Zarah ​öröksége (Zarah 2.) 188 csillagozás

Náray Tamás: Zarah öröksége

Zarah ​és családjának története ott folytatódik, ahol az első kötetben abbamaradt: Carla, az asszony nemrég megtalált unokája épp egy titkos küldetésre indul Dél-Amerikába a hódolójával, Yaakovval, hogy felkutassák a másik elveszett unokát, és kiderítsék, hogyan keveredhetett egy országhatárokon átívelő, szövevényes bűntény kellős közepébe. Az ikerlányok találkozása azonban távolról sem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték, ez pedig olyan események lavináját indítja be, mely alapjaiban változtatja meg a család összes tagjának életét – s arra is rákényszeríti őket, hogy mindent felülvizsgáljanak, amit magukról, egymásról, bűnről és bűnhődésről, szeretetről és gyűlöletről korábban gondoltak.

Náray Tamás regényének folytatása épp olyan mozgalmas és szerteágazó, mint Zarah családja: hol szerelmi történet, hol izgalmas thriller, hol a II. világháború kimondatlan titkainak nyomába eredő történelmi regény. Leginkább azonban egy fordulatos családtörténetbe csomagolt elmélkedés arról,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Libri, Budapest, 2021
578 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634339205
>!
Libri, Budapest, 2020
572 oldal · ISBN: 9789634338581
>!
Libri, Budapest, 2020
572 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338055

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Zarah Winter


Kedvencelte 20

Most olvassa 36

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klaratakacs P>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Az első részt elég régen olvastam, bizony kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda. Sok szereplő, sok helyszín (a fél világot beutazzuk), több idősík. Zarah a korábbi főszereplő kissé háttérbe húzódik és a két testvér Andy és Carla sorsa a fontos. Engem kissé meglepetésként ért amúgy spoiler Akcióval indul a történet, ennek ellenére nagyon lassan rázódtam bele. Később aztán haladtam, tempósan, igazából a középső rész tetszett a legjobban, Jozefa sorsának pontos megismerése, a öreg báróné története nagyon megfogott. A harmadik harmad már nem tetszett, túl szirupos volt spoiler, a vége viszont nekem tetszett, maradt bennem várakozás a harmadik résszel kapcsolatban.
A szereplőknek sikerült önazonosnak maradni, az alap jellemük nem változott, ez pozitív.
Ami miatt viszont a fél csillag levonás járt, az a titkosszolgálat hiteltelensége jelezném, az apa-lánya alá-fölérendeltségi viszony az itt leírt formában kizárt, ennél kisebb kaliberű szervezeteknél is, illetve a civilek ilyen szintű akcióba való bevonása sem védhető.

8 hozzászólás
Kókuszka>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Egy gazdag zsidó család életútjának második része. Zarah Winter sorsán keresztül mesél szerelemről. árulásról, emberi gyarlóságról, véletlen találkozásokról, gyűlölködésről, tragédiákról. A fő vonal az ikerlányok találkozása, ami nem megy simán és újabb események láncolatát indítja el. A múltat eltitkolni nem lehet. Náray Tamás színes egyéniség, ezt átviszi írásába is, mindent adni szeretne: romantikát, krimit, szép ruhák, helyszínek leírását. Így kapunk egy szerteágazó, pergő családregényt, mely még nem ér véget, a szerző tervezi a folytatást.

1 hozzászólás
BBetti86 >!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Fejben helyre tettem, mit nyújt ez a sorozat, így már rendben voltunk egymással. Továbbra is egy igényesebb szappanopera számomra, nem egyszer durva fordulatokkal. Itt például kapunk visszatérő, halottnak hitt rokonokat, olyan leszármazási ágakat, hogy az Esmeralda fénykorában is megirigyelték volna az ötletet.
A történet ott folytatódik, ahol az előző kötet abbamaradt. Zarah felügyeletével Carla a testvére megmentésére indul, és némi izgalmak után egyesül a család. Felfedik az örökségük, szerelmesek lesznek, családot alapítanak, és megélik a maguk tragédiáit. Ennél többet nem nagyon akarok mondani, ahogy már említettem, Náray nem egy merész húzást bevet, ahogy az események kanyarognak.
Újfent olyan hősöket kapunk, akik hoznak megkérdőjelezhető döntéseket, és ezzel valóságosabbak. Itt tudom szeretni azt, hogy sokszor nem értek egyet a szereplőkkel. Pl. Carla ugyanazért megbocsát az apjának, a férjének nem. Semmi következetesség – ok, tudom, érzelmeket ne akarjak racionalizálni.
Alapvetően családi viszonyok és szerelmi ügyek mentén bonyolódnak az események. A történelmi szín már kiveszett belőle, nekem hiányzik is kissé.
A nyelvezet a szokott, bár most felfigyeltem arra, hogy mennyi aforizma van benne, csak éppen nincs hozzákötve, eredetileg kinek a gondolata. Egy időben gyűjtöttem ilyeneket, pl. az életet csak utólag lehet megérteni, de előrefelé kell élni. Anno a falamon is kínt volt, ebben a regényben is megtaláltam, de mintha az egyik szereplő gondolata lenne, nem idézet, ahogy pedig az.
Zsánerében korrekt, és igényes romantikus családregény. A kedvencem nem lesz, de szívesen olvastam.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Még mindig kíváncsian álltam az olvasás előtt, hogy az előző 700+ oldal után miről lehet még szinte ugyanennyiben írni … elárulom lehet miről :-) Az első kötet is döbbenetet váltott ki belőlem, de ez … tudta fokozni az író. Ebben a kötetben is rengeteg minden történt, győztem kapkodni a fejem, tekintve, hogy a helyszíneken kívül a különböző idősíkok között is előszeretettel ugrált. Rengeteg a szereplő, sok új is megjelenik, ill. régiek visszatérnek, s mind-mind valamilyen módon kapcsolódik valakinek a történetéhez. Még mindig nem értem, hogy lehet ennyi mindent fejben tartani, átlátni. Már ehhez tehetség kell! Ebben a könyvben volt kedvenc részem, amikor Lebensberg grófnét és tetteit leplezték le. Nagyon izgalmas volt a sok egymásra találás, de egyben siralmas is a sok veszteség. Sokszor mosolyogtam, izgultam, mérgelődtem, de a Zarah születésnapi ünnepségének fő ajándéka bizony könnyeket csalt a szemembe. Imádtam ezt a kötetet is!

>!
Libri, Budapest, 2018
766 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335047
papeerzsepi>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

A sorozatok második részével mindig bajban vagyok, már csak azért is, mert az első rész ha nagyon tetszett az valahol véget ér és utána mindig van egy átkötő része a folytatásban, ami mindig a második rész egy részére, vagy magára az egész kötetre kiterjed.
Itt is ez volt a bajom, hogy az könyv elején és végén volt az izgalom és a katarzis, de az áthidaló, leíró részeknek is fontos szerepük volt abban, hogy a történetnek értelme legyen és megértsük, mi olvasók.
Nem tudnék kiemelni egyetlen részt sem, ami nem tetszett, de úgy érzem kicsit alul maradt ez a rész az előzőtől, de nem sokkal.
Magáról a történetről annyit, hogy biztosan meg van valahol írva a sorsunk pillérei, mert az nem véletlen, hogy családok sorsai így összefonódhatnak és pont akkor és ott találkozik mindig két ember, akiknek nem biztos, hogy kellene.
Ez a sorozat sok mindent megértetett bennem, mintha kapukat nyitna a lelkemben és, amit otthonról kaptam becsomagolva, azokat segít kicsomagolni és megérteni teljes mértékben.
Úgy érzem, ez a könyv jobb emberré tesz, csiszol a gondolkodásmódomon.

MarkóNagyJulcsi>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Az előző részhez hasonlóan, ezt a részt is imádtam. Legalább olyan izgalmas volt, mint az előző könyv, de nekem mégis az első kötethez húz inkább a szívem. Féltem hogy nem tudja majd az író megközelíteni az elsőt és erőltetett lesz a folytatás, de nagyon tetszett. A befejező részt is mindenképpen szeretném elolvasni.

Manawydan>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Visszaugrottam megnézni, hogy mennyi csillagot adtam az első résznek. Hát, jószívű voltam az 5 csillaggal. Mert erre most így nem tudom mennyit fogok adni? 10et?:-). Nagyon-nagyon tetszett. Mintha belejött volna Náray az írásba az elsö rész döccenései után. Eseménydús volt, érzékletes leírásokkal, az érzelmeket is sikerült átadnia. Bevallom, kissé Carla és Andy párválasztási szokásai eltérnek a mindennapoktól…de ki mondta, hogy mindenáron éveket kell eltölteni egy rossz kapcsolatban..(azért ott meglepődtem kicsit, hogy nem volt akkora sírás-rívás) Zarah öröksége arányos történetvezetéssel végig fenntartotta az erdeklődésem. Kivancsi vagyok a 3. részre; a váratlan fordulattal végetért 2. rész után, amely természetesen jobb híján tőlem 5 csillagot kap. Imádtam és a tartalmas gondolatokért is:)

Alíz_Simon>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Határozottan jobban tetszett, mint az első rész. Ugyan jónéhányszor itt is belefutottam szerencsétlenül megfogalmazott, erőltetett párbeszédekbe, vagy oldalakon keresztüli túlírt és feleslegesnek tűnő részletezésekbe, de összességében sokkal érdekesebben alakultak a történések és főleg jóval egységesebb volt a regény íve. A szereplőkről végre árnyaltabb jellemrajzot kaptam és az író igazán kreatívan kavarta időnként a szálakat. Viszont a szentimentális eszmefuttatásokkal és cselekményrészekkel továbbra sem voltam kibékülve.

3 hozzászólás
Ildikó_Nagy_2 P>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Nekem az első rész egy picit jobban tetszett. Itt elég kusza volt az események sora, sokszor át kellett gondolnom, hogy ki is és miért is?! Viszont tényleg nagyon jó volt benne, hogy egyenlő arányban adagolta a romantikát, a krimit, volt benne érzelem bőven, mosolyogtam és könnyeztem is.
Jöhet a befejező rész!

Lobelin P>!
Náray Tamás: Zarah öröksége

Első könyvem volt az idén, csakúgy, mint tavaly az első rész-) Nagyon vártam már a folytatást, mert az előző könyv nekem eléggé befejezetlennek tűnt, de akkor még nem tudtam, hogy lesz folytatás… Jó volt újra elmerülni a Winter család történetében… újabb titkok derültek ki, újabb családi kapcsolatok bogozódtak ki… nagyon tetszett, de nekem túl sok volt benne a fájdalom… kíváncsian várom a folytatást!-)
A könyv borítója ismét csodásra sikeredett, a minőségével voltak gondjaim…


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Sokszor rossz, hogy nem tudhatjuk, mi vár ránk, és azt kívánjuk, bárcsak ismerhetnénk a jövőt. De ez ostobaság! Ha mindent tudnánk, egyszerűen elviselhetetlen lenne az élet. Nem tehetünk semmit, jön, aminek jönnie kell.

26. oldal

Monette P>!

Tudja, az én koromban már megtanul néhány dolgot az ember. Hogy nem ígér, ha boldog, és nem határoz el semmit, ha boldogtalan.

251. oldal

Lobelin P>!

Az emberek utálják az igazságot. Csakhogy az igazságot ez egyáltalán nem érdekli.

Lobelin P>!

Emlékezett, a nagyanyja mondta egyszer, hogy az ember nem hagyhatja hátra a múltját csak úgy, hirtelen. Mert az idő folyik, mi pedig a folyamat része vagyunk. még pedig a saját életünk folyamatának a része. nincsenek benne pihenők, kikötők meg szünetelő pontok. Az elmúló napok és az azokból összeállt évek dönthetnek egyedül arról, milyenek lesznek azok, amelyek előttünk állnak. Mert tegnap volt az a nap, aminek a döntéseit ma szenvedjük el, és ma van az a nap, ami a holnapunkra hatással lesz. Dőreség azt hinni, hogy a dolgok aznap dőlnek el.

Lobelin P>!

Azt hitték, a kapitalizmus ugyanolyan lesz, mint a szocializmus, csak majd kapnak hozzá a többiektől egy kis pénzt is. Ott még mindig a nagyobb kupacért megy a harc. Semmi sem számít csak az, hogy ki kit tud a sárban megforgatni. Az ember azt hinné, a fegyver a legveszélyesebb dolog a világon. Pedig a tudatlanság az. Apám mondta mindig, hogy a demokráciához, bármilyen idejétmúlt találmány is, intelligenciára van szükség. Ahol ez kevésbé adott, ott az anarchia elkerülésének egyetlen eszköze a diktatúra. És az pedig az egyéni érdekek melegágya.

Lobelin P>!

Aztán a nagyanyja sugallatára végül belátta, hogy minden ember a jellemében hordozza a végzetét és ostobaság abban bizakodni, hogy az bármilyen külső akaratra vagy tényező hatására megváltozhat.

Johanna_Császár>!

[…] a boldogság akkor jön el, amikor az ember már nem azzal törődik, hogy az életének milyennek kellene lennie, hanem meg tudja ünnepelni azt, amilyen éppen abban a pillanatban.

83. oldal

baroness>!

Az embernek hite legyen, ne reménye – …
– Mert a remény csak arra jó, hogy elfedje a szemünk elől a valóságot – … .

705. oldal

papeerzsepi>!

Mert az igazán fontos és nagyszerű dolgok akkor kezdődnek el az életedben, ha a boldogságot választod a siker helyett.

37. oldal

Lobelin P>!

Hat éves volt. Sokan úgy hiszik, egy gyerek alig valamit ért meg a körülötte lévő világból. De ez nem igaz. Kislányként is tudta, mert a sejtjeibe égette a rettegés és a lelepleződéstől való félelem, hogy az életben maradása a tét, mert a gonosz akaratából kellett, a jó emberek minden igyekezete ellenére, belépniük a pokol sötét kapuján.


A sorozat következő kötete

Zarah sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Sienna Cole: Elmejáték
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Ella Steel: Érzéki rabság
K. M. Holmes: Neked megadom magam
Baráth Viktória: Az igazság ára
Anne L. Green: Heather vonzásában
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben