Elveszett ​próféciák 655 csillagozás

Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Isten hét nap alatt teremtette a világot.

Az Ördög hét nap alatt elpusztíthatja azt… már ha sikerül neki.

Ismerkedjünk meg Adammel, az Antikrisztussal, akit elcseréltek: az Apokalipszis Négy Motorosával, akik bőszen igyekeznek beteljesíteni az Armageddont, egy démonnal és egy angyallal, akik szívesen megakadályoznák ezt; és Anatéma Apparáttal, bizonyíthatóan boszorkánnyal, akinek kezében ott a kulcs, de még nem tudja ezt, ráadásul üldözőbe vette az újjáalakult Inkvizíció…

Ez lenne tehát az Útikalauz az Armageddonhoz Terry Pratchett, a méltán híres Korongvilág-regények írója, és Neil Gaiman, a több fantasy díjat nyert Sandman képregény-sorozat, és megannyi dark fantasy történet megalkotója tollából.

Eredeti mű: Neil Gaiman – Terry Pratchett: Good Omens

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868939 · Fordította: Horváth Norbert
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
314 oldal · ISBN: 9789639868939 · Fordította: Horváth Norbert
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
320 oldal · ISBN: 9786155522796 · Fordította: Horváth Norbert

1 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Crowley · Azirafael · Freddie Mercury · Az Apokalipszis négy lovasa · Sátán · Anatéma · Newton Pulsifer · Pepper


Kedvencelte 175

Most olvassa 49

Várólistára tette 395

Kívánságlistára tette 349

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Riszperidon P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Érdekes volt a viszonyom ezzel a könyvvel. Először, olyan bő fél, éve fogtam bele. Aztán, olyat tettem, amit csak nagyon ritkán szoktam, félbehagytam. Egyszerűen nem ment, pedig nagyon nagy reményekkel álltam hozzá. Annak ellenére, hogy szeretem az angolt humort, inkább terhelt a dolog, minthogy megnevettetett volna.
Aztán megint sikerült kézbe vennem, és mint kiderült, olyan 5-6 oldalt kellett volna még bírnom annak idején, mert egyből magába szippantott a dolog. Többször röhögtem hangosan, fogtam a fejem, hogy ez a két ember együtt mennyire nemnormális tud lenni, ha összeeresztik őket! :D Úgy, hogy mindeközben a könyv nagyon mély, és elgondolkodtató témákat is feszeget, komoly mondanivaló is rejlik mögötte.
A szereplőket egytől-egyig szerettem, külön kedvencet tudnék említeni? Hmm, talán Crowley.
Többször előjött a könyvben az, amit én személy szerint nagyon tudok kedvelni. Amikor úgy utalnak dolgokra, hogy kell, hogy legyen hozzá valami háttértudásod, vagy egy kis általános műveltséged, és amikor tudod. hogy ez így működik, azt, amiről viszont nem hallottál, elkezded lelkesen felkutatni.
Szóval, hogy elsőre miért nem voltunk jóban, nem tudom, mert második nekifutásra nagyon jó haverok lettünk.

5 hozzászólás
>!
fióka P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Nagyon okos könyv, abból a fajtából, ami könnyen érthető és remélhetőleg gondolkodásra serkentő, már egészen zsenge kortól. Például ilyesmiket kellene tanítani oskolákban, határozottan egyszerűbb és hatékonyabb módszer volna elhitetni emberpalántákkal, hogy igen, létezik szabad akarat, hogy igen, nagyon fontos a gondolkodás, a felelősségteljes fajta, az, aminek nyomán rájövünk, hogy ha megölünk egy bálnát, az halott marad és kész, nincsen helyette másik. Például. De ez nagyjából az esszenciája a dolgoknak, az egyik részének. A másik az az igen régi elmélet, miszerint nincsen fény árnyék nélkül, jó rossz nélkül és rózsa sincs tövis nélkül (bocs, ez utóbbit nem hagyhattam ki :D). Nem léteznek abszolútumok. Csak feketék és csak fehérek. Árnyalatok vannak, de abból milliónyi (alapul vehető például egy Pantone-színskála, igaz ugyan, hogy ez alig takar ezernél több árnyalatot, de kiindulásnak jó) és ez így van jól. Mink van még? Nagyon sok finomság, mint pl. az, hogy nevelni csak terelgetve lehet, hagyni, hogy az ember önmaga lehessen (nem sorozatgyilkosokra gondolok, de nagy a gyanúm, hogy a legtöbb esetben ott is igen el lett rontva egynémely dolog) és akkor, csakis akkor lesz belőle kiegyensúlyozott, boldog gyerek majd felnőtt. Tanít szépen, nevetve az elfogadásról, ezért a legszimpatikusabb páros Crowley és Azirafael az egész könyvből. Aztán a nevek, Adam, Anatéma Apparát :D. A humor pedig kihagyhatatlan, mert ettől a párostól más nem is várható el, mint elegáns, földön fekve történő röhögésre késztető humor. Amolyan brit fajta. Ami még azért is szimpatikus, mert olyannyira népnemzetileg önironikus, hogy igazán volna mit tanulni tőlük. Jók, na.
Visszatérve a szabad akarathoz versus predesztináció: ugyan a második sokkal kényelmesebb, mert a teljes ügyintézés megtörtént már régen, de az előbbi sokkal vonzóbb, noha a papírmunkát nekünk kell intéznünk menet közben. Ennek kapcsán jutottam el a pelagianizmusig, egészen szimpatikus, naná, hogy Szent Ágoston megvétózta/-torpedózta. Sebaj. Szabad akarat, tudjátok.
Az egyik legjobb – ha nem a legjobb – többszerzős könyv volt, amibe valaha is belebotlottam. Olvassátok, kacagjátok, élvezzétek!

13 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Ha egyszer eljő' az Apokalipszis olyan formában, ahogy ez a két úr megálmodta, legalább röhögve megyünk majd a halálba.

Az Elveszett próféciákat úgy a legjobb olvasni, ha meg sem próbálod komolyan venni. Több, mint 300 oldalnyi intelligens humor, amely az Apokalipszist kiforgatja a négy sarkából.
A regényen egyáltalán nem érződik, hogy két író írta, nagyon szépen egybesimul a szöveg. Egy-két rész volt, ahol éreztem, hogy ez most olyan Pratchett-es vagy Gaimanes, de ezek azért nem voltak nagyon kirívóak.

Bár én a regény első kétharmadát erősebbnek éreztem, mint a végét, így is nagyon jókat nevettem. És egyszer szívesen kocsmáznék Crowley-val. :)

>!
csillagka P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Na most álljuk meg egy szóra, ez kérem szépen nem ér! Nem etikus és nem előre mutató (dehogy nem)
Ennyi poént nem szoktak egy könyvben elsütni, ma ennyi ötletre simán felépítenek egy trilógiát vagy többet, hogy a francba képzelte ez a két ember, hogy egy ilyen nyúlfarknyi olvasással beérem tőlük.
Többet szeretnék, sokkal többet, több angyalt, több démont és pokol angyalaiból se volt elég.
Imádtam, mint az ilyen olvasmányokat általában, egy hiányzott, Lucifer kimaradt és ezt komoly hibának érzem. Elvégeztette az alattvalókkal a piszkos munkát, nem is úgy jött össze ahogyan elképzelte, de így van ez, ha nem személyesen felelünk a projekt megvalósításáért :P (Bersebubi nem elég)
Végre láthattunk egy tökös angyalt, már ezért megérte, külön kiemelendőek még a kertészeti tippek Crowley prezentálásában, eredményesebbnek tűnik, mint a holdnaptár amire anyukám esküszik.
Ha nevetni akarsz egy jót a világvégén, akkor szívből ajánlom.

2 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

"Jobb idebent várni. Odakint elszabadult a pokol.
– Nem – mondta a motoros – Még nem."

Ez nagyon betalált! Nagyon! Eddig is rengeteg Gaimant olvastam, mindet élveztem, de valamiért az történik a műveivel, hogy eltelik fél év és nem emlékszem igazán rájuk. Ezt viszont nem fogom elfelejteni, már most tudom! Nem tudom, hogy Terry hatása-e, de sokkal-sokkal vagányabb, humorosabb lett, annyira élvezetes sztori, hogy csak na…

"Gyerekek! Az Armageddon előidézése nagyon veszélyes.
NE próbáljátok meg otthon."

Adott a közelgő apokalipszis, s a sátáni gyermek, amelynek földre „helyezésével” kezdődik a történet… no meg az angyallal és a démonnal, akik földi munkájuk során annyira megkedvelték szerény bolygónkat (és az emberek által adta lehetőségekről ne is beszéljünk), hogy vakarják a fejüket, hogy lehetne elodázni a világvégét… Ez nem is lesz olyan nehéz, hiszen már az elején a sátánista ápolónők úgy összekuszálják a pólyákat, hogy az apokalipszis előnapjaiban se az égi, se a pokoli sereg nem tudja, hol lehet a gyerkőc, akinek bizony meg kéne nyomnia a start gombot az egész háborúra…

Aki bizony kamasz lett időközben (mindenféle angyali vagy démoni behatás nélkül), Adamnak hívják, s saját kis bandájával (ők is négyen, mint a lovasok) uralkodik egy álmos angliai kisvárosban. Társa is van, a pokolból mellészegődött, kívánságainak megfelelően küllemet változtatott sátáni kutya, hivatalos nevén: Eb. A kutya megannyi humoros jelenetnek mozgatója (s bizony ő is kezdi sajnálni, ha véget kellene érnie a normál-kutya létének, s visszatérni a pokolra, ahol nincsenek például szukák :-D)
"Egész lényét kezdte áthatni a kisméretű kutyaság.
Már patkányt is kergetett. Élete legélvezetesebb pillanatai voltak.
És ott voltak a macskák is, gondolta Eb. Meglepte a szomszéd gyömbérszínű nagy macskáját, és kocsonyaként reszkető teremtménnyé akarta zsugorítani a szokásos morgásával és tekintetével, ahogy az elkárhozott lelkekkel szokta tenni. Ezúttal egy orron karmolást kapott helyette, amitől könnybe lábadtak a szemei. A macskák sokkal keményebbek, mint az eltévelygett lelkek, gondolta Eb. Már készült a következő alkalomra, amikor megpróbálkozik az ugatással és a körbeugrálással. Ki tudja, talán az bejön."

Aztán ott van a boszorkány leszármazottja, aki a próféciákat követi, s a boszorkányvadászok, akik mellbimbókat számolgatnak :-D Mindenki persze összegyűlik a végső pillanatra, mikor eldől, vajon Adam hogy dönt, van-e esély elodázni az apokalipszist, avagy sem.

"És szólott az úr az Angyalhoz, aki a keleti kaput őrzötte, és mondá: Hol van a lángoló pallosod, ami adatott tenéked?
És mondá az angyal, Az elébb még itt volt, letehettem valahová, legközelebb elhagyom a fejemet is;"

:-D Olvassátok, nevessetek, szórakozzatok! :-D

5 hozzászólás
>!
Levandra P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

… képzeljünk el egy alakot, félig angyal, félig ördög és teljesen ember…

Történt, hogy Neil és Terry, a két jó barát leültek és megpróbálták egymást túllicitálni. Neil azt mondta: tészta! Mire Terry rátromfolt: mákos! A következő pillanatban Neil már nyúlt is a porcukorért. Így született ez a könyv. Vajon melyikük képviselte a démoni és melyikük az angyali erőket? Bizonyára felosztották egymás között a szerepeket, de az a meggyőződésem, hogy mindkettőjükben lakozott mindkét oldalból. Szó, mi szó, ez az Agnes Nutter igazán huncut teremtés lehetett, és egy kicsit felül is írta a boszorkány fogalmát az én értelmező szótáramban.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2018/01/neil-gaiman-te…

6 hozzászólás
>!
ViraMors P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

2014
Külön-külön is kedvelem a két írót, együtt egyszerűen fantasztikusak! a könyv egyszerűen fergeteges.

2016
Sajnálom, @Riszperidon, ennél lassabban nem ment ^^;
Tipikusan olyan könyv, amit megéri újraolvasni, mert annyi-annyi apróság van benne, amire újra rácsodálkozhatok, hogy az hihetetlen. És tipikusan olyan könyv, amit érdemes úgy is elolvasni, hogy az ember már elfogyasztott pár könyvet a két szerzőtől, mert millió meg egy utalás van a történetben ezekre. Olvasás közben nem egyszer és nem kétszer jutott eszembe, hogy Gaiman és Pratchett nekiültek, és írtak egy közös crossover-fanfictiont a saját könyveikhez. A végeredmény őrülten eszement, és én még a szóközöket is imádtam mind egy szálig! Másodjára talán még jobban tetszett, mint elsőre, pedig már akkor is megkapta az öt csillagot.

Végy egy világvégét (Nevezd Armageddonnak, Végső Ütközetnek, vagy bárminek, aminek szokták.). Adj hozzá pár szokásos elemet (Menny, Pokol, az Apokalipszis négy lovasa, ördög(ök), angyal(ok), jóslatok, Jelenések könyve, Antikrisztus stb.), fűszerezd meg némi Pratchett-féle humorral és elgondolkodtató adalékkal, némi Gaiman-féle iróniával és kettőjük lendületes, csöppet sem hétköznapi írásmódjával.
Íme a végeredmény.

Olvassátok, mert jó. Nagyon jó!

5 hozzászólás
>!
Papusz SP
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Hogy ezek ketten mennyit röhöghettek, mire ezt megírták…

Különösen tetszett a négy lovas modern változata, de sorolhatnám az összes többi szereplőt is Crowley-tól a boszorkányvadászokig :) Még a nem túl gonosz Antikrisztust is szerettem, aranyos elképzelése volt az Apokalipszis utáni világról…

Gaimannek és Pratchettnek pedig üzenem, hogy tartsák a kapcsolatot abban a néhány órában, amíg mindketten ébren vannak ;)

5 hozzászólás
>!
Amrita IP
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Napok óta nem nevettem ennyit. Pratchettet még mindig imádom, szerencsére Gaiman nem tengett túl. És! Voltak benne boszorkányok! ;) Meg molyos pályafutásom során megismert legszimpatikusabb angyal, messze lekörözve a Biff evangéliumának, a Soseholnak, meg a Füst és csont leányának angyalát. Helyenként nem értettem a poénokat, talán fordítási hiba, meg kisebb az általános műveltségem, mint Pratchettnek és Gaimannek együttvéve. Helyenként emlékeztetett az Amerikai istenekre, de inkább a jó öreg Korongvilágra, a jól megszokott Halállal és szerethető kisemberekkel.

5 hozzászólás
>!
RosszQtya P
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Az értékelés( öt csillag) nem is kérdéses. Roppant szórakoztató és egyben tanulságos is, hisz nevetve nevel a könyv, korhatártól függetlenül. Igaz ugyan, hogy piros vonal nélkül is észrevehető, hogy melyik részt melyik író alkotta, és ez a karakterek re is igaz lehet, bár az azért már nem ennyire nyilván való, hisz lehetett közös ötlet is.Apropó karakterek,lehet, hogy nincsenek túlzottan kidolgozva, de amennyit kapunk belőlük, az pont elég, hisz jó sokan vannak és a könyv terjedelme nem lett volna elégséges. Humor viszont van bőven, az a jó fajta, amin az ember mindig elcsodálkozik: "hogy a francba jutnak ilyenek egy ember eszébe"(történetesen kettőnek) Szerintem baromira jól szórakoztak ezek ketten mialatt összehozták ezt a könyvet, mi, az olvasók legnagyobb szerencséjére.Köszönet érte!


Népszerű idézetek

>!
Beja

Emellett, pár havonta egyszer kiválasztott egy növényt, ami túl lassan nőtt, vagy száraz, barna foltok jelentek meg a levelein, vagy egyszerűen nem nézett ki olyan jól, mint a többi és körbehordozta a többi növény előtt.
– Búcsúzz el a többiektől, pajti – mondta a szerencsétlen növénynek. – Kevés vagy…
Aztán elhagyta a lakást az alkalmatlan növénnyel és pár órával később visszatért egy üres cseréppel, amit aztán gondosan szem előtt hagyott.
Londonszerte a legélénkebb, legelegánsabb és legszebb növények voltak. Ezen felül a legrémültebbek is.

218-219. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Crowley
27 hozzászólás
>!
psn

Terry Pratchett korán reggel kel, Neil Gaiman pedig kora délután. Ez a könyv abban a négy-öt órában született, amikor mindketten ébren voltak.

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Neil Gaiman · Terry Pratchett
>!
meacska

Felnősz úgy, hogy indiánokról meg kalózokról meg űrhajósokról olvasol, aztán mikor már azt hinnéd, hogy a világ egy érdekes hely, akkor azt mondják, hogy tele van döglött bálnákkal meg kivágott erdőkkel, és mindenhol atomhulladék sugároz sok millió évig. Szerintem nem is éri meg felnőni.

176. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

>!
meacska

Azirafael könyveket gyűjtött. Ha teljesen őszinte akart lenni, belátta, hogy könyvesboltja csak egy hely, ahol tárolta őket. Ezzel nem volt egyedül. Fenntartandó a tipikus antikvárius látszatát, minden cselt és trükköt bevetett a fizikai erőszak kivételével, hogy megakadályozza vevőit a sikeres vásárlásban. Kellemetlen, nyirkos illatok, szúrós tekintetek, rendszertelen nyitva tartás – hihetetlenül jó volt benne.

43. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

25 hozzászólás
>!
meacska

Először is, Isten hihetetlenül titokzatos, hovatovább körülményes utakon közlekedik. Isten nem kockázik az univerzummal; saját felfoghatatlan játékát játssza, amit ő talált ki. Ez a többi játékos (értsd: mindenki) szemszögéből leginkább egy érthetetlen és bonyolult pókerjátszmához hasonlít, amelyet koromsötét szobában játszanak üres kártyalapokkal, végtelen tétekkel, és egy olyan osztóval, aki nem mondja el a szabályokat, és végig mosolyog .

15. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

>!
RandomSky 

Talán segít megérteni az emberi viselkedést, ha tisztázzuk, hogy a történelem legnagyobb diadalai és tragédiái nem annak köszönhetőek, hogy az ember alapjában jó vagy alapjában rossz természetű, hanem annak, hogy alapjában ember.

29. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

>!
FruzsinaRacz

Azt mondják, az összes jó dallam az ördögtől ered. Ez nagyjából igaz is. Viszont a Mennyországnak vannak a legjobb koreográfusai.

73. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

>!
Shanara

Sok jelenség – háború, járvány, váratlan APEH-ellenőrzés – a Sátán keze munkájának ékes bizonyítéka…

17. oldal (Agave)

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Sátán
5 hozzászólás
>!
meacska

A szokásos garanciaszelvénnyel, amelyben a gyártó kijelenti, hogy ha a gép 1) nem működik 2) nem a drága hirdetésekben állítottak szerint üzemel 3) lecsapja az áramot az egész házban 4) sőt, ha még benne sincs a dobozában; az semmilyen közvetlen vagy közvetett módon nem a gyártó felelőssége, és ezért még peres úton sem reklamálható, és a vásárló érezze magát megtisztelve, hogy a gyártónak adhatja a pénzét; ezenkívül, ha a vásárló bármilyen módon saját tulajdonának tekinti a gyártó által előállított, jogilag őt illető terméket, azzal sötét öltönyös, napszemüveges, aktatáskás, elegáns karórájú emberek figyelmét vonja magára. Crowleyt lenyűgözte a gyártó által produkált garancialevél, olyannyira, hogy egy maréknyit elküldött Odalentre, ahhoz a részleghez, ahol a Halhatatlan Lélek-szerződéseket készítették elő, és egy kis cédulán csatolt egy rövid megjegyzést: „Tanuljatok, fiúk”

196. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

>!
Chöpp 

Kedvenc játékunknak egy nagyon híres és sikeres film volt az alapja, amiben sok lézerpisztoly és robot szerepelt, meg egy hercegnő, aki úgy hordta a haját, mintha fülhallgatót viselne.

127. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja
1 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Lana Millan: Raziel
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Richard Kadrey: A végítélet kis doboza
M. G. Brown: Lángoló Rózsaszirmok
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Kerstin Gier: Az álmok második könyve
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Kresley Cole: Elfojtott üvöltés