Norse ​Mythology 64 csillagozás

Neil Gaiman: Norse Mythology Neil Gaiman: Norse Mythology Neil Gaiman: Norse Mythology Neil Gaiman: Norse Mythology Neil Gaiman: Norse Mythology

Introducing ​an instant classic―master storyteller Neil Gaiman presents a dazzling version of the great Norse myths.

Neil Gaiman has long been inspired by ancient mythology in creating the fantastical realms of his fiction. Now he turns his attention back to the source, presenting a bravura rendition of the great northern tales. In Norse Mythology, Gaiman fashions primeval stories into a novelistic arc that begins with the genesis of the legendary nine worlds; delves into the exploits of the deities, dwarves, and giants; and culminates in Ragnarok, the twilight of the gods and the rebirth of a new time and people. Gaiman stays true to the myths while vividly reincarnating Odin, the highest of the high, wise, daring, and cunning; Thor, Odin’s son, incredibly strong yet not the wisest of gods; and Loki, the son of giants, a trickster and unsurpassable manipulator. From Gaiman’s deft and witty prose emerges the gods with their fiercely competitive natures, their susceptibility… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Bloomsbury, London, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781526619211
>!
Bloomsbury, London, 2018
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408891957
>!
W. W. Norton & Company, New York, 2018
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780393356182

6 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Thor · Odin · Tyr


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mesemondó IP>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Manapság valamiért sok író szereti „mesemondónak” nevezni magát (gondolom, romantikusabban hangzik), és ettől általában idegrohamot kapok. Pár évvel ezelőtt viszont volt szerencsém Neil Gaimant élőben látni, amikor színpadon, élőszóban (könyv nélkül) mesélt, ezért az ő részére, kivételesen, mindenféle fenntartás nélkül megengedem ezt a jelzőt: Neil Gaiman, többek között, mesemondó (storyteller) is. És ezen a könyvén ez tökéletesen átüt.
Sok olyan kritikát láttam, amelyek szerint ennek a könyvnek túl „egyszerű” a nyelvezete. Pedig nem az. Csupán annyi történt, hogy ez a könyv úgy íródott, ahogyan a történetek élőszóban hangzanának, ha egy hivatásos mesemondó adná elő őket (apróbb változtatásokkal). Kihallatszik belőle a kimondott szó, és elég mesemondót hallottam már életemben (sokuk pont ezeket a történeteket mesélte) (többek között én is) hogy felismerjem a stílust. Gaiman szó szerint újrameséli a régi mítoszokat, és olyan gördülékenyen, ritmusosan, szuggesztíven teszi ezt, hogy szinte hallom a hangját a sorok között. Ezért is tetszett, hogy a könyv rövidebb fejezetekre oszlott, és nem regényként hömpölygött elejétől a végéig: Bár egymáshoz kapcsolódtak, mégiscsak külön történetek sorozatából állt, ahogyan előadásban is szétválasztaná őket az ember. Egy szó mint száz, gyakorló mesemondóként boldogan otthon éreztem magam ebben a közegben.
Gaiman ráadásul nagy tisztelettel és hozzáértéssel nyúl a mitológiához. A történeteken egyrészt látszik, hogy megcsinálta a házi feladatát, másrészt pedig pont csak annyit változtat rajtuk, hogy jobban gördüljenek, és átüssön rajtuk egy kicsit a saját stílusa. A poénokat sem tolta túl, sohasem csapott át paródiába, és egyik isten jellemét sem egyszerűsítette le. Külön boldog voltam azzal, ahogyan Tyrt ábrázolta, és még Hödr rövid pillanata is egészen szívbe markoló volt. Látszik a könyvön, hogy Gaiman tényleg szereti, és fontosank tartja, mind a szereplőket, mind pedig a történeteket.
Kimondja a bevezetőben, de érezni lehetett a köny végén is, hogy számára az északi mitológia a Ragnarökben csúcsosodik ki. Egyértelműen az utolsó a legjobban, leglenyűgözőbben megírt fejezet – de pont azért üt akkorát, mert Gaiman vette a fáradságot, hogy minden szereplőt bemutasson a könyv folyamán, így a végső küzdelem is sokkal jobban átérezhető.
Ha valamit kritizálnom kéne, azt mondanám, hogy sajnálom, hogy átugrotta a Lokasennát. Megemlíti röviden, de én nagyon készültem rá, hogy Gaiman előadásában olvassam Loki csúfolódásait… kár, hogy nem került bele.
Mindenképpen ott van helye a klasszikus mitológia-újramesélések sorában. Én G. Beke Margit könyveiből ismertem meg az északi mitológiát, de simán el tudom képzelni, hogy a pár év múlva felnövekvő generációk már innen (is) fogják kezdeni az ismerkedést Thórral, Ódinnal, és Lokival. Szerintem remek kezdőpont lesz.

8 hozzászólás
Morcant>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Egészen tavaly nyárig semmit nem tudtam az északi mitológiáról, aztán kézbe vettem Riordan Magnus Chase trilógiájának első részét. Élveztem, de nem éreztem azonnal késztetést, hogy még többet megtudjak erről a témáról. Aztán most karácsony fele felfedeztem egy mitológiás podcastet, ahol kettő epizód is van Lokiról. Ezek annyira meghozták a kedvemet, hogy beraktam ennek a műnek a hangoskönyv verzióját, amit egyébként maga Neil Gaiman olvasott fel – emiatt is garantált a jó időtöltés. A kötet rövidebb-hosszabb történetekből tevődik össze, amik néha összefüggnek, néha nem. Szerintem tökéletes választás lehet olyanoknak, akik még csak most ismerkednek ezekkel a furcsa mítoszokkal, akik viszont már jártasabbak benne, nekik nem biztos, hogy tud újat mutatni, hisz főként a legfontosabb történésekre koncentrál. Azokat az olvasókat viszont nem értem meg, akiknek azért nem tetszett, merthogy nem annyira Gaiman-es. Ez egy mitológia gyűjtemény, Gaiman nem fog saját kútfőből belekontárkodni, mert nem az volt ennek a lényege. A végén meg is jelölte, hogy az egyes történeteket mely forrásból szedte össze (főleg kettő művet használt: a Poetic Eddat és a Prose Eddat).
Én még biztos újra fogom olvasni, és szeretném még jobban megismerni ezt a lenyűgöző mondavilágot, ugyanis annyira üdítően más, mint az összes eddigi általam ismert.

Brigi__>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Érdekes könyv volt. Egy meseként fogtam fel, amiben azért voltak tanulságok is. Volt benne humor, kegyetlenség, düh, arrogancia, cselszövés és bosszú. Lehet erős párhuzam, de szokták mondani, hogy az embereket Isten a saját képére formálta. Hát itt az Istenek nem kellett félteni az biztos. olyan ármányokkal és cselszövésekkel érték el, amit akartak és úgy csűrték-csavarták a dolgokat, hogy mindig nekik legyen igazuk, hogy lehet ebben a mondásban tényleg van igazság tartalom :D

Mindenesetre fantasztikus olvasmány volt…. kedvencem, amikor Thor menyasszonynak öltözött. na az megért egy misét :D

Helga_Dávid>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Ez igazán vicces és szórakoztató volt!
Emlékszem, még az iskolában azt tanultuk, hogy a több istenhit egyik jellemzője, hogy az istenek emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ugyanolyan gyarlók és esendőek, mint a hétköznapi emberek. És én pont ezt szerettem ebben a könyvben.
Hogy mindegyik szereplőnek megvolt a maga hibája (többnyire a nagyravágyás vezérelte őket, illetve Lokit bárminemű bajkeverés :D).
Marvel rajongóknak alapmű!
spoiler

budvigszandi>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Ezt a könyvet Rick Riordan sorozata, a Magnus Chase and the Gods of Asgard kapcsán/miatt olvastam el. Nagyon érdekesek voltak a mítoszok, Gaiman pedig gyönyörűen tud mesélni. spoiler Jó érzés töltött el, amikor egy-egy részletet össze tudtam kapcsolni a Magnus könyvekkel. Régen sose gondoltam volna, hogy érdekelni fog a mitológia, de most már a görög és az északi verziót is kedvencemnek érzem. Kíváncsi vagyok az író további könyveire, valamint az északi mitológia további történeteire is. Biztos többször át fogom még olvasni :)

Papusz>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Azt szeretem az északi mitológiában, hogy olyan más, mint a görög-római, amit egész iskolás életünk során nyomnak le a torkunkon (semmi bajom velük, meg értem, hogy miért, de.). Gaimant meg azért szeretem, mert akármit olvasok tőle, mindig ott érzem benne őt is személyesen, mintha felolvasna vagy mesélne, én meg csak hallgatnám. Nem meglepő módon a kettő kombinációja is működik :)

akos96>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Szeretem a mitológiákat, főleg ha az egyik kedvenc szerzőm írja *-* Nagyon tetszett ez a könyv, igazából a Marvel-univerzum és a Hellblade-en kívül nem sokat tudtam az északi mitológiáról, tök jó volt újra szembetalálkozni az eddig a filmek vagy a játék által megismert szereplőkkel, helyszínekkel.

Ami miatt mégis levontam egy csillagot, az a off beteg részletek, amik szerintem – hogyha a Netflixes Vikingek sorozatot nézzük – szerintem teljesen érthető off
spoiler

3 hozzászólás
johanna_hann P>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Első Neil Gaiman könyvem, de biztos nem az utolsó. Varázslatosan ír, tényleg igazi mesemondó, történet mesélő, mert tökéletesen átadta a késő téli éjszakán, a ropogó tűz köré gyűlve, visszatartott lélegzettel hallgatva hangulatot. Tesztként olvastam ezt a könyvét, hogy vajon tetszik-e az író stílusa és a válasz határozottan igen. Egyszerű volt az északi istenekkel kezdeni, ha már óriási MCU fan vagyok és Chris Hemsworth khm I mean Thor totál szerelmem és most végre megismerhettem az adaptáció mögötti történetet. Ki is valójában Loki, kinek a lánya Hel és mi az a Ragnarok.
Az egészben talán az volt a kedvencem, hogy urban fantasy olvasóként egy csomó mondát, szereplőt és nevet felismertem, ami sok más írót megihletett. Jól esett a sok ilyen kis részletet felfedezni. Tetszett, ahogy kronológiai sorrendben megismertette velünk a világ történetét, fő cselekményeket és szereplőket és, ahogy mindez egyre inkább összekapcsolódott, míg értelmet nem nyert az utolsó fejezetben.
Jó volt, hogy Loki azért maradt Loki, bár a kevésbé hollywoodi verziója, mert kissé magasabb fokra vitte a csínytevést. Thor, bár szőke helyett vörös, de továbbra is az istenek hőse a hűséges Mjollnirrel a kezében. Volt még benne sok más isten, törpék, tündérek és jégóriások. Sok ármány, cselszövés és végül, tanulság.

Lorelei>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Én imádtam. Nagyon tetszett, hogy Gaiman ötvözte a mitológiát a saját elképzeléseivel. Hihetetlenül könnyed hangvitelben írt, így kaptunk egy gyorsan olvasható és borzasztóan szórakoztató könyvet, ami közben informatív is. Megismerjük a teremtéstörténetüket és a legfőbb fogalmakhoz is társíthatunk végre valami háttértartalmat. Ami jólesett, hogy bár szinte minden novella humoros volt, akadt bennük egyfajta fanyarság, olykor pedig kegyetlenség is. E mellett a jól ismert szereplők, Loki, Thor és Odin tulajdonságai közül fel lett nagyítva mindaz, amit már megszoktunk és megszerettünk a Marvel filmek miatt. Thor a kissé butuska, de erős trónörökös, Loki az olykor kegyetlen és önérdekű csínytevő, akik folytonos csatározásban vannak egymással.

Teljes bejegyzés: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.com/2019/05/neil…

Banditaa P>!
Neil Gaiman: Norse Mythology

Dobjatok a mókusok elé, de engem az északi mitológia egy kicsit sem izgat… Viszont szeretem a meséket és azt, amikor Gaiman mesél. Szóval azért szerettem, na.


Népszerű idézetek

>!

„Shut up, Thor,” said Loki.
Thor shut up.

Freya's Unusual Wedding

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
>!

Loki is very handsome.

The Players

Kapcsolódó szócikkek: Loki
horsegirl>!

Loki makes the world more interesting but less safe.

The Players

Kapcsolódó szócikkek: Loki
>!

Loki was handsome, and he knew it. People wanted to like him, they wanted to believe him, but he was undependable and self-centered at best, mischievous or evil at worst.

The Children of Loki

Kapcsolódó szócikkek: Loki
>!

Thor found Loki's door locked, so he pushed through it, leaving it in pieces. He picked Loki up and said only, „Why?”
„Why what?” Loki's face was the picture of perfect innocence.

The Treasures of the Gods

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
>!

For Loki, the pain being unable to talk hurt even more than the pain of having his lips stitched into the leather.

The Treasures of the Gods

Kapcsolódó szócikkek: Loki
johanna_hann P>!

Read the stories in this book, then make them your own, and on some dark and icy winter's evening, or on a summer night when the sun will not set, tell your friends what happened when Thor's hammer was stolen, or how Odin obtained the mead of poetry for the gods…

An Introduction

tárnics>!

…seldom do those who are silent make mistakes.

29. oldal, Mimir's Head and Odin's Eye

Boglinc P>!

That was the thing about Loki. You resented him even when you were at your most grateful, and you were grateful to him even when you hated him the most.

The Treasures of the Gods

Kapcsolódó szócikkek: Loki
>!

„You see,” he said, „if people thought through the exactness of their words, they would not dare to take on Loki, the wisest, the cleverest, the trickiest, the most intelligent, the best-looking…”

The Treasure of the Gods

Kapcsolódó szócikkek: Loki

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Robin Wasserman: Tales from the Shadowhunter Academy
Rick Riordan: Percy Jackson's Greek Heroes
J. K. Rowling: The Tales of Beedle the Bard
Jennifer L. Armentrout: Elixir
Ransom Riggs: Tales of the Peculiar
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Kelly Link – Robin Wasserman: Ghosts of the Shadow Market
Derek Landy: The Lost Art of World Domination
Intisar Khanani: The Bone Knife
Joss Stirling: Challenging Zed
Alexandra Bracken: In Time