Az ​örökkévalóság kereke (Köztesvilág trilógia 3.) 65 csillagozás

Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A népszerű Köztesvilág-trilógia befejező része

Joey Harker soha nem akart vezető lenni. De most, hogy a Dereséj a küszöbön áll, mindenki tőle várja a megoldást, ezért muszáj a sarkára állnia, ha meg akarja menteni a Köztesvilágot, a Multiverzumot és minden egyebet is a kettő között.

Az örökkévalóság kereke a Köztesvilág-trilógia fordulatos és letehetetlen befejezése, benne idő- és térugrásokkal, mágiával, természettudománnyal és egy fiatal fiú átalakulásával, akinek gyermekből férfivá kell válnia ahhoz, hogy beteljesítse a végzetét.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · ISBN: 9789634194446 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194439 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Joey Harker


Kedvencelte 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

ViraMors P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

A könyv hozta, amit az előző két kötet alapján várni lehet. A világot ugyan már nem bővítette tovább, de a történet fonalát pont ott vette fel, ahol az Ezüst álom elengedte a kezünket. Joey erősen lestrapált Harker próbálja összeszedni magát, és megmenteni a világokat, térben és időben kószálva, esetenként több ellenséggel mint baráttal maga körül. Szórakoztató volt és pörgős, még mindig azért szeretem, mert egy olyan ifjúsági regény, ami tudja magáról, hogy micsoda, és nem szeretne többnek vagy másnak látszani, ugyanakkor nem csomagolta vattába a szereplőket. Kicsit még motoszkál bennem, hogy olvastam volna bővebben a világról, vagy lehetett volna mélyebb, bonyolultabb, fordulatosabb, de összességében elégedett vagyok.

deen>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Ennek a sorozatnak is vége. Bár azért ott a lehetőség a folytatásra. Hiszen igazából nincs vége, csak túlvagyunk egy trilógián, aminek van némi lezárása, de rengeteg kérdőjel halmozódott fel a végére. Joey Harker története onnan folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Sebesült és elveszítette a csapatát, egyedül van és a DeresÉj elindult. Vagyis meg kell menteni az összes világot a pusztulástól. Ehhez Joey-nak új csapatot kell összeszednie, új Joey-kat kell felkutatnia, ha fel akarja venni a harcot a Hex-el és a binárisokkal. Acacia szintén eltűnt és az egyetlen esély biztos bázist létrehozni, az Színes, aki ezúttal is menti a helyzetet. Nehéz a cselekményről spoiler mentesen írni, ezért csak annyit mondanék, hogy elég izgalmas, jól működnek az új karakterek és van benne elég érzelem is, ami jól párosul a cselekménnyel. Van, aki távozik ebben a részben és van, aki csatlakozik a csapathoz. A három rész közül szerintem ez sikerült a legjobbra, talán azért, mert a főszereplő megérett a feladatra és kezd végre felelős emberként gondolkozni. Persze azért vannak fura és felesleges cselekedetei, de ezek mind előrébb viszik a cselekményt, még ha nem is értünk egyet velük. Szerettem ezt a sorozatot.

Chöpp >!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Úgy látszik, az a jó hír, hogy a sorozat ezzel lezárult, mert nálam rohamosan csökkenő tetszést aratott. Még egy rész, és 4 csillag alá zuhan. Vagy csak az volt a probléma, hogy közvetlenül ez után olvastam? Minden esetre így YA-abbnak tűnt, mint az eddigi kötetek.

Csöre P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Hát, elérkezett ennek a sorozatnak is az utolsó része… nem mondom, hogy tűkön ülve vártam, de azért izgatott, mire fut ki a történet.
Talán a korábbi részeknél leírtam, de ha nem, akkor most megteszem: ami tetszik ebben a sorozatban, az a párhuzamos világok kezelése: a rendszer, ahogy felfűzi a tudomány és a mágia közötti ívre, ezzel számtalan lehetőséget teremtve arra, hogy a szereplők párhuzamos valóit különböző tulajdonságokkal ruházza fel, és ezt nyilván ki is használja.
Ami még érdekes, az a párhuzamos világok közötti tér. Biztos, hogy lenne még mit olvasnom a témában, de ilyen jellegű „átkötéssel” még nem találkoztam máshol: a párhuzamos világok között feszülő „átmenet”, a maga izgalmas lehetőségeivel, a „seholsem”, ami még a fentieken is túl feszül.
Ez a rész igazából folytatja a történetet ott, ahol abbahagytuk az előző részben. Amivel mégis több, az két dolog: egyrészt: utazás az időben spoiler, illetve a „seholsem”-ben zajló események: képet kapunk a világ azon részéről, ami eddig csak említés szinten szerepelt.
A történet annyira összecsapott, egyszerű, kiszámítható volt, hogy igazából nem bánom, hogy nem tartott tovább. Ennek ellenére nem sajnálom, hogy elolvastam: egy érdekes világ, izgalmas lehetőségekkel, közepes megvalósítással.

Molymacska P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Hát ez egy nagy rakás kaki volt. (de ennél kevesebb csillagot egy olyan műnek nem adok, amin ott van Gaiman neve)
Már az is eléggé problémás volt, hogy az előző kötetet jó rég olvastam, így emlékeztem dolgokra, meg voltak pillanatok, amiket tudtam, de amikor elkezdtem ezt olvasni, egy jó 30 oldalig én fogtam a fejem, hogy EZ MEG MI? Aztán feltörtek az emlékek, és kezdett az egész átmenni valami túlságosan didaktikus, mindent nyolcezerszer elmagyarázunk formába, ami nekem elég sok volt.
A történet meg inkább kalandosabbra sikerült, és egyáltalán nem hozta az előző két rész „kicsit befüvezett” érzetét. Kalandos volt, de közben uncsi is, legalábbis engem az események egy aprócska picinyke mértékben sem mozgattak meg.
Sajnálom hogy ilyen lett a befejezés, mert nem ezt vártam. A borító remek, az első két kötet zseniális, ez meg… hát van.

Judyt IP>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

„Nekünk, J-s nevűeknek össze kell tartanunk.”

Annyira, de annyira szerettem volna olvasni a befejező kötetet. Terveim szerint két nap alatt le is akartam darálni, de csak elhúzódott több napra. Na de tegnap… Összedobtam a mai ebédet, aztán bele is merültem a Köztesvilágba, a DeresÉjbe, a Harker és Jones féle világmegmentő mókába.
Izgalmas volt és – nem viccelek – aranyos is ez az utolsó rész. Kellemes lezárás, még úgy is, hogy voltak nem is annyira kellemes részei.
A karakterek számomra szerethetőek voltak, felfedezhető volt az a tipikus tinédzseri mentalitás, de Joey esetében már ott volt a felelős felnőtté válás több momentuma is. :)
Mosollyal a szívemben fogok visszagondolni mindig erre a trilógiára. Bár nem lett kedvenc, mégis kellemes perceket köszönhetek neki. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194439 · Fordította: Farkas Veronika
pat P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

No de minek kellett ehhez három szerző?! Lehet, hogy én váltam türelmetlenebbé az előző részek óta, de ez az összeábdált, minden koherenciát és logikát egyre inkább elvesztő kliséhalmaz, ez mi ez?
Jó, közben még mindig cuki és szerethető, és hát az ifjú olvasók, tudom én.

18 hozzászólás
lilla_csanyi>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Méltó lezárása lett a trilógiának. Örülök, hogy a romantikus szál továbbra sem lett kb. semmilyen szinten erőltetve.
Szívesen olvasnám a felnőtt verzióját is: egy véresebb és kegyetlenebb játszmát, mert a Bináris és a HEX megmaradtak ilyen mesebeli gonoszok szintjén. Illetve érdekelne mélyebben a sokféle Joey közötti interakció, a többiek mélyebb jelleme, ráadásul az IdőHatóságról sem tudtunk meg túl sokat. A világba szerintem belefér, a lehetőségek száma végtelen.

amanda888 P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Kicsit döcögősen indult az olvasásom, nem nagyon kötött le az eleje, bár az mindenképpen jó volt, hogy sokszor visszautalt az előző könyv eseményeire. A könyv fele után kezdtek érdekessé válni az események, kb. akkor lendültem bele az olvasásba, és hamar be is fejeztem. Igazából én meg vagyok elégedve a befejezéssel, vagy végjátékkal, pont olyan aranyközépút. Volt benne izgalom, váratlan fordulat, de leginkább felnőtté válás, és egy pici szerelem is. Igazából ennek a harmadik könyvnek a mondanivalója, hogy minden változik, átalakul, ezt el kell fogadni, ehhez kell alkalmazkodni. Új világ, új kihívásokkal.
Színes továbbra is a kedvencem, nekem ő volt a legszimpatikusabb a trilógiában, pedig egy árva kukkot sem szólt. :-D

altagi P>!
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Az örökkévalóság kereke

Sorozat befejező kötetének nagyon kis ramaty volt, és ahhoz képest eléggé össze lett csapva, hogy a rajongók (ez nem én vagyok) milyen sokat vártak rá. Gaiman szerintem ehhez már csak a nevét adta. Inkább volt tiniregény, mint ifjúsági, és a sci-fi/fantasy alap már csak a meglévő sztorit ismételgette, nekem semmi újat vagy meglepőt nem adott.
Sajnálom, hogy a végére már nem szerettem, mert ezt a sorozatot kértem szülinapomra többet is ki lehetett volna szerintem hozni kevesebb nyállal.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

A halála az halál, és azt, hogy hova kerülünk utána, majd én is megtudom, amikor rám kerül a sor.

Kapcsolódó szócikkek: halál
Chöpp >!

Az „Ez a hely meggyógyítja a lelked” felirat kifakult és elmosódott a plafon alatt (az idézet az alexandriai könyvtárnak állított emléket, amelyet néhány Földön nem is égettek porig).

172. oldal

Judyt IP>!

Nekünk, J-s nevűeknek össze kell tartanunk.

44. oldal, Harmadik fejezet (Agave Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Joey Harker
2 hozzászólás
Chöpp >!

Az elmém egyik zugában felmerült a kérdés, vajon milyen lélektani okai lehetnek annak, hogy a jelek szerint nem igazán szoktam kedvelni önmagamat. Az elmém többi részét csak az érdekelte, hogy mindenkit életben tartson.

66. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Joss Stirling: Misty
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Philip Pullman: Az arany iránytű
Diana Wynne Jones: A Merlin-összeesküvés
Richelle Mead: Vérvonalak
Catherine Fisher: Incarceron
Dan Wells: Ruins – Romok