Snow ​Crash 127 csillagozás

Neal Stephenson: Snow Crash Neal Stephenson: Snow Crash

A közeljövő szennyezett Amerikájában az egyesült Államok helyét már átvették a franchise-alapon működő mini-társadalmak; az egyik leghatékonyabb multicég a pizzaszállításra átnyergelt olasz maffia; a csúcstechnika igazi letéteményesei a kurírok; a Metaverzumban, az Internet háromdimenziós változatában pedig gyilkos vírus szabadul el. A Snow Crash elgondolkodtató jövőképével, fordulatos cselekményével és pazar ötletparádéjával megújította, felfrissítette a kiberpunk műfaját.

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Fumax, Budapest, 2020
keménytáblás
>!
Metropolis Media, Budapest, 2006
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638735706 · Fordította: Kodaj Dániel

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Hiro Protagonist · Y. T. · Dimitrij Ravinoff (Raven) · Könyvtáros démon · Vitalij Csernobil


Kedvencelte 21

Most olvassa 6

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 76


Kiemelt értékelések

>!
kvzs P
Neal Stephenson: Snow Crash

Stephenson 25 évvel ezelőtt félelmetesen pontosan látott előre néhány dolgot a jelenünkből, de rémisztgetés helyett inkább vicces akció sci-fit írt belőle. Ezért bár a témák súlyosak, először fel sem tűnnek az adrenalindús száguldás közepette. Ha egy kicsit viszont megkapargatjuk a felszínt, akkor rögtön megtalálunk valamit, ami rettentően hasonlít Dawkins mém elméletére, kapunk egy rakatot a menekültekkel kepcsolatos problémákból, és -bár próbálunk röhögni a különböző céges államokon- rájövünk, hogy egyre több erőhöz és hatalomhoz jutnak a vállalatok, és sokszor más az állam feladatait is átveszik. Persze a könyv ezek nélkül is rettentően szórakoztató, és vicces, és tele van pakolva jobbnál jöbb ötletekkel és poénokkal (patkánytorpedó, Maffia, stb.), mégsem tudtam kiverni a fejemből olvasás közben, hogy a trollkodás mellett Stephenson figyelmeztetni is próbált minket.

>!
Chivas
Neal Stephenson: Snow Crash

Sajnos nagyon sokáig és kevés adagokban tudtam olvasni, ezért nem is értettem meg kristálytisztán a sztorit, viszont ami megmaradt, az igazán új és izgalmas volt, úgyhogy el is döntöttem, hogy mindenféleképpen újraolvasom, amit nem nagyon szoktam. Most egy picit zavart a jelen idejű történetmesélés, és az hogy kimaradtak jelenetek a cselekményből, és csak két oldallal később derült ki, hogy mi történt. Ezt alapból sem szeretem, de így hogy ennyire nem volt időm olvasni, most rosszul is esett. :) Nehéz azért értékelést írni úgy, hogy csak enyhén dereng valami a könyvből, de hogy azért írják valami frappánsat is: sci-fi rajongóknak kötelező! :) Talán bővebben újra olvasás után.. Ja, a szereplőkről…. Alapjában véve, szimpatikusak voltak, bár azért enyhe rosszullét fogott el a kötelező szexjelenetnél, bár ez most itt, azért nem volt céltalan. :) A metaverzum szuper volt, de szegény Fifi!! Őt sajnáltam….

>!
Chöpp 
Neal Stephenson: Snow Crash

Jó kis akciófilm volt! Most komolyan! Az agyam vetítővásznán peregtek az akciódús jelenetek egymás után. Határozott moziélmény ez a könyv! Ha Adja Isten! megfilmesítenék, attól félnék, hogy nem adná vissza azt a csodálatos vizuális élményt, amit saját fantáziám átkódolt számomra a regényből!
Sok kedves karakter és meglepően 3D-s figurák mélyítették az élményt. A spoiler alapsztori és a Könyvtáros démon különösen tetszett. Megcsiklandozta mitológia szerető oldalamat. Ó, és nem beszélve a vallás, a nyelv és a neurolingvisztika megjelenéséről! Ezeket is nagyon szerettem! A süngörgők és a patkánytorpedók csak a hab voltak a tortán Mr Ng-vel egyetemben.
Szóval izgalmas és kellemes kikapcsolódást nyújtott. Köszöntem!

>!
Zsola
Neal Stephenson: Snow Crash

Na jó, ez állat volt! Egy igazi akció-orgia. Őrült száguldás egyenesen át a káoszba tartó valóságon, majd tovább a metaverzum felületén körbe-körbe egészen addig, amíg spoiler

Szerintem nagyon nehéz lehet úgy megírni egy cyberpunk regényt, hogy mind a valóságos mind a virtuális világ ugyanolyan erős, ötletes és érdekes legyen. Stephensonnak ez nagyon jól sikerült. Imádtam az őrültebbnél őrültebb ötleteit mind a két univerzumban (patkánytorpedók, a kurírok, Maffia, Bruce Lee, Fekete nap stb.). Hatalmas agymenés az egész, de valahogy mégsem válik önnön paródiájává. Annak ellenére nem, hogy például a főhős egy afrojapán szamuráj hacker és pizzafutár Hiro Protagonist, a negatívhős pedig egy aleut bálnavadász indián és motoros bérgyilkos Dimitrij Ravinoff alias Raven. Az is nagy erénye a regénynek, hogy a filmszerű darabolós, fröcsögős akciójelenetek, a vicces beszólások, utalások és a teljesen agyament ötletek, elméletek mögött meghúzódik egy igen komor jövőkép, ami egyben figyelmeztetés valóságunk jelenére és jövőjére.

Szóval én teljesen megkajáltam ezt a rengeteg ízletes szeletből álló pizzát és mindenkinek csak ajánlani tudom. Akiknek az értékelésem ellenére sem jött meg az étvágya ehhez a könyvhöz, azok számára meg van egy kitűnő ÉRV-em… :)

5 hozzászólás
>!
Spaceman_Spiff IP
Neal Stephenson: Snow Crash

Ezt is újra kellene olvasni…
Ezt a halál vagány pikareszk, a cyberpunkot kiforgató (és azt kinevető) regényt az ötleteivel, laza szereplőivel és szövegeivel egyszerűen nem lehet nem szeretni. Sok év távlatából nem tudnék mély elemzést kivágni az ingujjamból, ezért előre is elnézést kérek. Leginkább különböző képek és szituációk ugranak be – mint pl. a nemzetállami státusszal bíró inuit indián, Lusta Dick, a robotkutyák (!) –, meg az, hogy milyen baromi őrült az az ötlet, miszerint már a sumérok is hekkerek voltak, szövegeikkel képesek voltak az emberi agyat úgy formálni, ahogyan ők szerették volna. Persze a mém kifejezést se a 9gag találta fel.
Remek szórakozás, aki kicsit is lökött ahhoz, hogy elfogadjon olyan dolgokat, mint hogy a főhős neve önmagában azt jelenti, hogy Ő A Nagybetűs Főhős, az nagyon fogja élvezni, és ízelítőt kaphat Stephenson zsenijéből, ami később csak még őrültebb és burjánzóbb lesz.
Ja, újra kéne már olvasni…
Régen írtam róla, most újra előbányásztam a merevlemezről:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2015/10/snow-crash.html

>!
ViraMors P
Neal Stephenson: Snow Crash

Majdnem.
Nagyjából a háromnegyedéig meg voltam győződve róla, hogy ez az a regény, amiről nem tudtam, hogy szükségem van rá.
Jóféle cyberpunk, miniállamként működő cégekkel (franchise-okkal), Metaverzumnak keresztelt virtuális valósággal, sok-sok száguldással és teljesen hibbant főszereplőkkel. Pimasz, lendületes, humoros, okos. Tükröt tart – simát és görbét egyszerre – kritizál, figyelmeztet, kifiguráz. Tele van olyasmivel, ami első ránézésre bődületes marhaság spoiler, addig, amíg rá nem ébredek, hogy a könyv szándékosan troll. Kifejezetten tetszett a sumérokig visszafutó szál, ütős volt a Bábel-értelmezés is, az abszolút kedvencek viszont a Patkánytorpedók voltak.
Egy bizonyos pontig motoszkált bennem, hogy ha Terry Pratchett cyberpunk-ot írt volna, az hasonló lenne. Azon a bizonyos ponton túl viszont kezdtem azt érezni, hogy Stephenson hülyebiztos, elmagyarázza a mindent és a bármit. Alapvetően ez nem nagyon zavart volna, de az utolsó negyedére mintha elfogyott volna a lendület. Ami addig egy adrenalinfröccstől hajtott száguldás volt, párbeszédekkel tűzdelve, az először megtorpant, és összefoglalta, mire jöttek rá eddig, hátha valaki nem olvasta el a beszélgetéseket, aztán – az addigiakhoz képest meglehetősen komótosan – befejezze a befejeznivalót.
Ez így egy picit lehangolt a végére, de összességében jó kis könyv ez.

>!
B_Petra
Neal Stephenson: Snow Crash

A cyberpunk most sem lett a kedvencem, bár kétségkivül itt láttam/olvastam, hogy lehet ezt egész jól is megirni. Minden jellegzetes cyberpunk elem, a gagyik is felvonulnak, ami ha hiányozna talán jobb regény lenne, de már nem lenne ugyanaz.
Filmen talán jobban hatna, a virtuális valóság, a száguldás, a szamuráj kard, a Flotta, a Maffia, és Raven alakjára egy jó férfi szinész, de igy kifigurázni a fogyaszttói társadalmat, és az USA-t, a szektákat, is érdekes volt olvasni.
A legjobb ötlet kétségkivül a nyelvészeti megközelités, spoiler. A a sumér kultúráról irt részek kötöttek le leginkább. Összességében jobb mint amire számitottam, cyberpunkot filmen nénzi jobban szeretek, de Neal Stephensont olvasi is jó, irjon akármit.

2 hozzászólás
>!
Szécsi_Balázs
Neal Stephenson: Snow Crash

A Snow crash egy lebilincselően izgalmas és pörgős regény, mely a jövő Amerikájában játszódik. Az Usa, mint államalakulat megszűnt, helyét pedig az ún. franchise-államok vették át. spoiler Gyakorlatilag minden megvan, ami ma is, csak minden kicsit másképp. A pizzafutár az egyik legmenőbb állás, a piacvezető pedig a Maffia. Létezik egyfajta virtuális valóság (itt Metaverzumnak hívják), a jól felszerelt zsoldoscsapatok pedig átvették a rendőrség munkáját.

Főhősünk, Hiro Protagonist (ha eddig egyáltalán kételkedett benne valaki, akkor a neve után tuti mindenkinek leesik, hogy ő a főszereplő :D ), a szabadúszó hackerből főállású pizzafutárrá avanzsált utcai szamuráj. A történet elején pizzafutárkodása dicstelen véget ér, amikor is furgonjával egy medencében köt ki. Szerencsére egy segítőkész kurír elviszi helyette a pizzát a kijelölt címre. Itt kezdődik Y.T.-vel közös ismeretsége, és szépen bele is csöppennek az események sűrűjébe, ahogy az jó főszereplőkhöz illik.

A történetre nem is nagyon térnék ki, túl nagy csavarok nincsenek benne. Nekem úgy tűnt, hogy különösebben nem veszi magát komolyan a regény, a fő hangsúly a szórakoztatáson van. Mondhatni egy remek akciódömping cyberpunk körítéssel.

>!
zamil
Neal Stephenson: Snow Crash

Jól szórakoztam, de valami mégis zavart a könyvben. Talán túl akciódús volt, túlságosan csihi-puhi. Emiatt valahogy a történet is olyan csapongó lett. Olyan volt mint egy japán szamuráj film jelenete. Egymásnak esnek, megtörténik az összecsapás, és jön az a pillant amikor megfagy a levegő, és a vesztes eldől. A világ és a nyelvezettel tetszett, de mégis.

>!
girion
Neal Stephenson: Snow Crash

Egyesek szerint a cyberpunkot Gibsonnal és a Neuromancerrel kell kezdeni. Én is így tettem és arra a megállapításra jutottam hogy a tiszta cp lehet hogy ott kezdődött, de számomra ott is halt meg. Önmagában egy túlhaladott és unalmas koncepció. Aminek szerencsére rengeteg jótékony hatása van a modern irodalomra. Közelmúltbeli olvasmányaim közül elég csak a Guvat és Gazellát említenem. Aztán rájöttem hogy lehet érdekesen is írni cp-t. Hogyan? Így!

Kapunk egy önmagát, nagyon is helyesen, kifigurázó társadalom képet. Egy a szokásosnál logikusabb kiberteret/Metaverzumot. (Bár inkább a kiterjesztett valósághoz áll közel.) Egy érdekes és formabontó alapötletet a programozás középpontba helyezésére. Rengeteg vagány szereplőt és technikai kütyüt. Mindezt pedig kellemes iróniával és agyament ötletekkel.

Gördeszkás high-tech Kurírok; maffiás pizzafutárok; önálló atomhatalomnak számító, mutáns-indián-gyilkológépek; virtuális kutyamennyországban csaholó gyilkológépek; sumér szupernyelv; vallásmérnökök; kulturális-biológiai-bináris szupervírus; őrült egyházak; Takonypuskák; állami programozó-rabszolgák. A koronaékszer pedig maga Hiro, aki egyszerre a kisstílű, csóró, lúzer és a Metaverzum hacker-szamuráj hercege.

Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy olyan hirtelen ér véget. Rengeteg szál marad a levegőben. Mi lett Y.T.-vel és az anyjával, mi lett Hiroval, mi lett Ravennel, mi lett Enzo bácsival?


Népszerű idézetek

>!
Noro 

– Ez valami dílerhajó – közvetít Vic a titokzatos keresőből. – Öten vannak. Felénk jönnek. – Újra tüzel. – Helyesbítek. Négyen vannak. – Bumm. – Helyesbítek, nem jönnek felénk. – Bumm. Tűzlabda bomlik ki az óceán felett. – Helyesbítek. Nincs hajó.

339. oldal

1 hozzászólás
>!
csartak MP

Maga nem sokba veszi az embereket, Y. T., mert fiatal és arrogáns. De én se, mert öreg és bölcs vagyok.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Y. T.
2 hozzászólás
>!
csartak MP

A szoftverfejlesztésben, akárcsak a profi sportban, harmincévesen már könnyen hulladéknak érezheti magát az ember.

57. oldal

3 hozzászólás
>!
Noro 

– Várj, Juanita. Nem értem. Most ez a Snow Crash vírus, drog vagy vallás?
Juanita vállat von.
– Mi a különbség?

189. oldal

>!
amnaen

A farizeusokra emlékszem a Jézus Krisztus Szupersztárból. Ők azok a mély hangú csávók, akik állandóan szívatják Jézust.

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus Szupersztár
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Mert ha valakinek nincs otthona, nehéz kirándulni.

274. oldal

>!
ViraMors P

A franchise működési elve ugyanaz, mint a vírusé: ami az egyik helyen megél, megél máshol is. Csinálni kell egy megfelelően virulens üzleti tervet, gyűrűs mappává szintetizálni – ez a lény DNS-e –, befecskendezni egy forgalmas sztráda melletti táptalajba, lehetőleg kanyarodósáv közelébe. Aztán a tenyészet nőni kezd, míg neki nem ütközik a telekhatárnak.
Régen az emberek lebattyogtak Nagyi Kifőzdéjébe egy kávéra meg valami harapnivalóra, és tökéletesen otthon érezték magukat. Ha soha életükben nem hagyták el a szülővárosukat, ez kiválóan meg is felelt nekik. De ha valaki átment a szomszéd városkába, mindenki megbámulta az étteremben, és valami ismeretlen förmedvényt szolgáltak fel házi becsinált néven. Ha pedig valaki sokat utazott, sehol sem érezhette otthon magát.
Ha viszont egy New Jersey-i üzletember elmegy Dubuque-ba, a helyi McDonald's-ban senki sem fogja megbámulni. Rá se kell pillantania az étlapra, már rendelhet is, és a kajának mindig ugyanolyan az íze. A McDonald's az otthon íze, egy gyűrűs mappa fénymásolt lapjaiba sűrítve. „Csak semmi meglepetés” – ez a franchise-gettók mottója, a minőség védjegye; ez éltet minden logót a medencét kirajzoló fényhálóban. Az amerikaiakat, akik a világ legbizarrabb és legrémisztőbb országában élnek, megnyugtatja ez a mottó.

Kapcsolódó szócikkek: McDonald's
1 hozzászólás
>!
csartak MP

A 65 536 bumfordi számnak tűnhet, de a hackerek gyorsabban felismerik, mint az anyjuk születésnapját, ugyanis a kettő hatványa. 2’6, hogy pontosak legyünk, és még a hatványkitevő is a kettő hatványa, 24, a 4 pedig 22. A 256-tal, 32 768-cal és 2 147 483 648-cal együtt a 65 536 a hacker-univerzum egyik sarokköve. Itt a 2 az egyetlen fontos szám, mert ennyi számjegyet képes felismerni egy számítógép. Az egyik a 0, a másik az 1. A hackerek rögtön felismernek minden számot, amelyet létre lehet hozni a kettesek fetisisztikus összeszorzásával, esetleg levonva egyet az eredményből.

28. oldal

6 hozzászólás
>!
amnaen

(…) felveszi a rózsaszín köd elleni lelki vegyvédelmit (…)

1 hozzászólás
>!
ViraMors P

Mariettának nem túl magas a beosztása, de ismer embereket. Illetve ismer embereket, akik ismernek embereket. Járt már olyan partikon, ahol…. szóval nagyon komoly partik voltak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ernest Cline: Ready Player One
Zachary Mason: Void Star
Philip K. Dick: Különvélemény
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
William Gibson: Virtuálfény
Suzanne Collins: Futótűz
Patrick Ness: Soha nincs vége
Aldous Huxley: Szép új világ
Stephen King: A búra alatt
Scott Westerfeld: Szépek