Stardust 89 csillagozás

Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust Neil Gaiman: Stardust

In the sleepy English countryside of decades past, there is a town that has stood on a jut of granite for six hundred years. And immediately to the east stands a high stone wall, for which the village is named. Here in the town of Wall, Tristran Thorn has lost his heart to the hauntingly beautiful Victoria Forester. One crisp October night, as they watch, a star falls from the sky, and Victoria promises to marry Tristran if he'll retrieve that star and bring it back for her. It is this promise that sends Tristran through the only gap in the wall, across the meadow, and into the most unforgettable adventure of his life.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Bolinda/BBC audio, UK, 2017
ISBN: 9781785295638 · Felolvasta: Full cast
>!
Vertigo, 2014
224 oldal · ASIN: B00K7EIXOO · Illusztrálta: Charles Vess
>!
Headline, UK, 2013
224 oldal · ISBN: 9780747263692

9 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Lamia (evil witch) · Madame Semele (Ditchwater Sal) · Primus · Victoria Forester


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
mandris
Neil Gaiman: Stardust

Kellemes élmény volt, de nem szeretném túldimenzionálni. Gaiman magabiztosan mesélt, jól használta a különböző fantasy toposzokat, és egy szerethető, és minden fantasztikum ellenére hitelesnek tűnő történetet rakott össze. Néhol mert máshogy döntetni, mint amit esetleg a műfajjal kapcsolatos elvárásaink alapján elvártunk volna tőle, máskor pedig ügyesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak. Azt már sose tudom meg, mennyire adott volna más élményt, ha nem látom még évekkel ezelőtt a filmet (akkoriban még azt sem tudtam, kicsoda Gaiman, nemhogy azt, hogy az ő könyvéből készült), de mivel láttam, ezért sajnos a csavarok nagy része számomra nem volt új. Ennek ellenére végig érdekelt a történet, és kíváncsian vártam a folytatást. Nem is tartott túl sokáig a könyv elolvasása.

>!
Fallen_Angel P
Neil Gaiman: Stardust

Nem láttam a filmet, sőt még egyetlen Neil Gaiman könyvet sem olvastam ezelőtt, így abszolút ismeretlenül és elvárások nélkül vágtam bele az olvasásba.
Az eredmény meglepő: egy felnőtteknek szóló tündérmese, ami nem is olyan könnyű nyelvezetű (kellett néhányszor szótáraznom, pedig szinte sosem szoktam angol szövegeknél), a története pedig egyszerre új és mégis sok elemében ismerős.

Kedveltem Tristant, imádtam a csillagot, és szórakoztatóak voltak a stormholdi számozott fickók a maguk sötét módján. Az egyetlen apró kifogásom, hogy bár tetszett a befejezés, de valahogy olyan hirtelen lett vége a történetnek, még olvastam volna pár oldallal (vagy egy fejezettel) részletesebben.

4 hozzászólás
>!
littlelinda P
Neil Gaiman: Stardust

Ez a könyv az örök kedvenc mesém Gaimantől. Magyarul már olvastam, a filmet is láttam többször, de így eredeti nyelven olvasva még sokkal jobb volt. Imádom, ahogy Gaiman mesél. Már maga a nyelvezete elvarázsolja az embert, a történetről nem is szólva. Izgalmas, vicces, varázslatos és egyszerre romantikus is. Nagyon megszerettem Yvaine-t, és Tristran is közel kerül az ember szívéhez, miután felnő. Szeretem, hogy a könyv egyszerre vonultat fel mesés elemeket, felnőtteknek szóló jeleneteket, és van, hogy morbid részeket is. Őszintén szólva, még nagyra is értékelem, hogy a filmnek teljesen más vége lett, mint a könyvnek, mert spoiler. Ez a könyv tipikusan olyan, amit az ember szívesen elolvas újra és újra, csak hogy átélje Tristran és Yvaine izgalmas, varázslatos kalandjait.

>!
Lahara ISP
Neil Gaiman: Stardust

Különleges, meseszerű. sőt mese, de nem gyerekmese, vagyis inkább nem kisdedmese. Tündérmese, de felnőtteknek. Jó a hangulata, magával ragadó, nem csak magyarul, hanem angolul is. Valaha láttam a filmet is, de értelmetlen dolog összehasonlítani a kettőt, mert igazából más, sőt bánható is, hogy a film nem teljesen könyvhű.
Az tetszik a történetvezetésen kívül, a részletesség és az epilógus.

2 hozzászólás
>!
Szamღca
Neil Gaiman: Stardust

Nehezen baratkoztunk ossze – ez a konyv es en. Az elejet nagyon frucsanak talaltam. Mind a nyelvezete mind az esemenyek tekinteteben…. Ahogy haladtam az olvasassal (es milyen jo, hogy nem hagytam abba) egyre inkabb magaval ragadott a tortenet es egyre inkabb elszorakoztatott. Igazi, aranyos, sodro lenduletu felnott mese. A tortenet tobb szalon fut, mindegyik nagyon erdekes volt – A foszal a foszereplo Tristran Thorn aki szerelme szivenek elnyerese celjabol elindul, hogy megkeresse es szerelme zalogaul atnyujtsa szive valasztottjanak a lehullott csillagot. Kozben talalkozunk boszorkakkal, torpekkel, unikornisokkal es mindefajta varazslattal. Vegul a szalak osszefonodnak es a tortenet egy kerek egessze all ossze. Nem is tudtam, hogy Nel Gaiman-nak ilyen jo humorerzeke van. Tobb reszen hangosan felnevettem.
Nagyon orulok, hogy elolvastam, Kellemes kikapcsolodast nyujtott.

5 hozzászólás
>!
virezma P
Neil Gaiman: Stardust

Örülök, hogy ezt is elolvastam. Mondjuk csaltam egy kicsit, mert korábban már láttam a filmet. Igazi varázslatos, kalandos mese. Tetszik, ahogy Gaiman világokat teremt, meg hogy ilyen otthonosan mozog a mondókák (nursery rhymes) tárházában, és jelentéssel ruházza fel, életre kelti őket.
Az pedig külön tetszett, hogy a csillag ilyen házsártos volt, nincs kikozmetikázva. Ahogy a történet vége sem, de most inkább nem árulom el.
Egyetlen hiányérzetem a filmhez képest Robert DeNiro alakja, amit itt egy-két oldallal el lett intézve. Persze tudom, hogy ez az eredeti, így nem kérhetem számon a karakter kidolgozását, csak DeNirót (meg a forgatókönyvírót) illeti dicséret.

1 hozzászólás
>!
heysunny P
Neil Gaiman: Stardust

Gaiman mindig is nagyon hit or miss marad nekem, furcsa, hogy egy író könyveiről egyenként ennyire másképpen vélekedjek, egyértelműen ő a mumusom ilyen téren. :P Sose tudhatom előre, mire számíthatok tőle és hogy vajon tetszeni fog-e, amit írt. Jelen esetben megint hadilábon állok a művel egy kicsit, mivel voltak benne elemek, amik nagyon tetszettek, és a végére már egész megszerettem, de azért elég döcögős volt a kapcsolatunk.

Nem igazán tetszett, hogy úgy éreztem, az író nem igazán tudja eldönteni, kinek is szól a könyve. Tündérmese az egész, mégis tele volt gyerekeknek egyáltalán nem való dolgokkal (az más kérdés, hogy effektíve nem tartom problémának, ha pl. „virágnyelven” szexszel találkozik a gyerek olvasás közben, az agresszióról és véres jelenetekről meg már ne is beszéljünk, annyira érzéketlenek a mai gyerekek ezek iránt), és ki tudott zökkenteni az olvasásból. A hangulata se kapott el, csak már kb. az utolsó negyedben, szóval elég sokat váratott magára. Igazából a legnagyobb bajom az volt a történettel, hogy úgy éreztem, rengeteg ötlet van itt, de nincs rendesen felépítve, és nem állt össze az egész. De a csillagot nagyon megszerettem. :) Tristrant képen tudtam volna rúgni jó sokáig, de a végére ő is eléggé redeemelte magát.

A filmet viszont még mindenképpen meg akarom nézni, sokan mondják, hogy az jobb, illetve, hogy máshogy jobb. Meglepő, hogy még nem volt szerencsém hozzá, de nem bánom, mert utána olvasva valószínűleg még kevésbé tetszett volna, mert nem kötött volna le. :D

>!
Papusz P
Neil Gaiman: Stardust

Olyan nagyon jó, hogy felnőtteknek is írnak meséket.

>!
Fabian
Neil Gaiman: Stardust

Valahogy most nem kötött le, pedig magyarul kétszer is olvastam. Lehet, hogy pont ezért, bár igazából korábban más könyveknél ez nem volt akadály. Lehet, hogy az volt a baj, hogy ez már túlságosan is meseszerű volt ahhoz, hogy ne unjam a többedik olvasást (hiába angol). Ennek ellenére azért megadtam rá azt a csillagot, amit a magyar értékelésnél is adtam, mert végső soron ugyanarról van szó. :D
Szívesen elvesznék a világban, de valahogy jobban le kéne kötnie. :(

A magyar olvasésa után ezeket gondoltam még: „Amikor megvettem a könyvet, szinte kivétel nélkül olyan reakciókat kaptam, hogy a film volt a jobb. Nos, én nem minősíteném egyiket sem a másik javára, egyszerűen máson van a hangsúly mindkettőben. A filmben nem láttam meg olyan összefüggéseket, amiket sajnálok, ellenben kétségkívül sokkal akciódúsabbra és feszültebbre csinálták meg (főleg a végét). Nyilván, hiszen a filmek így adhatók el manapság. A könyv hangulatának viszont jobban át tudtam adni magam. Ráadásul Dunstan története teljesen más megvilágítást adott az egész cselekménynek. Számomra nagyon „szemfelnyitó” hatása volt. Azt üzente, hogy láss a dolgok mögé. Hogy nem biztos, hogy arra van szükséged, amire elsőre gondolnád.”


Népszerű idézetek

>!
Banditaa

You have to believe. Otherwise it will never happen.

>!
Miamona

„You are young and in love.” said Primus. „Every young man in your position is the most miserable man who ever lived.”

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Primus
>!
Miamona

„(…) The squirrel has not yet found the acorn that will grow into the oak that will be cut to form the cradle of the babe who will grow to slay me.”

pg. 163

>!
Miamona

Tristran Thorn, at the age of seventeen, and olny six months older than Victoria, was half the way between a boy and a man, and was equally uncomfortable in either role; he seemed to be composed chiefly of elbows and Adam's apples.

pg. 53

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn · Victoria Forester
>!
Miamona

He shivered. His coat was thin, and it was obvious he would not get his kiss, which he found puzzling. The manly heroes of the penny dreadfuls and shilling novels never had these problems getting kissed.

pg. 63

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
>!
Miamona

„Beg your puddin',” he said, (…)

pg. 101

>!
AniTiger MP

Sometimes I wonder if she transforms people into animals, or whether she finds the beast inside us, and frees it.

Kapcsolódó szócikkek: Madame Semele (Ditchwater Sal)
>!
Papusz P

The kids, to be frank, were absolutely no help at all, and I truly don't think I'd ever have it any other way.

Acknowledgements

>!
Mustamakkara

They followed a deer path through a hazel-wood, while Tristran – who had decided that the right thing to do was to make conversation with the star – asked how long she had been a star, whether it was enjoyable to be a star and whether all stars were women, and informed her that he had always supposed stars to be, as Mrs Cherry had taught them, flaming balls of burning gas many hundreds of miles across, just like the sun only further away.

87. oldal - Chapter Five, In Which There is Much Fighting for the Crown

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn · Yvaine
>!
littlelinda P

She says nothing at all, but simply stares upward into the dark sky and watches, with sad eyes, the slow dance of the infinite stars.

Kapcsolódó szócikkek: Yvaine

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: The Neverending Story
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Elizabeth Goudge: The Little White Horse
Cressida Cowell: How to Train Your Dragon
Daisy Meadows: Ruby the Red Fairy
Magda Szabó: The Gift of the Wondrous Fig Tree
Melissa de la Cruz: The Isle of the Lost
William Goldman: The Princess Bride
Leife Shallcross: The Beast's Heart
Cassandra Clare: Clockwork Angel