Sosehol 1339 csillagozás

Neil Gaiman: Sosehol Neil Gaiman: Sosehol Neil Gaiman: Sosehol

A világ és ami alatta van
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.
A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
272 oldal · ISBN: 9789634194507 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635982103 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
272 oldal · ISBN: 9789634194507 · Fordította: Pék Zoltán

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

387 tag · 231 karc · Utolsó karc: 2023. február 16., 19:53 · Bővebben


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Marquis de Carabas · Richard Mayhew · Lady Ajtó · Mr Croup · Mr. Vandemar · Islington · Vadász · Jessica Bartram · Old Bailey

Helyszínek népszerűség szerint

London


Kedvencelte 297

Most olvassa 43

Várólistára tette 607

Kívánságlistára tette 514

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Neil Gaiman: Sosehol

„A pillanatokat meg kell élni, a várakozás bűn, mind az eljövendő idő ellen, mind a jelen pillanat ellen, amelyet az ember épp semmibe vesz.”

Talán kezdeném avval, hogy beismerem, nem vagyok egy nagy Gaiman rajongó.
Mondjuk ennek főleg az – az oka, hogy talán egy könyvet olvastam eddig tőle.
Párom nagyon szereti, de sose éreztem, hogy kézbe kellene venni.
A borítók érdekesek ugyan, de ahogy rájuk tekintettem, a szemem már máshol is járt..
Most is egy kihívás miatt esett erre a választásom.
Az elején nem éreztem rá, valahogy nem csúszott és félre is tettem.
De aztán, ahogy már lenni szokott nálam, csak be akartam fejezni és meg kell hagyni, hogy az első 50 oldal után a kezemhez ragadt.
Jó volt látni, hogy az általam oly szeretett London miképpen bontakozik ki, ha egy ilyen típusú történet karolja fel. Bár ,ami fent zajlik egy dolog, itt érdekesebb volt a lenti rész.
Belerázódásom után már gördülékenyen haladtam és eszembe se volt, hogy ne legyen mellettem, ha tudtam olvastam.
Jó látni, hogy a párom ízlése is mennyire szerteágazó, mégis tud még nekem is újat mutatni, sőt mi több, új írókat felfedeztetni és megkedveltetni.
Hiszem, hogy még olvasok tőle, és azt is, hogy jobban oda figyelek a munkásságára.
Egy élmény volt.

4 hozzászólás
Algernon P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Csillagporos éjszakákon kutatsz a jenki istenek után, vagy figyeled a kislány titkos ajtaját. Még a Temetőbe is elmész, szólongatod Sent, hátha ott találod, de nincs sosehol sehol.
Mind Gaiman gyermekei vagyunk, poros tündérmeséket keresünk, melyeket már nekünk kell elolvasni – nem olvassák fel nekünk.
Néhol hatásvadász, egyszerű, de elnézed neki, mert látni vélted te is az Alsó világot. Mindenkinek megvan a saját elképzelése. Gaimané ilyen realisztikus, kisstílű, sötét és eszement.
Valószínűleg nem olyan, mint a tiéd, mégis elolvasod.
Ha jókor olvasod, nem csalódsz. Ha rossz az időzítésed, nos, hát akkor csak egy molyrágta könyv marad a sok közül, melyet azért emeltél le a polcról, mert megtetszett a borítója.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
268 oldal · ISBN: 9786155049859 · Fordította: Pék Zoltán
34 hozzászólás
szadrienn P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Kedves Olvasó! Isten hozott Neil Gaiman csodálatos világában, Fenti Londonban! Várjunk csak… lehet, hogy ez Lenti London? Akkor meneküljünk!!! Hát hogy keveredhettünk a város alatti félelmetes, bűzös csatornahálózatba, ahol patkányok járnak a nyomunkban, a rémálmok valóra válnak és vérszomjas ellenségeink lépten-nyomon az életünkre törnek?
A látszat és a sötét, kísérteties kulisszák ellenére a Sosehol nem igazi horror, sokkal inkább bizarr képzelőerővel megírt jóféle urban fantasy, bőségesen nyakon öntve elképesztő angol humorral.
Az alaphelyzet rendkívül egyszerű: pottyantsunk bele egy átlagos brit hivatalnokot a dermesztő csodák birodalmába, és lássuk, hogy boldogul a szerencsétlen. Kezdetben felettébb kínos, hogy a könyvtárjegyét mutogatja, amikor mágikus lények a torkának esnek, de mi azért bízzunk csak továbbra is benne!
Hajmeresztő, hátborzongató és rendkívül szórakoztató kalandok veszik kezdetüket parádés szereplőgárdával, és London megmutatja eddig teljesen ismeretlen arcát, alulnézetből. Tagadhatatlan, hogy az abszurd brit irodalom iránti minimális fogékonyság nagyban elősegíti a mű befogadását, de nélküle is mindenképpen érdemes vele egy bátor kísérletet tenni.
És mivel most éppen időszerű, még az utolsó pillanatban halkan hozzátenném, hogy a szerző másik regénye, A temető könyve pedig tökéletes választás lehet Halloweenre.

5 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Neil Gaiman: Sosehol

Londont az Isten is urban fantasy helyszínnek teremtette.

Bár eleinte nehezen rázódtam bele a regény hangulatába, utána mégiscsak elvarázsolt Gaiman agymenése. Lenti London nekem azokat az embereket jelképezi, akik kilógnak a társadalomból, akik nem akarnak vagy nem tudnak beilleszkedni. Akik nem a Harrods-ban vásárolnak és nem akarnak napi 8 órát eltölteni az íróasztal mellett.

Nagyon tetszett, hogy Gaiman az angol történelem elemeit keltette életre, főleg a metróállomások neveivel való játék zseniális. Ráadásul ennyi lökött karaktert egy helyen, akiket a végére mégiscsak megszeretsz, még a gonoszakat se tudod teljes szívből utálni, annyira kis szerencsétlenek.

Szerencsére én megint el lettem varázsolva, az meg különösen jó volt, hogy egyes helyszíneknél magamban felkiálthattam, hogy „Hiszen én itt jártam!” Egyelőre Gaiman és London iránt is örök szerelmet érzek.

4 hozzászólás
Amál P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Vannak írók, akikkel szemben elfogult vagyok és Gaiman is közéjük tartozik. Szerintem még nem olvastam olyan könyvet tőle, ami ne tetszett volna. Nagyon szeretem az általa alkotott fantasy világokat, helyszíneket, szereplőket. A könyv főszereplője Richard kicsit szerencsétlen, de a szíve aranyból van, Felső Londonból átcsúszik Alsó Londonba és ott próbál helytállni és segíteni Ajtónak. Nagyon élveztem Alsó London hangulatát, mintha Csodaországban jártam volna. Ismét egy zseniális történet, ami bekerült az újraolvasandó könyvek sorába.

Levandra>!
Neil Gaiman: Sosehol

Ha ezt a könyvet elolvasod, eztán biztosan nem tudsz úgy felszállni a metróra, mint előtte. A Mátrix óta piszkálja a fantáziámat, hogy a földalatti állomásain sokkal többnek kell lennie, mint amit látunk, a Kontroll pedig meggyőzött róla, hogy a nem használt járatok mélyén titokzatos alakok bújnak meg. Ennél fogva nem is volt nehéz befogadnom Gaiman Lenti Londonját.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2018/02/neil-gaiman-so…

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Talán a legjobb Gaiman, amit eddig olvastam, engem teljesen elbűvölt. Jó kis világ volt ez a Lenti London, nagyon jól, feszesen, izgalmasan felépített a sztori, szimpatikus a főszereplő. Mr. Croup és Mr. Vandemar pedig haláliak.

1 hozzászólás
gabiica P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Sokkal jobban tetszett, mint az előző Gaiman kötetek, amiket olvastam. Még mindig nem mondanám, hogy ő az én íróm, de töretlenül fordulok hozzá újra is újra, hátha bizonyít.
Ez most számomra is egész jó volt.
Alapból imádom, ha London a helyszín, de ez igazán különleges volt, félve bár, de megnéztem volna én is a Lenti Londont.
A karakterek hóbortosak, érdekesek, ez végig fenntartotta az érdeklődésemet. Izgalmas volt és szerintem jól összerakott. Egyszerre volt sötét és mégis vidám, épp ez adja a különlegességét. Tetszettek a történelmi vonatkozások, szerintem jól használta őket Gaiman.

h_orsi >!
Neil Gaiman: Sosehol

Én ezen az írón nem tudok kiigazodni! Imádtam Tőle az Amerikai isteneket, utáltam a Csillagport és íme egy újabb könyv, ami teljesen megosztja a véleményemet!
Nagyon tetszett az alaptörténet. Itt halkan megjegyzem, hogy Neil azt írta, hogy ez a könyv a józan eszének megőrzésére szolgált a sorozat forgatás közben, ezt nem is nehéz annyira elképzelni, ha a sorozatba belepillantunk. Kicsit bánom, hogy a PATKÁNYOK nem kaptak több szerepet, hiszen a Lenti világ egyik fontos pillérét képezik. Azt is sajnáltam, hogy a magyar fordításban nem igazán jöttek át az igazi poénok. Az eredeti angol változatban rengeteg olyan finom utalás van, ami még jobban megerősíti az olvasót abban, hogy mennyire lenti is az a Lenti London.
Nekem kevés volt ez a 200 oldal, én olvastam volna még tovább :)

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/04/neil-gaiman-sose…

2 hozzászólás
Riszperidon P>!
Neil Gaiman: Sosehol

Gaimant szeretem, de a kedvencem továbbra is az Út az óceán végén marad tőle. Eddig az tudott a legjobban elvarázsolni, de azért akad bőven varázs ebben a könyvben is.
Ez a könyv is, mint a többi műve, megint egy nagyon egyedi, és sok helyen nyomasztó fantáziavilágba vezet minket. Ki gondolná, hogy létezi egy másik London, London alatt? Vagy épp benne? A főszereplőket nagyon tudtam szeretni, még ha a fő-főhősünk néha kicsit balek is volt szegény, de végig tudtam izgulni a vele történeket.
Ami szintén nagyon tetszett, hogy a kitalált történeten belül nagyon sokat megtudhattunk a valós London múltjából.
A könyv legvégéig azért drukkoltam, hogy főhősünk maradjon a Lenti Londonban, még ha a normál életét a Fentiben is kezdte. Hogy végül hova vetődik? Azt nem árulom el! :P


Népszerű idézetek

w0nd3rd4wn>!

A pillanatokat meg kell élni, a várakozás bűn, mind az eljövendő idő ellen, mind a jelen pillanat ellen, amelyet az ember épp semmibe vesz.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pillanat · várakozás
8 hozzászólás
Telena>!

Richard már megfigyelte, hogy az események gyávák: egyenként nem történnek meg, csak csoportosan, bandában mernek rárontani.

19-20. oldal

Dxlr>!

[…] az események gyávák: egyenként nem történnek meg, csak csoportosan, bandában mernek ránk rontani.

19. oldal (Agave Könyvek, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: gyávaság
4 hozzászólás
Papusz>!

– Ha az angyalok rossz útra térnek, rosszabbak lesznek bárkinél. Ne felejtsd el, hogy Lucifer is angyal volt.

Tizenhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: angyal · Lucifer
19 hozzászólás
krlany I>!

Így aztán ez a nap a várakozás napja is lett, ami pedig, ezt jól tudta, bűn: a pillanatokat meg kell élni, a várakozás bűn, mind az eljövendő idő ellen, mind a jelen pillanat ellen, amelyet az ember éppen semmibe vesz.

168. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő · pillanat · várakozás
Aprile>!

– Jó szíve van. Az néha elég, hogy biztonságban legyen, bármerre vetődik. – Aztán a fejét ingatta. – De többnyire azér' nem.

13. oldal

tüskéshátú>!

Az éjszaka történik. Az összes rémálom, ami előjön naplemente után, az ősi idők óta, amikor biztonságért és melegségért bújtunk egymáshoz, az történik. Ez az a pillanat, amikor tényleg lehet félni a sötéttől.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: biztonság · éjszaka · félelem · naplemente · rémálom · sötétség
Exupéry>!

Mr. Croup és Mr. Vandemar éppen az időt ütötték agyba-főbe.

61. oldal

szadrienn P>!

Amikor utoljára láttam, megmondtam neki, ha még egyszer idejön, kuszmává változtatom.

8 hozzászólás
mandarina>!

Persze sokkal könnyebb nem hinni valamiben, ha az nem néz egyenesen rád és szólít a neveden.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
J. Goldenlane: Időben
Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Csurgó Csaba: Kukoricza
Gaura Ágnes: Kard által
T. C. Lang: A Lámpás nyomában