77. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Viharszem (Kaszások kora 2.) 114 csillagozás

Neal Shusterman: Viharszem

A Kaszás című bestseller folytatása!
„Az emberek tanulnak a hibáikból. Én képtelen vagyok. Soha nem hibázom.”
A Viharszem a világ összes gondját képes megoldani. Szeretettel és megvesztegethetetlenül uralkodik az emberiség felett, de a Kaszáskör ügyeibe nem avatkozhat bele.
A Kaszás című bestseller izgalmas folytatásában Rowan és Citra ellentétes utakon keresik a megoldást a Kaszáskör erkölcsi válságára.
Rowan már egy éve magányos igazságosztóként, kívülről tisztogatja a Kaszáskört, tűzzel irtja a korrupt kaszásokat. Rettegett hőssé vált, legendáját mindenütt borzongva suttogják.
Citrából Anasztaszija kaszás lett. Könyörületesen végzi a begyűjtéseket, és belülről küzd a rendszer romlottsága ellen, de minden igyekezetét meghiúsítják az új rendhez tartozó kaszások.
Rowannek és Citrának egyetlen reménye maradt csak: a Viharszem. De vajon segít-e? Megszegi a saját törvényeit, és beavatkozik a kaszások dolgaiba? Vagy tétlenül végignézi, ahogy a tökéletes rend összeomlik?

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2023
456 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249581 · Fordította: Vereckei Andrea
>!
456 oldal · ISBN: 9789636140359 · Fordította: Vereckei Andrea

Kedvencelte 17

Most olvassa 14

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 113


Kiemelt értékelések

bfanni P>!
Neal Shusterman: Viharszem

Aki még nem olvasta ezt a sorozatot, az sürgősen pótolja, mert ez valami zseniális. A folytatás talán még jobban is tetszett, pedig már az első rész is lenyűgözött. A szerző nagyszerűen szőtte tovább a történetet, kreatívan, nem veszítve a lendületből. Nem sokszor fordul elő, hogy ennyire beleélem magam a történetbe, rengeteg érzelmet kiváltott belőlem, és persze most is sokat elmélkedtem a morális kérdéseken, amelyek szokás szerint újból és újból felmerültek a világfelépítésből fakadóan. Nagyon izgultam a szereplőkért, jó volt pár új arcot is megismerni. A vége kegyetlen volt, de ütős. Remélem, hamar jön a befejező rész, mert válaszokat akarok!

2 hozzászólás
Naiva P>!
Neal Shusterman: Viharszem

A könyv felénél azt gondoltam, hogy nincs akkora különbség a Kaszás és a Viharszem kötet között. Azonban nem voltam felkészülve a könyv utolsó negyedében zajló jelenetekre. Attól kezdve minden jelenet szívdobogtató és kiszámíthatatlan volt. A karaktereket jobban szerettem, mint valaha, és valahogy megsajnáltam még magát Viharszemet is.
Így a vége egyszerűen frusztráló, de ez a rész is zseniális. Még akkor is, ha úgy gondolom, hogy ez a rész szembement az első rész erkölcsi tanulságával. Másképp gondolkodtam, teljesen más szemszögből tekintettem a politikára és a társadalmunkra. Ez egy olyan könyv, ahol a halál nem mindig végleges, ahol az erkölcs is folyamatosan megkérdőjelezhető és ideológiákhoz alakítható. Ebből a történetből, az egészből egy filmsorozatot kell csinálni! De csak és kizárólag olyan rendezővel, aki tehetséges.

1 hozzászólás
kratas P>!
Neal Shusterman: Viharszem

Finom folytatás, de mikor jön már a harmadik része és hogy lehet ilyen függővéggel zárni?
Szóval nekem nagyon egyben volt és kíváncsi vagyok Greyson szerepére is, hogy mi fog kisülni belőle és persze a többiek sorsa is érdekel.
spoiler

3 hozzászólás
kocybaba P>!
Neal Shusterman: Viharszem

Ahogy tavaly az első részt kivételes élmény volt olvasni, úgy a folytatás sem maradt el tőle. Mi több, szinte sikerült is rajta felülkerekednie. A két volt kaszás inas sorsának alakulásán túl beleáshatunk jobban a világfelépítésbe, annak működésébe, kapunk új szereplőket, szemszögeket, és míg az első felében lassabb tempóban, kicsit ’sötétben tapogatózva’ építkezik a könyv, a végére precízen beérik az egésze. Eszméletlen fordulatokat tartogat, mialatt nem vesztette el a morális, etikai értékeket boncolgató oldalát sem és egyre nagyszabásúbbá válik. Ha valakinek az előző enyhe függővége sok volt, akkor az aztán itt készüljön!

fannislibrary P>!
Neal Shusterman: Viharszem

„Na igen, ez a nagybetűs Disztópia.
Shusterman már a Kaszással is lenyűgözött, de ebben a kötetében addig csűrte-csavarta a szálakat, hogy még a szavam is elállt az eseményektől. Nem tudtam, hogy kegyetlenség terén lehet überelni az első részt, de lehet. Fogalmazzunk úgy, hogy könnyekkel küzdve szedegettem össze a szívem apróra tört darabjait a könyv elolvasása után. Komolyan zseni ez az ember, és egyszerűen nem értem, miért nem olvassák többen ezt a sorozatát. Mély, elgondolkodtató és fájdalmas – így tudnám legjobban jellemezni a Viharszemet.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2023/06/neal-shuster…

deen>!
Neal Shusterman: Viharszem

Citran és Rowan útjai különváltak és az eltelt időben más-más módon próbálják meg jobbá tenni a világot. Bár ebben a részben nem igazán ők voltak a középpontban, mégis szerves részét képezték a cselekménynek. Viharszem gondolatait olvasva, csak még inkább megkérdőjeleződik az egész világrend, hogy mi a helyes és helytelen és hogyan kéne megállítani az emberiség önpusztítását. Izgalmas, fordulatos volt a folytatás is. Továbbra is gondolatébresztő társadalomkritika, ami mélyen gyökerező problémákra hívja fel a figyelmet egy olyan világ által, ahol a halál csak kiválasztott emberekre leselkedik, és a hatalom néhány száz ember kezében van. Várom a folytatást egy ilyen függővég után.

Ananiila>!
Neal Shusterman: Viharszem

Izgalmasabb volt, mint az első rész, könnyen bevonzott, ami jó volt, mert ezt is 24 órás maratonra olvastam.
Most a legnagyobb problémám az, hogy nincs folytatás és persze nagyon izgalmas lett ennek a résznek a vége.
A sakkfigurák új pozíciót vettek fel és innen nagyon sokfelé indulhat az újabb menet.
Nekem sokkal jobban tetszett, mint az első rész.

Mara_olvas >!
Neal Shusterman: Viharszem

Nekem ez a rész egy picit elmaradt az elsőtől.
A Kaszást leesett állal olvastam, annyira érdekelt ez az új világ, de a Viharszemet inkább felkészítő kötetnek éreztem a folytatáshoz. Jöttek új karakterek, folyamatosan zajlottak az események, mégsem tudtam teljesen belemerülni az olvasásba.
Míg Citra csillaga egyre feljebb emelkedik Anasztaszija kaszásként, addig Rowan folyamatosan zűrökbe keveredik. A romantikus énem örült volna ha többször találkoznak.
Természetesen hatalmas függővéggel végződött. Bízom benne, hogy Viharszem talál egy kiskaput, és figyelmeztetni tudja a Kaszásokat vagy Greysont, hogy merre keressenek.
Aztán jöhet a következő rész, ahol reményeim szerint mind együtt harcolnak az embertelenség és a korrupció ellen.
Nem lett kedvenc mint az első rész, de az 5 csillag jár, mert Shusterman nagyon jól kitalálta és összerakta ezt a disztópikus világot.

kolika>!
Neal Shusterman: Viharszem

Ritkán kap el az a pillanat, hogy rögtön olvasni szeretném a következő részt. Általában szoktam más könyveket beiktatni a sorozatok részei közé, mert így jobban elkülönülnek, hogy egy-egy részben mi történik. Itt bizony azonnal vettem volna a kezembe a következő részt. Na, de arra még várni kell (legalább is a magyar verzióra).
Érdesnek találtam az egyes kaszások mindennapjait bemutató szálakat, de az is imponált, amikor a szálak kezdenek összeérni. Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, sok ármánykodást, csapda állítást látunk. Mindezek a fordulatok tömkelegéhez vezet, így az olvasónak egyáltalán nem lehet oka a panaszra az izgalmakat tekintve. A vége? Jól felcsigázta a kíváncsiságomat.
Viharszem elmélkedései valamiképpen mindig kapcsolódtak a korábbi vagy éppen a későbbi történéshez. Izgalmas, illetve elgondolkodtató, ahogy az emberek világát látja„ Annyira megszoktam megnyilvánulásait, hogy hiányozva, ha hirtelen nem olvashatnék ezekről is. Így el tudom képzelni, hogy a kihágóknak – már aki nem önszántából lett az – mennyire hiányzott, ha hirtelen megszakad a kommunikáció. Greyson szála figyelem felkeltő volt, bízom benne, hogy a következő kötetben is kiveszi oroszlánrészét.
Mozgalmas, nem várt fordulatokkal tűzdelt rész volt. Szerettem olvasni.

_readingislife__>!
Neal Shusterman: Viharszem

Ó te jó ég!!!! :O Mi volt ez a könyv?? Hát így a végére konkrétan sokkot kaptam, szóhoz se jutok..
Egyértelműen az első rész nekem jobban tetszett, mert ebben a kötetben voltak bizonyos részek amik úgy untattak amikor új szereplőkről olvastam. Viszont Citra, Curie és Rowan részeit mindig alig vártam. Voltak meglepő fordulatok és többször csak lestem, hogy mivan? :D Így összeségében, nagyon magával ragadott ez a világ, és várom a folytatását!


Népszerű idézetek

Davetheduck>!

A halálra szükség van, hogy az életnek legyen értelme.

2. A bukott jelölt

Davetheduck>!

– Azért választottam a Lucifer nevet, mert azt jelenti, ‘fényhozó‘ – tért ki a válasz elől Rowan.
– De a halandók így hívták a gonoszt is – ellenkezett a lány.
A fiú megvonta a vállát.
– Azt hiszem, mindegy, ki tartja a fáklyát, mindig ő veti a legmélyebb árnyékot.

5. Elkerülhetetlen sötétség

fannislibrary P>!

És a fájdalom… A fájdalom, amit az okoz, hogy ennek tudatában vagyok, elviselhetetlen. Mert a szemem nem tudom behunyni. Soha. Vagyis nem tehetek mást, mint hogy rezzenéstelen arccal végignézem, ahogyan a szeretett emberiség lassan megfonja a kötelet, amit aztán a saját nyakába akaszt.

fannislibrary P>!

– Eljött a lehetséges világok legrosszabbika.

Vas_Barbi>!

Minden történet visszavezethető időben és térben, még a legegyszerűbb, legártatlanabb gyerekmeséknek is van alapjuk, amik néha meghökkentőek.

fannislibrary P>!

Idővel minden vihar kellemes szellővé szelídül.

163. oldal

fannislibrary P>!

Rá kellett volna jönnöm, hogy mindössze két tökéletes cselekedet van. Tudomásom szerint ez a kettő a legfontosabb, de megtiltottam magamnak, hogy bármelyiket végrehajtsam, és átengedtem őket az emberiségnek.
Az egyik, amikor életet adunk. A másik, amikor kioltjuk az életet.

Vas_Barbi>!

Nem tudom, létezik-e élet ezen a bolygón, értékes mentőcsónakunkon kívül, csak azt tudom, hogy minden valószínűség szerint léteznie kell.

Vas_Barbi>!

Hiszen kaszásnak egyikünk sem születik, hanem azzá válunk.

Davetheduck>!

…De igen, szomorú, ha valaki anélkül éli le az életét és anélkül hal meg, hogy tudná az igazságot a saját létezéséről.

9. Az első áldozat


A sorozat következő kötete

Kaszások kora sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Legend – Legenda
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
James Dashner: Tűzpróba
Amy Ewing: A fekete kulcs
Pierce Brown: Vörös lázadás
Dan Wells: Partials – Részben ember
Martin Kay: Eastern
Ilsa J. Bick: Hamvak
James Frey: Endgame – Toborzás
Francesca Haig: A tűz gyermekei