A ​fantasztikus nagynéni (A fantasztikus nagynéni 1.) 274 csillagozás

Nemere István: A fantasztikus nagynéni Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Talán nincs is olyan diák, akiben fel ne merült volna a vakáció első napjaiban: „Hej, nem sikerül, amit a szünidőre terveztem! Ez a nyár bizony már az ördögé!” Így kesereg ennek az érdekes regénynek a két főhőse is. Külföldi kalandozás helyett otthon maradással sújtja őket a szülői szigor, sőt a dolgot még egy nagynéni is súlyosbítani fogja… Aztán mintha csoda történne! Megérkezik a nagynéni, aki küllemében is, jellemében is egyaránt „fantasztikus”, és ezzel megkezdődik ifjú barátainknak, Csabának és Hubának nem mindennapi vakációja.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633993224
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131

5 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Jules Amedée François Maigret felügyelő

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 26

Most olvassa 9

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

A korosztályom ifjúsági alapművének tűnik, nekem mégis kimaradt. Érzésre kicsit hasonlít a szeleburdi családhoz, és a nyolcvanas évek gyerekfilmjeihez. (Tudom, hogy ezt is megfilmesítették, de nem láttam.) A fiúk viccesek (és Amélia néni is). A történet nagyon retro (pl. Belmondó film megy a moziba.. az már az én gyerekkoromban sem igen ment), de jó volt kicsit nosztalgiázni. Vicces ahogy a tizenévesek megpróbálják bemutatni az Argentínából hazaszakadt nagynéninek a szocializmus csodáit. (Pl, hogy a Víztározó nem egyvalakié hanem mindenkié mint közvagyon. Vagy a tsz-hez a parasztok összeadták a földjeiket.) Ezzel együtt is nagyon jó volt olvasni, visszahozott egy hangulatot a gyerekkoromból.

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Nemrég láttam filmen is, Ruttkay Éva főszereplésével és azon is szétröhögtem magam :)
Gyerekkoromban biztos olvastam,de már nem emlékszem rá. Nagyon jó kis szórakoztató, humoros könyv volt. Máli néni és a fiúk hatalmasat alakítanak és ahogy olvastam, mindig előttem volt Ruttkay Éva arca :) Jó kis történet, kalanddal és visszautaztam kicsit fiatalkoromba :)

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Igazi kis retrós hangulatú történet, van benne pár hiba (ismétlések, amelyek miatt kicsit néha leül a történet), de összességében mégis tök jó élmény volt olvasni. Nekem a nagy kedvenc Ákos lett, vagány karakter, ahogy veszi a lapot mindig és ahogy megvalósította az álmát és nem akar „normális” lenni. No meg ugye Amália néni, jó fej, ilyen nagynéni kellene mindenkinek. Az ikrek olyan semmilyenek voltak, Gergely meg Amália között egy picit el volt húzva a dolog, amúgy meg nem derült ki (de sejthető), hogy a lófogút ugye Amália néni szervezte be (az elijesztési módszer frappánsra sikeredett). A végén egy kis izgalom is belekeveredik és egy kis nyomozás. Néha kicsit szoci, de azért ott van a lapokon a balatoni nyár hínáros vize, naplementéje és zsivaja, úgyhogy én szerettem ezt a kis történetet.

1 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Elvitathatatlan az öt csillag. Minden kellék megvan benne, amire egy fiatal, az olvasás szeretete felé haladó olvasónak szüksége van. Kaland, izgalom, rendőri akció, mellé a vízpart, gondtalan nyaralás, „jófej” felnőttek, hóbortos nagynéni, aranyos kutyus, no meg egy autó – matuzsálem. Aki mindezek után sem szeret bele az olvasásba, az magára vessen.
A regény sok kiadást megért kötetei bizonyítják, hogy az igazán jó könyvek sosem évülnek el. Nemere István sokoldalúsága, tehetsége , humora szavatolja az ifjúság számára írt műveit is. Népszerűsége töretlen, olvashatják ifjak, és hosszan fiatal nagyszülők egyaránt.

2 hozzászólás
Gelso>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Bárcsak minden ifjúsági könyv ilyen lenne!
Izgalmas, kalandos, humoros, barátságos, letehetetlen; emellett értékeket közvetítő: szeretetet, barátságot, felnőttek és idősebbek iránti tiszteletet.
Bizonytalan voltam, hogy olvastam-e gyerekkoromban ezt a könyvet, de olvasás közben kiderült: nem; csak a filmet láttam – de azt sokszor!

Minden, amit éreztem, leírtam a fentiekben – összehasonlíthatatlanul minőségibb, mint pl. az a külföldi kortárs, amit párhuzamosan olvasunk (Cincin Lovag legendája); örök érvényű, és sosem fog kimenni a divatból, mert a benne lévő karakterek, helyzetek mindig is örökzöld témául szolgál(hat)nak az ifjúsági regényeknek: nyári szünet, autókázás, fiatalos nagynéni, barátságok a strandon leterített törölközőkön, fürdőzés nagy vízfröcsköléssel, esti mozizás, kólázás, csónakázás, várban lakni, kinek adatik meg? Véletlenül lefülelni egy tolvajbandát – na, az nekem picit sok volt a nyári vakáció idilli alapfelütéséhez… Ezen kívül statisztaként szolgálni két, a gyerekek számára fontos idősödő ember összeboronálásának, mindez a Balatonon, egy szívében még mindig gyerek várúr segedelmével, és egy kutya kíséretében, átszáguldva egy régi vágású, fantasztikus old timerrel, Tivadarral. Távol a szülőktől. Távol a sulitól, bár a rossz bizik sötét árnyékában…

Mindenesetre fantasztikus élmény volt, és bárcsak felfedeznék a gyerekeink a mi gyerekkorunk könyveit – azt hiszem, nekik is élményt jelentene…

Ja, és hát még egy apró megjegyzés: feltehetőleg Ruttkai Éva filmbéli „Csaba, Huba, ide hozzám!” felkiáltása lehetett annyira hatással rám, hogy a nagyobbik fiam végül a Huba nevet kapta… ;-)

@Ciccnyog Delfin-könyves kihívásához is.

9 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Nagyon kevés emlékem maradt a régmúltból, amikor olvastam ezt a könyvet. Most felelevenítettem, s nem csalódtam. Egy kedves, vidám, szórakoztató élményt kaptam. Megtudtam mi történik Balatoncsillagon, és az odavezető úton. Kaland, kaland, s megint csak kaland!! Egy kitérővel Budapestre is ellátogatunk. Nagyon tetszett Amália néni karakán temperamentuma. Amit igen csak furcsállottak az emberek. Ne felejtsük el a 80 as évek elején járunk.
Kellemes kikapcsolódás volt olvasni ezt a könyvet. Sokat mosolyogtam, de volt, hogy hangosan nevettem. Nálam megérdemli az öt csillagot.
Móra kiadó: 1980.

Zsuzsanna_Makai>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Amióta külföldön lakom, sokkal jobban vonzanak a Magyarországon játszódó magyar könyvek.
Ha idevesszük a Balatonparton töltött gyerekkort is, és a külföldi rokonokat is, igazán az én könyvem volt ez!
Bár most én vagyok a külföldi rokon, szóval felnőttként is bele tudtam helyezkedni, plusz az egykori gyerek én is imádta ezt a könyvet!
Kíváncsi lennék, ha lenne egy autóm, és Tivadarnak nevezném, hányan értenék.
U.i.: utánanéztem, h hol forgatták Balatoncsillag részeket, és a soproni Taródi-várban vették fel, amiről eddig sosem hallottam.

Jagika P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Hát ez jó volt! Még mindig szeretem azt a játékosságot, a vidámságot és jókedvet, ami a regényben megjelenik a rokonszenves szereplők kalandjai által. A temperamentumos Málika, Borzogh Ákos várúr és természetesen az egymás mondatait befejező ikerfiúk adják a különlegességét a regénynek. Balaton, vakáció, egy kis bűnügy – mindez remekül ötvöződik a történetben. spoiler

2 hozzászólás
PTJulia P>!
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Gyerekkoromban nagyon szerettem a filmet, viszont a könyvet nem olvastam. Így most nagy lelkesedéssel vettem kezembe, majd olvasás közben a filmet is megnéztük a gyerekekkel. Meglepően tapasztaltam, hogy rengeteg különbség van a kettő között. A könyv talán szelídebb, s jobban felépített, bár több benne a kötelező rendszerdícsérő betét. A humor viszont mindkét változatban jelen van, a helyzet- és jellemkomikumok teszik annyira szerethetővé az egész történetet. Örömmel láttam, hogy a regénynek több folytatása is van, biztosan sort fogok majd rájuk keríteni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Annamarie>!

Hogy az a rézfánfütyülős, féllábú vaskakas csípje meg irdatlan hosszúságú öszvérfüleiteket? Hát mik vagytok ti? Szélütött, öreg, ócskavas-kereskedő nehéz sorstól sújott, idióta gyermekei? Ahány szőrszál van egy torzszülött kiscsikó borzas farkában, annyi széttaposott pampanyúl átka szálljon a harcias törökre, akik feldúlják egy tisztes magyar várúrnő éjszakai nyugalmát!

77. oldal

4 hozzászólás
Bernadetti>!

Csaba a fürdőszoba ajtajához lépett. Kicsit hallgatózott, aztán odaintette Hubát. Az iker lábujjhegyen lopózott közelebb. Fejük majdnem összeért.
– Csend van – lehelte Csaba.
– Hallom én is – súgta vissza Huba.
– Mit hallasz?
– Hát a csendet.
– Vagyis nem hallasz semmit.
– De te sem, akkor meg mit ugrálsz? Miről van szó?
– Azt mondom neked: belefulladt.
Hubának a homlokára szaladt a szemöldöke; a bal oldali. Ez nála a legnagyobb csodálkozás jele volt.
– A kádba?
– Naná, majd a szappantartóba.

19. oldal (Móra, 1980)

Tünde1>!

– Egészen elzsibbadtam a hosszú úton. Hogy itt mennyit kell nyomni a gázt!…
– Argentínában nem? – kockáztatott meg egy kérdést anya.
– Ugyan! Olyan sík ott a terep, hogy nyugodtan téglát lehet tenni a gázpedálra.

Tünde1>!

– Százhatvan tojás?
– Annyi volt egy kézikocsin, amelyiket egy mellékutcából tolt ki valaki éppen elém, vagyis Tivadar elé… és épp akkor nem fogott a fék.

Tünde1>!

„Bódi Bertalan autószerelő műhelye, 500 méter.”
– Ötszáz méteres műhelye van – hüledezett Huba. – Hiszen az egy hatalmas gyár.
– Az eszed tokja. Innen ötszáz méterre van!

Kiss_Julianna>!

– Láttad azt a gyönyörű ívet, amit Tivadar az udvaron leírt? Három bokor dália lelte halálát a kerekek alatt.

Jagika P>!

– Én hallok valamit – súgta Huba.
– Mit?
Huba várt egy pillanatig, aztán óvatosan odébb lépett, mielőtt kimondja, nehogy a néni is meghallja.
– Smirglizés zaját. A boszorkány a vasorrát csiszolgatja…

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány
Jagika P>!

– Hogy azt a fűzfánfütyülős rézangyalát! – kiáltotta a néni. A fiúkból kitört a nevetés, pedig a java még csak ezután következett. – Hát mit képzelsz, te kerekes, fekete ördög, te álszent benzinfaló féreg! Nekem te ne rakoncátlankodjál, mint az öreg Koltai bakkecskéje, mert ha én véletlenül oldalba váglak, hát szétmennek a hengereid!

Bernadetti>!

– Szóval te vagy a Csaba – mutatott Amália Hubára, majd Csabához fordult –, és te a Huba. Így van?
– Pontosan fordítva – felelte Csaba.
– De nem tesz semmit – tette hozzá Huba.

14-15. oldal (Móra, 1980)

Bernadetti>!

– Az egész nyarunk el van rontva.
– Legalábbis az a három hét, ami most jön. Persze, ami azt illeti… mi szúrtuk el.
– Csak szét ne robbantson az a fene nagy lelkifurdalás. Az embernek nem lehet minden évben színjeles bizonyítványa.
– Főleg, ha nem is tanul…
– …eleget.
– Mert utál tanulni.
– Ki szeret?
– Télen még csak megy valahogy. De ahogy kitavaszodik…
– Akkor annyi minden mást lehet csinálni.

5. oldal (Móra, 1980)


A sorozat következő kötete

A fantasztikus nagynéni sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Brandon Mull: A mesés menedék
Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Diana Wynne Jones: A vándorló palota
Molnár T. Eszter: Most már igazán
G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj!
Sziklai Róbert: Lakli
Ľudo Ondrejov: Új tavasz
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!