A ​fantasztikus nagynéni (A fantasztikus nagynéni 1.) 162 csillagozás

Nemere István: A fantasztikus nagynéni Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Talán nincs is olyan diák, akiben fel ne merült volna a vakáció első napjaiban: „Hej, nem sikerül, amit a szünidőre terveztem! Ez a nyár bizony már az ördögé!” Így kesereg ennek az érdekes regénynek a két főhőse is. Külföldi kalandozás helyett otthon maradással sújtja őket a szülői szigor, sőt a dolgot még egy nagynéni is súlyosbítani fogja… Aztán mintha csoda történne! Megérkezik a nagynéni, aki küllemében is, jellemében is egyaránt „fantasztikus”, és ezzel megkezdődik ifjú barátainknak, Csabának és Hubának nem mindennapi vakációja.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek, Jonatán Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632450131

2 további kiadás


Kedvencelte 19

Most olvassa 7

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Bárcsak minden ifjúsági könyv ilyen lenne!
Izgalmas, kalandos, humoros, barátságos, letehetetlen; emellett értékeket közvetítő: szeretetet, barátságot, felnőttek és idősebbek iránti tiszteletet.
Bizonytalan voltam, hogy olvastam-e gyerekkoromban ezt a könyvet, de olvasás közben kiderült: nem; csak a filmet láttam – de azt sokszor!

Minden, amit éreztem, leírtam a fentiekben – összehasonlíthatatlanul minőségibb, mint pl. az a külföldi kortárs, amit párhuzamosan olvasunk (Cincin Lovag legendája); örök érvényű, és sosem fog kimenni a divatból, mert a benne lévő karakterek, helyzetek mindig is örökzöld témául szolgál(hat)nak az ifjúsági regényeknek: nyári szünet, autókázás, fiatalos nagynéni, barátságok a strandon leterített törölközőkön, fürdőzés nagy vízfröcsköléssel, esti mozizás, kólázás, csónakázás, várban lakni, kinek adatik meg? Véletlenül lefülelni egy tolvajbandát – na, az nekem picit sok volt a nyári vakáció idilli alapfelütéséhez… Ezen kívül statisztaként szolgálni két, a gyerekek számára fontos idősödő ember összeboronálásának, mindez a Balatonon, egy szívében még mindig gyerek várúr segedelmével, és egy kutya kíséretében, átszáguldva egy régi vágású, fantasztikus old timerrel, Tivadarral. Távol a szülőktől. Távol a sulitól, bár a rossz bizik sötét árnyékában…

Mindenesetre fantasztikus élmény volt, és bárcsak felfedeznék a gyerekeink a mi gyerekkorunk könyveit – azt hiszem, nekik is élményt jelentene…

Ja, és hát még egy apró megjegyzés: feltehetőleg Ruttkai Éva filmbéli „Csaba, Huba, ide hozzám!” felkiáltása lehetett annyira hatással rám, hogy a nagyobbik fiam végül a Huba nevet kapta… ;-)

@Ciccnyog Delfin-könyves kihívásához is.

9 hozzászólás
>!
Rézangyal
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Tökéletes ifjúsági regény nyomozással, nyaralással, nyugdíjas szerelemmel, nyugati autóval és minden mással, ami „ny” betűvel kezdődik. Nem, nyulak nincsenek benne.

2 hozzászólás
>!
Szelén
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Valamikor ezer éve láttam ebből a könyvből készült filmet, de a kocsin és Ruttkai Éván kívül semmire sem emlékeztem.
Bájos, aranyos történet. Ha annak idején olvasom, biztos nagyon szerettem volna.
Van benne kaland, nyár és vakáció, ikrek, nosztalgia, Balaton, strand, krimi, humor, nyomozás, és ami kicsit levon az értékéből, egy kis politikai agymosás is, de tényleg csak kicsit, mert szerencsére nem nagyon erős ez a szál.
Tetszettek a nevek: Tivadar, Amália, néha túl fantasztikusak a kalandok, mármint hétköznapi mércével mérve. Mert egy fantasy történethez képest nagyon is földhöz ragadt.
Ez a könyv azért bizonyíték arra, hogy Nemere igenis tud írni, bár a mennyiség a fontos neki régóta, de kezdetben még más elveket vallhatott.

>!
fülcimpa
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Gyermekkoromban nem tudom hányszor, és most újra, mert a többi részét is kívánom. És amúgy is… most ilyenre vágytam. Könnyed, laza, nem agyalós, sodró, vicces. Ifjúsági. Bár már rég túl vagyok ezen a korszakon ;) Amikor a főszereplők itták a tejet, kakaót, kiflit majszolva hozzá, olyan erős melegség öntötte el a lelkem… olyan megható… mert hát én is ilyeneket reggeleztem, tízóraiztam…és olyan felhőtlenül boldog gyermek lehettem…amiben része volt a Balatonnak is. Na nem feltétlen azért, mert beleszülettem a jómódba, de rokonaink éltek ott, úgyhogy néhány nyáron odatereltek bennünket.
Nem tudom igazán milyen a mostani olvasmányfelhozatal a 12 éves korosztály számára, mindenesetre, ha ehhez hasonlóan megírt történetre bukkantok, izenjetek nekem, légyszi…
Meg még ilyen is lehetne: Vakáció a halott utcában (Csukás), Megérjük a pénzünket (G. Szabó)

>!
Szédültnapraforgó
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Hát ez irtó klassz volt :) Nagyon élveztem. Bár a regény olvasása közben egy percre nem jutott eszembe, hogy az ikrek, Csaba és Huba még csak 12 évesek :D A nagynéni is haláli jó fej!
Izgalmas, pörgős cselekmény, barátság alakult ki Anikó és a fiúk között. A külföldi nyaralás helyett egy remek Balatoni élménnyel gazdagodtak a fiúk, Málika jóvoltából. Csupa kedves emberek a mellékszereplők is, mint Gergely, Bozoghy Ákos a várúr :D
A két szülő a regény szempontjából nem is volt fontos, de nekem túl szigorúnak tűntek. Ha nem ötös a bizonyítvány, nem viszik a gyerekeket nyaralni…azért ez baromság!
Egy tünemény kutya is csatlakozott hozzájuk a nyaralás alkalmával, ő Foltos :)
Arról már nem is mesélek, hogy hány kihíváshoz jó a történet ;)

6 hozzászólás
>!
OlvasóMókus
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Ez volt az a regény, ami 11-12 éves koromban megszerettette velem az olvasást. A Húgommal kellett volna játszanom én meg inkább kerestem egy könyvet a nagyszüleim könyvtárából, hogy még az olvasás is jobb. (Egyébként imádom a Húgomat, csak van köztünk 7,5 év korkülönbség, ami gyerekkorunkban elég sok volt.) És akkor rá kellett jönnöm, hogy az olvasás TÉNYLEG JÓ! Nem tudom elmondani mennyire hálás vagyok ennek a könyvnek. Most volt szerencsém ugyanazt a példányt olvasni, amit anno sok-sok évvel ezelőtt olvastam. És így huszonegynehány év távlatából is ugyanazt az élményt adta Csaba és Huba kalandjai, mint gyerekkoromban. Színtiszta nosztalgia volt ez az olvasás. És továbbra is imádom ezt a regényt!
Vannak azért zseniális regényei Nemerének…

>!
RandomSky
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Nagy gyermekkori kedvencem.
A filmben szereplő lányba meg kollektíve bele voltunk zúgva kiskrapekok az osztályból, és mikor nagyon sok évvel később személyesen találkoztam vele, meg is mondtam neki, mert az alkalommal élni kell, nem igaz?, de elég jól viselte, és kölcsönösen csak mérsékelten jöttünk zavarba :)

>!
pufirizs
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

Kedves történet volt, vagány és értelmes fiatalokkal, fantasztikus felnőttekkel (bár az ikrek szülei kifejezetten nem voltak szimpatikusak), kalandokkal, Balatonnal, kutyával, vad autóval. Érződött rajta, hogy nem mai darab már, de ettől függetlenül ugyanúgy aktuális és szórakoztató lehet a mostani ifjúságnak is :).

>!
bonnie9 +SP
Nemere István: A fantasztikus nagynéni

A történet most kevésbé varázsolt el a két Csukás nyaralás után ( ez és ez ), de attól még kedves kis nyári kaland. A szülők ugyan kifejezetten irritáltak (otthonhagynak két tizenéves gyereket egy ismeretlen rokonnal, csak azért, mert NÉGYES lett a bizonyítvány, ők meg lelépnek Görögországba nyaralni, paff…), de aztán a többiek végül feledtették velem a rossz szájízt.
A cselekmény mellett érdekes voltak a kor-pillanatok: asztal alól adott rossz barack, mit ér egy argentín-magyar útlevél itthon és Bécsben, a társtulajdonosság fogalma, stb.
Kedvencem: Tivadar. :)
Olvasmányaim egyik kedves neve Gergő, Gergely és minden névváltozata – egytől egyig szívemhez közel álló szereplők (például Gergő és Matula bácsi ). Most sem alakult ez másként, megszerettem az idős tanítót.
A könyvbéli vár és kapitánya kísértetiesen a Taródi-vár történetére emlékeztetett. Nem tudom, Nemere István járt-e Sopronban, de én végig csak erre tudtam asszociálni.
A filmből már csak Ruttkai Éva és Zenthe Ferenc alakja maradt meg bennem, így azt hiszem itt az ideje egy újranézésnek.


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

Hogy az a rézfánfütyülős, féllábú vaskakas csípje meg irdatlan hosszúságú öszvérfüleiteket? Hát mik vagytok ti? Szélütött, öreg, ócskavas-kereskedő nehéz sorstól sújott, idióta gyermekei? Ahány szőrszál van egy torzszülött kiscsikó borzas farkában, annyi széttaposott pampanyúl átka szálljon a harcias törökre, akik feldúlják egy tisztes magyar várúrnő éjszakai nyugalmát!

77. oldal

2 hozzászólás
>!
Bernadetti

Csaba a fürdőszoba ajtajához lépett. Kicsit hallgatózott, aztán odaintette Hubát. Az iker lábujjhegyen lopózott közelebb. Fejük majdnem összeért.
– Csend van – lehelte Csaba.
– Hallom én is – súgta vissza Huba.
– Mit hallasz?
– Hát a csendet.
– Vagyis nem hallasz semmit.
– De te sem, akkor meg mit ugrálsz? Miről van szó?
– Azt mondom neked: belefulladt.
Hubának a homlokára szaladt a szemöldöke; a bal oldali. Ez nála a legnagyobb csodálkozás jele volt.
– A kádba?
– Naná, majd a szappantartóba.

19. oldal (Móra, 1980)

>!
Bernadetti

– Szóval te vagy a Csaba – mutatott Amália Hubára, majd Csabához fordult –, és te a Huba. Így van?
– Pontosan fordítva – felelte Csaba.
– De nem tesz semmit – tette hozzá Huba.

14-15. oldal (Móra, 1980)

>!
Bernadetti

– Az egész nyarunk el van rontva.
– Legalábbis az a három hét, ami most jön. Persze, ami azt illeti… mi szúrtuk el.
– Csak szét ne robbantson az a fene nagy lelkifurdalás. Az embernek nem lehet minden évben színjeles bizonyítványa.
– Főleg, ha nem is tanul…
– …eleget.
– Mert utál tanulni.
– Ki szeret?
– Télen még csak megy valahogy. De ahogy kitavaszodik…
– Akkor annyi minden mást lehet csinálni.

5. oldal (Móra, 1980)

>!
Light_House

Amália néni az égre pillantott.
– No, igyekezzetek. Elmosogatunk, összeszedjük a holmitokat, és indulunk.
Ez így röviden és elegánsan hangzott, a terv megvalósítása viszont számtalan akadályba ütközött. A mosogatásnál egy fazék langyos víz ömlött Huba ruhájára, Csaba elcsúszott a fürdőszobában. Ruhaszárítgatás, sebkötözés. Ezt követően a fiúk bőröndjének villámzára becsípte Huba ujját, Csaba egy fél zokni párját kereste fél lábon ugrálva, míg megbotlott, és hosszan elnyúlt. „Esős napom van” – jegyezte meg szellemesen, mire Huba nevetőgörcsöt kapott. Amália néni hófehér vitorlavászon nadrágban, halványzöld blúzban, szandállal lábán ült az előszoba közepére állított bőrönd tetején, ötpercenként csak ennyit mondott:
– Mozgolódjatok, úrficskáim…

30. oldal

>!
Light_House

– Adjatok nekem is egy étlapot. Mit isztok?
A kérdés úgy hangzott, mint a filmekben. Ekkor ért oda asztalukhoz a kövér pincér. Huba Csabára kacsintott, kényelmesen hátradőlt, hányaveti módon. Csaba elnézett valahová messze.
– Egy száraz Martini éppenséggel nem ártana…
– Vagy egy whisky – folytatta ugyanolyan hangon a fivére.
– Persze, skót.
– Nyilván. És jéggel.
– Naná. És szóda nélkül.
Amália néni egy percig elhűlve ült, az étlap remegett a kezében. A kövér pincér nem hitt a fülének, közelebb hajolt.
– Tessék?
Aztán segélykérően pillantott a nénire. Amália kegyesen elmosolyodott.
– Hozzon három kólát.

35. oldal

>!
Light_House

Borzogh visszajött.
– Engem bolondnak tartanak ám a faluban, azt tudjátok, ugye? – kérdezte félig komolyan, félig vidáman. – Azt beszélik rólam, hogy a fejem nincs egészen rendben, mert kicsi gyermek koromban megrúgott a ló… Nem igaz ám! Nem is volt lovunk.
– Ilyen célra a szomszédék lova is megfelel – szaladt ki Huba száján.

93. oldal

>!
Szelén

Három órakor pillantották meg a Balatont. A fennsíkon szaladó autó egy kanyar
után új táj felé fordult. A felhőtlen, forró égbolt alatt hatalmas, világoszöld víztükör terpeszkedett. Szinte a láthatárig vitte el a tekinteteket a tó.
Csak valahol messze, az alig sejthető túlsó parton ragyogtak kékesbe játszó hegyek.
– Akár a tenger! – lelkendezett Csaba.

>!
pufirizs

A félhomályban Csaba felült, végignézett a szobán, és halkan mormolta maga elé:
– Holnap ilyenkor már a banya karmaiban leszünk…

10. oldal

>!
Szelén

Lába azonnal bokáig merült a vízbe; az aszfalt mélyedésében pocsolyává gyűlt az eső, neki pedig csak bőrszíjas szandálja volt.


A sorozat következő kötete

A fantasztikus nagynéni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Petrovácz István: Nevelem a családom
Leonie Kooiker: A boszorkánykönyv
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Thury Zsuzsa: Zalai nyár
Schmuck Ottó: A kelyhesek titkos temploma
Maviangela Accovis – Federico Taddia: Hogyan legyen vidám a szünidő?
Nyulász Péter: Ciprián