Snow ​Crash 190 csillagozás

Neal Stephenson: Snow Crash Neal Stephenson: Snow Crash

Hiro ​Protagonist a Valóságban csak egy nyamvadt pizzafutár a CosaNostra Inc.-nél, a jövő háromdimenziós internetjében, a Metaverzumban viszont digitális szamuráj félisten. Amikor felbukkan a Snow Crash, egy új felkapott cyberdrog, Hiro is nyomozásba kezd, ugyanis arra gyanakszik, hogy ez a szer sokkal több, mint aminek látszik. Y. T.-vel, a kiskorú deszkás lánnyal az oldalán neonfényből és adatokból szőtt utcákon át követi az infokalipszis lovasának nyomait. A visszaszámlálás megkezdődött. A Snow Crash egy fergeteges, hagymázas hajsza egy bizarr és abszurd, mégis kísértetiesen ismerős jövőben.

A híresen egyedi világlátású, sokszoros New York Times-bestsellerszerző, Neal Stephenson (Seveneves – A hét Éva) művei közül is kiemelkedik a számos díjra jelölt Snow Crash, a hírnevét megalapozó kultregény, a cyberpunk irodalom megkerülhetetlen alapvetése, amely a virtuális valóságtól kezdve a matematikán és a politikán át a sumer mitológiáig terjedő skálán korunk húsba vágó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek · Fumax SF Extra Fumax

>!
Fumax, Budapest, 2020
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701606 · Fordította: Kodaj Dániel
>!
Fumax, Budapest, 2020
512 oldal · ISBN: 9789634701767 · Fordította: Kodaj Dániel
>!
Metropolis Media, Budapest, 2006
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735706 · Fordította: Kodaj Dániel

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Hiro Protagonist · Y. T. · Dimitrij Ravinoff (Raven) · Könyvtáros démon · Vitalij Csernobil


Kedvencelte 22

Most olvassa 8

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kvzs P>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Stephenson 25 évvel ezelőtt félelmetesen pontosan látott előre néhány dolgot a jelenünkből, de rémisztgetés helyett inkább vicces akció sci-fit írt belőle. Ezért bár a témák súlyosak, először fel sem tűnnek az adrenalindús száguldás közepette. Ha egy kicsit viszont megkapargatjuk a felszínt, akkor rögtön megtalálunk valamit, ami rettentően hasonlít Dawkins mém elméletére, kapunk egy rakatot a menekültekkel kepcsolatos problémákból, és -bár próbálunk röhögni a különböző céges államokon- rájövünk, hogy egyre több erőhöz és hatalomhoz jutnak a vállalatok, és sokszor más az állam feladatait is átveszik. Persze a könyv ezek nélkül is rettentően szórakoztató, és vicces, és tele van pakolva jobbnál jöbb ötletekkel és poénokkal (patkánytorpedó, Maffia, stb.), mégsem tudtam kiverni a fejemből olvasás közben, hogy a trollkodás mellett Stephenson figyelmeztetni is próbált minket.

1 hozzászólás
ViraMors P>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Majdnem.
Nagyjából a háromnegyedéig meg voltam győződve róla, hogy ez az a regény, amiről nem tudtam, hogy szükségem van rá.
Jóféle cyberpunk, miniállamként működő cégekkel (franchise-okkal), Metaverzumnak keresztelt virtuális valósággal, sok-sok száguldással és teljesen hibbant főszereplőkkel. Pimasz, lendületes, humoros, okos. Tükröt tart – simát és görbét egyszerre – kritizál, figyelmeztet, kifiguráz. Tele van olyasmivel, ami első ránézésre bődületes marhaság spoiler, addig, amíg rá nem ébredek, hogy a könyv szándékosan troll. Kifejezetten tetszett a spoiler, az abszolút kedvencek viszont a Patkánytorpedók voltak.
Egy bizonyos pontig motoszkált bennem, hogy ha Terry Pratchett cyberpunk-ot írt volna, az hasonló lenne. Azon a bizonyos ponton túl viszont kezdtem azt érezni, hogy Stephenson hülyebiztos, elmagyarázza a mindent és a bármit. Alapvetően ez nem nagyon zavart volna, de az utolsó negyedére mintha elfogyott volna a lendület. Ami addig egy adrenalinfröccstől hajtott száguldás volt, párbeszédekkel tűzdelve, az először megtorpant, és összefoglalta, mire jöttek rá eddig, hátha valaki nem olvasta el a beszélgetéseket, aztán – az addigiakhoz képest meglehetősen komótosan – befejezze a befejeznivalót.
Ez így egy picit lehangolt a végére, de összességében jó kis könyv ez.

5 hozzászólás
Chöpp P>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Jó kis akciófilm volt! Most komolyan! Az agyam vetítővásznán peregtek az akciódús jelenetek egymás után. Határozott moziélmény ez a könyv! Ha Adja Isten! megfilmesítenék, attól félnék, hogy nem adná vissza azt a csodálatos vizuális élményt, amit saját fantáziám átkódolt számomra a regényből!
Sok kedves karakter és meglepően 3D-s figurák mélyítették az élményt. A spoiler alapsztori és a Könyvtáros démon különösen tetszett. Megcsiklandozta mitológia szerető oldalamat. Ó, és nem beszélve a vallás, a nyelv és a neurolingvisztika megjelenéséről! Ezeket is nagyon szerettem! A süngörgők és a patkánytorpedók csak a hab voltak a tortán Mr Ng-vel egyetemben.
Szóval izgalmas és kellemes kikapcsolódást nyújtott. Köszöntem!

Chivas>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Sajnos nagyon sokáig és kevés adagokban tudtam olvasni, ezért nem is értettem meg kristálytisztán a sztorit, viszont ami megmaradt, az igazán új és izgalmas volt, úgyhogy el is döntöttem, hogy mindenféleképpen újraolvasom, amit nem nagyon szoktam. Most egy picit zavart a jelen idejű történetmesélés, és az hogy kimaradtak jelenetek a cselekményből, és csak két oldallal később derült ki, hogy mi történt. Ezt alapból sem szeretem, de így hogy ennyire nem volt időm olvasni, most rosszul is esett. :) Nehéz azért értékelést írni úgy, hogy csak enyhén dereng valami a könyvből, de hogy azért írják valami frappánsat is: sci-fi rajongóknak kötelező! :) Talán bővebben újra olvasás után.. Ja, a szereplőkről…. Alapjában véve, szimpatikusak voltak, bár azért enyhe rosszullét fogott el a kötelező szexjelenetnél, bár ez most itt, azért nem volt céltalan. :) A metaverzum szuper volt, de szegény Fifi!! Őt sajnáltam….

Zsola>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Na jó, ez állat volt! Egy igazi akció-orgia. Őrült száguldás egyenesen át a káoszba tartó valóságon, majd tovább a metaverzum felületén körbe-körbe egészen addig, amíg spoiler

Szerintem nagyon nehéz lehet úgy megírni egy cyberpunk regényt, hogy mind a valóságos mind a virtuális világ ugyanolyan erős, ötletes és érdekes legyen. Stephensonnak ez nagyon jól sikerült. Imádtam az őrültebbnél őrültebb ötleteit mind a két univerzumban (patkánytorpedók, a kurírok, Maffia, Bruce Lee, Fekete nap stb.). Hatalmas agymenés az egész, de valahogy mégsem válik önnön paródiájává. Annak ellenére nem, hogy például a főhős egy afrojapán szamuráj hacker és pizzafutár Hiro Protagonist, a negatívhős pedig egy aleut bálnavadász indián és motoros bérgyilkos Dimitrij Ravinoff alias Raven. Az is nagy erénye a regénynek, hogy a filmszerű darabolós, fröcsögős akciójelenetek, a vicces beszólások, utalások és a teljesen agyament ötletek, elméletek mögött meghúzódik egy igen komor jövőkép, ami egyben figyelmeztetés valóságunk jelenére és jövőjére.

Szóval én teljesen megkajáltam ezt a rengeteg ízletes szeletből álló pizzát és mindenkinek csak ajánlani tudom. Akiknek az értékelésem ellenére sem jött meg az étvágya ehhez a könyvhöz, azok számára meg van egy kitűnő ÉRV-em… :)

5 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Ezt is újra kellene olvasni… Ezt a halál vagány pikareszk, a cyberpunkot kiforgató (és azt kinevető) regényt az ötleteivel, laza szereplőivel és szövegeivel egyszerűen nem lehet nem szeretni. Sok év távlatából nem tudnék mély elemzést kivágni az ingujjamból, ezért előre is elnézést kérek. Leginkább különböző képek és szituációk ugranak be – mint pl. a nemzetállami státusszal bíró inuit indián, Lusta Dick, a robotkutyák (!) –, meg az, hogy milyen baromi őrült az az ötlet, miszerint már a sumérok is hekkerek voltak, szövegeikkel képesek voltak az emberi agyat úgy formálni, ahogyan ők szerették volna. Persze a mém kifejezést se a 9gag találta fel.
Remek szórakozás, aki kicsit is lökött ahhoz, hogy elfogadjon olyan dolgokat, mint hogy a főhős neve önmagában azt jelenti, hogy Ő A Nagybetűs Főhős, az nagyon fogja élvezni, és ízelítőt kaphat Stephenson zsenijéből, ami később csak még őrültebb és burjánzóbb lesz. Ja, újra kéne már olvasni… Régen írtam róla, most újra előbányásztam a merevlemezről:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2015/10/snow-crash.html

Nuwiel P>!
Neal Stephenson: Snow Crash

A Vízbe fúlt világ link helyett ezerszer inkább ennek lenne ott a helye a mindenféle olvassuk el mielőtt és Masterworks listán. Vicces, őrült, ugyanakkor a fejezetről-fejezetre jobban épülő világ zseniális, ijesztő, félelmetes, mégis, nem lehet nem szeretni a könyvet, és végigröhögni az újabb és újabb elborultabb ötleteket.

A Cosa Nostra pizzát szállít, a főhős neve főhőst jelent, a sumérok nyelvi hackerek voltak, és szinte hihetetlen, hogy ez egy közel harminc éves könyv, nem is érződik rajta a kora.

B_Petra>!
Neal Stephenson: Snow Crash

A cyberpunk most sem lett a kedvencem, bár kétségkivül itt láttam/olvastam, hogy lehet ezt egész jól is megirni. Minden jellegzetes cyberpunk elem, a gagyik is felvonulnak, ami ha hiányozna talán jobb regény lenne, de már nem lenne ugyanaz.
Filmen talán jobban hatna, a virtuális valóság, a száguldás, a szamuráj kard, a Flotta, a Maffia, és Raven alakjára egy jó férfi szinész, de igy kifigurázni a fogyaszttói társadalmat, és az USA-t, a szektákat, is érdekes volt olvasni.
A legjobb ötlet kétségkivül a nyelvészeti megközelités, spoiler. A a sumér kultúráról irt részek kötöttek le leginkább. Összességében jobb mint amire számitottam, cyberpunkot filmen nénzi jobban szeretek, de Neal Stephensont olvasi is jó, irjon akármit.

2 hozzászólás
zamil>!
Neal Stephenson: Snow Crash

Jól szórakoztam, de valami mégis zavart a könyvben. Talán túl akciódús volt, túlságosan csihi-puhi. Emiatt valahogy a történet is olyan csapongó lett. Olyan volt mint egy japán szamuráj film jelenete. Egymásnak esnek, megtörténik az összecsapás, és jön az a pillant amikor megfagy a levegő, és a vesztes eldől. A világ és a nyelvezettel tetszett, de mégis.

Drazsi>!
Neal Stephenson: Snow Crash

A Snow crash egy lebilincselően izgalmas és pörgős regény, mely a jövő Amerikájában játszódik. Az Usa, mint államalakulat megszűnt, helyét pedig az ún. franchise-államok vették át. spoiler Gyakorlatilag minden megvan, ami ma is, csak minden kicsit másképp. A pizzafutár az egyik legmenőbb állás, a piacvezető pedig a Maffia. Létezik egyfajta virtuális valóság (itt Metaverzumnak hívják), a jól felszerelt zsoldoscsapatok pedig átvették a rendőrség munkáját.

Főhősünk, Hiro Protagonist (ha eddig egyáltalán kételkedett benne valaki, akkor a neve után tuti mindenkinek leesik, hogy ő a főszereplő :D ), a szabadúszó hackerből főállású pizzafutárrá avanzsált utcai szamuráj. A történet elején pizzafutárkodása dicstelen véget ér, amikor is furgonjával egy medencében köt ki. Szerencsére egy segítőkész kurír elviszi helyette a pizzát a kijelölt címre. Itt kezdődik Y.T.-vel közös ismeretsége, és szépen bele is csöppennek az események sűrűjébe, ahogy az jó főszereplőkhöz illik.

A történetre nem is nagyon térnék ki, túl nagy csavarok nincsenek benne. Nekem úgy tűnt, hogy különösebben nem veszi magát komolyan a regény, a fő hangsúly a szórakoztatáson van. Mondhatni egy remek akciódömping cyberpunk körítéssel.


Népszerű idézetek

csartak P>!

Maga nem sokba veszi az embereket, Y. T., mert fiatal és arrogáns. De én se, mert öreg és bölcs vagyok.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Y. T.
2 hozzászólás
Noro>!

– Ez valami dílerhajó – közvetít Vic a titokzatos keresőből. – Öten vannak. Felénk jönnek. – Újra tüzel. – Helyesbítek. Négyen vannak. – Bumm. – Helyesbítek, nem jönnek felénk. – Bumm. Tűzlabda bomlik ki az óceán felett. – Helyesbítek. Nincs hajó.

339. oldal

1 hozzászólás
Noro>!

– Várj, Juanita. Nem értem. Most ez a Snow Crash vírus, drog vagy vallás?
Juanita vállat von.
– Mi a különbség?

189. oldal

amnaen>!

A farizeusokra emlékszem a Jézus Krisztus Szupersztárból. Ők azok a mély hangú csávók, akik állandóan szívatják Jézust.

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus Szupersztár
2 hozzászólás
csartak P>!

A szoftverfejlesztésben, akárcsak a profi sportban, harmincévesen már könnyen hulladéknak érezheti magát az ember.

57. oldal

3 hozzászólás
Chöpp P>!

Mert ha valakinek nincs otthona, nehéz kirándulni.

274. oldal

Chöpp P>!

     – Mit jelent az, hogy „Ultima Ratio Regum”?
     – A királyok utolsó érve – feleli a Könyvtáros. – XIV. Lajos ezt íratta rá az ágyúira.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ágyú
4 hozzászólás
ViraMors P>!

A franchise működési elve ugyanaz, mint a vírusé: ami az egyik helyen megél, megél máshol is. Csinálni kell egy megfelelően virulens üzleti tervet, gyűrűs mappává szintetizálni – ez a lény DNS-e –, befecskendezni egy forgalmas sztráda melletti táptalajba, lehetőleg kanyarodósáv közelébe. Aztán a tenyészet nőni kezd, míg neki nem ütközik a telekhatárnak.
Régen az emberek lebattyogtak Nagyi Kifőzdéjébe egy kávéra meg valami harapnivalóra, és tökéletesen otthon érezték magukat. Ha soha életükben nem hagyták el a szülővárosukat, ez kiválóan meg is felelt nekik. De ha valaki átment a szomszéd városkába, mindenki megbámulta az étteremben, és valami ismeretlen förmedvényt szolgáltak fel házi becsinált néven. Ha pedig valaki sokat utazott, sehol sem érezhette otthon magát.
Ha viszont egy New Jersey-i üzletember elmegy Dubuque-ba, a helyi McDonald's-ban senki sem fogja megbámulni. Rá se kell pillantania az étlapra, már rendelhet is, és a kajának mindig ugyanolyan az íze. A McDonald's az otthon íze, egy gyűrűs mappa fénymásolt lapjaiba sűrítve. „Csak semmi meglepetés” – ez a franchise-gettók mottója, a minőség védjegye; ez éltet minden logót a medencét kirajzoló fényhálóban. Az amerikaiakat, akik a világ legbizarrabb és legrémisztőbb országában élnek, megnyugtatja ez a mottó.

Kapcsolódó szócikkek: McDonald's
1 hozzászólás
amnaen>!

[…] felveszi a rózsaszín köd elleni lelki vegyvédelmit […]

1 hozzászólás
csartak P>!

A 65 536 bumfordi számnak tűnhet, de a hackerek gyorsabban felismerik, mint az anyjuk születésnapját, ugyanis a kettő hatványa. 2’6, hogy pontosak legyünk, és még a hatványkitevő is a kettő hatványa, 24, a 4 pedig 22. A 256-tal, 32 768-cal és 2 147 483 648-cal együtt a 65 536 a hacker-univerzum egyik sarokköve. Itt a 2 az egyetlen fontos szám, mert ennyi számjegyet képes felismerni egy számítógép. Az egyik a 0, a másik az 1. A hackerek rögtön felismernek minden számot, amelyet létre lehet hozni a kettesek fetisisztikus összeszorzásával, esetleg levonva egyet az eredményből.

28. oldal

6 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
William Gibson: Neurománc
Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla
Marissa Meyer: Scarlet
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Lois Lowry: Az emlékek őre
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Szathmári Sándor: Kazohinia
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?