Atlantiszról ​jöttem 4 csillagozás

Nemere István: Atlantiszról jöttem

“Történelmi” regény a jövőből. Vagy a jelenből..? Kiderül, hogy Atlantisz egykoron itt élt népe már átköltözött egy másik, a Földhöz hasonló bolygóra – egy másik dimenzióban. De maradtak itt néhányan, feladatuk a nyomok eltűntetése – ám egyiküket letartóztatják. Kiszabadítására különleges ügynök érkezik a “másik Atlantiszról”.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Homonnai, Nyíregyháza, 2000
242 oldal · ISBN: 963834203X

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

gyuszi64 >!
Nemere István: Atlantiszról jöttem

2021/16. otthoni polc, 2/3 korábbi értékelés

A könyv olyan ízig-vérig Nemere volt: szórakoztató, könnyű, borítékolhatóan fájdalommentes, pozitív kicsengéssel, a szerző a 80-as és 90-es években tucatjával írt ilyen sci-fiket és krimiket. Atlan ügynöke kimenekíti egyik honfitársát egy földi országból. Képességei és technikai lehetőségei páratlanok, a jók és a rosszak világosan elválnak a könyvben (az ifjúsági címkét is rátehetnénk), és világos, ki győz. A korszak egyik friss hangja volt Nemeréé, hasonló regények tőle például az Időtörés vagy a Mindennap merénylet. Mivel százas-kétszázas nagyságrendben olvastam a szerzőtől, nem fogok fanyalogni, de azért leírok egy-két dolgot, miért is tűnnek most már kicsit gyengébbnek ezek a történetek.

A fantázia rendben van, sőt … (Atlantisz múltja és jelenének összekapcsolása a földi jelennel.) De amit fentebb leírtam: kicsit erősek a főhős lehetőségei, kicsit bántóan egyszerű a totális happy end, egydimenziósak (és végtelenül szimplák) a karakterek, és ugyan folyamatosan kapunk morális eszmefuttatásokat (erre a szerző minden könyvében hangsúlyt fektet), igazából ezek elvesznek az akciódömpingben.

És ideírom a legnagyobb problémát, ami a hasonló könyveket totál egy-olvasásossá teszi, ez pedig a cselekményszál logikai hiányosságai. Egy akcióregényt akkor élvezhetünk igazán, ha a történések józan, racionális kimenetellel végződnek. Nagyon vigyázni kell például egy szupercivilizáció szuperhősével, nehogy hiteltelenné váljanak a kalandjai. Ebben a regényben nagyjából a megszokott dramaturgia szerint haladtunk: az üldözők egyre nagyobb erőforrásokat vetnek be, a menekülők is kénytelenek egyre erősebb eszközökhöz nyúlni (UFÓ-k, emlékezettörlés). A logikátlanság akkor nyilvánvaló, ha belegondolunk: a végső eszközök töredékével, már az első oldalakon megvalósítható lett volna a komplett szöktetés – persze akkor nem lett volna fokozódó feszültség, győztes finálé, egyáltalán egy szórakoztató sci-fi akcióregény.

Inmelius_Mudri_Jolcsi>!
Nemere István: Atlantiszról jöttem

Egyszerűen elvarázsol. Az egyharmadánál tartok, és szerintem nem teszem le addig, amíg el nem olvastam, csak, ha muszáj (vacsi osztás, fürdés, tyúkok bezárása és egyéb kicspolgári csökevények abszolválása…)

Maszatostappancs>!
Nemere István: Atlantiszról jöttem

Alapvetően jól felépített világkép, remek ötlet ez a rejtőző/távozó atlantisz, de nagyon zavart, hogy folyton a számba akarták rágni, hogy ki milyen okos, ügyes, nem szeretem amikor folyton mindenki motivációját megmagyarázzák, akkor mi marad a kedves olvasónak?
Ami szintén furcsa volt, hogy időnként az Atlanti ügynök mindennek ellenált, elhárított, túlélt, néha meg a legegyszerűbb módon tudták fogva tartani, de összességében egy kellemes délutáni olvasmány, garantált HEA-val a végén.


Népszerű idézetek

gyuszi64 >!

Most ez volt a tenyérnyi képernyőn, zöld alapon piros jelekkel:
7-16-44-63-52
A hetes azt jelzi, hogy a bolygó nyolc részre osztott tájai közül a hetesen vagyok. A páratlan számúak mind az északi félgömbön vannak, a párosak délen. Így hát a házam most a hetes szektorban, a 16. szélességi fok 44-es percénél, és az északi szélesség 63. fokánál és 52. percénél lebeg éppen.
Mert lebegtettem a szerkezetet.

5. oldal, Első történet


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
J. Goldenlane: Napnak fénye
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Gabriel Wolf: A titok
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Martin Kay: Titkok útvesztője
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
A. M. Aranth: Oculus
Láng Attila D.: Nicky
P. Adams: Az Univerzum szülöttei