Az ​örökkévalóság kereke (Köztesvilág trilógia 3.) 56 csillagozás

Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A népszerű Köztesvilág-trilógia befejező része

Joey Harker soha nem akart vezető lenni. De most, hogy a Dereséj a küszöbön áll, mindenki tőle várja a megoldást, ezért muszáj a sarkára állnia, ha meg akarja menteni a Köztesvilágot, a Multiverzumot és minden egyebet is a kettő között.

Az örökkévalóság kereke a Köztesvilág-trilógia fordulatos és letehetetlen befejezése, benne idő- és térugrásokkal, mágiával, természettudománnyal és egy fiatal fiú átalakulásával, akinek gyermekből férfivá kell válnia ahhoz, hogy beteljesítse a végzetét.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789634194446 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194439 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 52


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A könyv hozta, amit az előző két kötet alapján várni lehet. A világot ugyan már nem bővítette tovább, de a történet fonalát pont ott vette fel, ahol az Ezüst álom elengedte a kezünket. Joey erősen lestrapált Harker próbálja összeszedni magát, és megmenteni a világokat, térben és időben kószálva, esetenként több ellenséggel mint baráttal maga körül. Szórakoztató volt és pörgős, még mindig azért szeretem, mert egy olyan ifjúsági regény, ami tudja magáról, hogy micsoda, és nem szeretne többnek vagy másnak látszani, ugyanakkor nem csomagolta vattába a szereplőket. Kicsit még motoszkál bennem, hogy olvastam volna bővebben a világról, vagy lehetett volna mélyebb, bonyolultabb, fordulatosabb, de összességében elégedett vagyok.

>!
deen
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Ennek a sorozatnak is vége. Bár azért ott a lehetőség a folytatásra. Hiszen igazából nincs vége, csak túlvagyunk egy trilógián, aminek van némi lezárása, de rengeteg kérdőjel halmozódott fel a végére. Joey Harker története onnan folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Sebesült és elveszítette a csapatát, egyedül van és a DeresÉj elindult. Vagyis meg kell menteni az összes világot a pusztulástól. Ehhez Joey-nak új csapatot kell összeszednie, új Joey-kat kell felkutatnia, ha fel akarja venni a harcot a Hex-el és a binárisokkal. Acacia szintén eltűnt és az egyetlen esély biztos bázist létrehozni, az Színes, aki ezúttal is menti a helyzetet. Nehéz a cselekményről spoiler mentesen írni, ezért csak annyit mondanék, hogy elég izgalmas, jól működnek az új karakterek és van benne elég érzelem is, ami jól párosul a cselekménnyel. Van, aki távozik ebben a részben és van, aki csatlakozik a csapathoz. A három rész közül szerintem ez sikerült a legjobbra, talán azért, mert a főszereplő megérett a feladatra és kezd végre felelős emberként gondolkozni. Persze azért vannak fura és felesleges cselekedetei, de ezek mind előrébb viszik a cselekményt, még ha nem is értünk egyet velük. Szerettem ezt a sorozatot.

>!
Chöpp 
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Úgy látszik, az a jó hír, hogy a sorozat ezzel lezárult, mert nálam rohamosan csökkenő tetszést aratott. Még egy rész, és 4 csillag alá zuhan. Vagy csak az volt a probléma, hogy közvetlenül ez után olvastam? Minden esetre így YA-abbnak tűnt, mint az eddigi kötetek.

>!
Csöre P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Hát, elérkezett ennek a sorozatnak is az utolsó része… nem mondom, hogy tűkön ülve vártam, de azért izgatott, mire fut ki a történet.
Talán a korábbi részeknél leírtam, de ha nem, akkor most megteszem: ami tetszik ebben a sorozatban, az a párhuzamos világok kezelése: a rendszer, ahogy felfűzi a tudomány és a mágia közötti ívre, ezzel számtalan lehetőséget teremtve arra, hogy a szereplők párhuzamos valóit különböző tulajdonságokkal ruházza fel, és ezt nyilván ki is használja.
Ami még érdekes, az a párhuzamos világok közötti tér. Biztos, hogy lenne még mit olvasnom a témában, de ilyen jellegű „átkötéssel” még nem találkoztam máshol: a párhuzamos világok között feszülő „átmenet”, a maga izgalmas lehetőségeivel, a „seholsem”, ami még a fentieken is túl feszül.
Ez a rész igazából folytatja a történetet ott, ahol abbahagytuk az előző részben. Amivel mégis több, az két dolog: egyrészt: utazás az időben spoiler, illetve a „seholsem”-ben zajló események: képet kapunk a világ azon részéről, ami eddig csak említés szinten szerepelt.
A történet annyira összecsapott, egyszerű, kiszámítható volt, hogy igazából nem bánom, hogy nem tartott tovább. Ennek ellenére nem sajnálom, hogy elolvastam: egy érdekes világ, izgalmas lehetőségekkel, közepes megvalósítással.

>!
Molymacska P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Hát ez egy nagy rakás kaki volt. (de ennél kevesebb csillagot egy olyan műnek nem adok, amin ott van Gaiman neve)
Már az is eléggé problémás volt, hogy az előző kötetet jó rég olvastam, így emlékeztem dolgokra, meg voltak pillanatok, amiket tudtam, de amikor elkezdtem ezt olvasni, egy jó 30 oldalig én fogtam a fejem, hogy EZ MEG MI? Aztán feltörtek az emlékek, és kezdett az egész átmenni valami túlságosan didaktikus, mindent nyolcezerszer elmagyarázunk formába, ami nekem elég sok volt.
A történet meg inkább kalandosabbra sikerült, és egyáltalán nem hozta az előző két rész „kicsit befüvezett” érzetét. Kalandos volt, de közben uncsi is, legalábbis engem az események egy aprócska picinyke mértékben sem mozgattak meg.
Sajnálom hogy ilyen lett a befejezés, mert nem ezt vártam. A borító remek, az első két kötet zseniális, ez meg… hát van.

>!
pat P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

No de minek kellett ehhez három szerző?! Lehet, hogy én váltam türelmetlenebbé az előző részek óta, de ez az összeábdált, minden koherenciát és logikát egyre inkább elvesztő kliséhalmaz, ez mi ez?
Jó, közben még mindig cuki és szerethető, és hát az ifjú olvasók, tudom én.

18 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Méltó lezárása lett a trilógiának. Örülök, hogy a romantikus szál továbbra sem lett kb. semmilyen szinten erőltetve.
Szívesen olvasnám a felnőtt verzióját is: egy véresebb és kegyetlenebb játszmát, mert a Bináris és a HEX megmaradtak ilyen mesebeli gonoszok szintjén. Illetve érdekelne mélyebben a sokféle Joey közötti interakció, a többiek mélyebb jelleme, ráadásul az IdőHatóságról sem tudtunk meg túl sokat. A világba szerintem belefér, a lehetőségek száma végtelen.

>!
Szentinel
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A könyv előző kötetéhez nem írtam értékelést, és túl sokat ehhez a befejező kötethez sem tudok.

Ha fiatalabb koromban talált volna meg ez a trilógia (kb. akkor, amikor a Harry Potter is futott), akkor imádtam volna. Akciódús, látványos, vannak benne szerethető karakterek, csavarok, laza és könnyed, gyors olvasmány. De sajnos már nem vagyok tizenkét éves, a kiadó pedig akkor hozta be ezt a trilógiát, amikor Gaimannek már minden felnőtt könyvét kiadták. Érthető, hogy azok fogják előszeretettel olvasni, akik Gaiman-rajongók. Nekik viszont csalódást jelenthet, mivel nem olyan a stílusa, mint amit megszoktak. Plusz ez egy olyan, eredetileg forgatókönyvként megíródott trilógia, aminek a megírását három ember végezte, Gaiman pedig csak egy volt közölük.

Az értékelések tehát nem azt mutatják, hogy a Köztesvilág-trilógia gyenge lenne, hanem csak szimplán nem annak a közönségnek való, aki elhivatott Gaiman-rajongó. Mert ahhoz a színvonalhoz képest valóban gyenge. Ha azonban ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor ez a három könyvecske remek olvasmány lehet azok számára, akik még fiatalok, és újoncok a fantasztikum világában. Nekik simán a kedvencük lehet. Ahogy megfigyeltem, ez a könyv kifejezetten alkalmas arra, hogy felkeltse a nebulók figyelmét a tudomány iránt. Van benne matematika, fizika, kémia, kvantumelmélet, stb. Ezen kívül érinti a fantasy témáját is, tehát még csak nem is nevezhető teljesen sci-finek. Olyan érzést keltett bennem néha, mintha A varázslatos iskolabuszt olvasnám, persze jóval akciódúsabb formában.

Száz szónak is egy a vége: ez a könyvsorozat nem azoknak szól, akik Gaimant szeretik. Ezt a trilógiát inkább adjátok fiatalabb fiúk és lányok kezébe, kifejezetten akkor, ha általános iskolások. Ők imádni fogják.

>!
Dorka50 P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Ez egyszerűen fantasztikus volt!! Imádom ezt a könyvet, az egész sorozatot, a sztorit, a szereplőket mindent! Azt sajnálom csak hogy 3 részes a sorozat és nem 100. Olvastam volna még. De a befejezés nagyon szuper lett. Nincs elrontva, nincs túlgondolva. Érthető volt és szerethető. Úgy gondolom pár év múlva újra fogom olvasni!! Addig meg reménykedem, hogy Gaiman ír még ehhez hasonló könyveket! :)

>!
amanda888 P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Kicsit döcögősen indult az olvasásom, nem nagyon kötött le az eleje, bár az mindenképpen jó volt, hogy sokszor visszautalt az előző könyv eseményeire. A könyv fele után kezdtek érdekessé válni az események, kb. akkor lendültem bele az olvasásba, és hamar be is fejeztem. Igazából én meg vagyok elégedve a befejezéssel, vagy végjátékkal, pont olyan aranyközépút. Volt benne izgalom, váratlan fordulat, de leginkább felnőtté válás, és egy pici szerelem is. Igazából ennek a harmadik könyvnek a mondanivalója, hogy minden változik, átalakul, ezt el kell fogadni, ehhez kell alkalmazkodni. Új világ, új kihívásokkal.
Színes továbbra is a kedvencem, nekem ő volt a legszimpatikusabb a trilógiában, pedig egy árva kukkot sem szólt. :-D


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

A halála az halál, és azt, hogy hova kerülünk utána, majd én is megtudom, amikor rám kerül a sor.

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Chöpp 

Az „Ez a hely meggyógyítja a lelked” felirat kifakult és elmosódott a plafon alatt (az idézet az alexandriai könyvtárnak állított emléket, amelyet néhány Földön nem is égettek porig).

172. oldal

>!
Chöpp 

Az elmém egyik zugában felmerült a kérdés, vajon milyen lélektani okai lehetnek annak, hogy a jelek szerint nem igazán szoktam kedvelni önmagamat. Az elmém többi részét csak az érdekelte, hogy mindenkit életben tartson.

66. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Diana Wynne Jones: A Merlin-összeesküvés
Marissa Meyer: Cinder
Catherine Fisher: Incarceron
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Karen Akins: Időhurok
Samantha Shannon: Csontszüret
Philip Reeve: Ragadozó városok