10. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
46. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Sandman: ​Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. (Sandman: Az álmok fejedelme 1–3.) 309 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival…

Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába.

A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók.

Az első kötet a SANDMAN 1–20. számát és további extrákat tartalmaz.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2023
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
>!
Fumax, Budapest, 2021
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer · Morpheus · John Constantine · Alfred Hitchcock · Dr. Jonathan Crane / Madárijesztő

Helyszínek népszerűség szerint

Arkham Elmegyógyintézet · Gotham City


Kedvencelte 64

Most olvassa 38

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 194

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Solymár_András I>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Na hát, ez nem less könnyű. A Sandmanről írni egyáltalán nem az. Egész könyvhéten mást se hallottam, csak hogy “Egy Sandman-t és egy Lock and Key-t”… már elegem volt belőle. Aztán csak megvettem, anékül, hogy belenéztem volna. Ehhez az utazáshoz pedig ajánlom a következő nótát:

https://www.youtube.com/watch…

Ahogy elkezdtem olvasni lett egy olyan érzésem, hogy egy aranyos, ámbár igencsak felszínes, a varázslatos képi világára támaszkodó történetbe botlottam. Mert a rajzok azok elképesztőek, minden egyes fejezetborító elképesztő és minden egyes képkocka szemet gyönyörködtető. De hát ez nem elég egy jó képregényhez.

Ekkor pedig az álomúr elkezdi összeszedni elvesztett erejének ereklyéit és elkezd kibontakozni egy olyan mitológia, ami így, 30 év távlatából is eredetinek hat, ahogy az író megcsillogtatja. Ekkor pedig mi történik? Jellemek alakulnak ki. Elkezdjük megérteni a szereplőket és elkezdenek kibontakozni, érdekesekké válnak és igencsak varázslatossá. Úgy Halál, mint Vágy, egyéniségek, Álom pedig… egy csendes álmodozó. Egy álmodozó, ámbár büszke Úr, aki tudja a helyét és erre igyekszik megtanítani mindenki mást is.
Ahogy a történet halad, egyre elképesztőbb részletek, ötletek és helyzetek bontakoznak ki.

Tudjátok, mi az a szó, ami eszembe jut erről a kötetről? Érett. Itt az író nem próbált többet mondani, mint amennyit feltétlenül szükséges, nem akart leerőltetni a torkunkon semmit, hanem, mint ahogy egy álomtól ildomos, elvitt egy utazásra, ahol a mi dolgunk megfejteni, hogy hol, mikor és miért vagyunk.

A Sandman olvasása egy álomutazás, ahol a logika laza és a világ képlékeny, de a törvény örök és a tapasztalat valódi. Az Álmok Fejedelme pedig talán az egyik legőszintébb és legemberségesebb Isten, akivel volt szerencsém találkozni. Ő megérti, vagy ha nem, megpróbálja. Játszik, de a játék irányítását nem veszi ki a kezünkből. Hibázik és megbánja a hibáit és megpróbálja jóvátenni. Olykor pedig hibázik és makacs marad és büntet. Mert az Álmok Fejedelme, ki uralja mindazt a szederindás koponyát éjszaka nem kerülhette el, hogy emberibbé legyen az embernél, ahogy a legtöbb isten sem.

Elképesztő történet. Micsoda egy koncepció! A kötet egyszerre funkcionál fenséges képgalériaként, elképesztő borítói és rajzai miatt. A történet és a világ is nagyon hívogató. De egyik se állna meg a másik nélkül. A Sandman regényként oly haotikus és elvont lenne, hogy összeomlana saját súlya alatt. A rajzok önmagukban valami delíriumos álommá állhatna össze csak. Ám a kettő együtt kiad egy olyan felhőből és képzeletből álló várat, aminek ósdi gerendaszerkezete megtartja az idő végezetéig.

A Fumax pedig megtisztelte ezt a kötetet, ilyen kiadású képregény mint ez nem volt még tudtommal, de reméljük, hogy lesz. Sok. Nagyon sok.

Tudjátok mit? Inkább ezt ajánlom az értékelésem mellé:

https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
Chöpp >!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Gyönyörű, összetett és finoman összeérő, összekapcsolódó történetek az Álmok Uráról, aki maga is roppant összetett jellem. Doktor Végzeten kívül – akitől végtelenül el tudok határolódni – minden egyes sztori színes, varázslatos, fordulatos. Elképesztően magába tud vonni a kötet! Javaslom akkor kezdd el, ha nem gond, hogy még egyet, meg még egyet meg még egyet el akarsz olvasni. Részemről nem is tudtam megállni egy-egy képregényrész végén. Muszáj volt elolvasnom a következő elejét is. Mea Culpa!

ViraMors P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Homokot szórok az éjszaka vizébe

Tartalmi/grafikai értékelés/olvasónapló/vagy amit akartok
--> igyekeztem spoilermentes lenni, de nem biztos, hogy sikerült. Szóval, csak óvatosan.
Sandman 1-8. (Fogság, szabadulás stb): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807340
Sandman 10-12, 14-16: Az örvény: https://moly.hu/hozzaszolasok/10807341
Sandman 9, 13, 17, 18, 19, 20 (Stand alone történetek): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807342

Adhat-e újat egy történet, amit legalább háromszor olvastál? Mindenképp, ha egy jó történetről van szó. Azóta, hogy kb 2,5 éve angolul végigolvastam a teljes sorozatot, most először vettem kézbe az elejét, és üzenem mindenkinek, hogy figyeljetek az apróságokra, mert sok minden majd csak később nyer értelmet, vagy később egész más értelmet nyer. spoiler
Sandman, Morpheus, az Álomúr története hosszabb-rövidebb sztorikból áll össze, egyszerre bizarr és elgondolkodtató. Az egy-két fejezetet leszámítva meglehetősen sötét képi világ remekül kiegészíti a szöveget, a kettő együtt igazi, maradandó élményt ad.

Igazából évekkel ezelőtt fájó szívvel beletörődtem, hogy a korábban magyarul megjelent négy kötetet leszámítva nem lesz saját Sandman-em, így gondolom, senkit nem lep meg, hogy az idei új kiadás bejelentésekor madarat lehetett volna fogatni velem. spoiler Persze a pénztárcám minden tiltakozása ellenére a limitált változatot kellett hazahoznom. A maga kicsit több mint 2 kilós súlyával spoiler, bőrkötésével és egyéb nyalánkságokkal ez egy gyönyörű szörnyeteg. Ha valaki kézben fogva szeretné olvasni, felérhet egy kisebb edzéssel is. Őszintén azt hiszem, hogy egy új jelentést adott a minőség fogalmának, nagyon remélem, hogy a sorozat fennmaradó része is megjelenhet hasonló kivitelben.
A limitált változat a sorozat 1-20 fejezetén kívül tartalmazza az ezekhez kapcsolódó eredeti Sandman-szinopszist vázlatokkal és karaktertervekkel, illetve a 19. fejezet ( Szentivánéji álom ) szövegkönyvét vázlatokkal. Szerintem érdemes ezeken és végigmenni. Tényleg érdekesek.

Végül itt hagyom nektek a kedvenc Sandman-olvasós zenémet, remélem, ti is szeretitek. A képregényt pedig olvassátok minél többen, mert megéri.
https://www.youtube.com/watch…

Linszyy P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Szeretem Gaimant és nagyon régen el akartam olvasni az egyik első ikonikus művét. Előtte láttam a sorozatot, ami hű volt a képregényhez, bár én olvasva még inkább horrorisztikusnak éreztem, elég nyomasztó a hangulata ennek a monstrumnak. Viszont ha nem nézem meg a filmet, akkor lehet, hogy sok mindent nem értettem volna, mert elég sokat ugrálunk az időben és a térben, és rengeteg szereplőt látunk.

Szerintem vannak benne zseniális ötletek, szerettem az ember történetét, aki soha nem akart meghalni, Shakespeare megjelenését, a macskás sztori nagyon random, és másodjára is viccesnek találtam. Közben kiderült számomra, hogy a Halál képregénygyűjtemény után két részt is olvastam már, ami ebben a könyvben szerepel, de így végre értettem is ezeket. Nehéz kiemelni, hogy miért volt jó ez a kötet, mert tényleg annyi minden volt benne és állandóan csodálkoztam, hogy lehetnek ilyen ötletei valakinek. De ezek mellett nekem durva volt, hiába tudtam, mire számítsak, például a gyűjtők találkozójától vagy a büfés jelenettől a hideg rázott. Ettől függetlenül örülök, hogy elolvastam. :)
https://youtu.be/22pOY0bF3i4

chibizso>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A kedvenc képregényemről csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni.

„Habár ott van a lehetőség benne, a Sandmanben az epikus összecsapások rendre elmaradnak, helyette álomszerű és szimbolikus utazásokon és népmeséket idéző próbatételeken keresztül teljesedik ki az emberek és a Végtelennek nevezett lények (ilyen entitások Álom és Halál, valmint a testvéreik) közötti konfliktusok. A legelső fejezetek még tartják magukat a ponyvairodalom klasszikus történeteihez és a DC szuperhős kalandokhoz, – ennek mentén jelennek meg DC-karakterek vagy a korábbi Sandmanek –, de maga Morpheusz jelenléte és küldetése, miszerint vissza kell szereznie uralkodásához nélkülezhetetlen kellékeit, már némi misztikumot csempész az események sorába. Majd szép lassan, a Babaház fejezettől a Sandman teljesen átcsúszik egy dark fantasybe oltott modern mitológiába.

Gaiman íróként nagyon is tudatosan nyúl a már említett népmesékhez és mítoszokhoz, sőt az emberiség történetének összes létező mitológiájához. A DC saját jól ismert univerzumától kezdve az afrikai mesékig szinte minden kultúrkör figurája megfordul a Sandman világában. A mesterséges mítoszkotyvasztásban egyik karakter sem érződik idegennek vagy kívülállónak.

Ez is bizonyítja, hogy Gaiman nagyon is érti, hogyan működnek a mítoszok.”

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/07/02/neil-gaiman-sandman…

12 hozzászólás
CaptainV IP>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Még ha nem is tetszett minden egyes oldal, minden egyes füzet egyformán, ki lennék én, ha még egy ilyen volumenű munkára se adnék öt csillagot? Arról nem is beszélve, hogy egyébként meg javarészt nagyon bejött. Szokni kellett, az igaz, és bevallom, nem vagyok kifejezetten odáig Gaimanért, de olyan sok csemegéznivaló akadt ebben a történetben, hogy hamar sikerült kötődni hozzá. Biztos, hogy folytatom, érezhető, hogy sok van még ott, ahonnan ez jött.
Ambiciózus, játékos, de meglepően komor és olykor creepy körüljárása minden ötletnek, ami az álmokkal kapcsolatban születhet.
(És akkor a jegyzeteket még csak ezután fogom alaposabban átnézni…)

5 hozzászólás
VirusSouljah>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Újabb kurta értékelés.

Én nem is szeretem a képregényeket.
De ez valami kibeb****ott zseniális volt. A hangulata, a szöveg, az egész úgy ahogy van nagyon egyben van. Eddig is respektáltam Gaiman bá'-t, de most feljebb emelkedett a tekintélye.
A kiadás pedig gyönyörű. Kicsit bánom, hogy nem a limitáltat vettem, simán megéri, vegyétek.

jeszan>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Ezzel a könyvvel agyon lehetne ütni bárkit. Szószerint. Keményfedeles, vastag minőségi lapokra nyomtatott színorgia, igényes kivitelezésű grafika. A történet maga érdekes, a „Végtelenek” és az ő kis játékaik. Mint a római- vagy a görög istenek esetében. Álmok nagyúr félelmetesre sikerült, de egészen barátságos figura és a céljai is érthetőek spoiler. Különböző fejezetek között ugrálunk, de a benne szereplők megjelennek másik fejezetben is, tehát a szálak összeérnek, csak más-más nézőpontból alakul a sztori. A terjedelme ellenére hamar kilehet végezni, hisz képregényről van szó, ráadásul olvastatja magát, letehetetlen. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a fantasyt. Tervben van a filmsorozat megnézése is.

kvzs P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Gaiman zsenialitása senki előtt ne legyen kétséges. Több, mint 30 év eltelt, mióta elkezdte meg(újra?)alkotni a világát, ennek ellenére a történetek semmit nem vesztettek a frissességükből, aktualitásukból és varázslatukból. Ennek az is lehet az oka, hogy örök emberi és isteni kérdésekről szólnak.
A történetek külön-külön is érthetőek és élvezhetőek, azonban a mélyükön megbújó szál mindegyiket összeköti, és kirajzol valami igazán nagyívű mesét.

aurorakönyvmoly>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Nem vagyok nagy képregényolvasó, de ez nem csak gyönyörűen van megrajzolva, de Gaiman stílusa mindezt megkoronázza. Nagyon örültem, hogy kölcsön kaphattam és olvashattam.


Népszerű idézetek

Apocalypto >!

– Nos. Innen hová vezet az utad?
– A pokolba…
– Hehhh! Nem oda tartunk mind? Nem oda tartunk?

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Constantine · Morpheus · pokol
Clementine_929>!

PINCÉRNŐ: ööö… Elárulja, hogy mire vár?
JOHN: ó, tudja, csak a szokásos. A világ végére.

151. oldal

Chöpp >!

Nem öltöztem ki, de nem kérek elnézést, ennyi idősen az ember már magasról tesz rá, hogy hogyan néz ki.

448. oldal

Psycho_Goreman >!

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

540. oldal

Deidra_Nicthea I>!

12.30, vitafórum: „Sorozatgyilkos nők”
Torkig vagyok ezzel, nem igaz, hogy a szakmabeli nők csak méregkeverők és gyilkos ápolónők lehetnek. Sorozatgyilkos vagyok és , és büszke vagyok rá.

381. oldal (A gyűjtők)

Deidra_Nicthea I>!

– Ég Önnel, kedvesem! Maga miatt volt a legjobb embernek lenni.

429. oldal (Elveszett szívek)

Riszperidon>!

Mister Sandman hozd el nekem… a legszebb álmot, ha kérhetem…

101. oldal (Fumax, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: John Constantine
Chöpp >!

Április elseje van, immár negyed három. „A Marionett gyászindulója” azt jelzi, hogy Alfred Hitchcock egy újabb csavaros mesével kápráztatja el Gotham éjjeli bagoly tévénézőit…

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alfred Hitchcock · Gotham City
Chöpp >!

Az emberek többsége körömszakadtáig ragaszkodik a régi énjeihez, arcaihoz és maszkjaihoz. De végül meg kell tanulniuk, hogyan dobják el a dolgokat.

537. oldal


A sorozat következő kötete

Sandman: Az álmok fejedelme sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját: Az aranykor
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Tiziano Sclavi – Mauro Marcheselli: Dylan Dog – Emlékek a félhomályból
Claudio Chiaverotti – Roberto Recchioni – Val Rome: Morgan Lost / Dylan Dog: Vörösszürke fények Londonban
Pádár Ádám – Szebeni Péter: Céltalan
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Grant Morrison: Klaus: Így kezdte a Télapó
Stjepan Šejić: Death Vigil – A Virrasztók