Északi ​mitológia 363 csillagozás

Neil Gaiman: Északi mitológia

Egy ​új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában.

Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit. Például Thor pörölyének ellopását, aki ezután kénytelen nőnek öltözni – ez az ő szakállával és étvágyával nem kis feladat –, és úgy visszalopni. De elmeséli a legmeghatóbb történetet is, amikor Kvasir, a legbölcsebb isten véréből megfőzik azt a sört, amely aztán létrehozza a költészetet. A számtalan kaland Ragnarökkel, az istenek alkonyával, új idők és emberek születésével zárul.

Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják… (tovább)

Eredeti mű: Neil Gaiman: Norse Mythology

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · ISBN: 9789634192336 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192329 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Loki · Thor · Odin · Heimdall · Ázok · Frey · Sif · Sigyn

Helyszínek népszerűség szerint

Asgard


Kedvencelte 20

Most olvassa 44

Várólistára tette 298

Kívánságlistára tette 384

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Serno_au_Barca
Neil Gaiman: Északi mitológia

Északi moneytologia

A következő rögzitett üzenet teljes mértékben fikció és semmi köze a valósághoz.
– Itt Neil Richard Gaiman üzenetrögzitője jelenleg nem vagyok előrhető kérem hagyjon üzenetet.
– Szia Neil, itt a szerkesztőd. Szükségünk lenne valamire az első negyedévben mert január-február nagyon gyenge bevételi szempontból. Elmondom mire gondoltunk. A legutóbb nagyon bejött az istenes téma szóval lehetne most is valami mitológia, de ne a görög vagy egyiptomi mert ahhoz nincs idő. Válassz valami egyszerűbbet amivel nincs sok meló. Ott van például a skandináv mitológia az most úgyis trendi az MCU miatt szóval venni fogják mint a cukrot. Másolgass össze pár történetet kicsit szinezd ki és kész is vagyunk. Legyen mondjuk 50 oldal majd mi széthúzzuk 200-ra aztán eladjuk egy 800 oldalas áráért. Majd hivj ha meghallgattad az üzenetet.

u.i. a szavak olyan messze vannak egymástól, hogy túracipő kellett a szememnek egyiktől a másikig.
u.i.2 a fejezetek között vannak üres lapok(!)

3 hozzászólás
>!
Klodette
Neil Gaiman: Északi mitológia

A vége kicsit szomorú volt, azért adtam rá négy és fél csillagot, de amúgy nagyon tetszett. A Sosehol és a Csillagpor után jó volt olvasni olyan Gaiman művet, ami megint elnyerte a tetszésemet.
A skandináv mitológiáról eddig annyit tudtam, ami a Thor filmek alapján kiderült és azt imádtam.
Jó, persze, az istenségeket ismertem már előtte is, de nem tudtam semmit a mítoszaikról. Regényre számítottam, de ilyen novelláskötetbe oltott mítosz gyűjteményt kaptam, ami tetszett, hiszen Gaiman stílusa lenyűgöző. :)
Loki lett itt is a kedvenc karakterem, Thor nagyon ostoba volt, a többi isten pedig kicsinyes és önző. Ja meg vérszomjas. :(
Szomorú, de nem meglepő, hiszen minden mitológia alak ilyen. Na jó, nem mind, de a legtöbb.
Arra biztosan jó volt, hogy kedvet kapjak Gaiman egy másik könyvéhez. A temető könyve már meg is van rendelve. :)

8 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
Neil Gaiman: Északi mitológia

A fél csillag levonás azért, mert nem eredeti, saját ötletből írt az úr – viszont ujjgyaknak jópofa, fél nap alatt elolvasható és olykor nagyot lehet röhögni rajta.

>!
Levandra P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Nehéz egy olyan könyvről véleményt mondani, ami végül is egy mitológia-gyűjtemény, amelyben szereplő összes történetet ismerjük már. Mégis más, mint a többi száraz anyag, habár a hangvételét tekintve Gaiman igyekezett megőrizni annak a látszatát, hogy ez egy rég elfeledett kötet a könyvespolcodon, amit vastag porréteg fed, mégis könnyen emészthető olvasmány.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/12/neil-gaiman-es…

6 hozzászólás
>!
AfterEight P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaiman a Sosehol írásával elbűvölt.
Ezt a könyvet olvasva először a Gyűrűk Ura jutott eszembe. Mondjuk Midgard-Középfölde megjelenése után nem is tehettem volna másként A lelkesedésem lassan kialudt. Annyira szétszabdaltak voltak a történetek – mire belemerültem egybe máris véget ért.
Muszáj volt a felszínre bukkanni, gondolkodni.
Szeretek együtt élni a könyvvel, belebújni. Itt csak rövid időre sikerült.
Az Istenek többsége, harcias, haragos, másokkal nem nagyon törődő, gúnyos, a nőket
nem sokra tartja spoiler, elég sokszor meredtem dühödten a betűkre. Örömtelin gyilkolnak, csak úgy, a düh levezetése képpen. Nem szerettem őket.
Azt ,ahogy másokkal bántak.Ellenszenves figurák.Kivétel csak néhány akadt, mint Baldur. Ezek az Istenek pont olyan gyenge jellemek mint mi, a legtöbb esendő ember –
vagy talán még egy hajszálnyival rosszabbak.
A cseleik, eltereléseik,támadásaik, kényszerlépéseik folytatódtak, egészen a mattig.
A következő játszmát talán olyanok játsszák akiknek fontosabbak mások,
akik kicsit talán jobbak, és talán ,mondom, talán egyszer más lehet a vége..

Tanulság? Nekünk, embereknek? Tanulni a régi regékből, mondákból, mesékből.
Megismerni az északi mitológiát :)
Leszűrni amit le kell. Itt a Molyon talán a költészet sörét :)

11 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Neil Gaiman: Északi mitológia

Neil Gaiman tudja, mi kell a népnek. Vagy nem félt megkérdezni.

Az Északi mitológia tipikusan az a könyv, amivel érdekfeszítő belekóstolni a skandináv mitológiába, de nem fog az emberben maradandó nyomot hagyni. Lehet, hogy nem is ez volt Gaiman célja, csak kicsit eljátszadozni ezekkel az ősi történetekkel és feldobni őket, hogy a mai kor embere is élvezhesse.

Nem fogja megváltani a világot, de egy kellemes olvasmánynak tökéletes.

>!
pat P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Hát, ebben nekem a Ragnarök tetszett legjobban. Ideje volt már, furák voltak azok az istenek, gyilkolósak meg ivósak meg nem is nagyon okosak. És a humorérzékük, az nagyon furcsa volt… A szókincsük meg nem nagyon nagy.
Mondjuk az jó, hogy ezeket az igazából kevésbé ismert mítoszokat, melyek a nyugati kultúrának azért elég fontos összetevői, Gaiman közelebb tudja hozni az olvasókhoz, többen megismerik, megszeretik, ilyesmi. Ez nagyon klassz és fontos dolog szerintem.
Akár tovább is gondolnám ezt a jelenséget a közoktatás szemszögéből. Újraírhatná Gaiman mondjuk a periódusos rendszert. Meg esetleg a Boyle-Mariotte törvényt, mindjárt népszerűbbek lennének.
Martin meg mondjuk az Árpád-ház történetét.

17 hozzászólás
>!
ViraMors P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Gaiman mesél, újra mesél, ezúttal pedig újramesél.

Ez megint egy olyan könyv volt, amitől egy kicsit tartottam. Persze – mivel Gaiman – kellett, de nem voltam róla teljesen meggyőződve, hogy ez jó lesz nekem. Egészen őszintén: arról volt szó, hogy dolgozott bennem az a bizonyos kisördög, hogy én azért jobban szeretnék eredeti Gaiman sztorit olvasni.

A könyv pontosan az, aminek első ránézésre mutatja magát: válogatás/feldolgozás a skandináv mitológia történeteiből. Jó? Igen! Van benne valami kifejezetten otthonos. Értem ez alatt egyrészt azt, hogy jó mitológiához méltóan ezek a történetek igazi felnőtt mesék, amiket nagyon szívesen olvasgatnék – szerintem majd fogok is – hideg téli estéken takaróba burkolózva, mondjuk valami jól eső – szabadon választható – forró pia mellett. Másrészt pedig azt, hogy a könyv lapjairól igazi ismeretlen ismerősök köszöntek rám. Odin, Thor, Loki és a többiek olyan karakterek, akik könyvmolyságom és kockaságom történetében időről időre felbukkantak – és felteszem, később is fel fognak bukkanni – hol itt, hol ott. Könyvben, filmben, képregényben, játékban stb. És akkor mondjuk a helyeket és egyebeket el sem kezdtem felsorolni. Megszámolni sem lehet, mi mindenre hatott a skandináv mitológia, és bár korábban azért már utána olvastam ennek-annak, nekem kifejezetten jól esett az eredeti közegükben találkozni Odinékkal.
Gaiman interpretálásában mindez kellemesen hangulatos, tartalmas és élvezetes, engem megvett, a lepcses szájú kisördögöt pedig egyelőre hallgatásra bírta. A sok-sok apró, felfedezésre váró részlet miatt egyértelműen újraolvasós.

>!
zamil P
Neil Gaiman: Északi mitológia

Vártam ezt a könyvet, de amikor kézbe vettem és elolvastam az első részt rájöttem, hogy nem fog, akkora élmény lenni, mint ahogy vártam és, amit reméltem. Nem rég olvastam G. Beke Margit: Északi istenek amiben szinte szorul szóra ezeket a történeteke írja le, még az élmény is ugyanaz, alig érezhető Gaiman által bele írt plusz, és ez csalódás volt. Sajnos ez tipikusan az a könyv, hogy egy jó és ismert író neve alatt bármit ki lehet adni, persze ez egy értékes könyv, de az író nem emelte a könyv értékét.
Ami miatt mégis nagyon megérte elolvasni, mert egy történet ebben plusz ami hiányzik a G. Beke Margit féle könyvből.
Ettől független ajánlom a könyvet, mert jó történetek vannak benne.

3 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Neil Gaiman: Északi mitológia

A szerelmem ezekkel a különös északi népségekkel viszonylag friss, és főleg a Vikingek című sorozatnak köszönhető, amit extra rövid idő alatt ledaráltam, annyira magával ragadott. Éppen ezért nagyon felvillanyozott, hogy Gaiman ezúttal ehhez a témához nyúl, mert egyébként is szerettem volna jobban elmélyedni a mitológiában. Én szerencsére nem is csalódtam, hiszen az írótól megszokott stílusban olvashattam ezeket az egyszerre izgalmas és mulatságos történeteket az istenekről, akikről méltatlanul keveset tudunk manapság. Nagyon megszerettem a szereplőket (igen, nyilván Lokit a legjobban-jut eszembe, másnak is átcseng a Loki-Floki hasonlóság?:)), és kedvet kaptam, hogy más olvasmányokat is felkutassak a témában. Egy problémám volt csak vele: lehetett volna sokkal hosszabb is.:)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

– A pörölyödet Thrym lopta el, minden ogrék ura. Meggyőztem, hogy adja vissza, de megkéri az árát.
– Ez érthető. Mi az ár?
– Freya keze.
– Csak a keze? – kérdezte Thor reménykedve. Végül is Freyának két keze van, talán rá lehet beszélni, hogy az egyiktől váljon meg. Hiszen Tyrnél is sikerült.

84. oldal, Freya szokatlan esküvője

3 hozzászólás
>!
ViraMors P

– Remélem, tudod, hogy mit csinálsz.
– Hogyne tudnám – felelte Thor. De nem tudta. Azt csinálta, ami éppen az eszébe jutott. Ehhez értett a legjobban.

159. oldal

>!
Jeffi SP

– Mert amikor csak valami baj üt be, először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája. Ezzel sok időt megspórolok.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Loki · Thor
2 hozzászólás
>!
horsegirl

Loki sokkal érdekesebbé, bár kevésbé biztonságossá tette a világot.

21. oldal

>!
robinson MP

Azóta tudjuk, hogy akik varázslatra képesek szavakkal, akik verseket, sagákat és meséket szőnek, azok megízlelték a költészet italát.

108. oldal

>!
Onkie P

És a játék kezdődik elölről.

207. oldal, utolsó mondat

>!
Dávidmoly

Baj esetén Thor bizonyos bevett dolgokhoz folyamodott. Először is feltette magának a kérdést, hogy ami történt, nem Loki műve-e. Thor eltűnődött. Úgy vélte, még Loki sem merné ellopni a pörölyét. Ebben az esetben – és Thor általában ezt csinálta, ha baj történt – elment Lokihoz tanácsért.
Loki agyafúrt. Loki majd megmondja, mit csináljon.

81–82. oldal, Freya szokatlan esküvője

>!
robinson MP

A pöröly megóvta Asgard isteneit minden veszedelemtől: az óriások és az ogrék, a trollok és a szörnyek mind féltek Thor pörölyétől.
Thor imádta a pörölyét. És most sehol nem találta.

81. oldal

1 hozzászólás
>!
Dávidmoly

Thor nem felelt. Felcsatolta övét, Megingjardot, amely megkétszerezte az erejét.
– Loki – mondta aztán. – Ez Loki műve.
– Miért mondod? – tapogatta kopasz fejét egyre dühödtebben Sif, mintha ujjainak remegő érintésétől visszanőhetne a haja.
– Mert amikor csak valami baj üt be, először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája. Ezzel sok időt megspórolok.

41–42. oldal, Az istenek kincsei


Hasonló könyvek címkék alapján

Joanne Harris: Rúnajelek
Rick Riordan: Neptunus fia
Sherrilyn Kenyon: Ördögi tánc
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Colleen Houck: A tigris küldetése
Greg Keyes: Hollóisten I-II.
Rick Riordan: A villámtolvaj
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
Rick Riordan: A vörös piramis