10. legjobb képregény könyv a molyok értékelése alapján
98. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

A ​babaház (Sandman: Az álmok fejedelme 2.) 180 csillagozás

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Az Álmok Fejedelmére új kihívások várnak a hosszú rabság után: helyre kell állítania birodalmát, meg kell fékeznie néhány elszabadult alattvalóját, és egy közelgő álomörvénnyel is szembe kell néznie. A Sandman-eposz második kötetének főszereplője Rose Walker, aki miközben hozzátartozóit keresi, egyre jobban belebonyolódik az Álomvilágba, ahol néha igencsak bizarr és különleges lények tanyáznak, valamint furcsa és rémisztő események történnek.

Eredeti mű: Neil Gaiman: The Sandman 2. – The Doll's House

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Cartaphilus, Budapest, 2010
226 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632661483 · Fordította: Totth Benedek · Illusztrálta: Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Chris Bachalo, Michael Zulli, Steve Parkhouse

Enciklopédia 2


Kedvencelte 30

Most olvassa 6

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Röfipingvin MP
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Az újdonság varázsa megkopott, ettől függetlenül volt ebben csámcsogni való bőven. Csak még több easter egget… :)(:

>!
Nita_Könyvgalaxis
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Úgy képzelem, Neil Gaiman gondolatvilága olyan lehet, mint valami gótikus kastély, amiben minden sarokban valami meglepő dolog vagy szörnyűség rejtőzik, és ahova ha egyszer bekerülnél, tuti soha többé nem jutnál ki.
De tudjátok mit? Amikor Sandmant olvasok, úgy érzem, nem is akarnék onnan kiszabadulni.

>!
Merielle
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Kezdem érteni, hogy miért kedvelik ennyire az írót. Egy zseni ez a fickó. Kifejezetten tetszett a felvezető rész – vagy emlékeztető, kinek hogy –, az illusztrációk és a Sorozatgyilkosok kongresszusra rész (morbid, de meglehetősen élvezhető). Ez a kötet nekem kicsit összetettebbnek, mozgalmasabbnak tűnt, mint az előző. Az a legjobb a képregényben, hogy nem egy hőst vagy antihőst állít a középpontba, hanem egy teljesen új világot épít fel, ráadásul az emberek sötét oldalát mutatja be a történetekben. Azt hiszem, ilyenkor mindenki rájön egy kicsit, hogy valójában milyenek is az emberek.
Legjobban a Mesék a homokban című történet fogott meg, zseniálisan volt kitalálva.
Kicsit talán az zavaró, hogy a képek nem mindig vannak összhangban a szöveggel, de így is élvezhetőek. Na meg ennél a képregénynél nem is az a lényeg, összességében így van jól, ahogy van. :)

>!
Algernon +SP
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Apró szilánkokból áll össze, egy csipet tündérmese horrorral nyakonöntve, legendák fűszerezve egy kis fantasyval, az egyik sarokban lepereg több száz év, a másikban pedig megbújik mindaz a rémálom, amitől rettegsz, ha csak rágondolsz.
Sandman megpróbálja összerakni távollétében széthullott birodalmát, miközben mindannyian ott vagyunk, babaházakkal játszunk, babaházakban élünk, és álmodjuk, hogy mindig felébredünk.

>!
Dominik_Blasir
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Igazi mélybe húzó, nyomasztó kötet, sötétsége rátelepedik az olvasó lelkére, és egyelőre kérdéses, hogy lehet-e belőle szabadulni. Egyelőre úgy néz ki, hogy képtelenség.
A vártnál jóval betegebb volt ez a rész, ami persze nem kisebbíti zsenialitását.

>!
AniTiger MP
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Nagyon jól összetákolt történet, mire elkezdtem egy részt megérteni, addigra máris másokkal és máshol voltam. Nagyon szépen lettek eldolgozva a szálak, igazán egyedi kötet ez is. És ha nem lett volna minden elég zavaros, még sidestoryk is voltak!
Egyszerűen imádtam a kis melléktörténeteket, amiknek nem volt közük A babaház kötethez, de Sandman (és mások) életképei voltak. A nagy egészet jól kiegészítették, de önmagukban is helytálltak.A rajzok továbbra is betegek, Gaiman marad a kedvenc írók között, de nem szívesen kukkantanék be az álmaiba vagy a fejébe.

Egyszerűen imádom Morpheust. (és Hob-ot) Kíváncsi vagyok a többiekre is a Végtelenek közül.
Kedvenc: A 4. rész („Egyszer fenn, egyszer lenn”). Zseniális ez az évszázados dolog, csodaszépek a rajzok.

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/01/neil-gaiman…

>!
makitra MP
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

A legjobb mód, ahogy egy történetet folytatni lehet. Gaiman elkezdi felépíteni a háttérvilágot, adagolja az infókat a Végtelenekről, régi és új konfliktusokról és összeköti a különböző szálakat úgy, hogy korábbi és későbbi meséket kapcsol össze, de ezeket csak sokadik olvasásra vesszük észre.

És érdemes többször olvasni, hiszen rengeteg olyan apróság van, amiket először észre sem veszünk. Finom utalások könyvekre, filmekre, mítoszokra, de meglepően profán köntösben.

Noha a meghatározó cselekmény is érdekes, de a legjobb részek bizony azok az epizódok, amelyek nem kapcsolódnak szorosan az álomvilághoz. Hob Gadling alakja új elemmel egészíti ki Morfeusz személyiségét és nem mellesleg humoros tablója az elmúlt pár szár év európai történetének. A gyűjtők konferenciája pedig jó értelemben véve a legbetegebb ötlet, amit valaha olvastam – ahogy a hétköznapi találkozik a legkevésbé hétköznapival. Számomra ebben rejlik Gaiman legnagyobb ereje, mert ezáltal tud új jelentést adni a régről ismert történeteknek.

>!
Polaris
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Mindig, amikor elkezdem pötyögni a mondatot, hogy „azért szeretem Neil Gaiman történeteit, mert”, rájövök, mekkora hülyeséget is csinálok. Erre nincs „mert”, nincs mit megindokolni, egyértelmű tény és kész. Hogy a Sandman miért akkora kedvencem, na, az már picit más, de még mindig annyira evidens, és mégis elképesztő… Gaiman egyszerűen csak ötvözte a képregények hihetetlen képi világával azt a kedvenc, misztikummal, jelképekkel, mögöttes tartalommal és rengeteg kreativitással átitatott helyet, amit ha látni akarok, csak el kell aludnom. Tényleg olyan ez az (álom)világ, mint valami takaró, amit jól magadra akarsz húzni és beburkolózni, hogy ki se látszódj belőle, és örökké ezzel foglalkozhass. Vagy mint egy babaház, amibe belépvén rögtön kulcsra zárnád az ajtót, és sosem gondolnál bele, mit is hagyhattál magad mögött, annyira lefoglalna, ami előtted van.
Imádtam azt a kötetet is, ezt egyszerűen tényleg el kell olvasni – egyszer, kétszer, sokszor. A Sandman-képregények ugyanis pont azt a meseérzetet adják meg, amit kiskorom óta hiányolok, kitöltve az általánosabb, egy kaptafára készülő mesék hagyta űrt. Még azt is megbocsátom neki, hogy rengeteg ötletem „ellopta”.xD A sorozatfüggők kongresszusa pedig valami zseniális(an morbid) volt.:D

>!
lilla_csanyi P
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház

Nem tudok sokkal többet hozzátenni ahhoz, amit az első részhez írtam. Számomra az élmény a vizuális katasztrófa és a mesteri történetvezetés szerelemgyereke. Pozitívum az előző részhez képest: hosszabb! :)


Népszerű idézetek

>!
Natasha

Az emberek csak azért halnak meg, mert mindenki meghal. Ez a csordaszellem.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Shanara

A szerelemnek semmi köze az álomvilághoz. A szerelmet a vágy uralja, s a vágy mindig kegyetlen.

27. oldal - Prológus (Cartaphilus, 2010.)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
AniTiger MP

A főművem voltál, legalábbis azt hittem.
A rémálom, mely az emberi szívbe elviszi a sötétséget s a sötétségtől való rettegést.
A fekete tükör, amely mindent visszaver, amivel az emberek félnek szembenézni.

172. oldal

>!
Sceurpien I

Az álomvilágban jársz, úrnő – szólt a halott férfi.

24. oldal


A sorozat következő kötete

Sandman: Az álmok fejedelme sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett – Steven Ross: The Discworld Graphic Novels
Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 3.
Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 2.
George R. R. Martin – Daniel Abraham: A Game of Thrones: The Graphic Novel 1.
J. R. R. Tolkien – Charles Dixon – Sean Deming: A hobbit – képregény
Raymond E. Feist: Mágus – A tanítvány (képregény)
Alan Moore – Dave Gibbons: Watchmen – Az Őrzők
Richelle Mead – Leigh Dragoon: Frostbite – A Graphic Novel
Andrew Dabb – Daniel Loflin: Supernatural – Beginning's End
Richelle Mead – Leigh Dragoon: Vampire Academy – A Graphic Novel