!

Csillagpor 1100 csillagozás

Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor
Agave Könyvek · 2.880 Ft –25% 2.160 Ft
Régikönyvek.hu · 3.180 Ft –20% 2.544 Ft
Bookline · 3.180 Ft –15% 2.703 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Eredeti mű: Neil Gaiman: Stardust

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · ISBN: 9789634191346 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191339 · Fordította: Pék Zoltán
>!
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155272493 · Fordította: Pék Zoltán

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

207 tag · 135 karc · Utolsó karc: 2016. augusztus 24., 19:52 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Victoria Forester


Hirdetés

Kedvencelte 174

Most olvassa 48

Várólistára tette 460

Kívánságlistára tette 435

Kölcsönkérné 18

Elcserélné vagy eladná

>!
1.300 Ft ★★★★★ Eladó
B_inwonderland_ könyve Neil Gaiman: Csillagpor

Kiemelt értékelések

+
>!
vicomte MP
Neil Gaiman: Csillagpor

Tökéletes kikapcsolódás, a lelket is megérintő fajtából.
Ismerős elemekből építkező mese a szerelemről, ami nem perzsel, nem hivalkodik, mégis mindent legyőz.
A szerelemről, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy elfogadod azt, akivel együtt vagy.
S arról a régi népmesei igazságról, hogy akkor vagy biztonságban, ha a legdrágább kincsedet elajándékozod.
Arról, hogy az, aki gonosz, vagy rosszindulatú, végül a saját életét is megkeseríti.
És hogy a szokásos: „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezésből a boldogan éltek a fontos, mert az emlékek örökre megmaradnak.
S hogy többet ér valamit megélni, és elveszíteni, mint meg sem élni.

6 hozzászólás
+
>!
Algernon +SP
Neil Gaiman: Csillagpor

Itt szerettem bele Gaimanba végérvényesen.
Ez volt az első könyv, amit sulis ösztöndíjból vettem, hosszú évek után, és nem kötelező olvasmány volt. Magával ragadott a film, miközben az Amerikai isteneket olvastam akkoriban, ami azóta is egyik kedvencem.
És ez is az lett.
Elvesztem, mert igazi csillagporos, hamisítatlan mesét adott nekem Gaiman, ahol a jók győznek, a szerelemért világok mozdulnak, és a kalandok mindennaposak.
Ahol a „boldogan éltek” a legfontosabb rész, mert együtt lehetnek.
Szívet melengető történet ez, mert bátorságot ad, hitet, és valamit, amiről azt hitted, már régen nem létezik.
Bár kicsit hamar ért véget a könyv, a mai napig elmosolyodom, ha egy hullócsillagot látok. Legtöbbször még kívánok is valamit.
Aztán felnézek az Esthajnalcsillagra, és még mindig mosolygok.
Hiszen boldogan élnek.

1 hozzászólás
+
>!
AniTiger P
Neil Gaiman: Csillagpor

Élvezetes, nagyon jól felépített és kitalált sztori. Imádtam Tristran történetének kezdetét, az útját a Falon túlra és a találkozását a titokzatos „kis, szőrös alakkal”. Igazából a csillaggal való találkozás, a 81. uralkodó halálának felvezetésével elinduló harc a trónért és még a Lilim boszorkányok története is tetszett. Aztán jött egy pont, ahol a mese kegyetlen lett… a 7. és 8. fejezetek során szegény unikornissal olyan dolgokat tettek, hogy fájt a szívem érte.

Ezek után végre megérkezett a filmbéli kedvenc jelenetem: Johannes Alberic kapitány (a filmben Shakespeare kapitány?!) és Perdita Szabadhajóval és… sajnálatra méltóan rövid volt, illetve elkeserítően MÁS. Amíg a Tündeföldi vásárok, a bő lére eresztett utazás és Tristran apjának a története a fiú anyjával érdekesek és hosszan elregéltek voltak, addig a szintén érdekes villámvadászó expedíció semmiség volt…

A regény a vége felé ismét mesésebb, ám egyszerűbb, kisebb volumenű – lezárásában a Sosehol egyszerűségét idézte –, de én kifejezetten szépnek tartom. (A legvégéig, ami viszont a filmverzióban sokkalta jobb volt!) Szerintem a könyv ismerete még jobbá, élvezetesebbé teszi a filmet, amit sokadszorra is szívesen nézek meg mind ahányszor megy a tévében, de a könyv nem lesz újraolvasós nálam, de jobban tetszett, mint a többi Gaiman-mű.

Bővebben (film és könyv): http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/03/neilgaiman-…

+
>!
fióka
Neil Gaiman: Csillagpor

Klasszikus, mindenkori mese az egyszeri legényről, aki sokszor nem is annyira egyszeri, mint gondolná, szóval, a legényről, aki azt hiszi, hogy szerelmes lett, de a kiválasztott nyilván egy tipikus mesei, állapotfelmérő fehérnép, akinek muszáj legyen valamilyen, a rációt abszolút nélkülöző, viszont a koncepciót tekintve nagyon is racionális kívánsága, amit az egyszeri (vagy nem is annyira stb.) legénynek teljesítenie kell s akkor az övé a lány keze + a fele királyság s amit még akartok. Ez gaimani szinten nyilván kicsit bonyolultabb és sokkal érdekesebb is, mint a klasszikus verzió, noha egy idő után már kicsit a túlzás felé hajlónak éreztem a mindenféle lények tobzódását. Az akadályokét nem, de pl. minek kellett oda egy unikornis is? Unikornisrajongók, figyelem, itt van egy unikornis :)!
Jó mese, noha a befejezés (a leges-leges-legvége) kicsit, csak egy nagyon icipicit kilógott a sorból. De hát azért jó, mert kilóg. A sorból.

25 hozzászólás
+
>!
Fairy
Neil Gaiman: Csillagpor

Először a filmet láttam aztán olvastam a könyvet.
Ez az első könyv amit Gaiman-tól olvastam.Tetszett de valahogy olyan gyorsan a végére értem és még olvastam volna.Az alap történet nagyon jó de szerintem lehetett volna hosszabb is, egy-két csavarral a végén, nagyon rövid könyv.

31 hozzászólás
+
>!
Szimirza P
Neil Gaiman: Csillagpor

Varázslatos, elbűvölő, csak elég rövid. Nekem hiányérzetem volt a végén, valahogy kerek egész, de mégis néhol el tudtam volna viselni egy kis pluszt, kicsivel több „izgalmat”.

+
>!
Evelena
Neil Gaiman: Csillagpor

Kihívás miatt olvastam el a könyvet, de már régóta tervbe volt véve.
Számtalanszor láttam a belőle készült filmet, az egyik nagy kedvencem. :) Így kissé nagy elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, mert szerettem volna ismét azt az élményt, amit a filmtől kapok valahányszor megnézem.
A hangulata megvolt, eléggé „meseszerű” a könyv, de valahogy kevésbé mozgalmas, izgalmas, mint a film. Tristranról és Yvaine-ről, az ő kapcsolatukról kevesebbet kapunk, mint Tristran szüleiéről.
A filmes kedvenc részeim pedig (vendégeskedés a kapitánynál és Yvaine monológja a lovaskocsiban) sorra kimaradtak, pedig úgy vártam őket. :(
De túllépve a felsoroltakon, mégis van egy varázsos hangulata a történetnek, ami olvastatja magát és kíváncsivá tesz. Neil Gaiman valahogy úgy ír, hogy sosem tudhatod, mi lesz a következő lépés a történetben.
Kicsit más, de mégis az a történet.

2 hozzászólás
+
>!
abstractelf
Neil Gaiman: Csillagpor

Hogy illeszkedjek a regényhez, azt mondanám, hogy ez egy fordított hullócsillag élmény volt. Az eleje kicsit lassan indult, főszereplőnk szerelemmel telt életét figyeltem. Aztán egyszercsak Túlnanon kalandoztam, és lassan én estem szerelembe. Imádom a tündérvilágokat, mert itt az írók kiélhetik legelborultabb fantáziájukat is, és senkinek még csak a szeme sem rebben közben.
Csak egy gondom akadt igazából: még úgy olvastam volna erről a világról, mert egyszerűen nem bírtam betelni vele!
Viszont leginkább a befejezés tetszett – már csak azért megérte elolvasni ezt a csodálatos mesét.

+
>!
pwz ISP
Neil Gaiman: Csillagpor

Ezek a Gaiman-i világok, mint pl. Falva falva és az egész Csillagpor, annyira le tudnak venni a lábamról! Az a szerencséje a mesekedvelő felnőtteknek, hogy vannak ilyen történetek! :D Nagyon szép, nagyon emberi és minden jót eszünkbe juttat, amit valaha a Nagymamáktól, Anyukáktól hallottunk „estimesélés” közben. :)
Nem ragozom tovább, inkább biztatok mindenkit, hogy maga is merüljön el a szép emlékek világában! :D

>!
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155272493 · Fordította: Pék Zoltán
2 hozzászólás
+
>!
h_orsi
Neil Gaiman: Csillagpor

Gyerekek! Ez annyira rossz volt, hogy miközben olvastam muszáj volt egyszer-kétszer újra megnéznem a filmet valójában összesen 36* néztem meg, szerintem ez már új rekordnak számít. Annyira sokkal élvezetesebb és bájosabb!
A könyvnek nem tetszett az eleje, a közepe és a vége sem. Nem volt vicces, nem volt bájos, egyszerűen csak unalmas…
Lehet, hogy más lenne a véleményem, ha előbb olvasom a könyvet, de ez így…. Na, jó maradjunk annyiban, hogy 3 és fél csillag. De könyörgöm! Adjátok ide a filmet, mert miközben írtam az értékelést teljesen leamortizálódtam!


Népszerű idézetek

+
>!
Cardamon

Jól tudom, hogy a szerelem feltétlen, de azt is tudom, hogy lehet kiszámíthatatlan, páratlan, irányíthatatlan is, és elviselhetetlen, és könnyen összekeverhető a gyűlölettel. Olyan, mintha a szívem nem férne meg a mellkasomban, mintha már nem is az én részem lenne, hanem már a tiéd, és hogyha szeretnéd, én nem kérnék cserébe semmit. Nem kell ajándék vagy bizonyíték az érzéseidre, csak az, hogy tudjam, hogy szeretsz. A szíved kell az én szívemért.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
+
>!
Valcsa

– A mókus még nem találta meg azt a makkot, amiből az a tölgyfa nő, amelyet kivágva kifaragják annak a bölcsőjét, aki engem majd megöl.

Öt

1 hozzászólás
+
>!
Algernon +SP

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?

+
>!
Cheril 

Nem nehéz birtokolni valamit. Vagy mindent. Csak tudnod kell, hogy a tiéd, aztán önként elengedni.

124. oldal

+
>!
tataijucc 

– De csak azért – közölte Tristran –, mert minden szerelmes a szívében őrült, a fejében pedig trubadúr.

37. oldal, Négy

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
+
>!
Könyvmolykisasszony

Csak hinned kell benne. Különben nem fog megtörténni.

157. oldal

+
>!
Cheril 

A kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, vélte, de sok minden szól a rendszeres étkezés és fájdalommentes élet mellett.

156. oldal

2 hozzászólás
+
>!
FruzsinaRacz

Ismertem egy embert Paflagóniában, aki minden reggel, amikor felkelt, lenyelt egy élő kígyót. Azt szokta mondani, hogy egyvalamiben biztos: aznap már rosszabb nem történhetik vele. Igaz, mielőtt felakasztották, megetettek vele egy tál szőrös százlábút, úgyhogy szerintem egy kicsit elbizakodta magát.

73. oldal

+
>!
tataijucc

– …Nincs a családodban semmi fura?
– A húgom, Louisa tudja mozgatni a füleit.

Négy "Odaérek gyertyafénynél?"

+
>!
Cheril 

– Nos, nem tudom, erdei nimfának milyen volt, hölgyem, de fának pompás.
A fa nem válaszolt azonnal, levelei azonban csintalanul zörögtek.
– Nimfának is szép voltam – ismerte el szemérmesen.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nimfa

Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Fairy Oak – Ég veled, Fairy Oak!
William Goldman: A herceg menyasszonya
Gwyneth Rees: Tündéri álmok
Lakatos István: Dobozváros
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Michael Ende: A Végtelen Történet
Bökös Borbála: Szmirkó
Pista Izabella: Az erdő krónikája