44. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
91. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Szerencsére ​a tej 413 csillagozás

Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukoricapelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból.

Szerencsére az apák leleményesek, és mindig akad egy segítőtársuk, így még az űrbéli idegenek, vérszomjas kalózok és egyéb kekeckedők sem tudják meghiúsítani a küldetésüket, közben pedig egyik kaland a másik sarkára tapos.

Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul.

Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy „eszelős” történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155442834 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Skottie Young
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155442834 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Skottie Young

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Steg professzor


Kedvencelte 26

Most olvassa 5

Várólistára tette 177

Kívánságlistára tette 216

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Simiréka I>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

A gyanútlan, erre a könyvre épp lecsapni vágyó olvasót talán érdekelheti, hogy ebben a Gaiman-könyvben a takonyszerűeknek különösen fontos szerepük van. spoiler. Aztán van itt minden, ami egy világmegváltó apuka útját állhatja nem mindennapi tejbeszerzési útján. Például korongból előbukkanó különösen csöpögős zöldek, kikec-kukcokat reggeliző wámpírok, kissé bosszús vukánisten, nem sok piranha és tizennyolcadik századi dühös kalózok is. Aztán beszaladnak egy pillanatra a dinoszaurusz űrrendőrök és a nélkülözhetetlen halványkék csillagot viselő pónik is.
A cselekmény szerteágazóan pörög, és minden agyament részlet hibátlanul van egymásba gyúrva. Kár, hogy a tejet nem itták meg a wámpírok narancslé helyett, olvastam volna még tovább.
Szerettem az illusztrációkat, de végig az járt a fejemben, milyen jó illusztrátora lenne Neil Gaimannak Lakatos István. Hátha egyszer Neil Gaimanhoz is eljut a hír.

Nekünk, anyukáknak, sem ártana néha egy ilyen tejbeszerzési körút, de azt hiszem, ehhez valahol a Marshall Road és a Fletcher Lane kereszteződése környékén kéne lakni.

ViraMors P>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

2021
Végtére is nem minden tej menti meg a világot.

Az egész mindenségben nincs szebb, mint a több szólamban éneklő dinoszauruszok.

– Ahol tej van, remény is van.

* * *

Szerencsére a tej most is megmentette a világot, és még a reggelibe is jutott belőle.
Nem sok mindent tudok hozzáfűzni a 2016-os értékeléshez. Olvastam azóta sok mindent, volt benne szép számmal Neil Gaimantől is, kisebb mennyiségben Skottie Youngtól is, szóval akár azt is mondhatnám, hogy némileg művelődtem a szerzőkkel off kapcsolatban. De attól még a helyzet változatlan.
Én ezt a könyvet változatlanul nagyon kedvelem, és úgy érzem, sűrűbben kéne újraolvasnom, mert minden tekintetben méltó rá. Rövid – túlontúl rövid – és másodjára is izgalmas, mókás-lehetetlen történet. A mindenféle szuperhősök a kanyarban sincsenek Apukához képest :D A képanyag csodálatosan illik a szöveghez, látszik rajta, hogy Skottie Young valóban tudja, a toll melyik vége melyik, és annak megfelelően használni is. Változatlanul tudnám még tovább olvasni, de ha már nincs tovább, kénytelen leszek – ismét – újraolvasni.

* * *
2016
Egyrészt én abszolút átérzem. Ha reggel nem lenne tej, nálam is beütne a világvége: tejjel iszom a kávét. Igaz, én már nagykislány vagyok, mehetnék én a boltba.

Továbbá nagyon aranyos a könyv, vicces a történet, és a képek is eltaláltak. Helyenként kissé tripesek, de attól még eltaláltak.

Ugyanakkor: nagyon-nagyon rövid. 102 oldal. Képekkel! Úgy tartott negyven percig, hogy alaposan átböngésztem a képeket. Kissé sietősnek is hat… Persze oké, egyik pillanatban apa itt volt, a másikban már ott, de attól még olyan érzésem van, mintha egy bő vázlatot olvastam volna.

Viszont: a tipográfiát egyszerűen IMÁDTAM!!!

9 hozzászólás
WindStorm>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

A távoli jövőben a kis emlősök tejet tesznek a kukoricapehelyre.

Az első Neil Gaiman regényem, de úgy érzem nem az utolsó. Szerintem Gaiman-t olvasni pont olyan, mint megnézni egy Tarantino filmet. A többségnek általában túl sok(k).
Én a másik csoportban tartozom. Összességében tetszett, élveztem ezt a bizonyos zűrzavart, s nem mellesleg kiválóan szórakoztam minden egyes mozzanatán. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155442834 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Skottie Young
ggizi P>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Mikor hazavittem a könyvet, a fiam (7) egyből lecsapott rá és bár úgy éreztem, hogy ő még kicsi lesz hozzá, attól még felolvastam neki. (Bár stílusosan ezt az apjának kellett volna (hiszen ez egy apakönyv), aki inkább újságot olvasott tévét nézett, no de mindegy).
A történet egy elég kalandos tejbeszerzési körútról szól, igazi időutazós tér-idő kontinuum-trükkökkel (na ekkor azért visszakérdeztem, hogy fogja-e a lényeget, de kicsiszívem Vissza a jövőbe filmeken nőtt fel, szóval én kérek elnézést, hogy felmerült bennem a kétely… :P). A könyv nagyon szép, a grafikák mindkettőnknek nagyon tetszettek (nem a rózsaszín diznis kategória) és a történet is igazán agyament volt. Volt itt minden: nyelvbotlós jelzőjű űrlények (mondd hangosan (!) egymás után: glübős, glübős, glübős…), kalózok, dinoszauruszok, vulkánistenhívők és még wámpírok is… jó kis vegyes felvágott. De nagyon szuper volt az összhang a rajzok és a szöveg között. A fiam nagyon élvezte, izgult is egy nagyot spoiler, és örülök, hogy együtt olvastuk – pláne, hogy néha már be is segített :)

tmezo P>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Meg kell mondjam, hogy ez végtelenül fantáziadús történet. Apa tejért megy a srácoknak, és hihetetlen kalandba keveredik. Ugyan csupa képtelenség az egész, zagyvaság ömlesztve, spoiler de roppant vicces. Minden van ebben a mesében (?): fantasy figurák, időutazás, dinoszauruszok…
A rajzok borzasztóak :))), de nagyon is passzolnak a történethez, teljesen jól kiegészítik azt. Nehogy ne sikerüljön elképzelni a képtelen történetet. :)))

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Új kedvenc Gaiman könyvet avattam!
Kompakt, fantasztikus, tömör és mégis rengeteg dolog történik benne!
Ráadásul elborult, agyament és gyönyörűséges az egész szerkesztése!

Már a szerző előszavát olvasva vigyorogtam, mint a vadalma, mert olvastam a benne említett könyvet – Neil Gaiman: The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish . Az is egy feledhetetlen és elborult történet egyébként, bár még csak angolul találkoztam vele és azóta sem jelent meg magyarul.

Szóval – tekintve, hogy laktóz érzékeny vagyok és ha tehetem, nem fogyasztok tejet – mi fogott meg ebben a könyvben? Először is a rajzolása. Az illusztrációk fantasztikusak! Aztán az apuka „nincs tea” arca, a Vészkijárat felirattáblák az űrhajón, a wámpírok, Splod és még sorolhatnám. Imádom a fantasyt, az időutazást és ezt az egész történetet.

Fangirling: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/03/neil-gaiman…

3 hozzászólás
akire P>!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

A nagy BUMM, avagy Neil Gaiman ifjúsági könyvének berobbanása: az író épp Schrödinger macskáját simogatta, amikor fejen találta Douglas Adams útikalauzának valamiféle idő- és tértorzító féreglyukon érkező példánya. Az ennek hatására írt művét, melyben egy apa (hihetetlen) kalandjait meséli el a TEJútrendszerben, még Stephen Hawking is elirigyelhetné, aki már korábban a nevét adta a „George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz” című, kevésbé fantáziadúsra sikeredett gyerekkönyvhöz. Fiam a következőt kérdezte a „Szerencsére a tej” elolvasása után: „Mi a halál volt ez?” /Hát, ha még a kvantummechanikai szuperpozíció fogalmát is ismerné, amely szerint az a bizonyos macska egyszerre élő és halott…/ Szerintem meg pont így kell kíváncsivá tenni a gyereket!

FélszipókásŐsmoly >!
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Nem szoktam tejet inni, mert az a bociknak való. Főleg nem reggelihez.
De ez jól esett. Főleg reggel. A nevetés elősegíti a jó emésztést. ;)

Skottie Young elborult képzeletéből kipattant rajzait már ismertem, és most láthattam, milyen Neil Gaiman angol humora, amikor elgurul a teje. Még Douglas Adamsen is túltenne, ha ő nem a világ leghosszabb trilógiáját írta volna meg öt részben.

Naszóval van ebben a kicsiny-fehér-művészpapírvédőborítós-keménytáblás-rajzos-szöveges-papírkötegben TEJ… ezt persze ki lehetett találni, hisz a címben is szerepel. Na de van még benne egy hős Apuka, aki leugrik ezért a bizonyos tejért a boltba, mert a gyerekek csak nem ehetik a kukoricapelyhet narancslével – az még a tejnél is szörnyűbb lenne. Kivéve, ha a tejet isszák narancslével. Mert az nem vezet sok jóra… hacsak régóta nem jött már ki semmi a… na de visszatérve a könyvre: a boltból hazajövet Apukát elrabolják az ufók (kicsi zöld, glübős, takonypóc idegenek focipályaméretű csészealj űrhajóval), merhogy ők biz' követelik a Föld tulajdonjogának átíratását terepátrendezési célból. Namost ezt nem lehet komolyan venni, ugye? Nem úgy, mint amikor az ilyesmit előre rögzítették szerződésben „három példányban, aláírva, beküldve, visszaküldve, várakoztatva, elveszítve, megtalálva, nyilvános vizsgálatnak alávetve, ismét elveszítve, végül három hónapra tőzeg alá temetve és gyújtósként hasznosítva”. És ha ez nem lenne elég, van még benne időutazó stegosaurus tudós és daloló dínó űrrendőrség, kalózok, piranhák, egy istenként tisztelt, transztemporális metatudományban jártas geológiai alakzat, no meg wámpírok… kikec-kukaczabáló wámpírok.

Hogy ez a sok zagyvaság hogy jött össze, arról nincsenek tényleges feljegyzések, de úgy sejtem Gaiman egyszer erjedt tejet kevert a narancsléjéhez… szerencsére a tej kiadó jóváhagyta tejgőzös agymenésének terjesztését, hisz' az ő nevével mindent el lehet adni. Hogy te megveszed-e, az a saját felelősséged, én csak ajánlani tudom. De nem narancslé mellé!


Népszerű idézetek

worsi P>!

Az egész mindenségben nincs szebb, mint a több szólamban éneklő dinoszauruszok.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
8 hozzászólás
legrin P>!

A távoli jövőben a kis emlősök tejet tesznek a kukoricapehelyre.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kukoricapehely · tej
2 hozzászólás
Kkatja P>!

(…) számításaim szerint, ha ugyanaz a tárgy két különböző időből önmagához ér, két dolog történhet: vagy az Univerzum megszűnik létezni, vagy három furcsa törpe táncol végig az utcán virágcseréppel a fején.
     – Ez megdöbbentően pontos eredmény – jegyeztem meg.
     – Tudom. De ez a tudomány.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Steg professzor · tudomány
4 hozzászólás
dRen P>!

– Biztosan voltak jó vámpírok is – mondta a húgom sóvárogva. – Kedves, csinos, félreértett vámpírok.
– Hát nem voltak – mondta apu.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vámpír
2 hozzászólás
legrin P>!

– A dinoszauruszok felszállnak a csillagokba, és a világot az emlősöknek hagyják.
– Csodálkoztam is, hova lettek mind – bólogattam.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
3 hozzászólás
Read_in_Colour>!

– Ha két dolog, ami ugyanaz, összeér – jelentette ki a vulkánisten –, akkor az egész Univerzum megszűnik. Mondá a nagy és kimondhatatlan Splod.
– Honnét tud egy vulkán ilyen sokat a transztemporális metatudományról? – kérdezte az egyik halványzöld idegen.
– A geológiai alakzatoknak sok idejük van gondolkodni – felelte Splod. – Plusz járatok néhány tudományos folyóiratot.

88-89. oldal

3 hozzászólás
GytAnett>!

– Azt mondta, hogy később megmagyarázza – emlékeztettem –, és ezt nem nevezném magyarázatnak.
– Még nincs később – világosított fel Steg professzor. – Még most van. A később még később lesz.

66-67. oldal

Bori_L P>!

– Igencsak részletes jóslat – jegyeztem meg. – Mikor kaptátok?
– Múlt szerdán – felelte a kövér büszkén.

35. oldal

1 hozzászólás
DoreenShitQ>!

– Ahol tej van, remény is van.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tej
Kkatja P>!

     – Maga egy stegosaurus! – álmélkodtam.
     – Feltaláló vagyok – pontosított. – Én találtam fel ezt az eszközt, amiben utazunk. Úgy hívom: Steg Professzor Lebegő-Labdás-Személyi-Szállítója.
     – Én ezt légballonnak ismerem – mondtam.
     – Az eredeti neve Steg Professzor Lebegő-Labdás-Személyi-Szállítója. Egyébként ebben a pillanatban százötven millió évvel a jövőben járunk.
     – Szerintem meg úgy háromszáz évvel a múltban.
     – Szereti a kemény-szőrös-lédús-ropogóst?
     – A kókuszdiót? – tippeltem.
     – Én neveztem el először – szögezte le Steg professzor. Egy kosárból kivett egy kókuszdiót, és megette héjastól-mindenestül, mint ahogy mi elropogtatunk egy pirítóst.
    Aztán megmutatta az Időgépét.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Steg professzor · stegosaurus

Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Erich Kästner: Május 35.
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Somfai Anna: Barátságháló
Roald Dahl: Boszorkányok
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
Bökös Borbála: Szmirkó