Zarah (Zarah 1.) 285 csillagozás

Náray Tamás: Zarah

Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához és szerettei emlékéhez, akikkel élete végén egy különös véletlen közelebb hozza őket egymáshoz, mint Zarah valaha is remélte volna.
Náray Tamás új regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.

>!
Libri, Budapest, 2020
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338048
>!
Libri, Budapest, 2018
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169
>!
Libri, Budapest, 2017
744 oldal · ISBN: 9789634333166

1 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Zarah Winter · Jozefa Totti · Adele Weiss · Andy Benson-Collins · Brian Scott · Bruno Totti · Cesare Totti · Edel Winter · Edna · Frau Schwenk · Joachim Winter · Marcus von Lebensberg · Martha Winter · Ralf · Signora Lissi

Helyszínek népszerűség szerint

temető · Bressanone


Kedvencelte 38

Most olvassa 54

Várólistára tette 217

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Náray Tamás: Zarah

Náray Tamásról korábban mint divattervezőről hallottam, mígnem egy tavalyi interjúban fény derült mind festői, mind írói tevékenységére is – bevallom, korábban nem volt előttem ismert ez irányú orientáltsága, pedig már megjelent két regénye is. Én mégsem ezekkel kezdtem az ismerkedést, hanem a tavaly megjelent Zarah-val.
A regény indítása, alaptémája nagyon magával ragadott, akárcsak Náray remek stílusa, a lendületes cselekmény, gyönyörű leírások együttesen jelentettek egy kellemes olvasmányélményt, megismerve Winter család 1930-as évek elején induló történetét, ahova negyedik gyermekként érkezik 1934-ben a főszereplő, Zarah. A több generáción és évtizeden átívelő családregény izgalmas, megrázó és fordulatokban bővelkedő alkotást jelentett kb a könyv feléig, ám ekkor egy nagy kanyarral irányt és ritmust váltott, letért a pályáról, leült, megtorpant. Kár érte. Igencsak szerteágazó, túl sok szereplőt és rengeteg felesleges mellékszálat felvonultató halmazzá vált. Két fejezet, a semmiből hirtelen felbukkanó szereplőit nem sikerült hová tennem a cselekményben, sem beazonosítani őket, pedig nem szokott gondot okozni ez a feladat.
A Rómában, Jeruzsálemben, Bécsben, Tel-Avivban tett kitérő, barangolás szép színfoltjai a regénynek, ahogy említésre méltó Náray kifinomult stílusa, valamint karakterábrázolása is. A Teichmann – jegyzék izgalmas és érdekes rejtélyként kíséri a cselekményt, akárcsak a családi ereklyeként funkcionáló della Francesca: Sába királynője látogatás Salamon udvarában c. festmény eltűnése, majd a jegyzékkel való együttes megkerülése. A sok tragikus, halállal végződő baleset, valamint Josefa személyének túlzott jelenléte azonban valóban sok(k) volt.
Nem emlékszem, olvastam-e korábban ilyen mértékben túlírt művet! spoiler
Zarah esetében azonban ez hatványozottan van így; Náraynak itt is hangsúlyt kellett volna fektetnie az arányokra; ahol bő, ott bevenni, ahol hosszú, kurtítani, akárcsak a szabásmintáknál.
Gondolkoztam, 3,5 vagy 4 csillag legyen-e a legtöbb, mi adható, maradt ez utóbbi, de csak a kezdeti szép indítás miatt.

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Náray Tamás: Zarah

Nagyon régóta szerettem volna elolvasni Náray Tamás regényét, hosszú előjegyzési listát vártam végig a könyvtárban, míg sorra kerültem.

Most viszont úgy érzem, kicsit nehéz helyzetben vagyok. Vegyesek lettek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, de nem olyan módon, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, és most azt gondolom, hogy a könyv és a történet nem felelt meg a várakozásomnak.

Tulajdonképpen nagyon is megfelelt, és a könyv elején, úgy a 200. oldal környékén meg is állapítottam, hogy Náray Tamás nagyon jó mesélő, és valójában alig tudtam letenni a 740 oldalas könyvet.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/naray-tamas-zarah.html

Madama_Butterfly>!
Náray Tamás: Zarah

Náray Tamás most meglepett… meglepett, méghozzá nagyon pozitívan, és örömmel tölt el a tudat, hogy magyar emberek ilyen tehetségesek lehetnek akár két, egymástól teljesen eltérő dologban is.
Tetszett a történet, tetszett a stílus és maga az a tény, hogy valaki gyaníthatóan képes volt ilyen mértékű kutatómunkát végezni egy könyv kedvéért. A XX. század szinte egészét felívelő, több szálon és idősíkon futó, ám a végén egy kerek egészet adó családtörténet, amely szinte végig fenntartja az olvasó figyelmét. Néha ugyan nem értettem egy-egy szereplő és esemény felbukkanását, de természetesen a végén minden kis mozaikdarabka a helyére került. Nem tudok mást mondani: „Ez jó mulatság, férfimunka volt!”

Baráth_Zsuzsanna P>!
Náray Tamás: Zarah

Vajon milyen regényt tud írni egy divattervező? Meglepően jót. Elvből nem olvasok celebek által írt könyveket (minőségmániás vagyok, hidegen hagy, hogy percemberek milyen írásműveket dobnak piacra), és bár Náray Tamás azért nem ez a kategória, hiszen a saját műfajában elég sok mindent letett már az asztalra, nem érdekelt annyira a divat, hogy belevágjak a kedvéért egy több, mint 700 oldalas könyvbe. Aztán egy véletlen folytán (engem kért meg egy családtag, hogy a lányának karácsonyi ajándéknak szánt könyvet hozzam el a Libriből) mégis úgy alakult, hogy belelapoztam, és egyszerűen nem tudtam letenni. Mert ez a minőségi lektűr annyira olvastatja magát, hogy viharsebesen elsüllyed a tér és az idő az olvasó körül, miközben teljes gőzzel szurkol Zarah-nak, hogy sok-sok év után egyesüljön végre a családja, amely tragikus okok miatt már nagyon régen széthullott. Érdekes műfaji elegy ez az alkotás, egyszerre izgalmas krimi, nagyívű családregény, és a szerző természetesen nem tagadta meg magát, gyönyörű ruhákban botladoznak végig a család különégesen szép nőtagjai a XX. századon, és művészettörténetből is kapunk egy kis továbbképzést. A felső tízezer köreibe vezet el bennünket a könyv, egy gazdag zsidó család történetét követhetjük végig az 1930-as évektől napjainkig, romantikára nem nagyon volt idő a történelem viharai között, titkok és a tragédiák övezik a matriarcha, Zarah sorsát, de mégsem beszélhetünk kőkemény drámáról, ahhoz túl könnyed lett a stílus, amely olyan gördülékenyen elegáns, hogy nem lehet felszínességel vádolni, miközben az igazi mélység hiányzik belőle. Nagyvilági családregény, amely egy kicsit szájbarágós, egy kicsit csacsogós, de mégis életszagú, kár, hogy a vége egy picit csillámpónis lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez a jó könyv, érdemes elolvasni!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/20/konyvkritika_n…

pjutko >!
Náray Tamás: Zarah

Egyszerűen remekmű!
Minden megvan benne, amit én egy regényben keresek: a történelem, a kibogozni való rejtély, az érzelmek arzenálja, izgalom…
Számomra 2020 kedvence ez a csalágregény!

Náray Tamás valami hihetetlenül kreatív ember, sosem gondoltam volna, hogy még írni is ilyen fantasztikusan jól tud; bár már rég várólistás volt Zarah. Azonnal kell a folytatása is! Szándékosan lassítottam az olvasást, minél tovább benne lehessek a történetben.

A hatalmas ívű családregényt dióhéjban nem lehet összefoglalni! Egyszerűen olvasni KELL!

1 hozzászólás
Nono_ P>!
Náray Tamás: Zarah

Hú, te jó ég! Milyen hosszú volt!
De részletesebben: Nagy fenntartásokkal álltam neki a könyvnek. Igen, bevallom, előítéletem volt. De meglepett a szerző stílusa és gördülékenysége.
A könyvvel a kapcsolatom, ahhoz volt hasonlítható, mint amikor egy rég nem látott baráttal újratalálkozom. Az első pár oldal a kézbe vevés után kicsit döcögős volt, de utána újrabelemerültem az olvasásba. Nem tudom, mennyire érthető.
Jöhet a folytatás! :)

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Náray Tamás: Zarah

Nem tudom szavakba foglalni, amit érzek. Érzelmek tömkelegét éltem meg a könyv olvasása közben. Náray Tamás nevét a divat kapcsán ismertem, s kíváncsian vártam, vajon mit tud nyújtani írás terén, ráadásul egy ilyen volumenű alkotásban. Mert ez a mű ALKOTÁS a javából, s emelem kalapom az író előtt: történelemhű ábrázolás, fantáziadús, szövevényes cselekmény, szeretni- és gyűlölnivaló karakterek, rengeteg fordulat … nem is értem, hogy lehetett ennyi mindent fejben tartani, kivel, mikor mi és éppen hol történik. Nekem még olvasva is néha gondot okozott. Szörnyű volt, amit Zarahnak és a többi zsidó családnak át kellett élnie. Ez az időszak a történelem egyik sötét foltja, nem feledhető, sok borzalmat kellett átélni … s akik ebben résztvettek, remélem a sorsuk hasonlóképp utolérte őket, mint a regényben szereplőket. A sok rossz dolog mellett is szívesen olvastam a könyvet, nagyon jól tálalta Náray a történetet. Zarah életéről kicsit olvastam volna részletesebben, Jozefa életének alakulása egyenesen ledöbbentett. Kicsit csalódtam Zarahban, ahogy próbált irányt szabni a lánya döntéseinek és feltételeket szabni a szeretetének (amit később meg is bánt). De ebben a családban aki igazán, őszintén, szívből szeret, sajnos meg kell fizetnie az árát :-( Döbbenet ez a könyv!

>!
Libri, Budapest, 2018
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169
klaratakacs P>!
Náray Tamás: Zarah

Náray nagyon jól ír, elegánsan, gördülékeny fogalmazással meséli el ezt a családtörténetet. Elindulunk a harmincas évek Németországából, ez az indulás egyben menekülés is, majd hosszabb időt töltünk Olaszországban, ahol Zarah és testvére, Edel részére az újrakezdés zajlik. Szerencsések több szempontból, túlélték, voltak segítőik és viszonylagos biztonságba érkezte, új életet tudtak felépíteni. A következő generáció már szerencsétlenebb, Jozefa sorsa az érzelmi kiszolgáltatottság története. A harmadik generáció történetébe csak éppen belecsöppentünk, izgalmas, ám kissé klisés módon spoiler, de ettől még várom a folytatást.
Ami miatt csak négy csillag, az a sokat markol, keveset ér esete, sok olyan mellékszereplőről olvashatunk oldalakat, akinek nincs jelentősége, ez meglehetősen lelassítja, altatja a történetet.

Mariann_ P>!
Náray Tamás: Zarah

Sokkal jobb volt ez a könyv, mint amire számítottam !
Kimondottan élvezetes volt túlnyomó része.
Igaz nem mindig Zarah-ról szólt, volt, amikor el is vesztettük , évtizedeken át nem is hallottunk róla, de így volt jó.
Születésétől idős koráig nem lehetett minden apró mozzanatot leírni az életéből.
Családtagjaival is sokat foglalkozott a könyv , faltam a sorokat, amikor megtehettem éjszakába nyúlóan olvastam.
Azért észrevehető , hogy más, mint egy női író családregénye.
Nem foglalkozik olyan sokat bizonyos dolgokkal.
Ami a legjobban érzékelteti ezt, az az, hogy a könyvben fontos embernek születtek ikrei, de a nemük és a nevük 30 év múlva derült ki. Ezen mosolyogtam is egy kicsit.
Végig lelkesedtem az olvasás során, aztán a vége felé volt olyan rész, olyan kitérő, amit nem tudtam hova tenni, semmi utalás nem volt rá, hogy ennek lesz -e jelentősége a későbbiekben.A csempészbandát , a vallatást kihagytam volna.
Aztán megjelent Zarah, immár 80 évesen, megpróbálta széthullott családját újból összeterelni.
Valószínű, hogy egyes részeket újból el fogok olvasni, hiszen időnként annyira olvastatta magát, hogy szélsebesen suhantam a sorok felett, elképzelhető, hogy nem figyeltem minden apró részletre.
Örülök, hogy elolvastam, elég sok ideig várakozott megjelenésétől fogva a polcomon.

1 hozzászólás
Lobelin>!
Náray Tamás: Zarah

Első olvasásom az idén, és nagyon vártam már, kíváncsi voltam rá… hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tetszett… viszont nekem sok volt benne a leírás, nagyok voltak az időbeni ugrások, volt olyan szál, amiről a végén is azt gondoltam, felesleges volt… igazából a címével nem vagyok kibékülve: mert a regény sokkal inkább szólt a Winter családról; Edelről, Zarah testvéréről; Jozefa-ról, Zarah lányáról, majd az unokáiról, mint magáról Zarah-ról… és a vége abszolút nem tetszett… annyi szenvedés után sokkal pozitívabb véget szerettem volna… :(
Mindezek mellett a könyv gyönyörű, és van benne olyan könyvjelző, mint a régi könyvekben ♥ Végig olvastatta magát, jó volt újra meg újra elmerülni benne…


Népszerű idézetek

Zsuzsi_Marta P>!

Mert bármennyire szeretnénk, a megbocsátás nem tudja megváltoztatni a múltat. A jövőt viszont igen.

302. oldal

2 hozzászólás
Zsuzsi_Marta P>!

– Ó, az ember nem születik gyanakvónak. Azt az életünk folyamán sajátítjuk el. A tanítómestereinket pedig úgy hívják, hogy csalódások.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jozefa Totti · Signora Lissi
2 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!

– Edna, nekem nem az a gazdagság, ha mindenem megvan, hanem az, ha nem hiányzik semmi az életemből.

Kapcsolódó szócikkek: Edna · gazdagság · Jozefa Totti
Lobelin>!

(…) a múlt csak azoknak fontosabb mindennél, akik már nem számolnak a jövőjükkel.

Lobelin>!

Az édesanyjuk azt mondta neki egyszer, hogy ha az ember jót akar tenni magával, ne hagyja, hogy olyan dolgokon aggódjon, amik még meg sem történtek…

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Mélyen hitte, hogy felesleges előre félni, mert azzal semmit sem lehet megakadályozni, csak elveszíteni az adott pillanat örömét.

194. oldal

Fodor_Ildikó>!

Nem üldözhetsz egyszerre két nyulat. Úgy nem fogod el egyiket sem.

191. oldal

Lobelin>!

…pedig pontosan tudta, hogy az életben igenek és nemek léteznek csupán, az átmeneti állapotokkal csak magunkat kábítjuk, mert azt hisszük, hogy azáltal valami rosszat sikerül elodázni. Pedig amikor azt mondjuk valamire, hogy majd meglátjuk, már igazából megláttuk, csak még nem szedtük össze a bátorságunkat, hogy ki is mondjuk.

Bea_Könyvutca P>!

Ön akármennyi idősnek is mondja magát, szép! A többit pedig bízza rám!

273. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– (…) sokan azt hiszik, hogy egyféle boldogság létezik csupán. Meg azt, hogy valaki mástól függ. Pedig tévednek.

172. oldal


A sorozat következő kötete

Zarah sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Krisztina bárónő
Fábián Janka: A német lány
Jaume Cabré: Én vétkem
Michael Chabon: Ragyog a hold
Daša Drndić: Sonnenschein
Kristin Hannah: Fülemüle
Isabel Allende: A japán szerető
Vámos Miklós: Apák könyve
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala
Herman Wouk: Forrongó világ