Az ​aranyszűz lovagjai 9 csillagozás

Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

1797-ben, ​itáliai hadjárat során Napóleon tábornok parancsára a francia hadsereg számtalan műkincset rabol el olasz templomokból. Így vész nyoma az „Aranyszűznek”, egy csodatevő Mária-szobornak is, amely színaranyból készült és majdnem száz kilót nyom… A fellázadt parasztok a francia katonák nyomába erednek és mindenkivel végeznek. De a szobrot a menekülők elrejtik valahol a hegyekben. A későbbi századokban sorra bukkannak fel azok, akik halványan emlékeznek régi életükre. Az utolsó francia katonák reinkarnált utódai több korban jelennek meg és keresik a szobrot. Egyesek még médiumokat, spiritiszta szellemidézéseket is igénybe vesznek, hogy a kincs nyomára bukkanjanak. Lucia Mauro művészettörténész 2014-ben viszont másképp szeretné megtalálni a szobrot: kutatóexpedíciót szervez. Még nem tudja, mi lesz ennek a vége, sőt, azt sem sejti, kicsoda volt ő maga kétszáztizenhét évvel korábban, egyik előző életében… A halálos veszedelem és az életveszélyes kalandok akkor kezdődnek, amikor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kódexfestő, Nyíregyháza, 2016
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632381176

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ferger_Jolcsi P
Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

Kicsit soknak találom a számtalan szemszögét a történetben, főleg, hogy azok 3-4 idősíkon futnak. Túl sok mindent akart belezsúfolni szerintem az író. Van benne egy kis történelem, egy kis miszticizmus és egy kis hit is.
A második világháború alatt francia katonák elloptak egy csodatévő, nagyrabecsült szobrot, de a hívek üldözőbe vették őket. A katonáknak még sikerül haláluk előtt elrejteniük a szobrot. Rá pár évtizedre még mindig nem találják sehol, aztán elérünk a jelenbe, ahol pályázati úton meghirdetik a szobor felkutatását. Elindul hát a hajsza az eltűnt csoda után, s minél közelebb kerülünk a megtalálásához, annál több ember veszti életét.

>!
Jeffi SP
Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

Az van, hogy ez valami borzalmas könyv. Elhiszem, hogy tetszik embereknek, akik feltehetően nem olvastak még semmi egyéb könyvet, és nem tudják, mi az a fogalmazás. Sajnálom, de amikor teljesen logikátlanul ugrálunk az időbe, és teljesen logikátlan mondatok követik egymást, akkor úgy elgondolkodom rajta, hogy ezt most komolyan gondolta-e Nemere, vagy csak álmában írta.
Egyrészt, zavar ha egy-egy új szereplő feltűnése úgy kezdődik, hogy „valaki végigméri” majd konkrét leírást kapunk arról, hogy fekete a haja, kék a szeme, szigorúan néz, de tud ám nevetni is, hogy pocakos stb.. Az az igazság, hogy ezt a normális írók úgy el tudják rejteni, hogy nem tűnik fel. Feltehetően nem oldalakon keresztül megbámulja egymást a bagázs ilyen ábrázolással.
Aztán ott van a régi katonák, ahogy mennek, nem kapnak parancsot, mennek, mert tudnak parancs nélkül is menni. Inni és enni is tudnak anélkül, ki van emelve! Aztán ellopják, amit elkel, aztán sorra halnak meg, és mindezt a vezetőjük úgy szemléli, hogy „áh, még vagyunk 20-an, meg én a 21.” majd pár oldal után „már csak 16-an vagyunk, meg én a 17.”… Komolyan vártam, hogy mikor hal már meg végre mindenki, vagy legalább ez a hülye, aki itt visszafelé számol. De nem, sajna addig nem jutottam el, mert ugrottunk az időbe, hogy megtudjuk a szekta, mely az Egyházhoz hű, inkább reinkarnációs tanokat vesz át, hogy a szent Mária szobrot megtalálja. Igen-igen-igen… itt adtam fel. Tök jó lehet ez a könyv, de hogy ha fizetnek, sem olvasom el az is biztos.

Bővebben: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2016/08/neil-omar-watson…

18 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata P
Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

Kicsit vontatott volt néhol a történet, de amikor úgy kezdtem el olvasni, mintha néznék egy filmet, ami a szemem előtt pereg, akkor egész szórakoztató volt, amolyan hollywoodias, számomra egyszer olvasós. Engem abszolút nem zavart a több szemszög, több idősík, bár szerintem a reinkarnációt majdhogynem felesleges volt belekeverni, szinte alig láttam értelmét.
A szoborért folytatott harc egyik oldalról szép és nemes, a másik oldalról pedig tipikusan a kapzsiság, hatalom, a mindenen átgázolás a jellemző. Lehetett drukkolni a „jóknak”, utálni a „rosszakat”.
A borító nagyon szép, de megtévesztő, szerintem nem illik a történethez.

>!
Virizlai_Richárd
Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

A könyvnek a borítóján a következő mondatott olvashatjuk idézve valaki véleményét:
„STÍLUSÁBAN A LEGJOBB REGÉNY A DA VINCI-KÓD ÓTA’’
Én most ezen is túlmegyek, nem csak azóta a legjobb, hanem véleményem szerint az első helyért vetekszik a Da Vinci-kóddal!
Mindent magában tartalmaz, amire egy olvasónak szüksége van a kellemes és szórakoztató kikapcsolódáshoz. És ezt megkoronázva az író egy olyan összetett regényt akart megírni, amibe nagyon sokaknak már beletört a bicskája. Hiszen nem csak realista, nem csak fantasy, nem csak vallásos, nem csak spiritiszta, nem csak akció stílusban írta ezeket a fantasztikus sorokat. És még azon is túlmegy, hogy csak kettőt-hármat kombinál. Hanem mindet belevitte. Kibontotta és a történet szerves részét képezi. És sikerült neki, sikerül úgy összerakni, hogy egyik sem üti a másikat. Teljesen működőképesen állnak össze.
Ami szintén magával ragadó plusz a könyvben az a váltások az idősíkok között. Kivalló érzékkel jelölte ki azokat a pontokat mikor egyik jelenetből a másikba, egyik idősíkból a másikba váltott. Egyáltalán nem zavaró, hogy a könyv egyszerre játszódik 1797-ben, az első világháborúban, a második világháborúban, és napjainkban /pontosabban 2014-ben/. Kivalló érzékkel válogatta össze azokat a jeleneteket, amiket egymás után lehet az nélkül írni, hogy megtörné az olvasó felfűtött izgalmakkal teli állapotát. Egyes részek végére kibontakozó cselekmények okozta ’’ feszültséget ’’ nem lecsillapítja vagy visszaveti a váltás, hanem csak fokozza. Ezáltal nem is dühítő, ha valahol úgy érzi az ember, hogy most még nem jöhet a váltás, mert ezt tudnom kell, csak jobban ösztönzi arra, hogy folytassa az olvasást!
Egyetlen egy dolog van mi nekem kicsit hiányérzetként előjött az a művészeti megvilágítása a dolgoknak. Tény nem volt akkora lehetőség erre, azonban valahogy vártam, hogy egy pontosabb leírást kapjak az Aranyszűzről. De persze ennek is megvan a maga szépsége is, így mindenki a maga lelkének Máriáját állíthatja a kép középpontjába.
Összegezve egy kiváló könyv, amit mindenkinek olvasni kell. Hiszen kategóriájában messze túlszárnyalja a hasonló könyveket. És igen én neki adom a koronát nem is a Da Vinci-kódnak

>!
Kazuko
Neil Omar Watson: Az aranyszűz lovagjai

Vannak dolgok, amiket nem feltétlen kellene erőltetni.
Az alapötlet nagyon jó volt, tetszett, megértem, hogy kell a jelen és múltbeli sík, de például a II. Világháborús események behozatalát nem értettem. Sokszor abszurd és kifejezetten vontatott volt számomra. Viszont az utolsó 20-30 oldal pörgött, és ahogy végre beindultak az események, az író úgy „csapta” le a végét is.


Népszerű idézetek

>!
Jeffi SP

Pontban tizenegykor kopogtak az ajtaján, és bejött egy férfi. Nem volt már fiatal, de valahogy öreg sem. Negyvenöt-ötven körül járt, egyenes testtartással, emelt fővel lépkedett. Már őszült a halántéka. Komoly volt az arca, de a szeme körül pár biztató ránc jelezte: szokott nevetni is.

14. oldal, 2. fejezet - 2014 szeptember (Kódexfestő, 2016)

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Cadou lóról szállt. Nem sokat tudott olaszul, hát francia szavakat vegyített a mondatba, és inkább mutogatott:
– Salut… Akarom látni a Szüzet. Vergine d'Oro… – és hogy ne legyen félreértés, keményen mondta, hogy azonnal: – Adesso!

23. oldal, 3. fejezet - 1797. március (Kódexfestő, 2016)

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Ideje lenne már egy kocsit vennem, futott át a fején a gondolat, de mint eddig mindig, most is csak legyintett rá: minek?

13. oldal, 2. fejezet - 2014 szeptember (Kódexfestő, 2016)

1 hozzászólás
>!
Jeffi SP

Ma fontos találkozója lesz tizenegykor, délután kettőtől pedig megbeszélés a művészettörténeti tanszéken, ahol állítólag az egyetem rektora is jelen lesz – most járja végig a tanszékeket. Nemsokára indul az oktatás.

13. oldal, 2. fejezet - 2014 szeptember (Kódexfestő, 2016)

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Kay: A fantom
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Frei Tamás: A bankár
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Budai Lotti: A magányos trónörökösnő
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A tudósító
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Marina Fiorato: A velencei szerződés