Csillagpor 1763 csillagozás

Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Neil Gaiman: Stardust

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196204 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196204 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191339 · Fordította: Pék Zoltán

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

372 tag · 260 karc · Utolsó karc: 2021. szeptember 26., 19:14 · Bővebben


Enciklopédia 69

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Dunstan Thorn · Megbűvölt · Lady Una · Lamia (evil witch) · Brevis · Bridget Comfrey · Daisy Hempstock · Louisa Thorn · Madame Semele (Ditchwater Sal) · Mrs. Hempstock · Mrs. Thorn · Primus · Quintus · Tertius · Tommy Forester · Victoria Forester

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Viharvár · Tündefölde · Falva falva · Ősök Csarnoka · Brit-szigetek · Monday és Brown


Kedvencelte 234

Most olvassa 43

Várólistára tette 637

Kívánságlistára tette 611

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Számomra ez a tökéletes könyv.
Van benne minden. Mese, kaland, szerelem, ármány, érdekes és szimpatikus szereplők valamint az írói stílus is lenyűgöző.
Mást nem is akarok írni, mert eltúlzott dicséretként hatna. Megannyi kellemes emlék fűz a könyvhöz és a filmhez is.
Mindkét kiadás a polcomon csücsül, mert ebből a történetből sosem elég. :)
Sokszor olvastam, de nem tudom megunni. Felnőtteknek szóló tündérmese, sok tanulsággal és persze örök igazságokkal.
Gaiman munkásságát is megszerettette velem.

3 hozzászólás
csgabi P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Az olvasás apropója a Budapesti Molyklub egyik tavalyi eseménye volt, amikor is fantasyt (a bátrabbak szűkebben portal fantasyt) olvastak. Nekem nem sikerült időre elolvasnom a könyvet, de ameddig eljutottam az eseményre, már megmutatta, hogy izgalmas történet lesz, pedig akkor még nagyon csak a bevezető résznél tartottam.
Úgy látszik, mostanában valahogy bekúsznak hozzám a fantasyk és a sci-fik, de szerencsére nem volt okom bánni ezt. Mondjuk az útleírás címke meglepett, hogy rajta volt a könyvön, arra gondoltam, ezt más típusú könyvekre szokás rakni, de hát egye kutya, végülis egy út leírását olvashattam.
A történet nem volt bonyolult, nem ment óriási mélységekbe, mégis lekötött és szórakoztatott. Kíváncsi vagyok a filmre is, most, hogy elolvastam a regényt, meg is fogom nézni. Bájos volt a két főszereplő cívódása, nagyon tetszettek a mellékszereplők is, szerintem jól ki voltak dolgozva. A végkifejletre pedig ugyan nem számítottam, valahogy mégsem lepett meg, nagyon természetesen jött a történetből.

5 hozzászólás
vicomte P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Tökéletes kikapcsolódás, a lelket is megérintő fajtából.
Ismerős elemekből építkező mese a szerelemről, ami nem perzsel, nem hivalkodik, mégis mindent legyőz.
A szerelemről, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy elfogadod azt, akivel együtt vagy.
S arról a régi népmesei igazságról, hogy akkor vagy biztonságban, ha a legdrágább kincsedet elajándékozod.
Arról, hogy az, aki gonosz, vagy rosszindulatú, végül a saját életét is megkeseríti.
És hogy a szokásos: „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezésből a boldogan éltek a fontos, mert az emlékek örökre megmaradnak.
S hogy többet ér valamit megélni, és elveszíteni, mint meg sem élni.

6 hozzászólás
gabiica P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Tetszett. Olvastatta magát, nem nagyon tudtam letenni, azért is fejeztem be ilyen hamar.
Annak idején láttam a belőle készült filmet is, és emlékszem, hogy nagyon tetszett, bár még mondhatni gyerek voltam.
Voltak persze hibái a könyvnek. Számomra néhány dolog nem volt elég kifejtett, sok minden történt egyik pillanatról a másikra, több mindenre is kíváncsi lettem volna, hiszen tényleg annyira olvastatta magát, hogy én is olvastam volna még tovább és tovább.
Viszont teljesen kikapcsolt. Meseszerű volt, teljesen beleéltem magamat a történetbe, újra gyermeknek éreztem magam, aki szurkol a lovagnak, hogy megmentse a királylányt.

Gaura_Ágnes IP>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Mea culpázással kell kezdenem: az elmúlt évek folyamán azt hiszem, többször is kicsúszott a számon az, hogy a Csillagpor azon nagyon kevés mű közé tartozik, mely esetén a filmadaptációt tulajdonképpen jobban kedvelem, mint az eredeti regényt. De most újraolvastam, és kérem szépen, nagyon szégyellem magamat, így kicsit módosítanék az előző megállapításomon, és azt mondanám, hogy rettentően örülök, amiért Gaiman felnőtteknek szóló meseregénye a mester zsenijéhez méltó adaptációt kapott mondjuk az ő keze is rendesen benne volt, így ez nem akkora csoda.
Nagyon, nagyon szeretném, ha Gaiman több ilyen, igazi mesét írna, amiben nem a horror dominál (nem mintha nem rajonganék a Hó, tükör almáért, vagy a Coraline-ért), hanem az a meggyőződés, hogy nekünk, felnőtteknek is jár a lelket melengető mese (szemben mondjuk a Coraline alapélményével, miszerint felnőni önmagában is egy horror sztori), és hogy ha képes vagy szeretni, akkor képes vagy egy mesés világban létezni, hiszen a szerelem egy védőmágia, ami megóv a bajtól, felnyitja a szemedet és a szívedet, és nem kicsit ráerősít arra a jelenségre, miszerint mások számára komplett idiótának tűnsz. A szerelem kalandokra sarkall és túlélésre; arra, hogy ne ismerj lehetetlent – és egyúttal rádöbbent arra, hogy ha ráadásul még meg is tanulsz élni a szerelemmel, akkor már nem idiótának és seggfejnek fogsz látszani, hanem olyan embernek, akit irigyelni lehet a döntéseiért.
Ez az év az újraolvasás éve lesz, ezt is több mint tíz éve olvastam. Közben kicsit biztos megtanultam élni a szerelemmel, mert lássatok csodát, kiváló döntést hoztam, amikor újra elővettem a Csillagport! :D

3 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Az írótól ez volt a második könyv, amit olvastam, de, hogy nehezen fogja bármelyik könyve is felülmúlni ezt az élményt az egyszer biztos. Rettenetesen élveztem ezt a stílust, ahogy Neil Gaiman, mint egy nagymesélő elmondja nekünk ezt a szép mesét. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a történetet !

https://youtu.be/AXHu8dp_eto

12 hozzászólás
Lunemorte P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Mindenki találkozhat az igaz szerelemmel, csak éppen észre kell venni… Sokszor hagyjuk elsuhanni az igazit, akit talán nem is ismerünk igazán és egy másik ember után vágyódunk, miközben emez elillan szemünk elől és utána csak évek múlva jövünk rá talán a titokra. Persze nem muszáj ennek így lennie. Járj nyitott szemmel! Légy türelmes és ne ítélj elsőre! Ez lehet valószínűleg a dolgok nyitja…
Megmentésre váró csillaglány vagyok, aki vágyik a Hold társaságára és az éjből táplálkozik fényes szívem….

5 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Tündérmese megmentésre váró főhősnővel, hős lovaggal, boszorkányokkal és mágikus lényekkel – tizennyolcas karikával, szigorúan csak nagykorúaknak!
Magával ragadó, aranyos történet (némi erőszakkal és pár véres jelentettel), de a maga módján megnevettetett, megríkatott, elvarázsolt és tette azt, amit egy jó mesének tennie kell: szórakoztatott….

Bíró_Júlia>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Már megint szeretnék egy tágas, gyertyákkal és tűzhelyparázzsal legfeljebb ha félig bevilágítható konyhát, hogy ott… újraolvassam? Továbbmeséljem? Átbeszélgessük, megmosolyogjuk és elszomorkodjuk? Hogyhogy kivel, természetesen a húggal. Ez a mese családba való. Mindezt egyszerre, csak össze kell még ütni hozzá valami sütit, amire a vásáros meg a fogadós részeknél rá lehet járni.
Egy este alatt végezni lehet vele, talán még a kapcsolódó töprengeni valók egy-két szeletével is. Több is van, de ahhoz már újra kell olvasni. Olvasásonként egy-két kérdés, ismételd végtelenszer. Ja, valami forrót is érdemes inni mellé, mert olyan tiszta, hideg fényt áraszt egyik-másik fejezet, hogy máskülönben átfázol.

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Neil Gaiman: Csillagpor

Ez a könyv egy igazi mese felnőtteknek! :) Történet szerelemről, egy kis misztikummal és némi hororral. Olvasmányos volt, csak néha olyan volt, mintha nem fejezte volna be az író az egyes történéseket. Két főszereplő nagyon helyes volt, kedvelem Őket. Arra tanít, hogy mindenben meg lehet találni a boldogságot és hogy aki gonosz és rosszindulatú, az nem boldog sohasem, tehát nincs értelme.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

tataijucc>!

– De csak azért – közölte Tristran –, mert minden szerelmes a szívében őrült, a fejében pedig trubadúr.

37. oldal, Négy

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
Cardamon>!

Jól tudom, hogy a szerelem feltétlen, de azt is tudom, hogy lehet kiszámíthatatlan, páratlan, irányíthatatlan is, és elviselhetetlen, és könnyen összekeverhető a gyűlölettel. Olyan, mintha a szívem nem férne meg a mellkasomban, mintha már nem is az én részem lenne, hanem már a tiéd, és hogyha szeretnéd, én nem kérnék cserébe semmit. Nem kell ajándék vagy bizonyíték az érzéseidre, csak az, hogy tudjam, hogy szeretsz. A szíved kell az én szívemért.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
3 hozzászólás
Algernon P>!

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?

Cheril>!

A kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, vélte, de sok minden szól a rendszeres étkezés és fájdalommentes élet mellett.

156. oldal

3 hozzászólás
Valcsa P>!

– A mókus még nem találta meg azt a makkot, amiből az a tölgyfa nő, amelyet kivágva kifaragják annak a bölcsőjét, aki engem majd megöl.

Öt

1 hozzászólás
Sejber_Ágnes>!

– Palackozott álmokat tessék! Egy shilling palackja!

24. oldal

3 hozzászólás
Cheril>!

Nem nehéz birtokolni valamit. Vagy mindent. Csak tudnod kell, hogy a tiéd, aztán önként elengedni.

124. oldal

FruzsinaRacz>!

Ismertem egy embert Paflagóniában, aki minden reggel, amikor felkelt, lenyelt egy élő kígyót. Azt szokta mondani, hogy egyvalamiben biztos: aznap már rosszabb nem történhetik vele. Igaz, mielőtt felakasztották, megetettek vele egy tál szőrös százlábút, úgyhogy szerintem egy kicsit elbizakodta magát.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kígyó · százlábú
tataijucc>!

Hébe-hóba halljuk, hogy éppolyan könnyű nem észrevenni azt, ami nagy és nyilvánvaló, mint ami kicsi és jelentéktelen, és hogy az észre nem vett nagy dolgok gyakran okoznak problémát.

183. oldal, Tíz

Könyvmolykisasszony>!

Csak hinned kell benne. Különben nem fog megtörténni.

157. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Colleen Houck: A tigris átka
William Goldman: A herceg menyasszonya
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Lapról lapra