Mr. ​Rosenblum listája 46 csillagozás

Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

A ​nagy sikerű A TYNEFORD-HÁZ című köny szerzőjétől!

Jack Rosenblum a második világháború elején feleségével és kislányával, menekülni kényszerül Berlinből. Így megannyi sorstársával együtt zsidó menekültként érkezik Angliába. A bevándorlók kapnak egy listát, hogy könnyebb legyen számukra a beilleszkedés, és hogyan viselkedjenek „angolként”. Jack igyekszik pontról pontra betartani a javaslatokat. Kitartásának köszönhetően egy szőnyeggyárat működtet, méregdrága Savile Roow öltönyt visel, Jaguarral közlekedik, Fortnum & Mason lekvárt reggelizik, sosem beszél németül – eltekintve az alkalmanként használt szitokszavaktól –, és fel tudja sorolni a brit monarchia valaha élt összes szereplőjének nevét.
Egy dolgot nem tud elérni: hogy megbecsült tagja lehessen egy előkelő angol golfklubnak. A háború utáni Angliában ez számára a lehetetlenséggel egyenlő. Ezért Jack Rosenblum úgy határoz, hogy megépíti a saját golfpályáját, és létrehozza a saját elegáns golfklubját.
(tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2014
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355104 · Fordította: Bihari Balázs

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Na, ezt vártam én eddig, végre el tudott bűvölni Solomons. Ez egy nagyon egyedi, kedves történet, hangulatos, jól szerkesztett, van benne humor is, meg szomorkodás, de összességében nagyon pozitív. Valószínű azért sikerült ez annyira jól, mert a nagyszüleiről írt a szerző, meg Dorsetről, ahol jelenleg is él, és bár sok elem a fantázia szüleménye, azért látszik, hogy szívét-lelkét beleadta.

>!
tonks
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Nem számítottam ilyesmire, talán emiatt volt olyan szívszaggató számomra ez a könyv. Érdekes volt a történet, sokat tanultam belőle és nagyon-nagyon szorítottam a Rózsavirág házaspárnak, hogy újra megtalálják egymást és az otthonukat. Imádom azokat a részeket, ahogy az angol vidék szép lassan befogadja őket (az emberek és a természet egyaránt), remélem később erre fogok inkább emlékezni, nem a kegyetlen szomorú részekre (Jack küzdelme, Sir William partija, a fényképek, Elizabeth Rose, stb.) A könyv végén levő szerzői jegyzetek is remekek voltak.

>!
Bea_Könyvutca P
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Natasha Solomonstól ez az első könyvem, úgy érzem nagyon jól választottam, amikor leemeltem a könyvtár polcáról, bevallom, csak a csodaszép borítója miatt. Mr. Rosenblumot az első oldalakon még nem nagyon tudtam hová tenni magamban, magának való, önző embernek tűnt, annyira angollá akart válni, hogy nem nagyon foglalkozott mással, főként nem a feleségével Sadie-val, aki viszont nem akart angollá válni, nem akarta elfelejteni a zsidó szokásokat, az édesanyja receptjeit, a Németországban maradt családtagjait, és esténként titokban németül mondta a hagyományos német esti meséket kislányának Elizabeth-nek. Jack azonban nem foglalkozott már ezekkel a dolgokkal, otthon is angolul beszéltek, ezáltal elvesztették a meghittséget, a kapcsolatuk már szinte csak formai volt. Így fordulhatott elő, hogy Sadie egyszercsak Dorsetben találta magát, ahol Jack egy nádtetős falusi parasztházat vásárolt hatalmas területtel, ahol a golfpályáját készült felépíteni. És itt történt az igazi varázslat, az angol vidéki emberekkel, Curtissel, Basettel, a gyapjas disznóval, Curtis titkos receptű almaborával, Bobbi Jonessal. Zöld Jack, és a szentjános-bogarak, a Baum torta, a gyönyörű angol vidéki táj segített a Rosenblum házaspárnak, hogy megtalálják az életben, amit szeretnének, rátaláljanak magukra, mégha nagyon göröngyös is az út odáig.

Ez a könyv a Pettigrew őrnagy utolsó csatája c. könyvet juttatta eszembe, és ahhoz hasonlatosan a kedvencem lett. Finoman átszőtt humor jellemzi, nem harsogó, hanem az a nagyon megmosolyogtató, jóleső. És ahogyan az a történet is, úgy ez a könyv is szól a kitartásról, a család erejéről, a szeretetről, és ami a mai napokban nagyon aktuális, az elfogadásról is. Aki szereti az angol vidéki életet, az angol embereket, a gyönyőrű tájleírásokat, a finoman szórakoztató történeteket, mindenképpen olvassa el.
Http://konyvutca.blogspot.hu/2015/09/natasha-solomons-m…

>!
Lady_L P
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Olyan különleges és varázslatos kis regény egy naív, optimista emberkéről, Mr. Rózsavirágról, hogy csak mosolyogva, szeretettel lehet rágondolni!
Erről a könyvről már rég tudtam, hogy el fogom olvasni, emiatt figyeltem fel Natasha Solomons nevére, mégis csak harmadikként olvastam el, Az eltűnt férjek galériájra megvett kilóra a különleges történetével és hangulatával, de aztán elborzadva olvastam a A Tyneford-ház borzalmasan gagyi történetét (hihetetlen, hogy az az ostoba, erőltetett tucattörténet magasabbra van értékelve mint a két másik, teljesen egyedi regénye, nem fér a fejembe, vagyis de, csak ilyenkor megint kicsit utálom az embereket), szóval kicsit féltem ettől, de amikor kellett, megtalált, és elvarázsolt, nem, nem tucatregény, olyan, amiben szív is van és történet. Mintha kicsit Vianne Rocher csokoládéjából ettem volna és most bambán mosolygok:)

14 hozzászólás
>!
mokus33
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Valahogy nem volt benne az a tűz, amire számítottam, a végén is csak pislákolt, bár igaz, hogy akkor picit érdekesebbé vált a könyv. Sajnálom, hogy olyan sokáig tartott, amíg beindult a történet, meglehetősen untam addig az egészet. Sadie volt a kedvencem, tetszett az a csendes eltökéltség, amivel az életét élte és tűrte Jack néha átgondolatlan viselkedését és felé irányuló érdektelenségét, spoiler. Sokáig három csillagot akartam adni, de a fel-felcsillanó humor főleg a gyapjas disznó körül kárpótolt az unalmas részekért, így lett négy csillag a végére :)

2 hozzászólás
>!
pieta4
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Mit jelentenek a családi gyökerek, hagyományok?
Megváltoztat-e egy embert egy új otthon, szokásrendszer?
Érdemes-e küzdeni, bízni magunkban?

S még pár gondolat, ami körül forog ez a kissé szomorkás történet:
valahová tartozás, összefogás
merészség, álhatatosság
természet szépsége
mesék varázsa

Szokásom megjegyezni, ha egy borító nem tetszik.
Értem én, hogy üzenetet hordoz az öltöny, a Times, a kesztyű és a nőalak rikító ruhája, de….
Miért kell ' félfejű ' -nek lenniük???

>!
Hajnalcsillag
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Ez a harmadik olvasott könyvem Natasha Solomons-tól. Az első két könyv után kicsit romantikusabb, szerelmesebb történetre számítottam. Ez kevésbé szerelmes, inkább a családi kapcsolat(ok) fontossága és erőssége jelenik meg a regényben, mint heves érzelmi szálak. Solomons gyönyörűen ábrázolja a tájakat, olvasás közben végig magam előtt láttam a zöld, virágokkal teli Angliát. Golf rajongóknak kifejezetten ajánlott olvasmány. És amit megtanultam: sose adjak fel semmit, még akkor sem, ha minden teljesen reménytelennek tűnik. Kitartani, kitartani és kitartani.

5 hozzászólás
>!
l2njpx
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Nagyon-nagyon szép regény ez, az írónő eddigi legjobb könyve. Hasonlít a Pettigrewra, de azért más…intimebb.

>!
Vikki_Vikki
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

A helyi könyvtár facebook oldalán láttam meg először, és a borítója egyből felkeltette a figyelmemet. Gyorsan ki is kölcsönöztem.
Nem olvastam még ez előtt Natasha Solomon egy könyvét sem, úgyhogy csak a fülszöveg és a moly-os értékelések alapján vágtam bele. De nem bántam meg, csodálatos világba csöppentem. Főleg, amikor vidékre költöznek, onnantól úgy éreztem, hogy nem lehet letenni ezt a könyvet, én is részese szeretnék lenni a vidéki, falusi Angliának. Sadie-vel együtt gyönyörködtem a tájban, lett otthonom a ház, csodáltam a körülöttem lévő természetet. Jack-kel együtt küzdöttem a gyapjas disznó és a különféle csapások ellen, amik mindig újabb és újabb akadályt gördítettek a golfpálya építésének útjába. Sadie-vel emlékeztem és sírtam Mutti és Emil után, vele együtt ettem az emlékezés Baumtortáját.
Fantasztikusan jól átadta az író az érzéseket. Borzasztó lehetett úgy elválni huszonévesként a családtól, hogy többet nem látják viszont egymást. De még a távolban is folytatták a zsidó hagyományokat, Sadie inkább, Jack kevésbé. És emlékeztek. Nagyon-nagyon tetszett Mutti receptkönyve, amiben minden hangulatra megvolt a külön recept, mit egyél, ha szomorú vagy, mit egyél, ha emlékezni szeretnél. Teljesen átéltem Sadie gondolatvilágát, érzéseit. Ő belül mindig német maradt, vele együtt hiányzott nekem is a hátrahagyott család. Jack az ellentéte, ő az első pillanattól fogva megpróbált angol lenni, és drukkoltam neki, hogy sikerüljön, de valahogy a kirívó öltözékével (amit ő nagyon angolnak gondolt), a hatalmas borravalókkal (ami szintén nem angolos) sokszor nevetség tárgya lett. Viszont ezt egyáltalán nem vette magára, észre sem vette. Folyamatosan azon dolgozott, hogy teljesen betagozódjon és angollá váljon.
Ha valaha is elbizonytalanodnék egy kitűzött cél kapcsán, egész biztos, hogy ezt a könyvet fogom elővenni. Mert ha elég „őrült” és elszánt vagy, akkor minden lehetséges, nem tud olyan akadályt gördíteni eléd a sors, ami megállíthat. Amikor pedig feladnád, akkor ott a feleséged és az emberek, akik észre sem vetted, de időközben a barátaiddá váltak, hogy támogassanak. Mert a kezdeti szkepticizmusukat elsöpörte a szenvedélyed, és már ők is ugyanúgy hisznek abban, amit csinálsz.
Annyi sokat ad ez a történet, hogy higgyél abban, amit el szeretnél érni, hogy mire a könyv végére érsz te magad is elhiszed, hogy nincs a világon semmi lehetetlen.
A két főszereplőn kívül Curtis volt még a kedvencem. Még sokáig a gondolataimban fog motoszkálni ez a könyv.

>!
pufirizs
Natasha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Bevallom, engem sokszor untattak a hosszú természeti leírások, és a pálya építésével zajló munkálatok, illetve a történet végéig nem tudtam egyik szereplőt sem őszintén a szívembe fogadni, túl szélsőségesnek találtam mindenkit.
A könyv kétharmadától viszont szerethető lett a könyv. Kedves mű volt a barátságról, a kitartásról, a befogadásról, elbűvölő volt a vidéki élet és az ottani emberek, illetve megmelengette a szívemet, amikor a végén kiderült, spoiler.
A szikra és az élet mégis hiányzott nekem belőle.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Anyám figyelmeztetett, hogy a családodban sok az elmebeteg. Hallgatnom kellett volna rá, de nem, én fiatal voltam, és bohó, és lenyűgözött a piros kerékpárod és a dús hajad.

81. oldal

>!
Hajnalcsillag

…a világ határozottan jobb hely lenne, ha lenne benne egy kis varázslat.

147. oldal

>!
Hajnalcsillag

Rájött, hogy az egyetlen dolog, ami az emlékezésnél is rosszabb, az a felejtés.

47. oldal

>!
Hajnalcsillag

Az élet a legfontosabb dolog a világon. Az élet. Előrébb való, mint a halál. Az esküvő előrébb való, mint a temetés. Én pedig az örömöt választom az értelmetlen szomorúság felett.

199-200. oldal

>!
Hajnalcsillag

A történelmet át lehet adni ízekben és illatokban.

260. oldal

>!
Kókuszka 

Ha más tehenétől nem kapsz tejet, meg kell venned a sajátodat.
Egy golfpálya sem engedi a tagjai közé meg kell hát építenie a sajátját.

43. oldal, 2.fejezet

>!
Darkshine

Ezen az estén lidércfényt láttam. Tudom persze, hogy nem más, mint egy foszforeszkáló fényforrás, de azt kívántam, bárcsak varázslatos vagy misztikus lenne. Nem élne szívesebben egy olyan világban, ahol ez lehetséges? Egy varázsvilágban, a beton és az előre gyártott házak világa helyett?

192. oldal, 12. fejezet

>!
Vikki_Vikki

"- Nos? Meg tudjuk csinálni?
– Majdnem lehetetlen.
Jack öklével az asztalra csapott.
– A majdnem lehetetlen az lehetséges!"

>!
Vikki_Vikki

Curtist utolsó üveg különleges almaborával együtt temették el. Mindenki tudta, hogy nem tudna szembenézni az örökkévalósággal egy jó ital nélkül.

>!
Vikki_Vikki

A nők követték az illatot végi az Éneklő Gyümölcsösbe vezető kocsibejárón, mint néhány középkorú Juliska, aki a mézeskalács házat keresi az erdő közepén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hugh Laurie: A balek
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Gárdos Péter: Hajnali láz
Robert Harris: Führer-nap
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
John Berger: Korunk festője
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nyársat nyelt rendőr