Smoke ​and Mirrors 28 csillagozás

Short Fictions and Illusions
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

The distinctive storytelling genius of Neil Gaiman has been acclaimed by writers as diverse as Norman Mailer and Stephen King. Now in this new collection of stories — several of which have never before appeared in print, and more than half that have never been collected — that will dazzle the senses and haunt the imagination. Miraculous inventions and unforgettable characters inhabit these pages: an elderly widow who finds the Holy Grail in a second-hand store…a frightened little boy who bargains for his life with a troll living under a bridge by the railroad tracks…a stray cat who battles nightly against a recurring evil that threatens his unsusupecting adoptive family. In these stories, Gaiman displays the power, wit, insight and outrageous originality that has made him one of the most unique literary artists of our day.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2013
ASIN: B00CIBXTVQ · Felolvasta: Neil Gaiman
>!
William Morrow, New York, 2009
384 oldal · ASIN: B000FC13UE
>!
HarperCollins, New York, 2009
368 oldal · ISBN: 9780061795299

4 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Banditaa P>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Nagyon szeretem a novellákat, rövidebb történeteket, meséket és ezt most nagyon szerettem.
Kedvencek (note to self):
Nicholas was… (Mikulásos)
The price (macskás)
Thw white road (a legnagyobb kedvenc a kötetből)
Only the end of the world again (Cthulhus)
When we went to see the end of the world (disztópa?)
Snow, glass, apples (Hófehérkés és zseniális)
Persze volt néhány, ami nem tetszett annyira, de összességében ez egy remek válogatás. Bravó, Mr. Gaiman.

ujhelyiz P>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Neil Gaiman novellásköteteit (és kisebb mértékben ugyan, de a regényeit is) olvasni kicsit olyan, mint a szerencsejáték: van egy, ami nagyon bejön, amit pár, amire az ember húzza a száját, majd amikor már majdnem feladná, jön egy, ami hirtelen betalál, és az egészet pozitív élménnyé teszi. És ismert tény, hogy a véletlenszerű pozitív visszacsatolás sokkal jobban függővé tesz, nem véletlen használják ezt például a félkarú rablónál, de ezt a kötetet is letehetetlenné tette.

És igen, ha objektíven próbálom nézni, a kötet novelláinak nagyjából a fele teljesen hidegen hagyott, de a maradékban amilyen gyöngyszemek bukkantak fel, az egészet értékesebbé tették. Ezek közül kiemelném a bevezetőben elrejtett novellát, amit Gaiman elmondása szerint barátja esküvőjére írt, de szerencsére spoiler. A történetet azért is kiemelem, mert érdemes és tanulságos elolvasni, de ha valaki reflexből átugorja az írói bevezetőket, akkor könnyen kihagyja.

A kötet első, tartalomjegyzékben szereplő novellája, a Chivalry is magasra helyezte a lécet: egy brit (vagy esetleg amerikai, nem egyértelmű számomra, de nem is lényeges) kisvárosban ahol a legváratlanabb helyen előkerül a Szent Grál, és Galahad lovag megpróbálja megszerezni a tulajdonosától. A történet remekül érzékelteti azt, hogy ugyanaz a dolog hogyan értékelődhet át emberek, generációk között, és így egészen szürreálissá válhat az összes interakció az emberek között.

A Looking for the girl története a modern társadalmunk furcsa, erotikus magazinok fotóinak horrorját éleszti fel a lánnyal, akit senki sem ismer, újra és újra szerepel az újságban, de évtizedek alatt sem öregszik… Kérdés, hogy erre vágyunk, vagy ettől félünk, és ez teszi nagyon erőssé a hangulatot.

A Murder Mysteries metafizikai krimije kicsit a Sandman Luciferét idézte meg számomra, ahogy Los Angelesben, az angyalok városában angyalok cselekedei után nyomozunk (többek között). Egyelőre nem fejtettem fel a történet rétegeit, de határozottan ígéretes volt.

A kötetet záró „Snow, Glass, Apples” című novella meg egy alternatív elmesélést ad a Hófehérke történetéről – a gonosz mostoha szemszögéből. És mint tudjuk, minden szereplő a maga történetének a hőse, így kénytelen vagyunk az ismert elemeket átértékelni, és ha csak feltesszük a kérdést, hogy mennyire hihetünk annak, amit hallunk, már fejlesztett minket ez a történet.

Az egyéb történetek között kaptunk több kozmikus horrort, a Lovecraft-ihletettet (pl. Innsmouth Angliában is előkerül helyszínként), de én inkább a We can get you wholesale őrületét emelném ki, ahogy szembesülünk azzal, hogy mennyire kevés választ el minket a gonosztól. Ugyanebben a bizarr számban (de nem a mítoszban) indul a Babycakes története is, ami megmutatja, hogy mennyire extrém dolgot is meg lehet magyarázni olyan módszerekkel, ahogy kicsit kevésbé szörnyű dolgot követ.

Összegezve, a novellagyűjtemény hasonló Gaiman többi hasonló kötetéhez: vannak benne elgondolkoztató novellák, a verseket még magyarul sem tudnám értelmezni, így angolul végképp meg sem próbálom, de remekül érzékelteti Gaiman történetmesélő képességeit több műfajon keresztül, és emiatt nyugodtan ajánlom másoknak is – esélyes, hogy nekik úgyis más novellák jönnének be amúgyis.

Izolda P>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Ez a kötet túl nagy részben beteg az én ízlésemnek. Nagyon szeretem Gaimant, és a regényeiben valahogy ezek olyan töménységben vannak, amit könnyebben bevesz a gyomrom, de ekkora töménységben, háááát…
A prózaversek egy része meg… egyszerűen szörnyű volt.
Ami kifejezetten tetszett:
Chivalry
The Price
Looking for the Girl
How Do You Think It Feels?

Vörös_Rébék>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Lehet, hogy nagy hiba, de talán életemben először vetemedtem novelláskötet olvasására. A novellákkal sosem álltam nagy barátságban, úgy voltam (vagyok) velük, hogy mire belerázódok a történetbe, addigra vége van.

A Smoke and Mirrorst azonban csak leegyszerűsítve hívom novelláskötetnek (a borítón is így áll: short fictions and illusions), mert akad itt a klasszikus értelemben vett novella mellett újragondolt mese, balladaszerű költemény és olyan rövid kis írások, amire tényleg az „illusion” a megfelelő szó. Az egész kötet számomra olyan volt, mint egy régi katedrális elvarázsolt üvegablaka: sötét és élénk színek, szép és borzalmas jelenetek kavalkádja. A Coraline és a The Ocean at the End of the Lane után azt kell mondjam, hogy kicsit olyan, mint amilyenre számítottam, de mégsem olyan, mint amilyenre számítottam. Abból a szempontból nem tévedtem, hogy önálló történetekről lévén szó, volt, ami teljesen elvarázsolt, volt, ami nem váltott ki belőlem különösebbben semmit, és volt olyan is, ami nem tetszett. Abban tévedtem viszont, hogy hasonló témákra számítottam és nagyjából ugyanolyan stílusra, ehhez képest viszont szinte minden írásnak megvolt a maga hangulata, Gaimannek sikerült szinte mindegyiknél új arcát mutatnia, így akkor is sikerült lekötnie, amikor a téma éppen hidegen hagyott (mert nem fogok hazudni, előfordult olyan is).

A jót és rosszat egybevetve, amikor becsuktam a könyvet, az az érzés kerített hatalmába, mint amikor egy nagy kalandról érkezik haza az ember. Mert jó néhány történetet sikerült azért a szívembe zárnom. Mindenképp újraolvasásra vár a Chivalry, a The White Road, a Murder Mysteries, a Snow, Glass, Apples, a Troll Bridge, és a The Daughter of Owls. De már csak azért is szép emlék marad, mert Neil Gaimant olvastam először angolul, és szörnyen boldog vagyok, hogy értem, látom magam előtt, amit olvasok, de folyamatosan fejlődök is vele. Csodálatos élmény volt!

Fearzone>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Gaiman novellai mimdig erdekesek, a viccestol a felkavaron at a furcsa versekig, ebben a kotetben minden szerepel.

silex>!
Neil Gaiman: Smoke and Mirrors

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Kicsit vegyesfelvágott. A verseket nem is igazán értem, hogy miért kellettek bele. De van itt pár gyöngyszem.


Népszerű idézetek

Fearzone>!

„ Built in the 1930s, she said, with respect and pride.
I said something polite, trying to comprehend a city inside which fifty years could be considered a long time.”

294. oldal, Murder Mysteries

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Vörös_Rébék>!

There was a sculpture in the garden, before the house,
A Spartan child, stolen fox half-concealed in its robe,
the fox biting the child's stomach, gnawing the vitals
away,
the stoic child bravely saying nothing-
what could it say, cold marble that it was?
There was pain in its eyes, and it stood,
upon a plinth in which were carved eight words.
I walked around it, and I read:
Be bold,
be bold,
but not too bold.

116. oldal (The White Road)

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Vörös_Rébék>!

I walked, my feet silent on the scarlet carpet,
until I reached the great hall.
It was there again, in red stones that glittered,
set into the white marble of the floor,
it said:
Be bold,
be bold,
but not too bold.
Or else your life's blood
shall run cold.

117. oldal (The White Road)

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Vörös_Rébék>!

On Sunday morning Mrs. Whitaker went to church. Her local church was St. James the Less, which was a little more „Don't think of this as a church, think of it as a place where like-minded friends hang out and are joyous” than Mrs. Whitaker felt entirely comfortable with, but she liked the vicar, the Reverend Bartholomew, when he wasn't actually playing the guitar.

40. oldal (Chivalry)

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

Vörös_Rébék>!

Fantasy – and all fiction is fantasy of one kind or another – is a mirror. A distorting mirror, to be sure, and a concealing mirror, set at forty-five degrees to reality, but it's a mirror nonetheless, which we can use to tell ourselves things we might not otherwise see.

2. oldal (An Introduction)

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions

thuringwethil P>!

I saw her chewing gum, when I was thirteen, and I fell for her like a suicide from a bridge.

Troll Bridge

Neil Gaiman: Smoke and Mirrors Short Fictions and Illusions


Hasonló könyvek címkék alapján

Nathan Ballingrud: North American Lake Monsters
Peter Straub (szerk.): American Fantastic Tales – Terror and the Uncanny from the 1940's to Now
James D. Jenkins – Ryan Cagle (szerk.): The Valancourt Book of World Horror Stories 1.
Stephen King: Night Shift
Tade Thompson: The Murders of Molly Southbourne
Clive Barker: The Books of Blood 1.
Clark Ashton Smith: The Dark Eidolon and Other Fantasies
H. P. Lovecraft: The Shadow Over Innsmouth
Edgar Allan Poe: Selected Tales and Poems of Edgar Allan Poe
Stephen King: Cycle of the Werewolf