Zarah ​öröksége (Zarah 2.) 101 csillagozás

Náray Tamás: Zarah öröksége

Zarah ​és családjának története ott folytatódik, ahol az első kötetben abbamaradt: Carla, az asszony nemrég megtalált unokája épp egy titkos küldetésre indul Dél-Amerikába a hódolójával, Yaakovval, hogy felkutassák a másik elveszett unokát, és kiderítsék, hogyan keveredhetett egy országhatárokon átívelő, szövevényes bűntény kellős közepébe. Az ikerlányok találkozása azonban távolról sem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték, ez pedig olyan események lavináját indítja be, mely alapjaiban változtatja meg a család összes tagjának életét – s arra is rákényszeríti őket, hogy mindent felülvizsgáljanak, amit magukról, egymásról, bűnről és bűnhődésről, szeretetről és gyűlöletről korábban gondoltak.

Náray Tamás regényének folytatása épp olyan mozgalmas és szerteágazó, mint Zarah családja: hol szerelmi történet, hol izgalmas thriller, hol a II. világháború kimondatlan titkainak nyomába eredő történelmi regény. Leginkább azonban egy fordulatos családtörténetbe csomagolt elmélkedés arról,… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
766 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335047
>!
Libri, Budapest, 2018
768 oldal · ISBN: 9789634335467

Enciklopédia 4


Kedvencelte 15

Most olvassa 33

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kókuszka P
Náray Tamás: Zarah öröksége

Egy gazdag zsidó család életútjának második része. Zarah Winter sorsán keresztül mesél szerelemről. árulásról, emberi gyarlóságról, véletlen találkozásokról, gyűlölködésről, tragédiákról. A fő vonal az ikerlányok találkozása, ami nem megy simán és újabb események láncolatát indítja el. A múltat eltitkolni nem lehet. Náray Tamás színes egyéniség, ezt átviszi írásába is, mindent adni szeretne: romantikát, krimit, szép ruhák, helyszínek leírását. Így kapunk egy szerteágazó, pergő családregényt, mely még nem ér véget, a szerző tervezi a folytatást.

1 hozzászólás
>!
klaratakacs +SP
Náray Tamás: Zarah öröksége

Az első részt elég régen olvastam, bizony kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda. Sok szereplő, sok helyszín (a fél világot beutazzuk), több idősík. Zarah a korábbi főszereplő kissé háttérbe húzódik és a két testvér Andy és Carla sorsa a fontos. Engem kissé meglepetésként ért amúgy spoiler Akcióval indul a történet, ennek ellenére nagyon lassan rázódtam bele. Később aztán haladtam, tempósan, igazából a középső rész tetszett a legjobban, Jozefa sorsának pontos megismerése, a öreg báróné története nagyon megfogott. A harmadik harmad már nem tetszett, túl szirupos volt spoiler, a vége viszont nekem tetszett, maradt bennem várakozás a harmadik résszel kapcsolatban.
A szereplőknek sikerült önazonosnak maradni, az alap jellemük nem változott, ez pozitív.
Ami miatt viszont a fél csillag levonás járt, az a titkosszolgálat hiteltelensége jelezném, az apa-lánya alá-fölérendeltségi viszony az itt leírt formában kizárt, ennél kisebb kaliberű szervezeteknél is, illetve a civilek ilyen szintű akcióba való bevonása sem védhető.

5 hozzászólás
>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Náray Tamás: Zarah öröksége

Még mindig kíváncsian álltam az olvasás előtt, hogy az előző 700+ oldal után miről lehet még szinte ugyanennyiben írni … elárulom lehet miről :-) Az első kötet is döbbenetet váltott ki belőlem, de ez … tudta fokozni az író. Ebben a kötetben is rengeteg minden történt, győztem kapkodni a fejem, tekintve, hogy a helyszíneken kívül a különböző idősíkok között is előszeretettel ugrált. Rengeteg a szereplő, sok új is megjelenik, ill. régiek visszatérnek, s mind-mind valamilyen módon kapcsolódik valakinek a történetéhez. Még mindig nem értem, hogy lehet ennyi mindent fejben tartani, átlátni. Már ehhez tehetség kell! Ebben a könyvben volt kedvenc részem, amikor Lebensberg grófnét és tetteit leplezték le. Nagyon izgalmas volt a sok egymásra találás, de egyben siralmas is a sok veszteség. Sokszor mosolyogtam, izgultam, mérgelődtem, de a Zarah születésnapi ünnepségének fő ajándéka bizony könnyeket csalt a szemembe. Imádtam ezt a kötetet is!

>!
Libri, Budapest, 2018
766 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335047
>!
Lobelin
Náray Tamás: Zarah öröksége

Első könyvem volt az idén, csakúgy, mint tavaly az első rész-) Nagyon vártam már a folytatást, mert az előző könyv nekem eléggé befejezetlennek tűnt, de akkor még nem tudtam, hogy lesz folytatás… Jó volt újra elmerülni a Winter család történetében… újabb titkok derültek ki, újabb családi kapcsolatok bogozódtak ki… nagyon tetszett, de nekem túl sok volt benne a fájdalom… kíváncsian várom a folytatást!-)
A könyv borítója ismét csodásra sikeredett, a minőségével voltak gondjaim…

>!
Kovács_Mesi
Náray Tamás: Zarah öröksége

Ez a könyv megható, szívet tépő. Egyszerre tipor el, és emel fel. Náray Tamás úgy tudja ábrázolni az emberi érzelmeket, hogy kiemelkedik a könyvből. Mintha a saját bőrödön élnéd át a szereplők boldogságát, szomorúságát.
Nem tudtam, hogy az első rész után mit várjak a folytatástól. Féltem, hogy nem fog annyira lenyűgözni, de örülök, hogy nem így lett. Az író még rengeteg fordulatot, nem várt csapást, vagy épp nagy találkozásokat tartogatott.
Zarah, ez a rendkívül bátor és erős nő még mindig vezekel a 30 évvel ezelőtti bűnéért, de közben rátalál a boldogság. Annyira magába szippantott a történet, hogy azt vettem észre, hogy vége.
Bátran merem ajánlani bárkinek, mert ez a könyv zseniális.

>!
szmelus P
Náray Tamás: Zarah öröksége

Nem is tudnék mit adni erre sem mint maximális pontot. Nagyon tetszik, ahogy Náray Tamás ír. Nálam kimondottan bejön a sokszínű ábrázolás, leírás. És hogy a történet pont ott folytatódik, ahol az első abbamaradt, igaz itt már jobban előtérbe kerül a jelen, de külön jól esett visszatérni a múltba és megtudni újabb eseményeket, megismerni újabb embereket. A vége nekem kicsit gyors volt, de bízom benne, majd a harmadik rész ismét kibontakoztatja, megmagyarázza. Mint ahogy ebben a kötetben is sok mindenre választ kaptunk az első rész után. Azért van akit nagyon sajnalok, az író nem óv meg senkit hiába lopta be magát a szívembe, spoiler. Nagyon szeretem, hogy többször visszatér a múltba, de még is mindig tudom követni. Tény, hogy folyamatosan kell olvasni, s pont így örülök, hogy egyszerre vettem meg és olvashatom őket. Jöhet a harmadik rész…

>!
TMarie
Náray Tamás: Zarah öröksége

Hosszú, bonyolult családtörténet sok-sok szereplővel. Több szálon futó történetek találkozása, újabb csavarok. Néhány erőltetett rész (válás, halál, baleset), de összességében nagyon élvezetes olvasmány. Néhány erkölcsi kérdéssel nem értek egyet, pl. Carla férjét illetően. Újra több nyitott kérdés maradt még. Kíváncsi vagyok a befejező részre.

>!
mea0810
Náray Tamás: Zarah öröksége

Az első részhez valahogy nem sikerült értékelést írnom. A történet kezdetén volt egy pont, ahol úgy éreztem ez nem az én lelkemnek való, aztán elindult egy gyönyöű,viszontakságokkal teli csodaszép történet, Tetszett az első rész jó része a vége viszont olyan hirtelen volt és hihetetlen.
Most pedig a második könyv végeztével teljesen letaglózott a történet vége.
Mennyire összefonódik a múlt a jelennel és még most is próbál hatni a jövőre.
Nagyon jó volt olvasni a feltűnő, régi neveket, megismerni az ő személyes történetüket.
spoiler
spoiler
Nehéz felfogni, hogy valaki, hogy bír ennyi mindennel megbírkózni, feldolgozni és ezek után élni és HINNI nem remélni.

>!
Yvonne37 P
Náray Tamás: Zarah öröksége

Egy családtörténet második kötete, ami számomra sokkal jobb (volt) mint az első. Hihetetlenül fónodik össze a múlt a jelennel. Izgalmas, fordulatokban gazdag, letehetetlen. Náray csodálatosan ír! Alig várom már a harmadik könyv megjelenését.

3 hozzászólás
>!
Sztike74
Náray Tamás: Zarah öröksége

Fordulatos, izgalmas családregény; vitt magával az olvasásban. Nekem sokkal jobban tetszett, mint az első rész, amit tavaly novemberben olvastam. Várom a folytatást!
“Az élet velejárója, hogy csak visszafelé tudjuk megérteni, de csak elôrefelé tudjuk élni.”


Népszerű idézetek

>!
Kókuszka P

Sokszor rossz, hogy nem tudhatjuk, mi vár ránk, és azt kívánjuk, bárcsak ismerhetnénk a jövőt. De ez ostobaság! Ha mindent tudnánk, egyszerűen elviselhetetlen lenne az élet. Nem tehetünk semmit, jön, aminek jönnie kell.

26. oldal

>!
Lobelin

Az emberek utálják az igazságot. Csakhogy az igazságot ez egyáltalán nem érdekli.

>!
Lobelin

Emlékezett, a nagyanyja mondta egyszer, hogy az ember nem hagyhatja hátra a múltját csak úgy, hirtelen. Mert az idő folyik, mi pedig a folyamat része vagyunk. még pedig a saját életünk folyamatának a része. nincsenek benne pihenők, kikötők meg szünetelő pontok. Az elmúló napok és az azokból összeállt évek dönthetnek egyedül arról, milyenek lesznek azok, amelyek előttünk állnak. Mert tegnap volt az a nap, aminek a döntéseit ma szenvedjük el, és ma van az a nap, ami a holnapunkra hatással lesz. Dőreség azt hinni, hogy a dolgok aznap dőlnek el.

>!
Lobelin

Azt hitték, a kapitalizmus ugyanolyan lesz, mint a szocializmus, csak majd kapnak hozzá a többiektől egy kis pénzt is. Ott még mindig a nagyobb kupacért megy a harc. Semmi sem számít csak az, hogy ki kit tud a sárban megforgatni. Az ember azt hinné, a fegyver a legveszélyesebb dolog a világon. Pedig a tudatlanság az. Apám mondta mindig, hogy a demokráciához, bármilyen idejétmúlt találmány is, intelligenciára van szükség. Ahol ez kevésbé adott, ott az anarchia elkerülésének egyetlen eszköze a diktatúra. És az pedig az egyéni érdekek melegágya.

>!
Monette P

Tudja, az én koromban már megtanul néhány dolgot az ember. Hogy nem ígér, ha boldog, és nem határoz el semmit, ha boldogtalan.

251. oldal

>!
Lobelin

Aztán a nagyanyja sugallatára végül belátta, hogy minden ember a jellemében hordozza a végzetét és ostobaság abban bizakodni, hogy az bármilyen külső akaratra vagy tényező hatására megváltozhat.

>!
Lobelin

Hat éves volt. Sokan úgy hiszik, egy gyerek alig valamit ért meg a körülötte lévő világból. De ez nem igaz. Kislányként is tudta, mert a sejtjeibe égette a rettegés és a lelepleződéstől való félelem, hogy az életben maradása a tét, mert a gonosz akaratából kellett, a jó emberek minden igyekezete ellenére, belépniük a pokol sötét kapuján.

>!
Lobelin

Nos, be kell látnunk Joel, hogy az ember akarata legyen akármilyen erős, az örökkévaló rejtélyes és általunk kifürkészhetetlen úton hozza létre a maga csodáit.

>!
Mária P

(…) a tudáshoz nemcsak elmebeli képességek kellenek, hanem bátorság is.

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · tudás

A sorozat következő kötete

Zarah sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Oravecz Imre: Ondrok gödre
Raana Raas: Elágazó utak
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Szabó Magda: Pilátus
Robin O'Wrightly: Emlékkönny
Wass Albert: Kard és kasza
Méhes György: Szép szerelmek krónikája
Vámos Miklós: Apák könyve
Polcz Alaine: Az életed, Bíró Berta
Esze Dóra: Két tojás