Everlost (Skinjacker-trilógia 1.) 25 csillagozás

Elveszve élet és halál közt
Neal Shusterman: Everlost

Everlost egy varázslatos, ugyanakkor veszélyes vidék. Azok a gyerekek kerülnek ide, akiknek a lelke nem talál nyugalomra, és így egy köztes világban reked: félúton élet és halál között. Fénylelkekként bandákba verődve élnek, és együtt ismerkednek az új világ adta váratlan lehetőségekkel…
Nick és Allie utolsó emléke egy autóbaleset, mely után Everlostban ébrednek. Vándorlásuk során rátalálnak Maryre, az elveszett gyerekek királynőjére és különös birodalmára, ahol Nick úgy érzi, otthonra lelt. Allie azonban nem akar az örökkévalóságig ott maradni, ezért kockázatos vállalkozásba fog: gyakorolni kezdi a bőrtérítés tudományát, melynek során a lelke képes egy halandó testébe költözni. Miközben hőseink saját útjukat keresik, Everlostban felbukkan egy irtózatos szörnyeteg, aki McGillnek nevezi magát.
Neal Shusterman magával ragadó könyve életről, halálról, és mindenről, ami közötte lehet…

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
344 oldal · ISBN: 9789634101505 · Fordította: Bartók Imre

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

A halál utáni lét kérdése minden egyes halandót foglalkoztat. A különböző vallások magyarázata nem érdekel, nem hiszek a papok által gyártott teóriákban, viszont az írók fantáziájából kipattanó ötleteken mélyen el tudok gondolkodni. Neal Shusterman elképzelése különösen megérintett, egyrészt azért, mert gyerekekről van szó benne, másrészt olyan remek eszközökkel mutatta be ezt a világot, hogy igazán nem bánnám, ha valójában így lenne. Mit is művelt a szerző? Megteremtette Everlostot, egy olyan világot, ami félúton van a mi világunk és aközött, ahová halálunk után jutunk. Ez nem olyan hely, ahol mindenki áthalad a halála után, ide csak gyerekek kerülnek, akik valami oknál fogva nem tudnak áthaladni a túlvilágra, mert nem egyértelmű a céljuk, vagy csak nem állnak készen elhagyni az életet. Itt rekednek ezen a helyen, ahol a halott fák élők, a lerombolt épületek mégis léteznek, ahol minden lépésükre vigyázniuk kell, mert ha nincsenek mozgásban, vagy biztonságos helyen, akkor szépen besüppednek a földbe, egészen a föld középpontjáig, hogy a lelkük az idők végezetéig vegetáljon. Kitűnő világfelépítés ez!
Nyomasztó jelenetekkel indul a történet, frontális ütközés áldozata lesz két fiatal, Allie és Nick, akik 9 hónappal a baleset után térnek magukhoz, immár szellemként, a tragédia helyszínéhez közel. Egy náluk valamivel fiatalabb fiú, Leif várja már türelmetlenül az „ébredésüket”, ő már sok éve él itt az erdőben, leginkább egyedül. Allie a leghatározottabb közöttük, ő mindenáron azt szeretné, ha visszamehetne a családjához, hogy megbizonyosodjon, apja túlélte-e a balesetet és egyáltalán mi van a családjával. Azt hiszem ennél a gondolatnál nincs olyan olvasó, aki másképpen érezne Allie helyében. Azonnal rohannék én is a helyében, hogy lássam a családom.
Nagyra értékeltem a könyv egyik gondolatát, hogy mennyire fontosak az emlékek, az agy, a szellem mozgatása. Minél több idő telik el, Everlostban a szellemlények elfelejthetnek dolgokat, például a saját kinézetüket, nevüket is, ezáltal eltorzulnak, belül pedig nem vágynak semmire, csak a napi monoton unalmasságra.
A szerző ebbe a paranormális világba még további misztikumot is vitt, néhány szereplőnek különleges képességeket adott, ami még izgalmasabbá tette a történetet. A szerző stílusa remek, gördülékeny és érthető a szöveg, fájdalmasan gyönyörű leírásokkal. A karakterek egytől egyig átgondoltak és jól felépítettek. A szereplők életkora 16 év alatt van, és ez nem egy romantikus regény, mégis a kamaszkorú szereplők között alakulnak romantikus vonzódások.
Összességében nagyon tetszett a történet, azoknak ajánlom, akik nem ijednek meg a misztikumtól, garantálom, hogy elmélkedős, élvezetes kalandban lesz részük. Rám megtette a hatását, nem egy felejtős történetről van szó, máris várom a folytatást!

ƨɔɴом P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Unwind cimu konyve olyan magas piedesztalra emelte nalam az irot, minek reven az elvarasaim ezen konyv fele nem voltak epp csekelynek mondhatoak…
A javara legyen irva, hogy ismet egy olyan temahoz nyult, amit nem lehet jol talalni, de sikerult ezt jatszi konnyedseggel olyan stilusba es koritesben eloadnia, amitol az egesz meg extran erdekes es olvasmanyos lett. A karakterek ehhez csak meg jobban hozzajarulnak es szinesitik az amugy sem unalmas kozeget.
Ugyanakkor sajnos nekem valami hianyzott ebbol az egeszbol, minden olyan tul sterilnek tunt eloszor, tul kezenfekvonek es talan kicsit idegennek is, majd mikor ez az egesz kezdett eltunedezni, akkor az utolso oldalon talaltam magam…

abstractelf>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Neal Shustermannek specialitása, hogy komoly témákat dolgozzon fel a lehető legkicsavartabb köntösbe ágyazva. Ezért is imádom őt annyira! Ebben a regényében is egy igen komplex köztes világot teremtett, ahol vigyázni kell, különbön elsüllyedsz a földben, ahol minden tárgy/épület megtalálható, amelyet szerettek, és ahol a legnagyobb veszélyt az állandóság és a felejtés jelenti.
Imádtam a világot, az író kiválóan kidolgozta, és a könyv előrehaladtával egyre inkább ki is terjesztette. Nagyon kíváncsi vagyok, megtudunk-e még valamit róla a folytatásokban.
A témaválasztás már garantálta, hogy nem lesz egy egyszerű olvasmány. Sok-sok olyan gondolatról írt a szerző, amely elgondolkodtatott, vagy egyszerűen elszomorított.
A történet eleje és vége nagyon tetszett, de sajnos középtájon kissé leültek az események, és ezért vontam le belőle végül.
A karakterek eredetiek, igazán emberiek, és egyáltalán nem fekete-fehérek. Mindenkinek megvannak a maga hibái, amelyek ellensúlyozzák a jó tulajdonságaikat, így nehéz kitalálni ki számít jónak és rossznak. Mindig csak nézőpont kérdése volt, és ezt egyszerűen imádtam. Sajnos egyetlen karaktert sem szerettem meg igazán, bár shipem az lett (mert miért ne találnék egy ilyen regényben…).

Kókuszka >!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Everlost azon épületek, területek birodalma, ami már elpusztult, az élők számára nem láthatók, használhatók. Itt élnek a félúton rekedt holt gyermek lelkek. Ebben a különleges gyermek társadalomban is folyik a harc a hatalomért. Az erősebbek zsarnokként uralmuk alá vonják a gyengébbeket. Elképzelhetetlensége, misztikus világa mellett, mint minden könyvnek, ennek is van átvitt üzenete. A legnagyobb erő az ember akarata. Meg kell küzdenünk a barátságért, a tudásért, a boldogságért, a hitünkért.

NewL P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Meglepően jó volt, bár az elején kísértésbe estem, hogy abbahagyjam. Érdekes elgondolás a halál utáni lehetőségről, hogy eljutunk-e azonnal oda, ahova indulunk, vagy még kicsit várni kell, amíg el nem végezzük amit kell. Nem igazán ifjúsági, mert szerintem kicsit mélyebbek a gondolatai, amit nem biztos, hogy bizonyos életkor előtt megért az ember.

Hintafa P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

R (kényszerből olvasó kamasz) nyári olvasmányának szántam Neal Shusterman Everlost című könyvét, egy három részesre tervezett trilógia első kötetét.

Kétségem sincs, hogy a választásommal biztos sikert aratok, mert tavaly már olvasta az író Akcelerátus-trilógiájának első részét. Sőt, tetszett is neki. (Néha piszok nehéz kihívás az olvasástól elzárkozó tizenévest rávenni, hogy vegyen könyvet a kezébe.) Mostanra már felsejlett, hogy jelenlegi ízlésvilágához közelebb állnak a komorabb tónusú, izgalmas történetek, ahol lehet picit (vagy opcionálisan nagyon) borzongani. Everlostban nem fog csalódni, én sem szívesen tettem le a könyvet.
Nicknek és Allie-nek bőven kijut a megpróbáltatásokból. Attól pillanat fogva, hogy egy buja, zöld erdőben találják magukat egy ismeretlen és fura fiú társaságában, aki mesél nekik a titkokkal teli Everlostról, a gyerekek által benépesített köztes helyről, ami az élők világa és a halál keskeny mezsgyéje között létezik.
http://hintafa.blog.hu/2016/05/27/everlost

Molymacska P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Csalódott vagyok a könyvben. Nem azért, mert ne lett volna jó, hanem mert az író másik könyve, a Bontásra ítélve, sokkal jobb volt.
Valamilyen szinten reménykedtem benne, hogy még egy annyira jó könyvet vehetek a kezembe, amiről beszélhetek, és izgalmas lesz, fordulatos és… ez megvolt de mégsem.
Alapvetően kisebb gyerekeknek szól, azért egy picit nehezen dolgoztam fel a dolgot, kicsit mindenkit öregítettem is, és kicsit a közepénél úgy éreztem: megült a történet. Aztán a vége fordulatról fordultra lett egyre izgalmasabb, és ennek fényében már azt mondom, megérte elolvasni. Valami olyat adott a könyv, ami eddig nem volt. Megfoghatatlan gondolatatokat, új dolgokat, de úgy érzem, ez jó, és remélem, ha a folytatását is olvashatom, az is ilyen vagy még jobb élmény lesz :)

Rémálom P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Neal Shusterman olyan zseniálisan tud világot felépíteni, ezt imádom benne. Ahogy az Unwindnél, itt is leginkább ezen van a hangsúly, ezzel közli az üzenetét, itt most épp az életről és hogy hogyan találjuk meg önmagunkat – ami nem extrém ötletes, hogy pont a halál utáni élettel képes ezt megcsinálni. A történet annyira nem nagy szám, csak körbevezet minket a világában, de a karaktereket nagyon megszerettem. Abszolút kellemes kis olvasmány ez.

Oláh_Zita P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Vegyes érzéseim vannak/voltak a könyvvel kapcsolatban. Nekem nehezen indult a történet, lehet, hogy én utaztam nehezen ebbe a világba, de el kellett érnem kb. a könyv 1/3ához, hogy kezdjen érdekelni a dolog. Ott még kb. 3 csillagot adtam volna rá. Utána azonban egész más lett a hozzáállásom, ugyanis mintha egy csúnya ajándékpapírt fejtenél le egy gyönyörű meglepetésről, tárult fel előttem a történet szépsége és mondanivalója. Nagyon várom a folytatást, hogy többet olvashassak Nick és Allie kalandjairól.

ValerinLanz P>!
Neal Shusterman: Everlost

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Nem is gondoltam volna, hogy ez egy ennyire érdekes könyv lesz! Szerettem volna elolvasni, ezért is választottam egy csere alkalmával. A leírás felkeltette ugyan a figyelmem, de valamiért azt hittem, kis gyerekes, bugyuta történet lesz, de sokkal többet kaptam. Mindennek megvolt a magyarázata, a vége meg szinte zseniális lett, szóval örülnék, ha jönnének a folytatások is.
A borító számomra kicsit riasztó, de ezen túl kell lendülni. Nick és Allie tehát autóbalesetet szenved, és habár nem ismerték egymást korábban, mivel együtt kerültek Everlostba, együtt is kellene működniük. spoiler Nagyon szerettem a folyamatos haladást és a folyamatos tanulást. Kezdetben még semmit sem tudtunk, aztán Mary, McGill, és Kísértő is próbált megtanítani nekünk valamit, vagy megpróbáltak átverni, de Allie és Nick nem adta fel. Milyen jól tették!
Mary tehát a Taknyosok Királynője, a két lerombolt felhőkarcoló a területe, itt élnek a gyerekekkel. Elég sok szabály van itt, és nagyon monoton egy-egy nap. Allie-nek egyáltalán nem szimpatikus a lány, el is határozza, hogy ő márpedig továbbáll. Nick viszont jól érzi magát, és persze belezúg Marybe. Van itt nekünk egy Vari nevű beosztottunk is, aki Mary jobbkeze, őt nagyon utáltam.*
Mary, Kísértő, és McGill is azt hitte, mindent tud. Azt hitték, jó úgy, ahogy most van, de nem számoltak azzal, hogy Nick mennyire megváltozik a végére. Sokkal bátrabb lett, és szembenézett a sorsával.
spoiler
A végére kaptunk egy másik csattanót is. spoiler
Amik tetszettek még, azok a holt helyek! spoiler
Megfogott a történet, élveztem az olvasást. Nick és Allie szimpatikus volt, és kíváncsi vagyok a további sorsukra is!


Népszerű idézetek

abstractelf>!

Talán akkor vagy felnőtt, amikor többé már nem gyerekként gondolsz magadra.

96. oldal

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Tilos_az_Á_Könyvek KU>!

– Ugye, nem mondod el másnak? Úgy értem, ez üzleti titok. Ha a többiek is tudnák, honnan szerezhetnek élelmet, mindenki így tenne, én pedig többé semmi különlegeset nem tudnék felmutatni.
– Senkinek sem fogok szólni – ígérte Mary –, de valamit árulj még el! Hány szülinapon kellett részt venned, amíg elhozhattad ezt a tortát?
A fiú büszkén kihúzta magát.
– Háromszázhetvennyolcon!
Mary a fejét csóválta.
– Akkor már biztosan eleged van a szülinapokból!
– Hát, az ember megteszi, amit meg kell tennie.

46-47.

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Molymacska P>!

– Kínában a felfelé történetesen a lefelé, márpedig te félig kínai vagy.
– Japán, te észlény! – Nick előrelendült,és megbökte Lief vállát, de csak annyit ért el, hogy mindketten mozgásba jöttek, és nekiütődtek a többi fogolynak.
– Hé, lehetnél óvatosabb – szólalt meg valaki – Épp elég baj, amikor a McGill lejön, és lökdös minket. Nincs szükségünk idiótákra, akik maguktól is elvégzik a munkáját.

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt

Kókuszka >!

Most, hogy stoppossá vált az élők világában, többé senki és semmi nem érhette el Everlostból.

305. oldal, 26.fejezet

Neal Shusterman: Everlost Elveszve élet és halál közt


Hasonló könyvek címkék alapján

Nalini Singh: Angyalvér
Samantha Shannon: Csontszüret
Kresley Cole: Vámpírbosszú
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Victoria Schwab: Az Archívum
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Lauren DeStefano: Hervadás
Meg Cabot: Alvilág
Rachel Vincent: Halott lelkek