Örök ​kaland 228 csillagozás

Natalie Babbitt: Örök kaland

Winnie Fostert, a tízéves kislányt gazdag szülei még a széltől is óvják. Winnie unatkozik a kerítésekkel körbevett birtokon, és bosszantja a sok óvintézkedés, ezért kiszökik a közeli erdőbe. Itt ismerkedik meg Jessie Tuck-kal, aki nagyjából tizenhétnek néz ki, de elmondása szerint száznégy éves. A Tuck család ugyanis minden jel szerint megtalálta az örök élet forrását.

Az öröklét misztériumát kutató regény izgalmas formában fogalmazza újra az emberiséggel egyidős kérdéseket: miért vagyunk halandók, és ha tehetnénk, választanánk-e az öregedés helyett az örökkévalóságot.

Natalie Babbitt 1975-ös fantasyje több díjat elhódított, kétszer (1981-ben és 2002-ben) megfilmesítették, és több ízben beválogatták a gyermek- és ifjúsági irodalom legfontosabb száz kötetét összesítő listákra.

Eredeti megjelenés éve: 1975

Európa, Budapest, 2013
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796521 · Fordította: Pap Vera-Ágnes

Jesse Tuck · Angus Tuck · Mae Tuck · Miles Tuck · Winnie Foster

kellyolvas P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Imádtam. Én meginnám azt az üveg vizet! Minden hátrányát vállalnám az öröklétnek, de miért? Úgyis tudjátok: lenne időm elolvasni a világ összes könyvét. Ide azzal a vízzel!!

AniTiger P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Nagyon szép és bájos, ám nem egy nagy durranás maga a cselekmény. Úgy érzem, hogy szinte semmit nem kaptam, csak egy történet vázlatát vagy egy mélázgató-szomorú novellát. Szeretem a bő sztorikat, amikben el lehet merülni, ez viszont így, ebben a formában untatott, túl kidolgozatlan volt.

Annak örülök, hogy végre megismertem a sztorit, annak viszont nem, hogy ismét találtam egy történetet, aminek jobb a film verziója, mint a könyv. (Hiszen általában a könyvek pártján állok egy Könyv vs. Film összecsapásnál, ugyebár…) A könyv szépen megírt, a film fordulatos és izgalmas volt, mindent megadott, amit hiányoltam a regényből. Egyszerűen imádtam, főleg a filmbéli Miles miatt, aki egyszerűen több volt keserűen és gyanakvóan, mint egysíkú könyvszereplőként.

Könyv + Film: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/08/orok-kaland.html

Európa, Budapest, 2013
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796521 · Fordította: Pap Vera-Ágnes
Niki P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Ízléses borító, érdekes és elgondolkodató mese. Olvasás közben többször megfordult a fejemben, hogy innék-e a foráás vizéből, ha tudom milyen hatása van. Kecsegtető az örök kaland valakivel, akit szeretek, de végig tudnám-e nézni a családom, szeretteim, barátaim halálát, és azzal a tudattal élni, hogy sose lesz vége, hogy a házamat nem érezhetem sokáig otthonnak, mert tovább kell állnom, hogy ne legyen feltűnő, hogy nem öregszek.

Lanore P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

A filmverziót már többször megnéztem, a Gilmore Girls-ös Rory-val a főszerepben, és már akkor is teljesen elvarázsolt Winifred Foster története. Most végre elolvashattam, és nem csalódtam a könyvben sem. Winnie, a 10 éves kislány szabadságra, kalandra vágyódik, elszabadulna a szigorú szabályok szerint élő szüleitől. Egy nap az erdőben találkozik egy fiúval, a családjával, és megismeri hihetetlen titkukat: halhatatlanok, egy forrás vizének köszönhetően, amiből több évtizeddel ezelőtt ittak. Winnie velük tölt egy kis időt, megkedveli őket, főleg Jessie-t, az évek óta 17 éves fiút. Bár a könyv csak pár nap történetét meséli el, mégis letehetetlen. Winnie izgalmas kalandokat él át a Tuck-okkal, majd amikor a család nehéz döntés elé kerül, a lánynak is szembe kell néznie eggyel: igyon a forrásból, és örökéletű legyen, vagy élje az emberek szokásos életét öregedéssel, ősz hajjal, mindennel együtt. Bár a film után már nem volt meglepetés a vége, mégis ugyanúgy meghatódtam az utolsó oldalakon. A vásznon egy picit több hangsúlyt kapott Winnie és Jessie barátsága, de a könyvben is pontosan éreztem a döntés súlyát. Meseszerű, magával ragadó, elgondolkodtató könyv, kedvenc lett!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Szép borító, kedves és elgondolkodtató tartalom.
Ez a könyv megint az örök-élettel foglalkozott, bár itt véletlenül állították meg az idő folyását az ebben részesültek. Vándorlásuk során megszomjaztak, találtak egy erdei forrást, ott oltották szomjukat és megállt az idő számukra. Egy család volt szülők és két fiatalember.
Winnie unalmában becsatangolt ebbe az erdőbe és megismerkedett a fiatalabb fiúval.
Itt kezdődtek a bonyodalmak, mivel felderült a titok, választás elé került, hogy pár évvel később iszik-e a vízből, vagy sem. Meg kell mondanom én is úgy döntöttem volna, mint ő.
Természetesen nem hiányzott a történetből az emberi kapzsiság, egy férfi személyében, aki üzleti érdekből szerette volna megtudni a forrás helyét.
Szóval jó történet volt, tetszett. Nem láttam a belőle készült filmet, de szívesen megnézném, hátha adják majd valamikor a tv-ben.

cicus61 P>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Ez egy nagyon aranyos, rövid kis történet. Nagyon szeretem az ilyen misztikus könyveket és ez tényleg jó volt. Nem az a körömrágós izgalmas, de nagyon kedves. A szereplők nagyon szimpatikusak, persze Winnie és Jessie a kedvenceim, de a többieket is megkedveltem. Kár, hogy ilyen rövid, olvastam volna még tovább :) A vége is tetszett, de spoiler Kár, hogy nincs folytatás! A végén másképp írtam volna meg, de így sem rossz.

konyvolvaso>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Érdekes mese az örökéletről, a halandóságról. Mi kell ahhoz, hogy valaki ne öregedjen csak élje az életét.Egy kicsit elvonatkoztatott környezetbe kerülünk úgy nevezett csodaországba, ahol csodás lakók vannak. Azonban minden csoda véget érhet egyszer ha a döntéshozók szándéka így kivánná. Mi lesz Jesse és Winnie szerelméből megtudhatod ha elolvasod a könyvet.

brena>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Ah,de jól esett ez most a lelkemnek:) @szilvamag örök hála, hogy kölcsön adtad:)))nagyon tetszett! A filmet is muszáj megnéznem:)

Janina13>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Aranyos meg minden, de ennyi….Felejthető kis mese, igazából nem is tudom miről akarna szólni….Az ember elgondolkozik rajta, amíg olvassa (sajnos nem is elég sokáig), de aztán el is felejtődik – egy apró kis rágcsálnivaló, de semmi komoly. Aranyos kis ötlet, érdekes lezárás, de nekem úgy … semleges marad.

medizonka>!
Natalie Babbitt: Örök kaland

Inkább meseszerű, mint regény, elbűvölő történet igényes nyelvi köntösben. Nagyon erős a hangulata, kicsit borongós, kicsit szívfacsaró, ugyanakkor rengeteg pozitív energiát ad az olvasónak :) A karakterek lehettek volna kicsit kidolgozottabbak, de így is teljes értékű élményt nyújtott.Emlékszem még gyerekkoromban láttam a filmet, és akkor úgy emlékszem, sokkal jobb volt, mint amit olvastam. Tulajdonképpen nem volt ez rossz ötlet, csak a megvalósítás nem jött össze.

FreeAngel>!

Így vagy úgy mindig minden megoldódik.

Kapcsolódó szócikkek: Mae Tuck
Sheila_7 I>!

Ami a miénk, az nem tűnik izgalmasnak – csak akkor leszünk rá kíváncsiak, ha elérhetetlenné válik.

Futtetenne I>!

– Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid – mondta csöndesen. – Azt kell elfogadni, ami szembejön.

Kapcsolódó szócikkek: Mae Tuck
Futtetenne I>!

Valami hasznosat kell véghezvinnünk, ha már helyet kaptunk a világban.

Kapcsolódó szócikkek: Miles Tuck
agnesho>!

A halál az örök körforgás része, akárcsak a párja, a születés. Nem lehet kiválogatni a nekünk tetsző darabokat, és a többit félredobni. A nagy egész részének lenni áldás. De minket, a Tuck családot kihagytak ebből. Az élet kemény munka, de félredobva élni, úgy, ahogy mi, felesleges. […] A halál nélkül nincs élet. Úgyhogy azt, ami nekünk jutott nem lehet életnek nevezni. Mi csak vagyunk, mint a kövek az út mentén.

Kapcsolódó szócikkek: Angus Tuck
Futtetenne I>!

Nem tartozni sehova – Winnie úgy vélte, ez elég szomorú.

Ninácska P>!

– Nem tudom pontosan, mit szeretnék csinálni, tudod, de valami érdekeset, valamit, ami csak az enyém. Valamit, ami egy kicsit megváltoztatja a világot. Kezdetnek például kaphatnék egy új nevet, ez a nevem már elkopott, annyit kiabálták.

D_Krisztina>!

Miután úgy csapta rá a kaput legrégebbi félelmeire, ahogy a saját kertkapujukat hajnalban maga után, felfedezte a szárnyakat, amelyekre mindig vágyott.

49. oldal (Európa, 2013)

apple_pie>!

Egy dolog, amikor az ember arról beszél, hogy szeretne egyedül lenni, nagy horderejű tetteket véghezvinni, de más tál tészta, amikor a lehetőség megadatik. A könyvekben, amiket olvasott, a hősök szemmel láthatólag minden aggodalom nélkül vágtak neki a nagyvilágnak, de a valóságban – nos, a világ egy veszélyes hely. Mindig ezt mondták neki. És hogy segítség nélkül nem boldogulna. Ezt is mindig elmondták. Soha senki nem részletezte, hogy mi az, amivel nem boldogulna. De nem kellett megkérdeznie. A képzeletében ott sorakoztak a borzalmak.