Badra ​szerelme 11 csillagozás

Egy arab asszony erotikus naplója
Nedzsma: Badra szerelme

Kivételes művet vehet a kezébe az olvasó. A megrázó, helyenként szókimondó regénynek már a megjelenése is nagy jelentőséggel bír, hiszen első alkalommal tárul fel előttünk egy mohamedán vallású, negyvenes éveiben járó, kívánatos, érzéki arab nő magánélete. Nyíltan ír a szexualitásról, megtöri az iszlám kultúrkörben a szexet övező hallgatás falát és az azt körülvevő tabukat, mely felér egy politikai tettel.
Ez az írás tulajdonképpen egy test és egy lélek története. Egy olyan valóságos szerelemé, amely a szív szaván kívül mással nem törődik. Szól egy szenvedélyes, kifinomult szexualitással bíró férfival történt találkozásról és a kettejük között létrejött, végtelenül érzéki szerelmi kapcsolatról.
A könyv igazi erőssége maga a stílusa, amelyben egyszerre van jelen az események nyers leírása és a líraiság, a hagyományos keleti mesélő mód és a modern elbeszélő stílus.

>!
Trivium, Budapest, 2005
194 oldal · ISBN: 9639367753 · Fordította: Frankovits Judit, Székely Miklós

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Nyctea P>!
Nedzsma: Badra szerelme

Nedzsma: Badra szerelme Egy arab asszony erotikus naplója

Nem vagyok kifejezett rajongója az erotikus irodalomnak, ehhez a könyvöz is inkább az egzotikuma vonzott, hiszen nem sűrűn olvashatunk erről a témáról egy arab nő tollából…
Ahogy az alcím is sejteti, a szexualitás elég erőteljesen megjelenik a regényben. Badra már fiatal lányként felfedezi a testi gyönyört, majd belekényszerül egy nem kívánt házasságba, annak minden borzalmával együtt. Több évnyi szenvedés után elszökik a férjétől (ami az ő kultúrájában felér egy halálos ítélettel) és megismerkedik egy férfival, akivel mindent elsöprő viszonyba keveredik. De hogy ez szerelem-e vagy csak nyers vágy, azt még ő maga sem tudja.

Érdekesnek találtam a történetet, különös tekintettel a kulturális vonatkozására, de az írásmódja eléggé csapongó volt. A stílusa helyenként szép és irodalmi, legtöbbször azonban közönséges és vulgáris. A főszereplőt nem sikerült megkedvelnem, gyakran nem értettem az indítékait és a tetteit. Furcsa könyv volt, felemás érzésekkel fejeztem be.

eeszter>!
Nedzsma: Badra szerelme

Nedzsma: Badra szerelme Egy arab asszony erotikus naplója

Elsősorban az vonzott a kötethez, hogy algériai szerző írta, az viszont nem igazán érdekelt, hogy erotikus-e vagy sem. Egyáltalán nem csalódtam, mert sok kulturális információra számítottam, és ezt meg is kaptam. Érdekes volt bepillantani ebbe a zárt világba.

Bettiky>!
Nedzsma: Badra szerelme

Nedzsma: Badra szerelme Egy arab asszony erotikus naplója

Imádtam…

diiiuus>!
Nedzsma: Badra szerelme

Nedzsma: Badra szerelme Egy arab asszony erotikus naplója

A fülszöveggel én egy kicsit vitatkoznék… de csak kicsit. A fülszöveg azt hangsúlyozza, mennyire kivételes a mű, hiszen egy olyan kultúrában íródott melyben a téma tabu, egy olyan kultúrában, ami az átlag európaitól nagyon is távol áll. Nekem személy szerint viszont pont az volt a lényeg, hogy egyáltalán nem számít milyen kultúra, a világ melyik végén, milyen társadalmi viszonyok, mi nők mégiscsak mind ugyanúgy működünk, ugyanolyan érzésekkel, vágyakkal és bánatokkal. Na meg persze pasik is mind egyformák ;)


Hasonló könyvek címkék alapján

Borsa Brown: Az Arab öröksége
Jan Potocki: Kaland a Sierra Morenában
Michel Houellebecq: A csúcson
Sarah Morgan: Tavaly nyáron… emlékszel?
Boualem Sansal: 2084
Emma Becker: M.
Laura D.: Szex és tandíj
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Colleen Hoover: Reminders of Him – Emlékek róla
Ella Steel: Végtelen játszma