Köztesvilág (Köztesvilág trilógia 1.) 173 csillagozás

Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Joey Harker egy átlagos kamasz: próbálja átvészelni az iskola megpróbáltatásait, viszonzatlanul szerelmes, és nincs benne semmi különleges. Azon kívül, hogy képes bárhol eltévedni. Egy nap aztán felfedezi, hogy az ő Földje csak egy a trillió alternatív Föld között, melyek egy részén a mágia az úr, más részén a tudomány, s ezek ádáz háborúban állnak egymással.

Joeyt a békítő erő, a Köztesvilág szemelte ki magának, mivel született Világjáró, és így segítheti az egyensúly fenntartását, méghozzá más Földekről származó, saját alternatív énjeivel együtt. Kiképzést kap, hogy felvehesse a harcot a mágikus és a tudományos ellenségekkel, hogy ő, aki még a saját kis városkájában is eltéved, világok között járhasson világmegváltó küldetésben.

Neil Gaiman és Michael Reaves regénye vad kalandozás világokon belül és világok között, jól megrajzolt helyszínekkel és élénk karakterekkel, különleges lényekkel és váratlan fordulatokkal.

Eredeti mű: Neil Gaiman – Michael Reaves: InterWorld

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
208 oldal · ISBN: 9789634191018 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191001 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 11


Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Oriente P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Jól kifundált, kalandos ifjúsági regény mai gyerekeknek; ha most lennék tizenkétéves, biztosan az egyik kedvencem lenne. De felnőttként is hihetetlenül jól szórakoztam a Gaiman-Reaves-féle multiverzumban az évvégi pihengetős napok alatt.
A szerzőpáros nem bíbelődik a lassú építkezéssel, a cselekmény pereg, és mindemellett a könyv végig nagyon vicces. A képek színesen villognak, hasonlóan éreztem magam, mint a Sosehol olvasása közben, ti. hogy egy vászonra álmodott történetet olvasok, vagy valamiféle forgatókönyv-átiratot. (Az utószó meg is magyarázza, miért volt ez a benyomásom.) A gaimani szörnypofák kellően szürreálisak, a főhős kellően kedves, bátor és mégis esetlen, továbbá nagyon szerettem a neveket úgy általában, ami a magyar fordítást is dicséri (Lord Ebekura például telitalálat).

Remélem a folytatásokban többet hallunk majd a bináris gladiátorokról, a Sztatikáról és a csészealjakról, mert ebben a kötetben egyértelműen a mágialapú világokon volt a hangsúly: a Seholsemben úszó vitorláshajókon és horrorisztikus világjáró-főző kondérjaikon. De magáról a Hex Hegemóniáról is inkább csak közvetettek az információink, részletes leírást tulajdonképpen csak a történet legvalószínűtlenebb helyszínéről kapunk, az Átmenetről, amely egyfajta hipertérként szolgál: „a valóság síkjai közötti gyűrődések összessége” – ahogy az egyik szereplő definiálja – avagy „ahol a bűvész tárolja a nyulat”.

Csupán egyetlen családi jelenet késztetett homlokráncolásra, itt némileg kilógott a lóláb spoiler, de a történet belső logikájában ez végül is egy szükséges húzásnak bizonyult spoiler.

https://moly.hu/idezetek/746719

5 hozzászólás
>!
fuszi P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Mindenképpen szerettem volna újraolvasni most, hogy megjelent a folytatása, mivel már vagy egy éve olvastam. Az emlékeimben úgy élt mint egy nagyon jó könyv és csupa kellemes emlékem volt, így nem is értettem a csillagozásomat (bár azt határozottan tudom, hogy a múltkor volt egy olyan pillanat amikor majdnem abbahagytam). Most az olvasás során viszont ez már értelmet nyert.
Kétségkívül egy egyedi világot alkottak meg a szerzők és rengeteg meglepetést tartogattak a számunkra, de sok dolog nem volt igazán kidolgozva. Leginkább egy forgatókönyvhöz tudnám hasonlítani, ami azt is megmagyarázza, hogy miért olyan tömör és, hogy a rövidsége ellenére miért is ölel fel legalább két könyvnyi cselekményt. Ettől eltekintve viszont egy fantasztikus regény amit bátran ajánlok ha valami különlegesre vágysz!

>!
Bíró_Júlia
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Fene se tudja, melyik Kémkölyköket láttam anno 3D-ben a moziban, de valahogy végig annak a nagyon élénk gyümölcsösrágó-színeiben láttam a sztorit. spoiler Eleinte picit fanyalogva, micsoda jöttment gonosz banda ez, miért nem lehet többet tudni, miért nem bontják ki jobban a főhadiszállást meg Joey családját… de ha meg úgy nézzük, tudjuk-e, amit tudnunk kell, akkor nanáhogy. Amit kapunk, pont elég izgulni meg vigyorogni meg elgondolkodni. spoiler No és nekem amúgy is a szerelmem a tíz-tízegynéhány éves, adott esetben fiú célközönségnek szánt bármi regény – az egy olyan piaci rés, amit a saját környezetemben is leginkább David Almonddal tudtam gyógyítani. Mindenesetre most már van mivel variálni :).
Ezt a multiverzumosított világot is nagyon kell szeretni, főleg mert például az Átmenetet akár csak Színes szerepeltetésével el lehetett volna adni, hihetetlen cukisággal alkották meg benne a jófej kutya mudléf megfelelőjét. Komolyan, Joey és Színes „társalgásai” időnként még a humánokét is lekörözték – pedig azokkal se volt a világon semmi baj.
Összességében szépvoltjóvolt, folytassákmostazonnal, nekem meg külön öröm, hogy egyúttal az egyik kedvenc kamaszkori guilty pleasure-öm spoiler felelősét is megtaláltam.

>!
deen
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

„Egy visszafordított idejű világ valószínűtlenségi faktora szolipszisztikus vagy fenomenologikus?”
Na, aki egy ilyen kérdésre szeretné tudni a választ, az jó könyvet vett a kezébe. Az is, aki nagyon szeretné tudni, mi a Multiverzum, Altiverzum, Köztesvilág, Átmenet, HEX, Binárisok, Bázisváros, multidimenzionális lény, mudléf. Képzeljétek el, hogy trilliárdnyi Föld létezik és ti mindegyikben jelen vagytok, így vagy úgy, néha fiú, néha lány, néha egyéb formában és a többiekkel együtt az a dolgotok hogy fenntartsátok az egyensúlyt a mágia és a tudomány között a sok-sok világban. Joey Harker belecsöppen a világjárók életébe és megannyi olyan dolgot tapasztal meg, ami hihetetlen és lehetetlen, ép ésszel alig felfogható. Bevallom nem gondoltam volna, hogy egy ilyen témájú könyv leköt, de az írópáros valami hihetetlen világot hozott össze ebben a rövidke könyvben. Bár a szereplők kicsit kiforratlanok, mégis szimpatikusak, szerethetők. Az egyetlen dolog, ami miatt a könyv hagy kívánnivalót maga után, az a terjedelem, ugyanis nagyon rövid, bőven fért volna még ebből a világból még egyszer ennyi oldalra. Például szívesen olvastam volna még Joey világjáró kiképzéséről, vagy a többi szereplő világairól.
És aki tudni szeretné, hogy hova visz a {KV}:=:Ω/∞ az is feltétlenül olvassa el ezt a könyvet.

>!
Chöpp
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Éééééés nem szúrták el!! Nagyon örülök. Vártam már nem is tudom mióta egy jó kis párhuzamos világos sztorit. És ezt bizony nagyon izgin a kedvemre valóra sikerítették. Jók, jók a szuperhősök, de a „szupercsapatok” az igaziak! Ezért külön még egy pluszpont a szerzőknek!

>!
pat P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Mondjuk lehetne olyan külalakja a könyvnek, amiből nyilvánvaló, hogy a környezetemben fellehető kiskamaszoknak kell megvenni, és nem saját magamnak.
Mert ez tényleg egy kifejezetten ifjúsági regény – nem, nem is YA szerintem, hanem úgy 12-14 éveseknek való. Annak egyébként teljesen szuper, ezt hangsúlyoznám: pörgős, kalandos, vicces, szórakoztató. Ráadásul elég inspiráló is szerintem a korcsoportnak, gondolkodásra késztet, és (amennyire ezt én fel tudom mérni persze) eléggé az újdonság erejével hathat a témája. És ugye a fantasztikus érdeklődés felkeltését nem lehet elég korán kezdeni. :)
És azért azt is elmondanám, hogy masszív túlkorosságom ellenére is tudtam izgulni a Végső Összecsapáson. Nagyon szuper Főgonoszok vannak benne. És az elején a főhős párhuzamos világokba való bevezettetése kifejezetten jól sikerült. Továbbá én remekül szórakozom az olyan poénokon, hogy spoiler , meg hogy spoiler .
Ja, és Színes annyira cuki!

2 hozzászólás
>!
abstractelf P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Lehet, a kisebbséghez tartozom, de nekem ez nagyon bejött!
Imádtam az alapkoncepciót, mert mindig is vonzottak az alternatív univerzumok. Ráadásul annyi érdekes világot mutattak be a szerzők.
A problémát az adta, hogy ezt mindössze 189 oldalban tették, holott egy ekkora világ legalább 500+ oldalt érdemelt volna. Eleinte ez kissé zavart, mert hozzászoktam a high fantasyk részletes bemutatóihoz, azonban hamar beszippantott a könyv, és már nem érdekelt, hogy csak ízelítőt kaptam ebből az óriási multiverzumból.
Az alapkoncepción kívül a humort és az érzelmeket értékeltem nagyon. Többször hangosan felnevettem egy-egy megjegyzésen, a vége felé pedig könnyes szemmel olvastam egy bizonyos jelenetet.
A karakterekről szintén nem tudtam meg sokat, talán csak Joeynál láthattam karakterfejlődést. Viszont nagyon megkedveltem a kölyköt, mert annyit szerencsétlenkedett a hősködései során.

>!
Levandra P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Ez a leves egy kicsit hígra sikeredett. Van beledobálva mindenféle hozzávaló, túl sok is, mégsem áll össze az egész. Valahogy kevés lett, nem laktam jól vele.
A Köztesblog pedig jól megzavart a mindössze két bejegyzésével. Na, ennek meg mi értelme volt?
Jó koncepció, közepes kidolgozás.

>!
ViveEe P
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Ez nem volt nekem való könyv. Pedig biztos jó, csak úgy éreztem egyes részek közben magam, mintha tudatmódosított állapotban rohangálnék fel alá. Az ilyet nem szeretem.
Van nekünk egy átlagképességű Joeynk, aki véletlenül besétál egy több dimenziós háborúba.
Egy mágikus világ és egy tudomány uralta világ között kell megtalálni az egyensúlyt, és megállítani világuralomra törő törekvéseiket.
Joey tanulni kezd, számomra felfoghatatlanul, hirtelen a legmagasabb szintű fizikát is túlszárnyaló tudást simán felfogja… Oké…
Aztán megint belekerül mindenféle életveszélyes bonyodalomba, ahonnan többnyire egy színváltó ektoplazma menti ki.
Nem tudom igazán megfogalmazni, hogy mi bajom a könyvvel, a halucinogén részen túl, de nem tetszett annyira, hogy én ezt újra akarjam valaha olvasni, vagy akár folytatni.

>!
B_Petra
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág

Tökéletes olvasmány kiskamasz fiúknak. Jó, érdekes, olyan mint egy gyerekkém film, a főhőst úgy képzeltem el mint Jason Bourne Jr. Néhol kicsit sok volt a fantasztikum, nagy keverék az egész, itt érvényes a kevesebb több kifejezés, bár most inkább csak a HEX került inkább teritékre az egyik főgonosz, a mágia pólusán, inkább kiváncsi vagyok mit tud felmutatni a Tehnológia és a Binárisok.
Mindenféléről mindenféle jutott az eszembe, Bázisvárosról például a repülő Atlentisz, A Sosehol nyilvánvaló, a szinekkel kommunikáló többdimenziós lényről, mudléf, pedig Banks MI-i, az ezüsmaszkos bináris katonákról az Ezüst utazó, a párhuzamos Földekről meg a nemrég olvasott Hosszú Föld, és most nem is jut minden eszembe.
A fejemben olyan összeollózottnak hatott, de ötletes, főleg a világutazó Joey külömböző változatai és nevek tetszettek. Emellet, ahoz, hogy érdekes legyen a célküzönségnek kell ám némi sci-fi/fantasy alapkiképzés is, amit megintcsak jónak tartok.


Népszerű idézetek

>!
Oriente P

– Kezdjük nagyban, és onnan haladjunk lefelé!
– Miért nem kezdjük az elején? – kérdeztem.
– Két okból. Először: ennek a kis mesének nincs eleje és valószínűleg vége sincs. Másodszor: az én történetem, és ott kezdem, ahol kedvem tartja.

60-61. oldal

>!
ViraMors P

Sóhajtott. Hosszú sóhaj volt, fáradt és bölcs. Isten sóhajthatott ilyet hatnapi kemény munka után, alig várva a kozmikus lazulást, amikor egy angyal odaadott neki egy jelentést egy almafogyasztási problémáról.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: teremtés
>!
wzsuzsanna P

A mágia egyszerűen annyit tesz, hogy úgy beszélünk az univerzumhoz, hogy ne tudja figyelmen kívül hagyni.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mágia
>!
Chöpp 

Érted a kvantummechanikát? A Heisenberg-féle határozatlansági relációt? A többszörös világokat?
     – Ööö… – Mr. Lerner óráján volt róla szó, és emlékeztem, hogy olvastam egy cikket a Discover honlapon. És persze láttam azt a klasszikus Star Trek-epizódot, amikor Spock szakállas, és az Enterprise-t elfoglalják az űrkalózok. De mindez együtt is kábé annyira tett szakértővé, akár egy macskát.
    Ezt megmondtam neki. Jay legyintett.
     – Nem érdekes. Majd felszeded, amit tudnod kell, ez a kulturális ozmózis.

61. oldal

>!
Chöpp 

De ahogy az Öreg mondja, a remény nem fizet osztalékot. ("Akkor reménykedjetek, ha semmi másotok nincsen – mondta nekünk egyszer. – De amíg van valamitek, bármi, addig csináljátok azt, az ég szerelmére!")

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
fowler P

Tíz napja voltam a táborban, de egy egész életnek tűnt. És nem egy boldog életnek. Inkább olyannak, amiből arra következtetsz, hogy az előző életedben Dzsingisz kán lehettél, és még mindig törleszted a karmikus adósságot.

81. oldal

>!
ViraMors P

Sose feledd: a világok végtelenjében nem csak lehetséges, hogy bármi megtörténjen, de szükséges.

63. oldal

>!
Chöpp

A sok túlélési óra egyikén az oktató úgy jellemezte az Átmenetben való navigációt, hogy „ösztönösen irányrendet alkalmazni egy kezdetleges fraktális hipergyűrődésre”. Mondtam neki, hogy engem inkább arra emlékeztet, mintha egy óriási lávalámpából próbálnék kijutni. Azt mondta, ugyanaz.

99. oldal


A sorozat következő kötete

Köztesvilág trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Marissa Meyer: Cinder
Amy Ewing: A fehér rózsa
Patrick Ness: Kés a Zajban
Ilsa J. Bick: Hamvak
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Melissa Landers: Elválasztva