Death ​– Halál 42 csillagozás

Teljes gyűjtemény
Neil Gaiman: Death – Halál

Mit gondolnál az életről, ha a Halál lenne a nővéred?

Sápadt, fiatal lány fekete ruhában. Ajkán huncut mosoly. Fejébe húzva kalap. Nyakában ősi szimbólum. Elsőre bárki lehetne, egy egyszerű járókelő a sok közül. Aztán amikor már azt hiszed, szerencsésen megúsztad azt az iménti balesetet, kézen fog, hogy mutasson valamit…

Ebben az igényes kivitelű kötetben az élő Halál a főhős. De jobb, ha elfelejted a csontvázakat, a kaszát és a fekete csuklyát – ez a Halál kézen fog és kacagva rángat magával egyik kalandból a másikba.

Neil Gaiman, a Sandman: Az álmok fejedelme és az Amerikai istenek többszörösen díjnyertes, New York Times-bestseller írója visszatér a Sandman-világba, hogy ezúttal Morpheus nővére, a játékos, kedves Halál szemszögén keresztül mutassa meg azt. A kezdet és a vég, szerelem és félelem, élet és halál – minden más színt kap a kötet lapjain, amelyben immár klasszikussá vált képregényeket vehet kezébe az olvasó, először magyar nyelven.

Eredeti cím: Death Deluxe Edition

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 13

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ViraMors P
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Bő másfél éve, a The Absolute Death-nél már leírtam egyszer, mennyire szeretem ezt a képregényt. Most álljon itt még egyszer, mert ha valami, ez a képregény megérdemli, hogy még egyszer leírjam, mennyire jó.

Gaiman messze nem szokványos Halál karakteréről 2011 nyarán olvastam először, a Tükör és füst lapjain, rémképeim szerint az utószó jellegű eszmefuttatásban, de ebben már nem vagyok teljesen biztos. Abban viszont igen, hogy a karakter helyből felkeltette a figyelmemet, ha másért nem, azért mindenképp, mert eleve vonzanak a Halál-jellegű karakterek. Kellett még azért néhány év, mire hozzájutottam a magyarul megjelent négy Sandman kötethez, és még néhány, mire vettem a bátorságot, és belevágtam angolul a sorozatba.
Kedvelem ezt a karaktert. Egyik pillanatban még lökött és cserfes a következőben süt róla a komolyság, és hiába ő a Halál néha sokkal élesebben érti és látja az életet, mint az élők.
A kötetben helyet kap pár fejezet a Sandman-ből, illetve Halál néhány rövidebb, és két hosszabb története. A Sandman-fejezetek, és a rövid történetek abszolút élvezhetőek önállóan is, és remekül bemutatják a karaktert, megadják a hátteret ahhoz, hogy a két hosszabb sztori igazán élvezhető legyen.
Szerintem olvassátok el, mert érdemes. Arról nem is beszélve, hogy gyönyörű.
Nekem kedvenc. Még mindig.

Szárnyainak suhogása
Többnyire nem látnak szívesen. Félnek a Nap nélküli világtól. Bezzeg a te birodalmadba félelem nélkül lépnek be.
Sandman, 8. fejezet, Halál első felbukkanása a képregény során. Amolyan jön a nagytesó és felrázza a kistesót jellegű fejezet, rengeteg párbeszéddel és töprengéssel, ahol Halál tulajdonképpen átlendíti öccsét, Álmot egy holtponton.* Engem már itt megvett a stílusával.

Álarc
„Ki vagyok? Csak egy barát. Időnként. Talán.
Urania Blackwell menekülne a képességei, saját maga, a világ és az élet elől. Urania meg akar halni, de úgy gondolja, képtelen rá. Aztán egy nap váratlan vendég sétál be hozzá, és beszélget vele az életről, no meg a halálról.
Az igazság az, hogy akárhányszor olvasom el ezt a fejezetet, képtelen vagyok kedvelni Urania-t. Nekem hisztis. Halál monológja viszont mindent visz. Kedvem lenne kiplakátolni a falamra.
Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlány is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

Téli mese
Lehet, hogy az emberek nem ilyen ajándékra vágynak, de akkor is megkapják. Hosszú és rögös út vezet a Naptalan Földre, és sokan örülnek majd, ha velük tart egy barát.
Rövid szösszenet, talán egy fajta felvezetése a következő történetnek, arról, hogy miért döntött úgy Halál, hogy minden száz évben egy napot élőként tölt el.

Az élet mindig drága
Senki nem él ingyen, Sexton. Én főleg nem.
Százévente egyszer Halál élőként, halandóként tölt el egy teljes napot. Emberekkel találkozik, tapasztalatokat, élményeket gyűjt. Taxiba ül, hotdogot eszik, koncertre megy, beszélget. Megismeri az életet, aminek egyébként csak az utolsó pillanatában van jelen. Ebben a történetben egyrészt azt a látásmódot kedvelem, amivel Halál az élet felé közelít, ahogy minden pillanatot meg akar élni. Másrészt Gaiman történetszövési zsenijét azt, ahogyan ez az egyetlen rendhagyó nap hatással volt a különböző szereplők életére.

A kerék
Ezt a történetet én találtam ki búfelejtőnek. Most elmesélem. De nem igaz.
A nyitóképek alapján akár horror is lehetne, de ez az apró történet minden csak nem horror. Egy kisfiú drámája, aki a 911-es események során vesztette el az anyukáját és – természetesen – nem tud tovább lépni. Amikor először olvastam, kissé furcsállottam a grafikát, most, másodjára viszont nagyon is tetszik. Megható történet.

Egy teljes élet
Ezt akartad mondani, ugye? Mármint… hogy túlságosan lefoglal minket az élet ahhoz, hogy észrevegyük, élünk.”
Mi az, ami igazán fontos? Mi az, amiért érdemes élni? Mi az, amiért érdemes meghalni?
Az egész kötetben talán ennek a történetnek van a legszürreálisabb képi világa, és én egyszerűen imádom érte! Csodálatosan gyönyörű, néhol kifacsart, mégis kerek egész, és remekül illik a történethez. A történethez, ahol a főbb szereplőknek egyenként kell szembe nézniük saját magukkal, és olyan döntéseket hozniuk, amik valóban egész életeket változtatnak meg.

Halál és Velence
– Mit csinálsz itt?
– Figyelem a kaput. Várom a napot, amikor megnyílik.
– De miért nem kerülöd meg?
– Az nem lenne szabályos. És miből gondolod, hogy ugyanoda jutnék, ha megkerülöm?
Több szálon futó történet egy régi és egy új találkozásról, ami nem múlik el nyomtalanul, és egy bálról, ami spoiler Kellemes darab, igazán élveztem a történetet, a végétől szaladgált rajtam a lúdbőr egy kicsit. Ezt a rövid hajú Halált viszont nem tudom megszokni.

Halál Galáriája
Egy-két kép nem az én stílusom, de a többség nagyon szép.

Halál üzenete az életről
Ez a kivétel: erről nem szeretnék beszélni ^^;

*spoiler

1 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Hello darkness, my old friend…

Kíváncsi voltam, mennyire fog nekem tetszeni a Halál, mert a Sandmant (amennyit olvastam belőle) bár szerettem, valahogy mélyebb nyomot nem tudott hagyni bennem. Ezzel szemben Halál történetei és karaktere sokkal inkább a bőröm alá tudott hatolni.

Talán azért lehet ez, mert az élet vége, a halál kérdése mindig foglalkoztatja az embert. Milyen meghalni? Tényleg teljesen egyedül leszek a végén? És mi következik utána? Van-e tényleg utána?

Neil Gaiman részben megválaszolja a maga módján ezeket a kérdéseket, részben nyitvahagyja. Teszi mindezt furcsa, nyugtalanító, mégis mély nyomokat hagyó történeteken keresztül. Az én kedvenceim az Egy teljes élet és a Halál és Velence lett. Szerintem ezekben nézhetünk leginkább szembe a mulandósággal és azzal, hogy a halál teljese természetes része az életünknek, ami elől nem szökhetünk el.

Nagyon örülök, hogy egy ilyen igényes kiadvány végre napvilágot láthatott magyar nyelven. Alig várom, hogy sok-sok hasonlót vehessek még a kezembe, akár Gaimantől, akár másoktól.

>!
Dávidmoly
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Masszív. Mindenféle értelemben. Igen, ha egy szóval kellene összefoglalnom, hogy milyen a Végtelenek közé tartozó Halál önálló kötete, akkor ezt választanám.
Mert a halál mindünket érint – a Halál mindünket megérint. És ez az érintés, legalábbis Gaiman csodálatos interpretációjában, meglepően lágy és empátiával teli. Gaiman Halála megértő és elnéző a gyarlóságainkkal szemben, és ezzel emberibb az embereknél. Nem akarok igazságtalan lenni magunkkal: Halál egy Végtelen spoiler, ezért más a perspektívája, de azért megerőltethetnénk magunkat egy kicsit jobban, nem?
Mert a karakterek csodálatosak – nekem különösen a mellékszereplők férkőztek közel a szívemhez: Boris, a testőr és pótanya; Alain gróf spoiler; Őrült Hettie, aki nem boszorkány, de megtanult pár dolgot; a vendégszerepelni beugrott spoiler; és Larry, a menedzserek gyöngye. És persze ott van Halál.
Mert a rajzolók stílusa (a helyenként csúnyácska arcok ellenére is) valahogy jól passzol ahhoz a modern mitológiához, amit Gaiman olyan értő kézzel épített fel a Sandmannel (és imádom Halál kalapját Az élet mindig drága második fejezetéből).
Mert a kötet kialakítása és kivitelezése példamutatóan igényes és lenyűgöző. Igen, egy gyűjteményes kiadásnak így kell kinéznie. Le a kalappal a kiadó előtt.
Öt ankh az ötből.

>!
Judyt IP
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Képzelj el egy kb. 16 év körüli lányt. Fekete naci, fekete pántos felső, nyakában ankh kereszt, fekete haj, sötét smink. Haláli jó fej, bölcs és valójában időtlen idők óta létezik, kortalan és amíg van élet, addig ő sem megy nyugdíjba …

„A halál oly természetes, mint a születés.”

Neil Gaiman: Death – Halál c. képregényében életre hívja a halált, megszemélyesíti, felruházza emberi tulajdonságokkal, miközben arra próbál megtanítani, hogy Ne félj a haláltól, és értékeld az életet!

Ez volt életem első hosszabb hangvételű képregénye és megfogott, elvarázsolt, sőt lelkem mélyéig hatolt. Köszönöm a @Fumax Kiadónak, hogy lehetővé tette, ennek a fantasztikus gyűjteménynek a megjelenését! :) ♥

„Még látjuk egymást.”

spoiler

Bővebben itt írok róla: https://watchaholics.hu/2018/06/11/neil-gaiman-death-halal/

>!
LRn
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

„Ez a lány… én mondom, egyszer még a sírba visz.”

Fantasztikus volt visszacsöppenni Gaiman fejébe. Továbbra is úgy érzem, hogy élete legfontosabb munkája a Sandman-univerzum, melynek egy fontos szelete ez a kötet, Halált állítva a középpontba, összegyűjtve a róla szóló történeteket. Talán ő az a figura, aki a legjobban beépült a köztudatba a Sandman-képregényekből: egy Mary Poppins rajongó, kedves gót lány, aki szembemegy a korábbi, megkövesedett halálábrázolásokkal: kasza helyett legfeljebb cilindere és ernyője van, huncutul mosolyog a csontvázvigyor helyett, bohókásan ugrándozik, és amikor kell, megértően hallgat mindenkit. Gaiman a következőt írta róla a Gondolatok a mítoszokról című szövegében: „leveleket kezdtem kapni olvasóktól, akik az én Halál karakteremet használták arra, hogy feldolgozzák szeretteik egyikének halálát, egy feleségét, egy élettársét, egy anyáét, egy gyermekét.” A Gaiman által megalkotott Halál-figura valóban megnyugtató alternatívának tűnik, mert infantilis-bohóckodós viselkedése ellenére sem válik ostobává; nagyon is komolyan veszi az életet, és felhívja a figyelmet annak természetes lefolyására.

Emellett persze jól megírt, szórakoztató történeteket kapunk, a Sandman-képregényekre jellemző vizualitással: ugyanúgy több különböző művész alkotta meg ezeket a történeteket is, mint a Sandmant. Ez is egy olyan jellemzője a sorozatnak, amit nagyon szeretek benne, hiszen a történelem során annyiféleképpen feldolgozták már az itt megjelenő archetípusokat – nem lehet kőbe vésni, milyen a Halál vagy az Álom, mindenkinek egy kicsit másmilyen. A történetek képi világa így izgalmas és változatos, és extrának még egy plusz galériát is kaptunk a kötet végére.

Nem tudok elfogulatlanul beszélni erről a kötetről, így nem is mennék bele jobban. Számomra nagyon személyes az egész Sandman-univerzum, minden extravaganciájával együtt. Halál pedig különösen meghitt hangulatú elem ebben az univerzumban. Akivel tudom, hogy még látjuk egymást.

…és végre magyarul is olvashatjuk ezt a gyűjteményt, ráadásul nagyon szép kivitelezésben! Még ilyet!

2 hozzászólás
>!
Szimirza P
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Imádtam! Szerelembe estem .. és a Halál rabolta el a szívem …

9 hozzászólás
>!
No_Exist
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Előre szólok, hogy az értékelésem egy nagy katyvasz, szóval inkább tekerj tovább…

Sokat hezitáltam a megrendeléssel kapcsolatban, mert bevallom őszintén nekem elsőre erősen túlárazott kötetnek tűnt még a kecsegtető kedvezménnyel együtt is. Végül az alábbi okok miatt mégiscsak megrendeltem: Bírom Gaimant, bár néha nem vagyunk egy hullámhosszon, ez a halál dolog is elég izgalmasnak tűnt (bónuszént itt még befigyelt, hogy a Sandman sorozatot sokan dicsérik). A kiadó a kedvenc kiadóim nagyon rövidke listáját erősíti, ezért gondoltam rajtam ne múljon a könyv sikere és mintha a fogamat húzták volna végül előrendeltem.
Amikor a kezembe vettem már tudtam, hogy minden pénzt megért ez a gyűjtemény, akár a teljes árat is kifizettem volna, mert számomra fantasztikus. A kötése tökéletes, a rajzok olyan gyönyörűek, hogy nem találok rájuk szavakat. Azt nem mondanám, hogy minden történet elnyerte a tetszésemet, de az Álarc és Az élet mindig drága nagy kedvenceim lettek, viszont a Halál és Velence valamint a Halál üzenete az életről szösszenetekkel nem nagyon tudtam mit kezdeni.
Számomra a gyűjtemény egyik legfurcsább tanulsága, hogy bár a Halál a főszereplőnk mégis minden történetnek így vagy úgy az élet az üzenete. Igazi „eyecandy” a könyv és nem mellesleg a lelket is simogatja, egy borús nap után visszahoz az életbe (tapasztalat). Nagyon nagyon sokszor újraolvasós. Szerintem a fél könyvet kijegyzeteltem magamnak rosszabb napokra.
Olvassátok minél többen, ha tehetitek lapozzatok bele egy könyvesboltban és pár pillanat után olyan szerelembe estek, hogy nem tudjátok ott hagyni.

Már csak egy kérdésem maradt: Tényleg ennyi az összes, nincs valahol eldugva még egy tucat ilyen vagy kinek kell írni, hogy legyen?

5 hozzászólás
>!
MortuusEst
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Ez egy könyv, amibe tényleg első látásra bele lehet szeretni. Ritkán foglalkozom külsőségekkel, de ennél a kötetnél érdemes elidőzni.
A mérete tekintélyt parancsol, de nem túl nagy, kényelmes kézbe venni. A képregényeknél nekem ez mindig fontos szempont. Ha túl kicsi, nem érvényesül a grafikus élmény. Ha túl nagy, akkor kényelmetlen olvasni. A könyv nem csak a szemet kényezteti, (Nem találok jobb kifejezést: gyönyörű kiadvány.), a papír minősége is kifogástalan. (Képregényszag ahh. Ezért nem olvasok digitálisan képregényt.) Ilyen külcsín után az ember azt is megbocsátaná, ha a belbecs meg hiányozna. Milyen szerencse, hogy semmi ilyesmiről nincsen szó.
Az első gondolatom a lelkesedéstől az volt, hogy ezzel a könyvvel kéne népszerűsíteni a képregényeket. Aztán felülvizsgáltam ezt. Nem biztos, hogy a népszerűsítésre jó lenne. Ahhoz nem elég kommersz.( És nem eléggé „szuperhősös”.) Viszont egy nagyszerű érv amellett, hogy a képregény sokkal több, mint egyszerű szórakoztató műfaj. Az idei év eddig legmeghatározóbb könyvélménye számomra, és egészen biztos vagyok benne, hogy többször is olvasni-nézegetni fogom.

>!
Szil78
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Ez a konyv valami brutal jo volt!!! Megmondom oszinten, hogy a kepregenyek nem igazan az en vilagom, igy mikor megtudtam, hogy ez is az, kisse felve alltam neki, de olyan szinten szippantja magaba az embert, hogy egyszeruen keptelenseg letenni….

>!
Linszyy
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Mikor megláttam, hogy Gaiman-képregény érkezik a Fumaxhoz, nem volt kérdés, hogy beszerzem-e. A Könyvhéten akciósan lehetett beszerezni, és szép számmal fogyott is. Nem semmiért, nagyon igényes, keménykötéses, totál színes, és szép és illatos fényes papírra nyomtatott kötetről beszélhetünk. Már csak a kinézetéért is megvenné az ember, plusz Gaiman neve nekem egyet jelent a minőséggel.

Nagyon tetszett, hogy a halál ábrázolása ilyen formabontó: egy aranyos, feltűnő gót csaj, akiről senki nem hinné el, hogy ő a halál, mert megnyugtató és együttérző szavakkal visz magával. Mostanában nem vágyom sötét és lelombozó történetekre, és Gaiman a maga különleges stílusával biztosította is, hogy rossz érzés nélkül gondolkodjunk a halálról.

Sok helyen tabutémaként kezelik a halált, nem tudják és nem is akarják elfogadni, látni meg aztán végképp nem szeretnék. Itt elfogadható és emészthető formában láthatjuk, hogy az élet igazságtalan, de ezt csak elfogadni tudjuk, megváltoztatni nem.

Maga a gyűjtemény nagyon színes, sokféle ábrázolását láthatjuk a karaktereknek, van, hogy egy történeten belül is változik az illusztrálás stílusa, ami nem baj, de néha nem tudtam eldönteni, hol kezdődik egy új történet, és hol ér véget egy régi. Ebben segített a kötet elején található tartalomjegyzék.

Mindegyik történet lebilincselő volt, tetszett az is, hogy folyamatosan változott, ki fordította a szövegeket, ezzel is érezhettük, hogy kicsit más stílusúak. De emellett össze is függöt több történet is, nagyon tetszett, hogy felismertem már azelőtt megismert karaktereket, és tudtam követni az eseményeket. Kedvem támadt az egész Sandmant egyben elolvasni. Mindegyik részben találtam valami nagyon megragadó üzenetet, amit le kellett fényképeznem magamnak.

Szeretem, hogy Gaiman rövid történetei is nagyot tudnak csattanni, és a karaktereit is hamar régi ismerősként köszönti az olvasó. Ez a gyűjtemény olyan, amit többször is kézbevesz az ember, és átrágja a benne foglalt gondolatokat.

Nagyon tudom ajánlani ezt a könyvet azoknak, akik ismerkedni szeretnének a képregény műfajával, de nem tudják, mivel kezdjék. Azoknak is ajánlom, akik vevők a velős mondanivalóra, a szemkápráztató illusztrációkra és kíváncsiak Halálra, aki minden évszázadban egyszer lejön az élők közé egy napra, és akivel még biztosan látjuk egymást.

Bővebben: https://pergamenrehanytszavak.wordpress.com/2018/06/18/…


Népszerű idézetek

>!
ViraMors P

Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot.

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

4 hozzászólás
>!
ViraMors P

– Mit csinálsz itt?
– Figyelem a kaput. Várom a napot, amikor megnyílik.
– De miért nem kerülöd meg?
– Az nem lenne szabályos. És miből gondolod, hogy ugyanoda jutnék, ha megkerülöm?

244. oldal, Halál és Velence

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
Judyt IP

Az emberek többsége körömszakadtáig ragaszkodik régi énjeihez, arcaihoz és maszkjaihoz. De végül meg kell tanulniuk, hogyan dobják el a dolgokat.

49. oldal, Álarc (Fumax, 2018)

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
ViraMors P

Ki vagyok? Csak egy barát. Időnként. Talán.

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
Judyt IP

– A végén semmit sem viszünk magunkkal.
– A végén mind egyedül maradunk.

62. oldal, Téli mese (Fumax, 2018)

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
ViraMors P

Többnyire nem látnak szívesen. Félnek a Nap nélküli világtól. Bezzeg a te birodalmadba félelem nélkül lépnek be.

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
LRn 

Ez a lány… én mondom, egyszer még a sírba visz.

128. oldal

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
Deidra_Nicthea IP

– Amikor az emberek kedvesek, mindig meg kell köszönni, Sexton. Sokkal könnyebbé teszi az életet!

100. oldal

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

8 hozzászólás
>!
Dávidmoly 

– Uram! Hullanak az emberek!
– Akkor takarítsd el őket, vagy rendezd el a hullákat művészi módon, de most ne zavarj!

253. oldal, Halál és Velence

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

>!
LRn

Nos. Azt hiszem, részben a kontrasztokról van szó. A fényről és árnyékról. Ha sosem lenne rossz az élet, honnan tudnád, hogy mikor jó? De nagyrészt csak annyi, hogy ha ember vagy, ezzel egy csomó minden együtt jár. A szem, a szív, a napok és az élet. De a pillanatok azok, amelyek fényt adnak neki. Amiket pont nem látsz, amikor megtörténnek veled… Ezek teszik fontossá a többit.

215. oldal

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény


Hasonló könyvek címkék alapján

Sang-Sun Park: Tarot Café 7.
Le Renard: Eleven Cthulhu
J. M. DeMatteis: A hihetetlen Pókember – Kraven utolsó vadászata
Mike Mignola: Hellboy 3. – A leláncolt koporsó és más mesék
Robert Kirkman: The Walking Dead: Élőhalottak 11. – Vadászok
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.
Tiziano Sclavi – Mauro Marcheselli: Dylan Dog – Cagliostro
Robert Kirkman: Láthatatlan düh
Brian Michael Bendis – Steve Niles: Hellspawn – Pokolivadék-gyűjtemény 1.