10. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
58. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Sandman: ​Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. (Sandman: Az álmok fejedelme 1-3.) 104 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival…

Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába.

A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók.

Az első kötet a SANDMAN 1–20. számát és további extrákat tartalmaz.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
>!
Fumax, Debrecen, 2019
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

John Constantine


Kedvencelte 31

Most olvassa 14

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Solymár_András IP>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Na hát, ez nem less könnyű. A Sandmanről írni egyáltalán nem az. Egész könyvhéten mást se hallottam, csak hogy “Egy Sandman-t és egy Lock and Key-t”… már elegem volt belőle. Aztán csak megvettem, anékül, hogy belenéztem volna. Ehhez az utazáshoz pedig ajánlom a következő nótát:

https://www.youtube.com/watch…

Ahogy elkezdtem olvasni lett egy olyan érzésem, hogy egy aranyos, ámbár igencsak felszínes, a varázslatos képi világára támaszkodó történetbe botlottam. Mert a rajzok azok elképesztőek, minden egyes fejezetborító elképesztő és minden egyes képkocka szemet gyönyörködtető. De hát ez nem elég egy jó képregényhez.

Ekkor pedig az álomúr elkezdi összeszedni elvesztett erejének ereklyéit és elkezd kibontakozni egy olyan mitológia, ami így, 30 év távlatából is eredetinek hat, ahogy az író megcsillogtatja. Ekkor pedig mi történik? Jellemek alakulnak ki. Elkezdjük megérteni a szereplőket és elkezdenek kibontakozni, érdekesekké válnak és igencsak varázslatossá. Úgy Halál, mint Vágy, egyéniségek, Álom pedig… egy csendes álmodozó. Egy álmodozó, ámbár büszke Úr, aki tudja a helyét és erre igyekszik megtanítani mindenki mást is.
Ahogy a történet halad, egyre elképesztőbb részletek, ötletek és helyzetek bontakoznak ki.

Tudjátok, mi az a szó, ami eszembe jut erről a kötetről? Érett. Itt az író nem próbált többet mondani, mint amennyit feltétlenül szükséges, nem akart leerőltetni a torkunkon semmit, hanem, mint ahogy egy álomtól ildomos, elvitt egy utazásra, ahol a mi dolgunk megfejteni, hogy hol, mikor és miért vagyunk.

A Sandman olvasása egy álomutazás, ahol a logika laza és a világ képlékeny, de a törvény örök és a tapasztalat valódi. Az Álmok Fejedelme pedig talán az egyik legőszintébb és legemberségesebb Isten, akivel volt szerencsém találkozni. Ő megérti, vagy ha nem, megpróbálja. Játszik, de a játék irányítását nem veszi ki a kezünkből. Hibázik és megbánja a hibáit és megpróbálja jóvátenni. Olykor pedig hibázik és makacs marad és büntet. Mert az Álmok Fejedelme, ki uralja mindazt a szederindás koponyát éjszaka nem kerülhette el, hogy emberibbé legyen az embernél, ahogy a legtöbb isten sem.

Elképesztő történet. Micsoda egy koncepció! A kötet egyszerre funkcionál fenséges képgalériaként, elképesztő borítói és rajzai miatt. A történet és a világ is nagyon hívogató. De egyik se állna meg a másik nélkül. A Sandman regényként oly haotikus és elvont lenne, hogy összeomlana saját súlya alatt. A rajzok önmagukban valami delíriumos álommá állhatna össze csak. Ám a kettő együtt kiad egy olyan felhőből és képzeletből álló várat, aminek ósdi gerendaszerkezete megtartja az idő végezetéig.

A Fumax pedig megtisztelte ezt a kötetet, ilyen kiadású képregény mint ez nem volt még tudtommal, de reméljük, hogy lesz. Sok. Nagyon sok.

Tudjátok mit? Inkább ezt ajánlom az értékelésem mellé:

https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
ViraMors P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Homokot szórok az éjszaka vizébe

Tartalmi/grafikai értékelés/olvasónapló/vagy amit akartok
--> igyekeztem spoilermentes lenni, de nem biztos, hogy sikerült. Szóval, csak óvatosan.
Sandman 1-8. (Fogság, szabadulás stb): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807340
Sandman 10-12, 14-16: Az örvény: https://moly.hu/hozzaszolasok/10807341
Sandman 9, 13, 17, 18, 19, 20 (Stand alone történetek): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807342

Adhat-e újat egy történet, amit legalább háromszor olvastál? Mindenképp, ha egy jó történetről van szó. Azóta, hogy kb 2,5 éve angolul végigolvastam a teljes sorozatot, most először vettem kézbe az elejét, és üzenem mindenkinek, hogy figyeljetek az apróságokra, mert sok minden majd csak később nyer értelmet, vagy később egész más értelmet nyer. spoiler
Sandman, Morpheus, az Álomúr története hosszabb-rövidebb sztorikból áll össze, egyszerre bizarr és elgondolkodtató. Az egy-két fejezetet leszámítva meglehetősen sötét képi világ remekül kiegészíti a szöveget, a kettő együtt igazi, maradandó élményt ad.

Igazából évekkel ezelőtt fájó szívvel beletörődtem, hogy a korábban magyarul megjelent négy kötetet leszámítva nem lesz saját Sandman-em, így gondolom, senkit nem lep meg, hogy az idei új kiadás bejelentésekor madarat lehetett volna fogatni velem. spoiler Persze a pénztárcám minden tiltakozása ellenére a limitált változatot kellett hazahoznom. A maga kicsit több mint 2 kilós súlyával spoiler, bőrkötésével és egyéb nyalánkságokkal ez egy gyönyörű szörnyeteg. Ha valaki kézben fogva szeretné olvasni, felérhet egy kisebb edzéssel is. Őszintén azt hiszem, hogy egy új jelentést adott a minőség fogalmának, nagyon remélem, hogy a sorozat fennmaradó része is megjelenhet hasonló kivitelben.
A limitált változat a sorozat 1-20 fejezetén kívül tartalmazza az ezekhez kapcsolódó eredeti Sandman-szinopszist vázlatokkal és karaktertervekkel, illetve a 19. fejezet ( Szentivánéji álom ) szövegkönyvét vázlatokkal. Szerintem érdemes ezeken és végigmenni. Tényleg érdekesek.

Végül itt hagyom nektek a kedvenc Sandman-olvasós zenémet, remélem, ti is szeretitek. A képregényt pedig olvassátok minél többen, mert megéri.
https://www.youtube.com/watch…

chibizso>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A kedvenc képregényemről csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni.

"Habár ott van a lehetőség benne, a Sandmanben az epikus összecsapások rendre elmaradnak, helyette álomszerű és szimbolikus utazásokon és népmeséket idéző próbatételeken keresztül teljesedik ki az emberek és a Végtelennek nevezett lények (ilyen entitások Álom és Halál, valmint a testvéreik) közötti konfliktusok. A legelső fejezetek még tartják magukat a ponyvairodalom klasszikus történeteihez és a DC szuperhős kalandokhoz, – ennek mentén jelennek meg DC-karakterek vagy a korábbi Sandmanek –, de maga Morpheusz jelenléte és küldetése, miszerint vissza kell szereznie uralkodásához nélkülezhetetlen kellékeit, már némi misztikumot csempész az események sorába. Majd szép lassan, a Babaház fejezettől a Sandman teljesen átcsúszik egy dark fantasybe oltott modern mitológiába.

Gaiman íróként nagyon is tudatosan nyúl a már említett népmesékhez és mítoszokhoz, sőt az emberiség történetének összes létező mitológiájához. A DC saját jól ismert univerzumától kezdve az afrikai mesékig szinte minden kultúrkör figurája megfordul a Sandman világában. A mesterséges mítoszkotyvasztásban egyik karakter sem érződik idegennek vagy kívülállónak.

Ez is bizonyítja, hogy Gaiman nagyon is érti, hogyan működnek a mítoszok."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/07/02/neil-gaiman-sandman…

CaptainV IP>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Még ha nem is tetszett minden egyes oldal, minden egyes füzet egyformán, ki lennék én, ha még egy ilyen volumenű munkára se adnék öt csillagot? Arról nem is beszélve, hogy egyébként meg javarészt nagyon bejött. Szokni kellett, az igaz, és bevallom, nem vagyok kifejezetten odáig Gaimanért, de olyan sok csemegéznivaló akadt ebben a történetben, hogy hamar sikerült kötődni hozzá. Biztos, hogy folytatom, érezhető, hogy sok van még ott, ahonnan ez jött.
Ambiciózus, játékos, de meglepően komor és olykor creepy körüljárása minden ötletnek, ami az álmokkal kapcsolatban születhet.
(És akkor a jegyzeteket még csak ezután fogom alaposabban átnézni…)

5 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Újabb kurta értékelés.

Én nem is szeretem a képregényeket.
De ez valami kibeb****ott zseniális volt. A hangulata, a szöveg, az egész úgy ahogy van nagyon egyben van. Eddig is respektáltam Gaiman bá'-t, de most feljebb emelkedett a tekintélye.
A kiadás pedig gyönyörű. Kicsit bánom, hogy nem a limitáltat vettem, simán megéri, vegyétek.

KillerCat>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Ez valami eszméletlenül fantasztikus! Remek történet,gyönyörű rajzok,képregény fanoknak és Gaiman rajongóknak kötelező!

Kilgores P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Sosem tudtam, miként álljak ehhez a soroathoz. Vonzott a misztikussága, illetve a tény, hogy a top10-es listák rendszeres résztevője, ugyanakkor az első itthoni megjelenés idején még nem igazán nyitottam a fantasy felé és képregények is kimerültek Batman és társai történeteiben. Aztán négy kötetet követően megszakadt a hazai kiadás. A @Fumax kiadására szinte azonnal lecsaptam. Na nem a limitáltra, az maradjon meg a vérfanoknak, az alap kiadás is a hazai piac egyik legszebb kötete.

Maga a történet és a karakterek, ahogy azt várni lehetett, zseniális. Morpheus minden történetben kicsit más, de mégis ő az állandó, a misztikussága és hatalmassága a papírhoz szegezi az olvasót. Hihetetlen hangulat övezi a paneleket, az írásban érezni, hogy Gaiman lubickol és szabadjára engedheti mind a fantáziáját, mind a hihetetlenül mély tudását a kortárs popkultúráról és a klasszikus irodalomról. Ugyanakkor ez legalább ennyire a rajzolók érdeme is, mert a bő 500 oldalon nem találni egy gyenge alkotást sem.

Az átívelő történetet is rendkívül élveztem, de talán ez az első sorozat, ahol a beékelődő egyrészeseket vártam a legjobban, mert remekül mélyítették tovább a világot. Ezek közül is az Egyszer fenn, egyszer lenn tetszett a legjobban, biztos vagyok benne, hogy ez bármelyik évben megnyerné a legjobb füzet Eisner-díját.

De nem is szaporítanám tovább a szót, olvassátok nem bánjátok meg!

>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
LucaWolf>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Szuperfenomenoklasszicisztikapitális.
Ennél fontosabb kifejezéssel még egyetlen olvasmányom sem járult hozzá a szókincsemhez, és valószínűleg nem is fog. Ráadásul ez a remek szó tökéletesen leírja a hozzá hasonlóan sokszorosan összetett képregényt is.
Neil Gaiman még harminc éves se volt, amikor nekilátott ennek a magnum opusnak. A Végtelenek mítosza hatalmas: a néhai marslakóktól az elszigetelt afrikai törzseken át a futóbolond angol okkultistákig mindenkinek a világképében megvan a maguk helye. Így Gaiman ezúttal is egyfajta szintézis megteremtésére törekszik a világ legkülönbözőbb mítoszai között, és ez az olvasztótégely a DC ezerszínű univerzumában foglal helyet. A végeredmény könnyen káoszba fulladhatna, de itt minden a helyén van, sőt. Régóta tudjuk, hogy Álom és Halál testvérek, de ennél jobban, egyedibben egyiküket sem ábrázolták, és akkor a többi, egytől egyig remekbe szabott karakterről még nem is beszéltem.
Egy ekkora világról lehetetlen egyetlen műfaj keretei között mesélni: a kötet 20 fejezete közt akad horror, dark fantasy, ősi és modern mítosz, mese, néha az álmok és rémálmok belső logikáját követve szürrealitásba hajlik, máskor inkább a mágikus realizmusra emlékeztet az, ahogyan életről, halálról, álmokról elmélkedik. A képi világ is hasonlóan változatos. Sokan az illusztrációk miatt nem szeretik a Sandmant – persze, a rajzolók is nagyon fiatalok voltak, egy-két apróságot elhibáztak, néha egyenetlennek tűnik a munkájuk. De összességében gyönyörűen tükrözik az Álomvilágot, a történettel együtt találják meg a saját hangjukat, és el sem tudnám képzelni máshogyan ezt a képregényt. Dave McKean borítóképei pedig zseniálisak, ahogyan tőle megszokhattuk.
És ott van az is, amiről képregényeknél kevesebbet beszélünk: a szöveg. A Sandman egy csodálatosan megírt irodalmi mű, tele találó megfogalmazásokkal, lehengerlő monológokkal és versbetétekkel, és a magyar fordítás hibátlanul adja vissza mindezt. A rengeteg szépirodalmi és popkulturális utalás tengerén való eligazodást pedig bőséges jegyzetek segítik, amelyek összeállítása nem kis munka lehetett – akárki is csinálta, köszönet érte.
Szóval ez a Sandman. Fiatal művészek nagy vállalkozása, amely olyannyira közel került a tökéletességhez, hogy még harminc évesen is friss, meglepő és elgondolkodtató, valahányszor a polcomra nézek, újraolvasásra csábít. Minden oldalán érződik a történetek és álmok iránti szeretet és tisztelet, és aki ennyire áhítatosan figyel az emberek álmaira és meséire, az mindent tud róluk ahhoz, hogy időtálló saját mesét szőjön. Mert hiába nem emberek a Végtelenek, attól még az ő történetük rólunk szól, és ezt ők is tudják.

rheinfuss>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Fantasztikus kiadvány mind külcsín, mind belbecs tekintetében.

Nem sokat tudok hozzátenni ahhoz, amit már rajtam kívül sokan leírtak. Kiváló történet, hamisítatlan gaiman-i hangulattal, fordulatokkal, életbölcsességgel, valóság mögötti titkok tudásával (szándékos a magyartalan fogalmazás :) ), az álmok, a képzelet termető erejéről, mely világokat képes megváltoztatni. Sok helyen nagyon szürreális/horrorisztikus/weird(?) az ízlésemnek, de tökéletesen érthető a szerzői szándék.

Az eddigi legszebb magyar képregény-megjelenés, méltó a Sandman nagy híréhez. A fél csillag levonás két okból történt: nem tetszett egyformán mindegyik történet, de mivel egyre jobb lett a sztori, ahogy haladtunk előre, biztos vagyok benne, hogy lesz még hova emelkedni.

RandomSky>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A Sandman már eredeti megjelenésekor (’80-as évek vége/’90-es évek eleje) kultikussá vált, lévén hasonlóan forradalmi a képregény műfajában, mint ami ugyanakkor a rock/metal zenék terén zajlott (grunge, progresszív metal stb.). Az, hogy a Fumax pont ezeket a vaskos és drága gyűjteményes köteteket adja ki, jelzi, hogy van akkora piacuk, hogy megérje, és ebből arra következtetek, hogy nemcsak azok veszik meg, akik közel három évtizeddel ezelőtt külföldi magazinokat böngészve álmodoztak róla, de a később érkezettek is. Persze ez a sorozat időtállóságának is köszönhető.
Az első kötetben az első három gyűjteményes kötet szerepel, ezek már megjelentek egyszer magyarul, de annyira veszettül gyönyörű ez az új verzió, hogy sajnos KELL.
Bővebben: http://ekultura.hu/2019/10/23/neil-gaiman-sandman-az-al…


Népszerű idézetek

Deidra_Nicthea IP>!

12.30, vitafórum: „Sorozatgyilkos nők”
Torkig vagyok ezzel, nem igaz, hogy a szakmabeli nők csak méregkeverők és gyilkos ápolónők lehetnek. Sorozatgyilkos vagyok és , és büszke vagyok rá.

381. oldal (A gyűjtők)

Deidra_Nicthea IP>!

– Ég Önnel, kedvesem! Maga miatt volt a legjobb embernek lenni.

429. oldal (Elveszett szívek)

Riszperidon P>!

Mister Sandman hozd el nekem… a legszebb álmot, ha kérhetem…

101. oldal (Fumax, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: John Constantine
lzoltán IP>!

(…) Az emberi létben oly dolgok vannak, melyekről álomként álmodni sem mertem volna.

426. oldal

Altarus P>!

A bolond kiváltsága, hogy oly igazságokat mondjon ki, mit más nem mer.

501. oldal

Altarus P>!

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

540. oldal

Altarus P>!

Mindig magányos voltam, de itt, az álom közelgő éjjelének partján átcsapnak rajtam a magány hullámai, ráborulnak lelkemre, s magukba szívják.

103. oldal

No_Exist>!

Az emberek azt hiszik, az álmok nem valóságosak, mert nem anyagból, nem részecskékből vannak. Pedig azok. Nézőpontok, képek, emlékek, szójátékok és elveszett remények alkotják őket…

143


A sorozat következő kötete

Sandman: Az álmok fejedelme sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 2. szám
Clive Barker: Everville 1-2.
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 1.
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
J. R. R. Tolkien – Charles Dixon – Sean Deming: A hobbit
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés