Girls ​of Paper and Fire (Girls of Paper and Fire Trilogy 1.) 12 csillagozás

Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

Each ​year, eight beautiful girls are chosen as Paper Girls to serve the king. It's the highest honor they could hope for…and the most cruel.

But this year, there's a ninth girl. And instead of paper, she's made of fire.

In this lush fantasy, Lei is a member of the Paper caste, the lowest and most oppressed class in Ikhara. She lives in a remote village with her father, where the decade-old trauma of watching her mother snatched by royal guards still haunts her. Now, the guards are back, and this time it's Lei they're after--the girl whose golden eyes have piqued the king's interest.

Over weeks of training in the opulent but stifling palace, Lei and eight other girls learn the skills and charm that befit being a king's consort. But Lei isn't content to watch her fate consume her. Instead, she does the unthinkable--she falls in love. Her forbidden romance becomes enmeshed with an explosive plot that threatens the very foundation of Ikhara, and Lei, still the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Hodder & Stoughton, London, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473692206
>!
414 oldal · ISBN: 9780316561389
>!
Hodder & Stoughton, London, 2018
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781529337204

4 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

BorkaReads P>!
Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

A kedvenc külföldi booktuberem (bostonreadsbooks) egyik videójában láttam a könyvet először. Felkeltette az érdeklődésem, hiszen Bostonnal nagyon megegyezik az ízlésünk könyvek terén. Szerencsére nem csalódtam, nekem is tetszett a kötet. Persze voltak apró hibái, főleg a karakterek terén (gondolok itt a személyek egyszerűségére), de szórakoztatott a könyv. Valószínűleg a második részét is el fogom olvasni, kiváncsi vagyok a folytatásra.

heysunny P>!
Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

Vajon van egy checklist a YA íróknak, amit mindenki követ, és ha elég pontot kipipált, akkor már elég tipikus YA ahhoz, hogy az igazi YA-szeretők imádják (tehát safe bet), de nem elég ahhoz, hogy bárki mást is lenyűgözzön? Ilyenekre gondolok, mint:

✔ ha fantasy, akkor disztópiára hajazó, elnyomó világ
✔ női szegény/elnyomott főszereplő, aki lázadó és sassy, vagy ha nem is lázadó, a könyv végére tuti az lesz (de azért a nagyobb eseményeket nem ő követi el, ahhoz túl passzív)
✔ mindenféle mélység nélküli „főgonosz”
✔ titokzatos, nem jól kidolgozott, elsietett románc, ami senkit nem érdekel
✔ főszereplő lányt elrabolják/megverik/megerőszakolják/megalázzák, choose your own destiny
✔ valamiféle lázadó csoport üti fel a fejét, aminek főszereplőnk természetesen tagja lesz
✔ végső, de végtelenül unalmas leszámolás az ellenséggel az utolsó 20-30 oldalban, míg a többi oldal unalmas, vontatott, felesleges események sorozata, minek végére legalább 20 különböző színű-szagú-formájú öltözéket fel tudsz sorolni, de emlékezetes karakterből max. 3-at
✔ happy end

A Girls of Paper and Fire-ban annyi a különbség, hogy nem megszokott módon ázsiai, pontosabban maláj környezetbe van helyezve a cselekmény, ami az egyik leglényegesebb pozitívuma a könyvnek. We need more of this. Ugyanakkor, szerintem túl keveset kapunk ebből, és a világ sincs rendesen kidolgozva, alig tudunk meg róla valamit a kasztokon kívül.

No meg az, hogy itt leszbikus románc van. Ami szintén felüdülés, és én többek között ezért vártam annyira ezt a könyvet – felháborítóan kevés F/F románcot lehet látni a könyvekben, még mellékszereplőknél se nagyon, mindig csak a melegek, ezért majd' eldobtam az agyam, amikor láttam, hogy ebben leánykák vannak. Igen ám, csakhogy ez is csalódást okozott, mert Wren-t szinte egyáltalán nem ismerjük meg, mire a főhősünk már belé esik, elmaradtak a pillangók, arról nem is beszélve, hogy Lei amúgy egy buta liba.

Ez nem egy könnyű olvasmány, a szexuális bántalmazás jelenségével úgy dobálózik az írónő, mintha zsonglőrködne, persze nagyon grafikus leírásokat nem kapunk, de ettől még a nyomasztó hangulat ott van, és belevájja karmait az ember lelkébe. Sajnáltam, hogy a főgonoszunk ennyire kétdimenziós maradt, reménykedtem benne, hogy kap valami mélységet, azon kívül, hogy élvezi, hogy a legszebb nőket d*ghatja meg, amikor csak akarja.

A másik abszolút nagy halálom, amikor egy feministának szánt könyvben előjön a tipikus „mean girl” trope és a lányok közti rivalizálás. Miért kell ez egy ilyen könyvbe? Annyira counter-intuitive az egész.

Voltak benne jó részek, tetszett az írói stílus, a setting, a világból is szívesen láttam volna többet – de ugyanakkor unalmas volt, már csak azért is, mert ismételten úgy éreztem, hogy én ezt már valahol olvastam. Annyira a megszokott YA formula rajlik le itt is. Kár érte, de azt hiszem, itt az ideje, hogy 0 elvárásokkal nézzek elébe az új YA megjelenéseknek, mert már nem akarok többet pofára esni.

13 hozzászólás
Gnocchi7 I>!
Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

Volt egy két dolog, ami nem feltétlen tetszett ebben a könyvben, de egyébként nagyon örültem, hogy elolvastam. Kicsit másabb volt, mint a legtöbb fantasy, amit eddig olvastam, a keleties világépítés miatt, és nagyon-nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra spoiler.

NV1122 >!
Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

Sokkal több volt benne, mint amire számítottam. Ez a történet egy kis „buja” fantasy, amely egy elég sötét helyen játszódik. Érezhető, hogy a történetet inspirálta az írónő maláj gyökerei, a részletes leírásnak köszönhetően teljesen életre kel az egészet. Szépen bemutatja a nők közötti barátságot és féltékenységet is. Ahhoz képest, hogy fantasy történet, nekem egy kicsit néhol már túl romantikus volt. Valójában nem tudom eldönteni, hogy inkább tetszett-e vagy inkább nem tetszett. Nem erre számítottam az biztos! Előrendeltem a folytatását, meglátjuk mi sül ki belőle. Egynek amúgy nem rossz.

tamaa_ra P>!
Natasha Ngan: Girls of Paper and Fire

Viszonylag nagy elvárással vágtam bele a könyvbe, mert a fülszövege tetszett. Gondoltam, hogy ez egy új kedvenc lehet majd. Miután befejeztem, nem tudom, mit gondoljak róla. Maga az alapötlet tetszik, de sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni. Néha olyan érzésem volt, hogy csak a semmiből lettek a csavarok a könyvben, előzmény nélkül. Számomra eléggé ellentmondásos volt a könyv, mintha az írónő se lett volna biztos abban, hogy mit akar írni, de beletett olyan jeleneteket, amitől biztos izgalmasnak találja az olvasó a könyvet. A szereplők közötti kapcsolatok is felszínesnek tűntek nekem, több volt ebben a történetben, mint amit sikerült belőle kihozni. Viszont nem adom fel a reményt, hátha a folytatás jobb lesz…
Lei nekem kicsit túl lázadó karakternek tűnt, néha iszonyatosan logikátlan módon, majd még természetesen ha valami balul sült el, akkor neki állt feljebb. A lázadó szál sem lett volna rossz, tetszett, hogy ennyire jól beépültek, de hogy a végén csak így futtából belevágnak valamibe, amire eleve nem sok esély van, szerintem hülyeség volt. Elkapkodták. A többi lányt nem igazán ismertük meg, elszórva voltak a karaktereikről információk, de a „cicaharcokon” kívül nem sok értékelhető jelenetet kaptunk velük.


Népszerű idézetek

heysunny P>!

“They have all the power, anyway.”
The look Zelle gives me is sharp. “Do they? Yes, they like to think they’re in charge, ordering us around and taking women for their own whenever they fancy. But is that true power? They can take and steal and break all they want, but there is one thing they have no control over. Our emotions,” she says at my nonplussed look. “Our feelings. Our thoughts. Nof them will ever be able to control the way we feel. Our minds and hearts are our own. That is our power, Nine. Never forget it.”

tamaa_ra P>!

Fire so hot it burns even the ice to ashes. Fire like a wave to swallow the world whole.

tamaa_ra P>!

Ruling is like shaman's magic. You can only give when you have taken.


A sorozat következő kötete

Girls of Paper and Fire Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Maria V. Snyder: Poison Study
Alwyn Hamilton: Traitor to the Throne
Sarah J. Maas: The Assassin's Blade
Laura Sebastian: Ash Princess
Kristen Ciccarelli: The Caged Queen
Sara Wolf: Bring Me Their Hearts
Melanie Cellier: Voice of Dominion
Michelle Sagara: Cast In Secret
Sara Raasch: Snow Like Ashes
Rebecca Ross: The Queen's Rising