The ​Sandman: Book of Dreams 3 csillagozás

Neil Gaiman – Ed Kramer – Gene Wolfe – Steve Brust – Clive Barker – Tori Amos: The Sandman: Book of Dreams Neil Gaiman – Ed Kramer – Gene Wolfe – Steve Brust – Clive Barker – Tori Amos: The Sandman: Book of Dreams Neil Gaiman – Ed Kramer – Gene Wolfe – Steve Brust – Clive Barker – Tori Amos: The Sandman: Book of Dreams

"There is a dark king who rules our dreams from a place of shadows and fantastic things. He is Morpheus, the lord of story. Older than humankind itself, he inhabits – along with Destiny, Death, Destruction, Desire, Despair, and Delirium, his Endless sisters and brothers – the realm of human consciousness. His powers are myth and nightmare – inspirations, pleasures, and punishments manifested beneath the blanketing mist of sleep.

Surrender to him now."

A stunning collection of visions, wonders, horrors, hallucinations, and revelations from Clive Barker, Barbara Hambly, Tad Williams, Gene Wolfe, Nancy A. Collins, and sixteen other incomparable dreamers – inspired by the groundbreaking, bestselling graphic novel phenomenon by Neil Gaiman.

Eredeti megjelenés éve: 1996

Tartalomjegyzék

>!
HarperTorch, New York, 2002
402 oldal · ISBN: 9780380817702
>!
HarperCollins, London, 1997
304 oldal · ISBN: 9780061053542
>!
HarperCollins, London, 1996
294 oldal · ISBN: 9780061008337

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
Neil Gaiman – Ed Kramer – Gene Wolfe – Steve Brust – Clive Barker – Tori Amos: The Sandman: Book of Dreams

A Sandman képregény legnagyobb erénye az volt, hogy folyton változó stílusban mesélt történeteket részben a történetekről magukról, másrészt arról, hogy az egyes emberek mit tesznek azért, hogy újabb, nagyobb vagy éppen egyszerűbb tetteket hajtsanak végre. Amikor a 10. kötet után ez véget ért, úgy voltam vele, hogy szívesen ismerkednék még az univerzummal. Ez a könyv erre a célra kiváló.

A 18 különböző szerzőtől származó novella más-más aspektusait bővíti az eredeti sagának, újabb és újabb nézőpontokat behozva. Vannak történetek, amik közvetlenül kapcsolódnak az eredeti eseményekhez, illetve szereplőkhöz (és emiatt azok számára, akik az eredeti történetet nem ismerik, minden valószínűség szerint nem is lesz túl szórakoztató), vannak, amik csak ugyanabban az univerzumban játszódnak, de az Endless testvéreket leszámítva nincsenek közös szereplők. Mindkét kategóriában vannak jobban és rosszabbul sikerült történetek.

A novellásköteteknél általában nincs elég kedvem/energiám arra, hogy a történeteket külön-külön értékeljem, de azért párat kiemelnék. Will Shatterly „Splatter” című novellája a Cereal Convention eseményeit egészíti ki, méghozzá egy igen durván sötét hangulatú mellékszállal – annak ellenére, hogy nem ez az első ilyen stílusú mű, igencsak szünetet kellett tartanom utána. Robert Roditól az „An extra smidgen of eternity” történetére a nagyon emberi lenne a jelzőm – aztán a végére erős csattanót ad spoiler. Karen Haber „A bone dry place”-ben megmutatja, mi történik, ha az Endless testvéreket egymás után magához hívja egy ember – és ahhoz képest, hogy mennyire nyomasztó az egész történet, itt sikerült a végére egy pozitív eredményre jutni.

Szintén kiemelném még a „The Mender of Broken Dreams”-t vagy éppen a magyar népmesék által ihletett „Valóság és Élet”-et, de ez nem jelenti azt, hogy a többi történet problémás volt. Sőt, igazából őszintén az egész könyvet élveztem (ok, a borongós részekhez nem ezt a szót kellene használnom, de ettől most tekintsünk el, nem akarom magamat szörnynek tekinteni :) ). Úgyhogy bárkinek nyugodtan ajánlom, aki a Sandman sorozat rajongója – de határozottan csak a képregény után érdemes nekiállni az olvasásának.


Népszerű idézetek

apple_pie>!

… – and the only thing that kept me going was stories. Stories are hope. They take you out of yourself for a bit, and when you get dropped back in, you're different- you're stronger, you've seen more, you've felt more. Stories are like spiritual currency.

An Extra Smidgen of Eternity by Robert Rodi


Hasonló könyvek címkék alapján

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Head Games
Peter Straub (szerk.): American Fantastic Tales
Ellen Datlow (szerk.): Lovecraft's Monsters
Marcin Batylda: The World of the Witcher
Alan Moore: Providence – Act 1
Alan Moore – Jacen Burrows: Alan Moore's The Courtyard
Alan Moore – Antony Johnston: Neonomicon
Mike Mignola: Lobster Johnson 1. – Iron Prometheus
Marjorie Liu: Monstress 3. – Haven
Scott Snyder – Stephen King: American Vampire 1.