A ​nádas titka (Lidércfény Nyomozóiroda 1.) 15 csillagozás

Nemere István: A nádas titka

Egy határ menti kis faluban különös dolgok történnek. Éjszakánként a közeli tavon a nádas közt „lidércfények” villognak, vándorolnak. Senki sem tudja, mi a szokatlan jelenség oka. De négy fővárosi gyerek – Gréti, Sára, Bence és Marci – érkezik nyaralni a faluba, akik elhatározzák, hogy utánajárnak a titoknak, és megalakítják a „Lidércfény Nyomozóirodát”. Egy helybeli fiúval, Krisztiánnal a nádasban ismerkednek meg, és gyorsan mindannyian a szívükbe zárják, különösen Gréti… Krisztián ladikja és bátorsága segítségével ők öten pár hét alatt fenekestül felforgatják a nádast, a tavat és a falu életét, és olyan ügy nyomára bukkannak, melybe hamarosan a rendőrséget is be kell vonni.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2014
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155441288 · Illusztrálta: Baranyai András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Uzsonna >!
Nemere István: A nádas titka

Pesti gyerekek vidéken… de nem ciki, nagyon élvezi a 4 jó barát a vidéki létet, nyitottak a természetre, a csendre, nem lóg mindig a mobil a kezükben, feltalálják magukat. A nádasban zajló titkos események felderítése valószínű, hogy feledteti a falu csekély számú látványosságát, és előítéletmentes barátságok is szövődnek. Izgalmas, érdekes, és ráadásul legszívesebben bevetném most magam egy nádasba.

Ritus_olvas>!
Nemere István: A nádas titka

Féltem kicsit Nemerétől, mivel eddig csak más műfaj kapcsán találkoztam a nevével. Végül győzött a kíváncsiság és milyen jól jártam! Izgalmas, érdekes könyv, nekem kicsit modern Tüskevár érzetet hozott – amit szintén imádtam! Hamar megkedveltem a szereplőket, bár szerintem a fiúkon kicsit több volt a hangsúly, az ő karakterük alaposabban lett kidolgozva. A helyszín és természeti leírások is érdekesek, nem túl hosszúak, könnyen követhető. Kicsit tartottam attól, hogy a könyvben hamar fény derül a titokra, de szerencsére nem lett utána sem unalmas a könyv…sőt… Bele tudtam élni magam a cselekménybe, az izgalmas nyomozásba! Tetszettek a párbeszédek is, a végén hangosan nevetgéltem rajtuk! Természetesen olvasom a folytatást is!

2 hozzászólás
danlin>!
Nemere István: A nádas titka

Egy kis nosztalgiázás volt ez a regény, mert bár nem olvastam a hang régi ismerős a gyerekkoromból. Ugyanaz a stílus, mint A fantasztikus nagynéni esetén, a szereplők kicsit mások, de ugyanúgy kicsit hirtelenek, intelligensek és veszélymágnesek. A könyv egyben bizonyíték is, hogy a humor és kaland jól elfér egymás mellett.

Oláh_Zita P>!
Nemere István: A nádas titka

Tetszett. Volt egy kis Tüskevár áthallásom, de abszolút jó értelemben. A nyári kaland hihető volt, és mégis pörgős, tele egyszerre gyönyörű tájleírásokkal, elmélkedésekkel. Bence különös köszönései meg külön humorbonbonként hatottak.

Kinen>!
Nemere István: A nádas titka

Nemere Istvántól ez volt az első „gyermek” regényem, ami gyerekekről szólt gyerekeknek. Részletesen bemutatta Gerlést, a helyszínünket, és a nádas világát. A nádas ismerője, Krisztián is sokat tanított nekem, noha csak 14 éves. Örültem, hogy a természet is meghelent, és az égbolt is részletes leírásojat kapott. Tudom a Tüskevárhoz hasonlítani. A történet szórakoztató volt, kellő képpen voltak benne „mesésebb” részek is, ami a valóságban azért nem egészen így sült volna el.. Ezeket leszámítva tetszett. Jól elmúlattam vele a szabadidőm. Mindenkinek ajánlom, aki a Tüskevárat olvasta(vagy legalább látta az eredetit), és szerette.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

– Szóval már beszéltek ezzel a helyi Sherlock Holmesszal!
– Kivel? Mi csak a Balogh Mátéval… – magyarázkodott Bandi bácsi.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Uzsonna >!

    A levegőnek íze volt és illata, szinte megfürdette benne az arcát. A sötétség nem volt teljes: az égbolton milliónyi csillag ragyogott, ameddig a szeme ellátott, mintha sziporkázó takaró borítaná a kinti világot. Különféle neszeket hallott, olyan volt, mintha odakint mindig mozdult volna valami. Szellő szaladt végig a házfal mellett, és Marci fülébe bekúszott ez a jellegzetes susogás…

8. oldal

Uzsonna >!

    De mekkora nádas! Valóságos zöld tenger, amelyet a szél mozgatott. De nem egyszerre, sohasem egyszerre az egészet. Hol a közeli részeken fújta a szél, ilyenkor itt hullámzott, aztán látták, hogy ez a hullámzás továbbvándorolt, kis idővel később már egészen messze látták hajlongani a nádszálakat. Néhol tisztásokat láttak, ahol víztükör csillant. És még messzebb ott lehetett a határ, ahol vége az országnak.

12. oldal

Tilos_az_Á_Könyvek KU>!

Mintha egy kicsit elcsuklott volna a hangja, és a kézfogása sem volt az erejéhez méltó: erőtlen volt, meglepett, sőt elfogódott. Nem szokott kezet fogni? Vagy azt nem szokta meg, hogy mások bemutatkoznak neki, és úgy kezelik, mintha ő is egy lenne közülük?

Uzsonna >!

    Gondolta, most végre megnézi, milyen is az a pirkadat, hát halkan felkelt. Bence a falnak fordulva aludt. Az égboltot látta meg először, ami szürkés volt, alig világosabb, mint a táj. A hatalmas ég alatt messzire ellátott, és a fiú úgy érezte, nem csupán Gerlést látja. Mintha a félhomályban a láthatár elnyúlt volna messzire, nagyon messzire! Képzeletében szinte Afrikáig, vagy azon is túl.
    A tekintetét ismét megfogta a nádas, amit pedig nem is látott szinte, inkább csak tudta, hogy merre van. Most nem fújt a szél, hát nem zúgott a nádszálak tengere. Marci mégis érezte, hogy ott áll a helyén minden nádszál „térdig” a vízben. Sejtelmes közöttük a sötétség, oda még a pirkadat sem hatol be.

18. oldal

Uzsonna >!

    Csodálatos érzés volt beevezni a nádasba. Sárát leginkább egy templomra emlékeztette. Ahogyan ott fölé magasodtak a falak, ahogyan a hívek fölé feszült a gótikus mennyezet, és az a kellemes, borzongató hűvösség, ami az oszlopok között terjedt, keverve a különös illatokkal: a sok égő gyertya, a tömjén meg a fából készült padsorok szaga…
    Itt a víz szagába furcsa illatok vegyültek, amiket a kislány eddig még soha nem érzett. A szellő néha utánuk lopakodott, de inkább csak a messzeségben zúgott, halkan. A ladik fenekén ülve nagyon magasnak tűntek a nádszálak, amiken kicsiny, halványbarna „zászlókat” mozgatott a szellő. Ezek a nád virágai – magyarázta Krisztián.

27. oldal


A sorozat következő kötete

Lidércfény Nyomozóiroda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
Janó Zsolt: Enyveskezű négykezes
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A fogoly