Stardust 114 csillagozás

Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust

In the sleepy English countryside of decades past, there is a town that has stood on a jut of granite for six hundred years. And immediately to the east stands a high stone wall, for which the village is named. Here in the town of Wall, Tristran Thorn has lost his heart to the hauntingly beautiful Victoria Forester. One crisp October night, as they watch, a star falls from the sky, and Victoria promises to marry Tristran if he'll retrieve that star and bring it back for her. It is this promise that sends Tristran through the only gap in the wall, across the meadow, and into the most unforgettable adventure of his life.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Headline, London, UK, 2020
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780755322824
>!
Bolinda, UK, 2017
ISBN: 9781785295638 · Felolvasta: Full cast
>!
Vertigo, 2014
224 oldal · ASIN: B00K7EIXOO · Illusztrálta: Charles Vess

14 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Lamia (evil witch) · Madame Semele (Ditchwater Sal) · Primus · Victoria Forester


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

mandris>!
Neil Gaiman: Stardust

Kellemes élmény volt, de nem szeretném túldimenzionálni. Gaiman magabiztosan mesélt, jól használta a különböző fantasy toposzokat, és egy szerethető, és minden fantasztikum ellenére hitelesnek tűnő történetet rakott össze. Néhol mert máshogy döntetni, mint amit esetleg a műfajjal kapcsolatos elvárásaink alapján elvártunk volna tőle, máskor pedig ügyesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak. Azt már sose tudom meg, mennyire adott volna más élményt, ha nem látom még évekkel ezelőtt a filmet (akkoriban még azt sem tudtam, kicsoda Gaiman, nemhogy azt, hogy az ő könyvéből készült), de mivel láttam, ezért sajnos a csavarok nagy része számomra nem volt új. Ennek ellenére végig érdekelt a történet, és kíváncsian vártam a folytatást. Nem is tartott túl sokáig a könyv elolvasása.

littlelinda>!
Neil Gaiman: Stardust

Ez a könyv az örök kedvenc mesém Gaimantől. Magyarul már olvastam, a filmet is láttam többször, de így eredeti nyelven olvasva még sokkal jobb volt. Imádom, ahogy Gaiman mesél. Már maga a nyelvezete elvarázsolja az embert, a történetről nem is szólva. Izgalmas, vicces, varázslatos és egyszerre romantikus is. Nagyon megszerettem Yvaine-t, és Tristran is közel kerül az ember szívéhez, miután felnő. Szeretem, hogy a könyv egyszerre vonultat fel mesés elemeket, felnőtteknek szóló jeleneteket, és van, hogy morbid részeket is. Őszintén szólva, még nagyra is értékelem, hogy a filmnek teljesen más vége lett, mint a könyvnek, mert spoiler. Ez a könyv tipikusan olyan, amit az ember szívesen elolvas újra és újra, csak hogy átélje Tristran és Yvaine izgalmas, varázslatos kalandjait.

Fallen_Angel>!
Neil Gaiman: Stardust

Nem láttam a filmet, sőt még egyetlen Neil Gaiman könyvet sem olvastam ezelőtt, így abszolút ismeretlenül és elvárások nélkül vágtam bele az olvasásba.
Az eredmény meglepő: egy felnőtteknek szóló tündérmese, ami nem is olyan könnyű nyelvezetű (kellett néhányszor szótáraznom, pedig szinte sosem szoktam angol szövegeknél), a története pedig egyszerre új és mégis sok elemében ismerős.

Kedveltem Tristant, imádtam a csillagot, és szórakoztatóak voltak a stormholdi számozott fickók a maguk sötét módján. Az egyetlen apró kifogásom, hogy bár tetszett a befejezés, de valahogy olyan hirtelen lett vége a történetnek, még olvastam volna pár oldallal (vagy egy fejezettel) részletesebben.

4 hozzászólás
Serenity87 P>!
Neil Gaiman: Stardust

Újraolvasáskor is ugyanolyan jó volt, mint először. Nagyon szép a fogalmazásmód, meseszerű a világ és az események. Rövid, gyorsan olvasható, mindenféleképpen ajánlom azoknak, akik még nem olvasták.

Lahara IP>!
Neil Gaiman: Stardust

Különleges, meseszerű. sőt mese, de nem gyerekmese, vagyis inkább nem kisdedmese. Tündérmese, de felnőtteknek. Jó a hangulata, magával ragadó, nem csak magyarul, hanem angolul is. Valaha láttam a filmet is, de értelmetlen dolog összehasonlítani a kettőt, mert igazából más, sőt bánható is, hogy a film nem teljesen könyvhű.
Az tetszik a történetvezetésen kívül, a részletesség és az epilógus.

2021. Újraolvasás, omg, a nyelvezete! Az valami csodás, szinte jobban élveztem a nyelvezetét, mint magát a történetet.

2 hozzászólás
Szamღca>!
Neil Gaiman: Stardust

Nehezen baratkoztunk ossze – ez a konyv es en. Az elejet nagyon frucsanak talaltam. Mind a nyelvezete mind az esemenyek tekinteteben…. Ahogy haladtam az olvasassal (es milyen jo, hogy nem hagytam abba) egyre inkabb magaval ragadott a tortenet es egyre inkabb elszorakoztatott. Igazi, aranyos, sodro lenduletu felnott mese. A tortenet tobb szalon fut, mindegyik nagyon erdekes volt – A foszal a foszereplo Tristran Thorn aki szerelme szivenek elnyerese celjabol elindul, hogy megkeresse es szerelme zalogaul atnyujtsa szive valasztottjanak a lehullott csillagot. Kozben talalkozunk boszorkakkal, torpekkel, unikornisokkal es mindefajta varazslattal. Vegul a szalak osszefonodnak es a tortenet egy kerek egessze all ossze. Nem is tudtam, hogy Nel Gaiman-nak ilyen jo humorerzeke van. Tobb reszen hangosan felnevettem.
Nagyon orulok, hogy elolvastam, Kellemes kikapcsolodast nyujtott.

5 hozzászólás
virezma>!
Neil Gaiman: Stardust

Örülök, hogy ezt is elolvastam. Mondjuk csaltam egy kicsit, mert korábban már láttam a filmet. Igazi varázslatos, kalandos mese. Tetszik, ahogy Gaiman világokat teremt, meg hogy ilyen otthonosan mozog a mondókák (nursery rhymes) tárházában, és jelentéssel ruházza fel, életre kelti őket.
Az pedig külön tetszett, hogy a csillag ilyen házsártos volt, nincs kikozmetikázva. Ahogy a történet vége sem, de most inkább nem árulom el.
Egyetlen hiányérzetem a filmhez képest Robert DeNiro alakja, amit itt egy-két oldallal el lett intézve. Persze tudom, hogy ez az eredeti, így nem kérhetem számon a karakter kidolgozását, csak DeNirót (meg a forgatókönyvírót) illeti dicséret.

1 hozzászólás
Papusz>!
Neil Gaiman: Stardust

Olyan nagyon jó, hogy felnőtteknek is írnak meséket.

heysunny P>!
Neil Gaiman: Stardust

Gaiman mindig is nagyon hit or miss marad nekem, furcsa, hogy egy író könyveiről egyenként ennyire másképpen vélekedjek, egyértelműen ő a mumusom ilyen téren. :P Sose tudhatom előre, mire számíthatok tőle és hogy vajon tetszeni fog-e, amit írt. Jelen esetben megint hadilábon állok a művel egy kicsit, mivel voltak benne elemek, amik nagyon tetszettek, és a végére már egész megszerettem, de azért elég döcögős volt a kapcsolatunk.

Nem igazán tetszett, hogy úgy éreztem, az író nem igazán tudja eldönteni, kinek is szól a könyve. Tündérmese az egész, mégis tele volt gyerekeknek egyáltalán nem való dolgokkal (az más kérdés, hogy effektíve nem tartom problémának, ha pl. „virágnyelven” szexszel találkozik a gyerek olvasás közben, az agresszióról és véres jelenetekről meg már ne is beszéljünk, annyira érzéketlenek a mai gyerekek ezek iránt), és ki tudott zökkenteni az olvasásból. A hangulata se kapott el, csak már kb. az utolsó negyedben, szóval elég sokat váratott magára. Igazából a legnagyobb bajom az volt a történettel, hogy úgy éreztem, rengeteg ötlet van itt, de nincs rendesen felépítve, és nem állt össze az egész. De a csillagot nagyon megszerettem. :) Tristrant képen tudtam volna rúgni jó sokáig, de a végére ő is eléggé redeemelte magát.

A filmet viszont még mindenképpen meg akarom nézni, sokan mondják, hogy az jobb, illetve, hogy máshogy jobb. Meglepő, hogy még nem volt szerencsém hozzá, de nem bánom, mert utána olvasva valószínűleg még kevésbé tetszett volna, mert nem kötött volna le. :D


Népszerű idézetek

Banditaa P>!

You have to believe. Otherwise it will never happen.

Miamona>!

„You are young and in love.” said Primus. „Every young man in your position is the most miserable man who ever lived.”

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Primus
Miamona>!

„Beg your puddin',” he said, […]

pg. 101

Miamona>!

„[…] The squirrel has not yet found the acorn that will grow into the oak that will be cut to form the cradle of the babe who will grow to slay me.”

pg. 163

Miamona>!

Tristran Thorn, at the age of seventeen, and olny six months older than Victoria, was half the way between a boy and a man, and was equally uncomfortable in either role; he seemed to be composed chiefly of elbows and Adam's apples.

pg. 53

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn · Victoria Forester
Miamona>!

He shivered. His coat was thin, and it was obvious he would not get his kiss, which he found puzzling. The manly heroes of the penny dreadfuls and shilling novels never had these problems getting kissed.

pg. 63

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
AniTiger P>!

Sometimes I wonder if she transforms people into animals, or whether she finds the beast inside us, and frees it.

Kapcsolódó szócikkek: Madame Semele (Ditchwater Sal)
Papusz>!

The kids, to be frank, were absolutely no help at all, and I truly don't think I'd ever have it any other way.

Acknowledgements

littlelinda>!

She says nothing at all, but simply stares upward into the dark sky and watches, with sad eyes, the slow dance of the infinite stars.

Kapcsolódó szócikkek: Yvaine
Senemali>!

Hankety pankety
Boy in a blanket, he's
Off on a goose-chase to
Look for a star

Incontrovertibly
Journeys trough Fäerie
Strip off the blanket to
See who you are.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King
Kendare Blake: Girl of Nightmares
Kresley Cole: Poison Princess
Gail Carriger: Soulless
Sarah J. Maas: Catwoman: Soulstealer
Marissa Meyer: Cress (angol)
Rick Riordan: The Red Pyramid
Erin Morgenstern: The Starless Sea
Alexandra Bracken: The Darkest Minds
Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet