A ​várúr fia (A fantasztikus nagynéni 2.) 99 csillagozás

Nemere István: A várúr fia Nemere István: A várúr fia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A cím után ítélve azt hihetnénk, ez a regény a régmúlt középkorban játszódik, ahol talpig vasba öltözött lovagok vívják csatáikat. Nos, noha a cím minden szava igaz (szerepel vár is meg a vár ura is), az egész történet mégis napjainkban, méghozzá a soha meg nem unható Balaton partján játszódik. Akik pedig olvasták a szerzőnek A fantasztikus nagynéni című regényét, azok jó ismerősként köszönthetik Csabát és Hubát, a mókás kedvű ikreket és ama nagynénit is, akik ezúttal (sok kaland, izgalom és vidámság közben) azon fáradoznak, hogy két szerető szív és egy árva gyerek sorsát eligazgassák.

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632459363
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789632459356
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450353

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Farkas Bertalan

Helyszínek népszerűség szerint

kemping


Kedvencelte 11

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna P>!
Nemere István: A várúr fia

Folytatódnak az ikrek kalandjai. A nyári szünetben most sem unatkoznak Balatoncsillagon. Számos kalandban van részük. Új pajtásukat a várúr fiát ismerhetjük meg többek közt. Az izgalmas nyomozás sem maradhat el.
Málika, és a várúr, ízes, cifra, (na nem durva) káromkodásai, könnyeket csaltak a szemembe.
Kíváncsian várom a folytatást, az újabb kalandokat.

Szelén>!
Nemere István: A várúr fia

Roppant bájos könyv, némely idegesítő szóismétléstől eltekintve (szeplő és árva).
Nemerének azt hiszem az ifjúsági könyveknél kellett volna maradnia.
Teljesen visszaadja a 80-as évek Balatonjának, nyaralásainak, vakációinak a hangulatát, amikor olyan jó volt gyereknek lenni.
Van benne szó gyászról, elfogadásról, szerelemről, barátságról, nyomozásról
Elég vegyes a társaság, minden szereplő kicsit fura, van aki várat épít, van aki megbolondul a régiségekért, van aki gyásztól szenved, van aki kicsit lökött, van aki „kigyógyul” a csavargásból, van aki lop.
Azt viszont sajnáltam, hogy Anikó nem jelent meg, neki az első részben fontos szerepe volt, de alig várom, hogy elolvassam a következő részt és remélem az sem fog csalódást okozni, ugye @Szamღca ? :)

8 hozzászólás
klaratakacs P>!
Nemere István: A várúr fia

Az első részt filmen is láttam, olvastam is, Ruttkai Éva felejthetetlen volt ebben (is). A folytatásról viszont azt sem tudtam, hogy létezik, míg a régi Delfin könyvek polcán szerencsésen fel nem fedeztem.
A folytatás van olyan jó, mint az első rész. Teljesen visszaadja azt a régi hangulatot, amit a film is olyan jól mutatott, a – számomra- gyerekkori Balaton-parti élményeket, az illatokat, a szúnyogokat, a vajas kenyeres vacsorákat. Csaba és Huba itt is brillírozik, felvidítva ezzel a kis árva Zolit. Ákos bácsi végre révbe ér, kapunk egy kis izgalmat is, tolvajok formájában. Van benne még igazi magyar retro téesz, munkakönyv, melléküzemágvezető formájában, vidám mosolyokat váltva ki ezzel.
Friss, kalandos, számomra gyerekkor-ízű könyv.

Szamღca>!
Nemere István: A várúr fia

Ennek a könyvnek az olvasása kapcsán jöttem rá, hogy különböző könyveket különböző szemüvegen keresztül olvasok….. Máshogy olvasok ifjúságit máshogy felnőtt könyveket…. Máshogy olvasom az ifjúsági könyvet ha gyerekeimnek olvasom, máshogy ha saját magamnak… Talán az a legszerencsésebb ha ifjúságit magamnak olvasok….. Ekkor kapcsol ki leginkább a kritikus énem….
Ugyanis nagyon kellemes élmény volt ez az ifjúsági könyv es fennakadás nélkül bocsátottam meg neki az állandó szòismètlèst (pl. a tanárnő szeplői az elképzelhető összes formában és szókapcsolatban előfordultak).
Nagyon jó hangulata volt a könyvnek olvasás közben – igazi retro balatoni nyaralás…. újra találkozhattunk az ikerekkel és Amáliával (aki az előző rész óta nemhogy nem öregedett hanem egy erőművèsszè fejlődött) a vàrúrral, Ákossal. Az ikrek egy hónapos balatoni nyaralásán vehettünk részt ami ismét tartogatott izgalmakat mert egy régóta Balatonon tevékenykedő tolvajbandát kellett ezúttal elkapniuk. Ebben segítségükre volt a várúr unokaöccse aki nem régen jutott árvaságra és nagyon nehéz időszakon ment át.
Természetesen a szerelem sem maradt ki ebből a részből sem.
Igazán kellemes kikapcsolódást nyújtott és nagyon örülök, hogy elolvastam. Az előző részt a fiammal olvastam és ahogy az elején írtam más szemüveggel így az nekem akkor annyira nem tetszett de most ezután a kellemes élmény után mindenképp olvasom tovább a sorozatot – most már saját magamnak. :P

2 hozzászólás
Boritek70>!
Nemere István: A várúr fia

Ezt a részt nem olvastam annyiszor anno, mint az elsőt, ezért már csak homályos emlékeim voltak a tartalmát illetően, de az rémlett, hogy méltó folytatásnak tartottam. Nagyon élveztem, ahogy a gyerekeim hangosan nyerítettek az esti olvasás közben, és izgulva várták, pont kerül-e a kempingfosztogatási ügy végére. Anikót hiányolták a történetből, és még mindig csalódás, hogy Balatoncsillag sajnos nem létezik.. :)

Biró_Krisztina>!
Nemere István: A várúr fia

Nagyon jóóóóóóóó!!!!!Letehetetlen nálam 6csillagos kategória.Ez volt Nemerétől az első könyvem amit olvastam,de biztos,hogy nem az utolsó.

Adél410>!
Nemere István: A várúr fia

Az ikrek ismét Balatoncsillagon töltik a nyarat Amália nénivel, Gergely bácsival és Ákossal. Ezúttal a folyton valamilyen zűrzavarba keveredő, kicsit kétbalkezes tanárnő, Katinka is velük tart. Megismerkednek Ákos unokaöccsével, Zolival, aki szülei halála után kerül a várba, és a csőlakó Oszkárral is. A nyár most sem múlik el kalandok, izgalom, és leánykérés nélkül. A történet, a szereplők is kedvesek, szerethetőek.

fülcimpa>!
Nemere István: A várúr fia

Azért ez a rész lélektanilag eléggé csillagos ötös, gondolok itt a fiúk meg az egész csapat ténykedésére a várúr fia körül és hát Oszkárunk életének sínre vágása is megejtő. Flúgos banda, szerethető társaság, csak többet szerettem volna kapni Máliból. Hiányzott, na…helyette kaptam egy Katinkát, akitől a való életben menekülnék, asszem… de értem én, az első részben kivesézve, kisuvickolva Tivadar, hát ide is kellett valami hasonló…jó a humor, továbbra is tetszett, de a nagynénit hiába olvastam sokadjára, ott sokkal többet viháncoltam…

ebihall>!
Nemere István: A várúr fia

Kamaszoknak való könyv, és amikor tizenéves fejjel olvastam, a kedvenceim között volt, csakúgy,mint Nemere nagyon sok (korai) könyve!
Amúgy egy 4-részes sorozat középső kötete, de állítom, hogy a legjobb. Ha rangsorolni kellene, akkor utána jönne az első könyv (A fantasztikus nagynéni), és csak harmadikként a harmadik könyv, A titkzatos padlás. A negyedik könyvet még nem olvastam, nem is tudtam, hogy van, most állok majd neki beszerezni (Merénylet a Balatonon).
Melegen ajánlom „A várúr fiát” minden kamasznak, nagyon helyes kis történet, időtálló és sok humor van benne, az ikreknek köszönhetően.

Trudiz>!
Nemere István: A várúr fia

Gyereknek, felnőttnek egyaránt ajánlom e tartalmas regényt, mivel kaland- izgalom, érzelem- kapcsolatok alakulása, egymás kisegítése, népi értékőrzés, s mindemellett sok-sok humor teszi teljessé. Szerethető :)


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

– Tisztelt kisasszony, elfogadja egy kóbor lovag meghívását falra vetített mozgolódó képek nézése tárgyában?

112. oldal

fülcimpa>!

– Munkára fel, ahogy szegény jó megboldogult nagybátyám mondogatta. Ahányszor csak meghallotta, hogy a faluban meghúzzák a lélekharangot, rögtön a szerszámaihoz kapott…
– Miért, mi volt foglalkozása a kedves nagybátyjának? – érdeklődött Oszkár udvariasan.
– Sírásó volt – morogta kelletlenül Józsi bácsi, de sötét szemében huncut szikrák csillantak.

146. oldal

Szédültnapraforgó >!

– Nem sikerült rábeszélnünk Zolit, hogy velünk jöjjön a strandra… otthon maradt. – Olvas a toronyszobában. – Mint egy könyvmoly. – Talán nem is igazi gyerek – panaszolták felváltva.

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
Kiss_Julianna P>!

– No, fiúk, most az egyszer igencsak megijesztettetek. Ezért még számolunk, ördögfiak! Most hozzátok be a rokkát!
– Mikhát? – esett le Huba álla.
– Rokkát. Egy padláson találtam. Szép nagy.
– És milyen nehéz! – szakadt ki Csabából, aki a szerkezet másik végét fogta.

48. oldal

fülcimpa>!

Gyantaszagú csend fogadta. Fűrészpor lebegett az ablakokon beszökő fénykévékben. De a fűrészgép állt, nem hersegett a mester kezében a gyalu. Sőt Ákos első pillantásra nyomát sem látta a mesternek, ami persze ismét haragra gerjesztette.
– Hé! – kiáltotta. – Nyugdíjazták az asztalost?
Szavára két gyengén odatámasztott deszka eldőlt a faltól, megreszkettek az ablaktáblák. Még mintha a levegőben táncoló porszemek is megmerevedtek volna rémületükben.
Józsi bácsi, a deszkák ura felállt a sarokban. Fekete keretes szemüvegét homlokára tolta, tömör ősz bajusza rezgett a méltatlankodástól.
– Mit üvöltözöl, mint az öreg Maris, mikor ráesett a korhadt padlásajtó? Itt vagyunk!

113. oldal

Trudiz>!

Én bizony áthajóznék egy hatalmas sós-paprikás zsíros kenyéren a jóllakottság tengerére…

Szédültnapraforgó >!

– Én visszamegyek a várba – rázta fejét határozottan Zoli. – Találtam egy jó könyvet. – Azért vagy olyan sápadt arcú, mert folyton könyveket olvasol – csapott le Huba. – Ilyenkor a nyári szabad levegőn kell lenni, te mikor akarsz napozni meg fürödni, majd karácsonykor?

Trudiz>!

– Hogy az a rézfán fütyülő komputeres kisördög vinné el az olyan várépítőket, akik ilyen keskeny ajtókat terveznek!
– Amália néni sárga szuperkalapja beszorult az ajtó keretei közé. Hiába rángatta előre-hátra – nem sikerült kiszabadítania. Végül felkapta lábait, és a földre huppant – a kalap viszont ott maradt beszorulva az ajtófélfák között.

Trudiz>!

Kedves Balaton-melléki népszokás, hogy a halakat utánozza – mondta Katinka a férfi néma tátogására célozva pajkosan. Én úgyis rajongok a népszokásokért, népművészetért…

Jesper_Olsen P>!

– Aztán mihez ért?
– Mindenhez – felelte rögtön és határozottan.
– Szóval semmihez – mondta erre éppoly határozottan Ákos.

103. oldal


A sorozat következő kötete

A fantasztikus nagynéni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Eva Ibbotson: Vissza a folyóhoz
Fróna Zsófia: Fegyverek Háza
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Carlos Ruiz Zafón: Éjféli palota
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán