Északi ​mitológia 656 csillagozás

Neil Gaiman: Északi mitológia

Egy ​új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában.

Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit. Például Thor pörölyének ellopását, aki ezután kénytelen nőnek öltözni – ez az ő szakállával és étvágyával nem kis feladat –, és úgy visszalopni. De elmeséli a legmeghatóbb történetet is, amikor Kvasir, a legbölcsebb isten véréből megfőzik azt a sört, amely aztán létrehozza a költészetet. A számtalan kaland Ragnarökkel, az istenek alkonyával, új idők és emberek születésével zárul.

Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192329 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634192336 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Thor · Odin · Heimdall · Frey · Hél · Ázok · Sif · Sigyn · Vidar

Helyszínek népszerűség szerint

Asgard


Kedvencelte 44

Most olvassa 41

Várólistára tette 336

Kívánságlistára tette 372

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Serno_au_Barca
Neil Gaiman: Északi mitológia

Északi moneytologia

A következő rögzitett üzenet teljes mértékben fikció és semmi köze a valósághoz.
– Itt Neil Richard Gaiman üzenetrögzitője jelenleg nem vagyok előrhető kérem hagyjon üzenetet.
– Szia Neil, itt a szerkesztőd. Szükségünk lenne valamire az első negyedévben mert január-február nagyon gyenge bevételi szempontból. Elmondom mire gondoltunk. A legutóbb nagyon bejött az istenes téma szóval lehetne most is valami mitológia, de ne a görög vagy egyiptomi mert ahhoz nincs idő. Válassz valami egyszerűbbet amivel nincs sok meló. Ott van például a skandináv mitológia az most úgyis trendi az MCU miatt szóval venni fogják mint a cukrot. Másolgass össze pár történetet kicsit szinezd ki és kész is vagyunk. Legyen mondjuk 50 oldal majd mi széthúzzuk 200-ra aztán eladjuk egy 800 oldalas áráért. Majd hivj ha meghallgattad az üzenetet.

u.i. a szavak olyan messze vannak egymástól, hogy túracipő kellett a szememnek egyiktől a másikig.
u.i.2 a fejezetek között vannak üres lapok(!)

5 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
Neil Gaiman: Északi mitológia

A fél csillag levonás azért, mert nem eredeti, saját ötletből írt az úr – viszont ujjgyaknak jópofa, fél nap alatt elolvasható és olykor nagyot lehet röhögni rajta.

>!
Klodette
Neil Gaiman: Északi mitológia

A vége kicsit szomorú volt, azért adtam rá négy és fél csillagot, de amúgy nagyon tetszett. A Sosehol és a Csillagpor után jó volt olvasni olyan Gaiman művet, ami megint elnyerte a tetszésemet.
A skandináv mitológiáról eddig annyit tudtam, ami a Thor filmek alapján kiderült és azt imádtam.
Jó, persze, az istenségeket ismertem már előtte is, de nem tudtam semmit a mítoszaikról. Regényre számítottam, de ilyen novelláskötetbe oltott mítosz gyűjteményt kaptam, ami tetszett, hiszen Gaiman stílusa lenyűgöző. :)
Loki lett itt is a kedvenc karakterem, Thor nagyon ostoba volt, a többi isten pedig kicsinyes és önző. Ja meg vérszomjas. :(
Szomorú, de nem meglepő, hiszen minden mitológiai alak ilyen. Na jó, nem mind, de a legtöbb.
Arra biztosan jó volt, hogy kedvet kapjak Gaiman egy másik könyvéhez. A temető könyve már meg is van rendelve. :)

8 hozzászólás
>!
gesztenye63
Neil Gaiman: Északi mitológia

Ki állítaná, hogy Gaiman nem zseni a maga rendkívül sokoldalú, kreatív, mindenfelé csapongó, kitekintő és kísérletező módján?
Már az Amerikai istenekben is próbálkozott valami rendkívül bonyolult, spéci mitológia, egy fantasztikus, spirituális turmix összelögybölésével. Nem is akármilyen sikerrel. Ebben a regényben pedig, szabadjára engedve csodálatos mesélőkéjét, adomázik egy jót, az Ázok és Vánok „kárára” (mások szerint talán egyenesen "épülésére").
Szerintem a regény megítélése egyszerűen ízlés és elköteleződés dolga. Ha valaki túl komolyan veszi, az könnyedén felfortyanhat azon, hogy kedvenc nordikus mitológiai szereplőit alkalmasint sarkítva, vagy egyenesen szimplifikálva láttatja a szerző. Ebből a szemszögből aztán a nemes Thor csupán egy izomagyú „Pumped Pöröly Pernahajder”, akinek annyi ész sem jutott, hogy egy kör alakú gumiszobában ne a (nem létező) sarokba rittyentsen. Loki nem más, mint egy tőről metszett mocskos féreg, aki nem is olyan furfangos, mint amilyen kicsinyesen gonosz, és Mindenek Atyja is csak egy sörpocakos, pöffeszkedő, önző főnök.
Pedig talán csak arról van szó, hogy a szerző a maguk emberközeliségében kívánta ábrázolni a legendás isteneket, óriásokat, szörnyeket és szörnyellákat.
Mindenesetre úgy gondolom, hogy ez a rövidke szösszenet nem terhelhette meg különösen Gaiman vállait (no meg a laptopja háttértárát), és akik a szerző nimbuszából fakadóan valami eget (esetleg Asgardot) rengetőt vártak, azok valóban csalódhattak.

Gyorsan adok egy becsületes 4*-ot, hiszen nem állíthatom, hogy untatott volna, vagy nem lett volna szórakoztató. Csak hát olyan… spoiler

>!
AfterEight
Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaiman a Sosehol írásával elbűvölt.
Ezt a könyvet olvasva először a Gyűrűk Ura jutott eszembe. Mondjuk Midgard-Középfölde megjelenése után nem is tehettem volna másként A lelkesedésem lassan kialudt. Annyira szétszabdaltak voltak a történetek – mire belemerültem egybe máris véget ért.
Muszáj volt a felszínre bukkanni, gondolkodni.
Szeretek együtt élni a könyvvel, belebújni. Itt csak rövid időre sikerült.
Az Istenek többsége, harcias, haragos, másokkal nem nagyon törődő, gúnyos, a nőket
nem sokra tartja spoiler, elég sokszor meredtem dühödten a betűkre. Örömtelin gyilkolnak, csak úgy, a düh levezetése képpen. Nem szerettem őket.
Azt ,ahogy másokkal bántak.Ellenszenves figurák.Kivétel csak néhány akadt, mint Baldur. Ezek az Istenek pont olyan gyenge jellemek mint mi, a legtöbb esendő ember –
vagy talán még egy hajszálnyival rosszabbak.
A cseleik, eltereléseik,támadásaik, kényszerlépéseik folytatódtak, egészen a mattig.
A következő játszmát talán olyanok játsszák akiknek fontosabbak mások,
akik kicsit talán jobbak, és talán ,mondom, talán egyszer más lehet a vége..

Tanulság? Nekünk, embereknek? Tanulni a régi regékből, mondákból, mesékből.
Megismerni az északi mitológiát :)
Leszűrni amit le kell. Itt a Molyon talán a költészet sörét :)

11 hozzászólás
>!
Levandra
Neil Gaiman: Északi mitológia

Nehéz egy olyan könyvről véleményt mondani, ami végül is egy mitológia-gyűjtemény, amelyben szereplő összes történetet ismerjük már. Mégis más, mint a többi száraz anyag, habár a hangvételét tekintve Gaiman igyekezett megőrizni annak a látszatát, hogy ez egy rég elfeledett kötet a könyvespolcodon, amit vastag porréteg fed, mégis könnyen emészthető olvasmány.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/12/neil-gaiman-es…

6 hozzászólás
>!
pat P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Hát, ebben nekem a Ragnarök tetszett legjobban. Ideje volt már, furák voltak azok az istenek, gyilkolósak meg ivósak meg nem is nagyon okosak. És a humorérzékük, az nagyon furcsa volt… A szókincsük meg nem nagyon nagy.
Mondjuk az jó, hogy ezeket az igazából kevésbé ismert mítoszokat, melyek a nyugati kultúrának azért elég fontos összetevői, Gaiman közelebb tudja hozni az olvasókhoz, többen megismerik, megszeretik, ilyesmi. Ez nagyon klassz és fontos dolog szerintem.
Akár tovább is gondolnám ezt a jelenséget a közoktatás szemszögéből. Újraírhatná Gaiman mondjuk a periódusos rendszert. Meg esetleg a Boyle-Mariotte törvényt, mindjárt népszerűbbek lennének.
Martin meg mondjuk az Árpád-ház történetét.

17 hozzászólás
>!
Deziréé
Neil Gaiman: Északi mitológia

Szeretem a hasonló témájú könyveket, mindig jó Thorról és Lokiról olvasni.
Sokkal több mindent megtudtam ebből a könyvből mint a filmből, szóval nagyon megérte elolvasni. Pici kis történetek, de tetszetősek.
Neil Gaiman ismét nagyot alkotott.
Ez a borító pedig gyönyörű, imádom ezt a színt.

>!
Nita_Könyvgalaxis
Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaiman tudja, mi kell a népnek. Vagy nem félt megkérdezni.

Az Északi mitológia tipikusan az a könyv, amivel érdekfeszítő belekóstolni a skandináv mitológiába, de nem fog az emberben maradandó nyomot hagyni. Lehet, hogy nem is ez volt Gaiman célja, csak kicsit eljátszadozni ezekkel az ősi történetekkel és feldobni őket, hogy a mai kor embere is élvezhesse.

Nem fogja megváltani a világot, de egy kellemes olvasmánynak tökéletes.

>!
zamil
Neil Gaiman: Északi mitológia

Vártam ezt a könyvet, de amikor kézbe vettem és elolvastam az első részt rájöttem, hogy nem fog, akkora élmény lenni, mint ahogy vártam és, amit reméltem. Nem rég olvastam G. Beke Margit: Északi istenek amiben szinte szorul szóra ezeket a történeteke írja le, még az élmény is ugyanaz, alig érezhető Gaiman által bele írt plusz, és ez csalódás volt. Sajnos ez tipikusan az a könyv, hogy egy jó és ismert író neve alatt bármit ki lehet adni, persze ez egy értékes könyv, de az író nem emelte a könyv értékét.
Ami miatt mégis nagyon megérte elolvasni, mert egy történet ebben plusz ami hiányzik a G. Beke Margit féle könyvből.
Ettől független ajánlom a könyvet, mert jó történetek vannak benne.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

– A pörölyödet Thrym lopta el, minden ogrék ura. Meggyőztem, hogy adja vissza, de megkéri az árát.
– Ez érthető. Mi az ár?
– Freya keze.
– Csak a keze? – kérdezte Thor reménykedve. Végül is Freyának két keze van, talán rá lehet beszélni, hogy az egyiktől váljon meg. Hiszen Tyrnél is sikerült.

84. oldal, Freya szokatlan esküvője

3 hozzászólás
>!
Jeffi P

– Mert amikor csak valami baj üt be, először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája. Ezzel sok időt megspórolok.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
3 hozzászólás
>!
ViraMors P

– Remélem, tudod, hogy mit csinálsz.
– Hogyne tudnám – felelte Thor. De nem tudta. Azt csinálta, ami éppen az eszébe jutott. Ehhez értett a legjobban.

159. oldal

>!
horsegirl

Loki sokkal érdekesebbé, bár kevésbé biztonságossá tette a világot.

21. oldal

>!
Fabian

Loki már csak ilyen volt. Akkor is nehezteltél rá, amikor a leghálásabb voltál neki, és akkor is hálás voltál neki, amikor ránézni sem bírtál.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Loki
>!
Dávidmoly

Baj esetén Thor bizonyos bevett dolgokhoz folyamodott. Először is feltette magának a kérdést, hogy ami történt, nem Loki műve-e. Thor eltűnődött. Úgy vélte, még Loki sem merné ellopni a pörölyét. Ebben az esetben – és Thor általában ezt csinálta, ha baj történt – elment Lokihoz tanácsért.
Loki agyafúrt. Loki majd megmondja, mit csináljon.

81–82. oldal, Freya szokatlan esküvője

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
>!
Fabian

És a játék kezdődik elölről.

207. oldal, utolsó mondat

>!
robinson P

Azóta tudjuk, hogy akik varázslatra képesek szavakkal, akik verseket, sagákat és meséket szőnek, azok megízlelték a költészet italát.

108. oldal

>!
Dávidmoly 

Thor nem felelt. Felcsatolta övét, Megingjardot, amely megkétszerezte az erejét.
– Loki – mondta aztán. – Ez Loki műve.
– Miért mondod? – tapogatta kopasz fejét egyre dühödtebben Sif, mintha ujjainak remegő érintésétől visszanőhetne a haja.
– Mert amikor csak valami baj üt be, először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája. Ezzel sok időt megspórolok.

41–42. oldal, Az istenek kincsei


Hasonló könyvek címkék alapján

Bjørn Sortland: Az őszinteség perce
Madeline Miller: Kirké
Tótfalusi István: A Nibelung-sztori
Snorri Kristjansson: A vér szava
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Joanne Harris: Rúnajelek
Edith Pattou: Északfi
Edda
Edda-dalok