Zarah ​álma (Zarah 3.) 129 csillagozás

Náray Tamás: Zarah álma

A nagysikerű Zarah trilógia (Zarah, Zarah öröksége) befejező kötete.

„Nem az az ember lesz boldog, aki szerencsés, vagy a sorsa kegyes volt hozzá, hanem az, aki az életében egyikre sem szorult rá.”

Arvin és Leonard, Carla és Andy fiai szépen cseperednek. Zarah-t felkavaró álmok gyötrik, melyek egyrészt különös egyezést mutatnak a valósággal, másrészt egy párhuzamos valóság körvonalai rajzolódnak ki belőlük… Lewinson tábornok meglepő nyomokra bukkan Andy halotti bizonyítványának felkutatása közben. A főhőssel közösen felgöngyölített szálak egy olyan házaspárhoz vezetnek, akik nem rendelkeznek semmiféle múlttal. Egy vidámnak induló gibraltári hajókiránduláson azonban ennél is váratlanabb események történnek. Ezek pedig olyan lavinát indítanak el, ami alapjaiban változtatja meg a család életét.

„Amikor a holtak életre kelnek…”

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Libri, Budapest, 2020
548 oldal · ISBN: 9789634338598
>!
Libri, Budapest, 2020
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338185
>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · ISBN: 9789634337140

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Zarah Winter


Kedvencelte 16

Most olvassa 21

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Sosem gondoltam volna, hogy több, mint 2200 oldalnyi történet le tud kötni, tud újat mutatni … pedig igen, 1 hónapig éltem Zarah-val és családjával, s imádtam minden percét. A korábbi kötetek értékelésénél is írtam, hogy emelem kalapom Náray írói tevékenysége előtt, de ez a 3. kötet csak megerősítette ezt bennem. Fantasztikus történet volt a maga borzalmaival, mélységeivel és magasságaival, ezer és ezer szereplőjével, cselekményszálával, drámáival. Minden létező érzelmet közvetített az írás, én pedig átéltem egytől-egyig az összeset. Végig gondolva a 3 kötet eseményeit, fantasztikusan építette fel a szerző a mondanivalóját, aprólékos, pontos leírásai, választott karakterei tökéletesen illettek a történetbe … senki nem volt tökéletes, nem egy rózsaszínfelhős mese, hanem a kor, az élet valósága. Végig izgalomban tartott, hol boldog eufóriában, hol veszett aggodalomban, mindig jött valami nem várt fordulat. S hogy még az utolsó oldalakon is csavart egyet az események alakulásán, hát na :-) A befejezésről, a végső akadály legyőzése utánról olvastam volna kicsit bővebben, részletesebben, nemcsak az epilógus soraiból. Számomra biztosan az év meghatározó olvasmánya, gyarapítva kedvenc íróim, regényeim sorát!

>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336723
papeerzsepi>!
Náray Tamás: Zarah álma

Az elején a sok szereplő miatt nehezen rázódtam bele, csak kapkodtam a fejem ki kicsoda.
Szép, megható és igazán izgalmas, fordulatos történet volt.
Megmondom viszont őszintén, hogy az abszolút kedvencem az első rész maradt, habár ez a rész sem maradt sokkal el tőle.

klaratakacs P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Nem ez a könyv volt, ami kihozott volna az olvasási válságomból….
Régen olvastam a második kötetet, így eleinte csak kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda és hogyan kapcsolódik Zarahhoz. Utána azon törhettem a fejem, hogy az egyes történések a két fő cselekményszál közül melyikhez is kapcsolódnak. Megjegyezném spoiler egyikhez sem. Ellenben megtöltöttek tíz oldalt értelmetlenül.
Ha három kötetet veszem ez a második legjobb, de nem volt élmény az olvasása. A stílus viszont továbbra is öt csillag, élvezet olvasni.

Szösszenet P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Kedvenceim közé tartozik, mert szeretem a, családregényeket és Náray ebben nagyot alkotott.
Zarah fiatalkorától egészen az idős koráig követhetjük nyomon az ő és leszármazottainak életét. Egy egész életbe sok minden belefér; háború, csalódás, szerelem, tragédia, veszteség, egymásra találások, megbocsátás, megbékélés…
Zarah bölcsessége nálam, igen nagy hangsúlyt kapott, hisz sokunk életében vannak helyzetek, amikor érdemes ezen gondolatokat megfontolni. Ettől is érzem közel magamhoz ezt a trilóviát.
Náray írói stílusa nekem tetszik, mert körültekintő, sziporkázó gondolatokat oszt meg, a cselekmények kibontakozása, közben az érzelmi vonalat is megpendíti ott, ahol kell. A leíró részeket sem viszi túlzásba. Fordulatos, izgalmas, színvonalas, igényes és számomra elfogadott értékítéletekkel megtüzdelt családregény.

Mágnes21>!
Náray Tamás: Zarah álma

A család története a végére ért, és miután sikerült a könyv elején ismét felvenni a fonalat (ki kicsoda), utána már pörögtek az oldalak. A könyv, immár Zara unokájának a rejtélyes és különös körülményekkel összekapcsolható halálának a nyomozásával folytatódik. Zara-t álmai egyre jobban felzaklatják, amikor egy kérdése olyan folyamatokat indít el, ami a szálakat összekapcsolja és a végén minden kiderül és a helyére kerül.

Alíz_Simon>!
Náray Tamás: Zarah álma

Csak befejeztem a trilógiát és bár olvasmányos volt, megdolgoztam érte :D Ennél a harmadik résznél sem változott a véleményem a gyermetegre, vagy életidegenre sikeredett párbeszédekkel és a szappanoperás cselekményszálakkal kapcsolatban. Szeretek elmerülni a termetes regényekben, de ebből a 2000+ oldalból igazán elhagyhatta volna az író a hosszadalmas és ismétlődő életbölcseleti fejtegetéseit, meg az érdektelen részletek kibontását, amiken megint csak átlósan futottam át. Ez a történet kb. 1500 oldalon, no meg feszesebb stílusban sokkal élvezetesebb lett volna. Ennek ellenére nem bántam meg a rászánt időt, mert több szereplő is a szívemhez nőtt és a sorozat hangulata is megfogott… Egyszer elolvasni pont jó volt ezen a szabadságos hetemen, amikor úgyis a szobában bujkáltam napközben a 35 fokos hőség elől :)

3 hozzászólás
Manawydan>!
Náray Tamás: Zarah álma

Izgalmas, olvasmányos, bölcselkedős, eseménydús, sokszereplős. Sorolhatnám még a jelzőket. Igyekeztem a 3 kötetet egyszerre elolvasni, hogy képbe legyek az elejétől fogva. Jól megírt, de itt-ott már kicsit soknak éreztem. Az, hogy mindenki a család nagy barátja, saját életüket is feláldozva körülöttük sertepertél mindenki, és együtt van a boldog sokaság…. Nekem ez kicsit életszerűtlen volt. Illetve egyébként is voltak ebben a részben már olyan valószerűtlen dolgok. Az első-kettő rész attól volt jó, hogy reálisabbnak láttam, itt már elrugaszkodtunk szerintem kicsit.

Anett_>!
Náray Tamás: Zarah álma

Lezárult a történet. Elég vegyes érzéseim vannak. Kerek egész a történet, de valahogy mégis hiányérzetem volt, ahogy befejeztem. Ez a történet sokkal eseménydúsabb lett szerintem, de lehet csak azért, mert már itt ismertük a szereplőket és nem kellett azzal tölteni a sorokat, hogy megtudjuk ki kicsoda és kivel van összefüggésben. Tetszett, hogy a könyv végén az epilógus úgy lett megírva, ahogy. Viszont a történet vége nekem picit összecsapottnak tűnt, ezért is a fél csillag levonás.

BBetti86 >!
Náray Tamás: Zarah álma

A lényeges pontokban csak ismételni tudom magam. Ez valahol dicséret is, hiszen a sorozat kötetei annyira egységesek, hogy ugyanazok a benyomásaim és élményeim voltak mindnél.
Ez a zárlat, amiben két nagyobb meglepetés/konfliktus vár még a családra. Az egyik Ada miatt, aki Carla sógornője. A rosszindulatú, förtelmes nő bármire kész, hogy megkaparintsa karja férjének a vagyonát. Mivel ő a fattyú fiú felesége, bántja, hogy a törvényes fiú mennyivel gazdagabb és rangosabb. Gyilkosság, gyerekrablás is a palettáján van. A másik egy nő története, aki 3-4 év után elkezd rádöbbenni, hogy hazudtak neki. Más az igazi élete, mint amit az utóbbi években élt. És hogy ki ő? A végére kiderül.
Zarah továbbra is a központ, aki összekapcsolja a szereplőket, de aktív szerepe lényegesen kevesebb van. A fiatalok körül bonyolódnak az események, és kicsit meg is lepett, hogy maradt Carla és Andy a középpontban. Azt hittem, a fiaik jönnek, de ők itt még gyerekek. (Nem is voltam boldog attól, ahogy 2-3 sorban össze lett foglalva a végén, kivel mi lett később. Amilyen részletes volt addig minden, azt összecsapottnak érzem, noha jobb a közérzetem így, mintha nem lett volna legalább az a pár sor, hogy ki milyen boldog lehetett később.)
Most is van bőven szappanoperás fordulat. Ada szálán még el is voltam, de az amnéziás nőén nem. Rühellem, amikor valamit beleerőszakolnak egy történetbe, hogy a halott korábbi fontos szereplő mégis visszatérhessen. Ilyenkor nem örülni szoktam a feltámadásnak, bosszant. Itt is.
Viszont továbbra is egy szépen megírt, látványos családregény. A történelmet most os hiányolhatnám, a szappant most is sokallom, de jól láttatja a karaktereket, a miliőt, a hangulatot. Könnyű belesüppedni a világába.
Egyszerűbbnek érzem a karaktereket. Még talán kicsit mesésnek is mondanám, hogy a negatív szereplők milyen elvetemültek és gonoszak egy-egy aljasabb emberi ösztöntől vezérelve. Nehéz elhinni, hogy annyira messze el tudnak menni.
Minden szálat szépen elvarrt a szerző, és kereken zárta a trilógiát. Ami szintén pozitív, nem kell a végtelenségig nyújtani egy sztorit sem.

dianna76 P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Bajban vagyok a csillagozással. A regény továbbra is távol áll a klasszikus értelembe vett családregénytől, és a történelmi szál helyett jó kis „krimi” bontakozott ki belőle ismét. Viszont utóbbi izgalmat és fordulatot vitt a történetbe, s ez tompította a csalódottságomat, amiért szappanoperát olvasok ahelyett, amit vártam.
A frász kerülgetett, amikor újabb és újabb szereplők bukkantak fel. A regény első kötetének kezdetén elkezdtem családfát rajzolni, hogy könnyebben kövessem ki kicsoda, milyen rokoni kapcsolatok vannak a szereplők között. Szerintem ilyen bonyodalmas, szerteágazó, ill. több tőről összefonódó családfa nem létezhet a valóságban. Vagy igen?
A történetben továbbra is sok volt a véletlen, és a veszteség. Szerencsére pozitív események is akadtak, és számos életre tanító gondolat, bölcsesség. Egyik-másik majdnem unalomig ismételve, ha mindhárom kötetet számításba vesszük de sebaj! Kedvelem ezeket az elgondolkodtató mondatokat. Ellenben továbbra sem értem a töltelék szövegrészeket: pl. Kim munkásokkal való küzdelmének több oldalon való ecsetelését. Azt hittem ennek lesz valami jelentősége a későbbi eseményeket tekintve, de nem. Akkor minek volt rá szükség?
Összességében mit mondanék Náray Zarah trilógiájáról? Amit minden kötetnél megemlítettem: szappanopera jellegű szórakoztató olvasmánynak egész jó volt. Csak én nem ezt vártam! Történelemmel átszőtt, szépirodalmi családregényt szerettem volna kapni általa!
Saját példány, de nem gondolom, hogy évek múlva kedvet kapnék ismét elolvasni.

>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336723

Népszerű idézetek

Aaron_Rgd>!

A földi boldogsághoz három kincset kell birtokolni. Ezek a szeretet, a megnyugvás és a megbecsülés. A szeretet bátorrá tesz, a megnyugvás nagylelkűvé, a megbecsülés pedig képessé arra, hogy az életben elérd a céljaidat.

721. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zarah Winter
madárka>!

Aki nagyon tud szeretni, észre sem veszi, hogy közben önmagát áldozza fel a másikért, ezáltal pedig mindent elveszít.

348. oldal (Libri, 2019)

szanita1>!

Senki sem születik erősnek.Csak később válik azzá, miután elhatározta, hogy nem adja fel, és a kijelölt úton, bármilyen nehézségek vagy fájdalmak árán, de végig is halad.Veszteség mindenkit ér, ahogy bánat és öröm is egyformán.A kérdés az ,hogy mihez kezdünk vele. Mert ha hagyjuk ,hogy a rossz megbénítson, a jó pedig magától értetődővé váljon, megakadályozzuk magunkat, hogy bármit is tehessünk ellene, vagy éppen érte.

272. oldal

1 hozzászólás
szanita1>!

A bosszúvágy ugyanis nem más ,mint a saját tehetetlen gyengeségünk beismerése.

202

szanita1>!

A szeretet olyan, mint lovaglás.Ha az ember nem tanulja meg fiatalon, később átkozottul nehéz lesz.

405

pjutko P>!

Megértette, hogy az életének nem kell tökéletesnek lennie, ahhoz, hogy elégedett legyen a sors által számára kijelölt úttal.

bettinat>!

– … Pedig úton-útfélen azt hallani, hogy álmodozni nem szabad.
– Nos, álmodozni csak úgy, bele a vakvilágba, nem is. De ha az ember képes az álmai és a józan esze között egy aprócska hidat ácsolni, miért ne tehetné? Sőt, meg is kell tennie. Gondoljon csak bele! Hiszen ha nem lennének álmaink, miből teremthetnénk a valóságot?

273. oldaldal (Libri, Budapest, 2019)

TeresaM>!

Azt mondta, olyan volt, mintha egy színes pillangóraj röpködne a virágzó mezők fölött a végtelen felé. Vallotta, hogy nem születünk erősnek, csak azzá lehetünk, ha akarunk. De ebben az egyben tévedett. Mert ő erősnek született.

720. oldal

MSE71>!

(…) az ember legtöbbször azt irigyli a másikban, amiről tudja, hogy ő arra nem képes. Én köszönettel fogadok mindent, amit kapok. Nem követelőzöm, nem gyűlölködöm. Ismerem a határaimat, és igyekszem megelégedni azzal, amim van. És azt akarom, hogy a gyerekeim ezt tanulják meg tőlem. Mert ennyit adhatok.

dianna76 P>!

Minden ember meghal. A szerencsésebbek csak egyszer.

430. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kolozsi László: A bejrúti járat
Jeffrey Archer: Apám bűne
Andrea Schacht: A kölni rejtély
Karin Slaughter: Apja lánya
Kim Harrington: Perception – A hatodik érzék
Wilbur Smith: A nap diadala
Mira Sabo: Játékszerek
Nemere István: A Titán-terv
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa