Szakácskönyv ​kétbalkezeseknek 20 csillagozás

Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Ezt ​a könyvet az esendő, erőfeszítéseikért viszont nagyon is becsülnivaló kétbalkezeseknek írtam. Ők azok, akiket a legnagyobb igyekezettel létrehozott alkotás után is csak így dicsérnek: ki gondolta volna…?! Jó, ha nem teszik hozzá: Tényleg te csináltad? Bezzeg az ezermesternek, aranykezűnek elkönyvelt embertársaik sikertelensége azt juttatja a többiek eszébe: mindenkinek lehet rossz napja. Ezt a könyvet bátran forgathatják a fiatalok, akik most látják elérkezettnek az időt, hogy önmagukról gondoskodjanak, vagy éppen nem látják úgy, de kénytelenek rá. Azoknak is szeretettel ajánlom a könyvet, akiknek az ebédelést az étkezőajtóra kilógatott munkahelyi menülista böngészése, a vacsorát pedig a pizzaétlap végiggusztálása előzte meg. Most viszont úgy gondolják: nem is baj, hogy megszűnt a vállalat, vagy éppen az sem tragédia, hogy mától a postás hozza az elköltendőt, úgyis unta már a tarhonyás mócsingot. Holnaptól új életet kezdünk, felfedezzük a konyhát! Nem a saját kárunkon tanulunk… (tovább)

>!
Alexandra, Pécs, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634476986
>!
Alexandra, Pécs, 2015
288 oldal · ISBN: 9789633576717
>!
Alexandra, Pécs, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633575550 · Illusztrálta: Sarlós Endre

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Papucskosbor>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Van az úgy, hogy az ember lánya úgy megy férjhez, hogy nem tud főzni. Konyhaművészetem csúcsát mindig is a főtt tojás és a rántotta jelentette, nem említve néhány elfuserált próbálkozást mézeskalács készítésre. spoiler
Legjobb barátnőim egyikétől kaptuk spoiler nászajándékba a következő szöveggel: -Reméljük, így már neked is menni fog! :D
És hát az élet úgy hozta, hogy rengeteg szabadidőm lett. Nem volt több mentségem, neki kellett állni.
Elejétől a végéig elolvastam. Még a recepteket is. 3 hétbe telt. Közben nagyon sok olyan infót tudtam meg, amelyek korábban a misztikum határát súrolták nálam. spoiler
Aztán a főzésnek is nekiálltam.
Jelentem, most már tudok kétféle levest, hétféle főételt és ötféle desszertet csinálni.
Eleinte hiányoltam a könyvből azt, hogy sütésnél nincs megadva, hogy hány percig és milyen hőfokon, de aztán persze rájöttem, hogy ahány ház, annyi féle sütő.
Bámulatos. Megy az öt csillag.

2 hozzászólás
kicsikler P>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Szeretem ezt a könyvet. Egyszerű, de nagyszerű receptek, ahogy nagymamáink csinálták, legalábbis ahhoz hasonlatos. Számomra mégis az eleje a lényeges. A tippek, titkok, fortélyok :) Néha főzés közben csak úgy elkezdem olvasgatni :D
Egy dologgal nem vagyok kibékülve, az pedig a címe… egyik kedves vízszerelő bácsi nézegetve a konyhai „könyvespolcom”, alig tudta megőrizni a komolyságát, amikor észrevette… de kíváncsivá is tette a cím, mivel megérdeklődte, hogy tea receptek vannak-e benne vagy a vízforralás folyamata, azt úgyse lehet elrontani alapon…

Mesii>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Az első „igazi” szakácskönyvem, ha a Pom-pom főz c. könyvet nem számítjuk :) Egyébként anyukámtól kaptam – vajon célzásként?!

ValerinLanz P>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Ez nem az én szakácskönyvem volt. Az a típus vagyok, aki sokkal jobban szereti, ha kevesebb a szöveg, és az ételeket esetleg egy-két szép fotó is szemlélteti. Oké, nem biztos, hogy az, amit elkészítek, ugyanúgy fog kinézni, de talán mégis jobban meghozná a kedvemet a főzéshez.
Biztos sok hagyományos háziasszonynak fontos, illetve hasznos az elején elhelyezett gyorstalpaló az edényekkel, fűszerekkel, praktikákkal kapcsolatban. Anyukámnak az volt, néhány dologra rá is csodálkozott. Engem viszont nem érdekelt, mert nem vagyok hagyományos értelemben vett háziasszony, sőt, nem is törekszem erre. Igyekszem a lehető legkevesebb időt a konyhában tölteni, szeretek kevés, elérhető hozzávalóból főzni valami finomat.
Namost ez a kötet rögtön a küllemével elriasztott engem. Barna, csupa betű, semmi kép, egyáltalán nem vonzott, hogy főzzek belőle bármit is.
Aztán maguk az ételek. Rendben, csoportokra vannak bontva, hogy a sült csirkét véletlenül se keressem a leveseknél, ez rendben is van. Viszont rengeteg olyan étel szerepelt benne, amit sosem fogok elkészíteni, mert vagy bonyolult, vagy nem eszem olyasmit, vagy beszerezhetetlen a hozzávaló. Pacal, meg a különleges, külföldi ételek, esetleg a belsőségből készült ételek, szó sem lehet róla! Tehát akármilyen vastag a kötet, nálam ezzel rengeteg recept kiesett.
Továbbá olyan alaprecepteket sem fogok ebből elkészíteni, mint mondjuk a húsleves, vagy a sült csirke, mivel van egy anyukám, akinek sok éves tapasztalatára inkább hagyatkozom, mint erre a kötetre.
Az arányokkal is meggyűlt a bajom. Szeretem, ha pontosan tudom, miből mennyi kell, vagy meddig kell főzni, de itt a receptek néha elnagyolva adták meg a teendőket, hogy találja ki a szerencsétlen kétbalkezes versenyző, mit kell csinálni.
A Tartalomjegyzék is hasznos a végén, nem vitás. Voltak benne olyan ételek, amiket valószínűleg el fogok készíteni máskor is – és hála a molynak, nem kell megtartanom hozzá a könyvet, mert feljegyeztem a recepteket. A zöldségfasírt, illetve a gyümölcsös keksz nagy siker volt, ezeknek örülök, de igazából igyekeztem olyan recepteket válogatni, amikkel nagyon még én sem nyúlhatok mellé.
Ami még zavart, hogy mivel ez egy elég régi kiadvány, nem szerepelnek benne olyan hozzávalók/ételek, amik ma nagyon népszerűek, vagy amik egészségesebbek – édesburgonya, cukkini, brokkoli, vagy ha benne is vannak, kevés helyen.
Összességében csalódás számomra, valami sokkal modernebbet, színesebbet fogok beszerezni magamnak.

Rilla3>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Nekem ez az abszolút kedvenc szakácskönyvem! Valószínűleg a címe miatt vettem meg annak idején, el is voltam keseredve, amikor egy költözés után nem került elő, de most megint ez nyitja a sort a szakácskönyvek között.
Leginkább alapreceptek vannak benne, azok az ételek, amiket anyukánk, nagymamánk főzött szezontól függően és amiket úgy meg tud kívánni az ember, ha hosszú ideig pizzán és gyorséttermi kaján él, hogy maga is elcsodálkozik rajta! Ahogy szerintem nagyon sokan, én is úgy főzök, hogy megnézek 4-40 receptet, aztán megcsinálom, ahogy gondolom, de van néhány alap étel, amit nem szoktam nagyon variálni és ebből a könyvből főztem először. A teljesség igénye nélkül: máglyarakás, székelykáposzta, omlett, almaleves, joghurttorta.
Mivel a célja az, hogy a kezdőknek nyújtson segítséget, a receptek előtti bő 80 oldal mindenféle egyéb konyhai dolgokkal foglalkozik, amikkel nem árt tisztában lenni: a szükséges eszközök, fűszerek, alapanyagok bemutatásától az alapműveletek részletes leírásán át (pl. hagymavágás, tojásfeltörés, csirkedarabolás) eljut egészen a legelemibb főzésig (száraztészta, krumpli, pörköltalap).
A kedvencem a fagyasztást és a fagyasztható készételeket taglaló rész, csak a pörköltre ad kapásból 8-10 ötletet, hogy hogyan lehet variálni.
A képeket annyira ebből a szakácskönyvből nem hiányolom (van sejtésem, hogy hogy néz ki egy krumplileves), a húsoknál viszont taglalhatta volna bővebben, hogy melyik állat melyik része mire használható (bár a receptekben mindig le van írva, miből kell készíteni).
Ja, és miért nem lehet az első 80 oldalban Ctrl+F-fel keresni?!

Koksa>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Párocskámnak vettem, de forgatom én is folyamatosan, hiába vannak meg nekem az alapok, jó dolgokat tanulok belőle, és haláli a fogalmazása :D

tündérrózsa>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Anyukámtól kaptam, mikor férjhez mentem. :) Jó könyv, sokszor forgatom, de nem mindent ebből készítek el. Sok olyan van benne, amit anyum nem úgy csinál, és én inkább az otthoni ízeket próbálom behozni a háztartásba. :)

Szumire>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Aki nem tud főzni annak ez lesz a „bibliája”.
Aki meg tud ebből csak finomíthatja a tudását.
Én a páromtól kaptam,hogy a leveseim tényleg levesek is legyenek :)

looney>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Köszi a tippet Szumire! Remélem rajtunk is segít majd! : )

tarody_aniko>!
Nemere Ilona: Szakácskönyv kétbalkezeseknek

Nagyon tetszik, mert átlátható, nagyon hasznos, és az alapoktól indul….Persze a végén már megtalálhatóak benne a bonyolultabb ételek is.Mindenkinek kéne egy ilyen……


Hasonló könyvek címkék alapján

Horváth Ilona: Szakácskönyv
Hegyi Barbara: Abraka babra
Papp Emese: A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye
Bangó Margit: Határtalan lakoma
Duzs Mária (szerk.): Népszerű palacsinták
Zackel Erna: Süssünk otthon
Bogos Attila (szerk.): A 100 legjobb gyors étel
Rózsa Klára: Bögrés sütemények
Balogh Bóna Klára: Paleo receptek
Igazi magyar ételek