A ​szépség kultusza 19 csillagozás

Naomi Wolf: A szépség kultusza

A könyv korunk egyik legláthatóbb jelenségét, a szépségnek a kommunikációs csatornákon felénk áradó képeit elemzi.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Artemisz Könyvek Csokonai

Csokonai, 1999

KönyvekkelSuttogó P>!
Naomi Wolf: A szépség kultusza

A szépségkultuszt számos médiumon keresztül vizsgálja, ahogy ezek káros pszichológiai hatásait is és nagyon érdekes következtetésekre jut. Nem mondom, hogy nem keményvonalas feminista könyv olykor – de ettől függetlenül szerintem mindenképp érdemes az elolvasásra, akit érdekelnek a társadalmi jelenségek vagy a szépség kultusza.
Mert alapvetően jó meglátásai vannak Wolfnak, és talán, ha kicsit tudatosabban kezeljük magunkban a szépség kultuszát, akkor talán nem okozhatunk akkora kárt magunkban, mintha csak tudattalanul utaznánk ezen a járaton. Mert a jelenség vitathatatlanul valós. Mindenki érzi és látja.
Bővebben » https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/2018/12/a-szepse…

gacs_a_kacsa>!
Naomi Wolf: A szépség kultusza

Nagyon érdekes könyv volt, tanulságos. Érezni rajta, hogy nem ma íródott, hanem közel húsz éve, de közben sok olyan része volt, ami ma is aktuális. Jó néhány kérdésben érdekes lenne erről olyat olvasni, ami a tudomány vagy a fejlődés mai állásáról szól, vagy ami frissebb jogeseteket hoz fel példának.
Nagyon sokat foglalkozik a kozmetikai sebészettel mint széles körben elterjedt problémával, nekem az elterjedtsége nem tűnt fel. Nem tudom, a 90-es években ennyire riasztó volt ezzel kapcsolatban a helyzet, vagy a szerző túlozza ezt el. De itt is sok érdekes infó volt, például én nem tudtam, hogy a mellimplantátumok nagyon megnehezítik a mellrák észlelését (vagy lehet, hogy azért az utóbbi 20 évben ebben történt javulás).
De foglalkozik más kérdésekkel is, ami ma is fontos és aktuális, például a nők külsejével kapcsolatos elvárások és a szexuális zaklatás összefüggései ("minek vesz fel miniszoknyát", "asking for it"), az igazságszolgáltatás erre adott válasza, vagy az anorexia terjedése.
Szerintem fontos olvasmány, a legtöbb állítása megállja a helyét és örülök, hogy sort kerítettem rá.

XX73>!
Naomi Wolf: A szépség kultusza

A feminizmus harmadik hulláma nekem egy kicsit (?) túl sokk. E témával kapcsolatban ajánlotta valaki számomra barátkozás céljából ezt a könyvet olvasásra. De sajnos a mű nem győzött meg. Eltekinthetnénk attól, hogy a könyv nem teljesen naprakész. (Ez sokszor megesik más könyvvel is, de jelen esetben inkább mégse tekintsünk el tőle. Ugyanis megírása óta történtek a témában nagyon fontos társadalmi folyamatok/változások.)

Szóval: alapjában véve nagyon sok mindenben egyetértek néhány fontos tételmondattal. Például nagyon tudatosan figyelek arra, hogy ne hagyjam magam életvezetési/marketing rizsák által megvezetni.

Engem a pasik nem bántottak vagy igáztak le. Igaz, hogy esélyt sem adtam rá.

Azt, hogy egy emancipált, többdiplomás, egyedülálló, ennek ellenére magát és gyermekét eltartó középkorú nő vagyok, családomnak, és az elmúlt évtizedek lehetőségeinek köszönöm.

Sajnos ezek a lehetőségek mostanra megváltoztak, de ez nem a feminizmus témaköre. Sokkal inkább a legújabb kori történelemé, meg a szociológiáé. E témában pedig inkább Sofi Oksanent olvasok.

Ninácska P>!

A kislányok nem a másik iránti vágyat tanulják meg, hanem azt a vágyat, hogy vágyjanak rájuk.

178. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: vágy
Ninácska P>!

Azzal, hogy szerelme előtt szépségként kell megjelennie, a nő ismeretlen marad.

195. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Ninácska P>!

Mint a szűzhártya állapota a múltban, elhízásának állapota is közösségi érdek: az „imádkozzunk együtt nővérünkért” szólam átváltozott: „Mi majd mindannyian bátorítunk, hogy megszabadulj kilóidtól.”

115. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Ninácska P>!

A nő úgy néz ki, mint egymillió dollár, elsőosztályú szépség, az arca a vagyona.

33. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Ninácska P>!

A mítosz azt akarja, hogy a nők egyszerre vakon, ellenségesen gyűlöljék és vakon irigyeljék a többi nő „szépségét”.

315. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: nők
Ninácska P>!

Ahhoz, hogy túljussunk a megosztottságon, a nőknek sok tabut kell megszegniük.

315. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Ninácska P>!

Tudományosan bizonyított tény, hogy a bőr táplálása lehetetlen, mivel semmi nem hatolhat be a szarurétegbe. A nők azért táplálják bőrüket, hogy pótolják a sokuktól megtagadott szeretetet.

137. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Ninácska P>!

De az elhízástól való félelem ténylegesen megváltoztatja az agy működését.

140. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

gofri>!

A modern kor kételkedése elillan, ha a női szépség kerül szóba. Még mindig, sőt egyre inkább úgy beszélnek róla, mint amit nem a politika, a történelem és a piac által formált halandók állapítanak meg, hanem mintha létezne fenn, valahol egyfajta isteni hatalom, mely örökérvényű szent rendeletekben szabja meg, mitől is jó ránézni egy nőre.

Kapcsolódó szócikkek: szépség
Ninácska P>!

A nők keményen dolgoznak, kétszer olyan keményen, mint a férfiak.

35. oldal - A szépség kultusza (Csokonai Kiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: nők