjedelmet követel magának, és a témában rövid írásokat, igazán jól megírni – tényleg nehéz. A rövid terjedelemmel fennáll a veszélye annak, hogy egyfajta epizódtörténetet kapunk, alkalmanként nem hiteles (azaz funkciótlan) horror-elemekkel, és felejthető kifutással. (És így sajnos azt kell mondanom, ezek a művek inkább ifjúsági besorolásúak.)

Éppen ezért Bán Mór hosszabb terjedelmű kisregényének volt a legnagyobb esélye nálam. Jól megírt, cselekményes történet, külön növeli az értékét az Adria-Balkán-magyar kultúrkör felhasználása. Én sajnos kicsit soknak találtam a hősök szerencséjét.

A négy humoros történet közül Roahmyer volt a legsikerültebb, tetszett még Goldenlane írása is, de nála nagyon érezhető volt, hogy nem tudott ebben a kötött (rövid) formában kibontakozni. A klasszikus regényei egy nagyságrenddel jobbak. A Caldwell-Stone paródia (regényrészlet) nem nekem való, csak néhány bekezdést bírtam. Szintén nem tudtam hová tenni Sheenard ghouljait, bár az írást élveztem.

Két külföldi és három magyar írás maradt. Leggyengébb volt A rémület vára, ami külföldi Conan-átirat, nagy csalódás; amit a karc elején írtam (öncélúság), itt különösen érvényes. A kötetben pedig legjobban talán Richard Burnett (Tóth Richárd) Ébredése tetszett, nemcsak a stílusa miatt, hanem mert sikerült kerekké tennie a történetet.

ChEebor>!
Nemes István (szerk.): Barbár pokol

Határozottan nem volt rossz, noha nem is a legjobb. Főleg azért, mert a műben elég sok Conan-tribute / áthozás volt, illetve a Konyak, a barbárból egy részlet. Alapvetően az első kisregény sikerült a legjobban, érdekes, fordulatos, megfelelően felépített. A többi komoly történet nem kiemelkedő, a humorosak viszont igen jók. A Roahmyer, a rettenetes c. csodát mondjuk már láttam máshol is, de még mindig nagyon kemény, és az utolsó történetben is voltak nagyon jó dolgok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története II.
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók