Sandman: ​Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. (Sandman: Az álmok fejedelme 1-3.) 22 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival…

Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába.

A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók.

Az első kötet a SANDMAN 1–20. számát és további extrákat tartalmaz.

Eredeti mű: Neil Gaiman: The Absolute Sandman 1.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 978963700890 · Fordította: Totth Benedek
>!
Fumax, Debrecen, 2019
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek

Kedvencelte 7

Most olvassa 20

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Solymár_András IP
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Na hát, ez nem less könnyű. A Sandmanről írni egyáltalán nem az. Egész könyvhéten mást se hallottam, csak hogy “Egy Sandman-t és egy Lock and Key-t”… már elegem volt belőle. Aztán csak megvettem, anékül, hogy belenéztem volna. Ehhez az utazáshoz pedig ajánlom a következő nótát:

https://www.youtube.com/watch…

Ahogy elkezdtem olvasni lett egy olyan érzésem, hogy egy aranyos, ámbár igencsak felszínes, a varázslatos képi világára támaszkodó történetbe botlottam. Mert a rajzok azok elképesztőek, minden egyes fejezetborító elképesztő és minden egyes képkocka szemet gyönyörködtető. De hát ez nem elég egy jó képregényhez.

Ekkor pedig az álomúr elkezdi összeszedni elvesztett erejének ereklyéit és elkezd kibontakozni egy olyan mitológia, ami így, 30 év távlatából is eredetinek hat, ahogy az író megcsillogtatja. Ekkor pedig mi történik? Jellemek alakulnak ki. Elkezdjük megérteni a szereplőket és elkezdenek kibontakozni, érdekesekké válnak és igencsak varázslatossá. Úgy Halál, mint Vágy, egyéniségek, Álom pedig… egy csendes álmodozó. Egy álmodozó, ámbár büszke Úr, aki tudja a helyét és erre igyekszik megtanítani mindenki mást is.
Ahogy a történet halad, egyre elképesztőbb részletek, ötletek és helyzetek bontakoznak ki.

Tudjátok, mi az a szó, ami eszembe jut erről a kötetről? Érett. Itt az író nem próbált többet mondani, mint amennyit feltétlenül szükséges, nem akart leerőltetni a torkunkon semmit, hanem, mint ahogy egy álomtól ildomos, elvitt egy utazásra, ahol a mi dolgunk megfejteni, hogy hol, mikor és miért vagyunk.

A Sandman olvasása egy álomutazás, ahol a logika laza és a világ képlékeny, de a törvény örök és a tapasztalat valódi. Az Álmok Fejedelme pedig talán az egyik legőszintébb és legemberségesebb Isten, akivel volt szerencsém találkozni. Ő megérti, vagy ha nem, megpróbálja. Játszik, de a játék irányítását nem veszi ki a kezünkből. Hibázik és megbánja a hibáit és megpróbálja jóvátenni. Olykor pedig hibázik és makacs marad és büntet. Mert az Álmok Fejedelme, ki uralja mindazt a szederindás koponyát éjszaka nem kerülhette el, hogy emberibbé legyen az embernél, ahogy a legtöbb isten sem.

Elképesztő történet. Micsoda egy koncepció! A kötet egyszerre funkcionál fenséges képgalériaként, elképesztő borítói és rajzai miatt. A történet és a világ is nagyon hívogató. De egyik se állna meg a másik nélkül. A Sandman regényként oly haotikus és elvont lenne, hogy összeomlana saját súlya alatt. A rajzok önmagukban valami delíriumos álommá állhatna össze csak. Ám a kettő együtt kiad egy olyan felhőből és képzeletből álló várat, aminek ósdi gerendaszerkezete megtartja az idő végezetéig.

A Fumax pedig megtisztelte ezt a kötetet, ilyen kiadású képregény mint ez nem volt még tudtommal, de reméljük, hogy lesz. Sok. Nagyon sok.

Tudjátok mit? Inkább ezt ajánlom az értékelésem mellé:

https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
>!
ViraMors P
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Homokot szórok az éjszaka vizébe

Tartalmi/grafikai értékelés/olvasónapló/vagy amit akartok
--> igyekeztem spoilermentes lenni, de nem biztos, hogy sikerült. Szóval, csak óvatosan.
Sandman 1-8. (Fogság, szabadulás stb): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807340
Sandman 10-12, 14-16: Az örvény: https://moly.hu/hozzaszolasok/10807341
Sandman 9, 13, 17, 18, 19, 20 (Stand alone történetek): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807342

Adhat-e újat egy történet, amit legalább háromszor olvastál? Mindenképp, ha egy jó történetről van szó. Azóta, hogy kb 2,5 éve angolul végigolvastam a teljes sorozatot, most először vettem kézbe az elejét, és üzenem mindenkinek, hogy figyeljetek az apróságokra, mert sok minden majd csak később nyer értelmet, vagy később egész más értelmet nyer. spoiler
Sandman, Morpheus, az Álomúr története hosszabb-rövidebb sztorikból áll össze, egyszerre bizarr és elgondolkodtató. Az egy-két fejezetet leszámítva meglehetősen sötét képi világ remekül kiegészíti a szöveget, a kettő együtt igazi, maradandó élményt ad.

Igazából évekkel ezelőtt fájó szívvel beletörődtem, hogy a korábban magyarul megjelent négy kötetet leszámítva nem lesz saját Sandman-em, így gondolom, senkit nem lep meg, hogy az idei új kiadás bejelentésekor madarat lehetett volna fogatni velem. spoiler Persze a pénztárcám minden tiltakozása ellenére a limitált változatot kellett hazahoznom. A maga kicsit több mint 2 kilós súlyával spoiler, bőrkötésével és egyéb nyalánkságokkal ez egy gyönyörű szörnyeteg. Ha valaki kézben fogva szeretné olvasni, felérhet egy kisebb edzéssel is. Őszintén azt hiszem, hogy egy új jelentést adott a minőség fogalmának, nagyon remélem, hogy a sorozat fennmaradó része is megjelenhet hasonló kivitelben.
A limitált változat a sorozat 1-20 fejezetén kívül tartalmazza az ezekhez kapcsolódó eredeti Sandman-szinopszist vázlatokkal és karaktertervekkel, illetve a 19. fejezet ( Szentivánéji álom ) szövegkönyvét vázlatokkal. Szerintem érdemes ezeken és végigmenni. Tényleg érdekesek.

Végül itt hagyom nektek a kedvenc Sandman-olvasós zenémet, remélem, ti is szeretitek. A képregényt pedig olvassátok minél többen, mert megéri.
https://www.youtube.com/watch…

>!
chibizso
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A kedvenc képregényemről csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni.

"Habár ott van a lehetőség benne, a Sandmanben az epikus összecsapások rendre elmaradnak, helyette álomszerű és szimbolikus utazásokon és népmeséket idéző próbatételeken keresztül teljesedik ki az emberek és a Végtelennek nevezett lények (ilyen entitások Álom és Halál, valmint a testvéreik) közötti konfliktusok. A legelső fejezetek még tartják magukat a ponyvairodalom klasszikus történeteihez és a DC szuperhős kalandokhoz, – ennek mentén jelennek meg DC-karakterek vagy a korábbi Sandmanek –, de maga Morpheusz jelenléte és küldetése, miszerint vissza kell szereznie uralkodásához nélkülezhetetlen kellékeit, már némi misztikumot csempész az események sorába. Majd szép lassan, a Babaház fejezettől a Sandman teljesen átcsúszik egy dark fantasybe oltott modern mitológiába.

Gaiman íróként nagyon is tudatosan nyúl a már említett népmesékhez és mítoszokhoz, sőt az emberiség történetének összes létező mitológiájához. A DC saját jól ismert univerzumától kezdve az afrikai mesékig szinte minden kultúrkör figurája megfordul a Sandman világában. A mesterséges mítoszkotyvasztásban egyik karakter sem érződik idegennek vagy kívülállónak.

Ez is bizonyítja, hogy Gaiman nagyon is érti, hogyan működnek a mítoszok."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/07/02/neil-gaiman-sandman…

>!
Doctor_Manhattan
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A Sandman egy alapmű valamennyi olvasni tudó ember számára, azon képregények egyike, amelynek elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy a hetedik művészetben rejlő potenciál szele megérinthesse az „átlagolvasókat” is. Nem mellesleg a DC egyik legjobb imprintjének, a Vertigónak lett az előfutára. Világteremtőnek titulálni degradálás lenne, ugyanis Gaiman mítoszokat, mi több, komplex mitológiát húzott fel karaktere köré, miközben a kiadó fősodorbeli világát sem lökte félre, hanem a sajátjával összeköthető síkként kezelte.

A széria a szabadjára engedett fantázia játszótere, ahol alternatív világok, ősi mondák, hősök, szörnyek és történelmi alakok mellett megannyi más szereplőre is jut idő, s valamennyi pazar történettel hálálja meg a nekik megszavazott bizalmat. A kiváló prózát különböző stílusú rajzok interpretálásában élvezhetik az érdeklődők, amely döntés – amellett, hogy passzol az álmok sokszínűségéhez – csak még tovább növeli az olvasási élményt.

Az alapanyag pedig megkapta a hozzá méltó köntöst, a @Fumax gyűjteményes kötete a kiadó felhozatalának eddigi legszebb koronaékszere.

>!
MortuusEst
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Nem tudom, hogy milyen szuperlatívuszokban bővelkedő ajnározást nem kapott még ez a könyv, nem hinném, hogy tudok újat mondani róla. Sokadszor olvastam, sokadszor élveztem minden pillanatát. Ami amolyan hab a tortán volt, az a kivitelezés. Nem szoktam gyűjtői kiadásokkal foglalkozni, mert nagyon smucig vagyok, és úgy gondolom, hogy a normál és a gyűjtői árának különbözetéből inkább veszek még egy könyvet. Itt a gyűjtői mellett döntöttem, és nem bántam meg. A szokásos Fumax igényesség mellett(A védőborító tapizásáról le kellett állítanom magam, mert félek, hogy ujjlenyomatos lesz a bőrhatású papírcsoda) a Szentivánéji álom extrái miatt is megérte.
Olvasni ugyan kicsit macerás, mert gigantikus (nyilván a hímestojás jelleg miatt is).
Ha van kötet, ami nagyon jól mutat a polcon, akkor ez az.

>!
pytta
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Túlzás nélkül állítható, hogy ez ma Magyarországon a legigényesebb formában kiadott képregény. Nagyon magasra tette a lécet a Fumax – és persze várjuk a sorozat folytatását!

1 hozzászólás
>!
Altarus P
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Mit írhatnék a Sandmanről, amit előttem már nem mondtak el? Úgy biza, semmit. Maximum annyit, hogy ne legyél spúr, ha arról van szó, hogy kell-e neked a limitált kiadás, mert bizony, tudom, hogy kell neked is. Az ilyen dolgokat úgyis túlértékeljük, mint a csekkek befizetése meg étkezés, szóval jobban jársz, ha a lehető leggyorsabban beszerzed ezt a gyönyörűséget.

>!
Action
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Erre szokták mondani, hogy alapmű. Persze ez még csak az első kötet, de így is elképesztő az egész. Gaiman egy remek világot talált ki, bámulatosan ötletes az egész történet. Bár néha van 1-2 filler epizód, ezek is építik a világot. A rajzok is nagyon szépek, nagyon passzolnak a történetekhez. Az se zavaró, hogy több grafikus készítette, nem változik gyökeresen a látvány stílusa.
A magyar kiadás is rendkívül szép (én nem a limitáltat vettem, az még szebb), keményborító, fényes lapok, némi extra tartalom a végén és még szalag könyvjelző is van benne. Csak így tovább, Fumax!
Számomra ez a legjobb Neil Gaiman mű.

>!
jcenotaph
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A limitált kiadás a legszebb könyv, amit valaha kiadtak Magyarországon, azok közül persze, amiket láttam. (Nem képregény, könyv.) Elképesztően szép, baromi tartalmas.

Én valahogy mindig óvakodtam tőle, pedig Gaiman prózáját szeretem. Ahogy korábban belelapoztam, olyan összevisszának tűnt, nem láttam benne a koherenciát, a történet lendületét. Az első két fejezet után helyreállt a dolog. Tipikus Gaiman-világalkotás, dráma és hangulat. Kételkednék benne, hogy később csalódás érne.


Népszerű idézetek

>!
Deidra_Nicthea IP

12.30, vitafórum: „Sorozatgyilkos nők”
Torkig vagyok ezzel, nem igaz, hogy a szakmabeli nők csak méregkeverők és gyilkos ápolónők lehetnek. Sorozatgyilkos vagyok és , és büszke vagyok rá.

381. oldal (A gyűjtők)

>!
Deidra_Nicthea IP

– Ég Önnel, kedvesem! Maga miatt volt a legjobb embernek lenni.

429. oldal (Elveszett szívek)

>!
Altarus P

Mindig magányos voltam, de itt, az álom közelgő éjjelének partján átcsapnak rajtam a magány hullámai, ráborulnak lelkemre, s magukba szívják.

103. oldal

>!
No_Exist

Az emberek azt hiszik, az álmok nem valóságosak, mert nem anyagból, nem részecskékből vannak. Pedig azok. Nézőpontok, képek, emlékek, szójátékok és elveszett remények alkotják őket…

143

>!
Altarus P

A bolond kiváltsága, hogy oly igazságokat mondjon ki, mit más nem mer.

501. oldal

>!
Altarus P

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

540. oldal

>!
LucaWolf

Bette összes története jól végződik. Bette tudja, mikor kell abbahagyni. Rájött, mi a baj a legtöbb történettel: ha nem fejezed be őket időben, a mesék mindig halállal végződnek.

156. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Clive Barker: Korbács
Pádár Ádám – Szebeni Péter: Céltalan
J. R. R. Tolkien – Charles Dixon – Sean Deming: A hobbit – képregény
Joe Hill: NOS4A2
Sepsi László: Pinky
Clive Barker: A vér evangéliuma
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Szűcs Gyula – Lakatos István – Wajzer Csaba – Tálosi András – Varga Bálint Bánk – Varga Péter – Németh Áron: Képtelen történetek, másvilági mesék