70. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Szerencsére ​a tej 286 csillagozás

Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Szerencsére egy apa pontosan tudja, mi a kötelessége, ha megtörténik a katasztrófa, azaz elfogy a tej, s így a gyerekek nem tudják mivel enni a reggeli kukoricapelyhet. Megacélozza magát, és megkísérli a lehetetlent: tejet hoz a boltból.

Szerencsére az apák leleményesek, és mindig akad egy segítőtársuk, így még az űrbéli idegenek, vérszomjas kalózok és egyéb kekeckedők sem tudják meghiúsítani a küldetésüket, közben pedig egyik kaland a másik sarkára tapos.

Szerencsére a tej tejhatalmúnak bizonyul.

Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy „eszelős” történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van.

Eredeti mű: Neil Gaiman: Fortunately, the Milk

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
102 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155442834 · Fordította: Pék Zoltán · Illusztrálta: Skottie Young

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Steg professzor


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 125

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Simiréka I
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

A gyanútlan, erre a könyvre épp lecsapni vágyó olvasót talán érdekelheti, hogy ebben a Gaiman-könyvben a takonyszerűeknek különösen fontos szerepük van. spoiler. Aztán van itt minden, ami egy világmegváltó apuka útját állhatja nem mindennapi tejbeszerzési útján. Például korongból előbukkanó különösen csöpögős zöldek, kikec-kukcokat reggeliző wámpírok, kissé bosszús vukánisten, nem sok piranha és tizennyolcadik századi dühös kalózok is. Aztán beszaladnak egy pillanatra a dinoszaurusz űrrendőrök és a nélkülözhetetlen halványkék csillagot viselő pónik is.
A cselekmény szerteágazóan pörög, és minden agyament részlet hibátlanul van egymásba gyúrva. Kár, hogy a tejet nem itták meg a wámpírok narancslé helyett, olvastam volna még tovább.
Szerettem az illusztrációkat, de végig az járt a fejemben, milyen jó illusztrátora lenne Neil Gaimannak Lakatos István. Hátha egyszer Neil Gaimanhoz is eljut a hír.

Nekünk, anyukáknak, sem ártana néha egy ilyen tejbeszerzési körút, de azt hiszem, ehhez valahol a Marshall Road és a Fletcher Lane kereszteződése környékén kéne lakni.

>!
ggizi P
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Mikor hazavittem a könyvet, a fiam (7) egyből lecsapott rá és bár úgy éreztem, hogy ő még kicsi lesz hozzá, attól még felolvastam neki. (Bár stílusosan ezt az apjának kellett volna (hiszen ez egy apakönyv), aki inkább újságot olvasott tévét nézett, no de mindegy).
A történet egy elég kalandos tejbeszerzési körútról szól, igazi időutazós tér-idő kontinuum-trükkökkel (na ekkor azért visszakérdeztem, hogy fogja-e a lényeget, de kicsiszívem Vissza a jövőbe filmeken nőtt fel, szóval én kérek elnézést, hogy felmerült bennem a kétely… :P). A könyv nagyon szép, a grafikák mindkettőnknek nagyon tetszettek (nem a rózsaszín diznis kategória) és a történet is igazán agyament volt. Volt itt minden: nyelvbotlós jelzőjű űrlények (mondd hangosan (!) egymás után: glübős, glübős, glübős…), kalózok, dinoszauruszok, vulkánistenhívők és még wámpírok is… jó kis vegyes felvágott. De nagyon szuper volt az összhang a rajzok és a szöveg között. A fiam nagyon élvezte, izgult is egy nagyot spoiler, és örülök, hogy együtt olvastuk – pláne, hogy néha már be is segített :)

>!
tmezo P
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Meg kell mondjam, hogy ez végtelenül fantáziadús történet. Apa tejért megy a srácoknak, és hihetetlen kalandba keveredik. Ugyan csupa képtelenség az egész, zagyvaság ömlesztve, spoiler de roppant vicces. Minden van ebben a mesében (?): fantasy figurák, időutazás, dinoszauruszok…
A rajzok borzasztóak :))), de nagyon is passzolnak a történethez, teljesen jól kiegészítik azt. Nehogy ne sikerüljön elképzelni a képtelen történetet. :)))

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Új kedvenc Gaiman könyvet avattam!
Kompakt, fantasztikus, tömör és mégis rengeteg dolog történik benne!
Ráadásul elborult, agyament és gyönyörűséges az egész szerkesztése!

Már a szerző előszavát olvasva vigyorogtam, mint a vadalma, mert olvastam a benne említett könyvet – Neil Gaiman: The Day I Swapped My Dad for Two Goldfish . Az is egy feledhetetlen és elborult történet egyébként, bár még csak angolul találkoztam vele és azóta sem jelent meg magyarul.

Szóval – tekintve, hogy laktóz érzékeny vagyok és ha tehetem, nem fogyasztok tejet – mi fogott meg ebben a könyvben? Először is a rajzolása. Az illusztrációk fantasztikusak! Aztán az apuka „nincs tea” arca, a Vészkijárat felirattáblák az űrhajón, a wámpírok, Splod és még sorolhatnám. Imádom a fantasyt, az időutazást és ezt az egész történetet.

Fangirling: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/03/neil-gaiman…

3 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SMP
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Majdnem hétéves szerint: „Ez király volt, ez király volt, ez király volt!”

Nagyon-nagyon jól szórakoztam én is ezen az agyamentségen! A rajzok is nagyon bejöttek. Nagyobb gyerekeknek, Dániel András után, Lakatos István helyett mellett, és ahogy előttem írták, Douglas Adams előtt! Felnőtteknek nagykanállal! Azt hiszem, ebből kell egy otthonra is!

>!
akire MP
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

A nagy BUMM, avagy Neil Gaiman ifjúsági könyvének berobbanása: az író épp Schrödinger macskáját simogatta, amikor fejen találta Douglas Adams útikalauzának valamiféle idő- és tértorzító féreglyukon érkező példánya. Az ennek hatására írt művét, melyben egy apa (hihetetlen) kalandjait meséli el a TEJútrendszerben, még Stephen Hawking is elirigyelhetné, aki már korábban a nevét adta a „George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz” című, kevésbé fantáziadúsra sikeredett gyerekkönyvhöz. Fiam a következőt kérdezte a „Szerencsére a tej” elolvasása után: „Mi a halál volt ez?” /Hát, ha még a kvantummechanikai szuperpozíció fogalmát is ismerné, amely szerint az a bizonyos macska egyszerre élő és halott…/ Szerintem meg pont így kell kíváncsivá tenni a gyereket!

>!
NewL P
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Rövid, aranyos mese, aminél az illusztrációk fogtak meg a legjobban.

>!
Briggan
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Néha az volt az érzésem, hogy ezzel a mesével a saját Apukám akar beetetni, mint tette azt annyiszor gyerekkoromban. :)
Én nagyon-nagyon élveztem a könyvet, pont az előbb említett ok miatt, és nagyon szívesen fogom olvasni majd az ivadékoknak, az biztos. :)
Az illusztrációk is nagyon tetszetősek.


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Az egész mindenségben nincs szebb, mint a több szólamban éneklő dinoszauruszok.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
8 hozzászólás
>!
legrin SP

A távoli jövőben a kis emlősök tejet tesznek a kukoricapehelyre.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tej
1 hozzászólás
>!
Kkatja P

(…) számításaim szerint, ha ugyanaz a tárgy két különböző időből önmagához ér, két dolog történhet: vagy az Univerzum megszűnik létezni, vagy három furcsa törpe táncol végig az utcán virágcseréppel a fején.
     – Ez megdöbbentően pontos eredmény – jegyeztem meg.
     – Tudom. De ez a tudomány.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Steg professzor · tudomány
4 hozzászólás
>!
dRen P

– Biztosan voltak jó vámpírok is – mondta a húgom sóvárogva. – Kedves, csinos, félreértett vámpírok.
– Hát nem voltak – mondta apu.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vámpír
2 hozzászólás
>!
legrin SP

– A dinoszauruszok felszállnak a csillagokba, és a világot az emlősöknek hagyják.
– Csodálkoztam is, hova lettek mind – bólogattam.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dinoszaurusz
3 hozzászólás
>!
Read_in_Colour

– Ha két dolog, ami ugyanaz, összeér – jelentette ki a vulkánisten –, akkor az egész Univerzum megszűnik. Mondá a nagy és kimondhatatlan Splod.
– Honnét tud egy vulkán ilyen sokat a transztemporális metatudományról? – kérdezte az egyik halványzöld idegen.
– A geológiai alakzatoknak sok idejük van gondolkodni – felelte Splod. – Plusz járatok néhány tudományos folyóiratot.

88-89. oldal

3 hozzászólás
>!
Bori_L P

– Igencsak részletes jóslat – jegyeztem meg. – Mikor kaptátok?
– Múlt szerdán – felelte a kövér büszkén.

35. oldal

1 hozzászólás
>!
GytAnett P

– Azt mondta, hogy később megmagyarázza – emlékeztettem –, és ezt nem nevezném magyarázatnak.
– Még nincs később – világosított fel Steg professzor. – Még most van. A később még később lesz.

66-67. oldal

>!
Kkatja P

     – HaHA! – mondta több glübős idegen egyszerre. – Azt hitted, elmenekültél előlünk! Hát tévedtél! Most pedig átírod a bolygót a mi nevünkre, hogy felújíthassuk. Kezdetnek kitépjük az összes fát, és műanyag flamingókat dugunk a helyükre.
     – Miért?
     – Mert szeretjük a műanyag flamingókat. Véleményünk szerint ez a Földön elért legmagasabb szintű művészet. És nem olyan rendetlenek, mint a fák.

72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Elisabetta Gnone: Grisam kapitány és a szerelem
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány
Bódai-Soós Judit: Petya, Matyi és a duliánok
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Tomcsik Nóra: A hercegnő és a sárkányok dala
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő