The ​End of my Tether 2 csillagozás

Neil Astley: The End of my Tether Neil Astley: The End of my Tether

A myth of England with beasts, songs and treachery, shortlisted for the Whitbread First Novel Prize, 2002.
Inspector Kernan is investigating the murder of Bernard Tench, a whistleblowing scientist who knew too much about BSE. As Kernan uncovers links between sleaze and slaughter, between pollution and police, his new sidekick Diana Hunter realizes that her eccentric inspector is no ordinary man. Kernan uses the songs, folklore and superstitions of his Loamshire patch for guidance, enlisting animal informants and supernatural allies against the sinister Superintendent Goodman to uncover what's rotten in the state of England. Exploring the myths and occult powers of England, The End Of My Tether rediscovers the magic in our own backyard.

>!
576 oldal · ISBN: 9781873226537

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

ddani>!
Neil Astley: The End of my Tether

Hatalmas ugrás bárkinek, és egy-egy kis lépés az emberiségnek, amikor első regénye közlésre kerül: ám Neil Astley még ennyire sem „akármilyen” elsőregényes, persze ezt nem is lenne érdemes magyarázni mert kb egy-két oldal után is nyilvánvaló, és ha végigröhögtük csak átfutjuk az író bemutatkozását abból is kiderül, hogy van neki valami nagyon komoly kiadói-szerkesztői szakmai múltja, úgyhogy mindenki jól jár, mert a könyve irgalmatlanul eredeti és műértően komolytalan, és szép kivitelben, megfelelő szakmai fogadtatással azonnali klasszikussá avanzsál, plusz illusztrációk, na ezt csinálja utána, aki.
Ekkora talapzat és hátszél már inkább hendikep mint sima előny, de mint bármi máson ami hátráltathatná ezt a nyaktörő folklór- és mitológialexikondobáló zsonglőrmutatványt, úthengerhez méltóan siklik át felette a saját akadálytalan elmesélését követelő szöveggombolyag. Ami egy kriminek álcázott poszt-minden anglo-világmitológiai állatjogi kiáltvány, vagy micsoda. És hihetetlenül, szűnni és véget érni és ellaposodni nem akaróan áthömpölyög vagy 600 oldalt, ami ugye eleve eléggé pofátlanul sok hogy elmeséljen egy viszonylag Egyszerű Cselekményt, megszámlálhatatlan kitérővel és poénnal és dalbetéttel és hülyeséggel, ahogy kell, plusz rendőrök és bicikli. Van közben sok nagyon komoly biológia, biokémia, epidemiológia, ökológia, agráripar, és egy állatkertnyi civilizációkritika, a sok néphagyomány és druidizmus, meg pszeudo-történelmi anekdota között. Nem egy unalmas, egysíkú olvasmány ez, maradjunk ennyiben; a magyarra fordíthatósága pedig olyan probléma, ami egy kelta-angolszász gyorstalpalót feltételezne egyfajta olvasói beugrónak (a betegségekről viszont van külön szójegyzék).
Amellett, hogy összetett és átgondolt kezelése ez az állatok jogainak és a fogyasztói társadalomként eufémizált pestisnek életformának, egyben az első könyv, amiben nagyon egyszerűen és átélhetően olvastam arról, hogyan gyilkol egy vadász etikus módon – persze egy mítikus vadász, de akkor is, meglepett, hogy ez a húzás énrajtam egyáltalán működni tud, Herne pedig úgy öl, hogy nem találok rajta fogást, ahogy ő sem keres kifogást.
Egyedül az első világháborús vonallal nem tudtam igazán mit kezdeni, késleltetésként ugyan működött, és feltehetően van mondjuk két-három potenciális olvasó aki nem olvasott még háborús borzalmakról és tényleg meg kell mutatni neki nyolcadjára is hogy „lövészárkok, bombakráterek, sár, para” de mégis túl sok volt ez, hogy egyetlen poénra fusson ki, amit viszont nem lövök le.
Szóval bátor és sziporkázó szöveg ez, kicsit néha fárasztó ugyan, de ránk fér talán, hogy szokjuk a jót.

2 hozzászólás
Juci P>!
Neil Astley: The End of my Tether

Egy újabb kevéssé ismert gyöngyszem. Egyszerre izgalmas detektívtörténet, az angol folklór kincsestára, dühös állat- és természetbarát kiáltvány és keserédes szerelmi történet. Nálam nagy kedvenc lett. Gyakorlatilag lefordíthatatlan, úgyhogy ne várjatok rá magyarul, viszont szívesen kölcsönadom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte McConaghy: Once There Were Wolves
Antal Szerb: The Pendragon Legend
Mario Vargas Llosa: Death in the Andes
Ted Anton: Eros, Magic, and the Murder of Professor Culianu
Agatha Christie: Witness for the Prosecution
Nora Roberts: Black Hills
Elizabeth Kostova: The Historian
Agatha Christie: The Hound of Death
Dan Brown: The Lost Symbol
Ilona Andrews: Magic Bleeds