23. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Kaszás (Kaszások kora 1.) 252 csillagozás

Neal Shusterman: Kaszás

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Lampion Könyvek, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249574 · Fordította: Horváth Vivien
384 oldal · ISBN: 9789636140342 · Fordította: Horváth Vivien

Rowan Damisch · Citra Terranova · Scythe Curie · Scythe Michael Faraday · Thunderhead / Viharszem · Scythe Alessandro Volta · Scythe Goddard

Mrs_Curran_Lennart P>!
Neal Shusterman: Kaszás

Alig vártam, hogy olvashassam a könyvet, mert volt egy kis hype körülötte azok körében, akik angolul már olvasták. Az biztos, hogy hasonlót még nem olvastam.
Az érdekes körítés es a sok izgalom mellett a történet fő motívuma a hatalommal való visszaélés. A Kaszások nem felelnek senkinek, érinthetetlenek, igaz van néhány szabályuk, amit be kell tartaniuk, de az átlagemberek szemében ők istenek. Amit Goddard és bandája csinált, az undorító volt. Végig drukkoltam a fiataloknak, és várom a folytatást.
off

Naiva>!
Neal Shusterman: Kaszás

Szkeptikusan kezdtem el olvasni ezt a könyvet, mivel a borítón az olvasható, hogy „Minden idők legjobb ifjúsági regénye”. Először úgy gondoltam, hogy „azért ez a kijelentés erős….” Most már tudom, hogy nem, nem az.
Nem tisztem eldönteni, hogy melyik az, de ez a könyv minden tekintetben pipa. Ezért az idén olvasottak közül valóban a legjobb ifjúsági könyv. A könyv témája szerintem túlságosan is komoly volt a fiatal olvasók számára.
Erre évekkel később is emlékezni fogok. Egyszerűen lebilincselt. Eredeti történet, könnyen átlátható, de nem agyonmagyarázott világfelépítés és a tettük ellenére is szerethető karakterek. Nagyon jó a történet elgondolása és a kivitelezése is bravúros. Lényegében imádtam és olyan jól meg volt írva, hogy alig lehetett letenni.
Neal Shusterman egy olyan futurisztikus típusú univerzumot teremtett, ami teljesen más volt, mint a tipikus disztópikus tiniregényekben olvasható. A kedvencem a szereplők közötti (Citra és Rowan) bonyolult kapcsolata volt. Ez a nem szokványos kapcsolat sokkal jobban táplálja a történetet izgalmát, mint a romantika. És ami a legfontosabb; a karakterek irányítják a cselekményt, nem a körülmények.
Ha még nem olvastad, gyorsan kezdd el! Jó eséllyel te is imádni fogok ezt a könyvet.

bfanni P>!
Neal Shusterman: Kaszás

Azt a mindenit, ez aztán a különleges könyv! Rég találkoztam már ilyen történettel, ami ennyire egyedi, és ennyire elgondolkodtató. A legtöbb fejezet után le kellett tennem rövid időre, mert muszáj volt rágódnom azokon a morális kérdéseken, amik folyamatosan felmerültek. A cselekmény, a szereplők, a világfelépítés, minden nagyon izgalmas volt, még ha nem is történt minden második oldalon hatalmas fordulat, de amikor igen, az hatalmasat ütött. Az egész bekúszott a bőröm alá, és nem eresztett. Maximálisan 5 csillag.

Neal Shusterman: Kaszás

”Létezett valaha nagyobb ellenségünk saját magunknál?”

Ez egy roppant különleges könyv, ötletes, komplex világfelépítéssel, váratlan fordulatokkal, és ami szerintem a legnagyobb erőssége, azok a szereplők. Citra és Rowan már az elejétől kezdve szimpatikusak, de szerintem a karakterfejlődés volt az igazán zseniális, amin keresztülmentek. Nagyon szépen lettek beépítve a személyiségükbe azok a jegyek, amiket a megtett út során elkerülhetetlen, kegyetlen körülmények és hatások okoztak. Márpedig amikor az ember elkezd magában felfedezni valami olyat, amivel korábban egyáltalán nem értett egyet, az ijesztő – és ez nagyon átjött. Izgalmas volt kétféle utat is látni, megismerni az egyes nézőpontok képviselőit, kaszásokat és egyszerű halhatatlanokat egyaránt. Ez a könyv tényleg gondolkodásra késztet, olyan filozófiai és erkölcsi kérdéseket vet fel, amin hosszasan lehet agyalni, és egy olyan disztópiát tár elénk, ahol a jó szándékú döntések is megrémíthetnek, de a leghajmeresztőbb elgondolásokban is találhatunk logikát.

csfannie P>!
Neal Shusterman: Kaszás

„Ez a 43. könyv, amit idén olvastam. A 43 közül nagyjából kettő kivételével egyik sem fogott meg annyira, mint ez a Könyv. Igen, szándékos a nagybetű, mert a Kaszás bizony megérdemli.
Azt hiszem, egyre jobban élvezem a disztópiákat, és ezzel most Shusterman az elevenembe talált. Képtelen vagyok másra gondolni, szerintem nem fogom tudni megvárni a második rész lefordítását, mert egyszerűen ki kell derítenem, hogy mi lesz ezután.
Shusterman kivételes módon építette fel ezt a világot, figyelve még a legapróbb részletre is. Habár a narrátor külső szemlélőként van jelen, mégis úgy érezhetjük, hogy teljes mértékben belelátunk a szereplők fejébe. Nem tudnám megmondani, hogy melyik inas a szimpatikusabb, mindketten egyaránt érdekes karakterek, tökéletes balanszban vannak. Maga a cselekmény elég lassú, nem egy harcjelenetekkel telepakolt könyv ez. Ennek ellenére mindig van miért izgulnia az olvasónak, legalábbis én folyton idegeskedtem vagy Citra, vagy Rowan miatt.
Ezt a könyvet olvasni kell. El kell benne helyezkedni, el kell gondolkodni azon, hogy milyen is lehetne abban a világban élni, amit Shusterman ilyen zseniálisan megalkotott. Ahogy haladnak az események, úgy észrevehetjük, hogy talán nem is olyan idilli az író által lejegyzett helyzet, pláne, hogy a morális értékek is számtalanszor megkérdőjeleződnek a kötet során, és a jó és a rossz között húzódó határvonal is szép lassan elmosódik.
Nem tudom elengedni a szereplőket, a cselekmény teljesen beszippantott és egy kisebb függővég után másra sem tudok gondolni, csak arra, hogy folytassam a sorozatot. Remélem, itthon is annyira ráfüggnek majd az olvasók, mint külföldön, mert nem szeretném, ha egy ilyen kiemelkedő sorozat – ironikus módon – kaszát kapna. :)”

Bővebben:

Cync>!
Neal Shusterman: Kaszás

Nekem ez mennyire tetszett!
Nem épp nagyszabású eseményekkel teli a cselekmény, de nagyon olvastatja magát, vannak benne izgalmak, fordulatok, és végig volt egy kis feszültség.
Különleges a világ, amit a szerző teremtett, nem találkoztam még hasonlóval. Remekül bemutatja milyen lehet vajon, ha már nincsenek betegségek, háborúk, az ember szinte halhatatlan, ezért Kaszásoknak kell begyűjteni őket a túlnépesedés ellen. Megvan a maguk erkölcsi rendje, előírásaik, a helyzet azonban korántsem olyan tökéletes, a hatalom könnyen bárki fejébe szállhat.
Az írásmód kicsit más, mint amit megszoktam, de hamar magával ragadt a stílus. Mintha külső szemlélője lettem volna a cselekménynek. Így talán egy kicsit lassabban, de azért megismerhetővé váltak a karakterek. Az alapján, amit képviselnek, különféle nézőpontokat is az olvasó elé tár, és könnyen megkérdőjelezhető, mi a jó és mi a rossz egy ilyen világban.
Elsőre azt mondanám, hogy egyszerű a könyv, azonban összességében nézve egyáltalán nem az. Tényleg nagyon jól megírt, ötletes, és igazán elgondolkodtató.
Nagyon kíváncsi leszek a folytatásra!

kratas P>!
Neal Shusterman: Kaszás

Tagadhatatlan, hogy ez egy remek könyv, izgalmas, egyedi és még az általam ifjúsági könyveknél annyira elvárt morális elgondolkodtatás is jelen van, de azért kijárna néhány tarkóncsapás egy döglött hallal annak a túlpörgött marketingesnek, aki kiírta a borítóra, hogy „minden idők legjobb ifjúsági regénye”. Jó, ott van, hogy ez a Time megállapítása, annál meg tudjuk, hogy minden bestseller, ha csak elszellenti magát egy író…
Na szóval – hogy a könyvről is írjak –, a főszereplők tetszettek, mindketten rendben voltak és szépen fejlődtek útközben spoiler, miközben a szerethető énjüket megtartották. A cselekmény nem ült le egy percre sem, amire igazán kíváncsi vagyok a folytatásban, hogy mit lehet majd még kihozni ebből… gondolom lesz jó nagy adag politikai ármány meg cselszövés. spoiler

kocybaba P>!
Neal Shusterman: Kaszás

Kivételes olvasásélmény volt ez könyv, amit ha tehettem volna, és nem szenvedek időhiányban, biztos egy ültő helyemben letolok. Pedig kicsit félre tájoltam magam vele, ugyanis egy deka romantika vagy fantasy sem található benne, sőt utólag megnézve több olyan címke virít rajta, amiket jobbára kerülök. Mégis egy olyan eredeti és egyben egyedi világrendszert teremtett meg a Kaszásokkal – akik az életek kioltásáért felelősek egy olyan valóságban, ahol nincs betegség és mindenki halhatatlan, – valamint azoknak a rendjére összpontosítva, ami szőröstől-bőrőstől elnyelt, és bár voltak tippjeim, merre kanyarodik a történet, rendre meglepett. A karakterei emlékezetesek lettek, közülük is különösen a két kaszás inasé, Citráé és Rowené, akiknek útja bár élesen más irányt vett, közben egy volt. Ezenfelül morális és etikai kérdések sora árnyalta és kísérte a nem túl nagy léptekkel haladó ifjúsági regény fonalát, ami azonban így is nagyon izgalmas tudott maradni, és befejezvén, egy igazi gyöngyszemnek bizonyult.:)

deen>!
Neal Shusterman: Kaszás

Valami eszméletlen jó könyv volt. Az író nagyon eltalálta a karaktereket, a világot, az egész cselekményt nagyon jól építette fel. Mindkét kaszásinas Citran és Rowan, bár más hátterű családból csöppenek bele a kaszások világába, mégis hasonló módon érzik át és válnak ténylegesen a részévé az emberiség létszámának fenntartásáért felelős rendnek. Leginkább a kaszások naplóbejegyzései tetszettek, amik tökéletesen tükrözik minden társadalom problémáját, valaki mindig több hatalmat akar magának. Érdekes volt a kaszások rendjének megosztottsága is, hivatásként vagy eszközként élik meg a munkájukat. Citran és Rowan, bár útjuk eltérő fordulatot vesz, mégis mindvégig kitartanak egymás mellett. Fordulatokkal és meglepetésekkel teli nagyon jól megírt könyv, nagyon remélem, hogy lesz folytatás.

Aninaa P>!
Neal Shusterman: Kaszás

Aki ismer, az tudja, hogy a sci-fi az egyetlen műfaj, amit nagy ívben kerülök. Nagyon nem az én világom. Legalábbis egészen eddig a könyvig ezt gondoltam. Na, nem azt mondom, hogy ezentúl csak ilyet fogok olvasni, de az biztos, hogy nem leszek többé előítéletes.
Ez a könyv most bebizonyította nekem, hogy a sci-fi címke nem csak kis zöld űrlények és robotok inváziójára utalhat. Igen, én mindig erre asszociálok :D

Sok helyen ugyan szürreális, hiszen egy olyan jövőbeli világot tár elénk, ahol megszűnt a szegénység, a társadalmi különbségek, a háborúk, a betegségek, az emberek pedig legyőzték a halandóságot. Ha elérnek egy bizonyos kort, akkor újrakezdhetik az életüket egészen a 20-as éveiktől, így egyetlen embernek akár több tucat gyereke is lehet. Ebből következik az, hogy kordában kell tartaniuk a népességnövekedést. Mivel pedig az emberek természetes halállal már nem halhatnak meg, így ezt a feladatot a kaszásoknak kell elvégezni. Vannak közöttük, akik könyörületesek, lelkiismeretesek, együttérzők, és vannak kegyetlenek akik élvezik a kezükben lévő hatalmat.

Citra és Rowan két fiatal, akiket kiválasztottak kaszásinasnak. Kiképzést kapnak, hogy egy napon belőlük is kaszás váljon. Nagyon érdekes volt látni, hogy mekkora utat tesznek meg és mennyit változnak egy év alatt, hogyan birkóznak meg azzal a sorssal, amit elrendeltek számukra. Nagyon szerettem őket. Azonos hozzáállással indultak, miszerint egyikük sem akar kaszás lenni, de egy évvel később sokminden megváltozik, köszönhetően annak, hogy hogyan bánnak velük és miféle körülmények között élnek.

A könyv tele van meglepetésekkel, váratlan helyzetekkel és nehéz pillanatokkal. Ezen kívül van érzelmi mélysége és rengeteg morális kérdést vet fel. Nagyon furcsa érzésem van, hogy a könyvre, amitől ennyire tartottam mindezek után szégyenszemre 5 csillagot kell adnom. Ugyanis élveztem, lekötött, magával ragadott és nem találtam benne hibát.

Nettaa0316 P>!

– A tudás az tudás, akár használod, akár nem.

Kapcsolódó szócikkek: Citra Terranova
DzsDzs88 IP>!

A legnagyobb kívánságom az emberiség számára nem a béke, a kényelem vagy az öröm. Hanem az, hogy mind haljunk meg egy kicsit belül minden alkalommal, amikor mások halálát látjuk. Mivel egyedül az együttérzés fájdalma tesz minket emberekké. Nem létezik olyan isten, aki segíthet rajtunk, ha ezt elveszítjük.

Nettaa0316 P>!

A várakozás sokkal rosszabb, mint túlesni rajta.

Kapcsolódó szócikkek: Scythe Alessandro Volta
DzsDzs88 IP>!

A félelem árnyékában a remény a világ legerősebb mozgatórugója.

Kapcsolódó szócikkek: félelem · remény
Nettaa0316 P>!

– Bocsásson meg, nagytiszteletű, csak elgondolkodtam.
– Az nagy mennyiségben ártalmas lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Rowan Damisch · Scythe Goddard
DzsDzs88 IP>!

– Időzni és tiszteletet leróni két különböző dolog. Én mindenkinek a temetésén részt veszek, akit begyűjtök.
– Ez valami kaszásszabály? – kérdezte Rowan, aki még sosem járt temetésen.
– Nem, ez az én szabályom. Úgy is szokták hívni, hogy tisztesség.

Kapcsolódó szócikkek: Rowan Damisch
lalaslibrary >!

De eszébe jutott egy régi mondás: „A halál az egész világot családdá teszi.” Azon tűnődött, akkor a halál nélküli világ mindenkit idegenné tett-e.

Kapcsolódó szócikkek: Rowan Damisch
lalaslibrary >!

[…] De ne feledd, a jó szándékkal kikövezett út sok helyre vezethet. Nem csak a pokolba.

Kapcsolódó szócikkek: Scythe Michael Faraday
DzsDzs88 IP>!

Ártatlanságunk eleve értelmetlen halálra van ítélve, és mi magunk vagyunk a hóhérai: áldozatul esik a hibáinknak, amiket soha nem tehetünk meg nem történtté. Eltemetjük hát a tágra nyílt szemű csodálkozást, amely valaha éltetett minket, és lecseréljük a sebekre, amelyekről soha nem beszélünk.

R4ms3s>!

Mindenki bűnös valamiben, és mindenkiben ott a gyermekkori ártatlanság nyoma, nem számít, hány rétegnyi élet rakódott rá.

Kapcsolódó szócikkek: ártatlanság · bűn · Scythe Curie

Kaszások kora sorozat · Összehasonlítás