84. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Csillagpor 1593 csillagozás

Neil Gaiman: Csillagpor Neil Gaiman: Csillagpor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított.

Neil Gaiman: Stardust

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196204 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191339 · Fordította: Pék Zoltán
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
224 oldal · ISBN: 9789634191346 · Fordította: Pék Zoltán

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Neil Gaiman

361 tag · 246 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 2., 21:32 · Bővebben


Enciklopédia 66

Szereplők népszerűség szerint

Tristran Thorn · Yvaine · Dunstan Thorn · Megbűvölt · Lady Una · Lamia (evil witch) · Brevis · Bridget Comfrey · Daisy Hempstock · Louisa Thorn · Madame Semele (Ditchwater Sal) · Mrs. Hempstock · Mrs. Thorn · Primus · Tertius · Tommy Forester · Victoria Forester

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · Viharvár · Tündefölde · Falva falva · Ősök Csarnoka · Brit-szigetek · Monday és Brown


Kedvencelte 216

Most olvassa 36

Várólistára tette 579

Kívánságlistára tette 558

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Neil Gaiman: Csillagpor

Számomra ez a tökéletes könyv.
Van benne minden. Mese, kaland, szerelem, ármány, érdekes és szimpatikus szereplők valamint az írói stílus is lenyűgöző.
Mást nem is akarok írni, mert eltúlzott dicséretként hatna. Megannyi kellemes emlék fűz a könyvhöz és a filmhez is.
Mindkét kiadás a polcomon csücsül, mert ebből a történetből sosem elég. :)
Sokszor olvastam, de nem tudom megunni. Felnőtteknek szóló tündérmese, sok tanulsággal és persze örök igazságokkal.
Gaiman munkásságát is megszerettette velem.

3 hozzászólás
>!
csgabi MP
Neil Gaiman: Csillagpor

Az olvasás apropója a Budapesti Molyklub egyik tavalyi eseménye volt, amikor is fantasyt (a bátrabbak szűkebben portal fantasyt) olvastak. Nekem nem sikerült időre elolvasnom a könyvet, de ameddig eljutottam az eseményre, már megmutatta, hogy izgalmas történet lesz, pedig akkor még nagyon csak a bevezető résznél tartottam.
Úgy látszik, mostanában valahogy bekúsznak hozzám a fantasyk és a sci-fik, de szerencsére nem volt okom bánni ezt. Mondjuk az útleírás címke meglepett, hogy rajta volt a könyvön, arra gondoltam, ezt más típusú könyvekre szokás rakni, de hát egye kutya, végülis egy út leírását olvashattam.
A történet nem volt bonyolult, nem ment óriási mélységekbe, mégis lekötött és szórakoztatott. Kíváncsi vagyok a filmre is, most, hogy elolvastam a regényt, meg is fogom nézni. Bájos volt a két főszereplő cívódása, nagyon tetszettek a mellékszereplők is, szerintem jól ki voltak dolgozva. A végkifejletre pedig ugyan nem számítottam, valahogy mégsem lepett meg, nagyon természetesen jött a történetből.

5 hozzászólás
>!
vicomte P
Neil Gaiman: Csillagpor

Tökéletes kikapcsolódás, a lelket is megérintő fajtából.
Ismerős elemekből építkező mese a szerelemről, ami nem perzsel, nem hivalkodik, mégis mindent legyőz.
A szerelemről, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy elfogadod azt, akivel együtt vagy.
S arról a régi népmesei igazságról, hogy akkor vagy biztonságban, ha a legdrágább kincsedet elajándékozod.
Arról, hogy az, aki gonosz, vagy rosszindulatú, végül a saját életét is megkeseríti.
És hogy a szokásos: „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” befejezésből a boldogan éltek a fontos, mert az emlékek örökre megmaradnak.
S hogy többet ér valamit megélni, és elveszíteni, mint meg sem élni.

6 hozzászólás
>!
gabiica P
Neil Gaiman: Csillagpor

Tetszett. Olvastatta magát, nem nagyon tudtam letenni, azért is fejeztem be ilyen hamar.
Annak idején láttam a belőle készült filmet is, és emlékszem, hogy nagyon tetszett, bár még mondhatni gyerek voltam.
Voltak persze hibái a könyvnek. Számomra néhány dolog nem volt elég kifejtett, sok minden történt egyik pillanatról a másikra, több mindenre is kíváncsi lettem volna, hiszen tényleg annyira olvastatta magát, hogy én is olvastam volna még tovább és tovább.
Viszont teljesen kikapcsolt. Meseszerű volt, teljesen beleéltem magamat a történetbe, újra gyermeknek éreztem magam, aki szurkol a lovagnak, hogy megmentse a királylányt.

>!
Gaura_Ágnes IP
Neil Gaiman: Csillagpor

Mea culpázással kell kezdenem: az elmúlt évek folyamán azt hiszem, többször is kicsúszott a számon az, hogy a Csillagpor azon nagyon kevés mű közé tartozik, mely esetén a filmadaptációt tulajdonképpen jobban kedvelem, mint az eredeti regényt. De most újraolvastam, és kérem szépen, nagyon szégyellem magamat, így kicsit módosítanék az előző megállapításomon, és azt mondanám, hogy rettentően örülök, amiért Gaiman felnőtteknek szóló meseregénye a mester zsenijéhez méltó adaptációt kapott mondjuk az ő keze is rendesen benne volt, így ez nem akkora csoda.
Nagyon, nagyon szeretném, ha Gaiman több ilyen, igazi mesét írna, amiben nem a horror dominál (nem mintha nem rajonganék a Hó, tükör almáért, vagy a Coraline-ért), hanem az a meggyőződés, hogy nekünk, felnőtteknek is jár a lelket melengető mese (szemben mondjuk a Coraline alapélményével, miszerint felnőni önmagában is egy horror sztori), és hogy ha képes vagy szeretni, akkor képes vagy egy mesés világban létezni, hiszen a szerelem egy védőmágia, ami megóv a bajtól, felnyitja a szemedet és a szívedet, és nem kicsit ráerősít arra a jelenségre, miszerint mások számára komplett idiótának tűnsz. A szerelem kalandokra sarkall és túlélésre; arra, hogy ne ismerj lehetetlent – és egyúttal rádöbbent arra, hogy ha ráadásul még meg is tanulsz élni a szerelemmel, akkor már nem idiótának és seggfejnek fogsz látszani, hanem olyan embernek, akit irigyelni lehet a döntéseiért.
Ez az év az újraolvasás éve lesz, ezt is több mint tíz éve olvastam. Közben kicsit biztos megtanultam élni a szerelemmel, mert lássatok csodát, kiváló döntést hoztam, amikor újra elővettem a Csillagport! :D

3 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Neil Gaiman: Csillagpor

Mindenki találkozhat az igaz szerelemmel, csak éppen észre kell venni… Sokszor hagyjuk elsuhanni az igazit, akit talán nem is ismerünk igazán és egy másik ember után vágyódunk, miközben emez elillan szemünk elől és utána csak évek múlva jövünk rá talán a titokra. Persze nem muszáj ennek így lennie. Járj nyitott szemmel! Légy türelmes és ne ítélj elsőre! Ez lehet valószínűleg a dolgok nyitja…
Megmentésre váró csillaglány vagyok, aki vágyik a Hold társaságára és az éjből táplálkozik fényes szívem….

5 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Neil Gaiman: Csillagpor

Tündérmese megmentésre váró főhősnővel, hős lovaggal, boszorkányokkal és mágikus lényekkel – tizennyolcas karikával, szigorúan csak nagykorúaknak!
Magával ragadó, aranyos történet (némi erőszakkal és pár véres jelentettel), de a maga módján megnevettetett, megríkatott, elvarázsolt és tette azt, amit egy jó mesének tennie kell: szórakoztatott….

>!
Bíró_Júlia
Neil Gaiman: Csillagpor

Már megint szeretnék egy tágas, gyertyákkal és tűzhelyparázzsal legfeljebb ha félig bevilágítható konyhát, hogy ott… újraolvassam? Továbbmeséljem? Átbeszélgessük, megmosolyogjuk és elszomorkodjuk? Hogyhogy kivel, természetesen a húggal. Ez a mese családba való. Mindezt egyszerre, csak össze kell még ütni hozzá valami sütit, amire a vásáros meg a fogadós részeknél rá lehet járni.
Egy este alatt végezni lehet vele, talán még a kapcsolódó töprengeni valók egy-két szeletével is. Több is van, de ahhoz már újra kell olvasni. Olvasásonként egy-két kérdés, ismételd végtelenszer. Ja, valami forrót is érdemes inni mellé, mert olyan tiszta, hideg fényt áraszt egyik-másik fejezet, hogy máskülönben átfázol.

2 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Neil Gaiman: Csillagpor

Itt szerettem bele Gaimanba végérvényesen.
Ez volt az első könyv, amit sulis ösztöndíjból vettem, hosszú évek után, és nem kötelező olvasmány volt. Magával ragadott a film, miközben az Amerikai isteneket olvastam akkoriban, ami azóta is egyik kedvencem.
És ez is az lett.
Elvesztem, mert igazi csillagporos, hamisítatlan mesét adott nekem Gaiman, ahol a jók győznek, a szerelemért világok mozdulnak, és a kalandok mindennaposak.
Ahol a „boldogan éltek” a legfontosabb rész, mert együtt lehetnek.
Szívet melengető történet ez, mert bátorságot ad, hitet, és valamit, amiről azt hitted, már régen nem létezik.
Bár kicsit hamar ért véget a könyv, a mai napig elmosolyodom, ha egy hullócsillagot látok. Legtöbbször még kívánok is valamit.
Aztán felnézek az Esthajnalcsillagra, és még mindig mosolygok.
Hiszen boldogan élnek.

1 hozzászólás
>!
Roszka
Neil Gaiman: Csillagpor

Bár azt mondtam, nem olvasom el több könyvét, ebbe véletlenül belefutottam, és megfogott a fülszövege. Azután a történet is. Mesének ugyan mese, de azért megnézném hány éves gyerek kezébe adnám! Szórakoztató, kikapcsoló, könnyed. Kellemes csalódás.
Bejött itt is, hogy „soha ne mond, hogy soha”, nem mondom. :D


Népszerű idézetek

>!
tataijucc

– De csak azért – közölte Tristran –, mert minden szerelmes a szívében őrült, a fejében pedig trubadúr.

37. oldal, Négy

Kapcsolódó szócikkek: Tristran Thorn
>!
Cardamon

Jól tudom, hogy a szerelem feltétlen, de azt is tudom, hogy lehet kiszámíthatatlan, páratlan, irányíthatatlan is, és elviselhetetlen, és könnyen összekeverhető a gyűlölettel. Olyan, mintha a szívem nem férne meg a mellkasomban, mintha már nem is az én részem lenne, hanem már a tiéd, és hogyha szeretnéd, én nem kérnék cserébe semmit. Nem kell ajándék vagy bizonyíték az érzéseidre, csak az, hogy tudjam, hogy szeretsz. A szíved kell az én szívemért.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
3 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?

>!
Valcsa P

– A mókus még nem találta meg azt a makkot, amiből az a tölgyfa nő, amelyet kivágva kifaragják annak a bölcsőjét, aki engem majd megöl.

Öt

1 hozzászólás
>!
Cheril

A kalandoknak megvan a maguk helye és ideje, vélte, de sok minden szól a rendszeres étkezés és fájdalommentes élet mellett.

156. oldal

2 hozzászólás
>!
Cheril

Nem nehéz birtokolni valamit. Vagy mindent. Csak tudnod kell, hogy a tiéd, aztán önként elengedni.

124. oldal

>!
Sejber_Ágnes

– Palackozott álmokat tessék! Egy shilling palackja!

24. oldal

2 hozzászólás
>!
FruzsinaRacz

Ismertem egy embert Paflagóniában, aki minden reggel, amikor felkelt, lenyelt egy élő kígyót. Azt szokta mondani, hogy egyvalamiben biztos: aznap már rosszabb nem történhetik vele. Igaz, mielőtt felakasztották, megetettek vele egy tál szőrös százlábút, úgyhogy szerintem egy kicsit elbizakodta magát.

73. oldal

>!
tataijucc

Hébe-hóba halljuk, hogy éppolyan könnyű nem észrevenni azt, ami nagy és nyilvánvaló, mint ami kicsi és jelentéktelen, és hogy az észre nem vett nagy dolgok gyakran okoznak problémát.

183. oldal, Tíz

>!
Könyvmolykisasszony

Csak hinned kell benne. Különben nem fog megtörténni.

157. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A babó
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Nyulász Péter: Helka
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. M. Barrie: Pán Péter
Robert Locksmith: A Birodalom előárnyékában
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak