Nyomás ​alatt 60 csillagozás

Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Elképesztő: ​vicces, intelligens, lefegyverző.” – New York Magazine
A bölcs, elmés narrátor és egy kényes téma finom leírása magával ragadja a nagykamaszokat – és szüleik et.” – People Magazine

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, Craig Gilner eltökélte, hogy sikeres lesz az életben – ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre. Ám amint Craiget felveszik a manhattani Vezetőképző Gimnáziumba, a nyomás elviselhetetlenné válik. Nem eszik, nem alszik, míg, egy este, majdnem megöli magát.
Craiget, öngyilkossági kísérletének köszönhetően egy pszichiátriára utalják, ahol nem mindennapi új szomszédokat szerez: egy transzszexuális szex függőt; egy lányt, aki ollóval esett az arcának; és az önmagát megválasztó Armelio elnököt. Itt Craig végre képes szembenézni szorongásának forrásával.
Ned Vizzini, aki maga is járt már pszichiátrián, különösen megindító történetet írt a boldogsághoz vezető,… (tovább)

Eredeti mű: Ned Vizzini: It's Kind of a Funny Story

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
368 oldal · ISBN: 9789633739167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Craig Gilner · Humble


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 168

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Szücsi
Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Úgy éreztem, kiégtem és nem vagyok jó semmire, elpazaroltam az időmet, testemet, energiámat, szavaimat és a lelkemet.”

Nem könnyű szavakkal kifejezni hogy milyen csodálatot érzek a könyv iránt. Nem gondoltam volna hogy egy depresszióról szóló könyv ennyire tetszeni fog. És mégis.
A könyv egy igen komoly témát boncolgat amiről nagyon nehéz írni, mégis az egész könyvet átjárja az életkedv és a humor. Csodálatos volt.
A könyv eleje kicsit lassan indult be, de miután Craig bekerül a korházba az egész 1000000x jobb lett. Imádtam. Legszívesebben kötelező olvasmányá tenném, mert tényleg nagyon jó és tanulságos. Ahogy a könyv is írja ma már egyre több és több gyerek és felnőtt küzd mentális problémákkal amikről tudnunk és foglalkozunk kell. Tényleg jó lenne kötelezőnek mert oké hogy a depresszióról szól de ezt mégis könyedén mutatja be ami szerintem nem ártana senkinek se. Az ilyen könyvekből tudnánk igazán tanulni. (Nem ugy mint pl a légy jó mindhalálig. Mondhat nekem akárki bármit szerintem az egész kész baromság és sose fogom megérteni mi a francért kellet nekem azt elolvasnom. Az után a könyv után legszíveseben ÉN is öngyilkos lettem volna..,.)
És hogy az íróról is mondjak néhány szót: Számomra az ilyen átlag emberek az igazi hősök akik képesek kiküzdeni magukat a pokolból is. Ők tudják igazán megmutatni hogy nincs lehetetlen. Köszönöm Ned Vizzini hogy helyettünk is megjártad a poklot és megmutattad hogy akármi történik is, mindig érdemes Élni! Élni. Élni. Élni. Élni.

4 hozzászólás
>!
Sippancs P
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Ahogy az olvasási időm is mutatja, ez nem volt az én könyvem. Borzasztóan nehezen haladtam vele, csak rakosgattam jobbra-balra, és bármit csináltam, az istennek se kötött le. Már ahogy elkezdődött, éreztem, hogy valami nem oké vele, azt viszont nem gondoltam, hogy egy ilyen témát felvonultató könyv gyakorlatilag nulla érzelmet vált majd ki belőlem. Pedig sajnos ez történt. Egyszerűen nem fogott meg sem a stílus, sem a téma, sem Craig. Azt nem mondom, hogy egy fokkal nem lett jobb, miután a srác bekerült a pszichiátriára, mert azokban a fejezetekben és az ott élő emberekben láttam némi rációt, de összességében, miután letettem a könyvet, úgy éreztem, hogy nem adott számomra semmit sem.

Nem akarom hasonlítani a könyvet a Csillagainkban a hibához, mert azon kívül, hogy mindkettő ifjúsági, semmi közük egymáshoz, mégis olyan érzésem van most, mint anno annál a könyvnél: felkapott és nagy körülötte a hírverés, ami viszont mögötte van… ááá, hagyjuk.

>!
Luxell
Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Nem könnyű beszélni, amikor éppen meg akarod ölni magad.”
Ez számomra egy csodás történet volt, amit ha részenként olvasgat az ember, nem valószínű, hogy adna neki valamit. Nehéz témát dolgoz fel a könyv, mégis olykor – főleg a végén – benne lapul a könnyedség és a humor. Nem tagadom, hogy az eleje nem kötött le annyira, bár érdekes volt belelátni a gondolataiba, hogy mit is érezhet, de igazán onnantól lett szuper, hogy bekerült a kórházba. Jó volt érezni, ahogy ott elmúlt ez az eddigi görcsös hangulat, és végre voltak „normális” emberek is Craig környezetében. Kedvenc szereplőm az örök jókedvű, és rengeteg humorral teli – aki a pikkben mindenkit lezúz – Armelio elnök volt.
A fél csillag levonást a kezdetek miatt kapta, viszont az egész történetet nézve mesés volt. Köszönöm

>!
plüsskaméleon
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Ezt eddig komolyan nem értékeltem? Hát akkor most megteszem.
Ez volt eddig a legoptimistább könyv, amit depresszióval kapcsolatban olvastam. Bár a főszereplő öngyilkos akar lenni, a későbbiekben csak úgy árad belőle az életigenlés.

>!
Media_Addict_Hu
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Szerintem ez egy csodálatos regény, ami felvállalta, hogy hitelesen bemutat egy nagyon komoly témát. Sikerrel is járt, Ned Vizzini műve kötelező olvasmánynak kéne, hogy legyen, mert annyira őszinte, szerethető és emellett fontos üzenetet is közvetít.

http://sorok-kozott.hu/2017/05/konyvkritika-ned-vizzini…

>!
GVivien P
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Nem gondoltam, hogy lehet ennyire üdítő stílusban írni a depresszióról. Le a kalappal.

>!
zakkant
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Craig igazán különleges, emberi és ezáltal szerethető figura volt, akit minden kis zizijével szerettem. Őszintén drukkoltam neki és sajnáltam, amiért eljutott oda ahová. Hasznos olvasmány a diákoknak arra, hogy felismerjék, hogy az iskola milyen nagy terheket nyújt és arra is nagyon hasznos, hogy meglássák, hogy mikor kell segítséget kérni. Ajánlom a Nyomás alatt című könyvet a tanároknak, és a szülőknek is, mert ez a téma olyan, amiről hiába egy ízig-vérig amerikai történetről olvashatunk ez simán áthelyezhető ide Magyarországra is.

Craig és kapcsolatai a pszichiátrián sokszor nagyon érdekesek voltak, néha kicsit furák, de ez kifejezetten tetszett, hiszen ki ne szeretne belelátni egy kicsit egy ilyen helyre? Szerintem mindenkit érdekel a téma, és ha ezt egy okos és kíváncsi kamasz fiú szemszögén látjuk az még érdekesebb. Akik nyitottak egy kicsit a pszichológiára nekik is lehet tanulni szerintem a regényből és Craig történetéből.

Néhol kicsit szomorú volt a történet, de hát milyen is legyen, amikor egy ilyen helyen játszódik? Ned Vizzini azonban bőven tudott humor belecsempészni, és imádtam Craig tehetségét, és azt, hogy elkezdett rajzolni és ezzel jobban fel tudta dolgozni a dolgokat. És hogy miért a fél pont levonás? Bevallom nem tudom felidézni túlzottan a mellékszereplőket, akik ezek szerint nem hagytak bennem annyira mély nyomot. Ettől függetlenül azt hiszem, ha megérkezik a könyv papír kiadásban (a Könyvfesztiválon ti is beszerezhetetitek a Kiadó standjánál) akkor újra fogom lapozgatni, mert ez az a könyv, ami újra is érdekes lesz számomra is.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/06/ned-vizzini-nyomas-a…

>!
Lanore P
Ned Vizzini: Nyomás alatt

A film után mindenképp el akartam olvasni a könyvet is, és nem bántam meg. Fura érzés, hiszen a történet egy pszichiátrián játszódik, de a komolyság mellett mégis van benne humor, ami igazibbá tette az egészet. Amitől mégis borzasztóvá válik, az a tény, hogy bár a főszereplő karakternek sikerül kitörnie a depresszióból, egy érdekes társaságba csöppenve, az íróról sajnos ez nem mondható el, öngyilkos lett 32 évesen…

Jön a Változás. Jönnie kell. Mert ha így folytatod tovább, abba belehalsz.

>!
Barbus87
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Nagyon érdekes volt ez a könyv. Teljesen más, mint amire számítottam, de nem rossz értelemben. Habár kortalannak érzem ezt a regényt, hiszen mindenkinek lehetnek ilyen problémái (max nem mindenkinek az iskola miatt), én azért azt mondom, hogy igazán a gimiseknek kellene ezt olvasgatni. Sokan nem mernek segítséget kérni, mert azt gondolják, hogy szégyen mentális betegnek lenni, pedig nem az! Szurkoltam nagyon, hogy Craig időben segítségért forduljon, és miután bekerült a pszichiátriára, reméltem, hogy rendbe tud jönni és vissza tud illeszkedni a környezetébe. Tanulságos olvasmány, tényleg az. azt hiszem a filmet is meg fogom nézni.

>!
Fummie
Ned Vizzini: Nyomás alatt

A fülszöveg kicsit félrevezető lehet, ugyanis csak a könyv felétől kerül képbe a pszichiátria, és nem feltétlenül azok a karakterek vannak előtérbe helyezve, akiket várnánk. Ahogy már írtam, több könyvet is olvastam, aminek a fő témája az öngyilkosság volt, de talán ez közelítette meg legemberibben a dolgot. Vagy talán legkevésbé drámaian. Nem voltak nagy fenyegetőzések, veszekedések és sírás-rívás, ahogy azt elképzeljük, hanem minden tök normálisan ment, ha lehet ezt mondani egyáltalán.

A második fele megmutatta, hogy mindenki számára van kiút, legyen akármilyen reménytelen is a helyzet. Ahhoz képest, ahogy kezdődik az egész, nem gondolnánk, milyen simán mennek aztán a dolgok. Craig esetét elég egyszerűnek mondanám, legalábbis másokéhoz képest. És talán ezt tudnám felróni negatívumnak is. Persze, minden eset egyedi, ahogy minden ember más, de a felétől nekem az egész annyira könnyűnek tűnt. Ott volt a megoldás, és tudom, hogy egy kamasz gyerek semmiben sem hasonlít egy felnőttre, de az élet a legtöbbször nem ilyen. Ahhoz képest, hogy Craig meg akarta magát fosztani az élettől még szerencsésnek is mondanám. Persze ettől még nem lesz a problémája kisebb vagy elhanyagolható, de nem ő a legdurvább eset. Elég, ha csak végignézünk az osztályon, ahova bekerült. Bármelyik esetet sokkal érdekesebbnek tartottam ott, mint Craigét, és szívesen olvastam volna akármelyikükről még egy kicsit. De ez Craig sztorija, ami ott ért véget, ahol.

Bővebben: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2017/06/ned-vizzini-…


Népszerű idézetek

>!
Szücsi 

Úgy éreztem, kiégtem és nem vagyok jó semmire, elpazaroltam az időmet, testemet, energiámat, szavaimat és a lelkemet.

1 hozzászólás
>!
Luxell

Nem könnyű beszélni, amikor éppen meg akarod ölni magad.

(első mondat)

>!
Szücsi 

Azok a dolgok a legegyszerűbbek, amikre a felnőttek azt mondjám, ne csináld.

1 hozzászólás
>!
ValerinLanz P

Az élet nem arról szól, hogy jobban legyünk, hanem hogy elvégezzük a feladatunkat.

138. oldal

>!
Strawberry_muffin_crumbs P

Élni akarok, de meg akarok halni. Mihez kezdjek?

122. oldal

>!
NaNa_88 P

(…) jobb, ha felkészülök, hogy ugyanolyan komolyan vegyem az irodalmat, mint a matekot. De rájöttem, féltékeny vagyok azokra, akik a könyveket írták. Már meghaltak, de még most is az én időmet rabolják.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Craig Gilner
>!
Szücsi

Inkább vagyok egy elcseszett emberrel, aki ezt őszintén felvállalja, mint egy tökéletessel, aki… tudod… bármikor felrobbanhat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
Gayle Forman: Itt voltam
Jessie Ann Foley: Egyszerű dal
Jasinda Wilder: Falling Into Us – Zuhanunk egymásba