Bíborfelhők ​Savaria felett 8 csillagozás

Náray Mia: Bíborfelhők Savaria felett

303 februárjában tűz üt ki a nicomediai palotában. Másnap Diocletianus császár kiadja első keresztényüldöző rendeletét. Ezzel egy olyan lavina indul el, amely felforgatja az egész Római Birodalmat, így az éppen átalakulófélben lévő Pannonia Superior tartomány új polgári székhelyén, Savariában élő emberek mindennapjait is.
Ez a morális kérdéseket is feszegető, valós történelmi alapokon nyugvó regény lebilincselően korhű leírásokkal és izgalmas karakterek kalandjain keresztül mutatja be a kor társadalmi, gazdasági, jogi és vallási sajátosságait, különös hangsúlyt fektetve a korai keresztények életére, dilemmáira és félelmeire.

>!
Smaragd, Kecskemét, 2021
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150115382
>!
Smaragd, Kecskemét, 2021
606 oldal · ISBN: 9786150115399

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SzemreValó_könyvek >!
Náray Mia: Bíborfelhők Savaria felett

Egy történet emberi sorsokról. Keresztényüldözésről, reményről, hitről, szerelemről, hit megtagadásról és a legrosszabbról a szenvedésről szól. Gyönyörűen felépített történet, minden lapja tele van érzelmekkel, tenni akarással, izgalommal. Ahogy haladtam a történetben egyre jobban élveztem, egyre kíváncsibbá váltam, hogy hogy fog alakulni Nara és a többi szereplő sorsa. Sajnos a vége nem happy end lett, de valahol mélyen számítottam is rá. Ettől eltekintve mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy jó történelmi regényre vágyik, illetve szeretne az ókori Római Birodalomba utazni, azt a kort jobban megismerni. Olvasás közben voltam felháborodott, reménnyel teli és szomorú is. Bár a moly.hu adatlapján romantikus címkét kapott, itt nem ez a szál van előtérbe helyezve. Igaz, hogy helyet kap a műben, de a hangsúly a történelmi szálon van.
https://szemrevalo.wordpress.com/2021/09/26/naray-mia-b…

inci81 >!
Náray Mia: Bíborfelhők Savaria felett

Kívül-belül lenyűgöző ez a történet!

Habár mindig a történelmi romantikus könyvek voltak a kedvenceim, de ott a romantikán van a hangsúly és nem a történelmen. Csupán egy meghatározott történelmi korban játszódnak, de nem igazán mélyülnek el az adott kor bemutatásában.
Talán tudat alatt mindig vonzottak a történelmi olvasmányok, és a romantikát előtérbe helyező kötetek csak előfutárai voltak a történelmi regények iránti rajongásomnak.

Amikor egy író izgalmas történetet sző egy adott kor szokásainak korhű bemutatása köré, és ráadásul sikerül olyan hangot megütnie, amivel magával ragadja az olvasókat, az esetben az olvasó sokkal többet tanulhat a múlt azon részéről, mint egy száraz tényeket bemutató tankönyvből.
Nem mondom, hogy felejtsük el a tankönyveket, de egy jól megírt történelmi regény remek kiegészítője lehet a történelmi ismereteknek.
Magasan ezek közé a könyvek közé sorolnám a Bíborfelhők Savaria felett című regényt is.
Náray Mia olyan történetet vetett lapokra, amely nem csupán egy érdekes és szórakoztató olvasmány volt számomra, hanem arra is ösztönöz, hogy további történelmi témájú könyveket vegyek kézbe, hogy minél szélesebb körben elmélyítsem történelmi ismereteimet.

Nagyon nagy hatással volt rám ez a könyv, és idő kell, míg összeszedem róla a gondolataimat. Addig is mindenkit arra bíztatok, hogy bátran olvassa ezt a történetet!

Részletesebb vélemény a blogomon:
https://konyvszenvedely.blog.hu/2021/09/24/naray_mia_bi…


Népszerű idézetek

inci81 >!

– Lényegtelen, honnan jön az ember, parancsnok! Az a fontos, hogy mi van a szívében és a fejében. Ha mindkettőben rend van, rend lesz a birodalomban is.

13. oldal

inci81 >!

– Nem egyszer láttuk, hogy valaki a seggével jutott előbbre, nem az eszével vagy az erejével.

13. oldal

inci81 >!

Ha meg kell halnom, az csatában legyen, ellenfél, és ne azok kardja által, akik rám terítik a bíbort!

14. oldal

inci81 >!

Hiszen egy szerelmes női szív nem tud tovább dobogni, ha a férfi, akiért oly hevesen vert eddig, más nő karjaiban keresi az örömöt.

207. oldal

SzemreValó_könyvek >!

… Mindenkinek van takargatnivalója. Mindenki hibázhat. A lényeg, hogy most jó szándékkal legyél embertársaid iránt, magad iránt. Előre tekints! Soha ne hátra!

291. oldal

inci81 >!

– Attól, hogy sokszor hangzik el ugyanaz a balgaság, még nem válik igazzá. –

184. oldal

inci81 >!

– A feleség? – fakadt ki Verina. – Ő csak tisztességük és becsületük álcája. Kell valaki, aki gondoskodik arról, ami a ház és a csalad makulátlan megítéléséhez kell. Mert a látszat a fontos. Nem baj, ha belül rohad az egész!

211. oldal

inci81 >!

– Az élők Isten tagadásával valóban meghalnak – mondta fáradt hangon, hosszadalmas érvelés után Quirinus. (…) – Én a tetteimmel és a vallomásommal az örök életre jutok. Nem nyugszom bele a törvényeitekbe. Amit máig megtartok, és eddig híveimnek hirdettem, az egyedül Isten törvénye.

218. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Francine Rivers: Hang a szélben
Tyll J. Pollman: Farkasok születése
Spiró György: Fogság
Conn Iggulden: Királyok halála
Steven Saylor: Birodalom
Popper Péter: Pilátus testamentuma
Steven Saylor: Róma
Steven Saylor: A fúriák haragja
Robert Harris: Pompeji
Lynne Reid Banks: Aurelia