Kilátás ​az erkélyről 112 csillagozás

Válogatott írások
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Egy ​lebilincselő esszékötet rengeteg témáról – a művészettől és művészektől az álmokig, mítoszokig és emlékekig – a New York Times bestsellerszerző Neil Gaiman mélyre hatoló, szórakoztató és egyéni stílusában.

Neil Gaimant, aki éles szemű megfigyelő, gondolatébresztő kommentátor és szorgalmas mesterember, már régóta nagyra tartják éles intellektusáért és meghökkentő képzeletéért, amelyek népszerű műveit áthatják. A Kilátás az erkélyről című kötet most először együtt mutatja be hatvan kiemelkedő nonfiction írását. Ebben a gazdag válogatásban analitikusan, de játékosan, ékesszólóan, mégis érthetően érdeklődési körök és témák széles skáláját találjuk, úgymint: régi és kortárs szerzők; zene; történetmondás; képregények; könyvesboltok; utazás; mesék; Amerika; ihlet; könyvtárak; szellemek. Ehhez jön még a címadó darab, mely hol meghatóan, hol öngúnnyal a szerző élményeit meséli el a 2010-es Oscar-díjkiosztó gálán Hollywoodban.

Az éles, gunyoros, szellemes és bölcs kötet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192176 · Fordította: Ballai Mária, Pék Zoltán, Orosz Anna, Gálla Nóra, Juhász Viktor, Galamb Zoltán, Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016

Enciklopédia 61

Szereplők népszerűség szerint

Drakula · J. R. R. Tolkien · Edgar Allan Poe · Gene Wolfe · Lou Reed · Tori Amos

Helyszínek népszerűség szerint

Kína


Kedvencelte 12

Most olvassa 15

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 119

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Az elmúlt években viszonylag akkurátus olvasóvá váltam és általában elejétől végéig elolvasok egy könyvet, mielőtt újabba kezdenék.
Ez a könyv kivétel volt a szabály alól.
Nem csak azért, sőt, főleg nem azért, mert jellegénél fogva nem követeli meg, hogy az ember egyvégtében elolvassa, hanem mert Gaiman olyan módon írta meg a gondolatait a világ dolgairól, amelyek számomra mérhetetlenül inspirálóak voltak.

Vannak könyvek vagy írók, akiket azért kedvelek, mert szórakoztatnak: elgondolkoztatnak, lenyűgöznek a tudásukkal, megnevettetnek, szellemi kalandra hívnak, vagy egyszerűen csak kikapcsolnak.
De igazán és mélyen azoknak a szerzőknek az írásai érintenek meg, amelyeknél azt érzem, hogy valaki végre vette a fáradtságot, és megírta helyettem azt a történetet, amihez nekem nincs se elég tehetségem, se elég elszántságom. Ilyen könyvet olvasni olyan érzés, mint a szemed sarkából hirtelen felfedezni, hogy a saját homályos szellemképed mosolyog rád elnézően pár lépés távolságból.
Felkavaró, spirituális élmény.

Gaiman egyike azoknak az íróknak, akik képesek egy-egy írásukkal ezt az élményt kiváltani belőlem. Bármilyen hihetetlennek tűnik is, de úgy látszik, a Gaimanben rejtőző egykori angol srácot hasonló hatások lökdösték a mesék, a rémtörténetek, a hősies kalandok, a lázadó zenék, a sokak által lenézett képregények és sci-fi filmek felé, mint egy nála 13 évvel fiatalabb, magyarországi faluban felnövő félárva fiút. Persze Gaiman és köztem valószínűleg az egyetlen közös vonás, hogy ő is olyan gyerek lehetett, aki a magány és a kirekesztettség elől a könyvek és képregények által épített menedékbe, a fantázia elefántcsonttornyába kényszerült. De ő nem alkudott meg a sorssal, hanem kitört. Sokkal elszántabban, mint én valaha is képes leszek. Mert kockáztatni: szedett-vedett páncélt öltve, merészen, kopját szegezve rontott rá a világra, és elérte azt, hogy az emberek bejárják azt az általa épített várkastélyt, amelynek számtalan terme hol bizarr és rémséges, hol pedig csodákkal és szépséggel teli. Mert nem félt megmutatni, hogy mindez hozzátartozik a világ teljességéhez: az is, ami torz, gonosz vagy szomorú, és az is, ami nagyszerű, hősies és felemelő.

Ebben a könyvében Gaiman végigvesz egy rakás olyan dolgot, amely hatással volt rá, amit fontosnak tart, felkavarja vagy feldühíti, és amelyről van mit mondania, írnia. S miközben egy-egy régi kedvencével kapcsolatos emlékeit eleveníti fel, vagy osztja meg a gondolatait, a hitelessége egy pillanatra sem csorbul. Én minden további nélkül elfogadom, hogy ezek a könyvek, zenék, képregények tényleg maradandó hatással voltak rá, és ezektől (is) lett azzá az emberré, akinek ismerjük. Nem sztáríróvá, hanem kívülállóvá, aki minden siker, változás és látszat ellenére valójában még mindig az a bőrdzsekis fazon, aki a gondolataival és odafigyelésével váltja ki, és nem kicsikarni akarja a figyelmet. Ettől maradt igazán hiteles.
S azért is ül inkább az erkélyen, mert ott érzi magát komfortosan, s nem pedig a reflektorfényben, ahová néha kitaszigálják.

4 hozzászólás
Kkatja P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Picit izgultam ennek a könyvének a kézbevételénél… mi lesz, ha ez nem lesz olyan jó, mint a történetei, hisz ez „csak” róla szól. Hát szerencsére, nagyobbat nem is csalódhattam volna! :))
Mert itt jön Gaiman, üstökön ragad és elrepít minket a gyermekkorunk csodavilágába. Úgy éreztem magam, mint Richard Sosehol-országban, csak én nem vágytam annyira vissza a normalitásba, mert szuper volt bepillantást nyerni Neil szivárványos képzelőerejének kacskaringós járataiba és felfedezni honnan jönnek a meséi.
Emellett persze a realitás talaján is megállja a helyét számos megnyilvánulása, és ezek többségét is vigyorogva élveztem, kivéve, ahol pityeregtem vagy nagyokat bólintva helyeselt a bennem élő gyerkőc/anya, hogy igen én is én is ezt így érzem, gondolom, vélem az adott témáról. Mert Gaiman sokfelé járt, sok ikont ismer(t) és dolgozott velük még többel találkozott termékeny élete során, rengeteg ilyen személyes anekdotát olvashatunk és egyetértek az előttem szólókkal, én is vadul jegyzeteltem, hogy ki mindenkiről is akarok még olvasni-nézni-hallani a véleménye nyomán. spoiler
Szó esik itt a Dolgokról, amikben hisz (könyvek, könyvtárak, olvasás, ábrándozás, alkotás), Dolgokról, amiket csinál (interjúk, képregények, különleges találkozások, tündérmesék), Emberekről, akik hatással voltak rá (felsorolhatatlan) és még sok mindenről (tulipánok, amit el kell olvasni, mert jobban megismerjük őt is és tán magunkat – az olvasó énünket is általa.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192176 · Fordította: Ballai Mária, Pék Zoltán, Orosz Anna, Gálla Nóra, Juhász Viktor, Galamb Zoltán, Török Krisztina
2 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Nem hiszem, hogy valaha is olvastam már ennyire inspiráló és lelkesítő könyvet.
Kevés kivételtől eltekintve szinte mindegyik esszé baromi szórakoztató és érdekfeszítő volt – igen erős késztetést érez utána az ember, hogy elolvasson / megnézzen / meghallgasson valamit (Harlan Ellisontól Lou Reedig). Gaiman rajongása, öröme, hangulata simán átjön ezeken a rövid szösszeneteken, és nagyon gyorsan képes arra, hogy az olvasót is feltüzelje. Amikor pedig épp nem ajánl valamit, akkor is nagyon jól adja át a gondolatait: nagyon érdekes perspektívából világít meg bizonyos kérdéseket, határozottan megragadó, ahogy az írásról és az alkotásról beszél, egyenesen lázba hozza az olvasót, ahogy elmondja a véleményét. Anekdotái meg egyébként is kincset érnek.
Azt hiszem, még sosem élveztem ennyire egy Gaiman-kötetet sem.

Oriente>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Neil Gaiman a spekulatív fikció huszonegyedik századi prófétája. :)

Szándékosan elhúztam az esszék olvasását, hogy jó sokáig kísérjék a mindennapjaimat. Olyan volt ez a könyv, mint egy sorozatos találkozás, eszmecserék valakivel akinek szívesen meghallgatom a véleményét és akivel mindenről lehet beszélgetni. Képzőművészetről, zenéről, filmekről, írókról és irodalomról – főként a fantasztikus irodalomról, amiről magam is talán a legszívesebben beszélgetek.
Gaiman talán a legközvetlenebb kortárs író, akit ismerek: rengeteget mesél magáról, a gyerekkoráról, élete meghatározó fordulatairól, találkozásokról, élményekről, de nem locsog, nem mászik az arcodba, nélkülöz minden arroganciát. Határozott, magabiztos, de nem veszi túl komolyan magát, és sosem hagyja cserben a humorérzéke.

Az esszék túlnyomó többségét korábban megjelent bevezetők, előszók alkotják, illetve valahol a világban, díjátadókon, konferencia-megnyitókon elhangzott beszédek írott változatai. Ebből több minden is következik. Egyrészt némelyikük egy csöppet túl van tolva retorikailag, de egy ilyen típusú szöveg egészen másképp működik élőszóban, mint nyomtatásban, ebbe tehát hamar belerázódik az ember, ha ezt a tényt szem előtt tartja. Másrészt a gyűjtemény jellege részleges átfedéseket eredményez: néhány anekdota, vagy gyermekkori élmény több helyen is felbukkan, de – feltételezem, gondos szerkesztési munkának köszönhetően – ez még pont nem üti meg a zavaró mértéket.
Persze amilyen magabiztosan navigál Gaiman az angolszász fantasztikum minden területén, olyan elveszettnek éreztem én magam némely témakörben, amelyről legfeljebb halvány ismeretekkel rendelkezem (gondolok itt például a tengerentúli masszív méretű képregénypiacra, vagy néhány megemlített filmre, amelyekről most hallottam először). Ezeket a fejezeteket értelemszerűen kevésbé élveztem, illetve kissé zavarba hoztak, de ennek semmi köze stílushoz vagy formához, az mindvégig kiegyensúlyozottan magas színvonalú, mesterkéletlen és humoros. Annál is inkább feledhetők e döccenők, mert a könyv nagy részében mégiscsak olyan művekről esik szó, amelyeket így vagy úgy ismerek, illetve közelebbről meg szeretnék ismerni.

Gaiman saját műveit, korszakait, munkáihoz való viszonyát is bőségesen kommentálja, és ennek a kötetnek pont az az erénye, hogy mindez nem eltávolít minket tőle, mint szerzőtől, hanem egészen közel hoz. Ez utóbbit azért tartom érdemesnek kiemelni, mert éppen ő figyelmeztet nem egyszer, hogy az alkotó nem egyenlő az alkotásaival. Ebben az esetben viszont számomra csak elmélyült, gazdagodott a kép arról az emberről, aki az Amerikai isteneket, a Soseholt, az Anansi fiúkat, és sok hasonló remek, fura történetet írt, és akiről esszékötete olvasása közben elhittem, hogy akár a szomszédom is lehetne, és akár meg is ihatnánk egy kávét a sarkon valamikor.

Mindenkinek ajánlom, de leginkább azoknak, akik olvasták már legalább néhány könyvét – úgy sokkal élvezetesebb.

makitra P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Gaiman egy nagy mesélő. Olyan, mint egy néha morgós, néha jókedvű szomszéd: nem igazán ismered, de szereted a történeteit, még akkor is, ha önismétlő. Ez a könyv annak az ígéretét hordozza magában, hogy megismerheted az „valódit”, a kócos üstök mögötti, nem mesébe foglalt gondolatokat. És ez valahol tényleg így is van. Élvezet olvasni a szerző gondolatait a zenéről, könyvekről, társadalmi kérdésekről vagy csak egyszerűen arról, hogyan áll hozzá a kenyérkereső „foglalkozásához”. Élveztem elmerülni Gaiman agyában és talán, egy icipicit megismertem őt, mint embert. Csak ne tudnám, hogy az írók mind hazugok :)

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.com/2016/12/neil-gaiman-kil…

7 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Fura volt úgy belekezdeni ebbe a könyvbe, hogy előtte semmit nem olvastam még a szerzőtől, de abszolút nem bántam meg, hogy nem valamelyik regényét, vagy képregényét vettem kézbe először!
Kicsit tartottam tőle, hogy a saját alkotásairól szóló, az azokkal kapcsolatos írások majd lelövik a poénokat, de szerencsére (érzéseim szerint) spoilermentesen írt minden művéről.
Viszont annyi mindenről esik szó a kötetben, hogy nehezemre esne összefoglalni, ráadásul nem is lehet egyhuzamban, egyszuszra végigolvasni. Annak ellenére, hogy kifejezetten élvezetesen, érdekfeszítően ír, apránként, kis adagokban érdemes vele haladni…
És közben eszembe jutott, mégis tudom összegezni a könyvet, mégpedig egyetlen mondattal:
A Kilátás az erkélyről betekintés Gaiman fejébe.

Rajongóknak mindenképp kötelező darab, de akik nem ismerik Neil Gaiman műveit, ők is bátran kezdhetik az ismerkedést magával a művésszel!

NewL P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Ahogyan már előttem páran megírták, e könyv legnagyobb erénye, hogy elgondolkodtat. Hálistennek nem akar semmilyen erkölcsi meglátást és/vagy véleményt lenyomni az olvasó torkán, csak mesél. Az életről, a könyvekről, a filmekről, stb. Tetszett.

ViraMors P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Beismerem, most már beismerhetem: én féltem ettől a könyvtől. Ötletem se volt, hogy mire számítsak, mit várjak, amikor az egyik kedvenc fantasy/képregényíróm nonfiction írásaival találom szembe magam. Talán az lett volna a logikus, ha várok egy kicsit, amíg születik pár értékelés meg visszajelzés, és annak alapján eldönteni, kell-e ez nekem vagy sem, de vitt a lendület: Új Gaiman, nekem kell!
Naná, hogy kell.

Ez a könyv egy kincs. Lehetőség arra, hogy kicsit Neil Gaiman szemüvegén át láthassuk a világot, megismerjük a véleményét sok mindenről és sok mindenkiről. Írásról, írókról, olvasásról, könyvekről, képregényekről, sci-fi-ről, fantasy-ról, horrorról, filmekről, filmkészítésről, zenéről, zenészekről stb… A sok-sok világ után, amiket megalkotott, kicsit megismerjük a világot, amiben él.
Nem mondom, hogy minden írás tetszett – vannak kiemelkedőek (pl.: Credo, Alkoss!), és vannak olyanok, amiket nem nagyon tudok hova tenni (pl.: A 13 falióra). Amikor olyan szerzőkről vagy szerzeményekről, díjakról vagy eseményekről volt szó, amikről alig, vagy egyáltalán nem is hallottam még, nem feltétlenül kötött le (pl.: Eisner Award-hoz vagy a Flood-hoz kapcsolódó írás).
Nem mondom, hogy mindenben egyetértettem, mert nem, de igazából nem is várom, hogy így legyen. Más ember, más világ, más gondolkodásmód.

Hozzátenném, hogy ez nem az a könyv, amit egyhuzamban el lehet olvasni, de nem is érdemes. Néha meg kell állni, meg kell emészteni az addigiakat, hagyni kell ülepedni, különben nem lesz hely a többinek, az agyam meg a fülemen fog kifolyni :)

Csak és kizárólag, „csupaszon” a könyvet értékelve nem valószínű, hogy négy csillagnál többet adnék rá. Amiért a végül mégis ötöt adtam, az az hogy erre a könyvre abszolút igaz, amit a fülszöveg írt: gondolatébresztő. Olvasás közben nem egyszer átgondoltam a saját véleményemet az említett témákról, az ismeretlen, vagy éppen csak ismerős neveknek utánakerestem. Megjegyzem, rég gugliztam ennyit „hobbi” kategóriájú olvasás közben. Nem mintha nem lett volna elég hosszú a várólistám, de rengeteg ötletet is kaptam, mit vegyek még listára, mit vegyek előbbre a listámon. spoiler
Őszintén örülök, hogy megvettem, és elolvastam. Biztos vagyok benne, hogy fogom még forgatni.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kedvenc írót nem véletlenül választ az ember lánya. Neil Gaiman nagyon régen ott csücsül a szívem kellős közepén, ami nem kis teljesítmény, mivel amúgy sem a képregény, sem a fantasy nem tartozik a kedvenc műfajaim közé, miközben a nevezett úriember elsősorban ezeken a területen tevékenykedik. Számomra ez soha nem jelentett problémát, ugyanis én Gaiman stílusába szerettem bele, nem tudok és nem is akarok szabadulni attól a mágikus és hihetetlenül fantáziadús prózától, amit ő képvisel (realista közgazdászként nyilván mágnesként vonzanak a hétköznapjaimtól teljesen távol lévő világokba vezető történetei) és egészen addig a percig nem gondoltam arra, hogy komolyabban el kellene mélyednem azokban a műfajokban, amelyeknek már jó ideje ő az egyik legismertebb képviselője, amíg le nem tettem ezt a könyvet. Ugyanis eszméletlen jó írásokat tartalmaz arról, hogy az író hogyan került a fantasy és a képregény bűvkörébe, és ezáltal természetesen fel tudja kelteni a teljesen laikus olvasó érdeklődését irántuk. Én most konkrétan lekaparom a falat azért, hogy elolvassam a Sandman sorozatot (egyszer végiglapoztam már, de nem hozott lázba, úgy látszik, még nem voltam elég érett ahhoz, hogy értékelni tudjam) és Susanna Clarke-től A hollókirályt (eddig azt sem tudtam, hogy ez a könyv létezik, shame on me, tudom). Ennyit arról, hogy egy esszégyűjtemény alapjáraton dögunalom. Ez bizony nem az, nagyon nem.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/02/08/konyvkritika_n…

imma P>!
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Meg akartam köszönni neki. És reagálni rá. Közel akartam férkőzni hozzá. Meg akartam hívni abba a házba, amiről mostanában álmodozunk. De nem akartam, hogy eljöjjön, mert utálok angolul beszélgetni. Viszont el akartam mondani neki, hogy nem igazán kedvelem az írásait. De a gondolatai elsőrangúak. Végső töprengésemben már az is eszembe jutott, hogy varrok neki egy babát. Vagy Ash-nek. Most már csak fel akarok érni hozzá. Nem, nem feltétlen hírnévben.
A könyv olvasása után úgy érzed, Neil Gaimannel régi barátok vagytok, de ő azt sem tudja, hogy a világon vagy?
Alkoss!


Népszerű idézetek

Oriente>!

És senki ne gondolja, hogy a könyvek nem valóságos helyek.

25. oldal - Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól, az olvasástól és az ábrándozástól?

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

3 hozzászólás
zsuzsyb>!

Megszökött a férjed egy politikussal? Alkoss! Egy mutáns óriáskígyó eltörte és megemésztette a lábadat? Alkoss! A nyomodban liheg az adóhatóság? Alkoss! A neten azt írják, hogy ostoba vagy, aljas szándékok motiválnak, ráadásul mások már régen megcsinálták ugyanezt? Alkoss!

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: alkotás
6 hozzászólás
RandomSky>!

2007-ben Kínában jártam, ha jól emlékszem, az első államilag finanszírozott sci-fi konferencián. Az egyik jelenlévő párthivatalnokkal beszélgettem, és ezt mondtam neki: „Mostanáig azt olvastam a Locusban, hogy maguk helytelenítik a sci-fit, helytelenítik a sci-fi konferenciákat, és hogy az efféle dolgokat eddig nem igazán támogatták. Mi változott? Miért engedik most már az ilyesmit? Miért vagyunk itt?” A fickó erre azt válaszolta: „Hát, tudja, évek óta csodálatos dolgokat készítünk. Mi készítjük a maguk iPodjait. Mi gyártjuk a mobiltelefonokat. Jobban csináljuk, mint bárki más, az ötlet viszont nem a miénk. Önök idehozzák a terveket, mi pedig legyártjuk. Ezért körbejártuk Amerikát, beszéltünk pár emberrel a Microsoftnál, a Google-nél, az Apple-nél, rengeteg kérdést feltettünk nekik, saját magukról. Csak a munkatársakról. És kiderült, hogy kamaszként mind sci-fit olvastak. Így aztán arra jutottunk, hogy talán fontos lehet.”

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: 2007 · Google · iPod · Kína · Microsoft · sci-fi
Oriente>!

Semmi nem öregszik csúnyábban, gyorsabban és furcsábban, mint a jövő.

180. oldal - Az időről és Gully Foyle-ról: Alfred Bester és a Tigris! Tigris!

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: jövő
Oriente>!

Az alkotó feladata, hogy felrobbanjon. Az irodalomtudósok feladata pedig az, hogy körüljárják a robbanás helyszínét, összeszedjék a repeszeket, megfejtsék, miféle robbanás történt, ki halt meg, mekkora kárt szándékoztak okozni a robbanással, és milyen közel jutottak ahhoz, amit elterveztek.

55-56. oldal - A zsáner pornográfiája, avagy a pornográfia zsánere

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Oriente>!

Bradbury írt egy novellát egy tűzoltóról, ám a szöveg nőni akart. Az általa teremtett világ többet követelt. Bradbury elment az UCLA egyetem egyik könyvtárába, amelynek alagsorában órára lehetett bérelni írógépet. Az érméket egy dobozba kellett dobni a gép oldalán. Ray Bradbury pénzzel tömte a dobozt, és legépelte a történetet. Amikor elillant az ihlet, amikor új löketre volt szüksége, amikor ki akarta nyújtani a lábát, a könyvtárban sétálgatott, és könyveket nézegetett.
És a történet elkészült.
Felhívta a Los Angeles-i tűzoltóságot, és megkérdezte, milyen hőfokon ég a papír. Fahrenheit 451, felelték. Megvolt a cím is. Nem számított, igaz-e vagy sem.

176-177. oldal - Ray Bradbury, Fahrenheit 451, mi a science-fiction és mit csinál

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: Ray Bradbury
ppayter>!

Jó szándékú felnőttek egy életre elvehetik a gyerekek kedvét az olvasástól, ha nem hagyják nekik, hogy azt olvassák, amit élveznek, vagy ha olyan unalmas, ám nemes mondanivalójú könyveket adnak a kezükbe, ami nekik tetszik. Ez gyakorlatilag a viktoriánus „jobbító” irodalom 21. századi megfelelője. Csak az lesz az eredménye, hogy egy egész generáció fogja meggyőződéssel vallani: olvasni egyáltalán nem menő, sőt, ami még rosszabb, egyenesen kellemetlen.

23-24. oldal, Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól, az olvasástól és az ábrándozástól?

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás · olvasó
ppayter>!

[…] szerettem Tolkient, és azt kívántam, bárcsak én írtam volna a regényét, viszont egyáltalán nem vágytam arra, hogy úgy írjak, mint ő. Tolkien szavai és mondatai természeti képződményeknek tűntek, mint amilyenek a kőzetek vagy a vízesések, és ha úgy akartam volna írni, mint Tolkien, az olyan lett volna, mintha virágozni akarnék, mint egy cseresznyefa, mókus módjára fára mászni, vagy zuhogni, akár az eső a viharban.

53. oldal, Három szerzőről: Lewisról, Tolkienről és Chestertonról - A 35. MythCon-on elhangzott beszéd

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: J. R. R. Tolkien
AniTiger P>!

A könyvtárak a szabadságot testesítik meg. Az olvasás, az eszmék, a kommunikáció szabadságát. A tanulást (ami nem ér véget azon a napon, amikor leérettségizünk vagy lediplomázunk), a szórakozást. Biztonságos, védett helyeket teremtenek és hozzáférést biztosítanak az információhoz.

Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól, az olvasástól és az ábrándozástól?

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Nem hiszem, hogy idővel minden könyv a képernyőn fog kikötni, és azt sem, hogy ennek így kellene történnie. Douglas Adams húsz évvel a Kindle megjelenése előtt azt mondta nekem, hogy a könyv a maga fizikai valójában olyan, mint egy cápa. A cápák ősöregek. Már a dinoszauruszok előtt is éltek cápák az óceánokban. És azért maradtak fent, azért vannak még mindig a Földön, mert a cápáknak jobban megy a cápaság, mint bármi másnak. A nyomtatott könyveket nehéz elpusztítani: ellenállnak a fürdővíznek, élvezetükhöz csak fény szükséges, és a tapintásuk is kellemes. Jobban funkcionálnak könyvekként, mint bármi más.

27. oldal - Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól, az olvasástól és az ábrándozástól?

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: cápa · Douglas Adams · Kindle · könyv

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Az élet dolgai
Nick Hornby: Fociláz
Nick Hornby: Vájtfülűek brancsa
Nick Hornby (szerk.): Beszélgetés az angyallal
Nick Hornby: 31 dal
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
Neil Gaiman – Al Sarrantonio (szerk.): 27 képtelen történet
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Diane Setterfield: A tizenharmadik történet