1602 34 csillagozás

Neil Gaiman: 1602

Az Úr 1602. esztendejében, az Erzsébet-kor alkonyán, Anglia életét természetellenes viharok és szokatlan, nem emberi lényekről szóló szóbeszédek kavarják fel. Európa-szerte Nick Furytól kezdve Pókemberen és az X-Menen át Fátum doktorig ismerős hősök egész sora egy olyan árulásoktól és cselszövésektől terhes összeesküvés hálójában találja magát, amely könnyen a világ végeztét okozhatja.

A gyűjtemény az 1602 1-8. számát tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény

>!
224 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Andy Kubert

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Nick Fury


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

>!
makitra P
Neil Gaiman: 1602

Nem sok olyan képregény volt, ami tényleg (szinte) csak a képeivel varázsolt volna el – egy párat persze fel tudok sorolni (legutóbb talán a Loki, de én anno imádtam A Birodalom örököseinek képregényváltozatát is, pedig annak stílusa egészen szokatlan volt), de mégsem ez az általános. Az 1602 elegáns ceruzarajzait Andy Kuberttől viszont szerettem, mert tökéletesen illett a korhoz, amit ábrázolt. Scott McKeown borítógrafikái (borzolásos mélynyomással – már az elnevezés is csodálatos) pedig egyszerűen csak zseniálisak, különösen a második kötethez készült útvesztős kép – egyediek, különlegesek és stílszerűek.

Ezzel együtt azért Neil Gaiman története nem forradalmi, hanem pontosan olyan, amit tőle várni lehet: egy mese a „mi lett volna ha”-világából. Remek átgondolása az késő Erzsébet-kori Angliának, ahol a birodalmi ego mellé veszedelmes ellenfelek járnak a spanyol inkviziótól kezdve az Újvilágig spoiler. Izgalmas játék keresni, felfedezni az ismerős karaktereket az egészen egyértelműtől kezdve a rejtett kincsekig. Gaiman tényleg rengeteg alakot gyűjtött össze, ami egy, a Marvellel csak érintőlegesen ismerős olvasó számára bőven elegendő. El kell ismerni az a történetmesélői bravúrt is, ahogy a szerző a XX. század karaktereit pár száz évvel korábbiak szerint adaptálta: mindenki felismerhető, mégis korszak szerint hű figurának tűnik. spoiler

Aki szereti és élvezi Anglia történelmét és Gaiman stílusát, az nagyon fogja szeretni ezt a mesét, mindenki más pedig tökéletes jól fogja érezni magát a Marvel ismerősen ismeretlen világában spoiler. Nekem meg itt marad a kellemes történet és a csodás rajzok. Igazi win-win szituáció.

2 hozzászólás
>!
Sylvanas_Windrunner
Neil Gaiman: 1602

Nagyon érdekes kis kötet ez, fura ezekben a szerepekben és ebben a korban látni a megszokott hősöket, de mégis nagyon tetszett. Maga a történet beszippant, végig érdekes, nagyszerű párbeszédekkel operál. Elgondolkodtató és közben akciódús, arról nem is beszélve, hogy voltak olyan csavarok, amikre egyáltalán nem számítottam, mindig, mikor jött egy ilyen, fogtam a fejem, hogy „Jéééé, tééééényleg!”. :) Már maga az Erzsébet-korabeli mivolta is elegendő pluszt tudott hozzáadni, de Gaiman írásai számomra valahogy mindig nagyon „extrásak”. Nem tudom megmagyarázni. :D Zseniális, amit csinál.
Az illusztrációk tökéletesen illettek a sztorihoz, kellően vibrálóak voltak, és mégis valahogy visszafogottak. Az egész kötet nagyon igényes, talán Doom szövegrészei voltak azok, amiket én személy szerint nehezebben tudtam olvasni a betűtípus miatt. Ezt az apróságot leszámítva minden nagyon egyben volt. Régóta terveztem már, hogy elolvasom ezt a művet, így nagyon örülök, hogy megjelent a Marvel sorban, csodásan mutat a polcon ez a vaskos darab. :)

>!
amanda888 P
Neil Gaiman: 1602

Bár nem áll még mögöttem számtalan képregény olvasás, de azt már most bátran kijelentem, hogy ez a kedvencem! Egyszerre fantasztikus, lenyűgöző és mulatságos az az ötlet, hogy a szuperhősöket tegyük a 17. sz. legelejére és nézzük meg mi sül ki belőle. És a végeredmény szerintem baromi jó lett: a történet érdekes, izgalmas, a rajzok pedig nagyon szépek, a borítótervek meg lenyűgözőek.

>!
Trillian
Neil Gaiman: 1602

Érdekes képregény volt. Nagyon teteszett az ötlet, amin alapult. Szerintem jól el sikerült helyeznie a hősöket Gaimannak a tizenhetedik században. A rajzok kicsit szokatlanok voltak, valamiért a „szokásos” sandmenes stílusra számítottam, ez pedig eléggé eltér tőle. De tetszettek ezek is, a borítótervek pedig egész lenyűgözőek voltak. A rajzokon és az ötletn túl a történet sem volt rossz. Izgalmas volt és az apróbb részletek miatt sem lehetett volna unalomba fulladni a könyv olvasása közben. Jó volt a végén a képregény keletkezéséről is olvasni kicsit. szóval tetszett, már várom az Örökkévalók megjelenését.

>!
FélszipókásŐsmoly 
Neil Gaiman: 1602

Nagyon örültem, hogy elhozták ezt a kötetet is a Marvel-gyűjtemény részeként, igazi ínyencség. A Kingpin felirat hiánya miatti kezdeti aggodalom elszállt, amint belemerültem a történetbe. Talán a betűválasztás egyszerűbb az eredetihez képest, és a fordítás jócskán tompít (néha kínosan torzít) Gaiman nyelvi leleményein, a modoros angol megfogalmazásból olykor suta magyartalanság kerekedik, de egyáltalán nem szemétrevaló. A készítők ügyeltek a szereplőnként eltérő „hang” érzékeltetésére, ahogy azt a korábbi kötetekből megszokhattuk.

Tartalmas olvasmány, nem könnyed átlapozós. A rajzok néhol bámulatosak, néhol egyszerűek, de határozottan van hangulatuk. Jó hátteret, díszletet adnak a cselekménynek, ami tartogat fordulatokat, bármennyire is nem ezt sugallta az elején a kötet. Feltűnik spoiler is.

>!
Action
Neil Gaiman: 1602

A mű címe elmond mindent: ez egy 1602-ben játszódó Marvel képregény a zseniális Neil Gaiman-től. Az író fogta a legismertebb karaktereket és elhelyezte őket a 17. századba. A sztori nagyon jó, a karakterek működnek, a helyszín és a hangulat fantasztikus. Grafikai szempontból is kiváló a kiadvány.
Ha valaki ismeri a karaktereket valamennyire, nem lesz gondja a művel, számomra felüdülés volt ezeket a figurákat ebben a környezetben, ilyen stílusban látni. Egy hibája van az 1602-nek: hogy véget ér.


Népszerű idézetek

>!
Dávidmoly

A szó vészterhesen lóg a levegőben. Kell egy pillanat, hogy Fury felfogja, egy nevet mondtak az imént. És amikor mégis…
…akkor már késő.

Kapcsolódó szócikkek: Nick Fury
>!
Dávidmoly

– Ha boldogulni akarsz a titkok és hatalmak e világában, akkor mindent tudnod kell, ami a születésed előtt történt.

>!
Dávidmoly

– Uram? Az úriember a sötét szobában említette Otto Von Doom grófot…
– Otto, a jóképű? Mi van vele?
– Azt mondják, nagy ember. Istenfélő, tanult és bölcs.
– Igen, ezt mondják, az biztos.

>!
Dávidmoly

– Ha most megbánást tanúsítanál kegyesek lennénk hozzád.
– Megmentenél a póznától?
– Egyáltalán nem. De vizes füvet és fát használnánk és a füsttől előbb ájulnál el, mint ahogy a tűz megérintené a húsodat.
– A kedvességed szótlanná tesz.

>!
Dávidmoly

– A tűz és víz, föld és levegő hatalma által, jöjj hozzám, Virginia Dare.

>!
Dávidmoly

– Még nem mondta el, hová megyünk, ha Triesztbe értünk.
– Valóban nem. Mi van, ha fogságba esel? Elmondanád hova megyünk, elcsórnák a kincset és az öregembert, Fury elé pedig a fülemet vinnék. Ezüsttálcán. Reggelire. Fogadok, hogy megtenné. Olyan típusnak gondolom, aki füleket eszik. Nem mintha láttam volna természetesen. A hangjában van valami olyasmi, ami azt sugallja, hogy egy fülevő…

>!
Dávidmoly

– Hogy őszinte legyek, Matthew, reméltem van benned annyi büszkeség, hogy meghalsz.

>!
Dávidmoly

– Fury… még egy dolog. A lány, Virginia. Ő fontos. Úgy hiszem, valamilyen módon ő okozza ezt az időjárással.
– Hm. Akkor meg kell ölnünk.
– Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne.
– Nem? Nekem kézenfekvőnek tűnik.
– Azt elhiszem.

>!
Dávidmoly

– Bölcsebb Vagy, Mint Mi Mind Együttesen, Susan Strom.
– Nem, csak odafigyelek másokra.

>!
FélszipókásŐsmoly 

Sir Nicholas az információszerzőnk, doktor. Minden konspiráció és ellencselszövés, minden elsuttogott szó és sötétben meglapuló kés az ő feladata, hogy felfedje vagy alkalmazza. Jól végzi a munkáját… Hogy még mindig én vagyok a királynő, és nem merényeltek meg már vagy ezerszer, az az ő érdeme.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Gerry Conway – Paul Jenkins – J. M. DeMatteis – Stan Lee – Tom DeFalco – Tony Isabella: A hihetetlen Pókember – Gwen Stacy halála
Chris Claremont: X-Men 5. – Sötét Főnix