Északi ​mitológia II. (Északi mitológia 2.) 33 csillagozás

Neil Gaiman – P. Craig Russell: Északi mitológia II.

A ​hazánkban is rendkívül sikeres Északi mitológia című könyvének képregényes adaptációjában a New York Times-sikerlista vezető Neil Gaiman és a többszörös Eisner-díjas P. Craig Russell új életet lehel a viking sagák világába!

A második kötetben ismét legendás rajzolók elevenítik fel a vikingek legjobb történeteit. Elmesélik a költészet eredetét, és szóba kerül az a mézsör, amiért a halandók és az istenek is egyaránt bármire képesek. Megelevenedik Thor és Loki kis híján katasztrófába torkolló útja az óriások földjére, majd megtudhatjuk, mi fenyegeti az ázok halhatatlanságát, és végül követhetjük a közkedvelt istent, Freyt a Valhallába, majd azon is túl vezető vándorútján, amikor valami olyan keresésére indul, amelyről maga sem tudja, hogy hiányzik neki…

A Sandman-univerzum megalkotásával Neil Gaiman már beírta magát a legnagyobb mítoszteremtők sorába. Most az emberiség örök érvényű, ősi legendáinak elmesélésével újra bizonyítja, hogy méltán tartják a legnagyobb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Fumax, Budapest, 2022
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634702627 · Fordította: Pék Zoltán, Totth Benedek · Illusztrálta: Matt Horak, Mark Buckingham, Gabriel Hernández Walta, Sandy Jarrell

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

theodora>!
Neil Gaiman – P. Craig Russell: Északi mitológia II.

Évekkel korábban olvastam Neil Gaimantől az Északi mitológiát, nagyon szerettem – ezért is olvastam el a képregény adaptációt belőle.

Az első résznél jobban tetszett ez a válogatás, igaz kicsit kevesebb történet szerepel benne – de a kötet végén kapunk extra tartalomként borítókat, és karaktervázlatokat az illusztrátorok rövid kommentárjaival. Ebben a kötetben újabb illusztrátorok mutatkoztak be – szinte mindegyik nagyon tetszett, nem zökkentett ki, mint az első kötétnél némely fejezet.

A bemutatott történetek bővelkednek humorban (néhol alpári viccekben is), de érdekes és izgalmas sztorik az istenekről. Megtudhatjuk, hogyan készült a költészet söre (ez magyarázat a művészi tehetségre), elkísérhetjük Thort és Lokit az óriások földjére, ahol úgy tűnik kudarcot vallanak képességeik…? :) Idun aranyalmái az istenek halhatatlanságára adnak magyarázatot és persze Loki keveri veszélybe őt és isten társait egy kaland során. Gerd és Frey története lóg talán kicsit ki a sorból, ebben nem történik sok esemény – Gerd meglátja Frey óriásnőt, aki egy szépség, szerelmes lesz, elküldi szolgáját érte, hogy kérje feleségül neki. Persze ez az szerelem első látásra története, a kétségbeesett epekedést mutatja be.

Összességében szerintem remek feldolgozása a skandináv mítoszoknak, Gaiman kötetének – mindenképp ajánlom, ha vonz a mitológia! Kezdő képregényolvasóknak is jó választás, mert letisztultak az oldalak, panelek, szépen követhetőek a történetek.

RandomSky>!
Neil Gaiman – P. Craig Russell: Északi mitológia II.

Minőségi, szórakoztató képregény (több különféle rajzolóval), de a mítoszok sűreje, a mélysége is ott van. Épp ezért többször olvasós darab ill. sorozat. Bővebben: http://ekultura.hu/2023/02/07/neil-gaiman-p-craig-russe…


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 2.
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 6. szám
Simon Tofield: Simon's Cat legsajátabb könyve
Donny Cates: Doktor Strange 1. – A mágia istene
Somogyi György: A Burok-völgy árnyai
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 374 XL
Raymond E. Feist – Michael Avon Oeming – Bryan J.L. Glass: Mágus: A tanítvány
Csordás Dániel: Nocturne
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 3.