Zarah (Zarah 1.) 362 csillagozás

Náray Tamás: Zarah

Zarah Winter szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A legreménytelenebb helyzetekben is hű marad önmagához és szerettei emlékéhez, akikkel élete végén egy különös véletlen közelebb hozza őket egymáshoz, mint Zarah valaha is remélte volna.
Náray Tamás új regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Libri, Budapest, 2020
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338048
>!
Libri, Budapest, 2019
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169
>!
Libri, Budapest, 2018
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169

2 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Zarah Winter · Jozefa Totti · Adele Weiss · Andy Benson-Collins · Brian Scott · Bruno Totti · Cesare Totti · Edel Winter · Edna · Frau Schwenk · Joachim Winter · Marcus von Lebensberg · Martha Winter · Ralf · Signora Lissi

Helyszínek népszerűség szerint

temető · Bressanone


Kedvencelte 44

Most olvassa 52

Várólistára tette 240

Kívánságlistára tette 191

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Náray Tamás: Zarah

Náray Tamásról korábban mint divattervezőről hallottam, mígnem egy tavalyi interjúban fény derült mind festői, mind írói tevékenységére is – bevallom, korábban nem volt előttem ismert ez irányú orientáltsága, pedig már megjelent két regénye is. Én mégsem ezekkel kezdtem az ismerkedést, hanem a tavaly megjelent Zarah-val.
A regény indítása, alaptémája nagyon magával ragadott, akárcsak Náray remek stílusa, a lendületes cselekmény, gyönyörű leírások együttesen jelentettek egy kellemes olvasmányélményt, megismerve Winter család 1930-as évek elején induló történetét, ahova negyedik gyermekként érkezik 1934-ben a főszereplő, Zarah. A több generáción és évtizeden átívelő családregény izgalmas, megrázó és fordulatokban bővelkedő alkotást jelentett kb a könyv feléig, ám ekkor egy nagy kanyarral irányt és ritmust váltott, letért a pályáról, leült, megtorpant. Kár érte. Igencsak szerteágazó, túl sok szereplőt és rengeteg felesleges mellékszálat felvonultató halmazzá vált. Két fejezet, a semmiből hirtelen felbukkanó szereplőit nem sikerült hová tennem a cselekményben, sem beazonosítani őket, pedig nem szokott gondot okozni ez a feladat.
A Rómában, Jeruzsálemben, Bécsben, Tel-Avivban tett kitérő, barangolás szép színfoltjai a regénynek, ahogy említésre méltó Náray kifinomult stílusa, valamint karakterábrázolása is. A Teichmann – jegyzék izgalmas és érdekes rejtélyként kíséri a cselekményt, akárcsak a családi ereklyeként funkcionáló della Francesca: Sába királynője látogatás Salamon udvarában c. festmény eltűnése, majd a jegyzékkel való együttes megkerülése. A sok tragikus, halállal végződő baleset, valamint Josefa személyének túlzott jelenléte azonban valóban sok(k) volt.
Nem emlékszem, olvastam-e korábban ilyen mértékben túlírt művet! spoiler
Zarah esetében azonban ez hatványozottan van így; Náraynak itt is hangsúlyt kellett volna fektetnie az arányokra; ahol bő, ott bevenni, ahol hosszú, kurtítani, akárcsak a szabásmintáknál.
Gondolkoztam, 3,5 vagy 4 csillag legyen-e a legtöbb, mi adható, maradt ez utóbbi, de csak a kezdeti szép indítás miatt.

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Náray Tamás: Zarah

Nagyon régóta szerettem volna elolvasni Náray Tamás regényét, hosszú előjegyzési listát vártam végig a könyvtárban, míg sorra kerültem.

Most viszont úgy érzem, kicsit nehéz helyzetben vagyok. Vegyesek lettek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, de nem olyan módon, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, és most azt gondolom, hogy a könyv és a történet nem felelt meg a várakozásomnak.

Tulajdonképpen nagyon is megfelelt, és a könyv elején, úgy a 200. oldal környékén meg is állapítottam, hogy Náray Tamás nagyon jó mesélő, és valójában alig tudtam letenni a 740 oldalas könyvet.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/12/naray-tamas-zarah.html

BeliczaiMKata P>!
Náray Tamás: Zarah

Egyre inkább azt érzem, hogy az 1950-es évek után játszódó regények, regény részletek nem nekem valók.
Az eleje nagyon tetszett, ami a hangulatot illeti. Tökéletesen bele tudtam helyezkedni. Az események természetesen borzalmasak (2. világháború), mégis a leírások szépek.
Három szakaszra tudnám bontani.
Az első szakasz Zarah életének kezdetétől a házasságáig, gyermeke kamaszkoráig tart.
Második szakasz Zarah lányának, Jozefának a története. spoiler
Harmadik szakaszban pedig az spoiler unokákat ismerhetjük meg. Eleinte nem tudtam hova tenni az új szereplőket, de aztán világossá vált, ki kicsoda. Picit fura nekem, hogy spoiler de végül is mire való a regény, ha nem arra, hogy ami a valóságban szinte lehetetlen, az itt teljesülhet.
Ugyanakkor nagyon okos húzás volt a spoiler, így maximálisan biztosak lehetünk abban, hogy ők azok.

Madama_Butterfly>!
Náray Tamás: Zarah

Náray Tamás most meglepett… meglepett, méghozzá nagyon pozitívan, és örömmel tölt el a tudat, hogy magyar emberek ilyen tehetségesek lehetnek akár két, egymástól teljesen eltérő dologban is.
Tetszett a történet, tetszett a stílus és maga az a tény, hogy valaki gyaníthatóan képes volt ilyen mértékű kutatómunkát végezni egy könyv kedvéért. A XX. század szinte egészét felívelő, több szálon és idősíkon futó, ám a végén egy kerek egészet adó családtörténet, amely szinte végig fenntartja az olvasó figyelmét. Néha ugyan nem értettem egy-egy szereplő és esemény felbukkanását, de természetesen a végén minden kis mozaikdarabka a helyére került. Nem tudok mást mondani: „Ez jó mulatság, férfimunka volt!”

Baráth_Zsuzsanna P>!
Náray Tamás: Zarah

Vajon milyen regényt tud írni egy divattervező? Meglepően jót. Elvből nem olvasok celebek által írt könyveket (minőségmániás vagyok, hidegen hagy, hogy percemberek milyen írásműveket dobnak piacra), és bár Náray Tamás azért nem ez a kategória, hiszen a saját műfajában elég sok mindent letett már az asztalra, nem érdekelt annyira a divat, hogy belevágjak a kedvéért egy több, mint 700 oldalas könyvbe. Aztán egy véletlen folytán (engem kért meg egy családtag, hogy a lányának karácsonyi ajándéknak szánt könyvet hozzam el a Libriből) mégis úgy alakult, hogy belelapoztam, és egyszerűen nem tudtam letenni. Mert ez a minőségi lektűr annyira olvastatja magát, hogy viharsebesen elsüllyed a tér és az idő az olvasó körül, miközben teljes gőzzel szurkol Zarah-nak, hogy sok-sok év után egyesüljön végre a családja, amely tragikus okok miatt már nagyon régen széthullott. Érdekes műfaji elegy ez az alkotás, egyszerre izgalmas krimi, nagyívű családregény, és a szerző természetesen nem tagadta meg magát, gyönyörű ruhákban botladoznak végig a család különégesen szép nőtagjai a XX. századon, és művészettörténetből is kapunk egy kis továbbképzést. A felső tízezer köreibe vezet el bennünket a könyv, egy gazdag zsidó család történetét követhetjük végig az 1930-as évektől napjainkig, romantikára nem nagyon volt idő a történelem viharai között, titkok és a tragédiák övezik a matriarcha, Zarah sorsát, de mégsem beszélhetünk kőkemény drámáról, ahhoz túl könnyed lett a stílus, amely olyan gördülékenyen elegáns, hogy nem lehet felszínességel vádolni, miközben az igazi mélység hiányzik belőle. Nagyvilági családregény, amely egy kicsit szájbarágós, egy kicsit csacsogós, de mégis életszagú, kár, hogy a vége egy picit csillámpónis lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez a jó könyv, érdemes elolvasni!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/20/konyvkritika_n…

pjutko>!
Náray Tamás: Zarah

Egyszerűen remekmű!
Minden megvan benne, amit én egy regényben keresek: a történelem, a kibogozni való rejtély, az érzelmek arzenálja, izgalom…
Számomra 2020 kedvence ez a csalágregény!

Náray Tamás valami hihetetlenül kreatív ember, sosem gondoltam volna, hogy még írni is ilyen fantasztikusan jól tud; bár már rég várólistás volt Zarah. Azonnal kell a folytatása is! Szándékosan lassítottam az olvasást, minél tovább benne lehessek a történetben.

A hatalmas ívű családregényt dióhéjban nem lehet összefoglalni! Egyszerűen olvasni KELL!

1 hozzászólás
Nono_>!
Náray Tamás: Zarah

Hú, te jó ég! Milyen hosszú volt!
De részletesebben: Nagy fenntartásokkal álltam neki a könyvnek. Igen, bevallom, előítéletem volt. De meglepett a szerző stílusa és gördülékenysége.
A könyvvel a kapcsolatom, ahhoz volt hasonlítható, mint amikor egy rég nem látott baráttal újratalálkozom. Az első pár oldal a kézbe vevés után kicsit döcögős volt, de utána újrabelemerültem az olvasásba. Nem tudom, mennyire érthető.
Jöhet a folytatás! :)

BBetti86 >!
Náray Tamás: Zarah

A maga módján még azt is mondanám rá, hogy szép, de nagyon nem ezt vártam a fülszöveg alapján. Egy jobban történelmi, a II. VH-ra koncentráló sztorit képzeltem el előre. Ehhez képest egy kosztümös, már szinte szappanos családtörténetet kaptam.
A történet központi alakja Zarah, egy gazdag zsidó család sarja, aki a véletlennek köszönhette, hogy az egyik nővérével nem vitték el a családdal együtt, akik aztán Dachauból nem tértek haza. Olaszországban, álnéven kezdtek új életet. Szerelmek, csalódások és tragédiák sora következik, míg Zarah nagymamaként visszakapja az unokáit.
A kötet nagy erőssége, hogy szépen van megírva. Nagyon erős atmoszférája van a szövegnek, ami akkor is magába szippantott, ha éppen a cselekmény annyira nem is kötött le. Láttatja ezt a világot, benne az embereket.
Tetszett az is, hogy nem idealizált hősöket kapunk. Hibáznak, és bizony még Zarah is 3 évtizedig szenvedhet egy döntésének a következményeitől. Különösebben nem nőttek a szívemhez a szereplők, de nem is taszítottak. Sokuk gyötrelmeit át tudtam érezni, ha a döntéseikkel nem is értettem egyet. A legjobb példa erre Jozefa, Zarah lánya, akit a buta szerelme miatt még szinte utáltam is – szerintem nem volt kérdés egyszer sem, hogy Marcus mellett a helye, nem a csélcsap olasz mellett. Mégis, ahogy és amilyen állapotban lelép a színről… komolyan sajnáltam ott szegény nőt.
Sok olyan bölcsesség is el van rejtve a sorokban, amiket érdemes észrevenni és kicsit elmerengeni felettük. A tragédiák és a szappanos események ellenére ebben a kötetben van valami, ami mélyebbre igyekszik menni, mint a szórakoztatás és egy család történetének az elmesélése.
Karakterközpontú, és végig belülről van megfogva. Igazság szerint sok cselekmény nincs is benne, de a szereplők lelkében viharok dúlnak, és ott megvan az a többlet, amit esetleg a cselekményben keresnék.
A történelem, amit hiányoltam. Még a II. VH is úgy van megfogva, hogy alig mutat valamit a korból. Plusz, nekem helyenként szappanosabb volt az eseménysor, mint szeretem. De az átlagnál jobbnak érzem, és tovább is fogom olvasni a sorozatot.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Náray Tamás: Zarah

Nem tudom szavakba foglalni, amit érzek. Érzelmek tömkelegét éltem meg a könyv olvasása közben. Náray Tamás nevét a divat kapcsán ismertem, s kíváncsian vártam, vajon mit tud nyújtani írás terén, ráadásul egy ilyen volumenű alkotásban. Mert ez a mű ALKOTÁS a javából, s emelem kalapom az író előtt: történelemhű ábrázolás, fantáziadús, szövevényes cselekmény, szeretni- és gyűlölnivaló karakterek, rengeteg fordulat … nem is értem, hogy lehetett ennyi mindent fejben tartani, kivel, mikor mi és éppen hol történik. Nekem még olvasva is néha gondot okozott. Szörnyű volt, amit Zarahnak és a többi zsidó családnak át kellett élnie. Ez az időszak a történelem egyik sötét foltja, nem feledhető, sok borzalmat kellett átélni … s akik ebben résztvettek, remélem a sorsuk hasonlóképp utolérte őket, mint a regényben szereplőket. A sok rossz dolog mellett is szívesen olvastam a könyvet, nagyon jól tálalta Náray a történetet. Zarah életéről kicsit olvastam volna részletesebben, Jozefa életének alakulása egyenesen ledöbbentett. Kicsit csalódtam Zarahban, ahogy próbált irányt szabni a lánya döntéseinek és feltételeket szabni a szeretetének (amit később meg is bánt). De ebben a családban aki igazán, őszintén, szívből szeret, sajnos meg kell fizetnie az árát :-( Döbbenet ez a könyv!

>!
Libri, Budapest, 2018
740 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332169
klaratakacs P>!
Náray Tamás: Zarah

Náray nagyon jól ír, elegánsan, gördülékeny fogalmazással meséli el ezt a családtörténetet. Elindulunk a harmincas évek Németországából, ez az indulás egyben menekülés is, majd hosszabb időt töltünk Olaszországban, ahol Zarah és testvére, Edel részére az újrakezdés zajlik. Szerencsések több szempontból, túlélték, voltak segítőik és viszonylagos biztonságba érkezte, új életet tudtak felépíteni. A következő generáció már szerencsétlenebb, Jozefa sorsa az érzelmi kiszolgáltatottság története. A harmadik generáció történetébe csak éppen belecsöppentünk, izgalmas, ám kissé klisés módon spoiler, de ettől még várom a folytatást.
Ami miatt csak négy csillag, az a sokat markol, keveset ér esete, sok olyan mellékszereplőről olvashatunk oldalakat, akinek nincs jelentősége, ez meglehetősen lelassítja, altatja a történetet.


Népszerű idézetek

Zsuzsi_Marta P>!

Mert bármennyire szeretnénk, a megbocsátás nem tudja megváltoztatni a múltat. A jövőt viszont igen.

302. oldal

2 hozzászólás
Zsuzsi_Marta P>!

– Ó, az ember nem születik gyanakvónak. Azt az életünk folyamán sajátítjuk el. A tanítómestereinket pedig úgy hívják, hogy csalódások.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jozefa Totti · Signora Lissi
2 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!

– Edna, nekem nem az a gazdagság, ha mindenem megvan, hanem az, ha nem hiányzik semmi az életemből.

Kapcsolódó szócikkek: Edna · gazdagság · Jozefa Totti
Lobelin P>!

(…) a múlt csak azoknak fontosabb mindennél, akik már nem számolnak a jövőjükkel.

Lobelin P>!

Az édesanyjuk azt mondta neki egyszer, hogy ha az ember jót akar tenni magával, ne hagyja, hogy olyan dolgokon aggódjon, amik még meg sem történtek…

5 hozzászólás
Fodor_Ildikó>!

Nem üldözhetsz egyszerre két nyulat. Úgy nem fogod el egyiket sem.

191. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mélyen hitte, hogy felesleges előre félni, mert azzal semmit sem lehet megakadályozni, csak elveszíteni az adott pillanat örömét.

194. oldal

Lobelin P>!

…pedig pontosan tudta, hogy az életben igenek és nemek léteznek csupán, az átmeneti állapotokkal csak magunkat kábítjuk, mert azt hisszük, hogy azáltal valami rosszat sikerül elodázni. Pedig amikor azt mondjuk valamire, hogy majd meglátjuk, már igazából megláttuk, csak még nem szedtük össze a bátorságunkat, hogy ki is mondjuk.

Bea_Könyvutca P>!

Gyakorolnunk kell azt is, hogy jól éljük meg az életünket. Ahogy jól sütni, zongorázni, vagy rajzolni is csak gyakorlattal lehetséges. Aztán ha szerencsénk van, egyre könyebben vészeljük át a nehéz időszakokat, és egyre nagyobb örömmel fog eltölteni, amikor jól mennek a dolgaink.

190. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ön akármennyi idősnek is mondja magát, szép! A többit pedig bízza rám!

273. oldal


A sorozat következő kötete

Zarah sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Hannah: Fülemüle
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Paullina Simons: A bronzlovas
Szabó Magda: Pilátus
Bächer Iván: Klétka
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: Krisztina bárónő
Fábián Janka: A német lány
Affinity Konar: Mischling
Diane Ackerman: Menedék
Jaume Cabré: Én vétkem