M ​Is for Magic 16 csillagozás

Neil Gaiman: M Is for Magic Neil Gaiman: M Is for Magic

A sinister jack-in-the-box haunts the lives of children who owned it, a stray cat does nightly battle to protect his adopted family, and a boy raised in a graveyard confronts the much more troubled world of the living in this wonderful book of short stories by master storyteller Neil Gaiman.
These eleven stories range from the scary to the whimsical, the fantastical to the humorous – each a different journey in which the reader encounters the rich and wonderful imagination of a writer who knows how to thrill and satisfy his audience.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Bloomsbury, London, 2008
250 oldal · ISBN: 9780747595687
>!
HarperCollins, London, 2007
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780061186424

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

littlelinda>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

Az egyetlen problémám ezzel a novellás kötettel ugyanaz, mint ami a Trigger Warninggal volt: nem elég ijesztő. Ebben a bevezetőben is leírja Gaiman, hogy egyes novellák ijesztőek lehetnek vagy mély nyomot hagyhatnak az olvasóban – úgy tűnik számomra egészen mást jelent az ijesztő novella, mint Gaimannek (spoiler).
Igazából az összes novella tetszett, mind egyedi volt és megvolt a maga különlegessége; a kedvencem viszont egyértelműen a The Price volt. Egyszerre volt aranyos és szomorú, egy olyan keserédes befejezéssel, ami azért egy kicsit összeszorítja az ember szívét. A Don't Ask Jack és a Troll Bridge volt a leghátborzongatóbb, mondjuk az utóbbi nekem inkább azért mert az anno divatos troll játékbabákat is szörnyen utáltam; a Don't Ask Jackből viszont még többet ki lehetett volna hozni, a jack-in-the-box játékot én mindig is rémesnek gondoltam. Ami engem a legjobban meglepett, az a Sunbird novella volt: az eleje annyira furán indult, hogy nem értettem sokat belőle, de a végén a csavar a spoiler hatalmas ötlet volt, nekem abszolút elnyerte a tetszésemet. Csak a The Witch's Headstone-t nem értettem minek tette bele Gaiman, amikor ez egy fejezet a Graveyard Bookból – igazán csak az egész könyv elolvasásával érhető és élvezhető, így nem annyira ide illő volt (a boszorkányos témát leszámítva).

ViraMors P>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

Jó, volt bár némiképp kiábrándító. Az igazság az, hogy a novellák többségét másik gyűjtésben (vagy épp a Temető könyvében) már olvastam. Ettől függetlenül örülök, hogy végre olvashattam Gaiman-től angolul is, erre eddig még nem volt módom, és ugyan az angolomon még van mit csiszolni, azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon szépen ír.

julias>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

volt benne két hosszabb, nekem kevésbé tetsző novella, ami kicsit megakasztotta az olvasást, de a legtöbb, főleg a második fele (vagy csak addigra hangolódtam rá) szuper volt mint mindig. az említett negatívum a kötet pozitívuma is – annyira különbözik a legtöbb novella, hogy mindig tartogat meglepetést a könyv.

Aerandir>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

Eddig csak a Good Omenst olvastam, ezért kíváncsi voltam a mester egy saját könyvére is. Láttam, hogy sokaknak nem nagyon tetszett, de nekem nem volt összehasonlítási alapom, így teljesen elégedett voltam vele. Nem mindegyik novella bűvölt el teljesen, de némelyik kifejezetten nagyon tetszett. Az egész könyvnek a stílusa is elnyerte a tetszésem, szellemes, intelligens, izgalmas.
Biztosan meg fogom nézni a regényeit is.

KatieWR >!
Neil Gaiman: M Is for Magic

Nem tudom, mit vártam ettől a könyvtől, igazából szerintem nem olvastam még direkt novelláskötetet, vagy nagyon régen. Az előszó alapján valamivel ijesztőbb dolgokra számítottam, de nekem főleg az ismeretlentől való félelemre alapoznak a történetek, mert sokszor csak sejthető, hogy mire gondolt a mesélő. Viszont majdnem mindegyikben volt valami, ami külön tetszett, szóval nem mondom rossz élménynek az olvasást, csak egy kicsit fura, de kezdek rájönni, hogy ez Gaimannel jár. A boszorkányost csak átlapoztam, mert most olvastam a The Graveyard Bookot nemrég, és bár szerettem azt a történetet, még emlékszem belőle elég sokra, hogy érdeklődéssel olvassam.

Gulo_gulo>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

Érdekes történetek, de a könyv egy tekintélyes része A temető könyvéből van.

jevus>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

A kötet 10 novellát tartalmaz. Egyik történet jobb, a másik gyengébb, de összességében jó szórakozás.
Két kedvenc történetem: Troll Bridge és Chivalry. Ez utóbbin jót vidultam!
The witch's headstone-t nem igazán tudom értékelni, mert már korábban olvastam A temető könyvében. A két szöveg talán nem egyezik szó szerint, de sok eltérés nincs. Mivel a regényből már rendelkeztem háttérinformációval, nem tudom megállapítani, hogy annak hiányában tetszene-e a novella, érthető lenne-e.

bürök>!
Neil Gaiman: M Is for Magic

„There's another good thing about a book of short stories: you don't have to like them all. If there's one you don't enjoy, well, there will be another one along soon.” – a szerző szavai, és tényleg. Elég változatos kis csokor, egyik-másik novella teljesen hidegen hagyott, néhány viszont napokig piszkált még. Ahogy így elnéztem, egy részük a Smoke and Mirrors illetve a Fragile Things című kötetekben is megjelent, szóval ez egyfajta válogatásnak tűnik.


Népszerű idézetek

littlelinda>!

And then there is the black cat. Who has no other name than the Black Cat and who turned up almost a month ago. We did not realize he was going to be living here at first: he looked too well fed to be a stray, too old and jaunty to have been abandoned. He looked like a small panther, and he moved like a patch of night.

The Price

julias>!

It's like people who believe they'll be happy if they go and live somewhere else, but who learn it doesn't work that way. Wherever you go, you take yourself with you.

196. oldal, 10. fejezet - The Witch's Headstone (Bloomsbury, 2008)

ViraMors P>!

“Trolls can smell the rainbows, trolls can smell the stars,” it whispered, sadly. “Trolls can smell the dreams you dreamed before you were ever born."

ViraMors P>!

Short stories are tiny windows into other worlds and other minds and other dreams. They are journeys you can make to the far side of the universe and still be back in time for dinner.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlaine Harris – Toni L. P. Kelner (szerk.): An Apple for the Creature
J. K. Rowling: Harry Potter – The Prequel
Paula Guran (szerk.): Weird Detectives
An Enchanted Season
Seanan McGuire: Full of Briars
P. Djèlí Clark: A Dead Djinn in Cairo
Jenn Bennett: Leashing the Tempest
Jennifer Estep: Kiss of Venom
Chloe Neill: Phantom Kiss
Samantha Young: Drip Drop Teardrop