Zarah ​álma (Zarah 3.) 69 csillagozás

Náray Tamás: Zarah álma

A nagysikerű Zarah trilógia (Zarah, Zarah öröksége) befejező kötete.

„Nem az az ember lesz boldog, aki szerencsés, vagy a sorsa kegyes volt hozzá, hanem az, aki az életében egyikre sem szorult rá.”

Arvin és Leonard, Carla és Andy fiai szépen cseperednek. Zarah-t felkavaró álmok gyötrik, melyek egyrészt különös egyezést mutatnak a valósággal, másrészt egy párhuzamos valóság körvonalai rajzolódnak ki belőlük… Lewinson tábornok meglepő nyomokra bukkan Andy halotti bizonyítványának felkutatása közben. A főhőssel közösen felgöngyölített szálak egy olyan házaspárhoz vezetnek, akik nem rendelkeznek semmiféle múlttal. Egy vidámnak induló gibraltári hajókiránduláson azonban ennél is váratlanabb események történnek. Ezek pedig olyan lavinát indítanak el, ami alapjaiban változtatja meg a család életét.

„Amikor a holtak életre kelnek…”

>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · ISBN: 9789634337140
>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336723

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Zarah Winter


Kedvencelte 11

Most olvassa 14

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 65


Kiemelt értékelések

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Sosem gondoltam volna, hogy több, mint 2200 oldalnyi történet le tud kötni, tud újat mutatni … pedig igen, 1 hónapig éltem Zarah-val és családjával, s imádtam minden percét. A korábbi kötetek értékelésénél is írtam, hogy emelem kalapom Náray írói tevékenysége előtt, de ez a 3. kötet csak megerősítette ezt bennem. Fantasztikus történet volt a maga borzalmaival, mélységeivel és magasságaival, ezer és ezer szereplőjével, cselekményszálával, drámáival. Minden létező érzelmet közvetített az írás, én pedig átéltem egytől-egyig az összeset. Végig gondolva a 3 kötet eseményeit, fantasztikusan építette fel a szerző a mondanivalóját, aprólékos, pontos leírásai, választott karakterei tökéletesen illettek a történetbe … senki nem volt tökéletes, nem egy rózsaszínfelhős mese, hanem a kor, az élet valósága. Végig izgalomban tartott, hol boldog eufóriában, hol veszett aggodalomban, mindig jött valami nem várt fordulat. S hogy még az utolsó oldalakon is csavart egyet az események alakulásán, hát na :-) A befejezésről, a végső akadály legyőzése utánról olvastam volna kicsit bővebben, részletesebben, nemcsak az epilógus soraiból. Számomra biztosan az év meghatározó olvasmánya, gyarapítva kedvenc íróim, regényeim sorát!

>!
Libri, Budapest, 2019
720 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336723
klaratakacs +SP>!
Náray Tamás: Zarah álma

Nem ez a könyv volt, ami kihozott volna az olvasási válságomból….
Régen olvastam a második kötetet, így eleinte csak kapkodtam a fejem, hogy ki kicsoda és hogyan kapcsolódik Zarahhoz. Utána azon törhettem a fejem, hogy az egyes történések a két fő cselekményszál közül melyikhez is kapcsolódnak. Megjegyezném spoiler egyikhez sem. Ellenben megtöltöttek tíz oldalt értelmetlenül.
Ha három kötetet veszem ez a második legjobb, de nem volt élmény az olvasása. A stílus viszont továbbra is öt csillag, élvezet olvasni.

Szösszenet P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Kedvenceim közé tartozik, mert szeretem a, családregényeket és Náray ebben nagyot alkotott.
Zarah fiatalkorától egészen az idős koráig követhetjük nyomon az ő és leszármazottainak életét. Egy egész életbe sok minden belefér; háború, csalódás, szerelem, tragédia, veszteség, egymásra találások, megbocsátás, megbékélés…
Zarah bölcsessége nálam, igen nagy hangsúlyt kapott, hisz sokunk életében vannak helyzetek, amikor érdemes ezen gondolatokat megfontolni. Ettől is érzem közel magamhoz ezt a trilóviát.
Náray írói stílusa nekem tetszik, mert körültekintő, sziporkázó gondolatokat oszt meg, a cselekmények kibontakozása, közben az érzelmi vonalat is megpendíti ott, ahol kell. A leíró részeket sem viszi túlzásba. Fordulatos, izgalmas, színvonalas, igényes és számomra elfogadott értékítéletekkel megtüzdelt családregény.

szmelus P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Természetesen erre is maximális pontot adok, bár bevallom sokakkal ellentétben nekem az első a kedvenc. Itt a jelen és a közelmúlt kap főszerepet. Családregény akciókkal fűszerezve. Mai napig tetszik a felépítése, hogy néha visszatérünk a múltba előzményekért és én akkor is tudtam követni ki kicsoda. Egyedül a Robert név zavart meg, hogy spoiler :-). Ebben a könyvben nagyon előtérbe kerül szerintem az spoiler mindezt a szereplők mondanivalójába ügyesen belecsempészve. Kapunk nem egyszer egy kis mai spoiler mentalitást, gondolkodásmódot. Maga a történet szépen van felépítve. Élvezhető, szerintem könnyen, jól olvasható, tagolása is jó. Néha annyira belelendül az ember alig lehet letenni.
Összességében egy szépen felépített történet ennyi oldalon keresztül élvezetes tud marad, tud újat hozni. Azért ez a 3. kötet kicsit átcsúszott majdnem a „krimibe” A végen külön öröm volt, hogy nem csak úgy elengedtük a szereplőket. Náray Tamás írásmódja nagyon élvezhető, főleg annak aki szereti a választékos színes írásmódot. Csak ajánlani tudom.

Anett_>!
Náray Tamás: Zarah álma

Lezárult a történet. Elég vegyes érzéseim vannak. Kerek egész a történet, de valahogy mégis hiányérzetem volt, ahogy befejeztem. Ez a történet sokkal eseménydúsabb lett szerintem, de lehet csak azért, mert már itt ismertük a szereplőket és nem kellett azzal tölteni a sorokat, hogy megtudjuk ki kicsoda és kivel van összefüggésben. Tetszett, hogy a könyv végén az epilógus úgy lett megírva, ahogy. Viszont a történet vége nekem picit összecsapottnak tűnt, ezért is a fél csillag levonás.

tavida>!
Náray Tamás: Zarah álma

Olvasás után mindhárom könyvre 5 csillagot kellett adnom , mert a 3 könyv együtt lett egy kerek egész .Aki esetleg feladta az első rész után , azt javaslom folytassa , mert ez volt a bemelegítés .
Rengeteg volt a szereplő , volt amikor alig tudtam kibogozni a szálakat , de körbe ért a történet .
Nagyon izgalmas volt , megérte elolvasni .

Angie84>!
Náray Tamás: Zarah álma

Nagyon vártam, és nem csalódtam. Könnyeztem és nevettem. Hiányozni fognak a szereplők, nagyon megszerettem őket.

konyvkritika>!
Náray Tamás: Zarah álma

A Zarah trilógia utolsó kötete, egyben a sorozat befejező része, számomra nagyon sok nem várt meglepetést okozott.
Az előző részeknél én hangsúlyosabbnak éreztem a családi szálak és a családi viszonyok alakulását, ezért is szerettem bele ebbe a családregénybe. Ennél a könyvnél nem igazán éreztem már azt, hogy Náray követi ezt a vonalat, sőt olyan érzésem volt, mintha egy családregényből hirtelen egy krimi vagy thriller lett volna.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/naray-tamas-zarah-alma/

2 hozzászólás
Bernadett_Liker>!
Náray Tamás: Zarah álma

Megint nem csalódtam. Egy letehetetlen könyv . November óta ott porosodót a polcomon ,nem is értem mért nem olvastam ki eddig.

Karika81 P>!
Náray Tamás: Zarah álma

Nagyon vártam már a harmadik, befejező részt. Így lett kerek a történet. Szerintem kicsit izgalmasabb, azaz máshogy izgalmasabb, mint az előző részek. Ahogy az első két részben, itt is volt olyan rész, ahol szinte noszogatni kellett magam, hogy olvassam tovább, mert nem húzott magával a történet. És a Zarah örökségéhez hasonlóan itt is voltak olyan fordulatok, ahol „na, ne már” érzésem volt.
Összességében szerintem a befejező rész sikerült legjobban. A Zarah trilógia az a mű, ahol egy picit sincs hiányérzetem a befejezésnél. Úgy érzem, hogy minden szál kiderült, mindenki sorsát megismertük. Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor az az „élmény” lenne.


Népszerű idézetek

madárka>!

Aki nagyon tud szeretni, észre sem veszi, hogy közben önmagát áldozza fel a másikért, ezáltal pedig mindent elveszít.

348. oldal (Libri, 2019)

Aaron_Rgd >!

A földi boldogsághoz három kincset kell birtokolni. Ezek a szeretet, a megnyugvás és a megbecsülés. A szeretet bátorrá tesz, a megnyugvás nagylelkűvé, a megbecsülés pedig képessé arra, hogy az életben elérd a céljaidat.

721. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zarah Winter
szanita1>!

Senki sem születik erősnek.Csak később válik azzá, miután elhatározta, hogy nem adja fel, és a kijelölt úton, bármilyen nehézségek vagy fájdalmak árán, de végig is halad.Veszteség mindenkit ér, ahogy bánat és öröm is egyformán.A kérdés az ,hogy mihez kezdünk vele. Mert ha hagyjuk ,hogy a rossz megbénítson, a jó pedig magától értetődővé váljon, megakadályozzuk magunkat, hogy bármit is tehessünk ellene, vagy éppen érte.

272. oldal

szanita1>!

A bosszúvágy ugyanis nem más ,mint a saját tehetetlen gyengeségünk beismerése.

202

pjutko >!

Megértette, hogy az életének nem kell tökéletesnek lennie, ahhoz, hogy elégedett legyen a sors által számára kijelölt úttal.

bettinat>!

– … Pedig úton-útfélen azt hallani, hogy álmodozni nem szabad.
– Nos, álmodozni csak úgy, bele a vakvilágba, nem is. De ha az ember képes az álmai és a józan esze között egy aprócska hidat ácsolni, miért ne tehetné? Sőt, meg is kell tennie. Gondoljon csak bele! Hiszen ha nem lennének álmaink, miből teremthetnénk a valóságot?

273. oldaldal (Libri, Budapest, 2019)

szanita1>!

A szeretet olyan, mint lovaglás.Ha az ember nem tanulja meg fiatalon, később átkozottul nehéz lesz.

405

pelika_Bp>!

– Ó, nem, asszonyom! Nézetem szerint a demokrácia nem azt jelenti, hogy nincsenek szabályok. Éppen ellenkezőleg. A demokrácia azt jelenti, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, és be is tartják azokat.

202. oldal

MSE71>!

(…) Az egyedüllét és a magány között én jelentős különbséget látok. A magány szomorú. Az egyedüllétben kicsit benne van, hogy választott. Mint egyfajta remeteség. Amiben az ember egyszerűen leszokik a hazudozásról.
– Nincs kinek, és nincs miért, igaz?
– Pontosan! Az ember megtanulja kimondani a szavakat. Ha valaki mellett élsz, megtanulod elhallgatni. Ha sokat vagy egyedül, azt gondolják, biztosan búskomorrá válsz. Nem így van. Én inkább azt mondanám, hogy tényszerűvé. Ami természetesen nem mindig tölt el önfeledt vidámsággal.

MSE71>!

(…) az ember legtöbbször azt irigyli a másikban, amiről tudja, hogy ő arra nem képes. Én köszönettel fogadok mindent, amit kapok. Nem követelőzöm, nem gyűlölködöm. Ismerem a határaimat, és igyekszem megelégedni azzal, amim van. És azt akarom, hogy a gyerekeim ezt tanulják meg tőlem. Mert ennyit adhatok.


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: A Radnayak
Oravecz Paula: Faforgácsok
Kristin M. Furrier: A történet folytatódik
Borsa Brown: Az Arab
Tóth Gábor Ákos: Édesvízi mediterrán
Nemere István: Az utolsó bolygó
Salamon Pál: A Sorel-ház
Szabó Magda: Pilátus
Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató
Halász Margit: Gyöngyhomok