1602 80 csillagozás

Neil Gaiman: 1602

Az Úr 1602. esztendejében, az Erzsébet-kor alkonyán, Anglia életét természetellenes viharok és szokatlan, nem emberi lényekről szóló szóbeszédek kavarják fel. Európa-szerte Nick Furytól kezdve Pókemberen és az X-Menen át Fátum doktorig ismerős hősök egész sora egy olyan árulásoktól és cselszövésektől terhes összeesküvés hálójában találja magát, amely könnyen a világ végeztét okozhatja.

A gyűjtemény az 1602 1-8. számát tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény

>!
224 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Andy Kubert

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Stephen Strange (Doktor Strange) · Dr. Reed Richards · Nick Fury

Helyszínek népszerűség szerint

Édenkert


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

luthienlovemagic IP>!
Neil Gaiman: 1602

Gaimantől eddig az Északi mitológiát és a Cartaphilusnál megjelent négy Sandman-kötetet olvastam. Ebből az utóbbi, leginkább a hangulatát tekintve jó alap volt ehhez a képregényhez, legalábbis olvasás közben nem egyszer bevillant egy-egy Shakespeare-korabeli jelenet belőle. A Sandmanból ezek a részek a kedvenceim közé tartoztak.

A másik, amiért nagyon hamar behúzott a történet az az, hogy Gaiman szeret eljátszani a „mi lett volna ha…” kérdéskörrel, amivel váratlan helyzeteket teremt, váratlan korba és helyszínre helyez ismert figurákat, és megbolondítja bravúros csavarokkal, amitől az olvasó egy percre sem marad izgalom nélkül. Ehhez illeszkednek Andy Kubert ceruzarajzai, melyek jól passzolnak az ábrázolt korszakhoz. Scott McKowen borítógrafikái pedig egyedi elkészítési módjukkal sokat hozzátesznek az élményhez.

A címnél jobb írói ígéretet Gaiman akkor sem tudott volna kitalálni, ha akar. Az 1602 egyszerre jelöli meg a korszakot, a miliőt, az ebből adódó társadalmi berendezkedést és a technikai fejlettséget. Ezzel az egy évszámmal nagyjából meghatározza a hangulatot is.

Gaiman 1602 világba helyezi át a Marvel univerzum szuperhőseit, akik egyszerre történetének kellékei, de ugyanakkor tökéletesen be is illeszti őket a kor keretei közé pontosan oda, ahova kell, és ahol világon belül hitelesek maradnak.

Bővebben (A bejegyzés többi részében spoilerek előfordulhatnak!):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2020/02/neil-ga…

makitra P>!
Neil Gaiman: 1602

Nem sok olyan képregény volt, ami tényleg (szinte) csak a képeivel varázsolt volna el – egy párat persze fel tudok sorolni (legutóbb talán a Loki, de én anno imádtam A Birodalom örököseinek képregényváltozatát is, pedig annak stílusa egészen szokatlan volt), de mégsem ez az általános. Az 1602 elegáns ceruzarajzait Andy Kuberttől viszont szerettem, mert tökéletesen illett a korhoz, amit ábrázolt. Scott McKeown borítógrafikái (borzolásos mélynyomással – már az elnevezés is csodálatos) pedig egyszerűen csak zseniálisak, különösen a második kötethez készült útvesztős kép – egyediek, különlegesek és stílszerűek.

Ezzel együtt azért Neil Gaiman története nem forradalmi, hanem pontosan olyan, amit tőle várni lehet: egy mese a „mi lett volna ha”-világából. Remek átgondolása az késő Erzsébet-kori Angliának, ahol a birodalmi ego mellé veszedelmes ellenfelek járnak a spanyol inkviziótól kezdve az Újvilágig spoiler. Izgalmas játék keresni, felfedezni az ismerős karaktereket az egészen egyértelműtől kezdve a rejtett kincsekig. Gaiman tényleg rengeteg alakot gyűjtött össze, ami egy, a Marvellel csak érintőlegesen ismerős olvasó számára bőven elegendő. El kell ismerni az a történetmesélői bravúrt is, ahogy a szerző a XX. század karaktereit pár száz évvel korábbiak szerint adaptálta: mindenki felismerhető, mégis korszak szerint hű figurának tűnik. spoiler

Aki szereti és élvezi Anglia történelmét és Gaiman stílusát, az nagyon fogja szeretni ezt a mesét, mindenki más pedig tökéletes jól fogja érezni magát a Marvel ismerősen ismeretlen világában spoiler. Nekem meg itt marad a kellemes történet és a csodás rajzok. Igazi win-win szituáció.

2 hozzászólás
Dávidmoly P>!
Neil Gaiman: 1602

Sir Nicholas az információszerzőnk, doktor. Minden konspiráció és ellencselszövény, minden elsuttogott szó és sötétben meglapuló kés az ő feladata, hogy felfedje vagy alkalmazza.
*
A tűz és víz, föld és levegő hatalma által, jöjj hozzám, Virginia Dare.
*
Hogy őszinte legyek, Matthew, reméltem van benned annyi büszkeség, hogy meghalsz.

Az ötlet az Erzsébet-korba helyezett szuperhősökkel remek, a kivitelezés sajnos kevésbé. A vizualitást értettem, csak nem éreztem, a cselekmény pedig elég bukdácsolós volt, a megoldás erőltetett, a magyar kiadás pedig (finoman szólva is) elég darabos munka.
Négy három és háromnegyed alternatív idővonal az ötből.

1 hozzászólás
Sylvanas_Windrunner>!
Neil Gaiman: 1602

Nagyon érdekes kis kötet ez, fura ezekben a szerepekben és ebben a korban látni a megszokott hősöket, de mégis nagyon tetszett. Maga a történet beszippant, végig érdekes, nagyszerű párbeszédekkel operál. Elgondolkodtató és közben akciódús, arról nem is beszélve, hogy voltak olyan csavarok, amikre egyáltalán nem számítottam, mindig, mikor jött egy ilyen, fogtam a fejem, hogy „Jéééé, tééééényleg!”. :) Már maga az Erzsébet-korabeli mivolta is elegendő pluszt tudott hozzáadni, de Gaiman írásai számomra valahogy mindig nagyon „extrásak”. Nem tudom megmagyarázni. :D Zseniális, amit csinál.
Az illusztrációk tökéletesen illettek a sztorihoz, kellően vibrálóak voltak, és mégis valahogy visszafogottak. Az egész kötet nagyon igényes, talán Doom szövegrészei voltak azok, amiket én személy szerint nehezebben tudtam olvasni a betűtípus miatt. Ezt az apróságot leszámítva minden nagyon egyben volt. Régóta terveztem már, hogy elolvasom ezt a művet, így nagyon örülök, hogy megjelent a Marvel sorban, csodásan mutat a polcon ez a vaskos darab. :)

_Ellamara_ P>!
Neil Gaiman: 1602

Hát ez valami fantasztikus volt! *-*
Be kell valljam, nem igazán olvasok képregényeket, a Sarah's Scribbles- gyűjteményen és a The Umbrella Academy-n kívül nem is igazán volt dolgom mással. A Nagy Marvel Képregénygyűjteménnyel viszont egy ideje már szemeztem és mikor megláttam, hogy Neil Gaiman is írt egy-két részt bele, tudtam, hogy ha mást nem is, azokat mindenképp el kell olvasnom.
És igen, zseniális volt! A képi világa is lenyűgöző, de a történet..ki másnak jutna eszébe az 1600-as évek Angliájába rakni egy csapat szuperhőst az akkori viszonyokba, ha nem Gaiman-nek? Jó volt közben felfedezni az általunk már ismert szereplők akkori alakját, bár volt aki csak jó sokára esett le. Hiteles volt az egész, egy pillanatig sem éreztem, hogy erőltetett lenne, vagy a szuperhősök nem állnák meg a helyüket az akkori világban.
A végkifejlet pedig kimondottan imádtam, habár kicsit le is döbbentett. Eszembe nem jutott volna, hogy ide fog kilyukadni ez az egész.
Ezután azt hiszem nem is kérdés, hogy el kell olvasnom a Sadman-eket és az Örökkévalókat is.

Popovicsp87 P>!
Neil Gaiman: 1602

A cím alapján fogalmam sem volt, mire számítsak. Aztán ahogy elkezdtem olvasni, egy baromi jó Marvel újragondolást kaptam.
Az ismert Marvel karakterek beültetése a XVII. századi világba jól sikerült, bár szerepkörükből nem igazán mozdultak el.
A gyűjtemény tartogatott pár jó megoldást, a nevek átfordítása néha jól sikerült, és pár karaktert először fel sem ismertem. :D
Pár mondat a fordítás során kicsit nyögdécselős lett, de még ez sem vett el semmit az értékéből.

>!
224 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Andy Kubert
Fermin>!
Neil Gaiman: 1602

Gaiman képregényíróként is figyelemreméltó. Az X-men és a Bosszúállók néhány karakterét felhasználva, a cselekményt I. Erzsébet angol királyné korába helyezve, egy abszolút működőképes, sötét világot rakott össze. Az illusztrációk is tetszetősek.

Morn>!
Neil Gaiman: 1602

Ez valami zseniál volt! Nagyon élveztem, hogy a szokott hősök ilyen régi „jelmezekbe” bújtak, hogy mindenkinek megvolt a maga szerepe a 17. századi világban is. Angliában főképp, de azért belesett még egy-két helyszín, mint ahogy a spanyol inkvizíció is. Imádtam, ahogy próbáltam rájönni, ki-kicsoda, ha konkrétan nem volt megnevezve, és ámultam, milyen jól elrejtette előlem a lényeget úgy, hogy az orrom elé tette, gyanús is volt, de nem bírtam hova rakni.
Gaimantől megszokott kiváló történet, ami feldobja a Marvel már kicsit unásig ismételt, megszokott világát. A rajzok is nagyon tetszettek, a sötét tónusok illettek ehhez a történethez.
Egyedül Strange felesége zavart, hogy tuti spoiler.
Nagyon is ajánlatos!

>!
224 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Andy Kubert
amanda888 P>!
Neil Gaiman: 1602

Bár nem áll még mögöttem számtalan képregény olvasás, de azt már most bátran kijelentem, hogy ez a kedvencem! Egyszerre fantasztikus, lenyűgöző és mulatságos az az ötlet, hogy a szuperhősöket tegyük a 17. sz. legelejére és nézzük meg mi sül ki belőle. És a végeredmény szerintem baromi jó lett: a történet érdekes, izgalmas, a rajzok pedig nagyon szépek, a borítótervek meg lenyűgözőek.

Gunray>!
Neil Gaiman: 1602

Ez valami fantasztikus volt, mostani szuperhősöket a 17.századi Angliába helyezni, egy jó ötlet volt Neiltől. Egy ilyen emlékem még Agatha Christi egyik művével az Eljő a halállal volt amikor az írónő egy gyilkosság helyszínét és egy gyilkosság nyomozását az ókori Egyiptomba helyezi, nagyon bírtam azt a regényt.
Sok hőst felismertem de némelyiket nem ….Amerika Kapitányon azért meglepődtem.
Történet cselekménye nagyon jó volt, történelmi hűsége is megállja a helyét, egy dolgot nem tettem volna bele, az időutazásos részt kihagytam volna, így sajna csak a 4,5 csillagot kapja.
Kedvenceim belőle Nick Fury, Peter, Fenegyerek és Doom. Nagyon jól ábrázolja őket az író a 17.században, de a többiekkel sem volt semmi bajom. :) meg egy kis amerikai mitológiát is érdemes volt beletenni. Remélem sok ilyen műhöz lesz még szerencsém.


Népszerű idézetek

Olympia_Chavez P>!

Sir Richard, én mondom, ha ön lett volna ott az édenkertben a tudás fájának tiltott gyümölcse mellett, mire az Úr visszatért volna, ön már a legkifinomultabb befőttelrakási receptekkel fogadta volna.

Kapcsolódó szócikkek: Dr. Reed Richards · Édenkert
Dávidmoly P>!

A szó vészterhesen lóg a levegőben. Kell egy pillanat, hogy Fury felfogja, egy nevet mondtak az imént. És amikor mégis…
…akkor már késő.

Kapcsolódó szócikkek: Nick Fury
Altarus P>!

Ha az ördög az, aki mer amikor mások visszariadnak, akkor örömömre szolgál, hogy az ördögöt játszhatom.

Melinda_Kléri >!

– Hmm. Szükségem lesz egy halászhálóra, egy fekete gyertyára, és egy pirosra. És krétára.
– Stephen? Mit csinálsz?
– A palotába megyek.
– Miért?
– Fogalmam sincs.

Kapcsolódó szócikkek: Stephen Strange (Doktor Strange)
Melinda_Kléri >!

Istenem, aki teremtettél, olyannak amilyenek vagyunk. Aki tehetséget adtál nekünk ajándékként, mindannyiunknak különbözőt. A te végtelen kegyelmedben és bölcsességedben engedd meg nekünk, hogy megoszthassuk a világgal az ajándékainkat, és ne kelljen véka alá rejteni. Adj nekünk szabadságot azoktól, akik gyűlölnek és megölnének minket. És a gyűlöletet add, hogy ne gyűlölettel viszonozzuk. Ámen

Melinda_Kléri >!

Az isteni és pokoli csodák korát éljük, Sir Nicholas, és nem mondhatnám, hogy örömömet lelem benne.

Melinda_Kléri >!

Egy tornyot látok. És a toronyban egy… angyal. Nem, ez hazugság. Egy ember. Szárnyakkal.

Kapcsolódó szócikkek: Stephen Strange (Doktor Strange)
Melinda_Kléri >!

– Üdvözlöm, Sir Nicholas. Beszélhetünk?
– Strange? Hogy talált meg?
– Nem volt nehéz. Mestere vagyok a művészetemnek…

Kapcsolódó szócikkek: Nick Fury · Stephen Strange (Doktor Strange)
Melinda_Kléri >!

Egy hajórakomány szörnyszülött vagyunk és csoda, akik abban reménykednek, hogy életben maradhatunk egy világban, ahol minden ellenünk fordul, és amely minden bizonyíték szerint hamarosan véget ér. Mégis úgy látom, olyan világban élünk, mely kedveli a történeteket. Egy világban, ahol egy történet se érhet igazán véget, ahol minden csak valami folytatásaként fordulhat elő.

Melinda_Kléri >!

Dörej hallatszik. Olyan hangos, hogy betölti a világot. Egy fájdalmában felsikoltó univerzum hangja. Egy haldokló világ hangja.
Majd…némaság.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Ed Brubaker – Alan Moore: Batman: A nevető ember és A gyilkos tréfa
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Todd McFarlane – Alan Moore: Spawn: Kezdetek 6.
Alan Moore: Mocsárlény 1. rész
Alan Moore: Violátor
Alan Moore: Britannia Kapitány
Donny Cates – Chris Hastings – Kieron Gillen – Katie Cook – Ryan North – Al Ewing: Thanos győz
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban