!

Csillagpor 1126 csillagozás

Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor
Agave Könyvek · 2.880 Ft –25% 2.160 Ft
Bookline · 3.180 Ft –15% 2.703 Ft
Régikönyvek.hu · 3.180 Ft –15% 2.703 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Eredeti mű: Neil Gaiman: Stardust

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · ISBN: 9789634191346 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191339 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155272493 · Fordította: Pék Zoltán

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

213 tag · 135 karc · Utolsó karc: 2016. november 11., 08:09 · Bővebben


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Victoria Forester


Hirdetés

Kedvencelte 179

Most olvassa 53

Várólistára tette 463

Kívánságlistára tette 432

Kölcsönkérné 16

Elcserélné vagy eladná

>!
1.300 Ft ★★★★★ Eladó
B_inwonderland_ könyve Neil Gaiman: Csillagpor
>!
1.200 Ft ★★★★☆ Eladó Elcserélhető
Mirmolya könyve Neil Gaiman: Csillagpor

Kiemelt értékelések

+
>!
vicomte MP
Neil Gaiman: Csillagpor

Tökéletes kikapcsolódás, a lelket is megérintő fajtából.
Ismerős elemekből építkező mese a szerelemről, ami nem perzsel, nem hivalkodik, mégis mindent legyőz.
A szerelemről, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy elfogadod azt, akivel együtt vagy.
S arról a régi népmesei igazságról, hogy akkor vagy biztonságban, ha a legdrágább kincsedet elajándékozod.
Arról, hogy az, aki gonosz, vagy rosszindulatú, végül a saját életét is megkeseríti.
És hogy a szokásos: „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezésből a boldogan éltek a fontos, mert az emlékek örökre megmaradnak.
S hogy többet ér valamit megélni, és elveszíteni, mint meg sem élni.

6 hozzászólás
+
>!
Algernon +SP
Neil Gaiman: Csillagpor

Itt szerettem bele Gaimanba végérvényesen.
Ez volt az első könyv, amit sulis ösztöndíjból vettem, hosszú évek után, és nem kötelező olvasmány volt. Magával ragadott a film, miközben az Amerikai isteneket olvastam akkoriban, ami azóta is egyik kedvencem.
És ez is az lett.
Elvesztem, mert igazi csillagporos, hamisítatlan mesét adott nekem Gaiman, ahol a jók győznek, a szerelemért világok mozdulnak, és a kalandok mindennaposak.
Ahol a „boldogan éltek” a legfontosabb rész, mert együtt lehetnek.
Szívet melengető történet ez, mert bátorságot ad, hitet, és valamit, amiről azt hitted, már régen nem létezik.
Bár kicsit hamar ért véget a könyv, a mai napig elmosolyodom, ha egy hullócsillagot látok. Legtöbbször még kívánok is valamit.
Aztán felnézek az Esthajnalcsillagra, és még mindig mosolygok.
Hiszen boldogan élnek.

1 hozzászólás
+
>!
AniTiger P
Neil Gaiman: Csillagpor

Élvezetes, nagyon jól felépített és kitalált sztori. Imádtam Tristran történetének kezdetét, az útját a Falon túlra és a találkozását a titokzatos „kis, szőrös alakkal”. Igazából a csillaggal való találkozás, a 81. uralkodó halálának felvezetésével elinduló harc a trónért és még a Lilim boszorkányok története is tetszett. Aztán jött egy pont, ahol a mese kegyetlen lett… a 7. és 8. fejezetek során szegény unikornissal olyan dolgokat tettek, hogy fájt a szívem érte.

Ezek után végre megérkezett a filmbéli kedvenc jelenetem: Johannes Alberic kapitány (a filmben Shakespeare kapitány?!) és Perdita Szabadhajóval és… sajnálatra méltóan rövid volt, illetve elkeserítően MÁS. Amíg a Tündeföldi vásárok, a bő lére eresztett utazás és Tristran apjának a története a fiú anyjával érdekesek és hosszan elregéltek voltak, addig a szintén érdekes villámvadászó expedíció semmiség volt…

A regény a vége felé ismét mesésebb, ám egyszerűbb, kisebb volumenű – lezárásában a Sosehol egyszerűségét idézte –, de én kifejezetten szépnek tartom. (A legvégéig, ami viszont a filmverzióban sokkalta jobb volt!) Szerintem a könyv ismerete még jobbá, élvezetesebbé teszi a filmet, amit sokadszorra is szívesen nézek meg mind ahányszor megy a tévében, de a könyv nem lesz újraolvasós nálam, de jobban tetszett, mint a többi Gaiman-mű.

Bővebben (film és könyv): http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/03/neilgaiman-…

+
>!
fióka P
Neil Gaiman: Csillagpor

Klasszikus, mindenkori mese az egyszeri legényről, aki sokszor nem is annyira egyszeri, mint gondolná, szóval, a legényről, aki azt hiszi, hogy szerelmes lett, de a kiválasztott nyilván egy tipikus mesei, állapotfelmérő fehérnép, akinek muszáj legyen valamilyen, a rációt abszolút nélkülöző, viszont a koncepciót tekintve nagyon is racionális kívánsága, amit az egyszeri (vagy nem is annyira stb.) legénynek teljesítenie kell s akkor az övé a lány keze + a fele királyság s amit még akartok. Ez gaimani szinten nyilván kicsit bonyolultabb és sokkal érdekesebb is, mint a klasszikus verzió, noha egy idő után már kicsit a túlzás felé hajlónak éreztem a mindenféle lények tobzódását. Az akadályokét nem, de pl. minek kellett oda egy unikornis is? Unikornisrajongók, figyelem, itt van egy unikornis :)!
Jó mese, noha a befejezés (a leges-leges-legvége) kicsit, csak egy nagyon icipicit kilógott a sorból. De hát azért jó, mert kilóg. A sorból.

25 hozzászólás
+
>!
Deziréé
Neil Gaiman: Csillagpor

Nekem tetszett bárki bármit mond, nem annyira, mint vártam, de azért tetszett.
Bár néha lassan haladtam vele, de volt olyan, hogy csak úgy repültek az oldalak.
Nem erre számítottam, de kellemesen csalódtam. Jó volt olvasni. Tetszett benne minden. Nem a legizgalmasabb történet, amit eddig olvastam, de egyszer mindenképpen megérte elolvasni.

+
>!
Fairy
Neil Gaiman: Csillagpor

Először a filmet láttam aztán olvastam a könyvet.
Ez az első könyv amit Gaiman-tól olvastam.Tetszett de valahogy olyan gyorsan a végére értem és még olvastam volna.Az alap történet nagyon jó de szerintem lehetett volna hosszabb is, egy-két csavarral a végén, nagyon rövid könyv.

31 hozzászólás
+
>!
Szimirza P
Neil Gaiman: Csillagpor

Varázslatos, elbűvölő, csak elég rövid. Nekem hiányérzetem volt a végén, valahogy kerek egész, de mégis néhol el tudtam volna viselni egy kis pluszt, kicsivel több „izgalmat”.

+
>!
PzZoll
Neil Gaiman: Csillagpor

Szép történet volt, szerettem. :) (Különösen a tündérmesét megszakító naturalisztikusan leírt gyilkosságokat, melyek kizökkentettek néha pár perce, egy WTF? erejéig. :D Na de hát, ezért is szeretem Gaimant).

4 hozzászólás
+
>!
Evelena
Neil Gaiman: Csillagpor

Kihívás miatt olvastam el a könyvet, de már régóta tervbe volt véve.
Számtalanszor láttam a belőle készült filmet, az egyik nagy kedvencem. :) Így kissé nagy elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, mert szerettem volna ismét azt az élményt, amit a filmtől kapok valahányszor megnézem.
A hangulata megvolt, eléggé „meseszerű” a könyv, de valahogy kevésbé mozgalmas, izgalmas, mint a film. Tristranról és Yvaine-ről, az ő kapcsolatukról kevesebbet kapunk, mint Tristran szüleiéről.
A filmes kedvenc részeim pedig (vendégeskedés a kapitánynál és Yvaine monológja a lovaskocsiban) sorra kimaradtak, pedig úgy vártam őket. :(
De túllépve a felsoroltakon, mégis van egy varázsos hangulata a történetnek, ami olvastatja magát és kíváncsivá tesz. Neil Gaiman valahogy úgy ír, hogy sosem tudhatod, mi lesz a következő lépés a történetben.
Kicsit más, de mégis az a történet.

2 hozzászólás
+
>!
abstractelf 
Neil Gaiman: Csillagpor

Hogy illeszkedjek a regényhez, azt mondanám, hogy ez egy fordított hullócsillag élmény volt. Az eleje kicsit lassan indult, főszereplőnk szerelemmel telt életét figyeltem. Aztán egyszercsak Túlnanon kalandoztam, és lassan én estem szerelembe. Imádom a tündérvilágokat, mert itt az írók kiélhetik legelborultabb fantáziájukat is, és senkinek még csak a szeme sem rebben közben.
Csak egy gondom akadt igazából: még úgy olvastam volna erről a világról, mert egyszerűen nem bírtam betelni vele!
Viszont leginkább a befejezés tetszett – már csak azért megérte elolvasni ezt a csodálatos mesét.


Népszerű idézetek

+
>!
tataijucc

– De csak azért – közölte Tristran –, mert minden szerelmes a szívében őrült, a fejében pedig trubadúr.

37. oldal, Négy

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
+
>!
Cardamon

Jól tudom, hogy a szerelem feltétlen, de azt is tudom, hogy lehet kiszámíthatatlan, páratlan, irányíthatatlan is, és elviselhetetlen, és könnyen összekeverhető a gyűlölettel. Olyan, mintha a szívem nem férne meg a mellkasomban, mintha már nem is az én részem lenne, hanem már a tiéd, és hogyha szeretnéd, én nem kérnék cserébe semmit. Nem kell ajándék vagy bizonyíték az érzéseidre, csak az, hogy tudjam, hogy szeretsz. A szíved kell az én szívemért.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
+
>!
Valcsa P

– A mókus még nem találta meg azt a makkot, amiből az a tölgyfa nő, amelyet kivágva kifaragják annak a bölcsőjét, aki engem majd megöl.

Öt

1 hozzászólás
+
>!
Algernon +SP

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?

+
>!
Cheril

Nem nehéz birtokolni valamit. Vagy mindent. Csak tudnod kell, hogy a tiéd, aztán önként elengedni.

124. oldal

+
>!
FruzsinaRacz

Ismertem egy embert Paflagóniában, aki minden reggel, amikor felkelt, lenyelt egy élő kígyót. Azt szokta mondani, hogy egyvalamiben biztos: aznap már rosszabb nem történhetik vele. Igaz, mielőtt felakasztották, megetettek vele egy tál szőrös százlábút, úgyhogy szerintem egy kicsit elbizakodta magát.

73. oldal

+
>!
Cheril

A kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, vélte, de sok minden szól a rendszeres étkezés és fájdalommentes élet mellett.

156. oldal

2 hozzászólás
+
>!
Könyvmolykisasszony

Csak hinned kell benne. Különben nem fog megtörténni.

157. oldal

+
>!
tataijucc

– …Nincs a családodban semmi fura?
– A húgom, Louisa tudja mozgatni a füleit.

Négy "Odaérek gyertyafénynél?"

+
>!
tataijucc

Hébe-hóba halljuk, hogy éppolyan könnyű nem észrevenni azt, ami nagy és nyilvánvaló, mint ami kicsi és jelentéktelen, és hogy az észre nem vett nagy dolgok gyakran okoznak problémát.

183. oldal, Tíz


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Fairy Oak – Ég veled, Fairy Oak!
William Goldman: A herceg menyasszonya
Gwyneth Rees: Tündéri álmok
Lakatos István: Dobozváros
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Michael Ende: A Végtelen Történet
Bökös Borbála: Szmirkó
Pista Izabella: Az erdő krónikája