Mária Terézia negyven évig ült az osztrák és a magyar trónon. Ellentmondásos egyénisége, életének olykor tragikus, olykor pedig felemelő pillanatait ugyanúgy tárgyalja ez a mű, mint személyes ügyeit. A szerző a korabeli források alapján érdekes képet rajzol az olvasó elé a császárnőről, aki tizenhat gyermeket szült a férjének. Milyen volt is valójában ez az erős akaratú, hitbuzgó katolikus asszony? Megtudhatjuk Nemere István művéből.
Mária Terézia magánélete 18 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2001

Történelem kedvelőként már sok mindent halottam Mária Teréziáról, mint uralkodóról. Viszont a magánéletéről nem igazán.
Ezt pótolta, most be, hogy elolvastam Nemere István könyvét.
Mária Terézia egy igen megosztó uralkodó volt és ahhoz képest, hogy lényegi oktatást nem kapott lány gyermekként, nagyon is jól megállta a helyét. Persze ezen lehet vitatkozni, de számos reform neki köszönhető.
Hű volt a férjéhez, gyermekeihez és önmagához.

Egyik kedvenc uralkodómról olvashattam. Kevesen mondhatják el magukról, hogy vasmarokkal tartották kezükben a Kárpát-medencét, miközben folyamatosan várandósak voltak, egy tesze-tosza férj mellett. Mindannyiunk példaképe lehetne, amikor vittek a szülőszobára, megfogadtam, hogy Mária Teréziára fogok gondolni. Ha neki ment egy birodalom kormányzása mellett, talán nekem is fog, és ő 20 éven át folyamatosan szült.
Bár vitáznék Lotharingiai Ferenc alkalmatlansága miatt. Mária Terézia úgy vette át a kormányzást, hogy teljesen üres volt az államkassza. Lotharingiai Ferenc viszont zseniális pénzügyi szakember volt, és ha jól tudom a sok kiváló üzleti befektetése és húzása miatt 1916-ig abból élt a Habsburg Birodalom. Szóval ki ebben ki abban tehetséges. Ő nem volt jó hadvezér, bár tudom a kor erkölcse aszerint mérte a férfi jellemet.
Maga a történet érdekes volt, nekem mondjuk sok újat nem mondott, de jó volt feleleveníteni a tudást.

Tetszett, mert főleg a magánélettel foglalkozott, a politikával csak keveset. Sok érdekes dolgot megtudtam Mária Teréziáról, amit eddig még nem olvastam róla.

Nagyon örülök,hogy happoltam a rukkolán, ugyanis Mária Terézia életét olyan szemszögből ismerhettem meg, amiket a tankönyvek nem mutatnak.
Rengeteg új információ, egész más szemmel nézem őt a könyv olvasása után. Hihetetlen,hogy 15 hónaponként teherbe esett, s mint tudjuk tizenhat gyermeknek adott életet.

Abszolút arról szól, ami a címe. Mária Terézia magánélete. Kevés politika és sok titok kerül az olvasó elé.

Sajnos nagyon sokat veszített nálam az értékéből, hogy bizonyára egyetlen korrektor/szerkesztő sem olvasta át a könyvet, hiszen nemcsak helyesírási- illetve központozási hibákkal van tele, szinte az egész könyv hemzseg a szórendiségi helytelenségektől (vagyis magyartalan a megfogalmazás).
De a tartalomért érdemes volt elolvasni, annak ellenére, hogy sosem szerettem a történelmet. Nagyon is érdekes olvasmánynak találtam :)