10. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
55. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Sandman: ​Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. (Sandman: Az álmok fejedelme 1–3.) 137 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1. Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival…

Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába.

A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók.

Az első kötet a SANDMAN 1–20. számát és további extrákat tartalmaz.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
>!
Fumax, Debrecen, 2019
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer · Morpheus · John Constantine · Dr. Jonathan Crane / Madárijesztő · Lucifer

Helyszínek népszerűség szerint

Arkham Elmegyógyintézet


Kedvencelte 35

Most olvassa 19

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Solymár_András I>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Na hát, ez nem less könnyű. A Sandmanről írni egyáltalán nem az. Egész könyvhéten mást se hallottam, csak hogy “Egy Sandman-t és egy Lock and Key-t”… már elegem volt belőle. Aztán csak megvettem, anékül, hogy belenéztem volna. Ehhez az utazáshoz pedig ajánlom a következő nótát:

https://www.youtube.com/watch…

Ahogy elkezdtem olvasni lett egy olyan érzésem, hogy egy aranyos, ámbár igencsak felszínes, a varázslatos képi világára támaszkodó történetbe botlottam. Mert a rajzok azok elképesztőek, minden egyes fejezetborító elképesztő és minden egyes képkocka szemet gyönyörködtető. De hát ez nem elég egy jó képregényhez.

Ekkor pedig az álomúr elkezdi összeszedni elvesztett erejének ereklyéit és elkezd kibontakozni egy olyan mitológia, ami így, 30 év távlatából is eredetinek hat, ahogy az író megcsillogtatja. Ekkor pedig mi történik? Jellemek alakulnak ki. Elkezdjük megérteni a szereplőket és elkezdenek kibontakozni, érdekesekké válnak és igencsak varázslatossá. Úgy Halál, mint Vágy, egyéniségek, Álom pedig… egy csendes álmodozó. Egy álmodozó, ámbár büszke Úr, aki tudja a helyét és erre igyekszik megtanítani mindenki mást is.
Ahogy a történet halad, egyre elképesztőbb részletek, ötletek és helyzetek bontakoznak ki.

Tudjátok, mi az a szó, ami eszembe jut erről a kötetről? Érett. Itt az író nem próbált többet mondani, mint amennyit feltétlenül szükséges, nem akart leerőltetni a torkunkon semmit, hanem, mint ahogy egy álomtól ildomos, elvitt egy utazásra, ahol a mi dolgunk megfejteni, hogy hol, mikor és miért vagyunk.

A Sandman olvasása egy álomutazás, ahol a logika laza és a világ képlékeny, de a törvény örök és a tapasztalat valódi. Az Álmok Fejedelme pedig talán az egyik legőszintébb és legemberségesebb Isten, akivel volt szerencsém találkozni. Ő megérti, vagy ha nem, megpróbálja. Játszik, de a játék irányítását nem veszi ki a kezünkből. Hibázik és megbánja a hibáit és megpróbálja jóvátenni. Olykor pedig hibázik és makacs marad és büntet. Mert az Álmok Fejedelme, ki uralja mindazt a szederindás koponyát éjszaka nem kerülhette el, hogy emberibbé legyen az embernél, ahogy a legtöbb isten sem.

Elképesztő történet. Micsoda egy koncepció! A kötet egyszerre funkcionál fenséges képgalériaként, elképesztő borítói és rajzai miatt. A történet és a világ is nagyon hívogató. De egyik se állna meg a másik nélkül. A Sandman regényként oly haotikus és elvont lenne, hogy összeomlana saját súlya alatt. A rajzok önmagukban valami delíriumos álommá állhatna össze csak. Ám a kettő együtt kiad egy olyan felhőből és képzeletből álló várat, aminek ósdi gerendaszerkezete megtartja az idő végezetéig.

A Fumax pedig megtisztelte ezt a kötetet, ilyen kiadású képregény mint ez nem volt még tudtommal, de reméljük, hogy lesz. Sok. Nagyon sok.

Tudjátok mit? Inkább ezt ajánlom az értékelésem mellé:

https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
ViraMors P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Homokot szórok az éjszaka vizébe

Tartalmi/grafikai értékelés/olvasónapló/vagy amit akartok
--> igyekeztem spoilermentes lenni, de nem biztos, hogy sikerült. Szóval, csak óvatosan.
Sandman 1-8. (Fogság, szabadulás stb): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807340
Sandman 10-12, 14-16: Az örvény: https://moly.hu/hozzaszolasok/10807341
Sandman 9, 13, 17, 18, 19, 20 (Stand alone történetek): https://moly.hu/hozzaszolasok/10807342

Adhat-e újat egy történet, amit legalább háromszor olvastál? Mindenképp, ha egy jó történetről van szó. Azóta, hogy kb 2,5 éve angolul végigolvastam a teljes sorozatot, most először vettem kézbe az elejét, és üzenem mindenkinek, hogy figyeljetek az apróságokra, mert sok minden majd csak később nyer értelmet, vagy később egész más értelmet nyer. spoiler
Sandman, Morpheus, az Álomúr története hosszabb-rövidebb sztorikból áll össze, egyszerre bizarr és elgondolkodtató. Az egy-két fejezetet leszámítva meglehetősen sötét képi világ remekül kiegészíti a szöveget, a kettő együtt igazi, maradandó élményt ad.

Igazából évekkel ezelőtt fájó szívvel beletörődtem, hogy a korábban magyarul megjelent négy kötetet leszámítva nem lesz saját Sandman-em, így gondolom, senkit nem lep meg, hogy az idei új kiadás bejelentésekor madarat lehetett volna fogatni velem. spoiler Persze a pénztárcám minden tiltakozása ellenére a limitált változatot kellett hazahoznom. A maga kicsit több mint 2 kilós súlyával spoiler, bőrkötésével és egyéb nyalánkságokkal ez egy gyönyörű szörnyeteg. Ha valaki kézben fogva szeretné olvasni, felérhet egy kisebb edzéssel is. Őszintén azt hiszem, hogy egy új jelentést adott a minőség fogalmának, nagyon remélem, hogy a sorozat fennmaradó része is megjelenhet hasonló kivitelben.
A limitált változat a sorozat 1-20 fejezetén kívül tartalmazza az ezekhez kapcsolódó eredeti Sandman-szinopszist vázlatokkal és karaktertervekkel, illetve a 19. fejezet ( Szentivánéji álom ) szövegkönyvét vázlatokkal. Szerintem érdemes ezeken és végigmenni. Tényleg érdekesek.

Végül itt hagyom nektek a kedvenc Sandman-olvasós zenémet, remélem, ti is szeretitek. A képregényt pedig olvassátok minél többen, mert megéri.
https://www.youtube.com/watch…

chibizso>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

A kedvenc képregényemről csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni.

"Habár ott van a lehetőség benne, a Sandmanben az epikus összecsapások rendre elmaradnak, helyette álomszerű és szimbolikus utazásokon és népmeséket idéző próbatételeken keresztül teljesedik ki az emberek és a Végtelennek nevezett lények (ilyen entitások Álom és Halál, valmint a testvéreik) közötti konfliktusok. A legelső fejezetek még tartják magukat a ponyvairodalom klasszikus történeteihez és a DC szuperhős kalandokhoz, – ennek mentén jelennek meg DC-karakterek vagy a korábbi Sandmanek –, de maga Morpheusz jelenléte és küldetése, miszerint vissza kell szereznie uralkodásához nélkülezhetetlen kellékeit, már némi misztikumot csempész az események sorába. Majd szép lassan, a Babaház fejezettől a Sandman teljesen átcsúszik egy dark fantasybe oltott modern mitológiába.

Gaiman íróként nagyon is tudatosan nyúl a már említett népmesékhez és mítoszokhoz, sőt az emberiség történetének összes létező mitológiájához. A DC saját jól ismert univerzumától kezdve az afrikai mesékig szinte minden kultúrkör figurája megfordul a Sandman világában. A mesterséges mítoszkotyvasztásban egyik karakter sem érződik idegennek vagy kívülállónak.

Ez is bizonyítja, hogy Gaiman nagyon is érti, hogyan működnek a mítoszok."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/07/02/neil-gaiman-sandman…

CaptainV IP>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Még ha nem is tetszett minden egyes oldal, minden egyes füzet egyformán, ki lennék én, ha még egy ilyen volumenű munkára se adnék öt csillagot? Arról nem is beszélve, hogy egyébként meg javarészt nagyon bejött. Szokni kellett, az igaz, és bevallom, nem vagyok kifejezetten odáig Gaimanért, de olyan sok csemegéznivaló akadt ebben a történetben, hogy hamar sikerült kötődni hozzá. Biztos, hogy folytatom, érezhető, hogy sok van még ott, ahonnan ez jött.
Ambiciózus, játékos, de meglepően komor és olykor creepy körüljárása minden ötletnek, ami az álmokkal kapcsolatban születhet.
(És akkor a jegyzeteket még csak ezután fogom alaposabban átnézni…)

5 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Újabb kurta értékelés.

Én nem is szeretem a képregényeket.
De ez valami kibeb****ott zseniális volt. A hangulata, a szöveg, az egész úgy ahogy van nagyon egyben van. Eddig is respektáltam Gaiman bá'-t, de most feljebb emelkedett a tekintélye.
A kiadás pedig gyönyörű. Kicsit bánom, hogy nem a limitáltat vettem, simán megéri, vegyétek.

Keiran_Rowley IP>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Rövid értékelés:
Erre a sztorira és a kiadványra csak egyetlen szó illik: epic!

Hosszabb értékelés:

A megjelenés – 5 csillag plusz plusz
A kiadvánnyal ölni lehetne. Imádom! :D Súlyos, és nem csak a tömegére vonatkoztatva a fogalmat. Nem hiszem, hogy valaha láttam volna ilyen művészi borítót, vagy példányszámokat elválasztó képeket. Gyönyörű az egész úgy ahogy van!
A vastag lapokkal és a varrott gerinccel biztosan örök darabja lesz a gyűjteményemnek. Szóval a kötet a legjobb kombinációt tudhatja magáénak: gyönyörű és időtálló!

A sztori – 5 csillag
A kötetben rövidebb, hosszabb történeteket kapunk Morpheusz, az Álmok Urának mindennapjaiból. Összesen húsz, különálló képregényt foglal magában a gyűjteményes kiadvány első kötete. A fülszövegben található események, az Álom Halál helyett történő bebörtönzése és az elvesztett ereklyéinek visszaszerzése a különböző síkokról, csupán egy ínyenc előétel a történetek közül.
Mit is mondhatnék: Gaiman remekül játszik a sztorival. Elegánsan, néhány elejtett megjegyzéssel fűzi össze a különböző, önálló történetet, hogy aztán a kötet végére egy epic, asszociációs álomképekkel és mítoszokkal teletűzdelt, sötét mesét kapjunk, amit méltán emlegetnek az író fő művének az Amerikai Istenek mellett. Ha ez nem lenne elég az epic jelzőhöz, annyi szépirodalmi, DC és popkult utalást is kapunk menet közben, hogy a kötet végén egy hatoldalas, apró betűs jegyzet függelékre is szükség volt rendszerezni ezeket.

A story board – 5 csillag
Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy az első gondolatom az volt a rajzok láttán, hogy na, ez tutira nem fog bejönni! Annyira távol áll(t) ugyanis tőlem a Sandman képsorain alkalmazott nyers és sokszor vázlatszerűnek ható rajzolási technika, mint kábé egy erotikus NA regénytől az arisztotelészi filozófia. Azután megszoktam, és a képek önállóan formálni kezdték magát a sztorit is. Itt-ott a lélegzetelállító, festményszerű betétekkel gazdagított képregény már-már művészi kategóriába csapott át szerintem. A Sandman szép csendben műalkotássá formálódott előttem, ahogy haladtam előre az olvasással.
De egyéb szempontok alapján is formabontó szerintem a Sandman. Amit például a Locke & Key 1. vagy a Blacksad esetében hiányoltam, azt itt maximálisan megkaptam. Tudni illik a story board annyira változatos volt, és olyan lenyűgöző formákkal, pszichedelikus képekkel machinált, hogy konkrétan nem egyszer elakadtam az olvasásban, hogy ezt már tényleg nem hiszem el! :D spoiler

Összességében tehát egy minden szempontból kifogástalan, műfajában megkerülhetetlen, modern és egyedi képregényt kaptunk a Sandman című zseniális sorozattal. Kár lenne kihagynia bárkinek, aki valami igazán különleges horror ínyencségre vágyik a műfajban!

9 hozzászólás
SDániel P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Neil Gaiman nevével a Csillagpor film kapcsán találkoztam először. A Sandman képregénysorozat eddig ismeretlen volt előttem; sose hallottam róla idáig – de ami késik nem múlik. A könyvesboltban akadtam rá a vaskos képregényre. Belelapozva már megállapítottam, hogy tetszeni fog; kimondottan kedvelem a darkos hangulatú, misztikus, antihősös történeteket, így lecsaptam rá. Maximálisan megérte! Mindegyik sztori tartalmaz valami pluszt, és persze remek dialógusokban sem szenved hiányt.
Morpheus / Sandman szerethető antihős. De John Constantine és a jó öreg Lucifer is tiszteletét teszi, nekik is jó szövegek jutnak.
Tetszettek a rajzok, a színek használata is. Jöhet a második kötet! És persze Gaiman többi munkája is.

KillerCat>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Ez valami eszméletlenül fantasztikus! Remek történet,gyönyörű rajzok,képregény fanoknak és Gaiman rajongóknak kötelező!

Kilgores P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Sosem tudtam, miként álljak ehhez a soroathoz. Vonzott a misztikussága, illetve a tény, hogy a top10-es listák rendszeres résztevője, ugyanakkor az első itthoni megjelenés idején még nem igazán nyitottam a fantasy felé és képregények is kimerültek Batman és társai történeteiben. Aztán négy kötetet követően megszakadt a hazai kiadás. A @Fumax kiadására szinte azonnal lecsaptam. Na nem a limitáltra, az maradjon meg a vérfanoknak, az alap kiadás is a hazai piac egyik legszebb kötete.

Maga a történet és a karakterek, ahogy azt várni lehetett, zseniális. Morpheus minden történetben kicsit más, de mégis ő az állandó, a misztikussága és hatalmassága a papírhoz szegezi az olvasót. Hihetetlen hangulat övezi a paneleket, az írásban érezni, hogy Gaiman lubickol és szabadjára engedheti mind a fantáziáját, mind a hihetetlenül mély tudását a kortárs popkultúráról és a klasszikus irodalomról. Ugyanakkor ez legalább ennyire a rajzolók érdeme is, mert a bő 500 oldalon nem találni egy gyenge alkotást sem.

Az átívelő történetet is rendkívül élveztem, de talán ez az első sorozat, ahol a beékelődő egyrészeseket vártam a legjobban, mert remekül mélyítették tovább a világot. Ezek közül is az Egyszer fenn, egyszer lenn tetszett a legjobban, biztos vagyok benne, hogy ez bármelyik évben megnyerné a legjobb füzet Eisner-díját.

De nem is szaporítanám tovább a szót, olvassátok nem bánjátok meg!

>!
Fumax, Budapest, 2019
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700890 · Fordította: Totth Benedek
Aliko P>!
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.

Egy Absolute Sandman első, egy végre (újra) kiadott ( mondhatni folytatott) sorozat nyitó kötete, amit már máshogy és máskor olvastam. Mivel Fumaxék piacra dobták újköntösben, a régi után ezt is meglestem. Keménykötés és varott lapok, pacsi a kiadónak a strapa formáért. És ugyan kicsit vaskos darab lett (szóval nem buszon olvasós), de én így is imádom. Évek óta vágyom már a teljes sorra és bevallom kicsit fel is adtam a dolgot, ám most újlendületet véve gyüjtésbe kezdtem és talán, már nem csak álom, hogy egy polcnyi Sandman boldog tulajdonosa legyek.

Hogy mit tudok mondani a kötetről?

Csak ismételhetem magam… Egy zseniális darab Gaimantól. Egy kicsit csapongó és a nagyon -nagyon szerteágazó a történet, tele megannyi kikacsintással mind a popkultúrára, mind a klaszikusokra. Kapunk egy szürreális világot, egy lebilincselő sztorit és nagyszerű (bár elég extrém és nagyon groteszk) karaktereket. Jönnek a rémálmok, gyilkosság, megismerjük Rose Walkert és bekacsint Halál is!


Népszerű idézetek

Melinda_Kléri >!

– Nos. Innen hová vezet az utad?
– A pokolba…
– Hehhh! Nem oda tartunk mind? Nem oda tartunk?

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Constantine · Morpheus · pokol
Deidra_Nicthea IP>!

12.30, vitafórum: „Sorozatgyilkos nők”
Torkig vagyok ezzel, nem igaz, hogy a szakmabeli nők csak méregkeverők és gyilkos ápolónők lehetnek. Sorozatgyilkos vagyok és , és büszke vagyok rá.

381. oldal (A gyűjtők)

Riszperidon P>!

Mister Sandman hozd el nekem… a legszebb álmot, ha kérhetem…

101. oldal (Fumax, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: John Constantine
Colin_Robinson P>!

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

540. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

– Ég Önnel, kedvesem! Maga miatt volt a legjobb embernek lenni.

429. oldal (Elveszett szívek)

SDániel P>!

Hallgasd egy olyan világ szenvedését, ahol a rossz dolgok a sötét zugokból törnek elő. Itt most a világ szenved. Figyelj! Te is hallhatod.

180. oldal

SDániel P>!

Olyan előttem ma a halál,
mint midőn meggyógyul
egy beteg, mint kimenni újra
baleset után.

Olyan előttem ma a halál,
mint a balzsam illata,
mint vitorla alatt ülni
szeles napon.

Olyan előttem ma a halál,
mint az út esőben, mint
midőn katonáskodásból
házába tér meg
az ember.

Olyan előttem ma a halál, mintha
vágyik újra látni házát az ember,
ki fogságban töltött el sok-sok évet.

223-224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Morpheus
SDániel P>!

– A Nap is csak egy maszk. És mögötte ott van egy arc…Egy gyönyörű arc…

543. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nap

A sorozat következő kötete

Sandman: Az álmok fejedelme sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
Claudio Chiaverotti – Roberto Recchioni – Val Rome: Morgan Lost / Dylan Dog: Vörösszürke fények Londonban
Pádár Ádám – Szebeni Péter: Céltalan
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Jody Houser: Stranger Things 2. – Hat
Képtelen történetek, másvilági mesék