Zarah (Zarah 1.) 155 csillagozás

Náray Tamás: Zarah

Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához és szerettei emlékéhez, akikkel élete végén egy különös véletlen közelebb hozza őket egymáshoz, mint Zarah valaha is remélte volna.
Náray Tamás új regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.

>!
Libri, Budapest, 2018
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169
>!
Libri, Budapest, 2017
744 oldal · ISBN: 9789634333166
>!
Libri, Budapest, 2017
744 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169

Kedvencelte 22

Most olvassa 32

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 121


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsi_Marta P
Náray Tamás: Zarah

Náray Tamásról korábban mint divattervezőről hallottam, mígnem egy tavalyi interjúban fény derült mind festői, mind írói tevékenységére is – bevallom, korábban nem volt előttem ismert ez irányú orientáltsága, pedig már megjelent két regénye is. Én mégsem ezekkel kezdtem az ismerkedést, hanem a tavaly megjelent Zarah-val.
A regény indítása, alaptémája nagyon magával ragadott, akárcsak Náray remek stílusa, a lendületes cselekmény, gyönyörű leírások együttesen jelentettek egy kellemes olvasmányélményt, megismerve Winter család 1930-as évek elején induló történetét, ahova negyedik gyermekként érkezik 1934-ben a főszereplő, Zarah. A több generáción és évtizeden átívelő családregény izgalmas, megrázó és fordulatokban bővelkedő alkotást jelentett kb a könyv feléig, ám ekkor egy nagy kanyarral irányt és ritmust váltott, letért a pályáról, leült, megtorpant. Kár érte. Igencsak szerteágazó, túl sok szereplőt és rengeteg felesleges mellékszálat felvonultató halmazzá vált. Két fejezet, a semmiből hirtelen felbukkanó szereplőit nem sikerült hová tennem a cselekményben, sem beazonosítani őket, pedig nem szokott gondot okozni ez a feladat.
A Rómában, Jeruzsálemben, Bécsben, Tel-Avivban tett kitérő, barangolás szép színfoltjai a regénynek, ahogy említésre méltó Náray kifinomult stílusa, valamint karakterábrázolása is. A Teichmann – jegyzék izgalmas és érdekes rejtélyként kíséri a cselekményt, akárcsak a családi ereklyeként funkcionáló della Francesca: Sába királynője látogatás Salamon udvarában c. festmény eltűnése, majd a jegyzékkel való együttes megkerülése. A sok tragikus, halállal végződő baleset, valamint Josefa személyének túlzott jelenléte azonban valóban sok(k) volt.
Nem emlékszem, olvastam-e korábban ilyen mértékben túlírt művet! spoiler
Zarah esetében azonban ez hatványozottan van így; Náraynak itt is hangsúlyt kellett volna fektetnie az arányokra; ahol bő, ott bevenni, ahol hosszú, kurtítani, akárcsak a szabásmintáknál.
Gondolkoztam, 3,5 vagy 4 csillag legyen-e a legtöbb, mi adható, maradt ez utóbbi, de csak a kezdeti szép indítás miatt.

3 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Náray Tamás: Zarah

Vajon milyen regényt tud írni egy divattervező? Meglepően jót. Elvből nem olvasok celebek által írt könyveket (minőségmániás vagyok, hidegen hagy, hogy percemberek milyen írásműveket dobnak piacra), és bár Náray Tamás azért nem ez a kategória, hiszen a saját műfajában elég sok mindent letett már az asztalra, nem érdekelt annyira a divat, hogy belevágjak a kedvéért egy több, mint 700 oldalas könyvbe. Aztán egy véletlen folytán (engem kért meg egy családtag, hogy a lányának karácsonyi ajándéknak szánt könyvet hozzam el a Libriből) mégis úgy alakult, hogy belelapoztam, és egyszerűen nem tudtam letenni. Mert ez a minőségi lektűr annyira olvastatja magát, hogy viharsebesen elsüllyed a tér és az idő az olvasó körül, miközben teljes gőzzel szurkol Zarah-nak, hogy sok-sok év után egyesüljön végre a családja, amely tragikus okok miatt már nagyon régen széthullott. Érdekes műfaji elegy ez az alkotás, egyszerre izgalmas krimi, nagyívű családregény, és a szerző természetesen nem tagadta meg magát, gyönyörű ruhákban botladoznak végig a család különégesen szép nőtagjai a XX. századon, és művészettörténetből is kapunk egy kis továbbképzést. A felső tízezer köreibe vezet el bennünket a könyv, egy gazdag zsidó család történetét követhetjük végig az 1930-as évektől napjainkig, romantikára nem nagyon volt idő a történelem viharai között, titkok és a tragédiák övezik a matriarcha, Zarah sorsát, de mégsem beszélhetünk kőkemény drámáról, ahhoz túl könnyed lett a stílus, amely olyan gördülékenyen elegáns, hogy nem lehet felszínességel vádolni, miközben az igazi mélység hiányzik belőle. Nagyvilági családregény, amely egy kicsit szájbarágós, egy kicsit csacsogós, de mégis életszagú, kár, hogy a vége egy picit csillámpónis lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez a jó könyv, érdemes elolvasni!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/20/konyvkritika_n…

>!
klaratakacs +SP
Náray Tamás: Zarah

Náray nagyon jól ír, elegánsan, gördülékeny fogalmazással meséli el ezt a családtörténetet. Elindulunk a harmincas évek Németországából, ez az indulás egyben menekülés is, majd hosszabb időt töltünk Olaszországban, ahol Zarah és testvére, Edel részére az újrakezdés zajlik. Szerencsések több szempontból, túlélték, voltak segítőik és viszonylagos biztonságba érkezte, új életet tudtak felépíteni. A következő generáció már szerencsétlenebb, Jozefa sorsa az érzelmi kiszolgáltatottság története. A harmadik generáció történetébe csak éppen belecsöppentünk, izgalmas, ám kissé klisés módon spoiler, de ettől még várom a folytatást.
Ami miatt csak négy csillag, az a sokat markol, keveset ér esete, sok olyan mellékszereplőről olvashatunk oldalakat, akinek nincs jelentősége, ez meglehetősen lelassítja, altatja a történetet.

>!
Mariann_ P
Náray Tamás: Zarah

Sokkal jobb volt ez a könyv, mint amire számítottam !
Kimondottan élvezetes volt túlnyomó része.
Igaz nem mindig Zarah-ról szólt, volt, amikor el is vesztettük , évtizedeken át nem is hallottunk róla, de így volt jó.
Születésétől idős koráig nem lehetett minden apró mozzanatot leírni az életéből.
Családtagjaival is sokat foglalkozott a könyv , faltam a sorokat, amikor megtehettem éjszakába nyúlóan olvastam.
Azért észrevehető , hogy más, mint egy női író családregénye.
Nem foglalkozik olyan sokat bizonyos dolgokkal.
Ami a legjobban érzékelteti ezt, az az, hogy a könyvben fontos embernek születtek ikrei, de a nemük és a nevük 30 év múlva derült ki. Ezen mosolyogtam is egy kicsit.
Végig lelkesedtem az olvasás során, aztán a vége felé volt olyan rész, olyan kitérő, amit nem tudtam hova tenni, semmi utalás nem volt rá, hogy ennek lesz -e jelentősége a későbbiekben.A csempészbandát , a vallatást kihagytam volna.
Aztán megjelent Zarah, immár 80 évesen, megpróbálta széthullott családját újból összeterelni.
Valószínű, hogy egyes részeket újból el fogok olvasni, hiszen időnként annyira olvastatta magát, hogy szélsebesen suhantam a sorok felett, elképzelhető, hogy nem figyeltem minden apró részletre.
Örülök, hogy elolvastam, elég sok ideig várakozott megjelenésétől fogva a polcomon.

1 hozzászólás
>!
Lobelin
Náray Tamás: Zarah

Első olvasásom az idén, és nagyon vártam már, kíváncsi voltam rá… hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tetszett… viszont nekem sok volt benne a leírás, nagyok voltak az időbeni ugrások, volt olyan szál, amiről a végén is azt gondoltam, felesleges volt… igazából a címével nem vagyok kibékülve: mert a regény sokkal inkább szólt a Winter családról; Edelről, Zarah testvéréről; Jozefa-ról, Zarah lányáról, majd az unokáiról, mint magáról Zarah-ról… és a vége abszolút nem tetszett… annyi szenvedés után sokkal pozitívabb véget szerettem volna… :(
Mindezek mellett a könyv gyönyörű, és van benne olyan könyvjelző, mint a régi könyvekben ♥ Végig olvastatta magát, jó volt újra meg újra elmerülni benne…

>!
kormix
Náray Tamás: Zarah

Újabb kölcsönkönyv kolléganőtől, aminek az olvasásába nem kezdtem bele abban a pillanatban, ahogy megkaptam, mivel eléggé megrettentett a mérete. Végül a sok jó kritika és a belső nyomás, hogy nem kéne sokáig magamnál őrizgetni, megtették hatásukat, és belekezdtem. Az első részt leszámítva pedig tulajdonképpen egy hétvége alatt olvastam el.
Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen téglán két nap alatt végigszaladok, azonban Náray annyira jól ír, hogy szinte észrevétlenül fogytak el a lapok. A stílusa tényleg magával ragadó, nem döcög és nem válik unalmassá, sokszor tényleg élvezetes volt egy-egy leírását olvasni. Amiben viszont javulnia kéne, az a történetvezetés. Az első rész igazából kifogástalan volt, azonban utána elkezdtek megjelenni, majd a vége felé mondhatni sűrűsödni az olyan hibák, mint a túlírtság, a végtelen csűrés-csavarás, az előre kitalálható fordulatok, néhol az egyensúly is elveszett, valamint kusza, nehezen értelmezhető oldalakkal is találkoztam.
Számomra ezek nem vontak le jelentősen a regény élvezeti értékéből, mert ezeket is felülírta a kíváncsiságom, hogy mégis hová futhat ki a történet vége. És bár ahogy mondtam, voltak előre látható fordulatok, de ugyanúgy volt olyan is, ahol csak tátottam a számat és becsuktam egy kicsit a könyvet, hogy átgondoljam a dolgokat.
Amiben még erős szerintem Náray, azok a karakterei. Mindegyik élt és egyedi volt, ami pedig kifejezetten tetszett, hogy a spoiler. Az egyértelmű kedvencem egyébként a címszereplő Zarah lett, akinek még a mély életbölcsességeket is elhittem.
Összességében egy hatalmas, nagyívű, egyszerre több műfajt is összefogó regényről van szó, amelyben helyet kapott a dráma és a romantika mellett az izgalom is, és betekintést nyerhettük olyan dolgokba, mint művészettörténet vagy éppen bűnözés/bűnüldözés. A folytatással kapcsolatban még bizonytalan vagyok, mert egy ilyen évtizedeket felölelő és egy család több generációját is végigkövető regényt nehezen felejt el az ember és óhatatlanul is kíváncsi a szereplők sorsára. Ugyanakkor egy újabb 700-800 csak akkor férne bele, ha az első rész hiányosságai, hibái eltűnnének. Na de majd elválik.

>!
NaKi1122
Náray Tamás: Zarah

Egyszerre volt ez a könyv egy izgalmas krimi, romantikus történet, spirituális regény, realista tájleírás, stíluskalauz haladóknak, művészettörténeti kitekintés és még megannyi más. Lassan kerültek fel a színek a palettára, lassan állt össze a kép, de megérte türelmesnek lenni, mert a végeredmény nagyon különleges lett.
Szeretem az intellektuális írásokat. Eco és Baricco regényein kívül nem sokszor olvastam szépirodalmi alkotásban a quattrocento kifejezést.
Zarah karakterét hol szerettem és óvtam, hol pedig nagyon haragudtam rá, de végül megbocsátottam neki. Olvassátok el, nem fogtok csalódni!
#Zarah

>!
morcos74
Náray Tamás: Zarah

Klisék és sablonos karakterek tömkelege, közhelyes életbölcsességek minden oldalon… Az igazán (számomra) érdekes részek elnagyolva, a (számomra) érdektelen részek túlírva.
Kár volt a pénzért és az időért.

4 hozzászólás
>!
Kovács_Mesi
Náray Tamás: Zarah

Nagyon közel állnak hozzám azok a könyvek, amelyek a zsidóság történetét dolgozzák fel. Így kapva kaptam az alkalmon, amikor az egyik kollégám felajánlotta, hogy ideadja.
A történet és a szereplők is olyan gyönyörűen lettek megalkotva, hogy már az elején beleszerettem a könyvbe.
Tetszett, hogy külön részekre lett felosztva a történet, így nem volt zavaró, hogy több évet ugrott az időben.
Zarah, mint főhős nagyon szimpatikus volt. Egy jószívű, bátor embernek ismertem meg. Az sem vont el semmit a könyvtől, hogy nem mindig ő volt a középpontba. Szerintem pont akkor és ott tűnt fel, amikor értelme is volt.

>!
Lulma
Náray Tamás: Zarah

Szerettem. Gyönyörűen ír a szerző, akiről már az első oldalakon átsejlik eredeti foglalkozása. Csodásan írja le a korba illő öltözékeket és helyszíneket, akár lakberendezési stílusokat. Teljes mértékben el tudtam képzelni a karaktereket, bele tudtam magam élni az eseményekbe. Bár a könyv második része számomra túl szerteágazóvá vált, Náray stílusa így is megfogott és a regény vége kíváncsivá tett. Valószínűleg be fogom szerezni a folytatást is.
Bővebben: https://lulmakonyv.blog.hu/2019/06/10/naray_tamas_zarah


Népszerű idézetek

>!
Zsuzsi_Marta P

Mert bármennyire szeretnénk, a megbocsátás nem tudja megváltoztatni a múltat. A jövőt viszont igen.

302. oldal

2 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Marta P

Ó, az ember nem születik gyanakvónak. Azt az életünk folyamán sajátítjuk el. A tanítómestereinket pedig úgy hívják, hogy csalódások.

257. oldal

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P

– Edna, nekem nem az a gazdagság, ha mindenem megvan, hanem az, ha nem hiányzik semmi az életemből.

>!
Lobelin

…a múlt csak azoknak fontosabb mindennél, akik már nem számolnak a jövőjükkel.

>!
Lobelin

Az édesanyjuk azt mondta neki egyszer, hogy ha az ember jót akar tenni magával, ne hagyja, hogy olyan dolgokon aggódjon, amik még meg sem történtek…

5 hozzászólás
>!
Lobelin

…pedig pontosan tudta, hogy az életben igenek és nemek léteznek csupán, az átmeneti állapotokkal csak magunkat kábítjuk, mert azt hisszük, hogy azáltal valami rosszat sikerül elodázni. Pedig amikor azt mondjuk valamire, hogy majd meglátjuk, már igazából megláttuk, csak még nem szedtük össze a bátorságunkat, hogy ki is mondjuk.

>!
Fodor_Ildikó

Nem üldözhetsz egyszerre két nyulat. Úgy nem fogod el egyiket sem.

191. oldal

>!
Fodor_Ildikó

Egy szerelem akkor az igazi, ha annak, akit szeretünk, megadjuk a hatalmat, hogy megsebezzen bennünket. Ami jó esetben persze nem biztos, hogy bekövetkezik. De vállalnunk kell a kockázatot! Akányhányszor, újra meg újra, az érzéseinkért.

192. oldal

>!
Fodor_Ildikó

Másmilyen életre vágytam. Sokáig csak várakozással, haszontalanul telt az időm, míg végül megértettem, hogy nem tétovázhatok, nem nyalogathatom örökké a sebeimet, mert a jövőm minden áldott nap elkezdődik, és ki kell használnom a lehetőségeimet. Elhatároztam, hogy igazi, mindent felforgató változásokat szeretnék, ezért azon igyekeztem, hogy amit teszek, semmiben se hasonlítson a múltra.

190. oldal

>!
Lobelin

Adele-t kivételes szépsége mellé higgadt bölcsességgel is megajándékozta a természet. Vallotta, hogy felesleges gondolkodni azon, amit nem tudnak, és hogy az örömöket tiszta szívvel kell átélni és nem szabad hagyni, hogy egy rossz pillanat bármiféle árnyékot vessen rájuk. Ki tudja, lesz-e holnap?


A sorozat következő kötete

Zarah sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Vámos Miklós: Apák könyve
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala
Kóbor Tamás: Ki a gettóból
Herman Wouk: Forrongó világ
Bächer Iván: Kutya Mandovszky
Fábián Janka: Emma fiai
Kosáryné Réz Lola: Por és hamu
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: A Radnayak
Tatay Sándor: Klára