14. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​álmok fejedelme – Álomország (Sandman 3.) 151 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

A Sandman-sorozat harmadik gyűjteményes kötete négy hátborzongató és lenyűgöző történetből áll: a Kalliopé egy gyönyörű múzsáról szól, akit egy író tart fogva, azzal a céllal, hogy inspirációt merítsen regényeihez; az Ezer macska álma egy cica szemszögéből regél az emberiség zsarnokságáról; a World Fantasy-díjas Szentivánéji álom William Shakespeare azonos című vígjátékának ősbemutatóját idézi fel; az utolsó, Álarc című történet halhatatlan, elpusztíthatatlan hősnője pedig csak arra vágyik, hogy a halál végre eljöjjön érte.

Az ÁLOMORSZÁG lapjain helyet kapott még egy igazi csemege, Neil Gaimannek a Kalliopéhoz írt eredeti képregény-forgatókönyve is, amely a képregényírás kulisszatitkaiba engedi bepillantani az olvasót.

Eredeti mű: Neil Gaiman: The Sandman 3. – Dream Country

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632661810 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Kelley Jones, Charles Vess, Colleen Doran, Malcolm Jones III

Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

híd


Kedvencelte 19

Most olvassa 3

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Algernon +SP
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Felemásra sikeredett ez a kötet, a négyből 2 történetet imádtam, egyet elolvastam, egyet pedig nem értettem.
A Kalliopé elolvasása után (ennek a szkriptje is szerepel a kötetben, hasznos és érdekes olvasmány) megfordult a fejemben, talán Gaimannak is van egy saját, különbejáratú múzsája, hiszen ilyen elborult, és elvetélt ötleteket csak az tud tényleg kitalálni, akinek az univerzum ott van a fiókjában egy üvegben, asztalán ég a gyertya, ég, és teret adsz neki, hogy elmondhassa mindazt, ami foszlányokban jelenik meg előtte, és papírra vesse úgy, mintha te is ott lennél.
Elhiszed neki, hogy tényleg van féltucat macskája (valóban van neki!), és egykor ők uralkodtak, mert képesek voltak együtt álmodni, egy világról, ahol minden az övék.
A Szentivánéji álom története számomra értékelhetetlen volt.
Végül pedig a hős, aki halhatatlanul vágyik a halandóságra, mégsem tud meghalni, és álarc mögé bújik, de a végén mégis leveti álarcát.
***
Hihetetlen figura ez a Neil Gaiman – nem tudod beskatulyázni, de irigyled őt, mert neki sikerült mindaz, ami keveseknek.
Ő ébren is tud álmodni.

>!
elge76 P
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

4 darab történetet kaptunk ebben a füzetben, ebből nekem csak 1 lógott ki egy kissé, a Szentivánéji álom. Ezért is a fél csillag levonás.
A többi három viszont tetszett. A közös pont, Morpheusz, az álomúr, itt is felbukkan a különböző történetekben, hiszen halhatatlan ő, időn és téren át létezik bárhol az univerzumban. Ahogy húga, a Halál is megjelenik és szereplője lesz az egyik történetnek.
A füzet hozta a szokásos Gaiman féle minőséget, mindenképp érdemes volt elolvasni és gyönyörködni a képekben.

>!
Polaris
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Kedves Mr. Gaiman!

Kérem vissza az életemet! Én egy önálló gondolatokkal rendelkező, az Ön álomvilágától teljesen függetlenül létezni tudó lény voltam, most meg ahány pillanatom van, annyit tölt ki az, hogy
a, a képregényeit olvasom
b, a képregényein gondolkodom
c, azon gondolkodom, hogy újraolvasom a képregényeit
d, lásd 'a,' pont.

Ez az állapot tarthatatlan, mellesleg nem fair, és legkevésbé sem a tökéletes recept a több tanulásra.

Üdvözlettel,
egy újabb függő

1 hozzászólás
>!
makitra MP
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Mi is az álom? Egyes pszichológusok szerint a mindennapi életünk eseményeit dolgozzuk fel alvás során, így lépve túl bizonyos dolgokon. Álmunkban formáljuk a valóságot, nekünk tetsző képre alakítjuk. De amikor felébredünk, minden marad a régiben. Vagy mégsem.

Gaiman világában valóban formálhatjuk álmainkkal a valóságot, illetve hihetünk abban, hogy képzeletünk képei egyszer szárba szökkennek igazából. Legalábbis a macskák ebben reménykednek.
Mások képzeteikkel új világokat alkotnak, amelyek maguk nem léteznek. Legalábbis ebben hihetnek az írók. De mi van, ha teremtett világ arra szolgál, hogy valami ősit megőrizzünk és ezáltal mindig a valóságunk részei maradnak majd?

Erős történetek és erős képek alkotják az Álomországot. Gaiman gyönyörűen bontotta ki az álom kettős természetét, a sztorik pedig emlékezetesek. Hogy melyik közülük a legjobb? Talán a Szentivánéji álom, amely költőien és nosztalgikusan mutatja be a színház hazug igazságát és a dolgok elmúlását, ugyanakkor ragyogó emléket állít Shakespeare-nek is. De az összes többi mesében is találhatunk megható vagy csak elgondolkodtató momentumokat.
De most már kíváncsi vagyok a többi Végtelenre és a Nagy Formáló saját történeteire!

>!
Spaceman_Spiff P
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

„A négy történet között nagyon kevés az összekötő elem. Maga az Álmok Ura is nagyrészt csak mellékes szerepet játszik. Ennek ellenére Gaiman remek ötleteket dolgozott ki. A rab múzsa történetében az írói kényszer és az ebből fakadó blokk furcsa és természetfeletti feloldása sokkal jobban megmutatja ezt a jelenséget, mint gondolnánk. A mozaikos ábrázolásmód, Madoc írói útja érdekes bemutatója annak a világnak, amit az átlagember, az átlagolvasó csak kívülről, elmondásokból ismer. A macskák története ennél kicsit egyszerűbb, az előadott legenda nem olyan erős, nincs benne az a zsigeriség, mint az író más történeteiben. Ami azonban emlékezetessé teszi a részt, az a macskalét megjelenítése. A rajzok és a szöveg tökéletesnek mondható összhangja teszi kellemessé a képregénynek ezt a fejezetét. Hasonló a helyzet a Szentivánéji álommal is. Érdekes ötlet, itt-ott kellemes kikacsintások, de a szép rajzoláson kívül és a háttérben fel-felsejlő személyes tragédiák nélkül a történet esetlen. Bár éppen ez a díjnyertes, mégis ezt érzem a leggyengébbnek a négy fejezet közül. Az egyszeri olvasóban megfordul a kérdés, miért is kapott ez a történet díjat? Szerencsére az utolsó sztori a halálra vágyó szuperhősről visszaemeli a kötet szintjét.”

http://sfmag.hu/2011/08/09/sandman-alomorszag/

>!
Dominik_Blasir
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Inkább „csak” átvezetés – de annak is milyen egyedi és briliáns!
Persze már az első rész, a „Kalliopé” nagyon magasra tette a lécet, ami a valóságban lényegében azt jelentette, hogy olyan mélyen találtam magam a sötétség bugyraiban, mint A babaház keményebb pillanataiban.
Aztán a folytatás sem volt épp könnyedebb, noha a „Szentivánéji álom” a maga kissé zavaros narratívájával annyira nem tett rám nagy hatást, a többi annál inkább.
Csak kicsit rövidnek tűnt a gyűjtemény; még jó, hogy majd a folytatás (várhatóan) kárpótolni fog.

>!
RandomSky
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Egyetlen oldala beszippant. Közben, ha abba kellett hagynom, az jutott eszembe, miért nem mindig csak ezt, ilyen jókat olvasok? (Persze, hogy van más is, ami ilyen jó, vagy akár jobb is, de akkor is.)
És mellé ez a nagyon fura érzés, hogy két évtized késéssel kerül a kezünkbe magyarul… Persze teljesen mindegy, mi lett volna, ha, de mielőtt megjelent, erről álmodoztunk, és most, hogy itt van, olyan, mintha valami elmaradt gyerekkori ajándékot kapnánk meg, amivel most is ugyanúgy lehet játszani, és ugyanúgy elvarázsol, de lehet, a mai gyerekek meg nem értenék: „ez akkora cucc?!” És igen. Szép álmokat, mindenkinek!

>!
pat P
Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme – Álomország

Felvezetésként beleolvasgattam az első két kötetbe, meg adjuk hozzá a keveset alvásból és a rettenetes-iszonyatos-borzalmas meghűlésből adódó módosult tudatállapotot – és ütött! Végre, kezdem elkapni a fonalat, meg érezni a hangulatot, meg sejteni azt a pluszt, ami ilyen híres-nevessé és kedveltté teszi a sorozatot. Meg ami hiányzik Gaiman egyes újabb műveiből, ugyebár…
Kezdem megkedvelni a fura és sosem-egyforma rajzolási stílust is. Előnye, hogy részben meghagyja az olvasónak a képzelet szabadságát – nincs egy határozott, szigorú kép, hogy a Sandman az márpedig valamilyen. Olyannak képzelem, amilyennek a legjobban tetszett. :)
Szóval jó volt, csak a négy különálló, pici történet még összességében is rövid…. (A Szentivánéji álom felfogásához meg igen, újra kéne olvasni az alapot (a Nádasdy Ádám féle fordításban, of course); bár ekkora nekiszánakozás hiányában a jegyzetek is sokat segítenek. Tényleg.
No nem biztos, hogy kibírom karácsonyig Párák évszaka nélkül.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

[Regényötlet]
Egy férfi, aki olvasójegyet örököl az alexandriai könyvtárba

29. oldal, Kalliopé

>!
Shanara

De annak az ára, hogy megkapd, amit akarsz, pont az, hogy megkapod, amit akartál.

81. oldal - Szentivánéji álom (Cartaphilus, 2010.)

>!
Kóbor_Királyfi

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

>!
Shanara

Az emberek többsége körömszakadtáig ragaszkodik régi énjeihez, arcaihoz és maszkjaihoz. De végül meg kell tanulniuk, hogyan dobják el a dolgokat.

105. oldal - Álarc (Cartaphilus, 2010.)

>!
rlb_32557241

Gaiman a troll, aki a híd alatt él; szövegbuborékokba leheli ki azokat a látomásokat, amik a mi szemünk előtt csak pillanatokra villannak fel, hogy aztán rögtön el is felejtsük őket. Álmok arról, amit szerettünk és amit elveszítettünk, álmok, amelyek élénkebbek az életünknél, álmok, amelyek elárulják magukról, hogy valóban nem is álmok, amelyekből aztán nyugtalanító kérdések fakadnak, amik rabul ejtenek bennünket, de végül felszabadítják a lelkünket, feltéve persze, ha elég bátrak vagyunk, hogy meghallgassuk a válaszokat.

7-8. oldal, Előszó

>!
Shanara

Sokszor hallottam már, hogy a cigaretta öl.
Remek.
Egy gond van.
Az, hogy nem öl elég gyorsan.

89. oldal, Álarc (Cartaphilus, 2010.)

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
>!
Algernon +SP

[Regényötlet]
Egy sunderlandi aggastyán. A birtokában volt az univerzum, amit egy lekvárosüvegben tartott a lépcső alatti poros szekrényben…

30. oldal, Kalliopé

>!
Shanara

A mítoszok lassabban pusztulnak el, mint hinnétek. Továbbélnek egy álomvilágban, ami hatással van mindnyájatokra.

109. oldal - Álarc (Cartaphilus, 2010.)

>!
Batus

A mesék és az álmok árnyékigazságok, melyek akkor is léteznek majd, mikor a puszta tények rég porrá és hamuvá váltak.

83. oldal - Szentivánéji álom


A sorozat következő kötete

Sandman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore – Dave Gibbons: Watchmen – Az Őrzők
Terry Pratchett – Steven Ross: The Discworld Graphic Novels
Craig Thompson: Blankets
Paul Hornschemeier: Mother, Come Home
Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 3.
David Zane Mairowitz – Franz Kafka: The Trial: A Graphic Novel
Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 2.
George R. R. Martin – Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 1.
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri
Marjane Satrapi: Persepolis – Gyerekkorom Iránban