Gap-szindróma 9 csillagozás

Az emésztés és a pszichológia kapcsolata
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma

Dr. ​Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában. Kisfiáról 3 éves korában állapították meg, hogy autista. Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző beavatkozási lehetőségeket. Miután kisfiát kigyógyította az autizmusból, visszatért az orvosi pályára, és 1998-ban megalapította az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. Táplálkozási alapokra helyezte a gyógyítást és speciális táplálkozási programjával jelentős eredményeket ér el a viselkedés és tanulási zavarokkal, illetve emésztési és immunrendszeri problémákkal küzdő gyerekek és felnőttek állapotának javításában.

Saját kutatási eredményeire épített meggyőződése, hogy a tanulási zavarok közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével. Több éves klinikai és… (tovább)

Eredeti cím: Gut and Psychology Syndrome

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Reneszánsz, Budapest, 2013
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155336041 · Fordította: Leányvári Enikő, Szántó Linda, Illés Orsolya
>!
Reneszánsz, Budapest, 2011
278 oldal · ISBN: 9789638766649 · Fordította: Leányvári Enikő, Szántó Linda

Enciklopédia 2


Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

icu79 P>!
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Egyrészt nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, mert rengeteg fontos információval lettem gazdagabb. Emésztőrendszerünk működésével kapcsolatban nyilván volt egy alapszintű ismeretem, de ilyen mélységig sosem érdekelt a téma. Nagyon jól elmagyarázza az írónő a bélbolyhok, enzimek, baktériumok mindennapos dolgait, néha el is vesztettem a fonalat, vissza kellett olvasnom újra. Álmomban sem gondoltam volna, hogy milyen összefüggések vannak az emésztés és a különböző pszichológiai zavarok között. Jöttek is rendesen az AHA élmények! Pont emiatt viszont lehet, hogy mégsem kellett volna ennek a könyvnek a kezembe kerülnie, maradnom kellett volna az áldott tudatlanság mezején…

2 hozzászólás
eeszter P>!
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Teljesen egyetértek a könyv borítóján olvasható ajánlás azon részével, miszerint nem csak azokhoz szól, akiket az autizmus érint. Mindenkinek hasznos, mert átfogó táplálkozástudományos mű. Nagyon részletes, és sok mindenre választ kaphatunk korunk egészségtelen táplálkozásával kapcsolatban – mi milyen módon hat… El is fogadom a sok kritikát arról, hogy mennyi szemetet meg tudunk enni – sajnos én is… :-o Igaza is van, és képes meggyőzni is ezekről, ezek elhagyásáról. Egy valami viszont nem jött be, az pedig a vegetáriánus étkezés agresszív elutasítása. Holott én épp azért olvastam el ezt a könyvet, mert részt vettem egy előadáson, ami a GAP-szindrómáról szólt, s az előadás foglakozott azzal is, hogy meg lehet csinálni a diétát ovo-, lakto-vegetáriánusként is, igaz nehezebben, mint hússal, és több odafigyelést igényel. Mert arról nem győzött meg a könyv sem, hogy a húsevés olyan fantasztikusan jó lenne…

8 hozzászólás
PTJulia P>!
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Új elméletet ismertem meg a táplálkozás, ételintoleranciák világában. A belünk állapota a viselkedésünkkel is összefügg, megfelelő diétával az egész szervezet gyógyítható. Azóta, ha nem is teljes egészében, de sok mindenben igyekszünk alkalmazni a doktornő könyvéből tanultakat, nagyon hálás vagyok azért, hogy ez a könyv a kezembe akadt.

Borbás_Réka>!
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Ezt tényleg mindenkinek el kellene olvasnia minimum egyszer! Rengeteg magyarázatot, tanácsot és segítséget tartalmaz a könyv, nem csak az étkezéssel kapcsolatban, de a diéta bevezetéséhez és végigviteléhez is, különösen a problémás gyermekek szüleinek.


Népszerű idézetek

_natalie_néven_ IP>!

A rostokon kívül van még egy másik anyag, amelyet a beleinkben élő jótékony baktériumok nélkül nem lennénk képesek megemészteni. Ez az anyag a tejcukor, más néven laktóz. Elég sok embernél jelentkezik laktózintolerancia, ami azt jelenti, hogy nem tudják a tejet megemészteni. Jelen pillanatban a tudományos magyarázat erre az, hogy sokak nem rendelkeznek elegendő tejcukorbontó enzimmel, úgynevezett laktázzal. Ha a szervezetünknek nincs szüksége laktózra, akkor néhány ember miért képes mégis tökéletesen megemészteni? A válasz az, hogy ezeknek az embereknek a bélrendszerében megfelelő baktériumok élnek.

31. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

eeszter P>!

A talajbaktériumok nem őshonosak az emberben, nem telepednek meg a bélrendszerünkben, hanem az úgynevezett tranziens mikroflóra tagjai, amelyek a bélrendszeren áthaladva sok munkát végeznek. Régen nagy mennyiségű talajbaktériumot juttattunk a szervezetünkbe, amikor források és patakok természetes vizét ittuk. Az evolúció során az ember bélrendszerének kialakult az igénye a tranziens baktériumokra.

228. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

_natalie_néven_ IP>!

Ha a bélflóra sérült, akkor még a világ legjobb minőségű ételének vagy étrendkiegészítőjének sincs esélye lebomlani és felszívódni.

30. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

_natalie_néven_ IP>!

Köztudott, hogy az emésztőrendszer ő feladata az emésztés és a tápanyagfelszívás. Az a tudományos és klinikai tapasztalat, hogy egészséges bélflóra hiányában az emésztőrendszer nem tudja hatékonyan ellátni ezeket a feladatokat. Jó példa erre a tej- és gabonafehérje emésztése, amely két szakaszban történik. Az első szakasz a gyomorban játszódik le, ahol a gyomorfal emésztőnedvei a tej- és gabonafehérjét peptidekre bontják, amelyek közül néhány morfiumszerű struktúrájú kazeomorfin és gluteomorfin. Ez egy normális folyamat, és mindenkiben így játszódik le. Ezt követően a peptidek a vékonybélbe jutnak; az emésztés következő szakasza itt történik. Hasnyálmirigyenzimekkel kerülnek kapcsolatba, és ezután érik el a bélfalat, ahol a bélhámsejtek bélbolyhai által termelt peptidázenzim bontja le ezeket. Ez a lépés nem játszódik le azoknál, akinek abnormális a bélflórája, mert a bélhámsejtjeik nagyon rossz állapotban vannak. És ennek az lesz a következménye, hogy a kazeomorfin és a gluteomorfin változatlanul bejut a véráramba, és az egész szervezetre – különösen az agy és az immunrendszer működésére – károsan hat. Elég kutatási eredmény áll rendelkezésünkre, amelyek azt bizonyítják, hogy az autisták, skizofrének, hiperaktivitással járó figyelemzavarban, pszichózisban, depresszióban és autoimmun betegségben szenvedők szervezetében a kazeomorfin- és a gluteomorfinszint magas. Ebből az derül ki, hogy a bélfaluk nincs abban az állapotban, hogy ezeknek az anyagoknak az emésztését megfelelően befejezze. A klinikai vizsgálatokból továbbá az derül ki, hogy több GAPS-beteg újra képes kis mennyiségben a kazeint és a glutént megemészteni tüneteik visszatérése nélkül, ha bélflórájuk rendbe jön.

30. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

_natalie_néven_ IP>!

Mikrobiológiai tudományos tény, hogy ha az ember vagy a kísérleti állat egészséges bélflórája megsérül, akkor az IgA-t termelő sejtjeinek a száma és annak fontos immunglobulint termelő képessége is jelentősen csökken. Ez természetesen jelentősen gyengíti a bél védekezőképességét.

35. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

_natalie_néven_ IP>!

Világszerte gyermekek és felnőttek milliói vannak kitéve vírusoknak, amelyek az oltásokkal vagy a környezetből kerülnek a szervezetükbe. Ha jól működik a bélflórájuk, akkor ezek a vírusok nem veszélyesek rájuk nézve, mert a szervezetük megfelelően felkészült ellenük. Mivel a GAPS-embereknek a bélflórája abnormális, az oltásokból vagy a külvilágból a szervezetükbe jutó vírusok jó eséllyel életben maradnak és megtelepednek. Jó példa erre a kanyaróvírus, amelyet az autista gyermekek bélfalában és gerincvelő-folyadékában találtak. Kézenfekvő azt gyanítanunk, hogy ez a vírus az MRR-oltásból (kanyaró, mumpsz- és rubeólaoltás) származik.

36. oldal

Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma Az emésztés és a pszichológia kapcsolata

Kapcsolódó szócikkek: kanyaró · mumpsz

Hasonló könyvek címkék alapján

Giulia Enders: Bélügyek
Christian Guth – Burkhard Hickisch: Zöldturmixok
Rüdiger Dahlke: A tudatos böjtölés kézikönyve
Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve
Klaus Tiedemann – Jürgen Vormann: Anti-Alzheimer kúra
Maoshing Ni: A hosszú élet taoista titkai
Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció
Friedhelm Mühleib: Vitaminok
Anita Hessmann-Kosaris: Méregtelenítés gyümölccsel és zöldséggel
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha