Ezüst ​Álom (Köztesvilág trilógia 2.) 71 csillagozás

Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

A ​tizenhat éves Joey Harker az imént mentette meg az Altiverzumot – azt a dimenziót, amelyben az összes lehetséges Föld megtalálható – a teljes pusztulástól. Miután sikerült elsajátítania a dimenziók közötti átjárás képességét, társaival, a Köztesvilág szabadságharcosaival küldetésre indul, hogy közös erővel fenntartsák az egymással versengő mágia és a természettudomány egyensúlyát, melyek képviselői az összes világ felett át akarják venni a hatalmat.

Amikor egy Acacia nevű idegen lány Joey után lopakodik a Köztesvilág bázisára, minden a feje tetejére áll. Senki nem tudja, ki ez a különös idegen, és honnan származik, valamint azt sem, hogy honnan tud ilyen sokat a Köztesvilágról. Hőseink veszélyes pillanatok elé néznek, és Joey szokás szerint nem számíthat másra, csak a saját találékonyságára – és végső esetben, de tényleg csak a legvégső esetben, talán Acaciára is.

Az Ezüst Álom csupa izgalmas dimenzióközi csata és szemkápráztató utazás a világok között,… (tovább)

Eredeti mű: Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: The Silver Dream

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192602 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634192619 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
deen
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Eltelt egy kis idő az első rész végéhez képest, Joey immár több küldetést is maga mögött tudhat, jobban megismerte csapatát, és Bázisvárosban élő számtalan változatát. Eseménydús életében harcol a HEX és a Binárisok univerzumot uralni akaró csapatai ellen, kisebb-nagyobb sikerrel. Ezúttal azonban új világjárókat kell kézre kerítenie, ami persze nem megy simán, így Joey kénytelen megismerkedni egy új helyzettel, ahol kivételesen nem önmagával találkozik, hanem egy lánnyal, Acacia-val. Joey kettőt sem pislog és az eddig is necces élete még tovább bonyolódik, immáron nem csak a világokkal, de az idővel is meg kell birkóznia. Az eddig is kivételesen megalkotott világ most még érdekesebb, még izgalmasabb, kalandosabb és Joey-nak minden erejére szüksége van, hogy kievickéljen a gödörből. Nekem jobban tetszett ez a rész, mint az első, sokkal összeszedettebb, letisztultabb. Kíváncsian várom a befejezést.

>!
ViraMors P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Azt hiszem, leginkább azt szeretem ebben a sorozatban, hogy nem próbál meg másnak látszani, mint ami. Ez egy ifjúsági kalandregény, és pontosan úgy viselkedik, ahogy egy ifjúsági kalandregénynek kell.
Joey – szólítsatok Joe-nak – Harker tizenhat – majdnem tizenhét – éves. Kíváncsi, önfejű, próbálgatja, meddig mehet el, néha pofára esik, néha meg nem. Az, hogy mindeközben egy párhuzamos világok között bóklászó nagyjából katonai szervezet tagja, ráadásul hajlamos térben spoiler elkódorogni, már igazán csak hab a tortán.
Szeretem ezt a sorozatot. Nagyrészt vicces, laza, lendületes és szórakoztató. Amikor meg mégsem, akkor sem műdrámát csinál, a tragédiának, meg a szereplők képébe csapódó öntött vas ajtónak súlya van.
Persze nem tökéletes, a karakterek továbbra sem túl mélyek, és az első részhez hasonlóan most is sokszor éreztem, hogy annyira nagyon szeretném, ha alaposabban lenne megírva, és kevesebb lenne a kiszámítható fordulat. Az érzelmi ábrázolás viszont jobban sikerült, mint korábban, a stílus igazán kellemes, a könyv olvastatja magát, én meg jól szórakoztam.
Tekintettel arra, hogy ez egy középső kötet, kicsit tartottam a végétől. spoiler
Már csak egy kérdésem maradt: Hol a harmadik rész?

>!
lilla_csanyi
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Awww, úgy akartam kezdeni, hogy FIIIIIIIRSTTT!!!!, de megelőztél, @ViraMors! :D

Az a jó abban, ha szuper kreatív emberek írnak egyszerű, de nagyszerű történeteket, hogy nem érezzük azt az izzadságszagot, amit a trilógiáknál gyakran előfordul: amikor az író kínkeservesen szenved, hogy összekösse az ötletes első kötetet és az epic befejezést.
Itt pedig egy szuper kreatív team felelt a dologért: a Köztesvilág-univerzum számtalan lehetőséget ad az íróknak, hogy kibontakozzanak, simán lehetne belőle hosszabb sorozatot is kreálni, mert bőven van miről mesélni. Az Ezüst álom remekül viszi tovább az első rész szálait, miközben bővíti az ismereteinket erről az egyébként szerintem tényleg nagyon ütős és izgalmas világról.
Az egyedüli furcsaság számomra az volt, hogy Gaimanék remekül ádadták azt, hogy milyen érzés Joeynak több száz önmagával szembesülni (ami ugye 100% fikció), de az, amit a való életben is átélhettek mindannyian, azaz hogy milyen érzés egy ellenkező neműhöz közeledni kamaszként, az totál esetlen volt. Ebből fakadóan Akácia Jones (én kérek elnézést, de nem tudtam nem így látni egy idő után ezt a lányt) pedig lehetett volna sokkal érdekesebb személy is.
Minden esetre megint könnyedén magába szippantott a Köztesvilág, Színest még mindig imádom, és már megint nem tudom, hogy fogom kibírni a következő részig. :D

3 hozzászólás
>!
pat P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Nehéz ez, nehéz… Ha tizenpár-éves szemmel olvasom, akkor persze tökéletesen újszerű, inspiráló, el tudom képzelni, hogy megnyit egy egészen új univerzumot, a fantasztikus irodalom végtelen mezsgyéjét tárja fel az ifjú olvasó előtt. Végtelenül izgalmas, szerethető, a hősei tökéletesen azonosulhatók, meg minden, ami kell.
De nem nagyon tudok a felnőtt, túligényes-olvasó szemüvegemtől megszabadulni, amin keresztül azért néha idegesítően klisés, elnagyolt, kidolgozatlan – Gaiman azért adhatná a nevét igényesebb művekhez is, no.
(Ajándékba vettem, majd alkalomadtán mesélek a fogadtatásról.)

>!
marcipáncica P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Olvasás közben rájöttem, hogy én már ez első részre is valószínűleg véletlenül nyomtam 4 csillagot, ez a könyv pedig még annál is sokkal gyengébbre sikerült, ahol Gaiman neve már csak dísznek szerepel a borítón, hogy egy sablonos és középszerű folytatást garantált megvásároljon az egyszeri olvasó. Nem is Gaiman hiánya az igazán zavaró, hanem általában nézve bármiféle mentor, szerkesztő, nagytesó hiánya, aki segített volna összerántani ezt a szösszenetet egy tartalmasabb könyvvé.
A könyv első 100 oldalát végletesen untam, ami tekintve, hogy a könyv fele, igen szomorú. Sajnos az eddig is egybites karakterek semmilyen fejlődésen nem mentek át ebben a kötetben sem, az erőltetett romantikus szál pedig tovább laposította az amúgy sem túl combos sztorit. A második felére elismerem, hogy beindult a történet, ez kifejezetten izgalmas, akciódús jeleneteket szállított, de azért leginkább sajnos az egész kötet csak egy átvezető volt a következő részhez.
A soványka történet és a béna/semmilyen szereplők mellé pedig még társul az egész kötet – számomra – bántóan ifjúsági jellege, az írás minősége jobb esetben is csak közepes, az egész könyv sekélyes, felejthető, és az égbekiáltó cliffhanger ellenére sem érte el, hogy érdekeljen a folytatása.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Ok, alakul ez.
Ez már több. Ráadásul jó is. Bővült az oldalszám is, meg minden.
Tökéletes ifjúsági fantáziadús kalandregény. Nekem ad valamiért nosztalgia faktor is, mint pl. a Stranger Things, csak horror nélkül. Bár nem tudom miért. Talán mert olyan kúl az egész.
Hozza a várt színvonalat, akinek az első tetszett ez szerintem jobban fog.
Ráadásul lehet várni a következőt is, mert egész érdekes, izgalmas felvezetést kaptunk.

>!
kvzs P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Szerencsére ez a könyv nem lett alibiző töltelék kötet, hanem az izgalmakat tekintve tökéletesen illeszkedik az előző részhez. Jó olvasni egy ilyen ifjúsági sorozatot, ami egyrészt eléggé fantasztikus meg izgalmas, másrészt finoman foglalkozik az olyan komolyabb témákkal is, mint a kirekesztettség, vagy a felelősség.
A történet filmszerűen pörgős, a szereplők pedig eléggé hasonlóak, de kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas a könyv.

>!
LRn
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Kevesebb elvárással estem neki, mint az első résznek, így jobban is élveztem, de továbbra is fenntartom, hogy nem azt a minőséget hozza, amit egy olyan könyvtől elvárnék, amelynek Gaiman neve virít a borítóján.

Pörgős, kalandokkal teli ifjúsági regény, könnyed szórakozásnak remek, és ha a célcsoportba tartoznék, valószínűleg nagyobb hatással lenne rám. Már jobban összeállt a világ is, mint az első kötetben, viszont továbbra is felületesnek tartom – a karaktereknek nincs mélysége (a főhős kicsit kidolgozottabb lett, de még mindig kevés), és a cselekmény konfliktusain is elég gyorsan végigszáguldunk, továbbra is inkább forgatókönyvszerűnek érzem, mint regénynek. Sajnálom, hogy ilyen kidolgozatlan, mert elég fontos témákat érint, amelyek nemcsak a kamaszok számára lennének érdekesek és aktuálisak, de így csak a felszínt kapargatjuk meg egy picit. Azért most már kíváncsi vagyok a végére, el fogom olvasni a befejezést.

>!
Fearzone
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Nekem mar az elso resz is tetszett, de ez valami elkepesztoen jol sikerult. Vegig porog, urban fantasy ugyanakkor sci-fi is, akar 1000 oldalon is olvastam volna meg.

>!
wolfsteps
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom

Őszintén meglepődtem és kellemeset csalódtam a második részben. Az első része a trilógiának nem fogott meg, sőt kifejezetten nem tetszett, nekem túl sok volt és közben túl kevés (ezután a könyv után már én is igy beszélek , azért remélem van értelme :D. Ez viszont! Na ez tetszett. Sokkal eseménydúsabb és kalandosabb volt az egész, pörögtek a világjárások és harcok, állandóan történtek az események nem voltak hatalmas leíró szünetek amikor nem tudtam magammal mit kezdeni. Illetve a vége miatt most végre tényleg azt érzem, hogy elszeretném olvasni az utolsó részt is :D


Népszerű idézetek

>!
Molymacska P

Ha Színes is velünk jött volna erre a küldetésre, talán másképp alakultak volna a dolgok, de a kis multidimenziós szöcske nagyon hasonlít egy macskára: néha hetekre eltűnik.

15. oldal

>!
bdusi

– A tanács így döntött.
– Maga tagja a tanácsnak?
– Nem.
– Kik a tagjai?
– A tanácstagok.

165. oldal

>!
Chöpp

A könyvtár szekcióban szereztünk könyveket a különböző tantárgyainkhoz, bár Jaroux a legszigorúbb könyvtáros, akit valaha ismertem. Morbid humora van, és boldogan cseveg órákig bármilyen témáról, de semmilyen kifogást nem fogad el, ha valaki késve visz vissza egy könyvet – vagy ami még rosszabb, megrongálva.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
>!
KockaCica

Már nyitottam a számat, hogy közöljem vele, hogy az agyának végre sikerült kinőnie a fejét, de utána becsuktam. Volt valami abban, amit mondott.

11. oldal

>!
KockaCica

Olyan dolgok mozognak egymáshoz képest derékszögben, aminkek a létezéséről sem tudatok, invertálódva, ismétlődve és tramszformálódva, változatos színekben, textúrákban és hangokban. Gyúrjuk össze ezt az egészet. Utána képzeljük el mindezt két megrepedt tükör tükörképében, amelyek egymással szemben állnak. Az Átmenet valami ilyesmi.

18. oldal

>!
KockaCica

Kihúztam magam, és a sérüléseim ellenére is folytattam az utam. A tanultak átvették felettem az uralmat. Nem fogom hagyni, hogy pár törött csont megállítson. Dolgom van. És megvan bennem hozzá az akaraterő, a lehetőség, sőt – valahol messze egy hajóm is van.
És messzebb tudok menni, mint azt Lord Ebekura álmában el tudná képzelni.

205. oldal

>!
Molymacska P

Bár a legtöbb világjáró tartózkodással vagy gyanakvással kezelte Színest, néhányan összebarátkoztak vele. Jenoh is közéjük tartozott, bár gyanítom, hogy legnagyobbrészt a saját macskaszerű természete és Színes erősen pamutgombolyagszerű jellege miatt.

106. oldal


A sorozat következő kötete

Köztesvilág trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Karen Akins: Időhurok
Ryan Graudin: Invictus – Az idő gyermeke
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda
Diana Wynne Jones: A Merlin-összeesküvés
Catherine Fisher: Incarceron
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye