Az ​örökkévalóság kereke (Köztesvilág trilógia 3.) 32 csillagozás

Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A népszerű Köztesvilág-trilógia befejező része

Joey Harker soha nem akart vezető lenni. De most, hogy a Dereséj a küszöbön áll, mindenki tőle várja a megoldást, ezért muszáj a sarkára állnia, ha meg akarja menteni a Köztesvilágot, a Multiverzumot és minden egyebet is a kettő között.

Az örökkévalóság kereke a Köztesvilág-trilógia fordulatos és letehetetlen befejezése, benne idő- és térugrásokkal, mágiával, természettudománnyal és egy fiatal fiú átalakulásával, akinek gyermekből férfivá kell válnia ahhoz, hogy beteljesítse a végzetét.

Eredeti mű: Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Eternity's Wheel

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789634194446 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194439 · Fordította: Farkas Veronika

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A könyv hozta, amit az előző két kötet alapján várni lehet. A világot ugyan már nem bővítette tovább, de a történet fonalát pont ott vette fel, ahol az Ezüst álom elengedte a kezünket. Joey erősen lestrapált Harker próbálja összeszedni magát, és megmenteni a világokat, térben és időben kószálva, esetenként több ellenséggel mint baráttal maga körül. Szórakoztató volt és pörgős, még mindig azért szeretem, mert egy olyan ifjúsági regény, ami tudja magáról, hogy micsoda, és nem szeretne többnek vagy másnak látszani, ugyanakkor nem csomagolta vattába a szereplőket. Kicsit még motoszkál bennem, hogy olvastam volna bővebben a világról, vagy lehetett volna mélyebb, bonyolultabb, fordulatosabb, de összességében elégedett vagyok.

>!
deen
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Ennek a sorozatnak is vége. Bár azért ott a lehetőség a folytatásra. Hiszen igazából nincs vége, csak túlvagyunk egy trilógián, aminek van némi lezárása, de rengeteg kérdőjel halmozódott fel a végére. Joey Harker története onnan folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Sebesült és elveszítette a csapatát, egyedül van és a DeresÉj elindult. Vagyis meg kell menteni az összes világot a pusztulástól. Ehhez Joey-nak új csapatot kell összeszednie, új Joey-kat kell felkutatnia, ha fel akarja venni a harcot a Hex-el és a binárisokkal. Acacia szintén eltűnt és az egyetlen esély biztos bázist létrehozni, az Színes, aki ezúttal is menti a helyzetet. Nehéz a cselekményről spoiler mentesen írni, ezért csak annyit mondanék, hogy elég izgalmas, jól működnek az új karakterek és van benne elég érzelem is, ami jól párosul a cselekménnyel. Van, aki távozik ebben a részben és van, aki csatlakozik a csapathoz. A három rész közül szerintem ez sikerült a legjobbra, talán azért, mert a főszereplő megérett a feladatra és kezd végre felelős emberként gondolkozni. Persze azért vannak fura és felesleges cselekedetei, de ezek mind előrébb viszik a cselekményt, még ha nem is értünk egyet velük. Szerettem ezt a sorozatot.

>!
Csöre P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Hát, elérkezett ennek a sorozatnak is az utolsó része… nem mondom, hogy tűkön ülve vártam, de azért izgatott, mire fut ki a történet.
Talán a korábbi részeknél leírtam, de ha nem, akkor most megteszem: ami tetszik ebben a sorozatban, az a párhuzamos világok kezelése: a rendszer, ahogy felfűzi a tudomány és a mágia közötti ívre, ezzel számtalan lehetőséget teremtve arra, hogy a szereplők párhuzamos valóit különböző tulajdonságokkal ruházza fel, és ezt nyilván ki is használja.
Ami még érdekes, az a párhuzamos világok közötti tér. Biztos, hogy lenne még mit olvasnom a témában, de ilyen jellegű „átkötéssel” még nem találkoztam máshol: a párhuzamos világok között feszülő „átmenet”, a maga izgalmas lehetőségeivel, a „seholsem”, ami még a fentieken is túl feszül.
Ez a rész igazából folytatja a történetet ott, ahol abbahagytuk az előző részben. Amivel mégis több, az két dolog: egyrészt: utazás az időben spoiler, illetve a „seholsem”-ben zajló események: képet kapunk a világ azon részéről, ami eddig csak említés szinten szerepelt.
A történet annyira összecsapott, egyszerű, kiszámítható volt, hogy igazából nem bánom, hogy nem tartott tovább. Ennek ellenére nem sajnálom, hogy elolvastam: egy érdekes világ, izgalmas lehetőségekkel, közepes megvalósítással.

>!
pat P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

No de minek kellett ehhez három szerző?! Lehet, hogy én váltam türelmetlenebbé az előző részek óta, de ez az összeábdált, minden koherenciát és logikát egyre inkább elvesztő kliséhalmaz, ez mi ez?
Jó, közben még mindig cuki és szerethető, és hát az ifjú olvasók, tudom én.

18 hozzászólás
>!
lilla_csanyi
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Méltó lezárása lett a trilógiának. Örülök, hogy a romantikus szál továbbra sem lett kb. semmilyen szinten erőltetve.
Szívesen olvasnám a felnőtt verzióját is: egy véresebb és kegyetlenebb játszmát, mert a Bináris és a HEX megmaradtak ilyen mesebeli gonoszok szintjén. Illetve érdekelne mélyebben a sokféle Joey közötti interakció, a többiek mélyebb jelleme, ráadásul az IdőHatóságról sem tudtunk meg túl sokat. A világba szerintem belefér, a lehetőségek száma végtelen.

>!
Dorka50 P
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Ez egyszerűen fantasztikus volt!! Imádom ezt a könyvet, az egész sorozatot, a sztorit, a szereplőket mindent! Azt sajnálom csak hogy 3 részes a sorozat és nem 100. Olvastam volna még. De a befejezés nagyon szuper lett. Nincs elrontva, nincs túlgondolva. Érthető volt és szerethető. Úgy gondolom pár év múlva újra fogom olvasni!! Addig meg reménykedem, hogy Gaiman ír még ehhez hasonló könyveket! :)

>!
Szentinel
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A könyv előző kötetéhez nem írtam értékelést, és túl sokat ehhez a befejező kötethez sem tudok.

Ha fiatalabb koromban talált volna meg ez a trilógia (kb. akkor, amikor a Harry Potter is futott), akkor imádtam volna. Akciódús, látványos, vannak benne szerethető karakterek, csavarok, laza és könnyed, gyors olvasmány. De sajnos már nem vagyok tizenkét éves, a kiadó pedig akkor hozta be ezt a trilógiát, amikor Gaimannek már minden felnőtt könyvét kiadták. Érthető, hogy azok fogják előszeretettel olvasni, akik Gaiman-rajongók. Nekik viszont csalódást jelenthet, mivel nem olyan a stílusa, mint amit megszoktak. Plusz ez egy olyan, eredetileg forgatókönyvként megíródott trilógia, aminek a megírását három ember végezte, Gaiman pedig csak egy volt közölük.

Az értékelések tehát nem azt mutatják, hogy a Köztesvilág-trilógia gyenge lenne, hanem csak szimplán nem annak a közönségnek való, aki elhivatott Gaiman-rajongó. Mert ahhoz a színvonalhoz képest valóban gyenge. Ha azonban ettől el tudunk vonatkoztatni, akkor ez a három könyvecske remek olvasmány lehet azok számára, akik még fiatalok, és újoncok a fantasztikum világában. Nekik simán a kedvencük lehet. Ahogy megfigyeltem, ez a könyv kifejezetten alkalmas arra, hogy felkeltse a nebulók figyelmét a tudomány iránt. Van benne matematika, fizika, kémia, kvantumelmélet, stb. Ezen kívül érinti a fantasy témáját is, tehát még csak nem is nevezhető teljesen sci-finek. Olyan érzést keltett bennem néha, mintha A varázslatos iskolabuszt olvasnám, persze jóval akciódúsabb formában.

Száz szónak is egy a vége: ez a könyvsorozat nem azoknak szól, akik Gaimant szeretik. Ezt a trilógiát inkább adjátok fiatalabb fiúk és lányok kezébe, kifejezetten akkor, ha általános iskolások. Ők imádni fogják.

>!
Onkie
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Nem vagyok elégedett. Befejező kötethez képest nagyon sok kérdés maradt megválaszolatlan. Úgy, hogy egy része az utolsó 50 oldalon merül fel. Ez így nagyon nincs rendben. spoiler

Ez a sok kavarás az idővonalakkal engem teljesen összezavart, de szerintem a szerzőket is. spoiler Örültem volna, ha kicsit jobban megismerjük az IdőHatóságot is. Gondolnám, kiegészítő kötetek, vagy másik sorozat erre alkalmas lehet, de nem vagyok biztos benne, hogy el is olvasnám, annyira nem sikerült jól ez a trilógia.

Joe(y) karaktere továbbra sem hiteles. Állítólag a legtehetségesebb világjáró évtizedek óta, de semmi nem megy neki Színes vagy egyéb segítség nélkül. spoiler Továbbra sem hallgat senkire spoiler, még akkor sem, ha valószínűleg többet tud vagy tapasztaltabb a másik. spoiler

Összességében nem vagyok elégedett ezzel a lezáró(nak szánt) kötettel.

>!
Daniel_Cserhalmi IP
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Neil Gaiman az egyik kedvenc szerzőm, mégis, az egész Köztesvilág széria kicsit olyan, mintha nem ő írta volna. Talán részt vett a történet megalkotásában, ötleteltek, de ahogy az ember a sorokat olvassa, nem érzi rajta azt, mint az bármely más könyve esetében érezni lehet. Kicsit olyan ez, mint a Pratchett-Baxter-féle Hosszú föld sorozat, ami szintén elmarad a pratchetti életmű bármely más darabjától. Szóval előfordult velem, hogy olvastam a könyvet, és ugyan fogytak a sorok és az oldalak, de éreztem, csak nézem a betűket, és a szöveg átfolyik rajtam. Azt vártam, mikor érek már a végére. Oké, egy YA regény felnőtt fejjel talán más, mégis, ha ezt a könyvet elolvasom, és nem lenne ott Gaiman neve, másnapra tuti elfelejtem. Az egész olyan semmilyen volt, bár lehet nem én vagyok a célközönség. Az idő- és térugrás, meg az alternatív idővonalak sztorija kicsit zavaros, a karakterek is olyan egyformák, nincs bennük semmi egyedi, amit szerethetnék. Így kicsit csalódás az egész trilógia. Inkább maradok a Soseholnál.

>!
Coraxxgirl
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Nincs szívem N. G. könyvekre ötnél kevesebbet adni, mert egyszerűen nem lehet.
Nem vagyok nagy sci-fi olvasó, sőt, néző sem. Talán ezért volt az, hogy az első kötet nehezen indult be, de amikor beindult, akkor meg aztán sutty, nem volt megállás. Elképesztő módon képes függőséget okozni nekem ez az író, én nem tudom hogyan csinálja, de nem panaszkodom. :D
Joey-nak jó kiadós mennyiség jutott a nyakába ebben a részben (is), nagyon tetszett, hogy mennyire terhelik a főszereplőt, és hogy mennyire képtelen kimászni egyedül a slamasztikából. Nekem ez a trilógia egyértelműen a barátok/család támogatásának fontosságáról szólt. Még Acacia-t is megkedveltem, bár az IdőHatóságba nyert rövid betekintés furcsa volt. Nem számítottam erre a kötet végén.
A lezárás abszolut nem hagyott semmi kérdést….ja, de. Körülbelül ezeregy kérdésem lenne. Mi történik Joey-val és Acaciaval? Most akkor Joey végülis Harker kapitány, csak megkuszálódtak az idővonalaik? és még, és még, és még.
Nem kedvelem, ha egy író, vagy szerzőpáros ezen esetben, kiegészítőköteteket ad ki egy lezárt sztorihoz. Annak túlágosan pénzszaga van. De itt azért nem bánnék egy kis fogalommagyarázatot- és vagy forráslistát, satöbbi. Akkor is, ha ezek nélkül is tökéletesen élvezhető volt a történet. Örülök, hogy mire rátaláltam, megjelent a befejező rész is.

már csak 8 könyv kell ahhoz a Gaiman plecsnihez, gyerünk


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

A halála az halál, és azt, hogy hova kerülünk utána, majd én is megtudom, amikor rám kerül a sor.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Obszidián
Marissa Meyer: Cinder
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Amy Kathleen Ryan: Láng
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Melissa Landers: Elválasztva
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Ilsa J. Bick: Hamvak