Nyomás ​alatt 33 csillagozás

Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Elképesztő: ​vicces, intelligens, lefegyverző.” – New York Magazine
A bölcs, elmés narrátor és egy kényes téma finom leírása magával ragadja a nagykamaszokat – és szüleik et.” – People Magazine

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, Craig Gilner eltökélte, hogy sikeres lesz az életben – ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre. Ám amint Craiget felveszik a manhattani Vezetőképző Gimnáziumba, a nyomás elviselhetetlenné válik. Nem eszik, nem alszik, míg, egy este, majdnem megöli magát.
Craiget, öngyilkossági kísérletének köszönhetően egy pszichiátriára utalják, ahol nem mindennapi új szomszédokat szerez: egy transzszexuális szex függőt; egy lányt, aki ollóval esett az arcának; és az önmagát megválasztó Armelio elnököt. Itt Craig végre képes szembenézni szorongásának forrásával.
Ned Vizzini, aki maga is járt már pszichiátrián, különösen megindító történetet írt a boldogsághoz vezető,… (tovább)

Eredeti mű: Ned Vizzini: It's Kind of a Funny Story

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
368 oldal · ISBN: 9789633739167 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Craig Gilner · Humble


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 134

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Ahogy az olvasási időm is mutatja, ez nem volt az én könyvem. Borzasztóan nehezen haladtam vele, csak rakosgattam jobbra-balra, és bármit csináltam, az istennek se kötött le. Már ahogy elkezdődött, éreztem, hogy valami nem oké vele, azt viszont nem gondoltam, hogy egy ilyen témát felvonultató könyv gyakorlatilag nulla érzelmet vált majd ki belőlem. Pedig sajnos ez történt. Egyszerűen nem fogott meg sem a stílus, sem a téma, sem Craig. Azt nem mondom, hogy egy fokkal nem lett jobb, miután a srác bekerült a pszichiátriára, mert azokban a fejezetekben és az ott élő emberekben láttam némi rációt, de összességében, miután letettem a könyvet, úgy éreztem, hogy nem adott számomra semmit sem.

Nem akarom hasonlítani a könyvet a Csillagainkban a hibához, mert azon kívül, hogy mindkettő ifjúsági, semmi közük egymáshoz, mégis olyan érzésem van most, mint anno annál a könyvnél: felkapott és nagy körülötte a hírverés, ami viszont mögötte van… ááá, hagyjuk.

>!
plüsskaméleon
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Ezt eddig komolyan nem értékeltem? Hát akkor most megteszem.
Ez volt eddig a legoptimistább könyv, amit depresszióval kapcsolatban olvastam. Bár a főszereplő öngyilkos akar lenni, a későbbiekben csak úgy árad belőle az életigenlés.

>!
Media_Addict_Hu
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Szerintem ez egy csodálatos regény, ami felvállalta, hogy hitelesen bemutat egy nagyon komoly témát. Sikerrel is járt, Ned Vizzini műve kötelező olvasmánynak kéne, hogy legyen, mert annyira őszinte, szerethető és emellett fontos üzenetet is közvetít.

http://sorok-kozott.hu/2017/05/konyvkritika-ned-vizzini…

>!
GVivien
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Nem gondoltam, hogy lehet ennyire üdítő stílusban írni a depresszióról. Le a kalappal.

>!
zakkant
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Craig igazán különleges, emberi és ezáltal szerethető figura volt, akit minden kis zizijével szerettem. Őszintén drukkoltam neki és sajnáltam, amiért eljutott oda ahová. Hasznos olvasmány a diákoknak arra, hogy felismerjék, hogy az iskola milyen nagy terheket nyújt és arra is nagyon hasznos, hogy meglássák, hogy mikor kell segítséget kérni. Ajánlom a Nyomás alatt című könyvet a tanároknak, és a szülőknek is, mert ez a téma olyan, amiről hiába egy ízig-vérig amerikai történetről olvashatunk ez simán áthelyezhető ide Magyarországra is.

Craig és kapcsolatai a pszichiátrián sokszor nagyon érdekesek voltak, néha kicsit furák, de ez kifejezetten tetszett, hiszen ki ne szeretne belelátni egy kicsit egy ilyen helyre? Szerintem mindenkit érdekel a téma, és ha ezt egy okos és kíváncsi kamasz fiú szemszögén látjuk az még érdekesebb. Akik nyitottak egy kicsit a pszichológiára nekik is lehet tanulni szerintem a regényből és Craig történetéből.

Néhol kicsit szomorú volt a történet, de hát milyen is legyen, amikor egy ilyen helyen játszódik? Ned Vizzini azonban bőven tudott humor belecsempészni, és imádtam Craig tehetségét, és azt, hogy elkezdett rajzolni és ezzel jobban fel tudta dolgozni a dolgokat. És hogy miért a fél pont levonás? Bevallom nem tudom felidézni túlzottan a mellékszereplőket, akik ezek szerint nem hagytak bennem annyira mély nyomot. Ettől függetlenül azt hiszem, ha megérkezik a könyv papír kiadásban (a Könyvfesztiválon ti is beszerezhetetitek a Kiadó standjánál) akkor újra fogom lapozgatni, mert ez az a könyv, ami újra is érdekes lesz számomra is.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/06/ned-vizzini-nyomas-a…

>!
Fummie P
Ned Vizzini: Nyomás alatt

A fülszöveg kicsit félrevezető lehet, ugyanis csak a könyv felétől kerül képbe a pszichiátria, és nem feltétlenül azok a karakterek vannak előtérbe helyezve, akiket várnánk. Ahogy már írtam, több könyvet is olvastam, aminek a fő témája az öngyilkosság volt, de talán ez közelítette meg legemberibben a dolgot. Vagy talán legkevésbé drámaian. Nem voltak nagy fenyegetőzések, veszekedések és sírás-rívás, ahogy azt elképzeljük, hanem minden tök normálisan ment, ha lehet ezt mondani egyáltalán.

A második fele megmutatta, hogy mindenki számára van kiút, legyen akármilyen reménytelen is a helyzet. Ahhoz képest, ahogy kezdődik az egész, nem gondolnánk, milyen simán mennek aztán a dolgok. Craig esetét elég egyszerűnek mondanám, legalábbis másokéhoz képest. És talán ezt tudnám felróni negatívumnak is. Persze, minden eset egyedi, ahogy minden ember más, de a felétől nekem az egész annyira könnyűnek tűnt. Ott volt a megoldás, és tudom, hogy egy kamasz gyerek semmiben sem hasonlít egy felnőttre, de az élet a legtöbbször nem ilyen. Ahhoz képest, hogy Craig meg akarta magát fosztani az élettől még szerencsésnek is mondanám. Persze ettől még nem lesz a problémája kisebb vagy elhanyagolható, de nem ő a legdurvább eset. Elég, ha csak végignézünk az osztályon, ahova bekerült. Bármelyik esetet sokkal érdekesebbnek tartottam ott, mint Craigét, és szívesen olvastam volna akármelyikükről még egy kicsit. De ez Craig sztorija, ami ott ért véget, ahol.

Bővebben: http://fummiekonyvtara.blogspot.hu/2017/06/ned-vizzini-…

>!
Barbus87
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Nagyon érdekes volt ez a könyv. Teljesen más, mint amire számítottam, de nem rossz értelemben. Habár kortalannak érzem ezt a regényt, hiszen mindenkinek lehetnek ilyen problémái (max nem mindenkinek az iskola miatt), én azért azt mondom, hogy igazán a gimiseknek kellene ezt olvasgatni. Sokan nem mernek segítséget kérni, mert azt gondolják, hogy szégyen mentális betegnek lenni, pedig nem az! Szurkoltam nagyon, hogy Craig időben segítségért forduljon, és miután bekerült a pszichiátriára, reméltem, hogy rendbe tud jönni és vissza tud illeszkedni a környezetébe. Tanulságos olvasmány, tényleg az. azt hiszem a filmet is meg fogom nézni.

>!
Flór
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Craig története hitelesen mutatja be a depressziót, ami a mai világban egyre több embert érint. Ezért fontos ez a regény. Hiszen ha az ember még sosem élte át, vagy találkozott vele közelebbről nehéz megérteni ezt az állapotot. Pedig ez egy komoly betegség, amit nem lehet egy legyintéssel elintézni. Viszont a megfelelő segítséggel van remény a gyógyulásra. Olykor elég hozzá néhány napig elszakadni a való világtól és elgondolkodni a meghozott döntéseinken és azon, mennyivel fontosabb az életben élni , mint gazdagnak és sikeresnek lenni.

>!
sz_tundii
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Anno a filmet imádtam, legalább ötvenszer láttam. A könyvvel úgy voltam, hogy amint megláttam a KMK-nál, hogy előkészületben van, visítva ugrándoztam örömömben. Aztán vártam.
És vártam.
És vártam.
De nagyon megérte várni!
Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki valaha is érezte úgy, hogy nem képes kikelni az ágyból. Akinek csordultak már túl a gondolatai, vagy csak megfordult a fejében az, hogy ennyi volt, én most kiszállok. Mielőtt megtenné, olvassa el ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

>!
Luxell

Nem könnyű beszélni, amikor éppen meg akarod ölni magad.

(első mondat)

>!
NaNa_88 P

(…) jobb, ha felkészülök, hogy ugyanolyan komolyan vegyem az irodalmat, mint a matekot. De rájöttem, féltékeny vagyok azokra, akik a könyveket írták. Már meghaltak, de még most is az én időmet rabolják.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Craig Gilner
>!
Bence_the_Book_Eater

És mindig úgy festek, mintha a következő percben sírva fakadnék.

13. oldal

>!
Bence_the_Book_Eater

Gondolom, egy idő után kifogyunk a szeretlekekből.

37. oldal

>!
Bence_the_Book_Eater

A szüleimnek mindig akad egy új elképzelésük, hogy hozhatnának rendbe. Próbálkoztak akupunktúrával, jógával, kognitív terápiával, relaxációs kazettákkal, különböző edzéstervekkel (amíg meg nem találtam a biciklimet), önsegítő könyvekkel, Tae Bóval és a szobám átalakításával a feng shui szabályai szerint. Egy csomó pénzt költöttek rám. Ettől rosszul érzem magam.

38. oldal

>!
CsiPe_z

Egy arcizma sem mozdul, csak mered előre. Fogalmam sincs, hogy csinálják ezt a pszicho-póker arcot. A pszichológusoknak pókerezniük kellene. Talán pókereznek is. Talán ők azok, akik nagyot kaszálnak a tévében. Aztán még van képük százhúsz dollárt kérni anyámtól óránként. Szörnyen kapzsik.

16. oldal

>!
Bence_the_Book_Eater

Ez az ő nyitókérdése. Az agyturkászoknak mindig van egy nyitókérdésük. […] Ez sosem változik. Mintha ez lenne a reklámszlogenjük.

16. oldal

>!
Bence_the_Book_Eater

A Csápok kifejezést én szoktam használni – a Csápok azok a gonosz feladatok, amik ráakaszkodnak az életemre.

18. oldal

>!
Bence_the_Book_Eater

A Változás még nem következett be, és talán soha nem is fog, de néha – épp csak annyiszor, hogy reményt keltsen bennem – az agyam visszazökken a kívánatos állapotba.

34. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Gayle Forman: Itt voltam
Erin Jade Lange: Zsír
A. Meredith Walters: Find You in the Dark – Utánad a sötétbe
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
Colleen Hoover: Finding Cinderella – Helló, Hamupipőke!
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Janikovszky Éva: Égigérő fű
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly