Klausztropolisz 39 csillagozás

Nemere István: Klausztropolisz

Mi történik a mélyben, mit jelentenek azok a különös jelek, amelyeket Mark Bellor, a fiatal szociológus észlel az intézet szellőzőnyílása körül? Fegyenctelep, kísérleti telep, mi ez a különös zárt város odalent? Középkori viszonyok, poroszlók, jövő századbéli tudósok furcsa együtteséről olvashatunk Nemere István fantasztikus regényében.

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ifjúsági, Budapest, 1986
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634224733

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Chivas >!
Nemere István: Klausztropolisz

Nahát, azért egy ilyen történetnek, és a történetmesélésnek is megvan a maga bája. Én legalábbis ezt éreztem, és gyorsan el is olvastam. Mindenesetre jól szórakoztam, és ez a lényeg. :) Nekem.

Andrée P>!
Nemere István: Klausztropolisz

Ezt a könyvet egy Antikváriumos rendelés mellé kaptam ajándékba, sosem hallottam róla, de a címe valahogy megfogott.
Nem is kellett csalódnom. Kicsit akciós, kicsit krimis, kicsit nyomozós, kicsit sci-fis. Nagyjából így tudom jellemezni.
Magában foglalva az akkori kor jellemzőit arról, hogyan is képzelték el a távoli jövőt. Ami ha azt veszem, hogy több évszázaddal később játszódik, nem is annyira futurisztikus. Ennek ellenére mégis a történet nagy része nem is futurisztikus környezetben játszódik, de mégis szórakoztató és érdekes. Ahogy az elgondolás is, hogy a jövő bűnözőit ilyen módon szűrnék ki a társadalomból.

cyrussmith>!
Nemere István: Klausztropolisz

Egy könyvet mindig az adott korszakban érdemes elhelyezni, ez pedig 1986-ban egy igencsak kiváló ifjúsági sci-finek számított. Persze vannak benne mai szemmel megmosolyogtató dolgok, mint például, hogy a 26. században még létezik a mikrofilm és távirat, de mikor kilencvenvalahányban először olvastam, akkor ez bizony nagyon betalált nálam, és az igazat megvallva még most is szívesebben olvasok ilyesmit, mint a mostani stílus és mondanivaló nélküli modern sci-fik többségét. Nemere ekkor már elég jól belerázódott a könnyedebb sci-fik világába, és talán itt kezdett el először komolyabb, elgondolkodtatóbb kérdéseket feltenni – ez itt már véletlenül sem a Műkincsrablók-sorozat pajkos kalandjai a kozmoszban, hanem egy komoly társadalmi kérdéseket felvető disztópikus dráma. Komoly témáról fiataloknak, talán az ilyesmit hívják mostanában young adultnak.

Nemerének nem ez a legjobb regénye, de egyértelműen ez volt a legjobb korszaka, mikor valósággal ontotta magából a minőségi olvasnivalókat. Valószínűleg az is nagy hatással lehetett rá, hogy ekkoriban elég sok lengyel sci-fit fordított magyarra, nagyon érződött már itt rajta Lem- és kortársainak mondanivalója. Mi lesz majd az emberrel, ha a technika fejlődése miatt jó dolgában már nem tud mit csinálni? Csoportpszichológia, viselkedéstan, börtönkísérlet – nyilván nem Nemere találta fel a spanyolviaszt ezekkel kapcsolatban, de nagyon jól terelte egy könnyedén fogyasztható irányba. Több szálon vezetett történetet végig jól kézben tartja és egyedül az elejével kapcsolatban vannak fenntartásaim, ahol egy kicsit túlságosan is szájbarágósan adta elő, hogy itt valami nagy titok lappang. De ez végül is egy ifjúsági regény, szóval ez még belefért.

Eltiron>!
Nemere István: Klausztropolisz

Na ez a szar, összelopkodott buta ötletek leöntve komcsi ideológiával. 0.5 pont, mert vannak fantasy-elemei, amiket persze Sztrugackijéktől lopott össze. Brrr…

3 hozzászólás
Ndrew>!
Nemere István: Klausztropolisz

Érdekes sci-fi-kalandregény, mely mégis a múltban játszódik. Illetve annak középkori színfalai közt, egy szociológiai kísérletnek – egyfajta tudományos „valóságshownak” köszönhetően, mely végül kudarcba fullad.

Andulino>!
Nemere István: Klausztropolisz

Ifjúsági kalandregénynek megállja a helyét, mint általában minden Nemere alkotás, sajnos kicsit csalódott vagyok azt hittem ez a könyve egy kicsit komolyabb és sci-fisebb lesz, de sajnos nem volt az.

TR75 P>!
Nemere István: Klausztropolisz

Ismét egy könyv, amit nem kellett volna ~30 év után újra elolvasni. Ez van.

Süntüske>!
Nemere István: Klausztropolisz

Nem maradéktalanul, de azért eléggé tetszett James Dashner Útvesztő-trilógiája, úgyhogy kíváncsi voltam, hogy néz ki egy hasonló történet a 80-as években, magyar szerzőtől, nem kifejezetten kamasz célközönségnek. Várakozáson felül teljesített. Ez a könyv világszínvonalú.
https://suntuske.wordpress.com/2016/07/06/a-regi-magyar…

>!
Ifjúsági, Budapest, 1986
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634224733

Népszerű idézetek

Ndrew>!

A Város elmaradt mögötte, elmerült a hajnali ködökben.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Estelle Brightmore: 13. napon
Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn
Bakti Viktor: Integrálva
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Salla Simukka: Ébenfekete
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Francesca Haig: A tűz gyermekei
Lissa Price: A testbérlők
Mészáros Dorka: Én vagy senki