100. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

Tükör ​és füst 654 csillagozás

Neil Gaiman: Tükör és füst Neil Gaiman: Tükör és füst Neil Gaiman: Tükör és füst

Neil Gaiman kezében a mágia nem pusztán illúzió, és minden lehetséges. Ebben az első, 1998-ban megjelent és mára klasszikussá vált novelláskötetében képzelete és ügyessége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, és ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.

Lépj be ebbe az új valóságba, amelyet tükrök sokszorosítanak és füst homályosít el, mégis mágikus és megragadható.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980871
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192909 · Fordította: Galamb Zoltán, Gálla Nóra, H. Kovács Mária, Huszár András, Pék Zoltán, Roboz Gábor, Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

388 tag · 232 karc · Utolsó karc: 2024. január 28., 08:59 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer

Helyszínek népszerűség szerint

Innsmouth


Kedvencelte 67

Most olvassa 34

Várólistára tette 312

Kívánságlistára tette 263

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Laren_Dorr>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Egyszerzős novelláskötethez képest meglepően változatos válogatás, mind témában, mind stílusban.
Meggyőződésem, hogy a scifi és a horror leghálásabb, legtökéletesebb formája a novella, de Gaiman bebizonyította, hogy ez áll a fantasyre is, legalábbis bizonyos irányzataira.
Pár szó néhány kiemelendő novelláról:
A nászajándék
Egy ötletes Dorian Gray parafrázis, elrejtve a Bevezetőben. Annyira tetszett, hogy szerettem volna kinyomtatni és egy borítékban odaajándékozni egy barátunk esküvőjén, de a párom lebeszélt róla.

Lovagkor
Aranyos volt, tényleg.

Az ajándék
Itt nagyon érezni Bradbury horrornovelláinak hatását, Gaimen érezhetően sokat merített a stílusából és eszközeiből.

A troll hídja
Sötét mese az életről és annak természetéről.

A krampuszról egy szót se
Ismét Bradbury hatás, szóval tetszett.

Az aranyhalas medence és más történetek
Ez a zsenialitás első megnyilvánulása volt a kötetben. A bevezetőből arra következtetek, egy igazi ösztönből írt történet, ami csapongása dacára is működő egésszé áll össze. Hollywood arcairól szól és más történetekről.

A fehér úton
Nehéz lehet Gaiman prózaverseit fordítani, de ez még a fordítás sutasága dacára is baromi jó volt. Be kell vizsgálnom eredetiben is

Baglyoknak lánya
Egy rémtörténet 17. századi stílusban elmesélve. Imádtam és gratula a magyarításnak.

Shoggoth Ófőzdei Banyaszomorító
Vicces volt, csak annyiban csalódtam, hogy azt hittem Gaiman igazi lovecraftiánus novellákat írt, de úgy látszik ő a humor felől ragadta meg a témát.

Megint csak világvége
Újfent Lovecraft, de itt a humor mellé már egy kis szürrealizmus is társul. És egyben tisztelgés Zelazny előtt, utolsó regénye motívumait felhasználva. Nem ártanak némi horrorológiai ismeretek a teljes élvezetéhez.

Baywolf
Prózavers az előző novella főhősének szereplésével. Nagyon bírtam a vulgáris nyelvezetét és cinizmusát.

Nagykeráron beszámítjuk
Ez de nagy volt. Sokat nem szabad róla spoilerezni, de hogy sülhet el, ha egy leértékelésmániás bérgyilkost akar felfogadni?

Egy élet, Moorcock korai stílusában
Tiszteletadás Moorcock előtt, remek stílusban (már ha bírod Moorcockot), megrendítő elemekkel.

Egér
Elgondolkodtató szösszenet az emberi természetről és morális visszáságairól.

Ízek
Ez baromira pornográf volt, szóval szerettem.

A gyilkosság misztériuma
A nagyágyú, ami a szememben fellőtte Gaimant a legnagyobbak közé. A kötet legjobbja. Méltó párja Ted Chiang hasonló, vallásos/bibliai novelláinak, mint a Bábel tornya vagy A pokol mint Isten hiánya. Szintén bibliai elemek segítségével boncolgat egy nehéz és bizonyos tekintetben veszélyes morálfilozófiai kérdést. Mestermű

Hó, üveg, alma
Ha csak a szöveget adják oda és megkérdezik tőlem, ki írta, szinte száz százalékos biztonsággal rávágtam volna, hogy a Kornya Zsolt. Ugyanolyan sötét, ugyanolyan beteg, ugyanolyan hatásvadász, ugyanolyan ízes nyelvezet és a régi világ részleteinek autentikus ismerete jellemzi, ugyanúgy imádtam.

3 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Annyira dark fantasy műfaj, hogy nem győztem „lemosni” magamról ezt a sokrétű rettenetet. És tényleg, tükör és füst. Találó a cím. Mintha rémálmodozásban lett volna az író, kicsit olyan érzetet keltett bennem a könyve. Meg vagyok döbbenve. Mert bármilyen „pocsék és megbotránkoztató ” is volt ez a gyűjtemény, még jobban sikerült morbid mód belopnia magát a szívembe. Kicsit Roald Dahl, és egy kicsit Prust, egy egész parányit Jorge Luis Borget jutott eszembe írásai nyomán. Több síkon futó rejtélyes kvantum könyv. Megbotránkoztatott, elgondolkodtatott, igazi kikapcsolódás nyújtott. Ha választanom kéne, melyik volt a leg…hát bajba lennék. Mert nekem mindegyik novella, vagy vers tetszett, a maga más-más utánozhatatlan sajátos módján.
Ínyenc kalandor irodalmisták figyelmébe bátran ajánlom.

FVCsilla P>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Nagyon sokszínűek a novellák, amiket tartalmaz. Ennek eredményeként nem is szerettem mindegyiket. Vannak benne nagyon jó történetek, de nekem hiányzik a könyvből valami.
A Szent Grált megvásárló hölgy nagyon aranyos volt, a híd alatt várakozó troll történetét is szerettem.

gabiica P>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Éppen a sokszínűsége az, ami miatt nem tudtam teljesen megszeretni a kötetet. Rengeteg, különféle novellát tartalmaz, ebben az esetben pedig én sem várhattam el magamtól, hogy mindegyiket élvezzem.
Sajnos nem is sikerült. Kiemelni talán a többször említett Hó, üveg, almát tudnám, ami tényleg nagyon kiemelkedő volt számomra, de a többi hol tetszett, hol nem. Nem mindenhol láttam benne az eredetiséget, bármennyire is próbáltam mindegyiket élvezni.
Alapvetően egyébként lehúzni sem akarom, hiszen nagy munka van ebben, csavaros és érdekes történetek, egyáltalán nem amolyan jó, oké, ezt félredobom típusúak. Voltak elég beteg történetek is, amik egyáltalán nem tartoznak az én stílusomhoz, de azért nem volt annyira rossz ez a kötet. Nem hiszem, hogy még egyszer elővenném, ennyi elég volt belőle :D

Nita_Könyvgalaxis>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Minden embernek vannak félelmei, rémálmai, rémképei, de míg a legtöbben ezeket elnyomjuk magunkban vagy nem is törődünk velük, addig Gaiman szabadjára engedi és leírja az őt kísértő rémeket.
Gaiman nagyon ért ahhoz, hogy egy hétköznapi történetből egyetlen csavarral hogyan csináljon valami egyedit, valami igazán megdöbbentőt. Először nem is érted, mi lesz ebben oly' különleges, aztán meg nem győzöd felszedni az állad a padlóról… A Hó, tükör, alma novelláról pedig tényleg igaz, hogy sose tudok majd ugyanúgy gondolni majd az eredetijére többé…
Kérném szépen az író urat, hogy a gyerekmesék helyett alkosson még több ilyen felnőttmesét. Szüksége van az ilyen történetekre a világnak.

Lunemorte P>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Jó kis novelláskötet ez tele humorral, érdekességekkel, néhol hátborzongató dolgokkal. Akinek Lovecraft neve nem ismeretlen, bizonyára ebben a kötetben sem fog annyira csalódni. Nekem valami hiányzott még, de a hangulat egészen bejött.

cicus61 P>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Az írót vagy nagyon szeretem, vagy nagyon nem. Ez a kötet most nem lett a kedvencem.
Talán tényleg amiatt nem jött be, hogy mindegyik történet teljesen más és nagyon nem tetszett. Nekem is a Hó, üveg, alma volt a legjobb, de az is csak épphogy. Pedig tényleg jók lettek volna, de valahogy ez nem az én világom, különösen a beteg történetek, amik némelyike elég undorító volt.

abstractelf>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Úgy gondolom, Neil Gaimanhez szükségeltetik egyfajta hangulat, ami fogékonyabbá tesz ezekre a novellákra. Rám pontosan ebben a hangulatban talált ez a kötet, és már a legelső versnél behúzott.

A kötet olvasása során úgy éreztem, hogy ezek a történetek meleg takaróként vesznek körbe, és azt sugallják, hogy itt vannak. Ezzel együtt végig attól tartottam, hogy egyszer végére érek ennek a kötetnek, és ismét vissza kell térnem a való világba.

Nem mintha a Neil Gaiman által bemutatott világok annyira lélekemelők lettek volna. Erről szó sem volt – hátborzongató, néhol kísérteties, néhol pedig szívszaggató történetek váltogatták egymást. Mégis a többségben volt egy apró varázslat, amire a világnak szüksége van. Ahol ez a szikra nem volt jelen, felért egy arculcsapással. Mert azok voltak azok a novellák, amelyek a maguk morbiditásában kritikák is voltak (példának okáért a mindössze kétoldalas Babavilág, amelynek minden szava felért száz másikkal).

Kedvenc novellát nem is tudnék választani – de olyat sem, ami nem tetszett, mert azt éreztem, hogy ez a 31 történet összekapcsolódik, és egy egészet alkot. Azt viszont tudom, hogy érzelmileg A gyilkosság misztériuma viselt meg leginkább. Pedig az elején nem is értettem, ebből mit fog kihozni Gaiman. Aztán olyan gondolatokat szőtt bele a történetébe, amelyek komoly hatással voltak rám, majd végül egy kis csavarral még nyomatékosabbá tette mondandóját.

Emlékszem, volt idő, mikor azt gondoltam, sosem fogom megkedvelni Gaimant – mikor sorban hagytam abba a könyveit pár oldal után –, azonban úgy tűnik, mostanra sikerül egymásra hangolódnunk. Azt hiszem, ideje hozzáadnom őt is a kedvenc szerzőimhez.

kte P>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

A Tükör és füst rengeteg novellát tartalmaz, megmutatva az író fantáziájának gazdagságát és sokszínűségét. Szerintem már az is nagy szó, hogy akkora rajongótáborral rendelkezik, hogy egy novelláskötet eladhatóvá vált.
A kötet elején mindegyik történetről kapunk néhány mondatnyi vagy fél oldalnyi háttérinformációt, hol a megszületés körülményeiről, hol az ihlet forrásáról vagy arról, hogy milyen kötetben/folyóiratban jelent meg. Jobb lett volna ezeket az egyes novellák elé helyezni, ezt úgy oldottam meg, hogy két könyvjelzőt használtam és a történet előtt mindig elolvastam a háttérinformációkat róla.
A színvonal és a témák széles skálán váltakoznak, némelyiket zseniálisnak, egy keveset unalmasnak találtam. Tetszett a Lovagkor, Miklós akkor már…., A fehér úton, a Cthulhu-s történetek és még sorolhatnám. Rájöttem, hogy a legtöbb tetszett, de egymás után olvasva tömény volt. Még a verseseket is elolvastam, bár az nem annyira nem az én világom. Nem jellemző a történeteire a happy end, többnyire van benne egyfajta szomorúság vagy keserédesség. Ha újrakezdeném, akkor egyesével olvasnám őket, más könyveket közbeiktatva.
Kifejezetten Gaiman-os például A troll hídja, A kések asszonya, Változások, le se tagadhatná őket. :) Több sztorit verses formába öntött és igen sok valamilyen klasszikus népi történet újra- vagy továbbgondolása.

Ruby_εïз IP>!
Neil Gaiman: Tükör és füst

Gaiman úr újabb utazásokra visz el minket ezzel a novelláskötettel.
Nekem ez sokkal jobban tetszik, mint az előző, Felkavaró tartalom. Ebben aztán tényleg van felkavaró tartalom. Ha jól láttam, ez a könyv hamarabb került kiadásra, és ebben a szerző jóval nyersebb, gyomorfogatóbb sztorikkal „szórakoztatja” az olvasóját. Kicsit olyan, mintha egy Mesék a kriptából részt néznék.
A valóság ihlette fantasyk nagy gyűjteménye, aminek a végén azért van egy kis tanulság, mondandó is.


Népszerű idézetek

EgyKönyvmoly>!

Tizenhárom éves koromban megláttam, amint rágózik, és úgy beleestem, mint öngyilkos a folyóba.

71. oldal

7 hozzászólás
mendella>!

A tündérmesék, amint arra G. K. Chesterton egyszer rámutatott, több mint igazak. Nem azért, mert megmutatják: sárkányok léteznek, hanem azért, mert azt mondják el nekünk, hogy a sárkányokat le lehet győzni.

15. oldal

Algernon P>!

Vannak, akik azt állítják, hogy a könyvek magukat írják, de ez hazugság. A könyvek nem maguktól íródnak. Gondolatok, kutatás, hátfájás, jegyzetelés kell hozzá és sokkal több idő, meg munka, mint azt az ember képzelné.

Az aranyhalas medence és más történetek

1 hozzászólás
Algernon P>!

A történetek így vagy úgy: tükrök. Arra használjuk őket, hogy elmagyarázzuk magunknak, hogyan működik a világ és hogyan nem. Elvonják a figyelmet a sötétben lapuló dolgokról.

Bevezető

Lahara IP>!

A gyerekek nagy előnyben vannak, ha találkoznak a tündérmesék alakjaival: sokkal felkészültebbek velük szemben.

Troll

yendayi>!

Kissrác koromban a felnőttek mindig rám szóltak, hogy ne találjak ki dolgokat, és figyelmeztettek, hogy mi fog történni, ha megteszem. Eddigi tapasztalataim szerint az történik, hogy sokat utazhatok a világban, és nem kell felkelnem túl korán.

18. oldal (Bevezető)

Algernon P>!

Talán ez lesz a legfontosabb dolog, ami meghatározza a Teremtést a Teremtetteknek: ha nem lenne a Halál, egyszerűen csak léteznének, de mivel meghalnak, értelmet nyer a létezésük… egy határ, amit az élők nem léphetnek át.

A gyilkosság misztériuma

1 hozzászólás
Alison>!

Benjamin Lassiter kénytelen-kelletlen arra a következtetésre jutott, hogy az a nő, aki a Gyalogtúra a brit tengerparton című könyvet írta, amelyet ő a hátizsákjában cipelt, életében nem volt gyalogtúrán, és akkor sem ismerné fel a brit tengerpartot, ha az bemasírozna a hálószobájába egy tűzoltózenekar élén, azt gajdolva hangosan és vidáman „Én vagyok a brit tengerpart", miközben ukulelén kíséri magát.

Shoggoth ófőzdei banyaszomorító, 151. oldal

Riszperidon>!

Most elmondom hogy néz ki a világ vége, ami a legeslegjobb hely a világon.

294. oldal - Amikor elmentünk megnézni a világ végét, írta a 11 és 1/4 éves Dawnie Morningside (Agave, 2017)

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Nathan Ballingrud: Szörnyvidék
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Stephen King: Éjszakai műszak
James D. Jenkins – Ryan Cagle (szerk.): A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Veres Attila: Éjféli iskolák
H. P. Lovecraft: Árnyék Innsmouth fölött
Pető Zoltán: Szepessy gróf különös esete és egyéb misztikus történetek
Clive Barker: Szex, halál és csillagfény