A ​fantasztikus nagynéni (A fantasztikus nagynéni 1.) 186 csillagozás

Nemere István: A fantasztikus nagynéni Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Talán nincs is olyan diák, akiben fel ne merült volna a vakáció első napjaiban: „Hej, nem sikerül, amit a szünidőre terveztem! Ez a nyár bizony már az ördögé!” Így kesereg ennek az érdekes regénynek a két főhőse is. Külföldi kalandozás helyett otthon maradással sújtja őket a szülői szigor, sőt a dolgot még egy nagynéni is súlyosbítani fogja… Aztán mintha csoda történne! Megérkezik a nagynéni, aki küllemében is, jellemében is egyaránt „fantasztikus”, és ezzel megkezdődik ifjú barátainknak, Csabának és Hubának nem mindennapi vakációja.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Jonatán Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 21

Most olvassa 5

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Elvitathatatlan az öt csillag. Minden kellék megvan benne, amire egy fiatal, az olvasás szeretete felé haladó olvasónak szüksége van. Kaland, izgalom, rendőri akció, mellé a vízpart, gondtalan nyaralás, „jófej” felnőttek, hóbortos nagynéni, aranyos kutyus, no meg egy autó – matuzsálem. Aki mindezek után sem szeret bele az olvasásba, az magára vessen.
A regény sok kiadást megért kötetei bizonyítják, hogy az igazán jó könyvek sosem évülnek el. Nemere István sokoldalúsága, tehetsége , humora szavatolja az ifjúság számára írt műveit is. Népszerűsége töretlen, olvashatják ifjak, és hosszan fiatal nagyszülők egyaránt.

2 hozzászólás
Gelso P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Bárcsak minden ifjúsági könyv ilyen lenne!
Izgalmas, kalandos, humoros, barátságos, letehetetlen; emellett értékeket közvetítő: szeretetet, barátságot, felnőttek és idősebbek iránti tiszteletet.
Bizonytalan voltam, hogy olvastam-e gyerekkoromban ezt a könyvet, de olvasás közben kiderült: nem; csak a filmet láttam – de azt sokszor!

Minden, amit éreztem, leírtam a fentiekben – összehasonlíthatatlanul minőségibb, mint pl. az a külföldi kortárs, amit párhuzamosan olvasunk (Cincin Lovag legendája); örök érvényű, és sosem fog kimenni a divatból, mert a benne lévő karakterek, helyzetek mindig is örökzöld témául szolgál(hat)nak az ifjúsági regényeknek: nyári szünet, autókázás, fiatalos nagynéni, barátságok a strandon leterített törölközőkön, fürdőzés nagy vízfröcsköléssel, esti mozizás, kólázás, csónakázás, várban lakni, kinek adatik meg? Véletlenül lefülelni egy tolvajbandát – na, az nekem picit sok volt a nyári vakáció idilli alapfelütéséhez… Ezen kívül statisztaként szolgálni két, a gyerekek számára fontos idősödő ember összeboronálásának, mindez a Balatonon, egy szívében még mindig gyerek várúr segedelmével, és egy kutya kíséretében, átszáguldva egy régi vágású, fantasztikus old timerrel, Tivadarral. Távol a szülőktől. Távol a sulitól, bár a rossz bizik sötét árnyékában…

Mindenesetre fantasztikus élmény volt, és bárcsak felfedeznék a gyerekeink a mi gyerekkorunk könyveit – azt hiszem, nekik is élményt jelentene…

Ja, és hát még egy apró megjegyzés: feltehetőleg Ruttkai Éva filmbéli „Csaba, Huba, ide hozzám!” felkiáltása lehetett annyira hatással rám, hogy a nagyobbik fiam végül a Huba nevet kapta… ;-)

@Ciccnyog Delfin-könyves kihívásához is.

9 hozzászólás
Kiss_Julianna P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Nagyon kevés emlékem maradt a régmúltból, amikor olvastam ezt a könyvet. Most felelevenítettem, s nem csalódtam. Egy kedves, vidám, szórakoztató élményt kaptam. Megtudtam mi történik Balatoncsillagon, és az odavezető úton. Kaland, kaland, s megint csak kaland!! Egy kitérővel Budapestre is ellátogatunk. Nagyon tetszett Amália néni karakán temperamentuma. Amit igen csak furcsállottak az emberek. Ne felejtsük el a 80 as évek elején járunk.
Kellemes kikapcsolódás volt olvasni ezt a könyvet. Sokat mosolyogtam, de volt, hogy hangosan nevettem. Nálam megérdemli az öt csillagot.
Móra kiadó: 1980.

Jagika P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Hát ez jó volt! Még mindig szeretem azt a játékosságot, a vidámságot és jókedvet, ami a regényben megjelenik a rokonszenves szereplők kalandjai által. A temperamentumos Málika, Borzogh Ákos várúr és természetesen az egymás mondatait befejező ikerfiúk adják a különlegességét a regénynek. Balaton, vakáció, egy kis bűnügy – mindez remekül ötvöződik a történetben. spoiler

2 hozzászólás
Rézangyal>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Tökéletes ifjúsági regény nyomozással, nyaralással, nyugdíjas szerelemmel, nyugati autóval és minden mással, ami „ny” betűvel kezdődik. Nem, nyulak nincsenek benne.

2 hozzászólás
fülcimpa>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Gyermekkoromban nem tudom hányszor, és most újra, mert a többi részét is kívánom. És amúgy is… most ilyenre vágytam. Könnyed, laza, nem agyalós, sodró, vicces. Ifjúsági. Bár már rég túl vagyok ezen a korszakon ;) Amikor a főszereplők itták a tejet, kakaót, kiflit majszolva hozzá, olyan erős melegség öntötte el a lelkem… olyan megható… mert hát én is ilyeneket reggeleztem, tízóraiztam…és olyan felhőtlenül boldog gyermek lehettem…amiben része volt a Balatonnak is. Na nem feltétlen azért, mert beleszülettem a jómódba, de rokonaink éltek ott, úgyhogy néhány nyáron odatereltek bennünket.
Nem tudom igazán milyen a mostani olvasmányfelhozatal a 12 éves korosztály számára, mindenesetre, ha ehhez hasonlóan megírt történetre bukkantok, izenjetek nekem, légyszi…
Meg még ilyen is lehetne: Vakáció a halott utcában (Csukás), Megérjük a pénzünket (G. Szabó)

Szelén P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Valamikor ezer éve láttam ebből a könyvből készült filmet, de a kocsin és Ruttkai Éván kívül semmire sem emlékeztem.
Bájos, aranyos történet. Ha annak idején olvasom, biztos nagyon szerettem volna.
Van benne kaland, nyár és vakáció, ikrek, nosztalgia, Balaton, strand, krimi, humor, nyomozás, és ami kicsit levon az értékéből, egy kis politikai agymosás is, de tényleg csak kicsit, mert szerencsére nem nagyon erős ez a szál.
Tetszettek a nevek: Tivadar, Amália, néha túl fantasztikusak a kalandok, mármint hétköznapi mércével mérve. Mert egy fantasy történethez képest nagyon is földhöz ragadt.
Ez a könyv azért bizonyíték arra, hogy Nemere igenis tud írni, bár a mennyiség a fontos neki régóta, de kezdetben még más elveket vallhatott.

Szédültnapraforgó>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Hát ez irtó klassz volt :) Nagyon élveztem. Bár a regény olvasása közben egy percre nem jutott eszembe, hogy az ikrek, Csaba és Huba még csak 12 évesek :D A nagynéni is haláli jó fej!
Izgalmas, pörgős cselekmény, barátság alakult ki Anikó és a fiúk között. A külföldi nyaralás helyett egy remek Balatoni élménnyel gazdagodtak a fiúk, Málika jóvoltából. Csupa kedves emberek a mellékszereplők is, mint Gergely, Bozoghy Ákos a várúr :D
A két szülő a regény szempontjából nem is volt fontos, de nekem túl szigorúnak tűntek. Ha nem ötös a bizonyítvány, nem viszik a gyerekeket nyaralni…azért ez baromság!
Egy tünemény kutya is csatlakozott hozzájuk a nyaralás alkalmával, ő Foltos :)
Arról már nem is mesélek, hogy hány kihíváshoz jó a történet ;)

6 hozzászólás
MToncsi2009>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Nagyon jó könyv . Ajánlom kisebb – nagyobb korosztálynak egyaránt :)

OlvasóMókus>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Ez volt az a regény, ami 11-12 éves koromban megszerettette velem az olvasást. A Húgommal kellett volna játszanom én meg inkább kerestem egy könyvet a nagyszüleim könyvtárából, hogy még az olvasás is jobb. (Egyébként imádom a Húgomat, csak van köztünk 7,5 év korkülönbség, ami gyerekkorunkban elég sok volt.) És akkor rá kellett jönnöm, hogy az olvasás TÉNYLEG JÓ! Nem tudom elmondani mennyire hálás vagyok ennek a könyvnek. Most volt szerencsém ugyanazt a példányt olvasni, amit anno sok-sok évvel ezelőtt olvastam. És így huszonegynehány év távlatából is ugyanazt az élményt adta Csaba és Huba kalandjai, mint gyerekkoromban. Színtiszta nosztalgia volt ez az olvasás. És továbbra is imádom ezt a regényt!
Vannak azért zseniális regényei Nemerének…


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

Hogy az a rézfánfütyülős, féllábú vaskakas csípje meg irdatlan hosszúságú öszvérfüleiteket? Hát mik vagytok ti? Szélütött, öreg, ócskavas-kereskedő nehéz sorstól sújott, idióta gyermekei? Ahány szőrszál van egy torzszülött kiscsikó borzas farkában, annyi széttaposott pampanyúl átka szálljon a harcias törökre, akik feldúlják egy tisztes magyar várúrnő éjszakai nyugalmát!

77. oldal

4 hozzászólás
Tünde1>!

– Egészen elzsibbadtam a hosszú úton. Hogy itt mennyit kell nyomni a gázt!…
– Argentínában nem? – kockáztatott meg egy kérdést anya.
– Ugyan! Olyan sík ott a terep, hogy nyugodtan téglát lehet tenni a gázpedálra.

Tünde1>!

„Bódi Bertalan autószerelő műhelye, 500 méter.”
– Ötszáz méteres műhelye van – hüledezett Huba. – Hiszen az egy hatalmas gyár.
– Az eszed tokja. Innen ötszáz méterre van!

Bernadetti>!

Csaba a fürdőszoba ajtajához lépett. Kicsit hallgatózott, aztán odaintette Hubát. Az iker lábujjhegyen lopózott közelebb. Fejük majdnem összeért.
– Csend van – lehelte Csaba.
– Hallom én is – súgta vissza Huba.
– Mit hallasz?
– Hát a csendet.
– Vagyis nem hallasz semmit.
– De te sem, akkor meg mit ugrálsz? Miről van szó?
– Azt mondom neked: belefulladt.
Hubának a homlokára szaladt a szemöldöke; a bal oldali. Ez nála a legnagyobb csodálkozás jele volt.
– A kádba?
– Naná, majd a szappantartóba.

19. oldal (Móra, 1980)

Tünde1>!

– Százhatvan tojás?
– Annyi volt egy kézikocsin, amelyiket egy mellékutcából tolt ki valaki éppen elém, vagyis Tivadar elé… és épp akkor nem fogott a fék.

Kiss_Julianna P>!

-Láttad azt a gyönyörű ívet, amit Tivadar az udvaron leírt? Három bokor dália lelte halálát a kerekek alatt.

Bernadetti>!

– Szóval te vagy a Csaba – mutatott Amália Hubára, majd Csabához fordult –, és te a Huba. Így van?
– Pontosan fordítva – felelte Csaba.
– De nem tesz semmit – tette hozzá Huba.

14-15. oldal (Móra, 1980)

Jagika P>!

– Hogy azt a fűzfánfütyülős rézangyalát! – kiáltotta a néni. A fiúkból kitört a nevetés, pedig a java még csak ezután következett. – Hát mit képzelsz, te kerekes, fekete ördög, te álszent benzinfaló féreg! Nekem te ne rakoncátlankodjál, mint az öreg Koltai bakkecskéje, mert ha én véletlenül oldalba váglak, hát szétmennek a hengereid!

Bernadetti>!

– Az egész nyarunk el van rontva.
– Legalábbis az a három hét, ami most jön. Persze, ami azt illeti… mi szúrtuk el.
– Csak szét ne robbantson az a fene nagy lelkifurdalás. Az embernek nem lehet minden évben színjeles bizonyítványa.
– Főleg, ha nem is tanul…
– …eleget.
– Mert utál tanulni.
– Ki szeret?
– Télen még csak megy valahogy. De ahogy kitavaszodik…
– Akkor annyi minden mást lehet csinálni.

5. oldal (Móra, 1980)

Jagika P>!

– Én hallok valamit – súgta Huba.
– Mit?
Huba várt egy pillanatig, aztán óvatosan odébb lépett, mielőtt kimondja, nehogy a néni is meghallja.
– Smirglizés zaját. A boszorkány a vasorrát csiszolgatja…

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány

A sorozat következő kötete

A fantasztikus nagynéni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Fazekas László: Kapukulcs a kő alatt
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Petrovácz István: Nevelem a családom
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás