Csillagpor 2072 csillagozás

Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Elindul élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Neil Gaiman: Stardust

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635981915 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2023
218 oldal · ISBN: 9789634191346 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196204 · Fordította: Pék Zoltán

8 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

389 tag · 233 karc · Utolsó karc: 2024. február 17., 09:43 · Bővebben


Enciklopédia 69

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Dunstan Thorn · Lady Una · Lamia (evil witch) · Megbűvölt · Brevis · Bridget Comfrey · Daisy Hempstock · Louisa Thorn · Madame Semele (Ditchwater Sal) · Mrs. Hempstock · Mrs. Thorn · Primus · Quintus · Tertius · Tommy Forester · Victoria Forester

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Viharvár · Tündefölde · Falva falva · Ősök Csarnoka · Brit-szigetek · Monday és Brown


Kedvencelte 257

Most olvassa 48

Várólistára tette 667

Kívánságlistára tette 687

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Számomra ez a tökéletes könyv.
Van benne minden. Mese, kaland, szerelem, ármány, érdekes és szimpatikus szereplők valamint az írói stílus is lenyűgöző.
Mást nem is akarok írni, mert eltúlzott dicséretként hatna. Megannyi kellemes emlék fűz a könyvhöz és a filmhez is.
Mindhárom kiadás a polcomon csücsül, mert ebből a történetből sosem elég. :)
Sokszor olvastam, de nem tudom megunni. Felnőtteknek szóló tündérmese, sok tanulsággal és persze örök igazságokkal.
Gaiman munkásságát is megszerettette velem.

3 hozzászólás
Mulán>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Csillagpor istenem ez a cím imádom. Csillag és hold mániás vagyok univerzum meg minden ami kell. A filmet hamarabb láttam mint olvastam a könyvet és ha ez fordítva lett volna nem néztem volna meg a filmet, mert az az igazság hogy nekem a film többet adott mint a könyv. Teljesen két külön történet csak a cím és a szereplők stimmelnek de ezen kívül semmi. Olyan dolgokat írt le a szerző amit nem is értettem és nem is érdekelt. Ettől függetlenül a csillagot imádtam a könyvben is és hát Tristran jó karakter minden szempontból. A vége meglepett, de egy nagy varázslatos utazásnak voltam a részese. Az epilógus pedig magáért beszél.

2 hozzászólás
csgabi P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Az olvasás apropója a Budapesti Molyklub egyik tavalyi eseménye volt, amikor is fantasyt (a bátrabbak szűkebben portal fantasyt) olvastak. Nekem nem sikerült időre elolvasnom a könyvet, de ameddig eljutottam az eseményre, már megmutatta, hogy izgalmas történet lesz, pedig akkor még nagyon csak a bevezető résznél tartottam.
Úgy látszik, mostanában valahogy bekúsznak hozzám a fantasyk és a sci-fik, de szerencsére nem volt okom bánni ezt. Mondjuk az útleírás címke meglepett, hogy rajta volt a könyvön, arra gondoltam, ezt más típusú könyvekre szokás rakni, de hát egye kutya, végülis egy út leírását olvashattam.
A történet nem volt bonyolult, nem ment óriási mélységekbe, mégis lekötött és szórakoztatott. Kíváncsi vagyok a filmre is, most, hogy elolvastam a regényt, meg is fogom nézni. Bájos volt a két főszereplő cívódása, nagyon tetszettek a mellékszereplők is, szerintem jól ki voltak dolgozva. A végkifejletre pedig ugyan nem számítottam, valahogy mégsem lepett meg, nagyon természetesen jött a történetből.

5 hozzászólás
Amál P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Nem olvastam még Gaiman-tól túl sok mindent, de a könyvei mindig elvarázsolnak. Felnőtteknek szóló meséi igazi csemegék, amolyan léleksimogató történetek. Tristran egy igazi „fehér lovas herceg”, aki azért, hogy elnyerje választottja kezét, még a csillagokat is lehozná neki az égből. Persze a csillag magától is lehullik, hősünknek csak meg kell keresni és itt kezdődnek az igazi kalandok. Volt, amikor mosolyogtam, volt, hogy kijöttek a könnyeim, de közben éreztem, hogy ha figyelek, akkor rájövök a regény tanulságára: Járj nyitott szemmel és nyitott szívvel, mert a szerelem, akkor és ott talál rád, ahol nem is várod! Biztos, hogy újra olvasós lesz a könyv, mert felvidított, megnyugtatott és megszépítette a napomat.

9 hozzászólás
vicomte P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Tökéletes kikapcsolódás, a lelket is megérintő fajtából.
Ismerős elemekből építkező mese a szerelemről, ami nem perzsel, nem hivalkodik, mégis mindent legyőz.
A szerelemről, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy elfogadod azt, akivel együtt vagy.
S arról a régi népmesei igazságról, hogy akkor vagy biztonságban, ha a legdrágább kincsedet elajándékozod.
Arról, hogy az, aki gonosz, vagy rosszindulatú, végül a saját életét is megkeseríti.
És hogy a szokásos: „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezésből a boldogan éltek a fontos, mert az emlékek örökre megmaradnak.
S hogy többet ér valamit megélni, és elveszíteni, mint meg sem élni.

6 hozzászólás
gabiica P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Tetszett. Olvastatta magát, nem nagyon tudtam letenni, azért is fejeztem be ilyen hamar.
Annak idején láttam a belőle készült filmet is, és emlékszem, hogy nagyon tetszett, bár még mondhatni gyerek voltam.
Voltak persze hibái a könyvnek. Számomra néhány dolog nem volt elég kifejtett, sok minden történt egyik pillanatról a másikra, több mindenre is kíváncsi lettem volna, hiszen tényleg annyira olvastatta magát, hogy én is olvastam volna még tovább és tovább.
Viszont teljesen kikapcsolt. Meseszerű volt, teljesen beleéltem magamat a történetbe, újra gyermeknek éreztem magam, aki szurkol a lovagnak, hogy megmentse a királylányt.

Gaura_Ágnes IP>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Mea culpázással kell kezdenem: az elmúlt évek folyamán azt hiszem, többször is kicsúszott a számon az, hogy a Csillagpor azon nagyon kevés mű közé tartozik, mely esetén a filmadaptációt tulajdonképpen jobban kedvelem, mint az eredeti regényt. De most újraolvastam, és kérem szépen, nagyon szégyellem magamat, így kicsit módosítanék az előző megállapításomon, és azt mondanám, hogy rettentően örülök, amiért Gaiman felnőtteknek szóló meseregénye a mester zsenijéhez méltó adaptációt kapott mondjuk az ő keze is rendesen benne volt, így ez nem akkora csoda.
Nagyon, nagyon szeretném, ha Gaiman több ilyen, igazi mesét írna, amiben nem a horror dominál (nem mintha nem rajonganék a Hó, tükör almáért, vagy a Coraline-ért), hanem az a meggyőződés, hogy nekünk, felnőtteknek is jár a lelket melengető mese (szemben mondjuk a Coraline alapélményével, miszerint felnőni önmagában is egy horror sztori), és hogy ha képes vagy szeretni, akkor képes vagy egy mesés világban létezni, hiszen a szerelem egy védőmágia, ami megóv a bajtól, felnyitja a szemedet és a szívedet, és nem kicsit ráerősít arra a jelenségre, miszerint mások számára komplett idiótának tűnsz. A szerelem kalandokra sarkall és túlélésre; arra, hogy ne ismerj lehetetlent – és egyúttal rádöbbent arra, hogy ha ráadásul még meg is tanulsz élni a szerelemmel, akkor már nem idiótának és seggfejnek fogsz látszani, hanem olyan embernek, akit irigyelni lehet a döntéseiért.
Ez az év az újraolvasás éve lesz, ezt is több mint tíz éve olvastam. Közben kicsit biztos megtanultam élni a szerelemmel, mert lássatok csodát, kiváló döntést hoztam, amikor újra elővettem a Csillagport! :D

3 hozzászólás
Jagika P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Talán, ha nem emlékeznék annyira a filmre, jobban tetszett volna a könyv. A mű olvasásakor tisztán láttam a belém égett filmbeli képsorokat, így az abból hiányzó elemek olykor megdöbbentettek, máskor viszont jól kiegészítették a filmet. Tetszik a hagyományos klisékkel való szakítás spoiler. A véres jelenetek viszont – noha próbáltam felkészülni rájuk – megriasztottak és elborzasztottak spoiler. Hiába, no, hozzá kell szoknom Gaiman stílusához…

Papírra_vetett_gondolataim>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Az írótól ez volt a második könyv, amit olvastam, de, hogy nehezen fogja bármelyik könyve is felülmúlni ezt az élményt az egyszer biztos. Rettenetesen élveztem ezt a stílust, ahogy Neil Gaiman, mint egy nagymesélő elmondja nekünk ezt a szép mesét. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a történetet !

https://youtu.be/AXHu8dp_eto

12 hozzászólás
Lunemorte P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Mindenki találkozhat az igaz szerelemmel, csak éppen észre kell venni… Sokszor hagyjuk elsuhanni az igazit, akit talán nem is ismerünk igazán és egy másik ember után vágyódunk, miközben emez elillan szemünk elől és utána csak évek múlva jövünk rá talán a titokra. Persze nem muszáj ennek így lennie. Járj nyitott szemmel! Légy türelmes és ne ítélj elsőre! Ez lehet valószínűleg a dolgok nyitja…
Megmentésre váró csillaglány vagyok, aki vágyik a Hold társaságára és az éjből táplálkozik fényes szívem….

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cheril>!

A kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, vélte, de sok minden szól a rendszeres étkezés és fájdalommentes élet mellett.

156. oldal

5 hozzászólás
tataijucc>!

– De csak azért – közölte Tristran –, mert minden szerelmes a szívében őrült, a fejében pedig trubadúr.

37. oldal, Négy

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
Algernon P>!

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?

Valcsa>!

– A mókus még nem találta meg azt a makkot, amiből az a tölgyfa nő, amelyet kivágva kifaragják annak a bölcsőjét, aki engem majd megöl.

Öt

1 hozzászólás
Cheril>!

Nem nehéz birtokolni valamit. Vagy mindent. Csak tudnod kell, hogy a tiéd, aztán önként elengedni.

124. oldal

Sejber_Ágnes>!

– Palackozott álmokat tessék! Egy shilling palackja!

24. oldal

3 hozzászólás
FruzsinaRacz>!

Ismertem egy embert Paflagóniában, aki minden reggel, amikor felkelt, lenyelt egy élő kígyót. Azt szokta mondani, hogy egyvalamiben biztos: aznap már rosszabb nem történhetik vele. Igaz, mielőtt felakasztották, megetettek vele egy tál szőrös százlábút, úgyhogy szerintem egy kicsit elbizakodta magát.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kígyó · százlábú
tataijucc>!

Hébe-hóba halljuk, hogy éppolyan könnyű nem észrevenni azt, ami nagy és nyilvánvaló, mint ami kicsi és jelentéktelen, és hogy az észre nem vett nagy dolgok gyakran okoznak problémát.

183. oldal, Tíz

Lunemorte P>!

Feleljen meg egy egyszerű találós kérdésre, és nyerjen egy szélvirágot!

2 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gaura Ágnes: Kard által
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Rachel Vincent: Stray – Kóborok
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
T. C. Lang: A Lámpás nyomában
Andy T. Miller: Areán
Jeaniene Frost: Lángok kötelékében
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok
Deborah Harkness: Az éjszaka árnyai
Karen Chance: Átölel az éjszaka