Coraline ​& Other Stories 6 csillagozás

Neil Gaiman: Coraline & Other Stories

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

When Coraline explores her new home, she steps through a door and into another house just like her own – except that things aren't quite as they seem. There's another mother and another father in this house and they want Coraline to stay with them and be their little girl. Coraline must use all of her wits and every ounce of courage in order to save herself and return home … but will she escape and will life ever be the same again?

Elsewhere in this collection, a sinister jack-in-the-box haunts the lives of the children who ever owned it, a stray cat does nightly battle to protect his adopted family, and a boy raised in a graveyard confronts the much more troubled world of the living. From the scary to the whimsical, the fantastical to the humorous, Coraline & Other Stories is a journey into the dark, magical world of Neil Gaiman.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Bloomsbury, UK, 2009
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408803455

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Szentinel>!
Neil Gaiman: Coraline & Other Stories

Az Abarat óta a gyengéimnek számítanak a sötétebbre vett, gyerekeknek íródott mesék. Szerencsére ezt Neil Gaiman is felismerte, és megajándékozott egy nagyon hangulatos regénnyel. A Coraline ugyanis ízig-vérig dark fantasy… fiatalabbaknak.

A történet főszereplője és névadója Coraline Jones, egy kislány, aki szüleivel új lakásba költözik. Az öreg házban, mely egykoron egy kúria volt, rajtuk kívül többen is laknak, mint például az egykori színészek, Miss Spink és Miss Forcible, vagy Mr. Bobo, aki egereket tanít be trükkökre, és akit mindenki csak az „emeleten lakó bolond öregembernek” hív. Egy alkalommal Coraline talál egy ajtót, mely be van falazva. Mindenki óva inti, hogy ne kelljen át azon a falon, de mivel a lány nagyon kalandkereső, ezért természetesen megtalálja a módját, hogy átjuthasson a befalazott bejáraton. Ekkor indulnak be a furcsaságok. Az ajtó ugyanis egy bárhuzamos világba nyílik, ahol Coraline találkozik a másik anyjával, kinek szó szerint gombszemei vannak, és valami nagyon nem stimmel körülötte.

Gaiman szokásához híven nagyon jól megteremti a hangulatot. Mivel ez a mese más, mint amit az anyukák általában felolvasnak a gyermekeiknek, ezért nem lehetünk benne biztosak egy pillanatig sem, hogy Coraline élve meg fogja úszni ezt az egészet. Ezen kívül érint jellegzetesen felnőtt témákat is, mint például a gyermekbántalmazás, a szülő-gyermek viszony, vagy épp az ember, mint birtokba vehető élőlény fogalma. Csak azért, mert megszültünk egy életet, jogunkban áll azt ki is szipolyozni, vagy rabszolgává tenni? És ennek a teremtmények joga van-e kiállnia magáért azzal szemben, aki megteremtette? Aki enni adott neki, és ruházta? A válaszok persze mindenki fejében megvannak, de mi van azokkal, akik nem biztosak benne?

Minden tekintetben jellegzetesen gaimani történet, csak a megszokottnál sokkal rövidebb. Az én kiadásom mindössze száztíz oldalas volt (ha nem számítjuk a bónusz novellákat a Coraline után, amik már nem érdekeltek annyira). Ez picikét zavart, mivel ezt a mesét egy darabig még el tudtam volna olvasgatni. Dave McKean elég ijesztő fekete-fehér illusztrációi pedig csak még jobban megdobták az élményt. Érdemes elolvasni mindenkinek, aki kedveli Gaiman írásait, de az is próbát tehet vele, aki a gótikus hangulatú, enyhén horrorisztikus mesékért rajong.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Oswinn>!

A world in which there are monsters, and ghosts, and things that want to steal your heart is a world in which there are angels and dreams and, above all, a world in which there is hope.

Oswinn>!

I think it's because, at the end of the day (which is twilit and is about the time when the bats come out), it is not a story about fear, but one about bravery. After all, if a dragon is going to be defeated, it should be worth the fight, and the thing that call herself the Other Mother is that.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Alexander Vance: Behind the Canvas
Katherine Marsh: The Door by the Staircase
Margaret Mahy: The Changeover
Eva Ibbotson: Which Witch?
Mary Stewart: The Little Broomstick
Angie Sage: Darke
Diana Wynne Jones: Witch's Business
Diana Wynne Jones: Earwig and the Witch
Cressida Cowell: Twice Magic