Dream ​Country (The Sandman 3.) 35 csillagozás

Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The third book of the Sandman collection is a series of four short comicbook stories. In each of these otherwise unrelated stories, Morpheus serves only as a minor character. Here we meet the mother of Morpheus's son, find out what cats dream about, and discover the true origin behind Shakespeare's A Midsummer's Night Dream. The latter won a World Fantasy Award for best short story, the first time a comic book was given that honor.

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tartalomjegyzék

>!
Vertigo, 2018
160 oldal · ASIN: B07KZLSD6W · Illusztrálta: Kelley Jones, Malcolm Jones III, Charles Vess, Colleen Doran
>!
Vertigo, Burbank, 2018
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781401285487 · Illusztrálta: Kelley Jones, Malcolm Jones III, Charles Vess, Colleen Doran
>!
Vertigo, 2010
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781401229351 · Illusztrálta: Colleen Doran, Charles Vess, Kelley Jones, Malcolm Jones III, Dave McKean

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Death


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

mandris>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Nos, izé. Ez most a vártnál nagyobb mértékben hagyott hidegen. Az okokról csak hipotéziseim vannak, nem tudom, melyik volt ezek közül a tényleges kiváltó:
1. A képregények nem nekem valók. Ennek a magyarázó erejét mondjuk csökkenti, hogy a Watchmen határozottan és a Sandman 1. kötete is ennél kicsit jobban tetszett. Ezek a rövid képregények viszont nem gyakoroltak rám túlzott hatást.
2. Elmúlt az újdonság varázsa, ami az első kötetnél még hatott.
3. Zavar, hogy bár a képregények a Sandmandről kellene, hogy szóljanak, ő ezekben inkább mellékszereplő volt, és a végén a drága kishúga ismét ellopta a show-t.
4. Szórakozásnak nem rosszak ezek a rövid képregények, de én ennél általában többet várok az olvasástól.

littlelinda P>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Nagyon tetszettek ezek a különálló kis történetek, könnyedek és szórakoztatóak voltak, ami az első két kötet komolysága és morbidsága után szerintem jól jött. Igazából az első három rész azt mutatta be, hogy bárki és bármikor fordulhat az Álmok Urához, ő ott lesz, meghallgatja a kívánságukat és dönt, hogy ki érdekes a segítségére, és ki nem. Mindegyik történet érdekes és olykor fájdalmas tanulságot hordoz magában, amit az emberek sokszor szeretnek figyelmen kívül hagyni, de attól még következménye van. Mondanám, hogy a kedvencem a A Dream of a Thousand Cats volt, mert gyönyörűen és édesen voltak megrajzolva a cicák, de az „ige terjesztő” macska történetének eleje elég megrázó volt…

Banditaa P>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Egyedül Halál jelenléte dobott a történet(ek)en, a többi nem igazán tetszett. (Nem, még a macskás sem.) Most kezdek aggódni, remélem ezután már csak jobb jön.

ujhelyiz P>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Négy független kis történet Gaiman mesevilágából, amelyek külön-külön aspektusát mutatják be a történetnek. Van szó görög és egyiptomi mitológiáról, színházról, és persze macskákról; és minden egyes történetet az köt össze, hogy a természetfeletti találkozik a történetekkel.

Az egyes mesék stílusban is nagyon eltérőek – van, ahol az álmokat bármi áron elérik; van, ahol az álmok teljesüléséért megfizetnek, és van, ahol az álmok nem érhetőek el. Kicsit szomorkás, de valahol nagyon is emberi történetekről van szó. Más szóval, pont olyan, amin Gaiman történeteitől várok; bár egy kicsit több komplexitás számomra segített volna rajtuk.

Morn>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Egy kis közbevetés volt Sandman világáról. Történetek a történetben. Mindegyiknek megvolt a maga egyedisége, talán a Szentivánéji lógott ki kicsit a többi közül. A cicás és a múzsás vitte a pálmát.
Kicsit furcsa érzés, hogy kezdem megszeretni Gaimant….

LRn>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Ez az a része a sorozatnak, amely meghozta Gaimannek az igazi elismerést: azzal, hogy a Szentivánéji álom c. epizód elnyerte (képregényként példátlanul) a World Fantasy díjat, szakmai berkekben is elismertette a Sandman fontosságát. Nem ez a legsikerültebb rész, de mindenképpen mérföldkő. Megéri elolvasni ezt is, meg az eredetit is, hiszen Shakespeare Mester sem volt akárki, a mű pedig bájos és szórakoztató. Gaiman feldolgozása nem pusztán képregénnyé transzformálta a drámát, hanem csavart is rajta, parafrazálta, beépítette saját univerzumába. Shakespeare maga is szereplője lesz a sztorinak, így hármas beágyazás történik: dráma-a-drámában-a-képregényben. Vagyis: adott ugye a képregény, amit olvasunk; ez arról szól, hogy Shakespeare bemutat egy darabot Morpheusznak, amelyben a szereplők szintén bemutatnak egy darabot (a tündéreknek), ahogy az eredeti drámában is. Szóval kész a szendvics. Persze a különböző rétegek összekeverednek Puck csínye kapcsán, és a sztorinak nincs is vége, majd a széria zárlatában folytatódik Shakespeare története.

Nem mehetünk csak úgy el a rajzok mellett sem: Charles Vess képei igazán mesések, finom, halvány, tavaszias színek, kedves-borzas alakok; nagyon passzol a hangulat a tündérmeséhez. Nem véletlen, hogy ugyanő rajzolhatta a Csillagpor c. graphic novel képanyagát is. Kecses és kissé növényszerű, enyhén groteszkbe hajló tündéralakok a védjegyei, nagyon szeretem a munkáit.

Számomra a fontossága abban rejlik, hogy ez a darab is azon fejezetek sorába illeszkedik, amelyek a különböző írói attitűdöket példázzák, tehát metafikciós alkotások. Gaiman nagyon szeret mesét mondani a mesemondásról spoiler.

A személyes kedvencem a kötetben azonban a Kalliopé – ez is metafikciós történet, de közel sem olyan bájos, mint a Szentivánéji álom. Képi világa sokkal durvább és kontrasztosabb, az egész sokkal erőszakosabb, de közös pont is van: itt is emberfeletti szférából érkezik az alkotói erő, és itt is meg kell fizetni az árát – persze a lopásnak más a tarifája, mint az alkunak…

Az Ezer macska álma és az Álarc című történetek találhatóak még ebben a kötetben, szintén izgalmas alkotások, de részemről a másik kettő az igazán érdekes anyag. Bárkinek jó szívvel ajánlom a kötetet.

Juci P>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Kevésbé tetszett, mint az eddigiek, egyrészt (sőt nagyrészt) az illusztrációk miatt, simán rondák voltak (a már megszokott undorító és lenyűgöző helyett), másrészt azért, mert ezek különálló történetek, amikben Morpheus inkább csak mellékszereplőként jelenik meg, és így nem annyira érdekesek meg varázslatosak szerintem.

syil>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Egy adag rövid történet, Gaiman-módra. Az álmok ura megjelenik ugyan mindegyikben, de ezekben a történetekben inkább a háttérben marad, máshol van a fókusz. Néha szomorú, néha vidám, de mindenképpen meglepő. Csak az nem, hogy a kötet díjat nyert. Teljes joggal megérdemelte!

negoti P>!
Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Nekem ebből a kötetből a A Dream of a Thousand Cats rész tetszett a legjobban.


Népszerű idézetek

infinitedreams IP>!

You people always hold onto old identities, old faces and masks, long after they've served their purpose. But you've got to learn to throw things away eventually.

Papusz>!

I walked through the darkness, through the void, where everything was sucked from me – - everything that makes me what I am.
But even in the emptiness of pure nothing, no longer knowing why I was walking or what I was seeking, I walked onward.

A Dream of a Thousand Cats

infinitedreams IP>!

Tales and dreams are the shadow-truths that will endure when mere facts are dust and ashes, and forgot.

ujhelyiz P>!

Little one, I would like to see anyone – prophet, king or god – persuade a thousand cats to do anything at the same time.

A dream of a thousand cats

Morn>!

I only have two kinds of dreams: the bad and the terrible.
Bad dreams I can cope with. They're just nightmares, and they end eventually. I wake up.
The terrible dreams are the good dreams. In my terrible dreams, everything's fine. I'm still with the company. I still look like me. None of the last five years ever happened. Sometimes I'm married. Once I even had kids. I even knew their names. Everything's wonderful and normal and fine.
And then I wake up. And I'm still me.
And I'm still here.
And that is truly terrible.

6. oldal, 20. Façade

>!

Will you shut up? I haven't written a word in a year…nothing I haven't thrown away! Do you know what that's like? When it's just you, and a blank sheet of paper? When you can't think of a single thing worth saying, a single character that people could believe in, a single story that hasn't been told a thousand times before…

Calliope

>!

Writers are liars, my dear. Surely you have realized that by now?

Calliope

Kapcsolódó szócikkek: író
Szelén>!

When the last living thing dies, my job will be finished. I'll put the chairs on the tables, turn out the lights and lock the universe behind me when I leave.

Façade

Kapcsolódó szócikkek: Death

A sorozat következő kötete

The Sandman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Welcome to Lovecraft
Scott Snyder: American Vampire 2.
Andi Watson – Cliff Richards – Joe Pimente: Buffy the Vampire Slayer: Crash Test Demons
Christopher Golden – Thomas E. Sniegoski – Christian Zanier: Buffy the Vampire Slayer / Angel: Past Lives
Jeremy Lambert: Buffy the Vampire Slayer 8. – A Rainbow Upon Her Head
Casey Gilly: Buffy the Last Vampire Slayer
Stephen King – Owen King – Rio Youers: Sleeping Beauties
Tim Seeley: Hack/Slash Omnibus 1.
Marco B. Bucci: Total Eclipse of the Heart
Helen Mullane: Nicnevin and the Bloody Queen